Чи можна таксистам їздити виділеною смугою

Авторadmin

Чи можна таксистам їздити виділеною смугою

Таксистів перестануть штрафувати за в’їзд на виділену смугу

Таксистів, які в’їжджають на виділені смуги, перестануть штрафувати. Про це M24.ru повідомив заступник мера з питань транспорту, заступник керівника міської комісії з безпеки дорожнього руху Максим Ліксутов. Правда, він уточнив, що це стосується тільки автомобілів з жовтими номерами. Днями Московська торгово-промислова палата повідомила, що за останні три тижні легальним таксистам прийшли тисячі штрафів. У Держдумі вважають, що потрібно прибрати встановлені вздовж виделенок знаки “цегла” – “В’їзд заборонено”.

“У нас є розпорядження мера про те, що автомобілі з жовтими номерами не штрафують”, – пояснив Максим Ліксутов. За його словами, це питання вирішується з ГИБДД.

Посилання по темі

Голова комітету Московської торгово-промислової палати Богдан Коношенко повідомив M24.ru, що столичним таксистам почали приходити штрафи за виїзд на виділену смугу в кінці листопада. “Отримали вже кілька тисяч” листів щастя “- штрафують за кожний заїзд на виділену смугу”, – сказав Коношенко.

За його словами, таксисти стали боятися виїжджати на “виділенки”. “А клієнти вважають себе обдуреними. Вони думають, що таксисти спеціально стоять в пробках, щоб збільшити час поїздки і заробити більше грошей”, – зазначив він. Нагадаємо, що штраф за в’їзд під “цеглину” в напрямку потоку – 500 рублів.

Столичним таксистам дозволили їздити по виділенки з 1 вересня 2013 року. Для цього власникам таксі необхідно отримати ліцензію на перевезення в департаменті транспорту, поставити в машину лічильник-таксометр і обладнання ГЛОНАСС, отримати жовтий номер і пофарбувати кузов в жовтий колір, а також поставити помаранчевий ліхтар на дах і додати кольорографічне схему таксі на борт.

У Москві не всі легальні таксі мають жовті номери і жовтий колір кузова. Тільки з 1 липня 2013 року дозволу видаються виключно перевізником з жовтим кузовом. Але таксисти, які отримали ліцензію на роботу раніше, можуть працювати до кінця терміну на машинах іншого кольору і тільки потім перефарбувати автомобіль. Термін дії дозволу на легкове таксі п’ять років. Всі машини стануть жовтими до 2018 року. Але якщо таксисти хочуть їздити по виділенки, вони повинні заздалегідь перефарбувати авто і отримати жовтий номер.

Згідно ПДР, таксисти мають право їздити по виділенки під знаками 5.11 “Дорога із смугою для маршрутних транспортних засобів” або 5.14 “Смуга для маршрутних транспортних засобів”. Але от якщо над смугою висить знак 3.1 “В’їзд заборонено” ( “цегла”), то під нього можна проїхати будь-якій машині, включаючи таксі. “Цегла” не поширюється тільки на транспортні засоби, які їдуть по маршруту: автобуси, тролейбуси, маршрутки. При цьому на всіх виділених смугах в місті стоять ці знаки.

Перший заступник голови комітету Держдуми з конституційного законодавства і держбудівництва В’ячеслав Лисаков пояснив, що свого часу московська влада поставили на всіх виділенки “цеглини”, щоб міські таксі швидше “перефарбовувалися” в жовтий колір, а інші не могли бути допущені до смуг для громадського транспорту. “Але в підсумку вийшло, що і жовті таксі теж не мають преференцій перед знаком” цеглина “, – зазначив він.

За словами депутата, владі потрібно прибирати “цеглини” з виделенок, залишаючи там тільки знаки смуги для громадського транспорту. В цьому випадку по ним зможуть їздити всі легальні таксі з реєстру департаменту транспорту, як жовті, так і іншого кольору. Зараз в реєстрі більш 45 тисяч таксистів.

Марина Курганська, Анастасія Мальцева

сюжет: Як змінюється столичне таксі

Рух по смузі громадського транспорту (автобусної смузі)

Ми зібрали для вас всю інформацію про рух по смузі для громадського транспорту в 2018 році. Поговоримо про те, що таке автобусна смуга і кому дозволено їй користуватися. Чи дозволено пересуватися по цій смузі у вихідні та святкові дні. Особливості руху по смузі для громадського транспорту автомашин таксі. Розглянемо всі штрафи, які можна отримати за “виделенку”. Також відповімо на найчастіші запитання щодо оскарження штрафів.

Що таке смуга для громадського транспорту

Згідно з правилами дорожнього руху по смузі для маршрутних транспортних засобів можуть рухатися автобуси, тролейбуси, велосипедисти, а також шкільні автобуси і легкові таксі.

На наявність смуги для громадського транспорту вказує знак 5.14:

Дія знака поширюється на ту смугу дороги, над якою він розміщений. Знак діє до найближчого перехрестя або до скасування (знак 5.14.1). Якщо виділена смуга триває після перехрестя, знак ставлять повторно.

Якщо смуга відокремлена від решти проїжджої частини переривчастою лінією розмітки, то при поворотах автомобілі повинні перебудовуватися на неї. У таких місцях також дозволяється заїжджати на цю смугу для посадки і висадки пасажирів біля правого тротуару. Обов’язкова умова в цьому випадку – відсутність перешкод з вашого боку маршрутним транспортним засобам.

Додатково “виделенку” позначають буквою “А” на дорожньому полотні. Місця для зупинок маршрутних ТЗ виділяють жовтим зигзагом.

На наявність автобусної смуги також вказують такі знаки.

Знак 5.11.1 – Дорога із смугою для маршрутних транспортних засобів. За такою смузі маршрутні транспортні засоби рухаються назустріч загальному потоку автомобілів.

Знаки 5.13.1 і 5.13.2 – Виїзд на дорогу із смугою для маршрутних транспортних засобів.

Хто може їздити по «автобусної» смузі

Відповідно до закону, пересуватися по виділеній смузі можуть:

  • рейсові автобуси,
  • тролейбуси,
  • маршрутні таксі,
  • легкові таксі.

Водієві звичайного автомобіля дозволяється тимчасове рух по виділеній смузі в разі:

  • повороту, перед яким потрібно перебудуватися в правий ряд. Якщо ви забудете це зробити, отримаєте штраф в розмірі 500 рублів за створення загрози для інших учасників дорожнього руху (ст. 12.14 КоАП РФ).
  • виїзду на автобусну смугу з другорядної дороги або прилеглої території.
  • посадки і висадки пасажирів біля краю проїзної частини.

Загальні вимоги при таких маневрах:

  • наявність переривчастою лінії розмітки;
  • відсутність перешкод для громадського транспорту з вашого боку.

Їзда по виділеній смузі в вихідні дні

Серед водіїв побутує міф, що у вихідні в Москві і Санкт-Петербурзі дозволено їздити по «виділенка» всім без винятку. штрафи потім стають сюрпризом і важким тягарем для сімейного бюджету.

За правилами по автобусній смузі може пересуватися тільки громадський транспорт . Винятки становлять випадки коли дія знака “Смуга громадського транспорту” обмежується за часом додатковими інформаційними табличками.

Інформаційна табличка 8.5.2 вказує на те, що знак “автобусна смуга” діє тільки в робочі дні. У вихідні «виделенка» доступна всім водіям.

8.5.3. “Дні тижня”. Вказує дні тижня, протягом яких діє знак. За автобусній смузі за вказаними днях дозволяється їздити тільки громадському транспорту. В інший час смуга доступна всім.

8.5.4 “Час дії”. Вказує час доби, протягом якого діє знак.

Крім перерахованих, зі знаком “автобусна смуга” застосовуються таблички 8.5.5-8.5.7 “Час дії”. Вказують дні тижня і час доби, протягом яких діє знак.

Розмір штрафу за смугу громадського транспорту

Порушення при виїзді на автобусну смугу може зафіксувати інспектор або камера. Співробітники ГИБДД виписують штраф на місці. Якщо порушення зафіксувала камера, постанова прийде поштою.

За рух по смузі для маршрутних транспортних засобів або зупинку на зазначеній смузі вам загрожує штраф в розмірі 1500 рублів.

Якщо таке порушення допущено в Москві або Санкт-Петербурзі – штраф складе 3000 рублів (стаття 12.17 КоАП РФ).

При виїзді на автобусну смугу, по якій транспортні засоби рухаються в зустрічному напрямку, згідно п. 4 ст. 12.15 КоАП, загрожує покарання у вигляді штрафу 5 000 рублів або позбавлення права керування від 4 до 6 місяців.

При повторному виїзді на зустрічну смугу права відберуть на 12 місяців. Однак, якщо порушення зафіксувала камера, звільнитеся штрафом 5 000 рублів.

Якщо ви зупинилися на “виділенка” і залишили машину, вона може виявитися на штрафмайданчику.

Штраф за “автобусну смугу” не скасують, навіть якщо:

  • ви об’їжджали “пробку”,
  • пропускали інший автомобіль,
  • стояли на “аварійку” на автобусній смузі замість своєї.

Обійтися без штрафу або оскаржити його можна лише в двох випадках:

  1. Виїзд на “виделенку”, обумовлений крайньою необхідністю (ст. 2.7 КоАП РФ). Наприклад, ви виїхали на автобусну смугу, щоб уникнути ДТП, коли з-за повороту на вас вилетіла машина.
  2. Ви їхали по автобусній смузі в дозволене звичайним водіям час.

Чи можна таксі їздити по виділеній смузі

Хоча з 2012 року легковим таксі дозволили пересуватися по автобусній смузі (п. 5.14 ПДР), деякі таксисти бояться виїжджати на неї. Причина цього – штрафи. Давайте розберемося.

Право користуватися автобусної смугою поширюється на таксі за умови, що воно працює легально. Для цього потрібно отримати ліцензію (дозвіл на таксомоторні перевезення) і обладнати машину відповідно до закону.

Ви можете пересуватися по автобусній смузі в Москві з підмосковної ліцензією – це цілком законно.

Таксі від звичайної машини на дорозі відрізняють:

  • ліхтар оранжевого кольору на даху,
  • стрічка у вигляді чорних квадратів в шаховому порядку з боків кузова (в народі “шашковий пояс”),
  • таксометр.

З 1 липня 2018 року в Москві ліцензії видаватимуть тільки на автомобілі з кузовом жовтого кольору (відповідно до Закону Москви “Про легкових таксі”; останні ліцензії, видані до набрання статті 2.1 в силу, на той момент закінчаться). Для водіїв з Підмосков’я цей закон не діє, машина може бути будь-якого кольору і легально пересуватися по виділеній смузі.

Якщо ви працюєте нелегально або автомобіль не відповідає всім вимогам, за виїзд на “виделенку” вам загрожує штраф.

Бувають випадки, коли штраф отримує таксі, обладнане за всіма правилами. Причина може ховатися в реєстрі. Якщо вашу ліцензію туди не внесли, ви поза законом.

З цим часто стикаються таксисти з підмосковній ліцензією. Щоб не потрапляти в такі ситуації відразу після оформлення дозволу перевірте, чи є воно в реєстрі.

Зробити це просто:

  • зайдіть на сайт мера Москви ;
  • введіть в форму пошуку: номер ТЗ або номер ліцензії, найменування перевізника або кілька параметрів відразу.

Результати можна роздрукувати і покласти до дорожніх документів про всяк випадок.

Висновок. Якщо ви таксист з ліцензією і ваш автомобіль відповідає вимогам, перерахованим в законі, переміщатися по смузі обществественного транспорту вам можна. Якщо при цьому ви заробили штраф – оскаржуйте його.

У будь-якому спірному випадку звертайтеся в ДАІ за місцем порушення для оскарження. У Москві це ЦАФАП ОДР ГИБДД ГУ МВС Росії по м Москві, знаходиться за адресою вул. Садова-Самотечная, буд.1. питання оскарження ми докладно розглянули в окремій статті .

Виникли якісь запитання по ПДР або оскарженню штрафу за автобусну смугу? Задайте їх Автоюрист. Це безкоштовно.

Перевірити штрафи зараз

Дата публікації статті: 13 апреля 2018 року
Остання зміна: 27 июня 2018 року

Про автора

admin administrator