Яка температура має бути свині

Авторadmin

Яка температура має бути свині

Яка температура у свиней вважається нормальною

–>Помітне відхилення температурних показників від норми свідчить про будь-які збої в діяльності будь-якого організму теплокровних тварин. Про гіпертермії у свиней, про причини її виникнення та симптомах прояву ви дізнаєтеся з цього огляду.

  • Норми температури
  • Ознаки підвищення
  • Причини
  • Як поміряти
    • Ртутний градусник
    • Електричний термометр
    • Пірометр

    Норми температури

    Абсолютно однакової температури у свиней не буває. Її показники залежать від породи, віку, маси тіла і навіть підлоги. Тому температурна норма у цих парнокопитних варіюється: інтервал між 38°C і 39,5°C. У поросят до того, як їм виповниться рік, спостерігаються прискорені обмінні процеси, прискорений ритм серцевих скорочень, тому підвищена до 40 температура для них вважається нормою. Температурна норма у кабанів лежить між 38°C-39°C, а у самок вона буває на півградуса вище.

    Знаєте ви? На відміну від інших копитних тварин, які харчуються рослинною їжею, свині всеїдні і цілком можуть при можливості вжити м’ясо.

    Ознаки підвищення

    Гіпертермія не буває сама по собі і завжди супроводжується різними проявами у зовнішньому вигляді та у поведінці тварин. Досвідчені тваринники знають, що слід вдатися до допомоги термометра при:

    • помітному зниженні апетиту у свиней чи при повній його втраті ;
    • млявість рухів;
    • надмірному збудженні;
    • розладі кишечника;
    • виникненні висипки на тулубі;
    • блювотних проявах;
    • невпевненої ходи;
    • тремтячому корпусі;
    • очному почервонінні;
    • дихальних проблеми;
    • прискореному пульсі;
    • топорщащейся щетині;
    • гарячих на дотик п’ятачку і вухах.

    Причини

    Гіпертермія у свиней може бути обумовлена багатьма факторами. Найчастіше вона провокується:

    • захворюваннями дихальних органів у вигляді запальних процесів у бронхах, легенях і трахеях, що становлять четверту частину всіх проявів гіпертермії;
    • вірусними зараженнями, що призводять до паратифу і чумі;
    • бактеріальними інфекціями, які викликають дизентерію, мастит і пику;
    • гастроентеритом;
    • диспепсією, яка викликається неправильним харчуванням і входить до 65% відсотків причин, не пов’язаних з інфекційним характером захворювань, призводять до гіпертермії.

    Знаєте ви? Широко відоме пристрасть свиней валятися в грязі зовсім не свідчить про легковажному відношенні до вимог гігієни. Навпаки, таким чином вони позбуваються живуть у них на шкірі паразитів, які відвалюються від тіла разом з засохлої брудом.

    Як поміряти

    Головним завданням при вимірюванні температури тіла тварини є отримання достовірних показників при мінімальному заподіянні дискомфорту хворої особи. Сьогодні господар тварини має можливість вимірювати температуру своєму вихованцеві так:

    • звичайним ртутним градусником;
    • електричним термометром;
    • електронним його аналогом;
    • пирометром.

    Ртутний градусник

    За допомогою цього випробуваного приладу можна одержати самі точні показники.

    • Однак у нього є серйозні недоліки, які виражені в:
    • необхідності витримувати кінчик термометра в прямій кишці тварини протягом 7 хвилин, що доставляє хворої свині істотний дискомфорт і піддає її стресу;
    • високою травмонебезпечності тендітної скляної оболонки градусника, оскільки вона може луснути при будь-якому невірному русі тваринного і пошкодити осколками пряму кишку (не кажучи вже про отруйні властивості ртуті).

    Важливо! Ректальний спосіб вимірювання температури в обов’язковому порядку вимагає негайної дезінфекції градусника спиртом.

    Електричний термометр

    Даний прилад набагато краще в сенсі безпеки, він теж виробляє точне вимірювання протягом хвилини. Ще швидше діє електронний градусник (хоча під час вимірювань обидва прилади все ж піддають стресу хвора тварина).

    Пірометр

    Від цього недоліку позбавлений пірометр. Так називається вимірювальний прилад, який використовує у своїй роботі інфрачервоне випромінювання. Пірометр досить піднести до тулуба тварини на кілька сантиметрів, щоб на екрані з’явилися точні значення температури. Єдиним недоліком даного приладу є його досить висока ціна.

    Що робити при підвищеній температурі

    При зафіксованого вимірювальним приладом підвищеної температурі до звернення за допомогою до ветеринарного лікаря слід:

    • негайно ізолювати парнокопитне від решти стада;
    • уважно простежити за діями свині, намагаючись помітити й інші прояви захворювання;
    • з інтервалом в годину кілька разів міряти температуру, щоб виключити її природне підвищення після їжі або ввечері.

    Важливо! Оскільки інколи захворювання супроводжується гіпертермією до появи інших симптомів, в умовах великого стада свиней температурне тестування стає основним способом виявлення хворих особин.

    При відсутності всяких сумнівів у наявності гіпертермії, викликана якою-небудь патологією необхідно негайно звернутися за допомогою до фахівців, повідомивши їм:

    • показники температурних вимірювань;
    • симптоматику захворювання і характерна поведінка тварини;
    • раціон харчування свині останнім часом;
    • про те, були або відсутні у тварини контакти з іншими хворими свинями.

    Все це дозволить ветеринарам швидко і точно поставити діагноз і негайно приступити до лікування.

    Як і у людей, підвищена температура у тварин є чітким індикатором неблагополуччя в організмі. Ось чому ні в якому разі не можна ігнорувати будь-явний прояв гіпертермії, оскільки це може призвести до сумних наслідків.

    Температура у свиней: яка вважається нормальною, підвищеною, зниженою

    Як визначити, що свині погано ще до того, як хвороба почне проявляти себе? Про що може свідчити певна температура тіла у свиней і чи можна по ній визначити той момент, коли тварина захворіє? Як по поведінці свинок визначити, що у них підвищилася температура? На ці та інші подібні питання ми постараємося відповісти у статті.

    Важливо своєчасно визначити високу температуру у свині.

    Щоб свинки благополучно росли, радуючи своїх господарів щоденним збільшенням у вазі, потрібно, щоб тварини не хворіли. Який би хороший апетит не мала свиня, у хворобливому стані, він слабшає, деякі особини можуть взагалі відмовлятися від їжі. Чим важче захворювання, тим сильніше знижується продуктивність. Ось чому кожному фермеру слід не тільки стежити за тим, щоб його свинки були ситі і доглянуті, йому необхідно проводити профілактичні заходи – адже хвороба, як відомо, простіше запобігти, ніж потім лікувати.

    • 1 Температура як індикатор
    • 2 Методика виміру норма
    • 3 Причини підвищення температури
    • 4 Неправильний догляд
    • 5 Додаткові симптоми
    • 6 Резюме

    Температура як індикатор

    Хоча по термінології ветеринарів підвищена температура у тварин іменується «гарячкою», це ще не назву хвороби, а всього лише симптом. Завдяки відхиленню температури від норми можна здогадатися, що в організмі тварини почали відбуватися якісь зміни.

    Зрозуміти, що у свинки температура, часто можна і за зовнішніми ознаками:

    • тварина перестає реагувати на зовнішні подразники;
    • рухливість зводиться до мінімуму;
    • вигляд у свинки апатичний, свинка або стоїть, понуривши голову, або довго лежить;
    • щетина встопорщенная, тьмяний колір;
    • шкіра суха;
    • зменшується або зовсім зникає апетит;
    • дихання важке;
    • прискорене серцебиття;
    • очі червоніють;
    • часом на тілі проявляється висип, що, до речі, може бути симптомом такої хвороби, як рожа.

    Важливо. Не чекайте, що температура спаде сама собою. Якщо показники почнуть збільшуватися, у свинки можуть початися судоми, можлива навіть смерть. Хвору тварину слід відразу відокремити від інших, ввівши своєрідний карантин, і викликати ветеринара.

    Температура це індикатор можливої хвороби у свині.

    Не варто відразу панікувати, якщо ви визначили, що у поросяти або дорослої свині підвищилася температура. Небезпечніше ситуація, коли підвищення температури супроводжується іншими симптомами. А ось нормальна температура цілком може час від часу коливатися на 0,7–1,13 градуси в ту або іншу сторону. Найчастіше відхилення від норми фіксуються вечорами, пояснюється це обмінними процесами, які відбуваються в тілі свинок після того, як тварини поїли.

    Методика виміру норма

    Зрозуміло, мова йде не про звичні для нас термометрах – правила виміру температури у свинок і поросят дещо інші. Ідеальним варіантом було б використовувати спеціальний електричний термометр, який здатний заміряти температуру без контакту з твариною. Правда, коштує такий прилад дорого, але ті, хто всерйоз займаються розведенням свиней, маючи десятки голів на фермі, цілком можуть дозволити собі придбати такий варіант.

    При вимірі температури у свині є своя особлива методика.

    Інший спосіб – використання ртутного термометра, який вставляють злегка хворою свинці в задній прохід. І знову ж таки, можливі більш дорогою і більш дешевий варіанти:

    • скляний термометр коштує дешевше, але результату доведеться чекати кілька хвилин;
    • електронний аналог показує температуру за лічені секунди.

    Приступаючи до вимірам, пам’ятайте, що нормальною температурою у свинок вважається діапазон від 37,5 до 40 градусів. Якщо термометр зафіксував підвищену температуру, наприклад, 41-41,5 градуси, то виміри потрібно робити протягом всього дня і уважно стежити, чи не з’являться у свині якісь додаткові симптоми хвороби. Навіть якщо їх і не буде, все одно слід скласти динаміку коливання температури, що допоможе лікарю пізніше поставити діагноз.

    Коли температура сама не спаде до кінця дня – звертаєтеся до ветеринара.

    Причини підвищення температури

    Приблизно в 25 % всіх випадків причина лежить в порушенні роботи дихальних шляхів. Свині можуть хворіти такими знайомими нам хворобами, як:

    Важливо. Не пробуйте самі виявляти, чим саме захворіла ваша свинка – це складний процес, так і лікування повинен проводити тільки досвідчений лікар.

    Температура у свиней може бути при таких захворюваннях як — бронхіт, бронхопневмонія, трахеїт.

    У 10 % випадків підвищення температури викликане яким-небудь інфекційним захворюванням. Хоча це трапляється нечасто, тим не менш захворілу свинку слід відразу ж відокремити від решти стада – на всяк випадок, поки не буде доведено, що небезпеки її хвороба не представляє.
    В інших 65 % випадків діагностують незаразні захворювання, і як тільки тварина отримає правильне лікування, температура відразу повернеться до норми.

    У поросят частіше підвищується температура, ніж у дорослих особин. Зазвичай це відбувається за цілком природних причин, про яких ми вже згадували, але нерідкі, наприклад, і такі хвороби, як:

    • гастроентерит – запалення слизової шлунка і кишечника. Викликається різними вірусами, бактеріями або паразитами;
    • диспепсія – розлад травлення, пов’язане з нераціональним харчуванням або нестачею в організмі травних ферментів.

    Для лікування поросят в таких випадках їм зрідка прописують антибіотики.

    Неправильний догляд

    До несприятливих факторів, які здатні викликати хворобу, слід віднести і неправильний догляд за вихованцями. Зокрема, погано впливають на організм поросят і свинок:

    • недостатні за кількістю або за змістом поживних компонентів корму;
    • перегодовування;
    • неякісні корми;
    • недотримання температурного режиму в хліві;
    • протяги;
    • удари і поранення;
    • проникнення в організм всіляких мікробів, вірусів, глистів, кліщів, комах тощо

    Ветеринари підрозділяють хвороби свинок на три види:

    • заразні або інфекційні;
    • незаразні;
    • паразитарні або інвазійні.

    Кожен вид викликається своїми причинами.

    Додаткові симптоми

    Всім, хто вирощують свиней у себе в господарстві, доводиться піклуватися про їх здоров’я. Щодня потрібно стежити за такими факторами:

    • гарний апетит у підопічних;
    • скільки часу вони витрачають на поїдання кормів і як скоро відходять від годівниці;
    • загальний стан свинок – поведінка, частота дихання, наявність виділень з очей, носа, рота;
    • з’явилися набряки і новоутворення на тілі і кінцівках;
    • змінилися кал і сеча;
    • наявність у гної свині глистів.

    Резюме

    Давайте ще раз повторимо, яка температура у свиней вважається нормальною. Тварина в порядку, якщо її температура знаходиться в межах від 37,5 до 40 градусів. Підвищеною температурою вже вважається діапазон від 41 до 41,5 і вище – якщо ви її зафіксували, то слід потурбуватися, все в порядку.

    Температура в межах 37,5 до 40 градусів це норма для свині.

    Якщо температура не супроводжується будь-якими побічними ефектами – її слід заміряти щогодини, фіксуючи результати і складаючи динаміку коливання. Якщо до кінця дня температура сама не спаде – звертайтеся до фахівця.

    Якщо ж крім температури у тварини з’являться ще якісь зовнішні прояви хвороби, то поросятко потрібно ізолювати від інших, а викликати ветеринара негайно.

Про автора

admin administrator