Зміст:
Цвітна капуста: найкращі рецепти
Цвітна капуста – поширена овочева культура, один з культурних сортів виду капуста городня.
Цвітна капуста відома не тільки як надійний гарнір, але і як краще блюдо серед низьковуглеводних. Це поширена овочева культура, один з культурних сортів виду капуста городня. УНІАН зібрав для вас найкращі рецепти – від цвітної капусти в клярі до цвітної капусти по-корейськи.
Цвітна капуста в клярі
Інгредієнти
- Капуста кольорова – 1 кг
- Борошно – 150 г
- Сметана – 1 стакан
- Масло вершкове – 100 г
- Яйця – 3 шт.
- Сода – на кінчику ножа (за смаком)
- Сіль – 1 ч. ложка (за смаком)
- Цукор – 0,5 ч. ложки (за смаком)
- Рецепт
Цвітну капусту вимити, розділити на суцвіття.
Закип’ятити чайник. Підготовлені суцвіття викласти в каструлю, залити окропом. Посолити (1 ч. ложка солі). Відварити 5 хвилин на середньому вогні.
Кляр для цвітної капусти: збити яйця.
Далі додати в них по черзі сметану і борошно, потім соду, сіль і цукор за смаком. Кляр розмішати до однорідної маси.
Вмочати капусту в попередньо підготовлене тісто.
Розігріти сковороду, викласти вершкове масло. Підготовлену цвітну капусту в клярі викласти і смажити на сковороді в розігрітому маслі на середньому вогні, помішуючи, 2-3 хвилини.
Котлети з цвітної капусти
Інгредієнти
- Пластівці вівсяні (ТМ Містраль) — 0,5 скл.
- Капуста цвітна — 500 г
- Цибуля ріпчаста — 2 шт
- Борошно пшеничне / Борошно — 2 ст. л.
- Сухарі панірувальні / Паніровка — 0,5 скл.
- Сіль — за смаком
- Перець чорний (мелений) — за смаком
- Олія (для обсмажування)
Рецепт
Цвітну капусту розібрати на суцвіття і відварити в підсоленій воді 5 хвилин. Злити воду, капусту злегка остудити. Потім необхідно залити вівсяні пластівці окропом і дати настоятися 10 хвилин, щоб вони набубнявіли. Цибулю почистити і дрібно нарізати. Капусту дрібно нарізати.
Зробити фарш: з’єднати нарізану капусту, цибулю. Додати вівсяні пластівці, борошно, посолити, поперчити. Все добре перемішати. При необхідності можна додати ще борошна.
Формуємо вологими руками котлетки, обвалюємо у панірувальних сухарях і обсмажуємо в маслі з двох сторін. Для більш дієтичного варіанту можна запекти котлетки в силіконових формочках в духовці.
Цвітна капуста по-корейськи
Інгредієнти
- Цвітна капуста – 700 гр
- Морква – 1 шт.
- Часник – 5 зубч.
- Вода – 1 л
- Столовий оцет – 1 скл.
- Сіль – 2 стол.л.
- Цукор – 1 скл.
- Рослинна олія – 50 мл
- Лавровий лист – за смаком
- Мелений коріандр – за смаком
- Паприка – за смаком
- Перець – за смаком
Рецепт
Свіжу цвітну капусту вимочити в холодній солоній воді хвилин 10. Промити, розібрати на суцвіття. Бланшувати в киплячій воді 1 – 2 хвилини. Відкинути на друшляк. Воду не солити.
Моркву натерти на тертці для корейської моркви або як вам подобається. Часник нарізати досить великими пластинами. /Хто любить погостріше, можна часнику збільшити.
Готуємо маринад: в 1 літр киплячої води додати сіль, цукор, рослинну олію і оцет – дати покипіти 5 хвилин. Бланшировану і відціджену капусту залити гарячим маринадом і дати повністю охолонути. У практично охолоджений маринад додати часник, натерту моркву і спеції заявлені в рецепті /або готову приправу для корейської моркви. Спецій треба взяти близько 2 ч.л. Готовий маринад з капустою залишити в прохолодному місці на 6 годин.
Цвітна капуста в духовці з паприкою, корицею і куркумою
Інгредієнти
- 1 качан цвітної капусти;
- 3 столові ложки вершкового масла;
- 1 чайна ложка цукру;
- ½ Чайної ложки солі;
- ½ Чайної ложки меленого чорного перцю;
- 1 чайна ложка паприки;
- ¼ Чайної ложки куркуми;
- ⅛ Чайної ложки меленої кориці.
Рецепт
Капусту розберіть на суцвіття. У сковороді розтопіть вершкове масло на середньому вогні. Зніміть з вогню і з’єднайте з цукром, сіллю, перцем, паприкою, куркумою і корицею. Перемішуйте, поки пісок повністю не розчиниться. Додайте цвітну капусту і перемішуйте до тих пір, поки вона не буде покрита сумішшю рівномірно. Викладіть на деко. Запікайте приблизно 25 хвилин при температурі 200 °С.
Насолоджуйтесь та експериментуйте. Чотири страви з цвітної капусти
Усі добре знають, що треба їсти більше овочів. Та є один овоч, про який часто забувають, проходять повз нього у магазинах чи на базарі, — це цвітна капуста. Якщо її купляють, то частіше за все смажать у клярі. Це теж, без сумніву, смачно, але хочеться бачити більше страв з капусти на столах, адже вона дуже апетитна та корисна.
Цвітна капуста — це як чистий листок, готове до творчості полотно. Вона чудово вбирає олію та смаки і аромати усіх спецій, які ви до неї додасте. Її можна бланшувати чи приготувати на пару, аби зберегти автентичний смак, обсмажити, аби виявити її солодкість, запекти чи зварити.
Сьогодні я підготував для вас чотири рецепти з цвітної капусти — так би мовити чотири стани. Насолоджуйтесь та експериментуйте.
Цвітна капуста з соусом з гарбуза
Це повноцінна самостійна страва. Фішок тут буде багато: по-перше, цвітну капусту ми спочатку відваримо із сіллю, по-друге, ми її заморозимо — так вона надалі матиме новий і класний смак, а також збереже щільність структури. Але це ще не все — насамкінець ми запечемо капусту в духовці, аби вона вкрилася апетитною золотавою скоринкою. Що ще цікавого я придумав? Ми приготуємо надзвичайно ніжний та ароматний соус з гарбуза. Спочатку запечемо його із часником та розмарином, а потім переб’ємо у блендері з вершками та блакитним сиром. Я вас запевняю, від аромату та смаку цієї страви у вас запаморочиться у голові!
Час приготування – 3 година 40 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти
- 1 цвітна капуста
- ½ гарбуза
- 3 зубчики часнику
- 2 ст. л. олії
- 100 мл вершків 33%
- 50 г блакитного сиру
- 3 гілочки розмарину
- сіль та перець до смаку
Покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.
Добре помийте головку цвітної капусти та покладіть у каструлю. Варіть у підсоленій воді на невеличкому вогні 15 хвилин після закипання.
Гарбуз очистьте та наріжте однаковими кубиками, аби він рівномірно пропікся. Викладіть у форму для запікання шматочки гарбуза. Додайте 2 розчавлених зубчики часнику, дрібку солі, 2 ст. л. олії та 3 гілочки розмарину. Накрийте фольгою та поставте запікатися у духовку на 30−40 хвилин за температури 180 градусів.
Про автора