Запечена цвітна капуста

Авторadmin

Запечена цвітна капуста

Запечена цвітна капуста в духовці

середня цвітна капуста – 1 шт. (близько 1 кг);
часник – 4 зубчики (за бажанням)
оливкове масло – 4 ст. л.
моркви – 2 шт.
спеції: 0,5 ч. л. солі, 1/3 ч. л. перцю, гострий перець, мелений тмин, щіпка куркуми.

Сьогодні готуємо цвітну капусту зі спеціями в духовці. Рецепт дуже універсальний, тому що запечену в духовці цвітну капусту можна подавати різними способами. Страва готується дуже швидко та просто.

Процес приготування цвітної капусти в духовці.

  1. Приберіть зайве у цвітної капусти. Ретельно відріжте все суцвіття.

Щоб зробити цвітну капусту трохи солодкою і більш смаженою, ви також можете додати трохи цукрової пудри, меду або сиропу. Також видавіть 1 зубчик часнику в спеції.

Порада: за кілька хвилин до закінчення випічки ви можете посипати все тертим сиром або пармезаном і додати подрібнені волоські горіхи, кеш’ю або горіхи пекан.

Час приготування: 35 хвилин
Час на підготовку: 15 хвилин
Кухня: Українська
Опис: Запечена цвітна капуста в духовці – рецепт приготування з покроковими фото

Ключові слова: Страви з овочей / Дієтичні рецепти / Вегетаріанська кухня / Здорове харчування / Православний піст

Цвітна капуста в духовці (32 фото): рецепт запеченої, як приготувати смачно і швидко, покроковий опис приготування, як запікати заморожену

В першу чергу, це «підготовка»: на відміну від свіжої, заморожену кольорову капусту не треба промивати, розділяти на суцвіття і очищати від бруду, тому що все це вже зроблено до заморозки.

Перевага замороженої капусти також і в тому, що її можна знайти в будь-який час року. Звичайно, в свіжому овоче корисних речовин більше, але заморозка все одно допомагає зберегти більшу їх частину.

Перед отваркі перед запіканням заморожену кольорову капусту не потрібно розморожувати.

Смачний рецепт суцвіть капусти в духовці з сиром

Рецепт дуже простий у виготовленні, хоча запах і смак дивовижні.

  • Цвітна капуста – 1 кг
  • Йогурт натуральний (або кисле молоко) – 1 стакан
  • Сир – 120 г
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно – 1 ст. ложка
  • Оливкова олія – ​​3 ст. ложки
  • Сіль, перець – за смаком

1. Капусту поділяємо на суцвіття, щоб вона швидше зварилася і оригінально виглядала.

2. Суцвіття опускаємо в киплячу підсолену воду рівно на 4 хвилини, не більше.

3. Поки остигає капуста, починаємо готувати соус. У миску розбиваємо 2 яйця, кладемо йогурт, 1 ст. ложку з гіркою борошна, чорний мелений перець, паприку, сіль. Все це вміст миски добре перемішуємо.

4. До соусу додаємо оливкова олія (або рослинне) і теж все перемішуємо.

5. Відварена цвітна капуста повинна бути розрізана на однакові часточки, так вона буде зручніше обволікає соусом.

6. Опускаємо часточки суцвіть в соус, перемішуємо і ложкою викладаємо її в форму для запікання. Додатково заливаємо вміст форми соусом.

7. Далі, ставимо форму в духовку на 290 хвилин, розігріту до 200 градусів.

8. Дістаємо через 20 хвилин і посипаємо поверхню натертим сиром. Знову ставимо в духовку, поки сир не розплавиться і запіканка стане рум’яною.

Цвітна капуста, запечена в духовці, готова. Приємно їсти!

Користь і шкода

Користі від замороженої цвітної капусти майже стільки ж, скільки і від свіжої. На 100 г продукту заморожений овоч містить: 2.20 г білків, 0.21 г жирів, 3.97 г вуглеводів. Її калорійність: 26.56 кКал (111 кДж). Цей овоч має жовчогінну властивістю, містить багато рослинного білка, містить вітаміни В, С, К, РР, мікро- і макроелементи, мідь, калій, селен, марганець, фтор, фосфор, залізо. У 100 г сирого рослини міститься добова норма вітаміну С.

Людям з виразкою шлунка, незважаючи на поширену думку, не варто вживати цей овоч: продукт стимулює вироблення шлункового соку. Тим, хто страждає на подагру, також не варто вживати продукт (тому що в цьому овочі містяться пурини).

Цвітна капуста, запечена в духовці з рибою

  • Філе морської риби – 600 г
  • Капуста цвітна – 600 г
  • Йогурт ванільний – 120 г
  • Горошок зелений консервований – 300 г
  • Сир твердих сортів – 50 г
  • Масло вершкове – 20 г
  • Зелень петрушки, листя базиліка – по 20 г
  • Сіль. перець мелений – за смаком
  1. Філе морської риби нарізати великими шматками, ще і ще раз обваляти в суміші солі і молодого перцю. Потім все витримати в прохолодному місці протягом 15 хвилин.
  2. Перш за все, кольорова капуста повинна бути помита. І після цього, потрібно розділити її на суцвіття, залити водою, помістити на вогонь і відварити. За кілька хвилин до готовності додати зелений горошок, довести до кипіння і зняти з плити.
  3. На дно змащеної розтопленим вершковим маслом форми укладаємо шарами половину капусти з зеленим горошком, рибне філе, далі знову капусту з горошком і, на закінчення, філе риби.
  4. Все залити йогуртом, посипати натертим на дрібній тертці сиром. Запікати в духовці протягом 15-20 хвилин при температурі 200 градусів С.

Готову запіканку подавати відразу після приготування, прикрасивши гілочками петрушки і листям базиліка.

Покрокова інструкція по приготуванню

Є дуже багато цікавих способів приготування цього інгредієнта і поєднання його з іншими продуктами. Розглянемо найсмачніші з них, які можна не тільки готувати своїм домочадцям кожен день, але і навіть подавати до святкового столу.

Кожна господиня хоче порадувати своїх домашніх чимось смачним і корисним. Цей рецепт не тільки радує своїми смаковими якостями, але і прикрашає собою будь-яке застілля.

  • 1 кг капусти;
  • 150 мл звичайного молока;
  • 100 г сиру (наприклад, пармезану);
  • 50 мл густої сметани;
  • 30 г борошна вищого сорту;
  • 40 г масла;
  • 50 г сухарів панірувальних;
  • перець і сіль додаються за смаком.
  • Чисту капусту необхідно замочити в злегка підсоленій воді на півгодини. Потім її слід ще раз промити і розібрати на окремі суцвіття.
  • На плиту потрібно поставити каструлю з водою і довести її до кипіння. Далі в киплячу воду додати трохи солі і опустити туди суцвіття капусти. Варити їх необхідно близько 10 хвилин.
  • Потім потрібно вийняти відварений овоч за допомогою шумівки, покласти на паперові рушники або серветки і трохи обсушити з їх допомогою.
  • Твердий сир потрібно натерти на дрібній тертці і розділити на дві частини.
  • Вершкове масло треба трохи розм’якшити. Зробити це можна на водяній бані або на пару. Розігрітим маслом необхідно змастити деко.
  • Далі потрібно приготувати соус. Для цього береться суха сковорідка, на яку треба висипати борошно і посмажити її до золотистого кольору. В отриману суміш потрібно влити молоко і, ретельно помішуючи, довести до кипіння.
  • Потім необхідно додати перець, сіль, половину потертого сиру, а також сметану і ще раз добре розмішати.
  • Тим часом на деку потрібно розкласти суцвіття капусти і змастити їх приготовленим соусом. Зверху посипати панірувальними сухарями і другою половиною сиру.
  • Духовку потрібно заздалегідь розігріти до 200 градусів і тільки після цього поставити в неї деко.
  • Запікати необхідно кольорову капусту близько 20-25 хвилин.

Цей рецепт також вразить усіх своїми смаковими якостями. Такий інгредієнт, як часник, не тільки зробить блюдо ароматним, а й додасть йому деякої пікантності.

  • 400 г цвітної капусти;
  • 200 г твердого сиру;
  • 4 зубки часнику;
  • 100 г панірувальних сухарів;
  • 40 г соняшникової олії;
  • сіль і спеції – за своїм смаком.
  • Цвітну капусту необхідно підготувати до запікання в духовій шафі. Для цього її потрібно замочити на 20 хвилин в підсоленій воді, потім промити і поставити варити на десять хвилин.
  • Потім готову капусту потрібно викласти на паперові рушники і добре обсушити її.
  • Далі потрібно очистити часник від лушпиння і нарізати його тонкими слайсами.
  • Половину твердого сиру треба натерти на дрібній тертці.
  • Горщики або формочки для запікання потрібно змастити соняшниковою олією.
  • Потім розкласти в них суцвіття капусти, посолити і посипати спеціями.
  • Половину сиру треба нарізати шматочками і покласти в блендер. Додати туди часник і панірувальні сухарі і перемішати все на найбільшій швидкості.
  • Цією сумішшю необхідно залити капусту, а зверху присипати другою половиною твердого сиру.
  • У заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку потрібно поставити деко з горщиками або формочками. Запікати їх потрібно протягом 20 хвилин.

Не кожна людина любить саму капусту, тому такий рецепт дозволить насолодитися не тільки її смаком, а й смаком м’яса.

  • 500 г капусти кольоровий;
  • 300 г курячого фаршу;
  • 100 г копченого бекону;
  • 100 г сиру твердого;
  • 100 мл нежирного майонезу;
  • 20 мл соняшникової олії;
  • 1 куряче яйце;
  • 100 г звичайного лука;
  • 2 зубки часнику;
  • пучок свіжої зелені;
  • перець і сіль – за смаком.
  • Щоб приготувати кольорову капусту, для початку її потрібно помити і розділити на великі суцвіття.
  • Потім їх необхідно покласти в киплячу воду, посолити і поварити протягом 10 хвилин.
  • За допомогою шумівки капусту треба витягнути з води і промокнути паперовими рушниками.
  • Лук потрібно очистити від лушпиння і нарізати на дрібні кубики.
  • Бекон нарізається такими ж шматочками, після чого викладається на сковороду. Туди ж додається цибуля і на повільному вогні смажиться до тих пір, поки не стане прозорим.
  • Зелень також нарізається дуже дрібно.
  • У миску необхідно викласти фарш і вбити в нього яйце. Суміш потрібно посолити, поперчити і дуже ретельно перемішати.
  • Часник необхідно розчавити і також додати в миску. Туди ж кидається і рубана зелень. Все ще раз добре перемішується.
  • Потім в цю масу викладаються обсмажені бекон і цибулю, і також все перемішується. Потім потрібно поставити цю миску в холодильник на півгодини.
  • Далі необхідно заповнити цією сумішшю все проміжки між суцвіттями капусти.
  • Потім потрібно змастити соняшниковою олією деко і викласти на нього дуже акуратно заповнені суцвіття.
  • Натертий твердий сир необхідно змішати з майонезом і кожне суцвіття рясно змастити цією сумішшю.
  • У розігрітий заздалегідь духову шафу треба поставити деко.
  • Запікаємо це страва не менше 30 хвилин, щоб скоринка стала рум’яною і хрусткою.

Після цього можна подавати запіканку на стіл, причому смачна вона буде як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Печена кольорова капуста, приготовлена ​​за таким рецептом, – це пісне блюдо, яке дуже легко готується.

  • 500 г капусти кольоровий;
  • 200 г свіжого або замороженого горошку;
  • 250 г консервованої кукурудзи;
  • 100 г твердого сиру;
  • 3 курячих яйця;
  • 20 мл соняшникової олії;
  • 40 мл вершкового масла;
  • 200 мл вершків;
  • сіль і спеції – за смаком;
  • трохи зелені.
  • Для початку необхідно кольорову капусту помити і відокремити все суцвіття.
  • Потім потрібно закип’ятити воду, трохи посолити і покласти туди капусту, а також зелений горошок. Їх треба поварити разом протягом 5 хвилин.
  • Після цього потрібно вийняти всі овочі і відкинути їх на друшляк. Потім дати їм трохи обсушитись.
  • Форму для запікання потрібно змастити вершковим маслом і викласти туди капусту разом з горошком, гарненько при цьому розрівнюючи.
  • Наступним шаром буде консервована кукурудза, яку також необхідно рівно розкласти.
  • Далі потрібно збити яйця з сіллю і спеціями, після чого до них додати вершки і дрібно посічену зелень. Потім ретельно перемішати всі інгредієнти.
  • В кінці треба додати натертий на дрібній тертці сир і ще раз добре розмішати.
  • Готовою сумішшю потрібно залити капусту з овочами, а зверху всієї маси рівномірно розкласти порізане на маленькі шматочки вершкове масло.
  • У розігрітий до 200 градусів духовку потрібно поставити форму для запіканки. Випікається блюдо близько 25 хвилин. Готувати потрібно, поглядаючи, щоб маса загусла і підрум’яниться.
  • Останній штрих – декор. Після закінчення приготування блюдо потрібно рясно посипати зеленню: кропом і петрушкою.

Дуже важко змусити чоловіків є овочеві страви, та ще й з таким овочем, як кольорова капуста. Тому багато жінок намагаються схитрувати і додають в блюда з цієї кучерявої красунею м’ясний фарш. Такий цікавий рецепт точно сподобається кожному чоловікові. До того ж, крім м’яса, він отримає і необхідні для організму вітаміни.

  • 300 г капусти кольоровий;
  • 150 г рису (краще, якщо він буде пропарений);
  • 300 г яловичого або свинячого фаршу (можна використовувати фарш з двох видів м’яса);
  • 2 яйця;
  • 1 велика цибулина;
  • 3 головки часнику;
  • 1 болгарський перець або червоного, або жовтого кольору;
  • 100 г сметани;
  • 100 г твердого сиру;
  • 25 мл рослинного масла;
  • сіль і спеції – за смаком.
  • Цвітну капусту необхідно розібрати на окремі суцвіття і поставити варити на 5-9 хвилин.
  • В іншій ємності відварити рис до повної готовності.
  • Поки готуються рис і капуста, можна зайнятися фаршем. Для цього потрібно викласти його у велику миску, вбити одне яйце, посолити і приправити спеціями.
  • Цибулину треба очистити від шкірки і дрібно нарізати. Потім її додаємо в фарш і добре розмішуємо.
  • Приготований рис треба остудити і додати в фарш. Всю масу необхідно дуже ретельно вимісити.
  • В іншій мисці меншого розміру треба приготувати соус. Для цього змішати натертий на дрібній тертці сир і сметану. Додати туди залишився яйце і також трохи посолити і поперчити.
  • Деко потрібно змастити соняшниковою олією. Потім на нього потрібно викласти масу з фаршу, а зверху розкласти суцвіття капусти і нарізаний соломкою болгарський перець.
  • Все це необхідно залити соусом і накрити листом фольги так, щоб весь деко був покритий.
  • Все це потрібно поставити в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і випікати 20 хвилин. Потім потрібно зняти фольгу і запікати ще півгодини до появи рум’яної скоринки.

Готову страву можна подавати відразу на стіл. Воно не залишить байдужою жодну людину і доставить навіть чоловікам справжню насолоду.

Цей рецепт має велику перевагу перед варіантом зі спекотною: це набагато корисніше для організму, а також менш калорійне.

  • 1 качан цвітної капусти;
  • 2 яйця;
  • сіль і перець – за смаком;
  • 2 столові ложки борошна;
  • 20 г соняшникової олії.
  • Капусту потрібно добре вимити під проточною водою і розділити на суцвіття.
  • Потім проварити в підсоленій воді 5-9 хвилин.
  • У невеликій мисці збити яйця, а потім повільно додати в них борошно, продовжуючи збивати до консистенції густої сметани.
  • Деко потрібно змастити соняшниковою олією і застелити його пергаментним папером.
  • Потім кожне суцвіття необхідно вмочити в кляр і викласти на деко.
  • У розігріту до 170 градусів духовку потрібно відправити деко і запікати страву 25-30 хвилин.

Готову кольорову капусту можна відразу ж викласти на тарілки і подавати на стіл. Прекрасним доповненням до страви стане сметанний або сирний соус.

Основний інгредієнт, зрозуміло, – заморожена кольорова капуста. Її можна знайти в будь-якому магазині. Краще брати напівфабрикат перевіреної фірми, або капусту в прозорому пакеті, щоб можна було розглянути її на предмет наявності бруду або комах. Хороша заморожена кольорова капуста не потребує «очищення»: все зроблено до заморозки.

  • Перед тим, як запекти заморожені суцвіття, їх обов’язково потрібно відварити 5-7 хвилин.
  • Розморожувати капусту перед тим, як її відварити, не потрібно.
  • Капусту кидають в уже киплячу підсолену воду.
  • Ні в якому разі не можна розварювати капусту, інакше вона стане занадто м’якою.
  • Якщо кольорова капуста зварена правильно, вона залишається хрустким.
  • Якщо не відварити її перед тим, як запікати, вона вийде жорсткою, і буде готуватися дуже довго. Представляємо вам базовий рецепт.

варіації рецепта

З овочами

Все так же, але треба за смаком додати овочів, попередньо їх промивши і обробивши. Перець рекомендується попередньо обсмажити на сковороді.

Найкраще з цвітною капустою поєднується кукурудза, солодкий болгарський перець, цибуля-порей.

Овочі служать додатковим прикрасою страви. Рецепти приготування цвітної капусти з овочами в духовці ви знайдете в окремій статті.

У клярі

Цей рецепт вже не на основі базового. береться:

  • качан;
  • 2 ст. ложки борошна;
  • 2 яйця;
  • дрібка солі;
  • 1 ст. ложка рослинного масла.
  1. Капуста отваріается.
  2. У глибокій мисці збиваються яйця, додається дрібка солі. При бажанні можна додати перець або інші спеції.
  3. Всипати пукраїнціве борошно в декілька заходів, перемішуючи її з яйцем.
  4. Остигнула капусту викласти в кляр і обваляти так, щоб кляр покривав кожне суцвіття.
  5. Далі форма змащується олією, на нього викладається капуста і запікається до появи рум’яної скоринки.

Інформацію про користь і шкоду цвітної капусти, запеченої в духовці в клярі, а також інші рецепти приготування страви і способи його подачі на стіл ви знайдете тут.

Під сирною скоринкою

Все як в базовому рецепті (можна ще вмішати 50 г тертого твердого сиру в молочно-борошняну суміш, якої поливається овоч), але за 10 хвилин до кінця запікання блюдо посипається 50-70 г тертого твердого сиру. Про інші рецептах запеченої з сиром цвітної капусти ви можете дізнатися тут.

під сметаною

Трохи відходимо від базового рецепта:

  • замість суміші борошна і молока робимо суміш з 2 яєць;
  • 250 г сметани;
  • 150 м твердого сиру (наприклад, Українського).

В іншому все так само. Більше варіацій блюд з кольорової капусти зі сметаною і сиром ви знайдете в нашій статті.

З фаршем

  1. На один качан береться 250 г яловичого фаршу, до якого додається нарізаний на кубики цибулю (1 штука), яйце, перець і трави.
  2. Все ретельно перемішується і викладається в форму, зверху – капуста, вона заливається 100 мл вершків.
  3. Ставимо в духовку при 200 градусах.
  4. Коли вершки «завирують», на капусту викладаються помідори черрі, розрізані навпіл.
  5. Все треба посолити і відправити запікатися на 15 хвилин.
  6. Дістаємо все з духовки, посипаємо сиром і петрушкою і знову відправляємо запікатися до рум’яної скоринки.

Більше варіантів приготування запеченої в духовці цвітної капусти з м’ясним фаршем і овочами представлено в окремій статті.

прості страви

  1. Можна кольорову капусту запекти з курячим філе, порізаним на дрібні частини.
  2. Куряче філе при цьому потрібно трохи обсмажити на сковорідці.

Рекомендується поєднувати курку з сиром.

Можна змішати кольорову капусту з брокколі (дійсно вдале смакове поєднання) і приготувати по одному з написаних в статті рецептів, а замість твердого сиру використовувати плавлений. Але про ці рецептах краще пізнати окремо.

Запіканка з макаронів з цвітною капустою і м’ясом

  • Макарони – 500 г
  • Вода 2 літра
  • Капуста цвітна – 600 г
  • Яловичина – 300 г
  • Томатна паста – 100 г
  • Твердий сир – 120 г
  • Вершки – 80 мл
  • Цибуля ріпчаста – 50 г
  • Масло вершкове – 200 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Сухарі панірувальні – 20 г
  • Зелень кропу, кінзи – по 10 г
  • Перець чорний мелений, сіль – за смаком
  1. Макарони потрібно висипати в киплячу підсолену воду, відварити, відкинути на друшляк. Після чого змішати з натертим сиром і частиною томатної пасти.
  2. Яловичину вимити і пропустити через м’ясорубку.
  3. Цибуля ріпчаста очистити, дрібно порубати, покласти в попередньо розігріту сковороду. Обсмажити його у вершковому маслі до золотистого кольору.
  4. Потім в лушпиння масу додати яловичий фарш, томатну пасту, мелений перець і сіль. Все перемішати і тушкувати до готовності м’яса, при необхідності додаючи воду.
  5. Перш за все, зараз потрібно розділити капусту на суцвіття, потім вимити під струменем води, зварити, підсмажити на вершковому маслі.
  6. І нарешті, форму змащуємо маслом, посипаємо панірувальними сухарями і викладаємо в неї фарш, потім – макарони, далі – суцвіття капусти.
  7. Поливаємо вміст вершками, збитими яйцями і ставимо в духовку запікатися протягом 15-20 хвилин при температурі не нижче 180 градусів С.

Готову запіканку посипаємо дрібно нарізаною зеленню кропу і кінзи. Подаємо до столу. Приємно їсти!

Ідеї ​​для подачі

Подавати запіканку можна окремо, як самостійну страву, можна як гарнір до м’яса. До запіканці на тарілку можна покласти обсмажені на грилі овочі. Можна навіть негусто полити запіканку якимось соусом! В цілому простір для фантазії великий.

У цій статті ми розповіли про відмінності свіжої та замороженої цвітної капусти, про те, як правильно підготувати овоч до запікання, надали кращі рецепти запіканок з цвітною капустою. Дотримуючись наших порад і рекомендацій, ви дізналися, як приготувати прекрасне ситне блюдо, яке припаде до смаку всій родині. Бажаємо вам удачі в кулінарних починаннях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl Enter.

Leave a Comment Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Про автора

admin administrator