Якого кольору страуса яйця

Авторadmin

Якого кольору страуса яйця

Яйце страуса: як виглядає, скільки важить, якого кольору, скільки коштує

Страусині яйця – делікатес, який набирає все більшої популярності. За смаком вони схожі на курячі, але гігантський розмір робить їх справжніми ласощами. А ще це дуже корисний продукт, з якого можна приготувати цікаві страви. Про те, як це зробити, якими смаковими властивостями наділені яйця, ніж цінні і чому так подобаються гурманам, ми і розповімо нижче.

Коли починають нестися страуси?

Всі жіночі особини страусів здатні починати нестися до двох років життя. Африканський страус може почати робити кладку вже і в півтора року. Зазвичай спочатку вони незапліднені, нанду дозрівають і можуть зачати до 2, 5-3 років. Ознайомтеся з основами розведення і годування страусів в домашніх умовах. А ему зазвичай готові до кладки не раніше 40-42 місяці життя. Самці дозрівають пізніше – здатність до запліднення у них настає на 4 або 5 році життя. Для оптимального запліднення слід дотримуватися співвідношення: на одного самця повинно бути дві самки.

Які яйця у страусів?

Різні види птахів несуть різні за кольором, розміром і вагою яєчка. На зовнішній вигляд і показники також впливає і місце, в якому відбувається кладка. Але у них є ще й загальні риси, наприклад, тверда шкаралупа, великий розмір і вага, що і відрізняють їх від інших. Дізнайтеся ніж корисно і наскільки калорійне страусине яйце.

Вага та розмір

Самка африканського виду приносить яйця вагою в 2-2, 2 кілограма. Лине вона кожен другий день, зазвичай ближче до обіду. Розмір такого становить близько 18 сантиметрів. Інші види страусів несуть приблизно такі ж за розміром яєчка.

Взагалі, розмір може варіюватися, так як вага яєць коливається від 600 грам до зафіксованих двох кілограм. Причому будь-яка самка може нести і великі і відносно невеликі яєчка, все залежить від умов утримання, раціону і віку. Наприклад, у молодих нанду вони дуже невеликі і мають розмір близько 10-12 сантиметрів і вагу приблизно 550 грам. Страуси ему відкладають яйця вагою в 1-1, 5 кілограма в середньому і розміром до 15 сантиметрів. Основою ваги є білок, саме його в яйці найбільше.

шкаралупа

У всіх яєць дуже тверда і міцна шкаралупа. Настільки тверда, що навіть нагадує фарфор. Тому вона дуже часто використовується в художньому напрямку (її вигадливо розмальовують, створюючи своєрідні прикраси, або навіть гравірують). Чи знаєте ви? У страусів яйця можуть бути різнокольоровими. Африканська порода частіше несе білі, а ось нандужовті або майже золотисті, іноді зустрічається і рожево-жовтий відтінок шкаралупи. А у страусів ему вони взагалі можуть бути зеленими, абсолютно темного кольору. Крім того, шкаралупа дуже легка, але її дуже важко розбити, для цього існує навіть спеціальна техніка. Відмінною рисою яєць, по якій розрізняють вид страуса, який їх приніс, є колір. Іноді його асоціюють з пір’ям батьків.

жовток

Основна маса – напівпрозорий білок. Жовток щодо великий, займає зазвичай менше третини обсягу. Він насиченого яскраво-жовтого кольору. Калорійність всього продукту на 100 грам: 118-120 калорій, вміст білків – 15, 2, жирів – 12 і вуглеводів – близько 0, 5 грам.

Скільки яєць несе в рік?

Всі птахи линуть двічі на рік, зазвичай це відбувається восени та взимку. Відбувається це на протязі двох місяць, за цей час самка регулярно поповнює кількість яєць в гнізді. Тобто, якщо страус починає кладку в лютому, кінець її настане не раніше березня.

Деякі фермери повідомляють про те, що наступ періоду отримання яєць може припадати на осінь і весну. Яєчка, принесені спочатку або наприкінці сезону будь-самкою, можуть виявитися незапліднені. У перший свій сезон самка відкладає невелику кількість яєць, що не більше 30 зазвичай.

За один сезон можна отримати від 50 до 80 яєць максимально від однієї особини. Продуктивність однієї пари триває дуже довго – середній показник 30-35 років, в цей час самки активно несуться. Показник запліднення дорівнює 80%, виводимість успішна в 85% випадків. Читайте докладніше про те, як збирати і зберігати страусині яйця до інкубації, а також як повинна проходити інкубація страусиних яєць в домашніх умовах.

Зазвичай відклавши перші 20 яєць, птиця робить невелику перерву, так як продуктивний цикл закінчується. Пауза між циклами триває недовго, близько 8-12 днів. Бувають іноді і виключення, коли самка не несеться – в цьому випадку вона просто не заводить потомство весь сезон. При наявності всіх умов для виведення, від самочки можна домогтися навіть 5 циклів в рік. Особи африканського виду роблять кладки в загальну гніздову яму, за сезон зазвичай від 40 до 80 яєць. Нанду відкладають в простих великих гніздах, кладку робить одночасно 6-7 самок, дають від 15 до 40 яєць в сезон.

Страуси ему несуться найменше і досить рідко, можуть відкладати 10-20 штук, а мчати щодня, раз в два або навіть в три дня. Період інкубації в середньому становить 1, 5 місяця. Важливо! При розведенні потрібно брати до уваги той факт, що якщо в сезон одна особина дала майже максимальну кількість яєць, на наступний сезон вона вже не зможе повторити цей показник.

Як і скільки висиджує яйця страус?

Самки одного страуса роблять кладку в загальне гніздо, а потім чергують над нею по черзі. Це необхідно, тому що дуже часто гнізда атакують гризуни, завдаючи шкоди потомству. Вночі за кладкою доглядає самець.

В одному гнізді може насиджувати не більш 25-30 яєць. Цікавий факт – якщо одна самка висиджує потомство інший, то вона має в своєму розпорядженні свої яйця в центрі гнізда, захищаючи таким чином саме своїх малюків.

Висиджують пташенят від 30 до 45 днів в середньому всі види птахів. Малюки з’являються невеликі, вагою близько 1 кілограма, але дуже активними, усюди намагаються слідувати за дорослими. Зазвичай в цей час за потомством доглядає самець, який їх і годує. Всі види пташенят вилуплюються вже досить розвиненими, на їх тілі багато густого пуху світлого забарвлення, попелястого, сірого або білого. Малюки вже бачать, а за кілька годин після появи, висохши, можуть самостійно харчуватися. На наступний день вже можуть виходити з батьками на пошук їжі.

Скільки коштує?

Вартість одного яйця в Україні дорівнює приблизно 250-300 гривням. Саму шкаралупу можна купити дешевше, за 130-150 гривень. У Росії вартість може досягати 1500 рублів, якщо купувати в магазинах. Якщо брати на фермі, то вийде дешевше приблизно в рази два, залежно від бажаної кількості і самого фермера. Важливо! У яєць також відсутня кутикула (плівка біля шкаралупи), тому вони більш схильні до дії мікробів, які проникають крізь пори шкаралупи. Це призводить до великої смертності зародківгине близько 20% ембріонів. Подібна проблема з’явилася при розведенні птахів в нашій місцевості. В умовах жаркого клімату батьківщини вони були більш захищеними. Зрозуміло, ціна може варіюватися, тому її необхідно уточнювати безпосередньо на фермерському господарстві (або дивитися на прилавках магазина).

Що можна приготувати?

З яєць страусів можна готувати звичайні страви, на кшталт омлету, варених або смажених яєць. При подібному способі приготування варто брати до уваги той факт, що готується білок і жовток більше години, зазвичай потрібно 90 хвилин для їх повної прожарювання.

  • У ньому багато корисних речовин. І вони менш жирні, ніж у інших домашніх птахів, тому вважаються дієтичним продуктом.
  • Можна готувати повний обсяг продукту або порційно, страва може зберігатися в холодильнику ще 3-4 дні. Є популярний рецепт, в якому вміст запікається в незмінному вигляді.
  • У них великий термін зберігання – 3 місяці.
  • Смакові якості набагато яскравіше і краще, тому вони відмінно підходять для приготування солодких страв і випічки.

Страусине яйце: користь і шкода, смакові якості, поради з приготування

В наші дні яйця страуса набувають все більшої популярності. Вони характеризуються високою ціною, але і відмінними смаковими якостями, і завдяки останньому на них є попит.

Вживання страусиного яйця

Нагадуючи за смаком курячі яйця, страусині відрізняються меншою жирністю. Крім того, їх вміст м’якше. У їжу вони можуть вживатися як самі по собі, так і доданими до різні страви.

Окремо варто відповісти на питання про те, чи можна їсти більше одного на добу – це небажано.

Чи знаєте ви? З усіх нині живих яйцекладущих істот, страуси несуть найбільші яйця.

користь

  • Основна їх користь полягає в:
  • змісті меншої кількості холестерину в порівнянні з курячими, що робить страусине яйце дієтичним продуктом;
  • наявності селену, треоніну і лізину, завдяки чому оптимізується робота серцево-судинної системи.

Шкода і протипоказання

  • Протипоказання включають:
  • алергічну реакцію на продукт;
  • непереносимість окремих елементів, що містяться в яйці.

В якості можливого шкоди варто відзначити лише те, що надмірне їх вживання призводить до підвищення рівня холестерину.

Калорійність і харчова цінність продукту

Вміст на 62, 5% складається з білка і на 20% – з жовтка.

У 100 грамах продукту знаходиться:

  • 74% води,
  • 2, 5% білків,
  • 11, 8% жирів,
  • 1% золи,
  • 0, 7% вуглеводів.

Калорійність (на 100 грамів) складає 118 кілокалорій.

Вага, розміри і колір

Вага досить часто вимірюється в кілограмах, оскільки середня маса – 1600 грамів. Для розуміння того, скільки курячих яєць відповідає одному страусиному, треба врахувати, скільки важить одне куряче в середньому – 50 грамів. Звідси отримуємо співвідношення 32 до 1. В довжину вони досягають 18 сантиметрів і 15 сантиметрів в обхваті.

Чи знаєте ви? Шкаралупа використовується в образотворчому мистецтві як полотна – багато художників прикрашають її різними візерунками та орнаментами.

Конкретного забарвлення у шкаралупи немає – якого кольору вона буде, залежить від породи страуса. Найчастіше забарвлення біле, з легким світло-коричневим відтінком. Шкаралупа характеризується високою твердістю, часто нагадуючи фарфор.

Де купити і як вибрати яйце

Придбати їх можна в звичайному супермаркеті, такому як популярний «Ашан», або в елітних магазинах екологічно чистих продуктів. Крім того, вони продаються окремими фермерськими господарствами в індивідуальному порядку.

При покупці варто звернути увагу на такі нюанси:

  • страуси несуться з квітня по жовтень, а тому взимку цей товар брати не варто;
  • зверніть увагу на те, як виглядає упаковка – вона повинна містити дані про птаха-виробника, дату і час пакування;
  • не варто довіряти продуктам, що продається за низькою ціною.

Дізнайтеся також про користь і шкоду курячого яйця.

Приготування страусиного яйця

Страви з цього продукту мають чудові смакові властивості та можуть нагодувати всю сім’ю.

Як дістати вміст

Яйце розташовується на плоскій поверхні, до гострого кінця приставляється зубило або стамеска. По ньому б’ють молотком, поки в шкаралупі не утворюється тріщина, а потім – невеликий скол. Потім воно перевертається, щоб вміст витекло через отвір.

В якості альтернативи можна використовувати дриль, щоб просвердлити невелику дірочку (або кілька) і злити вміст в посуд.

Важливо! На поверхню необхідно покласти рушник або ганчірку для запобігання ковзання.

Скільки варити і що приготувати

З яйця страуса можна приготувати безліч страв, але найбільш поширене з них – омлет.

Для приготування знадобляться:

  • дві столові ложки вершкового масла;
  • одне яйце;
  • 50 мл жирів якого походження;
  • 250 мл молока;
  • сіль, перець і інші спеції за смаком.

Порядок дій:

  1. Насамперед необхідно розкрити шкаралупу, як це було описано вище.
  2. Потім виливаєте вміст в миску, додаєте молоко, сіль, спеції і перець за смаком і перемішують.
  3. Ставите на плиту сковорідку на нормальний вогонь.
  4. Коли вона розігріється, викладаєте на неї масло. Потім, коли воно розтане, в сковорідку виливається перемішаний зі спеціями і молоком білок.
  5. Через п’ять хвилин вогонь зменшується, і сковорідка накривається кришкою.
  6. Далі за зовнішнім виглядом визначаєте, коли омлет готовий, прибираєте його з вогню і розкладає по тарілках.

Скільки і як зберігати продукт

Термін зберігання – три місяці з моменту відкладання птахом. Зберігати обов’язково в холодильнику, розташувавши гострим кутом вниз. Після порушення цілісності шкаралупи зберігається не більше трьох діб.

Важливо! Варка в середньому займає годину, а жарка – двадцять хвилин.

Колишні раніше ексклюзивом, яйця страуса сьогодні стають все більш доступними. Незважаючи на високу ціну, вони користуються популярністю, так як здатні замінити три десятка курячих яєць і збагатити звичний раціон.

Про автора

admin administrator