Який кефір найкращий в Україні

Авторadmin

Який кефір найкращий в Україні

15 корисних властивостей кефіру. Який вибрати кефір?

Стаття розповість, чим корисний кефір, і в яких випадках він може бути шкідливий, навчить правильно пити кефір, готувати його самостійно і вибирати в магазині кращий кефір.

  • Чи можна пити кефір вагітним?
  • Кефір при жовчнокам ‘яній хворобі
  • Кефір під час хвороб шлунка
  • Кефір при хворобах печінки
  • Який вибрати кефір? Шкода знежиреного кефіру
  • Чи можна пити кефір натощак?
  • Як приготувати домашній кефір? Відео

Здавалося б, неабиякий і звичний з дитинства напій, кефір таїть в собі чимало сюрпризів і загадок.

Кефір належить до кисломолочних продуктів, виготовлених з пастеризованого молока. З використанням закваски на кефірних грибках запускається процес бродіння. У підсумку виходить напій з унікальною мікрофлорою, у складі якого присутні бактерії, молочна кислота, антибактеріальні речовини, спирт, вітаміни, мінеральні речовини, а також білки, вуглеводи і жири.

За часом дозрівання виділяють:

  • добовий кефір (слабкий)
  • дводенний або середній кефір
  • триденний міцний кефір

ВАЖЛИВО: Чим довше кефір дозріває, тим більше етанолу в ньому міститься. Наприклад, в одноденному кефірі – в середньому 0,2% алкоголю, в триденному – до 0,6%.

Користь і шкода кефіру для здоров ‘яНа слуху в основному позитивні відгуки про кефіру і про його благотворний вплив на здоров ‘я, що невипадково, перелік корисних якостей кефіру значний:

  1. є джерелом кальцію
  2. покращує роботу кишківника і шлунка
  3. допомагає в лікуванні та профілактиці гастриту, діабету, авітамінозу, дисбактеріозу, хвороб серця і ЖКТ, атеросклерозу, алергії і навіть раку
  4. прискорює всмоктування заліза (профілактика анемії)
  5. багатий на вітаміни групи B
  6. зміцнює серцеву систему
  7. виконує функції антидепресанта
  8. легко засвоюється
  9. тонізує роботу нервової системи
  10. відновлює порушений обмін речовин
  11. сприяє зниженню ваги
  12. підвищує імунітет
  13. уповільнює старіння шкіри, благотворно впливає на стан нігтів, волосся, кісток
  14. захищає від кишкових інфекцій
  15. нормалізує стілець

ВАЖЛИВО: Одноденний кефір має слабкий ефект, триденний, навпаки, допомагає при поносі.

Разом з тим, медики по всьому світу не поділяють думки про абсолютну корисність цього напою.
Вживання кефіру може надати шкоду і протипоказаний:

  • особам, які страждають хронічною формою гастриту, виразкою, панкреатитом
  • при індивідуальній несумісності
  • дітям до 9 місяців – 1 року
  • при діареї протипоказаний слабкий кефір, при запорах – міцний (триденний).

Крім цього, серйозну стурбованість висловлюють деякі вчені щодо вмісту в кефірі алкоголю. Залежно від технології приготування і тривалості дозрівання процентний вміст етанолу може досягати позначки 0,88.

Чи можна пити кефір вагітним?

Кефір не протипоказаний при вагітності і лактації. Навпаки, багато лікарів рекомендують випивати по 500-600 грамів на добу.

Незаперечні докази того, що кефір через вміст алкоголю може завдати шкоди майбутній дитині, відсутні. Можливо, наявність великої кількості плюсів у вживанні кефіру перекриває незначний ризик, пов ‘язаний з наявністю несуттєвої дози спирту.

Тим не менш, ряд майбутніх матусь приймає для себе рішення самостійно і відмовляється від кефіру зовсім. Вважати, що вони роблять правильно, так само як і засуджувати за надмірну обережність, було б безпідставно.

Кефір при жовчнокам ‘яній хворобі

Застій жовчі та утворення каменів у жовчному міхурі та (або) жовчних протоках – захворювання, що вимагає суворих обмежень у раціоні харчування.

Їжа не повинна доставляти роздратування хворим органам. Кефір чудово справляється з цим завданням і сприяє відтоку жовчі. З цієї причини кефір займає важливе місце в лікувальних дієтах при жовчнокам ‘яних хворобах.

Кефір під час хвороб шлунка

Кефір робить позитивний вплив на середовище шлунково-кишкового тракту, лікує дисбактеріоз, виводить токсини і запобігає розмноженню патогенних бактерій.
Більш того, кефір повертає втрату апетиту і відновлює роботу шлунка.

ВАЖЛИВО: Не рекомендовано вживати кефір при шлункових захворюваннях, пов ‘язаних з підвищеною кислотністю.

Кефір при хворобах печінки

  • Неправильне харчування і неналежний спосіб життя часто ведуть до захворювань печінки. Регулярне вживання кефіру може дати цілющий ефект і запобігти збої в роботі печінки в майбутньому
  • Кефір також істотно скорочує ймовірність ожиріння печінки, яке нерідко призводить до цирозу печінки
  • У разі загострення хвороби печінки відновити її функціональність допоможе кефірна дієта, при якій за день слід випити близько п ‘яти склянок кефіру

Який вибрати кефір? Шкода знежиреного кефіру

На прилавках магазинів – широкий асортимент кисломолочних продуктів, у тому числі і різні види кефіру:

  • знежирений 0,01-1%
  • нежирний до 2,5%
  • жирний 3,2-7%
  • вітамінізований (з додаванням вітамінів С, А, F та ін.)
  • з фруктовими наповнювачами
  • біокефір (з біфідобактеріями)

При виборі кефіру слід звертати увагу на такі критерії:

  • Склад
    Не повинно бути нічого зайвого, тільки молоко і закваска. Краще утриматися від покупки кефіру з сухого молока і сухої молочної закваски
  • Термін придатності
    Чим довше дозволяють зберігати кефір, тим менш він корисний

ВАЖЛИВО: Кефір з терміном придатності близько 1 місяця, швидше за все, буде містити консерванти і неживі бактерії.

  • Пакування
    Перевагу слід віддавати скляним пляшкам або картонним коробкам. У пластику кефір зберігається гірше. Зверніть увагу на відсутність здуття упаковки
  • Кількість молочнокислих мікроорганізмів
    Вміст молочних бактерій в 1 г продукту має бути не менше 1х10 ^ 7 КОЕ. Вказану інформацію можна знайти на упаковці
  • Колір і консистенція
    Кефір повинен бути білого кольору з кремовим відтінком і однорідної консистенції без мутнуватої рідини зверху, не повинно бути бульбашок газу
  • Відсоток жирності
    Оптимальним буде вміст жиру 2,5-3,2%

Знежиреним кефіром захоплюватися не варто з низки причин:

  • такий напій може містити консерванти, ароматизатори, транжири, цукор, крохмаль та інші загусники
  • гірше засвоюється організмом
  • містить меншу кількість вітамінів і мікроорганізмів
  • жири виконують найважливішу роль у людському організмі

Чи можна пити кефір натощак?

Для досягнення максимального ефекту в поліпшенні мікрофлори кишечника, кефір краще випивати перед їжею, коли шлунок ще не переповнений їжею, тобто натощак. Крім того, кефір допомагає відновити роботу шлунка з ранку після алкогольного похмілля.

Чи можна пити кефір перед сном?Вживання кефіру на ніч не тільки можливе, а й рекомендовано. Справа в тому, що молочні бактерії в кефірі містять велику кількість амінокислот триптофан. Завдяки цій амінокислоті кефір чинить розслаблюючу дію, допомагає при порушеннях сну, знімає напругу і забезпечує спокійний беззаперечний сон.

Крім того, при боротьбі з зайвою вагою, найважче встояти перед прийомом їжі саме ввечері. Випивши склянку кефіру на ніч, ви вгамуєте голод без шкоди для фігури.

ВАЖЛИВО: У нічний час відзначається краще засвоєння кальцію, яким так багатий кефір.

Як приготувати домашній кефір? Відео

Кефір, приготований самостійно, буде в десятки разів більш цінним, ніж придбаний у магазині. А зробити це зовсім нескладно.
РЕЦЕПТ № 1 (з молока і сухої закваски)

  1. Молоко довести до кип ‘ятіння, потім остудити до 40-50 ° С
  2. Змішати молоко з сухою закваскою в розрахунку 1 г на 1 л молока
  3. Поставити ємність з отриманою сумішшю в тепло (можна залити її в термос або використовувати йогуртницю) на 12 годин

РЕЦЕПТ № 2 (з молока і кефіру з вмістом живих бактерій не менше 1х10 ^ 7 КОЕ/г)

  1. Вскип ‘ятити 3 літра молока, остудити до 40-50 ° С
  2. Додати до молока 15 ч.л. кефіру
  3. Перемішати і поставити в тепло на 10-12 годин

ВАЖЛИВО: Готовий кефір зберігайте в холодильнику не більше двох-трьох діб.

Експерти перевірили кефір: що ми п’ємо

За результатами тестування п’ять з дев’яти кефірів українського виробництва отримали позитивні оцінки. Оцінку «відмінно» отримали кефіри «Біла лінія» та «Молокія». Ціни на цю продукцію не найвищі: 1,46 грн та 1,64 грн за 100 грам. Оцінку «добре» отримали «Добряна», «Простоквашино» та «Яготинський».

Кефір «Галичина» и «Слов’яночка» отримал оцінку «погано» – через мікробіологічні показники. До речі, кефір «Галичина» – найдорожчий серед протестованих кефірів: 100 г коштує 1,86 грн. Такі результати незалежного дослідження порталу test.org.ua (повний текст дослідження).

Кефіри «Главмолоко» і «Злагода» отримали оцінку «дуже погано» через вагомі зауваження щодо органолептики (органолептичний метод — це метод визначення якості продукції безпосередньо за допомогою органів відчуттів людини: зору, слуху, дотику, смаку тощо) та проблем з мікробіологією.

Крім того, в продукції «Главмолоко» виявили немолочний жир. Ціна цього кефіру – 1,14 грн за 100 г. При цьому «Добряна» з оцінкою «добре» коштує 1,13 грн за 100 г. Відтак, наголошують автори дослідження, при покупці кефіру не варто орієнтуватися тільки на ціну.

Під час тестування усі кефіри перевірили у лабораторії на відповідність поняттю «кефір» (кисломолочний напій, продукт змішаного молочнокислого та спиртового бродіння, який виробляють шляхом сквашуванням молока кефірними грибками, симбіотичною кефірною закваскою або заквашувальним препаратом) – за різними показниками та продегустували. Зокрема, перевірили кількість та якість жирів, наявність корисних та шкідливих мікроорганізмів, смак, консистенцію тощо.

Для виробництва кефіру в Україні можна використовувати не лише молоко та кефірну закваску, але й знежирене молоко та вершки. Стандарт також не забороняє використовувати сухе молоко та воду для його відновлення та маслянку, отриману при виробництві масла. У продажу можна знайти кефір жирністю від 0% до 3,2%.

Експерти назвали доступний напій, який “лікує всі хвороби” у зрілих людей

Кефір – це не просто смачний та освіжаючий напій, а й справжня скарбниця для нашого здоров’я, особливо для людей зрілого віку.

Відео дня

Завдяки багатому складу, кефір здатен покращувати мікрофлору кишечника, зміцнювати імунітет, адже 80% імунітету залежить від збалансованої мікрофлори, пише Healthline.com.

Кефір містить 50 корисних мікроорганізмів, які покращують травлення, знижують холестерин та сприяють виробленню вітамінів.

Він здатен боротися з патогенними мікроорганізмами завдяки потужній протимікробній дії пробіотичних бактерій. Це допомагає запобігти розвитку кандидозу, грибкових хвороб, захворювань сечовивідної системи та ГРВІ.

Кефір може зміцнювати кістки та профілактувати остеопороз, оскільки є джерелом фосфору, калію та вітаміну К2, який сприяє засвоєнню кальцію. Його рекомендується вживати людям після 50 років, вагітним жінкам, підліткам та тим, хто має дефіцит кальцію.

Цей напій може нормалізувати рівень цукру в крові. Кефір не шкодить людям з діабетом II типу, адже він здатен нормалізувати рівень цукру та знижувати ризики розвитку діабету.

Також кефір містить вітамін К2, який нівелює ризики утворення тромбів, а також полісахариди, які нормалізують артеріальний тиск та рівень холестерину.

Важливо пам’ятати, що кефір не можна вживати:

  • На голодний шлунок, щоб не пошкодити слизову оболонку.
  • Людям з підвищеною кислотністю шлунку, гастритом, виразкою шлунку, панкреатитом та хворобами дванадцятипалої кишки.
  • У надмірних кількостях. Добова норма для дорослих – 250 мл.

Включення кефіру до раціону людей після 50 років допоможе їм:

  • Зміцнити здоров’я
  • Підвищити імунітет
  • Поліпшити самопочуття
  • Знизити ризики розвитку багатьох захворювань

Таким чином, кефір – це доступний та корисний продукт, який може стати справжнім другом вашого здоров’я.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!

Про автора

admin administrator