Як зробити закуску з хрону

Авторadmin

Як зробити закуску з хрону

Як зберегти пекучий смак хрону на зиму: рецепт салату-закуски

Ви теж вважаєте, що зимовий стіл без хрону – це як Новий Рік без снігу? Тоді ця стаття саме для вас! Хіба можна уявити собі смачний борщ або м’ясну нарізку без легкого пекучого акценту? Отже, давайте приготуємо разом салат-закуску з хроном, який не лише розігріє вас у холодну пору, а й стане вітамінною “бомбою” за столом.

Що нам знадобиться для нашого салату:

Перш за все, сформуємо списочок продуктів, які вам знадобляться:

  • Хрін корінь – 300 г
  • Морква – 300 г
  • Буряк – 300 г
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Цукор – 2-3 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Вода – 150 мл

Етапи приготування салату-закуски з хроном:

Крок 1. Підготовка овочів.

Отже, спершу нам потрібно гарненько помити та очистити наші овочі. Хрін ретельно миємо, знімаємо шкіру і подрібнюємо на дрібній тертці. Моркву і буряк теж чистимо та тремо — моркву на великій, а буряк, для кращого збереження кольору, — на дрібній. І пам’ятайте, робіть це в гумових рукавичках, аби уникнути подразнення шкіри і зайвих плям. 😉

Крок 2. Приготування заливки.

У невеликій каструльці змішуємо воду, оцет, цукор і сіль. Доводимо до кипіння і варимо хвилинки 2-3, поки цукор і сіль повністю не розчиняться. Вогонь вимикаємо і даємо остигнути нашій заливці.

Крок 3. Змішування компонентів.

Після того, як овочі підготовлено, а заливка трохи охолола, змішуємо все разом у глибокій мисці. Обережно перемішуємо, аби рівномірно розподілити спеції.

Крок 4. Упаковування.

Тепер, коли салат готовий, можна його розфасувати по стерилізованим банках. Не забуваємо постукати банкою об поверхню, щоб вийшов зайвий повітря, і герметично закрутити кришки.

Крок 5. Стерилізація.

Якщо ви плануєте довго зберігати салат, то краще при стерилізувати банки. Це можна зробити в великій каструлі з водою, в яку помістити банки і варити після закипання близько 10-15 хвилин.

Крок 6. Зберігання.

Після стерилізації залишаємо банки охолоджуватись у перевернутому вигляді і захищеному місці. Коли вони повністю охолонуть, переносимо на зберігання в холодильник або підвал.

Пару слов про користь

Наостанок, не можу не сказати кілька слів про користь такої закуски. Якщо ми поглянемо на основні складові:

КомпонентКористь
ХрінПокращує травлення, має антибактеріальні властивості
МоркваБагата на бета-каротин та вітаміни групи В
БурякДжерело фолієвої кислоти та магнію

То ми зрозуміємо, що це не лише смачно, але й дуже корисно для нашого організму.

Сподіваюсь, ви отримали задоволення від спільного приготування та обов’язково включите цей рецепт до своєї колекції зимових препаратів. Трошки часу і терпіння – і ви точно будете мати шикарний домашній салат, який підкреслить смак будь-якої страви. Приємного апетиту та теплих вам зимових вечорів!

ТОП 7 простих способів, як готувати хреновуху – класика і нові рецепти

У холодну пору року, коли немає свіжих овочів з грядки, стіл прикрасить і різноманітить корисна закуска. Є багато рецептів, як приготувати аджику, але її незмінними складовими є помідори і хрін. Від обраного способу залежить термін зберігання.

Як зробити хрінову закуску

Чортівня – популярна закуска з доступних кожному інгредієнтів. Вона виходить гострої, ароматної, відмінно доповнює перші страви, м’ясо, картопля, птицю. Її додають у вже готову їжу або мажуть на хліб.

Особливо актуально мати на столі баночку з хреновиною восени, взимку і ранньою весною, з огляду на здатність соусу знищувати бактерії і віруси.

Закуска продається в продуктовому магазині, але цікавіше і дешевше приготувати її самостійно. Обов’язковий склад чортівня включає:

  • подрібнений на м’ясорубці, за допомогою блендера або натертий на тертці корінь хрону;
  • томати.

У більшості рецептів чортівня, крім помідорів і хрону, присутні часник і сіль. Також можуть додаватися болгарський або гострий перець, паприка, оцет, рослинне масло, сливи, гірчиця і т. Д.

У соус можна покласти трохи цукру, але чим солодший смак, тим коротше термін зберігання і вище ризик, що продукт заграє.

Після приготування закуску можна їсти на наступний день, але краще дати їй постояти 2-4 тижні.

Інша назва чортівня – сибірська аджика, її можна приготувати так:

  • помити, почистити 60 г хрону і 40 г часнику, подрібнити;
  • додати до суміші 1 кг томатів, подрібнити всю масу;
  • всипати по 1 ч. л. солі і цукру;
  • перемішати, залишити на 10 хвилин для розчинення твердих компонентів;
  • розкласти по чистих банкам, накрити кришками.

За гострий смак чортівня ще називають хренодером, вогником, горлодером. Приправа агресивно впливає на слизову шлунка, тому не варто їсти її багато. При виразці, загостренні гастриту, панкреатиту, холециститу від гострого лікарі рекомендують відмовитися.

класичний спосіб

Популярний рецепт чортівня зі свіжих помідорів і хрону з часником – інгредієнти:

  • томати – 1,5 кг;
  • часник – 7 зубчиків;
  • сіль – 1,5 ст. л .;
  • хрін – 150 г;
  • перець гострий – 2 стручки;
  • масло рослинне – 80 мл;
  • цукор – ½ ст. л. за бажанням.
  1. Помити, почистити овочі.
  2. Часник, перець і хрін подрібнити блендером.
  3. Томати обдати окропом, зняти шкірку.
  4. Покласти до суміші, пробити блендером.
  5. Заправити сіллю, цукром.
  6. Залишити на 10 хвилин.
  7. Розкласти по стерилізованим банкам, закрутити.

До перегляду рецепт:

Хренодер з помідорів і часнику зі сливою

Щоб приготувати цей соус, знадобляться сливи кислих сортів. Час їх збору припадає на серпень, коли всі інші компоненти чортівня вже дозріли.

  • томати – 1,5 кг;
  • хрін – 130 г;
  • часник – 10 зубчиків;
  • сливи без кісточок – 150 г;
  • цукор – 75 г;
  • оцет 9% – 150 мл;
  • сіль – 1,5 ст. л.
  1. Помити коріння хрону, почистити. Залити холодною водою на добу для видалення гіркоти.
  2. Після закінчення часу злити воду, обсушити коріння. Скласти в чашу блендера хрін, часник, подрібнити.
  3. Додати сливи, томати, цукор, сіль, подрібнити ще раз. Залити оцет, перемішати.
  4. Дати постояти 15 хвилин. Розкласти по банках.

З гірчицею

Приправа додає заготівлі додаткову гостроту, тому її варто використовувати потроху, доречно приготувати невелику партію.

  • помідори – 2 кг;
  • хрін подрібнений – 4 ст. л .;
  • часник – 8 зубчиків;
  • гірчиця – 3 ст. л .;
  • сіль – 2 ст. л .;
  • оцет 9% – 2 ч. л .;
  • цукор – 2 ст. л .;
  • олія соняшникова – 2 ст. л.
  1. Помідори подрібнити блендером, пропустити через сито.
  2. Отриманий сік варити 10 хвилин.
  3. Додати хрін, гірчицю, продовжити варіння ще 3 хвилини.
  4. Подрібнити часник, всипати в масу разом з цукром, сіллю.
  5. Влити оцет, масло.
  6. Вимкнути вогонь, розкласти по банках.

Хрін з паприкою

Пряність надає солодкість, насичений червоний відтінок. Паприку зручно класти замість болгарського перцю.

  • помідори – 2 кг;
  • паприка – 2 ст. л .;
  • хрін подрібнений – 5 ч. л .;
  • часник – 20 г;
  • по 1 ст. л. солі і масла без запаху;
  • 1 ч. Л. цукру.
  1. З томатів отримати сік. Прокип’ятити його 5 хвилин, всипати паприку, сіль, цукор. Залишити на 2 хвилини.
  2. Покласти хрін, зменшити газ на мінімум. Почистити і подрібнити часник, залити олією, залишити на 3 хвилини.
  3. Додати до киплячої масі. Залишити на вогні на 5 хвилин.
  4. Розкласти по скляних ємностей.

Швидкий хренодер з недозрілих помідорів

Чи не встигли дозріти томати можна покласти в темне місце на дозрівання або приготувати з них зелену хреново закуску – рецепт крок за кроком:

  1. Почистити 100 г хрону. З 1 стручка пекучого перцю зрізати верхівку, залишивши насіння для збереження гостроти.
  2. Подрібнити все овочі, додати сіль, цукор. Залишити на 15 хвилин.

Щоб компенсувати кислоту і сухувату м’якоть недозрілих помідорів, в суміш можна додати болгарський перець, морква або додаткову ложку цукру.

До перегляду ще один рецепт:

Як зробити чортівня на зиму, щоб не закисла

Найбільш часті причини закисания консервації:

  • погано вимиті банки, кришки або овочі;
  • підгнилі томати, часник;
  • потрапляння повітря під кришку;
  • недотримання пропорцій рецептури;
  • багато цукру, мало кислоти;
  • невірна температура зберігання.

Уникнути закисания чортівня можна так:

  • ретельно мити всі компоненти заготовки та посуд;
  • наповнювати банки доверху;
  • слідувати рецептом;
  • зберігати сиру закуску при температурі + 2-4 ° С.

Рецепт, за яким можна приготувати горлодер, щоб він не закисає:

  1. Підготувати 1 кг помідорів, по 100 г хрону і часнику. Все подрібнити блендером або м’ясорубкою.
  2. За бажанням посолити, підсолодити. Розкласти по банках.

Дивіться рецепт закуски без бродіння:

Детальніше про те, як заготовити хрін на зиму читайте в статті.

Як заморозити чортівня на зиму

Гостра закуска з помідорів з хріном не втрачає смакових якостей після впливу низьких температур – її можна заморозити. Для цього соус розкладають по пластиковим ємностей невеликого обсягу, закривають кришками, прибирають в морозилку. Умови та термін зберігання – при -18 градусах до півроку.

Продукт розморожують при кімнатній температурі. Після відтавання він буде гострим, але більш рідким.

Що робити, якщо чортівня забродила

Коли в продукті почалися процеси бродіння, то кришку відкривають, зверху наливають 2 ст. л. рослинного масла. Це трохи збільшить термін зберігання, але таку закуску потрібно з’їсти в першу чергу.

Велику партію заграв закуски можна прокип’ятити 5 хвилин. Це зменшить гостроту, зробить компоненти соусу м’якше, але в підсумку збереже чортівня.

Якщо чортівня початку бродити, то варто перевірити температуру зберігання, можливо, в приміщенні занадто тепло. Банки варто перенести в більш прохолодне місце.

Як продовжити термін зберігання хреново закуски

Важливо не тільки приготувати чортівня, але й зберегти, щоб вона не зіпсувалася. В середньому, закуску без термічної обробки тримають в холодильнику протягом 4 місяців. Якщо вона готується з варінням, то час, за яке потрібно спожити продукт, становить 3-5 років при температурі до +10 ° С.

Як збільшити термін придатності чортівня:

  • змастити кришки гірчицею перед тим, як закрутити банки;
  • наливати тонкий шар соняшникової олії поверх заготовки під кришки;
  • використовувати нержавіючу, пластикову або емальований посуд при приготуванні;
  • додавати оцет, після цього давати суміші постояти півгодини, потім вже розкладати по банках;
  • вибирати рецепти, де компоненти проварюються.

Чортівня готується за різними рецептами, при виборі варто орієнтуватися на власні переваги, а також на стан здоров’я. Отримати більш солодкий варіант можна, зменшивши кількість хрону або часнику, для гостроти додати гірчиці, пекучого або чорного меленого перцю.

Ви готуєте закуску з хріну? Який рецепт вам сподобався? Поділіться статтею з друзями і знайомими, збережіть собі на стіну, щоб не втратити.

Про автора

admin administrator