Засолювання капусти гарячим розсолом

Авторadmin

Засолювання капусти гарячим розсолом

Зміст:

Домашні способи засолки капусти швидкого приготування

Солона капуста – одне з популярних страв на нашому столі, адже це не тільки відмінна закуска, але і доповнення до будь-якого гарніру. Однак тільки вмілим господиням з досвідом під силу правильно приготувати хрустку, біленьку капусту.

Існує безліч хитрощів у процедурі засолювання капусти швидкого приготування: правильно підібрані качани, відповідні пропорції солі, цукру, за необхідності – оцту, метод шинкування. Все це в підсумку призведе до бажаного результату.

Деякі господині плутають засолювання і квашенні капусти, проте, це два зовсім різних процесу приготування. Засолювання відноситься до швидкого соління, а квашенні – до тривалого, і займає від однієї до декількох тижнів.

Капусту солять з додаванням моркви, буряків, яблук, чорного перцю і лаврового листа. Перед закладанням в банку нашатковані овочі необхідно сильно пом’яти, щоб виступило якомога більше соку, це прискорить приготування.

Ще в давнину було повір’я, щоб засолена капуста вийшла смачною, потрібно дочекатися поки овоч вдарить перший мороз. Тому не варто поспішати з цією справою.

Швидка засолювання капусти: простий рецепт

Якщо хочете швидко засолити які-небудь овочі, додайте в розсіл оцет. Цей рецепт швидкої засолювання капусти передбачений для тих, у кого немає зайвого часу або багато місця для зберігання солінь.

Всього за сім – вісім годин у вас на столі буде стояти готова солона капуста, хоч на вареники, хоч на борщ або пиріг.

  • Вилок – 1 кг;
  • Морква – 1 шт.;
  • Часник – 3 зубки;
  • Олія нерафінована – 50 мл;
  • Цукор – 50 г;
  • Сіль – 1 кг;
  • Чорний перець – 5 зерняток;
  • Вода – 300 мл;
  • Столовий оцет – 50 мл

Качан шаткуємо гострим ножем або спеціальним пристосуванням. Якщо у вас воно є – це значно прискорить процес. Очищаємо моркву і трьом на крупній тертці. Часник покласти в металеву миску, накриваємо блюдцем і трясемо, докладаючи зусилля, відкриваємо і витягуємо його вже без лушпиння.

У великій чашці розводимо заправку: змішуємо сіль, рослинне масло, цукор, перець, оцет, вливаємо кип’ячену воду. Розмішуємо так, щоб повністю розчинилося. Шаткуємо слайсами часник.

Всі підготовлені овочі кладемо в глибоку миску, злегка обминаємо руками і заливаємо отриманим маринадом. Накриваємо миску великою кришкою, на неї встановлюємо гніт і залишаємо на два – три години.

Перемішуємо, знову прикриваємо. Через сім годин можна подавати готову капусту до столу.

Як засолити шматками капусту з буряком

Капусту можна солити не тільки дрібно нашатковану з додаванням моркви, але і великими шматками з буряком. Це соління використовують для відкритих пирогів, пиріжків, варять борщі, з нею тушкують м’ясо і рибу.

  • Капуста – 3.5 кг;
  • Буряк – 0.5 кг;
  • Часник – 4 зубки;
  • Корінь хрону – 2 шт.;
  • Сіль – 100 р;
  • Цукор – 0,5 склянки;
  • Перець горошком – 6 шт.;
  • Лист лавра – 5 шт.;
  • Гвоздика – 3 зерна;
  • Вода – 2 л

Для цього рецепта засолювання капусти швидкого приготування краще брати велику і тугу голівку, її нарізаємо великими шматками. Буряк миємо та очищаємо, подрібнюємо невеликими кубиками. У остигнула кип’яченій воді розводимо розсіл: сіль, гвоздика, цукор, перець, лист лавра. Почищений часник тиснемо через прес.

Змішуємо всі підготовлені овочі, заливаємо маринадом і накриваємо зверху тарілкою або кришкою меншого діаметру, ніж сама миска, щоб щільно придавливала капусту. Зверху кладемо важкий камінь або ставимо банку з водою, так щоб вийшов гніт.

Відправляємо соління в темне прохолодне місце на дві доби. Потім розкладаємо закуску в скляні банки і закрити пластмасовою кришкою. Залишаємо зберігатися в холодному підвалі або холодильнику.

Спробуйте приготувати пиріг з полуницею. Ми підготували непогану добірку рецептів з пісочного, холодцю чи листкового тіста. Експериментуйте разом з нами!

Прочитайте як правильно приготувати рецепт салату «Осінній» з овочів на зиму.

Ви пробували варення з ялинових шишок? Обов’язково спробуйте його приготувати, це відмінна солодкість яка підвищує імунітет.

Маринуємо овочі без оцту

Сам процес досить трудомісткий, необхідно підготувати всі овочі, прянощі, тару, робочий інвентар, добре заточити ножі. Адже нашаткувати овочі, відразу ж необхідно щільно набивати ними банку.

  • Капуста – 3 шт.;
  • Морква – 6 шт.;
  • Лист лавра – 10 шт.;
  • Перець чорний – упаковка;
  • Сіль – 4 ст. л.;
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • Вода – 2.5 л.

Розглянемо докладніше швидкий спосіб засолювання капусти без оцту. В гарячій кип’яченій воді розчиняємо сіль і цукор, після цього проціджують все через марлю і залишаємо остаточно остигати.

З качана знімаємо верхні зіпсовані аркуші, розрізаємо його навпіл і шаткуємо тоненькими довгими смужками. Все складаємо у велику емальовану миску.

Моєму моркву і очищаємо від шкірки, подрібнюємо на тертці, додаємо в ємність. Зверху посипаємо спеціями.

Мнемо нашатковані овочі, докладаючи фізичну силу, можливо знадобиться кілька підходів, все залежить від соковитості овочів. У готові простерилізовані банки щільно наталкиваем отриману суміш.

Чим тугіше ви це зробите, тим швидше приготується ваша капуста. Зверху заливаємо розсолом, прикриваємо пластмасовою кришкою, але нещільно, і ставимо банки в миски в тепло. Дня через три закуска буде готова. Періодично необхідно пронизувати засолку дерев’яною палицею, щоб випустити повітря.

Хрустка капуста за два дні

У різних джерелах можна знайти безліч рецептів приготування солоної капусти, однак не завжди вона виходить хрусткою і смачною. Часто вона виходить м’якою, не досить солоної і чомусь- сірої. Щоб уникнути такого результату, візьміть собі на замітку саме цей рецепт, який не підводить ніколи.

  • Капуста – 1 шт.;
  • Вода – 1 л;
  • Сіль – 2.5 ст. л.;
  • Цукор – 1 ст. л.;
  • Кріп сушений – 2 ч. л;
  • Морква – 1 шт.

У остигнула кип’яченій воді розчиняємо велику йодовану сіль і цукор. Капустяний качан розрізання навпіл і гострим ножем починаємо шаткувати як можна тонше. Якщо трапляються товсті прошарку відкладайте їх в сторону.

Морква промиваємо від бруду і чистимо за допомогою металевого скребка, це значно заощадить ваш час і знятий шар буде тонше, ніж від ножа. Подрібнюємо підготовлений овоч на тертці.

Складаємо підготовлені продукти у велику каструлю з високими бортами, обминаємо руками і заливаємо розсолом.

Прикриваємо кришкою і залишаємо засаливаться на сорок вісім годин, періодично відкриваючи і пронизуючи дерев’яною паличкою для суші, щоб виходило повітря.

Готову капусту швидкого приготування розкладаємо по банках, накриваємо кришкою і ставимо зберігатися в холодильник.

Солимо капусту гарячим способом

Існує дуже швидкий метод засолювання капусти з використанням певних овочів і фруктів. Вже через кілька годин, максимум – діб, страва буде готове.

  • Капуста – 2 кг;
  • Морква – 2 шт.;
  • Яблука – 3 шт.;
  • Журавлина – 100 г;
  • Сіль – 2.5 ст. л.;
  • Оцет – 50 мл;
  • Масло – 1 склянку;
  • Вода – 1 л;
  • Часник – 1 головка;
  • Цукор – 250 р.

Зрізаємо верхній шар листя з качана, за необхідності зрізаємо зіпсовані ділянки. Очищаємо часник, морква і яблука. Фрукти краще брати не солодкі, а кислі – семеренко або антонівку. Шаткуємо капусту смужками, а інші продукти – тонкими слайсами. Викладаємо підготовлені продукти шарами у велику емальовану миску: капусту, моркву, журавлину, завершуємо яблуками. За цією схемою робимо кілька шарів.

В металевої посуді змішуємо всі інгредієнти, що залишилися, ставимо на вогонь і кип’ятимо п’ять – сім хвилин. Заливаємо гарячим маринадом нашатковані овочі, накриваємо дерев’яною кришкою і встановлюємо гніт. Ось такий рецепт засолки капусти гарячим способом швидкого приготування.

Корисні поради

  1. Якщо ви спробували трохи капусти з банки і вона вам здалася недостатньо готовою, залиште її ще на півгодини – годину і знову пробуйте, адже процес бродіння відбувається безперервно, і смак швидко змінюється;
  2. Для якісного засолу необхідна тільки велика сіль, дрібна – не годиться;
  3. В період бродіння овочі потрібно повністю покрити маринадом. Якщо верхній шар сухий – збільшіть гніт або долийте ще рідини в банку;
  4. Щоб капуста добре засолилась, рекомендується готувати її на зростаючу місяць;
  5. Найкраща посуд для засолювання – дерев’яна бочка;
  6. Якщо залишити закуску бродити в холодному приміщенні, час приготування може збільшитися на кілька днів;
  7. Якщо в процесі бродіння не випускати повітря, то капуста швидкого приготування вийде з гіркуватим присмаком;
  8. З’явилася на поверхні банки піну слід прибирати дірявим ложкою, як тільки вона перестала з’являтися – засолювання готова.

Швидка капуста, маринована гарячим розсолом з часником, буряком, рослинним маслом, оцтом, без оцту, квашена: найкращі рецепти

Кращі рецепти швидкого приготування маринованої і квашеної капусти, з допомогою гарячого розсолу.

  • Капуста швидкого приготування з часником гарячим розсолом: рецепт в банках
  • Швидка засолювання капусти з буряком гарячим способом: рецепт в банках
  • Відео: Капуста Пелюстка — швидка маринована капуста
  • Капуста під гарячим розсолом з рослинним маслом
  • Капуста квашена гарячим розсолом
  • Швидка капуста гарячим розсолом без оцту
  • Капуста гарячим розсолом швидкий спосіб з оцтом
  • Відео: Швидка квашена капуста, рецепт маринованої капусти

У кожній досвідченій господині в запасі завжди є безліч різних смачних рецептів засолювання капусти. Здається, вже ні чим не можливо її здивувати. А чи пробували ви замаринувати капусту гарячим способом? Якщо ні, то ця стаття для вас. Для початківців та досвідчених господинь пропонуємо деякі апетитні рецепти маринування капусти найшвидшим способом.

Капуста швидкого приготування з часником гарячим розсолом: рецепт в банках

1 варіант

  1. Вода — 3,0 л
  2. Капуста білокачанна — 4-6 кг
  3. Морква свіжа — 3-6 шт.
  4. Часник —9-12 зубчиків
  5. Сіль — 4 ст. л.
  6. Цукор — 225 г
  7. Оцет 70 % — 2 ст. л.
  8. Мелений чорний перець — 2 ч. л.
  9. Запашний перець — 2-3 горошини

Технологічний процес:

  • Починаємо з приготування розсолу:
  1. В підходящу за розміром каструлю наливаємо холодну воду
  2. Засипаємо сіль, цукор, порошок перцю
  3. Кип’ятимо до розчинення сипучих продуктів
  4. Вливаємо оцет
  5. Відключаємо плиту
  • Качан капусти очищають від верхнього листя
  • Розділяємо на великі шматки (9-10 шт.)
  • Помиту і очищену моркву натираємо на середній тертці
  • З’єднуємо у великій чаші з капустою
  • Часникові зубчики подрібнюємо, додаємо до овочів
  • Заливаємо капусту гарячим розчином прокип’яченою
  • Швиденько перемішуємо
  • Перекладаємо в банки
  • Після того, як банки охолонуть, відправляємо заготовки в холодильник
  • Через добу капуста готова до вживання

2 варіант

Дрібно нашатковану капустяний вилок для квашення гарячим способом, з часточками часнику

Продукти:

  1. Капуста — 1 кг
  2. Морква — 2-3 шт.
  3. Цукор — 120 г
  4. Сіль -1 ст. л.
  5. Вода — 0,5 л
  6. Запашний і чорний перець — 5 горошин
  7. Рослинне масло — 140 мл
  8. Оцтова есенція 9% — 10 ст. л.

Етапи приготування:

  • Шаткуємо качан в довгу тоненьку соломку
  • Моркву тремо крупно
  • Пропускаємо через часникодавку зубчики часнику
  • В глибокій чаші перемішуємо овочі
  • Звичайним способом варимо розсіл з решти компонентів, відразу ж після закипання заливаємо його в овочеву суміш
  • Накриваємо капусту тарілкою, зверху придавлюємо банкою з водою
  • Через 3-4 години готову капусту перекладаємо в банки
  • Запаковуємо пластмасовими кришками
  • Зберігаємо в спеціально відведеному прохолодному місці, наприклад, у погребі

Швидка засолювання капусти з буряком гарячим способом: рецепт в банках

1 спосіб

Для приготування знадобиться:

  1. Щільний капустяний качан середньої величини
  2. Буряк велика — 1 шт.
  3. Часник (невеликого розміру) — 1 головка
  4. Листя дерева лавра— 4-5 шт.
  5. Запашний і подрібнений чорний перець — по 0,5 ч. л.
  6. Гвоздика — 2 зірочки
  7. Йодована сіль не — 2 ст. л.
  8. Цукор і оцет столовий — по склянці

Приготування:

  • Буряк відварюємо не більше 30 хвилин
  • Поки вона готується, займемося капустою:
  1. Вилок розрізаємо навпіл
  2. Потім ділимо його ще на кілька великих частин
  3. Розбираємо кожен шматок на окремі пластики
  • Остиглу готову буряк нарізаємо квадратами
  • Укладаємо щільними шарами, упереміш з капустою, в банку. У кожен ряд додаємо лавровий лист і зубчик часнику
  • Для розсолу:
  1. Розчиняємо у воді всі продукти, крім оцту
  2. Кип’ятимо 2-3 хвилини, вливаємо оцтову есенцію
  • Заливаємо овочі не остившім розсолом
  • Банки охолоджуємо, відправляємо на холод
  • Через день продукт готовий до вживання

Ще один варіант незвичайної закваски капусти

Інгредієнти:

  1. Качан капусти білоголової — 2 кг
  2. Морква — 2 шт.
  3. Буряк — 1 шт.
  4. Вода, пропущена через фільтр -1 л
  5. Цукор-150 г
  6. Сіль — 3ст.л.
  7. Соняшникову олію і столовий оцет — по 150 г
  8. Лавровий лист— 2 шт.
  9. Запашний перець — 3-4 горошини
  10. Часник — 4 зубчики

Приготування:

  • Капусту нарізаємо на квадрати, розміром 5 на 5 см
  • Морква та буряк (сирими) тремо на середній тертці
  • Змішуємо овочі в невеликій тазику
  • Ставимо варити маринад з решти продуктів. Часник попередньо очищаємо, подрібнюємо. Додаємо оцет перед зняттям каструлі з плити
  • Окропом з приготованого розсолу покриваємо овочеву нарізку
  • Витримуємо під гнітом добу
  • Після закінчення встановленого часу, розфасовуємо в банки
  • Якщо є бажання отримати гостре блюдо, додаємо стручок пекучого перцю

Відео: Капуста Пелюстка — швидка маринована капуста

Капуста під гарячим розсолом з рослинним маслом

Приготовану за цим способом заготовку можна їсти вже через пару годин.

На вилок вагою два кілограми знадобиться:

  1. 3 яблука
  2. 2 моркви
  3. 150 г журавлини
  4. 1 л води
  5. 1 ст. оливкової олії
  6. 2 ст. л. солі
  7. ¾ Ст. оцту 9%
  8. 250 г цукру
  9. 1 головка маленького часнику

Приступаємо до приготування:

  • Об’ємними пластами нарізаємо качан
  • Моркву тремо на великих зубцях
  • Фрукти розбираємо на великі часточки
  • Проварюємо залишилися компоненти у воді — 4-5 хвилин
  • Попередньо очищаємо часник від шкірки. Варимо його в розсолі цілком, не обробляючи на часточки
  • Нарізані продукти перекладаємо в нержавіючу чашу по черзі:
  1. Капусту
  2. Яблука
  3. Морква
  4. Журавлину
  5. При необхідності шари дублюємо
  6. Посвідчує шар — капустяний
  • Киплячий маринад вливаємо в овочі
  • Зверху накриваємо будь-яким гнітом
  • Через 2-3 години блюдо вважається готовим

Капуста квашена гарячим розсолом

Складові:

  1. Капуста — 1 кг
  2. Морква — 1 шт.
  3. Вода (краще відстояна) -1 л
  4. Сіль (бажано морську) і мед — по 25 г

Технологія:

  • Овочеві плоди нарізаємо як можна тонше
  • Перемішуємо, щільним шаром набиваємо в тару зі скла
  • Воду доводимо до кипіння
  • Закладаємо сольову і медову порцію, тримаємо на середньому вогні до розчинення меду
  • Заповнюємо ємності гарячою рідиною
  • Прикриваємо чистим рушником
  • Квасимо в теплому приміщенні близько 48 годин
  • Після чого грунтовно закриваємо кришкою
  • Зберігаємо в прохолодному місці

Така капуста не тільки дуже смачна, але і ще більш корисна. За рахунок невеликої кількості меду, вона добре підвищує імунітет, а отриманий настій сприяє поліпшенню діяльності серцево-судинної системи.

Швидка капуста гарячим розсолом без оцту

Основні компоненти:

  1. Капустяний качан — 0,5 кг
  2. Морква (без серцевини) — 2 шт.
  3. Червоний перець (середньої величини) -1 шт.
  4. Вода — 1-1,5 л
  5. Сіль велика — 45 г
  6. Цукор — 90 г

Хронологія процесу:

  • Для капусти використовуємо не велику шатківницю, морквину тремо будь-якого розміру, на свій розсуд
  • Солодкий перець звільняємо від серцевини і насіння, розбираємо на довгу соломку
  • Овочеву нарізку поєднуємо, старанно перетираємо, перемішуємо
  • Пакуємо в підготовлену скляну ємність
  • Просочуємо гарячим настоєм, звареним з решти інгредієнтів
  • Квасимо не більше одного дня, дотримуючись режим кімнатної температури
  • Готовий продукт прибираємо в прохолодну комору

Капуста гарячим розсолом швидкий спосіб з оцтом

  1. Вилок капусти свіжого врожаю — 1 кг
  2. Дрібна морква — 1 шт.
  3. Вода (профільтрована) — 1,5 л
  4. Столовий 9% оцтова кислота, рослинне масло — 1 ст.
  5. Велика сіль — 100 г
  6. Цукровий пісок (дрібний) — 225 г
  7. Листя лавра — 7 шт.
  8. Горошки чорного перцю — 8 шт.
  • Очищений від верхніх листів овочевий плід подрібнюємо в локшину
  • Морква пропускаємо через тертку, для оброблення овочів по корейськи
  • В об’ємній тарі перемішуємо овочеву заготівлю, кладемо лаврові листи і горошки перцю
  • Варимо пряний рідкий склад:
  1. у окріп закидаємо відміряні сольові і цукрові порції
  2. після закипання вливаємо передбачені порції оцтової есенції і масла
  3. тільки що знятої з плити заливкою акуратно поливаємо підготовлену масу, до повного заповнення ємності
  • Прикриваємо тару з солінням бавовняним рушником
  • Витримуємо три дні, в приміщенні, що має кімнатну температуру
  • Далі заштовхуємо в ємності на зберігання або відразу пробуємо на смак

Отже, капуста оперативно готується без звичного тривалого заквашування. Есенція в сукупності з гарячою заливкою прискорює цей процес.

В результаті, чудову заготовку можна їсти вже через добу, а в деяких випадках через кілька годин.

Рецепт „Засолка капусти гарячим розсолом“

Засолка капусти гарячим розсолом
(покроковий рецепт з фото)

Майже у кожної господині є свої секрети засолювання овочів. Вони передаються з покоління в покоління в кожній родині. У мене теж є свої рецепти. Поділюся з вами одним з них прямо зараз.

Опис приготування:

Ознайомтеся з тим, як приготувати засолювання капусти гарячим розсолом. Цей спосіб знайомий багатьом, але все-таки є свої нюанси. В результаті всього за 3 дня вийде хрустка, в міру кисла і солона закуска. Її можна подати як доповнення до вареним овочам, а можна зробити на її основі салат.

  • Білокачанна капуста – 1 кілограм
  • Морква – 350 грам
  • Вода – 1 літр
  • Сіль – 1 Ст. Ложка
  • Цукор – 1 Ст. Ложка
  • Лавровий лист – 4-5 штук
  • Перець запашний горошком – 5 штук

Перемішайте у великій ємності капусту з морквою. Обімніть овочі руками.
Покладіть овочі в 2-х літрову банку. Зверху покладіть перець і лавровий лист.

Приготуйте розсіл. Доведіть воду до кипіння. Зніміть її з вогню і додайте сіль з цукром. Швидко розмішайте. Залийте гарячий розсіл в банку.

Закрийте банку марлею з гумкою. Поставте в миску, щоб зливалася зайва рідина. Залиште в теплому місці.

Залиште капусту на 3 дня в такому вигляді. Іноді відкривайте марлю, придавлюючи капусту. Після банку закрийте кришкою. Смачного!

Про автора

admin administrator