Яре жито сіють навесні

Авторadmin

Яре жито сіють навесні

Коли і як сіяти яру жито? Технологія вирощування

Ярова жито – рідко використовувана форма. У Росії віддається перевага озимого жита, що дає більш високі врожаї. Навесні жито сіють тільки у виняткових випадках – коли іншим способом не вдається отримати урожай.

  • Опис ярої жита
  • Затребуваність в посіві
  • Місцевість і клімат для вирощування жита
  • Які існують сорти?
  • підготовка насіння
  • підготовка ґрунту
  • Оптимальні строки посіву
  • посадка
  • Догляд та вирощування
    • Підживлення і обробка
    • Хвороби, шкідники та профілактика

    Опис ярої жита

    Ярова жито – одна з форм посівної жита. На відміну від озимої форми, висіває восени під зиму, яру жито сіють по весні. Слово «яра» походить від імені Ярила бога, пов`язаного з сонцем і пробудженням природи. Збирають врожай ярої жита в кінці літа або на початку осені.

    Жито – агресивне рослина, здатне придушити будь-який бур`ян. На житніх полях ростуть хіба що волошки. Переваги жита будь-якої форми – ярої або озимої, в порівнянні з пшеницею:

    • витривалішими і невибагливі;
    • більш висока опірність хворобам і шкідників;
    • висока стійкість до вилягання;
    • є ефективним сидератом – покращує структуру і стан грунту;
    • активний фітосанітар – пригнічує бур`яни.

    Ботанічний опис ярої жита:

    • коренева система. Коріння мочковатой типу проникають всередину на 1-2 м. Зростає на складних грунтах. Висока засвоюваність поживних речовин. Рослина відрізняється інтенсивним кущінням. З одного зерна виростає близько десятка пагонів, а при хорошому догляді – в 5-10 разів більше.
    • стебло. Являє собою порожню трубку з декількома міжвузлями – від 3 до 7. Стебло неопушений, прямий, опушення є тільки безпосередньо під колосом. Середня висота стебла – 0,8-1 м.
    • листя. Довжина плоского листа – 15-30 см. Листя вузькі – не більше 2,5 см в ширину. Листова пластина вгорі буває опушеної – це показник стійкості до дефіциту вологи.
    • суцвіття. Колос витягнутий, неламкий, з міцною віссю. Довжина колоса – 5-15 см, ширина – 0,8-1,2 см. Остюки у колоса шорсткі, довжина – 3-5 см. З колоска виступають пильовики квіток, що мають три тичинки. Запилюються квітки вітровим способом.
    • Зерно. Форма подовжена, довгаста, по центру – поздовжня борозенка. Добре проглядається зародок. Поверхня зерна трохи зморшкувата. Розмір житнього зерна: довжина – 4-10 мм, ширина – 1,5-3,5 мм. Вага 1000 насінин – 12-45 г. Зерно у ярої жита дрібніше, ніж у озимої. Зернівка жита схожа за хімічним складом з зерновкой пшениці, але є і відмінності. У житньому зерні менше білка, ніж в пшеничному, зате більше глобулінів і альбумінів. У ньому також менше клейковини, і якість її нижче, ніж у пшениці. Зерно буває жовтого, сіро-зеленого, коричневого і червоного кольору.

    Затребуваність в посіві

    Зазвичай яру жито використовують в якості заміни озимого жита, з яких-небудь причин пошкодженої або загиблої. Невисока затребуваність ярої жита пояснюється просто – вона слабше, ніж озимий аналог, менш урожайна і не так витривала до викликів навколишнього середовища.

    В роду жита – 10 видів, але обробляється тільки один вид – жито посівна. Всі інші – дикорослі. У посівної жита 39 різновидів, але в РФ вирощують тільки жито звичайну. На яру жито в Росії припадає близько 1% від всіх посівних площ.

    Місцевість і клімат для вирощування жита

    вигідно вирощувати озиме жито, так як це морозостійка рослина, яке дає хороший урожай. Вона спокійно витримує зимові температури до мінус 35 ° C. Але якщо клімат взимку дуже суворий, то озиме жито не витримає його. Тому яра затребувана там, де взимку спостерігаються надзвичайно сильні морози, що не дозволяють озимим посівам вижити. Саме тому на Крайній Півночі засівають навесні яру жито, і повністю відмовилися від озимої.

    Яру жито вирощують в регіонах з ризикованим землеробством – в Забайкаллі, Центрального Сибіру, ​​в Якутії (Республіка Саха). Регіони, де знаходиться основна маса полів ярої жита, висіває цілеспрямовано, а не для пересіву озимих – Бурятія і Читинська область.

    Які існують сорти?

    Ярова жито мало затребувана в сільському господарстві, тому і сортів її небагато:

    • Вятка. Експериментальний сорт, що розробляється спеціально для Волго-Вятського району. Використовують для пересіву, якщо гине озиме жито. Відноситься до середньостиглих сортів. Середній термін вегетації – 100 днів.
      Сорт добре переносить низькі температури, дружно сходить, швидко кущиться і формує трубки. Якщо дозрівання відбувається в дощову погоду, колосся часто бувають порожнистими або спостерігається череззерніце. Якщо умови сприятливі, врожайність – 40 ц / га. Сорт стійкий до вилягання, ураження хворобами не перевищує рівень озимої форми.
    • Онохойская. Сорт, розроблений бурятськими селекціонерами. Призначений для суворих умов Східного Сибіру. Рослина висока – виростає до 2,5-3 м. Є схильність до вилягання. Листя вузькі, кущистість помірна. Колос призматичний, великий, зерно велике. Вегетаційний період – 130-140 днів.
      Якщо посіяти насіння в травні, то в кінці вересня можна вже збирати врожай. Зерно видовжене, осипання – незначне. Колір – сіро-зелений, з жовтим. 1000 зернин важить 24-30 р Стойко переносить весняну посуху і заморозки. Відрізняється дружними сходами і швидким зростанням на початку вегетації. Ефективно пригнічує бур`яни.
    • Світанок. Український сорт, виведений на основі сорту Ленінградська. Є страхувальної культурою, використовується для пересіву озимих. Період вегетації – 120-130 днів. Кущ прямостоячий, з міцним стеблом і світло-зеленими листками. Довжина колоса – 8-10 см. Висота рослини – 1,2-1,6 м. Зерно велике, маса 1000 штук – 40 м Висока стійкість до кореневої гнилі, борошнистої роси і снігової плісняви. Недолік – вилягання. Особливість сорту – високі врожаї на грунтах, бідних азотом.

    підготовка насіння

    Щоб сходи були дружними, а урожай гідний, сіють зерно в грунт, оброблений згідно агротехніці, і правильно готують насіння до посіву. Беруть тільки добре розвинене зерно. Щоб визначити цей показник, насіння перевіряють на схожість в лабораторних умовах.

    Мінімальні показники якості насіння:

    Допустима норма насіння бур`янів – 20 г в 1 кг житніх зерен. Перш ніж висівати насіння в грунт, їх просушують під навісом. У місці сушіння повинна бути хороша вентиляція і пряме попадання сонячних променів на зерно. Час сушіння – 3-4 діб. Щоб швидше просушити зерно, використовують сушильні камери – тут його нагрівають до 60 ° C, а процес сушіння триває всього 2,5 години.

    Після просушування зерна обов`язково протруюють – для профілактики захворювань і стимулювання росту пагонів. Як насіння використовують зерно минулорічного врожаю.

    підготовка ґрунту

    Підготовка ґрунту під яру жито включає:

    1. осінню обробку. У вересні-жовтні готують пар, орють грунт і обробляють її плоскорезом. Глибина розпушування – 26-30 см.
    2. весняну обробку. Боронують землю на глибину 5 см. Завдання боронування – розбити грунтову кірку, знищити паростки, цвіль, насіння бур`янів і залишки відмерлих рослин. Завдяки боронування при весняній сівбі, врожай ярої жита зростає на 15-20%.

    При передпосівної обробки грунту вносять азотні добрива, під час сівби – фосфорні.

    Оптимальні строки посіву

    Насіння ярої жита висівають навесні. Сівши припадає на другу половину травня. Більш точні терміни і глибина загортання насіння залежать від кліматичних умов:

    • У лісостеповій зоні посів починають на третьому тижні травня місяця.
    • У степовій зоні – на четвертій тижня травня.
    • На Далекому Сході – 1-20 травня.
    • У Сибіру – 10-20 мая.

    Терміни посіву також залежать від скоростиглості сорту. Так, наприклад, в восточносибирских господарствах:

    • скоростиглу жито сіють 15-25 травня;
    • середньостиглі – 5-15 травня.

    Якщо ґрунт прогрівся, а заморозків не обіцяють, сівши починають раніше.

    посадка

    Жито сіють одним з трьох способів:

    • рядові. Найпоширеніший варіант – дозволяє рівномірно розподіляти насіння по площі. Ширина міжрядь 15-20 см.
    • узкорядний. Норма посіву, в порівнянні з рядовим способом, збільшується на 10-15%.
    • перехресний. Норми аналогічні узкорядним методу.

    Оптимальна глибина загортання насіння, в лісостеповій зоні-5-6 см, в степовій зоні – 6-8 см.

    Догляд та вирощування

    Ярі зернові культури, в тому числі і жито, швидко поглинають поживні елементи. Яріца, відрізняючись більш коротким періодом вегетації, ніж озиме жито, споживає живильних речовин нітрохи не менше. Кущіння у ярої жита менш інтенсивне, а коренева система слабкіше, ніж у озимих – важливо забезпечити їй повноцінне харчування, а також захист від хвороб і шкідників.

    Підживлення і обробка

    Потреба ярих культур в добривах:

    • азот. Найбільша потреба в азотних добривах спостерігається з початком кущіння. За час від кущіння до виходу в трубку рослина поглинає 40% всього азоту, споживаного за вегетацію. Для отримання 1 тонни зерна необхідно близько 30 кг азотних добрив. Азотні добрива вносять в три прийоми – навесні під час культивації, в стадії одного вузла і в стадії колосіння.
    • фосфор. Найбільше фосфору ярових рослинам потрібно під час бурхливого зростання. Фосфор допомагає формувати міцну кореневу систему, сприяє утворенню великого колоса і раннього дозрівання. Фосфор не дає такої надбавки до врожаю, як азотні добрива, але без нього рослини погано розвиваються. Для отримання 1 т зерна потрібно 11,5 кг фосфору. Фосфорні добрива вносять восени під час зяблевої оранки або навесні – під час передпосівної культивації.
    • калій. Найбільше в калії ярі культури потребують перший період зростання. Для отримання 1 т зерна потрібно 25 кг калію. Калійні добрива вносять також як і фосфорні – восени або навесні.

    Ярова жито закінчує поглинати поживні речовини, підійшовши до періоду колосіння-цвітіння. Точні дози мінеральних добрив при вирощуванні ярої жита розраховуються з урахуванням конкретних умов. Значення має тип ґрунту, її склад, попередник, планована врожайність.

    Важливе завдання догляду за посівами жита – запобігання появи бур`янів. Обробіток грунту передбачає заходи:

    • боронування. Застосовується при досягненні сходів фази 2-3-х листків. Якщо запізнитися з боронуванням, і бур`яни зміцняться і утворюють справжні листи, ефекту від даного агротехнічного заходу буде мало. На практиці боронування з метою знищення бур`янів застосовується вкрай рідко.
    • Обробка гербіцидами. Вид і дози підбираються залежно від різновидів бур`янів. Ярова жито росте швидко, вона ефективно пригнічує бур`яни, і не завжди є необхідність в застосуванні отрут. Якщо гербіциди все-таки застосовуються, це робиться в фазі кущіння. Якщо почати обробку раніше, є ризик пошкодження культурних рослин. Запізнення ж викликає деформації колоса і зменшення врожаю.

    Гербіциди застосовуються в формі водних розчинів. Час обробки – ранній ранок або пізній вечір, при температурі не більше 20 ° C. Використовується наземне обприскування.

    Ефективний прийом при вирощуванні ярих культур – некореневої підживлення міддю. Якщо грунт характеризується рівнем рН більше 6,0, посіви підживлюють марганцем. Час підгодівлі – на стадії 1-2 вузла. Дозування – 50 г міді / марганцю на 1 га.

    Хвороби, шкідники та профілактика

    Захист і профілактика рослин від хвороб і шкідників – запорука високого врожаю. Поширені хвороби жита і заходи боротьби з ними – в таблиці 1.

    Заходи боротьби і профілактики

    • правильна очищення зерен;
    • передпосівна обробка насіння;
    • дотримання сівозміни
    • посів сортів, стійких до захворювання;
    • підгодівлі, що підвищують стійкість рослин до несприятливих умов;
    • забезпечення калієм і фосфором;
    • протруювання насіння;
    • обробка фунгіцидами під час вегетації
    • оперативний збір врожаю;
    • передпосівна обробка насіння;
    • дотримання сівозміни
    • рання оранка зябу;
    • дотримання інтервалів ізоляції від культур з подібним захворюванням;
    • дотримання термінів посіву;
    • обробка фунгіцидами навіть якщо зараження становить 1%
    • видалення з поля післяжнивних залишків;
    • лущення і оранка зябу;
    • дотримання просторового карантину;
    • оперативне прибирання;
    • обробка насіння перед посівом;
    • боротьба з бур`янами, що поширюють патогенний грибок
    • посів сортів, стійких до захворювання;
    • прибирання відмерлої рослинності;
    • систематична боротьба з бур`янами

    Ярова жито, як і будь-яка злакова культура, потребує захисту від шкідників.

    Без захисних заходів, втрати врожаю досягають 15%. Найнебезпечніші шкідники і заходи захисту – в таблиці 2.

    Збір урожаю

    При збиранні жита враховують схильність культури до перезрівання і осипання, тому важливо своєчасно почати жнива. У прибиранні жита головне – вчасно почати. Якщо затягнути строки збирання хоча б на 10 днів, значні втрати врожаю неминучі. З іншого боку, занадто рано розпочаті роботи призводять до недобору врожаю, так як частина зерна недоспіла.

    Від молочно-воскової стиглості зерна до його повного дозрівання проходить 10-20 днів. При збиранні зерна комбайном, оптимальний варіант – досягнення повної стиглості зерна. Вологість зерен, які належить використовувати в якості насіннєвого матеріалу, не повинна перевищувати 20%.

    Вибираючи час збирання, важливо врахувати зрілість соломи. Якщо її вологість висока, а стебла довгі, комбайн регулюють під дані умови. Волога і довга солома, обертаючись навколо барабана, ускладнює молотьбу. Якщо посів не полягли, а погода сприятлива, прибирання починають навіть при недозрілості зерна.

    Відразу після закінчення молотьби, зерно відправляють на зерноочисних комплекс – в сушку і на сортування. Зерно доводять до товарної кондиції. Після обмолоту з полів прибирають солому, щоб обробити грунт під майбутній урожай.

    Незважаючи на малу поширеність ярої жита, ця культура займає важливе місце в сільськогосподарському виробництві. Сорти ярої жита дозволяють вирощувати хліб в зонах ризикованого землеробства і страхують урожай при вимерзання озимого жита.

    Культура жито яре (особливості вирощування та зберігання)

    Детальніше про саму рослину (будова, біологічні особливості, загальний опис):

    Вебінар “Шкідники і хвороби озимих зернових та заходи захисту від них.”

    жито яре – сорти

    При наведенні на скорочення, воно розшифровується

    Назва сортуОрганізаціїРікНапрямГрупа стигл.Реком. зонаЯкість
    ВеснянкаЗ : 305 ? 305 – Інститут кормів Української академії аграрних наук (UA)1997кормрсЛ , Пскліт
    ТетянкаЗ : 305 ? 305 – Інститут кормів Української академії аграрних наук (UA)1997кормссЛ , Пскліт

    Культура жито яре (особливості вирощування та зберігання) в новинах та статтях

Про автора

admin administrator