За якої температури ростуть кабачки у відкритому

Авторadmin

За якої температури ростуть кабачки у відкритому

Яку температуру витримують кабачки у відкритому грунті

Кабачки-мабуть, одна з найбільш затребуваних і поширених культур серед наших городників. Рослина невибаглива у відході, але при цьому приносить щедрі урожаї смачних і корисних кабачків. У овоча багатий хімічний склад (вітаміни, мінерали, макро – і мікроелементи), а також дієтичні властивості. Щоб на своєму городі виростити хороший урожай, треба ознайомитися з декількома простими правилами посадки і відходу, а потім просто їх наслідувати.

Опис популярних сортів

Перш ніж приступити до вивчення найбільш популярних сортів, варто розглянути основні аспекти їх вибору :

  • рясність плодоносіння;
  • особливості запилення (самобесплодные, запилюються комахами);
  • тип росту (плетистий, кущовий);
  • тривалість дозрівання (ранні, середні або пізні).

Ознайомившись з індивідуальними особливостями кожного сорту перед їх придбанням, вдасться отримати максимальну віддачу від вибраної культури.

Яку температуру витримують кабачки у відкритому грунті

Селекціонери без втоми займаються розведенням нових сортів кабачків. Вирощувати багато з них стає все простіше, навіть, незважаючи на несприятливий клімат. Розглянемо найбільш затребувані самоопыляемые види:

  • Кавили-один з кращих гібридів, якому свойственен ранній термін дозрівання і щедре плодоносіння. Довжина плодів здатна досягати 22 см, забарвлення-ясно-зеленого. Тривалість дозрівання плодів близько 1,5 місяця. З 1 кв. м при дотриманні усіх правил агротехніки вдається зібрати до 9 кг урожаю.
  • Медуза-це супер ранній гібрид. Рекомендується обробляти під плівкою, має переважну особливість-здатний зростати при значних перепадах температури. Тривалість дозрівання близько 35 днів. У плодів ніжна шкірки ясно-зеленого забарвлення. Насінна камера невеликих розмірів, м’якуш в міру соковита і щільна. Довжина 25 см, а вага близько 0,8 кг
  • Партенон-результат роботи голландських селекціонерів, гібрид. Має показники щедрого плодоносіння і компактність. На 1 кв. м можна посадити 3-4 рослини і зібрати близько 15 кг плодів. Цей сорт рекомендується використати для посадки в теплиці. У овоча темно-зелене забарвлення, м’якуш в міру соковитий, щільний, світлого забарвлення і з чудовими смаковими якостями. Варто відмітити універсальне використання плодів-їх можна їсти сирими, смажити, гасити, а також робити заготівлі на зиму. Ці кабачки ростуть при температурі нижче норми до вересня.

Кабачки: температура вирощування

Як поливати кабачки у відкритому грунті

Багато городників часто цікавляться: яку температуру витримують кабачки у відкритому грунті? І це істотне питання, оскільки одним з найбільш значимих чинників успішних сходів є температурний режим, а також склад грунту. Якщо грунт ще погано прогрівся із-за низьких температур, з посадкою розсади у відкритий грунт краще почекати.

Рання посадка розсади кабачків

Важливо! Яку температуру витримує розсада кабачків у відкритому грунті? Досвідчені городники рекомендують висаджувати сім’я, коли температура землі перевищити 11-12°С. Глибину лунок роблять не менше 10 см Різкі похолодання рослини не виносять.

Обумовлено це індивідуальною будовою листя і стебла кабачків. Їм властива запала і рихла структура, тому пониження температури нижче 10 градусів може виявитися убивчими для куща. кабачки ростуть при температурі

За декілька днів до висадки насіння їх рекомендується прогріти. Як варіант-потримати на підвіконні, куди проникають сонячні промені. Перші сходи, як правило, з’являються, коли вдень від 18 до 21°З, не вище, а температура для кабачків вночі-+13-15°С. Рослина добре розвивається, якщо днем досить сонячного світла, температура повітря не нижча норми. Зміцнілі паростки відмінно ростуть при температурі +20°З і вище.

Яка мінімальна температура для кабачків є критичною? Замерзнути і загинути рослина може восени при температурі − 11°С. Витримати таке похолодання вони можуть не довше за тиждень. Якщо рослини все ж загинули, треба негайно зібрати хоч якийсь урожай, оскільки спочатку відмирає листя, а вже після починають гнити плоди.

Захворювання і шкідники

Зверніть увагу! Не лише морози здатні знищити урожай кабачків. Побоюватися варто шкідників і різні захворювання, які можуть за короткий проміжок згубити кущі і плоди.

інші статті Трава пустирника : користь і шкода для організму людини

Антракноз на кабачках

Яку температуру витримує розсада томатів

До поширених хвороб відносяться:

  • Вершинний бактеріоз. Симптом розвитку хвороби-пожовтіння плодів. При сильному ураженні висока вірогідність того, що кабачки жовтітимуть і гнитимуть. Розвивається недуга при щедрому зволоженні грунту і поганої мікроциркуляції повітря. Уражені кущі врятувати неможливо. Тому заздалегідь треба провести профілактичні заходи: правильно доглядати за рослиною і зрошувати фунгіцидами.
  • Борошниста роса. Симптом недуги-утворення численних білих плям на листі. Це грибкове захворювання, від якого скручується і висихає листя. Якщо рослини заразилися, то треба видалити уражені фрагменти і спалити, а потім обробити кущі фунгіцидами. А краще всього під час купівлі посадочного матеріалу, віддавати перевагу сортам, які стійкі до борошнистої роси.
  • Фузариоз вражає кореневу систему. В процесі розвитку вражає стебло і листя. Рослина в’яне і сохне на очах. Для лікування кущів потрібно буде обсыпать усю плантацію, включаючи прилеглий грунт, деревною золою. При сильному ураженні доцільні хімічні препарати.

Важливо! Патогенні/хвороботворні мікроорганізми і гриби не здатні жити в нейтральному і насиченому кальцієм грунті.

Що стосується шкідників, кабачки люблять поїсти:

  • баштанна попелюха, яка селиться на внутрішній стороні листя і висмоктує усі соки з куща. Для боротьби пускають в хід препарат искра-дэ;
  • паросткова муха, знищуючи молоді паростки на кореню. У її знищенні добре зарекомендували себе фуфанон і карбофос.

Отже, для культивування кабачків, знати якісь особливі технології не треба. Досить стандартного набору знань : коли і при якій температура саджати, як доглядати і від кого рятувати. Якщо усе це врахувати, то у садівника виникне інша проблема-куди ж дівати урожай кабачків, якого стільки уродилося.

Кабачки: вирощування на городі, сорти

Автор і редактор: Олена Н. https://floristics.info/ua/index.php?option=com_contact&view=contact&id=21 Правки: 22 листопада 2023 Опубліковано: 26 лютого 2019 Перша редакція: 26 січня 2016 🕒 18 хвилин 👀 55148 разів 💬 20 коментарів

  • Посадка й догляд за кабачками
  • Овоч кабачок – опис
  • Вирощування кабачків із насіння
    • Посів насіння кабачків
    • Вирощування розсади кабачків
    • Пікірування кабачків
    • Коли садити кабачки в ґрунт
    • Ґрунт для кабачків
    • Як висаджувати кабачки у відкритий ґрунт
    • Вирощування кабачків у теплиці
    • Як виростити кабачки
    • Полив кабачків
    • Підживлення кабачків
    • Обробка кабачків

    Рослина кабачок (Cucurbita pepo var. giraumontia) є кущовим різновидом твердошкурого гарбуза і належить до родини Гарбузові. Це овоч із довгастими плодами жовтого, зеленого, білого або чорно-зеленого кольору з ніжною м’якоттю, який вживають у їжу в сирому, смаженому, тушкованому, маринованому і консервованому вигляді. Родом овоч кабачок з Оахакської долини в Мексиці, звідки в XVI ст. разом з іншими дивовижними для Старого світу продуктами він потрапив до Європи, де спочатку вирощувався в оранжереях як рідкісна рослина, і лише в XVIII ст. його недостиглі плоди вперше потрапили на стіл. Відтоді кабачки завдяки низькій калорійності, легкій засвоюваності і прекрасним смаковим якостям є популярним інгредієнтом європейської кухні та дієтичного харчування, їх включають у меню для дітей і хворих, що йдуть на поправку, використовують для салатів, гарячих страв і заготовок на зиму.

    Про те, як здійснюється вирощування кабачків у відкритому ґрунті, коли садити розсаду кабачків, як виростити розсаду кабачків, як проводиться посадка кабачків в теплицю, як садити кабачки у відкритий ґрунт, як поливати кабачки, чим обробити кабачки від хвороб і шкідників, як збирати кабачки, як зберігати їх узимку і багато іншого ви дізнаєтеся з цієї статті.

    Посадка й догляд за кабачками

    • Посадка: посів насіння в ґрунт – із початку травня до початку червня, посів насіння на розсаду – з початку квітня до початку травня, пересадка сіянців у ґрунт – у середньому через місяць після появи сходів, тобто в кінці травня або на початку червня.
    • Освітлення: яскраве сонячне світло.
    • Ґрунт: заправлений органічними добривами легкий суглинок чи чорнозем нейтральної або слабколужної реакції.
    • Попередники: гарні – горох, помідори, салат, петрушка, капуста, морква, редиска, цибуля, часник і сидерати; погані – всі гарбузові культури.
    • Полив: регулярний і рясний, у вечірній час: до того моменту, як листя зімкнеться – щоденний, після – один раз на 5-6 днів у прохолодну й похмуру погоду та один раз на 2-3 дні в спеку.
    • Підживлення: розчинами органічних добрив: через два тижні після пересадки сіянців у ґрунт, потім ще через тиждень, а третє – у період формування зав’язі. Перед внесенням розчинів ділянку поливають.
    • Розмноження: насіннєве.
    • Шкідники: слимаки, баштанна попелиця та білокрилки.
    • Хвороби: борошниста роса, чорна цвіль, бактеріоз, біла гниль, антракноз і прикоренева гниль.

    Овоч кабачок – опис

    Кабачок (зменшувальне від українського слова кабак, себто «гарбуз») – однорічна трав’яниста рослина з добре розвиненою кореневою системою діаметром до 1,5 м, центральний корінь якої здатний проникати вглиб на 1,5-1,7 м, хоча основна маса коренів розташована під землею не глибше 40 см. Стебла з великим п’ятилопатевим листям на слабкоопушених черешках формують потужний кущ із великою кількістю як чоловічих, так і жіночих квіток. Вегетаційний період у кабачків короткий, урожайність висока, вигнуті, округлі або видовжені плоди всіх відтінків зеленого кольору, а також жовті, білі і смугасті дозрівають швидко й у великих кількостях. На одній ділянці не висаджують кілька сортів кабачків, оскільки ця рослина перехреснозапильна.

    Вирощування кабачків із насіння

    Посів насіння кабачків

    Вирощування розсади кабачків дозволяє отримати стиглі плоди раніше, ніж при посіві насіння у відкритий ґрунт, але недолік кабачків, вирощених через розсаду, в тому, що вони не придатні до зберігання, і вам доведеться швидко з’їсти або переробити весь урожай. Якщо вам потрібні кабачки для зберігання, сіяти насіння у відкритий ґрунт слід із перших чисел травня по початок червня, коли ґрунт на глибині 8-10 см прогріється до температури 12-13 ºC.

    Перед посівом насіння кабачків необхідно підготувати: замочити на добу-дві в літрі теплої води з додаванням столової ложки золи (замість зольного розчину можна використовувати розчини мікроелементів, Циркону чи Епіну, гумату калію) або прогріти його на сонці протягом тижня, або, замочивши на добу в теплій воді, загорнути потім у вологу тканину і тримати 3-4 дні при температурі 22-25 ºC. Але найнадійнішим способом підготовки посадкового матеріалу є його загартовування: потрібно поперемінно поміщати насіння на 14-16 годин у нижній ящик холодильника, а потім 8-10 годин тримати у кімнатній температурі.

    Ґрунт на ділянці для кабачків теж готують заздалегідь: перекопують з осені на глибину штиха лопати, додаючи на 1 м² по 10-15 кг компосту, 50-60 г суперфосфату і по жмені деревної золи. Навесні поверхню ділянки розрівнюють, роблять ряди ямок завглибшки близько 10 см за схемою 70х50 см (не більше 3 ямок на м² ділянки), розкладають у кожну ямку по столовій ложці золи і перегною, ретельно перемішують добрива з ґрунтом, гарно проливають ямки, потім розкладають у кожну по 2-3 насінини кабачків і засипають ямки ґрунтом так, щоб насіння опинилося на глибині 5-7 см, якщо ґрунт на ділянці легкий, або не глибше 3-5 см, якщо ґрунт важкий. При проростанні всіх посіяних насінин залиште в ямці тільки одну рослину, а решту пересадіть.

    Вирощування розсади кабачків

    Якщо вам хочеться отримати кабачки якнайшвидше, доведеться скористатися розсадним способом насіннєвого розмноження. Передпосівна обробка насіння проводиться так само, як і при посіві у відкритий ґрунт – головне, щоб воно до посіву набрякло і у нього з’явилися крихітні паростки. Ґрунт для розсади кабачків повинен бути нейтральної або слабколужної реакції і складатися на 50 % із торф’яної землі, на 20 % із перегною з додаванням 20 % дернової землі і 10% тирси. Якщо виникає потреба знизити кислотність субстрату, в нього додають золу або крейду. У крамницях продається готова суміш під назвою «Екзо» – ви з успіхом можете вирощувати розсаду в ній. Ґрунтову суміш розкладають по торф’яних горщичках діаметром 8-10 см, проливають для знезараження гарячою водою або слабким розчином марганцівки, потім по горщиках розкладають насіння кабачків, заглиблюють їх на 2 см і накривають посуд плівкою або склом. Посадка кабачків на розсаду здійснюється за 3-4 тижні до моменту висадки їх у відкритий ґрунт – залежно від кліматичних умов це може бути початок квітня, а може і травня.

    До проростання насіння температура в кімнаті підтримується в межах 20-22 ºC, а коли з’являться сходи, з горщиків знімають покриття і переносять їх під яскраве розсіяне світло в більш прохолодне приміщення (це може бути засклений балкон або лоджія), в якому вдень температура триматиметься в межах 15-18 ºC, а вночі не опускатиметься нижче 13-15 ºC. Через тиждень відновіть попередній температурний режим (20-22 ºC). Робиться це для того, щоб розсада не витягувалася, і саме тому в приміщенні, де ростуть кабачки, повинно бути багато світла. Поливають сходи в міру необхідності відстояною водою кімнатної температури, не допускаючи пересихання верхнього шару ґрунту.

    Догляд за розсадою кабачків передбачає як мінімум два її підживлення мінеральними й органічними добривами. За тиждень або десять днів після появи сходів проводять удобрення кабачків розчином коров’яку (1:10), виливаючи під кожну рослину по 50 г добрива, або мінеральним складом, розчинивши 2-3 г сечовини і 5-7 г суперфосфату в літрі води та витрачаючи по півсклянки розчину на кожен горщик. За тиждень проводять підживлення розсади розчином однієї чайної ложки нітрофоски в літрі води з розрахунку одна склянка на один сіянець. Ніколи не використовуйте добриво для кабачків із хлором!

    Пікірування кабачків

    На запитання читачів, як пікірувати кабачки, відповідаємо: ніяк. Кабачки належать до тих рослин, які погано зносять пікірування, тому їх відразу сіють в окремі горщики. Якщо в горщиках виявилося два або три сходи, залиште в кожній посудині тільки по одній рослині, а решту пересадіть. Якщо хочете, можете вважати цей процес пікіруванням.

    Посадка кабачків у відкритий ґрунт

    Коли садити кабачки в ґрунт

    Посадка кабачків у ґрунт здійснюється в середньому за місяць після появи сходів. Зазвичай це відбувається в кінці травня або на початку червня, коли мине загроза поворотних заморозків.

    Ґрунт для кабачків

    Місце для кабачків вибирають сонячне, на південній або південно-західній стороні, захищене від вітру, з низьким заляганням ґрунтових вод, із нейтральною або слабколужною реакцією ґрунту. На ділянках, де росли гарбузові (всі види кабачків, огірки, патисони, гарбуз), кабачки не можна вирощувати як мінімум три роки, інакше занадто високим буде ризик захворювання на типові для гарбузових рослин хвороби. Добрими попередниками для кабачків вважаються горох, помідори, петрушка, салат, капуста, цибуля, часник, редис, морква, картопля, сидерати. З осені ділянку після утилізації попередників перекопують на глибину близько 30 см з одночасним внесенням на м² площі по 5 кг органіки (компосту або перегною), 20 г сульфату калію, 30 г суперфосфату. Навесні ґрунт на ділянці розпушують на глибину 10 см, вносячи на м² по 15 г аміачної селітри, після чого поверхню вирівнюють.

    Як висаджувати кабачки у відкритий ґрунт

    Ямки для розсади роблять на такій відстані, щоб на кожен м² ділянки припадало не більше 3 рослин, дистанцію між рядами залишають у межах 1-1,5 м. Перед посадкою в кожну ямку кладуть трохи золи і перегною, перемішуючи їх із ґрунтом, потім висаджують розсаду з грудкою землі, заглиблюючи її по сім’ядольні листки, додають у ямку ґрунт, трамбують його і поливають. Посадка розсади кабачків у відкритий ґрунт здійснюється в теплу похмуру погоду. Якщо у вас є побоювання, що холоди можуть повернутися, накрийте кожен сіянець пластиковою пляшкою або встановіть на ділянці металеві дуги й укрийте поверх них розсаду поліетиленом. На наступний день після посадки необхідно провести на ділянці розпушування ґрунту.

    Вирощування кабачків у теплиці

    Висаджувати розсаду в плівкову теплицю потрібно в похмуру погоду або в другій половині дня на 2-3 тижні раніше, ніж у відкритий ґрунт, а отже, й сіяти насіння на розсаду потрібно раніше на ту ж кількість днів. Додайте в круглі або квадратні ямки завглибшки близько 30 см і завширшки близько 50 см, розташовані одна від одної на відстані 70-80 см, по півкіло торфогнійного компосту з 30 г сульфату калію і 50 г суперфосфату, полийте ямки, висадіть у них сіянці, засипте ямки землею і знову полийте. Денна температура в теплиці повинна бути в межах 23-25 ºC, нічна – близько 14-15 ºC, температура ґрунту не нижче 18 ºC, а вологість повітря підтримується на рівні 60-70 %. Догляд за розсадою кабачків у теплиці включає регулярне провітрювання і помірний полив сіянців, своєчасне розпушування ґрунту, прополювання й підживлення. Якщо рослини занадто інтенсивно нарощують листя, від цього вологість повітря може сильно зрости, і кабачки скинуть зав’язь. Щоб цього не сталося, обірвіть по 2-4 листки у нижній або середній частині стебел, а також регулярно провітрюйте теплицю.

    Догляд за кабачками

    Як виростити кабачки

    Догляд за кабачками у відкритому ґрунті включає регулярний полив ділянки з подальшим розпушуванням і прополюванням міжрядь, своєчасні підживлення кабачків, а також боротьбу з хворобами чи шкідниками, якщо виникне така необхідність. Іноді, якщо цвітіння кабачків уже почалося, а бджіл на городі немає, доводиться допомагати рослинам запилюватися: потрібно зірвати чоловічу квітку (на її зворотній стороні немає зав’язі), видалити з неї пелюстки й оголеною маточкою помітити тичинки в розкритих жіночих квітках. Однією чоловічою квіткою можна обпилити 2-3 жіночих. Крім того, необхідно вчасно знімати готові до вживання плоди.

    Полив кабачків

    Полив кабачків здійснюють у вечірній час добре прогрітою на сонці водою. У спекотну погоду, до того, як листки кабачків зімкнуться, полив грядок має бути щоденним, а після того, як листя прикриє ґрунт, переходять на режим поливу один раз на п’ять-шість днів, якщо погода прохолодна і похмура, і один раз на 2-3 дні, якщо стоїть спека. Лити воду потрібно під корінь, а щоб не згнили зріючі кабачки, підкладіть під них щось, що не намокає – дошку, шматок шиферу. Якщо листя на кабачках в’яне від спеки, їх поливають у вечірній час через насадку з дрібними отворами.

    Підживлення кабачків

    Кабачки люблять органіку. Чим удобрювати кабачки? Ось рецепт приготування трав’яного настою для висадженої в ґрунт розсади кабачків: після прополювання або скошування бур’янів наповніть ними бочку майже вщерть, додайте води і, щодня помішуючи вміст, дайте йому настоятися тиждень, після чого процідіть, розбавте водою у співвідношенні 1:8 і полийте кабачки через два тижні після пересадки у відкритий ґрунт, намагаючись, щоб настій не потрапив ні на листя, ні на стебла. Ще за тиждень проводять повторне підживлення розсади трав’яним настоєм. А можна «зелене» підживлення чергувати з удобренням кабачків гноївкою: гній розводять водою в пропорції 1:10, настоюють на сонці протягом трьох днів, а потім цим складом поливають землю навколо кореня рослини, оберігаючи від попадання рідоти на листя і стебла рослин. Утретє бажано внести добрива, коли почнуть з’являтися зав’язі: в 10 л трав’яного або гнойового добрива додають столову ложку подвійного суперфосфату і склянку просіяної деревної золи. Однак перш ніж удобрювати кабачки, бажано полити ділянку.

    Обробка кабачків

    Буває дуже прикро, коли урожай у вашому саду або на городі пропадає через те, що рослини вражає якась хвороба або шкідники. Щоб уникнути подібних сюрпризів, садівники і городники вдаються до профілактичної обробки рослин препаратами, здатними запобігти нападу комах або загибелі від захворювання. Як обробити кабачки від імовірних хвороб і шкідників, і які препарати краще для цього використовувати?

    Проти грибкових захворювань кабачки за тиждень після висадки в ґрунт обробляють однопроцентним розчином бордоської суміші або хлорокису міді, а проти шкідників – Карбофосом. Крім того, восени, після збирання врожаю та утилізації рослинних залишків рослин ділянку глибоко перекопують і, дотримуючись сівозміни, готують під іншу культуру.

    Шкідники і хвороби кабачків

    Однак, незважаючи на превентивні заходи та належний догляд, іноді кабачки все ж хворіють. Для того, щоб боротьба з хворобами кабачків була успішною, необхідно знати, чим хворіють кабачки, і від яких шкідників може потерпіти ваш урожай? З комах гарбузові найчастіше вражають попелиці та білокрилки. Проблеми кабачкам можуть створити і слимаки.

    Баштанна попелиця з’являється на кабачках у вологу і теплу погоду. Вона висмоктує з наземних частин рослин соки, пошкоджуючи стебла, листя, квітки і зав’язі. З народних способів боротьби з попелицями добрий результат дає потрійна обробка кабачків з інтервалом у тиждень розчином 300 г мила або рідкого засобу для миття посуду в 10 л води. Якщо цей захід належного результату не дасть, доведеться вдатися до обробки кабачків інсектицидами – Карбофосом, Фосфамідом, Децисом, Метафосом, хоча це і небажано.

    Білокрилки здатні завдати городу серйозних збитків. Найбільша їхня чисельність відзначається в другій половині літа. Селяться вони на нижній стороні листя, і сліди їхньої життєдіяльності – липкі цукристі виділення – стають середовищем для розвитку сажистих грибів, від яких на рослинах з’являються чорні сліди, що призводять згодом до в’янення листя. Найпростіше змивати білокрилок з листя водою, після чого необхідно розпушити ґрунт навколо кущів на глибину 2 см. Якщо цей спосіб боротьби зі шкідником результатів не дасть, доведеться вдатися до обробки кабачків розчином інсектициду Командор у співвідношенні 1 г препарату на 10 л води. Цієї кількості повинно вистачити на 100 м². Обприскують кабачки після збору плодів.

    Слимаків збирають вручну, а якщо їх забагато, по ділянці розставляють приманки: в миски наливають темне пиво і, коли слимаки сповзуться на запах, їх збирають.

    Із хвороб для кабачків найнебезпечніша борошниста роса, а також бактеріоз, біла і прикоренева гнилі, чорна цвіль і антракноз.

    Борошниста роса вкриває наземні частини рослин сірувато-білим пухким нальотом, який із часом стає бурим, листя під ним засихає, плоди деформуються і перестають рости. Розвивається хвороба в умовах різкого коливання вологості і температури повітря. При перших же ознаках захворювання слід обробити ділянку десятивідсотковим розчином фунгіцидів – Топсину або Байлетону. За два тижні при необхідності обробку повторюють.

    Чорна цвіль. Симптоми чорної цвілі виглядають як незграбні або округлі іржаві плями на листі кабачків, на яких із часом з’являється темний наліт зі спорами грибка. Частини листової пластини під плямами висихають і кришаться, залишаючи в листках діри. Плоди зморщуються і перестають розвиватися. Хворі рослини необхідно негайно прибрати і спалити, а після збирання врожаю з ділянки видаляють усі рослинні залишки.

    Бактеріоз – інфекційне захворювання, що проявляється маслянистими плямами на листках, які поступово темніють, і в цих місцях порушується цілісність листової пластини. На плодах утворюються водянисті плями і виразки. Найчастіше захворювання вражає рослини у вологу теплу погоду. Засіб боротьби з хворобою – обробка рослин одновідсотковою бордоською рідиною.

    Біла гниль, або склеротинія, вкриває частини рослини грибницею – щільним білим нальотом, під яким вони стають м’якими і слизькими, а потім на цих місцях утворюються тверді і чорні горбки, листя засихає, рослини в’януть. Зазвичай хвороба вражає дуже густі посадки кабачків у холодну вологу погоду. Хворі рослини негайно видаляють. Можна обробити кабачки фунгіцидом, проте це навряд чи допоможе.

    Прикоренева гниль – захворювання, від якого кабачки жовтіють, їхні нижні листки в’януть, стебла буріють і в нижній частині перетворюються на віхті. Відбувається це зазвичай через посадку рослин у непрогрітий ґрунт, полив холодною водою або надлишкове підживлення рослин. Усуньте недоліки у догляді й обробіть кабачки мідьвмісними препаратами.

    Антракноз виглядає як округлі, жовто-бурі плями на листі, що при висиханні перетворюються на отвори. Листя скручується, кабачки сохнуть, уражаються всі надземні частини рослин. Найчастіше хвороба атакує кабачки в дощову спекотну погоду. Перемогти захворювання можна, вдавшись до обробки рослин одновідсотковою бордоською рідиною або обпилюванням меленою сіркою з розрахунку 15-30 г на 10 м² посадки.

    Збір та зберігання кабачків

    Збирають кабачки в міру їхнього дозрівання, тобто перші кабачки достатньо дозрівають для їжі вже за півтора-два місяці після посіву. Власне, кабачки, як і огірки, збирають недозрілими зеленцями, які досягли в довжину 15-25 см, поки насіння всередині плоду дрібне і ніжне. Збір не зовсім стиглих плодів стимулює утворення і швидке зростання нових кабачків. Однак якщо ви вирішили помістити кабачки на зимове зберігання, то збирати потрібно дозрілі плоди з твердою, товстою шкуркою.

    Плоди зрізають секатором або ножем по плодоніжці. Молоденькі кабачки, призначені для негайного вживання або консервування, зрізають біля самої основи, а на стиглих плодах, які ви зібралися помістити на зберігання, плодоніжки повинні бути довгими, з рівним зрізом, бо кошлаті кінці плодоніжок швидко псуються, вражаючи гниллю весь плід.

    Молоді кабачки молочної стиглості припустимо зберігати при температурі від 0 до 2 ºC протягом двох тижнів – потім вони починають в’янути або грубіють, а іноді і гниють. Стиглі кабачки зберігають до п’яти місяців, як гарбуз – у сухому, прохолодному приміщенні з гарною вентиляцією. Не опускайте їх у льох, оскільки там зазвичай підвищена вологість, яка стимулює розвиток гнильних процесів, особливо якщо в корі плода є ушкодження. Складіть кабачки в ящик, вистелений соломою або хвойною тирсою, таким чином, щоб плоди не стикалися один з одним. Для надійності плодоніжку кожного овоча опускають у розплавлений парафін – цей засіб гарантує більш тривалий термін зберігання кабачків.

    Якщо у вас немає підсобного приміщення, в якому можна розташувати на зберігання кабачки, помістіть їх у квартирі в сухе і темне місце, наприклад, закотіть під ліжко або поставте біля дверей на балкон. Добре зберігаються кабачки і в холодильнику, якщо їх помістити в поліетиленові пакети з перфорацією і скласти в овочевий відділ.

    При правильному зберіганні кабачки можуть лежати до наступного врожаю, проте вже в березні їхнє насіння починає всередині проростати, а м’якоть набуває гіркуватого присмаку.

    Види і сорти кабачків

    Кабачки поділяються на цукіні і білоплідні (звичайні) кабачки. У цукіні сильно розсічені листки, часто з білими плямами біля жилок, які недосвідчені городники можуть прийняти за симптоми борошнистої роси. Плоди в цукіні різноманітніші за забарвленням, ніж білоплідні кабачки: жовті або зелених відтінків різної інтенсивності. До цукіні належать, наприклад, сорти: Чорний красень, Асторія, Аеронавт, Грей, Жовтоплідний, Касерта, Маркіза, Зебра, Цукеша, Негренятко, а також гібриди Джан, Гольда, Ванюша, Нефрит, Діамант, Дефендер, Кандела і Маша. Білоплідні кабачки представлені сортами Якір, Ролик, Спагеті, Білогір’я, Грибовський 37, а також гібридами Кавілі і Сангрум.

    За формою куща кабачки поділяються на кущові й напівкущова, що утворюють короткий батіг, а за формою плода кабачки зазвичай бувають довгастими або круглими, хоча відомі сорти з плодами інших форм.

    За термінами дозрівання кабачки бувають ранні, середньостиглі та пізньостиглі.

    Крім безлічі сортів кабачків, існують ще їхні гібриди, виведені переважно зарубіжними селекціонерами. Перевагою імпортних гібридів можна вважати тоншу шкірку і меншу насіннєву камеру плодів. Крім того, вони можуть довше залишатися на кущах, не перезріваючи при цьому, та й товарний вигляд у імпортних сортів кращий. Однак для консервування більше підходять вітчизняні сорти, та й морозостійкість у наших кабачків вища.

    Представляємо вам найкращі сорти кабачків вітчизняної та зарубіжної селекції, які обов’язково викличуть у вас зацікавлення:

    • Аеронавт – це кущовий, компактний цукіні з малою кількістю батогів. Квітки здебільшого жіночі, плоди гладкі, тонкокорі, темно-зелені в білий або світло-зелений крап, циліндричні, з кремовою малосолодкою м’якоттю. Врожайність у цього сорту висока, як і його популярність серед городників. Його можна вирощувати як у теплицях, так і у відкритому ґрунті. Кабачки цього сорту придатні для приготування страв і консервування;
    • Білий – невибагливий, скоростиглий, урожайний сорт, що дозріває за 35-40 днів, з овальними плодами майже білого кольору, середнього розміру, зі щільною і дуже соковитою світло-кремовою м’якоттю. Сорт придатний для приготування страв, консервування, маринування та тривалого зберігання;
    • Жовтоплідний – ранній високоврожайний кущовий цукіні для вирощування у відкритому ґрунті з ледь ребристими жовтими циліндричними плодами універсального призначення з підвищеним вмістом каротину, що робить їх незамінними для дитячого та дієтичного харчування;
    • Зебра – теж ранній, холодостійкий кущовий цукіні, компактний, із коротким головним пагоном, зі слабко ребристими циліндричними плодами світло-зеленого кольору з широкими поздовжніми темно-зеленими смугами і жовтуватою, соковитою, не дуже солодкою м’якоттю. Цей один із найбільш високоврожайних сортів, придатний і для їжі, і для консервування;
    • Сангрум – ранній кущовий гібрид для відкритого ґрунту з великою кількістю цукрів у білувато-зелених плодах циліндричної форми;
    • Хелена – ранній одноплетистий кущовий сорт із гладкими плодами циліндричної форми рівного золотистого кольору з жовтою м’якоттю. Придатний як для приготування страв, так і для консервування та маринування;
    • Чорний красень – високоврожайний компактний кущовий сорт цукіні для відкритого ґрунту з тривалим періодом плодоношення. Плоди настільки темного зеленого кольору, що виглядають чорними, м’якоть у них біла, щільна, ніжна і несолодка. Сорт використовується для кулінарії і консервації;
    • Негренятко – ранній високоврожайний сорт цукіні для відкритого ґрунту з плодами чорно-зеленого кольору з соковитою, смачною зеленою м’якоттю. Сорт стійкий до борошнистої роси;
    • Кавілі – кущовий, ультраранній, дуже продуктивний гібрид тривалого періоду плодоношення з прямими, зеленуватими плодами циліндричної форми з білою м’якоттю ніжного смаку. Сорт підходить для вирощування як у відкритому ґрунті, так і в парнику, стійкий до борошнистої роси;
    • Куанда – кущові й напівкущові середньостиглі високоврожайні цукіні для відкритого ґрунту і плівкових теплиць із циліндричними плодами блідо-зеленого кольору з переривчастими смугами. Сорт стійкий до гнилі та борошнистої роси;
    • Грибовський 37 – сильнопогілкований середньостиглий кущ для відкритого ґрунту з ребристими в районі плодоніжки короткоциліндричними світло-зеленими плодами з твердою шкіркою. Перевірений часом сорт універсального використання;
    • Група кабачків Спагеті – абсолютно незвичайні кабачки з м’якоттю, яка після тридцятихвилинного варіння цілого плоду перетворюється на страву зі щільних тонких джгутиків, що нагадують італійську пасту. Найвідоміший сорт – равіолі з циліндричними плодами жовтого кольору.

    Якщо вас хвилюють не тільки смакові якості кабачків, а й ступінь їхньої декоративності, вам варто звернути увагу на такі сорти, як Жовтоплідний, Жовтий банан, Золотинка, Голдена, Диво помаранчеве, Зебра, Зимовий делікатесний, Тапір, а також гібриди Зефір і Фестивальна – ці кабачки відрізняються ошатним забарвленням плодів, які прикрасять ваш город.

    Для любителів кабачків незвичайної форми цікаві будуть сорти Грушовидний, Таємниця булавоподібна, а також сорти з круглими плодами М’ячик, Теща, Тінторетто, Ронде де Ніцца і гібриди Хлібосольна, Куховарка і Боцман. Привабливі також круглі плоди сорту Кавун, які зовні майже не відрізняються від цієї баштанної культури, а також гігантські кабачки сорту Дивовижний велетень, що досягають при метровій довжині ваги 10 кг, крім того, вони здатні зберігатися до двох років. Плоди сорту Двокольорове диво забарвлені у два кольори з чіткою межею між ними, а кабачки сорту Сходження мають таку химерну форму, наче їх вигинали руки скульптора.

Про автора

admin administrator