Зроби сам сир едам

Авторadmin

Зроби сам сир едам

В магазині більше не купуватимете: додайте яйце в кипляче молоко — і вийде смачний домашній сир

Такий інгредієнт, як сир, можна знайти в багатьох стравах, а ще ним дуже люблять смакувати просто так. Багато хто вірить, що приготувати сир у домашніх умовах досить складно, але це зовсім не так. Для цього потрібні уважність, терпіння і зовсім трошки продуктів.

В цьому рецепті немає нічого надскладного, проте кулінари наголошують, що важливо пам’ятати про певні секрети, аби домашній сир вийшов дійсно смачним і ніжним.

Що вам знадобиться:

  • 1 л молока (3,3% жирності);
  • 200 г сметани (20% жирності);
  • 3 яйця;
  • 1 ч. л солі.

Як приготувати домашній сир за цим рецептом:

  1. Перелийте молоко до глибокої каструлі чи сотейника, поставте на середній вогонь. Нагрійте продукт до кипіння. За цей час збийте яйця з сіллю.
  2. До яєчної маси потрібно додати сметану, добре перемішати до однорідності. Коли молоко закипить, повільно влийте масу з яєць і сметани.
  3. Доведіть масу до кипіння ще раз, і коли вона закипіла, варіть її, помішуючи, 5-7 хвилин. За цей час маса почне згортатися.
  4. Продовжуйте варити ще 3-4 хвилини — всередині повинні утворитися великі пластівці. Тепер можна вимкнути вогонь, взяти марлю та процідити через неї отриману масу.
  5. Сир, який залишився в марлі, загорніть у тканину і зачекайте, щоб він охолонув.

Ви можете завжди регулювати кількість солі та спецій у домашньому сирі, який приготували власноруч. Можете також поекспериментувати й додати горіхи, зелень чи інші інгредієнти, щоб покращити смак продукту, зробити його унікальним. Коли сир повністю охолонув, його можна витягнути з марлі і нарізати скибочками. Смачного!

Читайте також:

Про смачну і здорову їжу або Як зробити сир в домашніх умовах

Домашній сир (твердий) або сир (м’який сир) має перед магазинним, тобто фабрично-заводським, цілий ряд переваг і доль. Роблячи його, ви гарантовано використовуєте тільки натуральні, екологічно чисті продукти, особливо якщо є своя корова або кози. Ви можете варіювати жирність продукту, експериментувати з його смаковими якостями, домагаючись в кінцевому підсумку саме того варіанту, який вам підійде найбільше.

Різновиди сирів

Перш ніж говорити про те, як зробити сир в домашніх умовах, визначимося з самим продуктом. По-перше, як вже зазначалося, він може бути м’яким, ніздреватим. Такий продукт ми називаємо творогом або творожною масою. По-друге, сир може бути твердим, з очками-дірочками. Це важливо засвоїти тим, хто хоче знати, як зробити сир в домашніх умовах. Але теоретична частина не закінчена. Залежно від виду сировини виріб може бути з коров’ячого молока, козячого, овечого або змішаного типу. Для сиру оптимальний варіант – коров’яче. Для твердих – інші. Хоча і з коров’ячого сиру «» з дірочками «» виходять непогані. Але змішані все ж для цього годяться більше.

Сирно-творожна маса

А тепер конкретно про те, як зробити сир в домашніх умовах з коров’ячого молока. Воно повинно добре прокиснути – або до густоти, або до утворення шматочків і відділення сироватки. За бажанням вершки (вершки, сметану) можете зняти, і тоді у сира жирність виявиться низькою. Або залишити – творожок вийде жирним, смачним, поживним.

Банку молока (від 3 літрів і більше – скільки у вас є) акуратно виливаєте в каструлю і ставите на вогонь. Слідкуйте уважно за температурою. Молоко ні в якому разі не повинно закипіти – сир тоді вийде жорстким, грубим, як гума. Якщо хочете солонуватий присмак – підсоліть, додайте приправки і прянощі. Солодкуватий – додайте трохи цукру, ваніль. Нехай температура в каструлі досягне приблизно 35 градусів. А ще перевірте так: суньте у варево палець. Якщо терпимо – нехай гріється. Гаряче – все, знімаємо з вогню. Молоко вже проварилося в творожну масу. На дуршлаг або сито стелиться в кілька шарів шматок марлі, кріпиться над якою-небудь тарою (якщо бажаєте зібрати сироватку) і туди виливається потихеньку вміст каструлі. Потім краї марлі скручують, відцежуючи сир і надаючи йому круглу форму. Пості цього вузлик з продуктом можна підвісити, щоб скло надлишки рідини, або покласти під прес. Ось як зробити сир у домашніх умовах – через годинник можете радіти чудовій страві власного виготовлення, є його з домашньою сметаною. А сироватка піде на випічку або приготування окрошки.

Твердий сир

Тепер черга «голландського» саморобного. Як виготовити сир у домашніх умовах, щоб він за консистенцією походив на магазинний? Для цього, крім молока, потрібен «тяг» – шлунковий фермент або сичун молодого ягнятка або козленька (заготовлюєте самі, купуєте з рук на ринку або в магазині). Також у продажу широко представлені сичужні замінники. Розглянемо варіанти того, як зробити козій сир в домашніх умовах. Втім, це стосується будь-якого молока. У 100 грамах холодної кип’яченої води потрібно розчинити шматочок ферменту або десяту частину пакета із замінником. Потім беремо свіже цільне молочко (приблизно літрів 7,5-8), ставимо на газ, гріємо до + 35-40 градусів. Вливаємо розчинений фермент. Дві-три хвилини одержуваний продукт слід ретельно вимішувати. Через хвилин 40 або годину відбувається загустівання молока, воно починає нагадувати желе. Можна залишити так, а можна розрізати на кубики довільного розміру. У молоко до його загустіння додайте бажані спеції.

А ось так можна приготувати дуже популярний сорт сиру – домашню бринзу. Молоко підійде будь-яке, яке у вас є, тільки свіже. Обсяг – два з половиною літри. Фермента – чверть чайної ложечки. Спеції – за бажанням (можна і без них). Фермент потрібно розчинити в малій кількості води, молоко підігріти до + 45-50. Влити фермент, розмішати. Нехай настоїться приблизно 20 хвилин. Потім близько півгодини вінчиком збивати отриману масу. Або ж міксером, тільки не ставте багато обертів. Поступово маса густіє, твердіє. Потрібно відкинути її на дуршлаг, сформувати в кулю або «голову», залишити на 20 хвилин. Продукт, який у вас вийшов, називається «вурда». Її використовують для вареників, пирогів, ватрушок тощо. А для перетворення її на бринзу готуємо рапу з наступного розрахунку: на літр води береться солі 2-3 столових ложки. Туди помістіть на добу сир, щоб був покритий повністю.

Пробуйте, експериментуйте, і нехай у вас все виходить!

Про автора

admin administrator