Крохмаль – це складний вуглевод, який зазвичай знаходиться в продуктах з високим вмістом крохмалю, таких як картопля, рис, пшениця та інші злакові культури.16 бер. 2023 р.
є картопля і кукурудза. Крім того, використовують пшеницю, сорго, рис та інші злаки з високим вмістом крохмалю.
Крохмаль є запасною речовиною рослин і є досить поширеним у природі. Він у великих кількостях міститься у зернах жита, пшениці, кукурудзи, у бульбах картоплі. Утворюється крохмаль у клітинах рослин з глюкози: n C 6 H 12 O 6 → C 6 H 10 O 5 n + n H 2 O .
Вміст крохмалю в рослинах
Назва рослини | Частина рослини | Вміст крохмалю (до) |
---|---|---|
Картопля (Solanum tuberosum) | бульби (в сухій речовині) | 82 % |
Сагові пальми (рід. лат. Cycas) | серцевина пальми | ? |
Рис (Oryza) | зерно | 89 % |
Жито (Secale) | зерно | 72 % |
Крохмаль із розчином йоду дає синє забарвлення. Реакція з йодом дає змогу виявити навіть мільйонну частину крохмалю в розчині. Потрібно капнути на харчовий продукт аптечним розчином йоду. Якщо крохмаль є – утворюється синьо-фіолетова пляма.
Крохмаль із розчином йоду дає синє забарвлення (амілоза дає синє забарвлення, а амілопектин — від червоного до фіолетового). Реакція з йодом дає змогу виявити навіть мільйонну частину крохмалю в розчині. Потрібно капнути на харчовий продукт аптечним розчином йоду. Якщо крохмаль є – утворюється синьо-фіолетова пляма.
Ці продукти хоч і мають у своєму складі крохмаль, але його відсоток настільки малий, що не може принести ніякої шкоди організму. Навіть, навпаки, допомагає поповнити необхідні запаси енергії. Більш того, дефіцит крохмалю позначиться і на вашому самопочутті. 1. Гарбуз має 2% крохмалю 1. …
Про автора