Які амінокислоти відносяться до незамінних

Авторadmin

Які амінокислоти відносяться до незамінних

НЕЗАМІННІ АМІНОКИСЛОТИ — амінокислоти, які не синтезуються в організмах людини та вищих тварин і повинні обов'язково надходити в організм із продуктами харчування. Для організму людини та більшості тварин Н. а. є валін, лейцин, ізолейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан і фенілаланін.

Бувши найважливішою структурною одиницею нашого організму, вони беруть участь у всіх процесах, що відбуваються в ньому. Всього існує близько 500 різновидів цих сполук, але на особливу увагу заслуговують 20 замінних і незамінних амінокислот, які входять до складу білка.

ЯКІСНИЙ БІЛОК Молоко вміщує повноцінний білок, це означає, що воно містить усі дев'ять незамінних амінокислот, необхідних нашому організму для найкращої фізичної та розумової працездатності. У молоці є два основних типи білка — казеїн і сироватковий білок.

Деякі з 20 протеїногенних амінокислот називаються «незамінними» — це такі, що не виробляються в організмі і повинні надходити з їжею. Для людини це лізин, лейцин, ізолейцин, метіонін, фенілаланін, треонін, триптофан, валін, а для дітей також гістидин та аргінін.

Всі амінокислоти поділяються на незамінні та замінні. Також є частково замінні речовини, які синтезуються в людському організмі в недостатній кількості. Вони можуть вироблятися тільки в конкретних умовах або в певному віковому періоді.

Вісім з них – триптофан, лейцин, лізин, метіонін, фенілаланін, ізолейцин, валін і треонін – називають "есенціальними", або "незамінними", тому що вони не виробляються в організмі і повинні надходити з їжею.





Незамі́нні амінокисло́ти — амінокислоти, які, на відміну від замінних, не можуть синтезуватися в організмі і повинні обов’язково надходити з їжею. Їх синтезують рослини, гриби, бактерії. Для людського організму незамінними є такі амінокислоти: Аргінін (для дітей та осіб похилого …

Про автора

admin administrator