Якщо картопля проросла чи можна її їсти

Авторadmin

Якщо картопля проросла чи можна її їсти

Зміст:

Припиніть їсти вже зараз: чи можна використовувати для їжі картоплю, що проросла

Терміни зберігання картоплі залежать від сорту та умов зберігання.

За належних для зберігання умов – за низької вологості, темепратурі не вище 3-4 ° С, без світла, за гарної вентиляції картопля може зберігатися в нормальному стані для споживання і до 10 місяців.

З часом, коли теплішає та потрапляє все більше світла, руйнується крохмаль, з’являються бульби — картопля збирається рости. За таких умов значно збільшується концентрація алкалоїду соланіну, який блукає в рослині протягом усього його життя та в невеликих дозах безпечний.. За освітлення протягом 36 годин кількість соланіну в картоплі стає токсичною, про що свідчить зелений колір картоплі. Але навіть, якщо бульба не позеленіла, а просто вже довго лежить, соланіну в ній досить, щоб нашкодити людині.

Соланін може викликати сильне отруєння людського організму. І практично ніяка обробка його не руйнує. Тому ні в якому разі не можна їсти позеленілу картоплю.

Чи може картопля, що проросла, нашкодити здоров’ю

Картопля, що проростає, втрачає поживні речовини., тому бульби такої картоплі в’януть та зморщуються.

Якщо паростки вже значні, вони, на думку експерта містять значну кількість глікоалкалоїдів, “сполук, які, якщо ви з’їсте їх у великій кількості, можуть спричинити деякі токсичні ефекти”.

Тому стару картоплю, що проросла, краще не використовувати в їжу, лише для вирощування нового врожаю. Якщо картопля тільки починає пробуджуватись та рости та вирішили її приготувати, потрібно ретельно її обробити перед приготуванням — видалити паростки, якщо є, вирізати вічка.

Яку стару картоплю точно не можна їсти

Не можна готувати та їсти м’яку, зів’ялу, зморшкувату картоплю. Якщо вона зелена ззовні чи всредині, негайно її викиньте.

Читайте також:

Проросла картопля: що з нею робити і чи можна її їсти

На початку березня картопля більшості середньостиглих сортів проростає навіть у добре облаштованих льохах. Городники, які зберігають урожай на балконі або в коморі, стикаються з цією проблемою, починаючи з лютого.

Ще років 20 тому нікому б і на думку не спало на думку, чи їдять пророслу картоплю. Паростки обламували, а бульби вживали в їжу. Масових отруєнь не зареєстровано. Але в наш час деякі надто завзяті прихильники здорового способу життя стверджують, що така картопля мало не смертельно небезпечна.

Картопля, що проросла – чи можна їсти?

Коли картопля починає проростати, то в бульбі з’являються деякі солонини. Вони, як з’ясували вчені є отруйними глікоалкалоїдами. Дані складові здатні виробляти плоди, що належать сімейству пасльонових. Причому ці солонини містяться не тільки в паростках, а й у тілі картоплі. За спостереженнями проросла картопля містить солонини в кількості від 5 до 10 мг на 100 г бульб.

Найбільше отруйної речовини знаходиться в паростках, квітках, трохи менше в шкірці, а в бульбах ще менше. І якщо є картоплю очищену без шкірки в невеликих кількостях, то соланином не отруїшся. До того ж, не варто забувати і про корисні властивості картоплі. Продукт містить корисні мікроелементи та інші речовини, необхідні для організму. Особливо їх багато, коли картоплю лише викопали з грядки. Проросла картопля, природно, вже багато корисних складових втрачає.

Чому картопля проростає

Картопля належить до сімейства пасльонових разом з такими отруйними рослинами, як дурман та белена. Також сюди відносяться баклажани, паслін, перець і помідори – всі вони виробляють токсини, тому вживати можна лише деякі частини, переважно ягоди. Картопля – єдина в цьому сімействі, що має отруйні плоди та їстівні бульби. Саме це спричинило те, що з поширенні культури в Україні люди почали вживати не картоплини, а ягоди. В результаті почалися масові отруєння, поки питання не прояснилося.

Як захистити картоплю від виродження

Щоб зрозуміти, чи можна їсти пророщену картоплю, треба проаналізувати процеси, що відбуваються в ній. Картопляні бульби є видозміненими стеблами, а розташовані на них «вічка» – це ті ж вузли стебла, з яких зазвичай ростуть пагони або гілки. За певних умов (світло і тепло) або з настанням термінів проростання з картоплин теж з’являються паростки, для яких м’якоть є чудовим живильним середовищем. І чим довше ростуть ці пагони, тим більше цінних речовин тягнуть із бульби. Крім того, у пророслих картоплинах відбуваються деякі процеси, які підвищують їхню токсичність.

ВАЖЛИВО : Отруйна речовина – соланін, не розчиняється в рідині, лише трохи розщеплюється при варінні. Щоб зменшити кількість отрути, треба просто позбутися очей у бульбі і очистити шкірку, причому зрізайте шар якомога товщі.

Так, випадків отруєння соланіном помічено не було, тому можна дійти невтішного висновку, що у невеликих дозуваннях картоплею не отруїшся, але користі від такої їжі теж небагато.

Потрапляючи в організм, соланін руйнує червоні кров’яні тільця, порушує функції нервової системи та негативно впливає на імунний захист. Більше того, токсична речовина накопичується в організмі, тому її вплив може бути розтягнутий за часом.

Отруєння глікоалкалоїдом виражається такими ознаками:

  • млявість, сонливість, тремор;
  • нудота блювота;
  • кишкові кольки, діарея;
  • біль голови, гіпертермія;
  • почастішання серцевого ритму;
  • погіршення орієнтації у просторі;
  • зниження артеріального тиску;
  • порушення свідомості, марення, кома і навіть летальний кінець.

Симптоматика може виявлятися одразу або протягом доби з отруєння.

Але лякатися не варто. Неоднозначність відповіді на питання, чи можна їсти пророслу картоплю, пояснюється тим, що соланін може завдати шкоди організму лише у високих дозах – у межах 250–400 мг. У свіжих бульбоплодах міститься в середньому 0,04% соланіну або 40 мг на 1 кг. Тобто, щоб отруїтися, людині потрібно з’їсти приблизно 7–10 кг сирих картоплин за короткий проміжок часу. Оскільки це нереально, то ймовірність шкоди здоров’ю, що наноситься, теж мінімальна. Але все ж таки вона існує.

Найкращі добрива для картоплі

Проросла картопля – застосування

З часів СРСР було прийнято робити заготівлі на зиму, і зараз, ті люди, які мають комори, все також роблять запаси. Купують картоплю на зиму і зберігають її в ящиках до самої весни. Добре, якщо у льоху прохолодно, то картопля не проросте. А якщо тепло, то картоплю, що проросла, на початку січня ще почне і гнити. Тоді йому один шлях вже тільки – на смітник.

Як можна застосовувати пророслу картоплю? Добре, якщо ви використовуєте пророслу картоплю навесні для посадки. Тоді новий урожай вас не забариться. І не потрібно купувати посадкову картоплю, яка навесні коштує пристойних грошей через те, що попит на неї великий. У їжу, звичайно, вже прим’яту і порослу картоплю краще не вживати.

Що робити з картоплею, що проросла?

Усі залишки бульб треба перебирати. Найчастіше м’яку картоплю застосовують для годування домашньої худоби. Ще м’яка картопля добре підходить для самогоноваріння. Тверді плоди їдять, але таку картоплю обов’язково потрібно піддавати правильному очищенню та термообробці. М’ята картопля практично вже нікуди не годиться, до того ж вона починає ще й чорніти. Гнилий продукт краще відразу викинути, щоб через нього не псувалися сусідні бульби.

Цікаво, що й самі паростки картоплі використовують у медичних цілях, для виробництва настоянок, які позитивно впливають на суглоби та сухожилля.

Як садити картоплю з довгими паростками

Якщо попередні варіанти не підходять, то при посадці картоплю необхідно розташовувати в лунці в такий спосіб.

  • Якщо довжина пагонів 5-15 см, картоплю садять у лунку, притискаючи паростки під кутом до землі. Після цього обережно присипаємо лунку землею, щоб не поламати ніжні зародки.
  • Довжина 20 см та більше. Бульби розташовують у ряду на відстані довжини паростка. Потім акуратно засипаємо землею, щоб пагони не відламалися під її вагою.

Садити бульби з довгими паростками в одному ряду з картоплею без паростків не можна. У цьому випадку картопля може задавити тендітні пагони, тобто бадилля буде багато, а бульб від них не буде.

Щоб уповільнити подальше зростання пагонів на картоплі, її виносять на світ за 1-2 тижні перед посадкою і щодня злегка обприскуйте її водою з пульверизатора.

Правила чищення пророслої картоплі

Як чистити картоплю, що проросла: рекомендації

  1. Спочатку позбавтеся всіх паростків, ретельно їх видаліть з бульб.
  2. Потім зріжте шкірку з овочів, причому не економте, чим товще зрізатимете шкірку, тим краще.
  3. У жодному разі не залишайте очей, їх також слід позбавлятися ретельно.
  4. Видаліть всі інші темні місця на картоплі, якщо такі є.
  5. Залишається вимити бульби.

Готувати картоплю можна, як у духовці, так і смажити, і варити – це вже все на вашу думку.

Що міститься в пророслих картоплинах

Існують суперечливі думки щодо того, чи можна їсти пророщену картоплю. Одні стверджують, що такі бульби цілком підходять для споживання, головне – попередньо видалити паростки, очистити шкірку товстим шаром і зрізати частини, що позеленіли. Інші кажуть, що в процесі проростання з картоплі видаляються всі вітаміни та мікроелементи, а натомість утворюються токсичні речовини, здатні спровокувати харчове отруєння.

Як досягти високої врожайності картоплі

Насправді, поки бульба залишається щільною і твердою, її поживна цінність практично не знижується. У міру збільшення довжини і кількості паростків відбувається усихання і зморщування, оскільки крохмаль, що міститься в картошинах, перетворюється на вуглеводи і споживається пагонами. Якщо вчасно видалити проростки, то ці процеси будуть зупинені, а от бульба, що повністю втратила початковий вигляд, стає непридатним до вживання.

Крім втрати поживних речовин, є ще одна, вагоміша причина для відмови від пророщеної картоплі. Спочатку у всіх пасльонових присутні два глікоалкалоїди – соланін і чаконін, які корисні для рослини, але токсичні для людини.

Особливо небезпечним є соланін. У свіжих картоплинах вона присутня в мінімальній кількості, але в процесі проростання концентрація збільшується. При цьому основна частина токсинів зосереджується в шкірці та проростках, про що додатково свідчить поява зеленого забарвлення та гіркоти у смаку.

Технологія вирощування ранньої картоплі

Проросла картопля – приготування їжі: поради дієтологів

Дієтологи радять не пекти пророслу картоплю в духовці зі шкіркою. Не можна її і варити зі шкіркою. Навіть готуючи продукт на салати, треба очищати картоплю, а потім варити. Також, проросла картопля не годиться для лікувальних цілей. Небажано пити сік свіжої картоплі.

Цю картоплю додають до супів, борщів, роблять пюре, просто варять, можна готувати запіканку з бульб і робити зрази тощо. Хто не може відмовити собі в запеченій картоплі, то спочатку очистіть картоплю, трохи проваріть, а тому вже запікайте в мікрохвильовій печі або духовці.

Ще, якщо ви любите смажену картоплю, то дієтологи все ж таки рекомендують спочатку проварити бульби хоча б хвилин 10, а потім вже смажити на сковороді. Термообробка обов’язково завдяки їй зменшується кількість вмісту в картоплі соланіну.

Добре ще поєднувати пророслу картоплю з різними продуктами, які здатні нейтралізувати токсини в організмі людини. До таких можна зарахувати такі:

  • пекінська капуста, білокачанна капуста, як свіжа, так і квашена
  • різного виду зелень, часник, спеція (куркума)
  • варений буряк, сирий овоч теж корисний, якщо він у салаті з олією
  • сметана у різних видах, у складі із соусами, просто у чистому вигляді.

Хотілося б окремо згадати, що картоплю з паростками не можна давати маленьким малюкам до трирічного віку. Невідомо, як дитячий організм відреагує на згубну дію соланіну.

Паростки картоплі в медицині

Навіщо пророщувати бульби картоплі

Пророщування картоплі має деякі переваги:

  1. Своєчасна та правильно проведена процедура активізує природні процеси, що ведуть до утворення коренів та паростків. Вони утворюються набагато швидше, тому після посадки таких бульб у ґрунт сходи з’являються раніше.
  2. Передпосадкове пророщування дозволяє відібрати найкращі картоплини для посадки. За час, який необхідний для цього, можна видалити навіть уже з відібраного раніше матеріалу ті екземпляри, які погано проросли або не зробили цього, підгнили. Інші можна висаджувати, не побоюючись утворення порожнин на відведеній ділянці.
  3. Скорочується час до збирання врожаю: пророщена картопля розвивається набагато швидше, а значить бульби формуються раніше. До того ж, такі рослини раціональніше використовують вологу і добрива, що вносяться, стають більш стійкими до хвороб.

Особливо пророщування ефективне для сортів середньораннього та середнього термінів дозрівання. Пророщені бульби встигають дати врожай нарівні з ранньою картоплею і відповідно з середньоранніми сортами цієї культури.

Проросла картопля: як готувати настоянку від болю в колінах, суглобах?

І вже якщо у вас дуже багато пророслої картоплі, то не поспішайте все викидати, можна її застосувати для виготовлення самогону, як згадувалося раніше, а самі паростки наполягти на готовому продукті для лікувальних цілей.

З такою настойкою можна робити компреси, ви позбавитеся болю в колінах, суглобах, м’язової слабкості.

Рецепт настоянки:

  1. Подрібніть проростки картоплі, попередньо вимивши їх.
  2. Підготуйте спеціальну ємність, насипте туди проростків і залийте їх горілкою. Добре розмішайте готовий розчин.
  3. Герметично накрийте ємність кришкою, і поставте вміст продукту в темне місце, в кімнаті, де стоятиме настойка, повинна бути прохолодно.

Через два тижні готовий настій буде придатний для лікування проблем із м’язами, суглобами, кістковими тканинами. Ліки сприяє швидкому зняттю запалення та легкому знеболюванню.

Підготовка бульб до пророщування: чи потрібно мити і чимось обробляти

Перш ніж покласти картоплю на пророщування, її потрібно попередньо підготувати. Якщо насіннєва картопля не була відібрана з осені, то навесні обирають найкращі екземпляри: чисті, без плям і пошкоджень, розміром з куряче яйце. Можна брати і більші бульби, але не висаджувати їх повністю, а порізати на частини незадовго до посадки (за кілька днів до неї, щоб зрізи опробковелі).

Якщо посадкові бульби до моменту початку пророщування вже дали невеликі паростки, то обламувати їх не потрібно, якщо вони довгі і тонкі, то доведеться підшукати інший посадковий матеріал.

Чи потрібно мити картоплю перед пророщуванням, кожен овочевод вирішує самостійно. Ті, хто миє бульби, роблять це для того, щоб побачити на їх поверхні найменші цятки гнили і відразу відбракувати таку картоплю. В принципі, мити картоплю можна, якщо вона досить брудна, але все-таки не обов’язково.
Посадочні екземпляри картоплі перед початком пророщування можна протруїти в рожевому розчині марганцівки протягом 30 хвилин або в розчині мідного купоросу, борної кислоти та марганцівки (по 1 ч. л. на 10 л води) протягом 15 хвилин.

Картопля, що проросла: чи шкідливий домашнім вихованцям?

У багатьох у квартирі є улюблені вихованці. І люблячі господарі завжди цікавляться, чи можна давати той чи інший продукт своїм тваринам. Щодо картоплі з паростками, то краще її не давати ні собакам, ні котам. Єдине, що з’ясували ветеринари – проросла картопля у малих кількостях не шкідлива улюбленим вихованцям у тому випадку, коли її дають у складі основного корму лише раз на тиждень. І не більше.

Картоплю, що проросла, можна давати собаці?

Якщо у вас мешкають кролики, то їхній організм ще ніжніший. Їм взагалі не рекомендують давати пророслу картоплю. Для них соланін дуже небезпечний. Всього 0,7 г речовини може вбити звірка. Тому їм потрібна лише свіжа картопля, що проросла давати не можна.

Як бачите, проросла картопля може нашкодити всім, якщо вживати її бездумно, використовувати як основну їжу. Як би ви не любили цей продукт, все добре, що використовується в міру. Тому бережіть своє здоров’я, здоров’я дітей та життя улюблених вихованців, які мешкають з вами. Урізноманітніть меню, тоді отруєння соланіном вам не загрожує.

склад

Далі йтиметься про відростки на коренеплоді, які з’являються через півроку після збирання врожаю.

Якщо картоплю взимку перенести в тепле місце і залишити там, на 2-3 тижні на ній обов’язково з’являться паростки.

Усі їх бачили, але мало хто знає, із чого вони складаються.

Хімічний склад

Основна функція паростків картоплі – нове життя . Насамперед, вони потрібні для відтворення молодої рослини. Тому мають багатий склад:

  • амінокислоти;
  • цукру;
  • мінерали: кальцій, калій, магній, хлор, залізо, фосфор, натрій;
  • вітаміни: A, C, E, PP, H та майже вся група В;
  • алкалоїд солоніна;
  • крохмаль.

Окремо хочеться відзначити, що соланін – отруйна речовина, яка у великих обсягах шкідлива для організму людини (докладніше про те, що таке соланін у картоплі і чому він такий небезпечний, можна дізнатися тут).

Однак у картоплі його міститься мало, тому він безпечний. Критичним вважається кількість 200-400 мкг соланіну. У 100 г картоплі міститься 2-10 мкг небезпечного соланіну .

Тобто, якщо людина з’їсть 1 кг картоплі, що проросла, разом зі шкіркою і паростками, то можливе отруєння. Соланін викликає збудження, а потім гноблення нервової системи, розкладання еритроцитів. Для людини та тварин соланін може бути токсичним. Завдяки значному зменшенню вмісту соланіну в сучасній картоплі інтоксикації стали рідкісними.

Чи можна їсти картоплю, якщо вона проросла

Закладена на зберігання картопля починає проростати приблизно в другій половині зими, а з приходом весни паростки з’являються навіть на бульбах, що зберігаються в оптимальних умовах.
Тому питання щодо того, чи можна їсти пророслу картоплю, стає актуальним для всіх, хто робить запаси на зиму.

Щоб знайти відповідь, потрібно зрозуміти, які процеси відбуваються в бульбоплодах, коли вони дають паростки.

Чому картопля проростає

Картопля належить до сімейства пасльонових разом з такими отруйними рослинами, як дурман та белена. Також сюди відносяться баклажани, паслін, перець і помідори – всі вони виробляють токсини, тому вживати можна лише деякі частини, переважно ягоди.

Картопля – єдина в цьому сімействі, що має отруйні плоди та їстівні бульби. Саме це спричинило те, що з поширенні культури в Україні люди почали вживати не картоплини, а ягоди. В результаті почалися масові отруєння, поки питання не прояснилося.

Щоб зрозуміти, чи можна їсти пророщену картоплю, треба проаналізувати процеси, що відбуваються в ній. Картопляні бульби є видозміненими стеблами, а розташовані на них «вічка» – це ті ж вузли стебла, з яких зазвичай ростуть пагони або гілки.

За певних умов (світло і тепло) або з настанням термінів проростання з картоплин теж з’являються паростки, для яких м’якоть є чудовим живильним середовищем. І чим довше ростуть ці пагони, тим більше цінних речовин тягнуть із бульби.

Крім того, у пророслих картоплинах відбуваються деякі процеси, які підвищують їхню токсичність.

Відмінний урожай картоплі за методом Балабанова

Що міститься в пророслих картоплинах

Існують суперечливі думки щодо того, чи можна їсти пророщену картоплю.

Одні стверджують, що такі бульби цілком підходять для споживання, головне – попередньо видалити паростки, очистити шкірку товстим шаром і зрізати частини, що позеленіли.

Інші кажуть, що в процесі проростання з картоплі видаляються всі вітаміни та мікроелементи, а натомість утворюються токсичні речовини, здатні спровокувати харчове отруєння.

Насправді, поки бульба залишається щільною і твердою, її поживна цінність практично не знижується.

У міру збільшення довжини і кількості паростків відбувається усихання і зморщування, оскільки крохмаль, що міститься в картошинах, перетворюється на вуглеводи і споживається пагонами.

Якщо вчасно видалити проростки, то ці процеси будуть зупинені, а от бульба, що повністю втратила початковий вигляд, стає непридатним до вживання.

Крім втрати поживних речовин, є ще одна, вагоміша причина для відмови від пророщеної картоплі. Спочатку у всіх пасльонових присутні два глікоалкалоїди – соланін і чаконін, які корисні для рослини, але токсичні для людини.

Особливо небезпечним є соланін. У свіжих картоплинах вона присутня в мінімальній кількості, але в процесі проростання концентрація збільшується. При цьому основна частина токсинів зосереджується в шкірці та проростках, про що додатково свідчить поява зеленого забарвлення та гіркоти у смаку.

Чим небезпечний соланін

Соланін має фунгіцидні та інсектицидні властивості, які забезпечують рослинам захист від грибків, бактерій, вірусів та шкідників.

З появою паростків цей захисний механізм запускається, щоб уберегти молоду поросль від зараження. При цьому речовина діє не тільки на мікроорганізми, але шкодить тваринам та людині.

Саме з цієї причини не можна давати пророслі картоплини худобі та птиці, особливо в сирому неочищеному вигляді.

5 найпростіших способів посадки картоплі

Потрапляючи в організм, соланін руйнує червоні кров’яні тільця, порушує функції нервової системи та негативно впливає на імунний захист. Більше того, токсична речовина накопичується в організмі, тому її вплив може бути розтягнутий за часом.

Через перераховані вище ефекти, засоби на основі паростків картоплі широко застосовуються в медицині, особливо в нетрадиційній. Приготовлені настойки ефективно використовують у лікуванні захворювань суглобів запального характеру.

Високий вміст соланіну в картопляній шкірці і паростках дозволяє досягти суттєвого зниження активності запального процесу. Внаслідок цього зменшується симптоматика, характерна для хвороб опорно-рухового апарату.

Настоянку з паростків картоплі для лікування суглобів застосовують як внутрішньо, так і місцево у вигляді компресів на уражене зчленування.

Пити приготовані ліки потрібно обережно, ретельно стежачи за реакцією організму. На початку лікування приймають по три-чотири краплі настоянки на день. За відсутності побічних реакцій добову дозу поступово збільшують, доводячи її до 7 крапель.

Тривалість курсу становить 10-14 днів. Після цього необхідно зробити перерву в лікуванні на такий самий період. При необхідності курс прийому повторюють настоянки.

Хвороби суглобів

При хворобах горла та дихальних шляхів, настоянку необхідно втирати масажними рухами в ділянці грудей. Попередньо розбавивши її з водою, щоби не спалити шкіру.

Спиртовими ліками можна лікувати ангіну, полоскати горло, додавши ложку зілля у склянку теплої води. Настоянка з паростків ефективно допомагає від кашлю, якщо втирати її кілька разів на день у підлопаткову область спини.

Можна використовувати для інгаляції. Для цього додайте 10 мл настоянки на каструлю кип’яченої води і дайте хворому подихати над нею.

При кашлі, простудних захворюваннях настоянкою розтирають спину (під лопатками) та груди хворого, а потім тепло укутують. Якщо горло запалене, рекомендується 1-2 рази на день полоскати настоянкою, розведеною кип’яченою водою у пропорції 1:4.

При пародонтозі, запалення ясен і навіть просто для профілактики карієсу перед чищенням зубів на зубну щітку необхідно нанести 2-3 краплі настоянки. Вона добре дезінфікує порожнину рота. Корисно також хоча б щодня полоскати рот водним розчином тинктури. Для зміцнення зубів можна щодня робити примочки на ясна з водяного розчину (тримати 10–15 хвилин).

Онкологічне захворювання

Настоянка також знайшла своє застосування у лікуванні онкології (як допоміжного засобу). Безумовно, лікування раку потребує контролю та спостереження лікаря. Це дуже серйозне захворювання, і сподіватися на народну медицину не варто.

При онкологічних захворюваннях народна медицина радить спиртову настоянку. Як готувати її дивіться рецепт вище. А приймати рекомендується тричі на день, за схемою: починати з однієї крапельки, щодня додаючи по одній:

  • 1-й день – по 1 краплі настоянки на 150 мл води 3 десь у день 20 хвилин до їжі;
  • 2-й день – по 2 краплі тощо;
  • 20-й день – по 20 крапель настоянки на 200 мл води тощо;
  • 25-й день – по 25 крапель;
  • 26-й день – по 24 краплі тощо;
  • 49-й день – по 1 краплі на 150 мл води.

Це один курс лікування із 50 днів, таких курсів необхідно провести 5–6. Настоянку капати у воду та випивати. Якщо пацієнт відчув значне полегшення, то переривати курс не можна: слід закінчити, а потім просто не приступати до наступного.

Катаракта та глаукома

Для лікування катаракти в народній медицині є один перевірений спосіб – настоянка з паростків. Катаракта є серйозним захворюванням очей, що може призвести до сліпоти людини.

Фахівці не рекомендують займатися самолікуванням, краще не ризикувати та обстежуватися у лікаря. Якщо ви хочете спробувати вилікувати катаракту паростками картоплі, необхідно проконсультуватися з лікарем. У разі побічних дій негайно зверніться до поліклініки.

Настоянку необхідно пити щонайменше двічі на день. Нам необхідні пагони та гарна горілка чи спирт. Їх промивають та просушують, дрібно нарізають. Одну столову ложку паростків складають у скляну ємність та заливають 200 мл. горілкою.

Закривають кришкою і наполягають у темному та прохолодному місці 14 днів. Готову настойку проціджують і переливають у скляну пляшечку. Приймають настоянку по 1 чайній ложці два, тричі на день за півгодини до їди. Приймають настоянку курсом два, три місяці.

Якщо ви не хочете чекати два тижні, то настоянку можна приготувати зі свіжого соку пагонів. Для цього беремо і моє пагони. Видавлюємо з паростків сік, і отриманий сік розбавляємо з горілкою у співвідношенні 2: 1. Готову настоянку капати по 3 краплі у воду, і пити 3 рази на день. Курс лікування становить два місяці. У разі появи побічних дій звернеться до лікаря.

При катаракті та глаукомі рекомендується тричі на день приймати по одній чайній ложці настоянки, приготовленої за третім рецептом, за 20 хвилин до їди. Тривалість курсу – 3 тижні. Проводячи перший курс, рекомендується розпочати із 1/3 чайної ложки, щоб перевірити реакцію організму. Через 2 дні дозу можна збільшити до половини чайної ложки, ще через 2 дні до цілої чайної ложки.

Для того, щоб досягти позитивних змін, знадобиться 2–4 курси. Перерва між курсами – 5–7 днів. Наприкінці першого або початку другого курсу з очей може потекти слиз. Слід проконсультуватися з лікарем: можливо, він вважатиме за доцільне призначити ліки для нормалізації відтоку рідини зі сльозових каналів.

Відгуки городників

Деякі городники радять перед посадкою подрібнити на м’ясорубці, не знімаючи шкірки часник 1 кг і розмішати в 10 л води. Замочити картоплю на 8-12 годин. Така обробка з досвіду збільшувала врожай у 1,5 раза.

Ще одна порада від досвідчених овочівників полягає у поєднанні кількох методів пророщування. Спочатку на світлі, потім картоплю поміщають у вологу тирсу, тобто, штучно створюючи темряву. Це допомагає картоплі під час посадки відразу почати зростання і можна отримати врожай на два тижні раніше.

Є умільці, які пророщують картоплю із насіння, що дає можливість отримувати більший урожай, тому що не потрібно частину картоплі залишати на посадку.

Щоб прискорити пророщування, рекомендують робити надрізи на картоплинах. Можна розріз зробити поперек, залишивши 1 см, або вздовж, залишаючи 1,5 см. Тоді буде більше паростків і вони швидше з’являться.

Протипоказання до прийому та заходів безпеки

У цієї настоянки існує й низка протипоказань. Її не можна вживати людям, які серйозно страждають на цукровий діабет, ожирінням, іншими хворобами, яким супроводжує порушення обміну речовин, тому що в картопляних паростках (як і в самих бульбах) є крохмаль, що сприяє підвищенню концентрації цукру в крові.

Також не рекомендується застосовувати настойки з паростків картоплі дітям, людям похилого віку та вагітним жінкам.

Лікування картопляними паростками також протипоказане:

  • матерям, що годують;
  • страждаючим захворюваннями кишечника;
  • з венеричними захворюваннями;
  • людям із підвищеною збудливістю.

Тим, хто постійно приймає якісь лікарські препарати, перш ніж приймати настоянку з картопляних паростків, слід порадитися з лікарем.

Після двох- чи тритижневого курсу лікування необхідно зробити перерву на тиждень. У цей період необхідно відмовитися від м’ясних продуктів та намагатися пити максимально більшу кількість соків.

За цей час соланін, що проник у організм, буде виведений, і курс можна повторити. Однак у більшості випадків цього не потрібно, оскільки болі, спричинені запальним процесом у суглобах, зазвичай проходять протягом першого курсу.

Тим не менш, не слід захоплюватися самолікуванням, оскільки при тривалому та тривалому лікуванні можливе передозування соланіну в організмі, що неминуче призведе до отруєння. Симптоми передозування та отруєння ідентичні будь-якому отруєнню та супроводжуються такими ознаками:

  1. Серцебиття та задишка;
  2. Нудота та блювання;
  3. Головний біль з можливими непритомністю тощо, її стійкість до лікарських засобів;
  4. Порушення випорожнень;
  5. Абдомінальний біль;
  6. Підвищення температури тіла.

З появою таких симптомів необхідно відмінити прийом настоянки. Якщо після цього ознаки отруєння зберігаються чи наростають, це привід до ургентного звернення до медичного закладу.

У разі отруєння соланіном застосовуються ті ж протиінтоксикаційні заходи, що й у випадках з будь-якими іншими отруєннями: приймають адсорбенти та промивають кишечник. Особливо небезпечним може бути отруєння для вагітних жінок, оскільки відбувається пряма дія отруйної речовини на плід.

Перед застосуванням будь-яких лікарських засобів (медикаментозних чи народних) необхідно проконсультуватися з лікарем, а при виникненні незвичайних реакцій організму відразу ж звернутися за допомогою.

Лікування захворювання може мати свої особливості. При лікуванні іншими препаратами існує ризик несумісності засобів. Якщо знати міру і прислухатися до свого організму, то навіть рослини, що містять отруту, можна використовувати на благо здоров’я.

Настойку для суглобів на картопляних паростках можна застосовувати як внутрішньо, так і зовнішньо (у вигляді компресів, примочок, розтирань). Якщо ліки призначені для внутрішнього застосування, краще використовувати якісну горілку або харчовий спирт. Для зовнішнього застосування підійде навіть сільський самогон.

Щоб виготовити настоянку, можна набрати паростків у сховище або 50-60 здорових картоплин вимити, висушити і покласти на добре освітленій поверхні (на лоджії або просто на кухонному підвіконні).

Коли паростки досягнуть у довжину 5-10 см, їх слід обламати, промити і розкласти для просушування на паперових серветках. З обсохлих паростків одним із трьох способів готують настоянку:

  1. паростки перемелюють на м’ясорубці або в блендері, потім віджимають через 2 шари марлі. Отриманий сік змішують із горілкою у пропорції 1:2 (на 100 г соку – 200 г спиртного);
  2. паростки ріжуть ножем на невеликі шматочки, щільно укладають у півлітрову банку таким чином, щоб вони займали 2/3 об’єму, і заливають горілкою;
  3. паростки подрібнюють блендером (або товчуть у ступі) до стану кашки і заливають горілкою з розрахунку 200 г горілки на повну столову ложку перемелених паростків.

У першому випадку екстракт картопляних пагонів готовий до вживання одразу, наполягати його не потрібно. Настоянки, приготовані за другим і третім рецептами, відрізняються лише концентрацією. Банку із залитими горілкою паростками закривають кришкою і протягом 2-3 тижнів витримують у темному місці при кімнатній температурі, щодня збовтуючи.

Потім картопляну настойку проціджують через два шари марлі. Отриманий екстракт паростків зберігають у темному прохолодному місці.

Перший варіант настойки (тинктури) переважно використовують для зовнішнього застосування. Такий спосіб приготування особливо зручний, коли терміново потрібно зробити компрес і немає часу чекати, доки настається екстракт. Екстракт, приготований за другим варіантом рецепту, можна застосовувати як внутрішньо, так і зовнішньо, за третім – внутрішньо.

Настойка для суглобів із паростків картоплі

Народна медицина використовує настоянку з паростків та квіток картоплі для лікування ракової пухлини. Пагони мають унікальні лікувальні властивості: протизапальні, болезаспокійливі, ранозагоювальні властивості.

Варто зауважити, що онкологічні захворювання необхідно постійно спостерігати під керівництвом лікаря. Якщо ви вирішили використовувати пагони для лікування раку, проконсультуйтеся з лікарем.

Необхідно також і дотримуватися спеціальної дієти: відмовитися від жирної, солоної, гострої їжі, скоротити вживання м’ясних виробів до мінімуму, їсти більше овочів та фруктів.

Крім дієти, також необхідно подбати про режим сну, лягає спати з 9, 10 годин і спати щонайменше 8 годин на день. При правильному режимі сну, дієті та прийнятті настоянки паростків картоплі можна досягти приголомшливих результатів!

Настоянку з пагонів необхідно приймати курсами по 2-3 місяці, з перервою мінімум 1 місяця. Для приготування настоянки нам знадобляться білі здорові паростки та якісна горілка або спирт (40 % – 96 %).

Пагони миємо та ріжемо дрібно, змішуємо зі спиртом так, щоб паростки були повністю покриті горілкою. Ставимо в холодне та темне місце на 2 тижні. Після цього процідити і приймати по 1 чайній ложці, попередньо розчинивши в склянці з водою, 2 рази на день.

Настій на горілці від артриту

Паростки картоплі мають унікальні лікувальні властивості і використовуються для лікування різних захворювань. Сьогодні ми розглянемо простий рецепт настою на горілці для лікування артриту. Не варто забувати також про правильний спосіб життя, здорову їжу, і помірні фізичні вправи.

Для того щоб приготувати настій на горілці, нам необхідна горілка та білі пагони лікувального овоча. Ростки дрібно ріжемо і заливаємо 200 мл. горілкою. Даємо відстоятись розчину в темному та прохолодному місці на три тижні.

Після одержаного розчину пропускаємо через марлю, і переливаємо в пляшку. Зберігаємо її у темному місці. Приймаємо настій 2 десь у день, кілька крапель розбавляючи з водою. Також можна робити компреси та розтирання. Для кращого ефекту рекомендується комбінувати розтирання із прийомом настою внутрішньо.

Водна настойка для суглобів

Щоб виготовити водний розчин для суглобів потрібно 0,5 літра води та очищені проростки картоплі (80 гр.). У скляну ємність укладаються проростки та заливаються теплою водою. Через 2 дні, настойка повинна придбати зелений колір. Такий колір свідчить про прояв соланіну.

Після цього розчин проціджують через дрібне сито. Такі ліки використовують для компресів. Щоденні процедури рятують при запальних захворюваннях суглобів, таких як артрит, подагра. Для кращого ефекту лікування слід продовжувати 10-12 днів.

Про автора

admin administrator