Чай своїми руками з листя

Авторadmin

Чай своїми руками з листя

Чай з листя смородини: користь і шкода, як заварити чай з смородинового листя, чим корисні листя чорної смородини в чаї для чоловіків, жінок і дітей

Для підвищення імунітету і гарного самопочуття все більше людей вдається до натуральних засобів. Одне з них – чай з листя смородини. Правильно приготовлений напій приносить неоціненну користь організму людини. Розберемося, яких правил потрібно дотримуватися для отримання максимального ефекту.

Чи можна робити чай з листя смородини

В зелені смородини міститься набагато більше вітаміну С, ніж у ягодах (близько 245 мг на 100 г), тому такий чай незамінний для підвищення імунітету, особливо навесні і восени, в сезон простудних захворювань. Крім аскорбінової кислоти, продукт багатий вітамінами А, Е, РР, Н і групи В.

Цікаве: Продукти від випадіння волосся у жінок, чоловіків: топ-10

Склад напою

В 100 г продукту міститься:

  • 158 мг калію;
  • 327 мг кальцію;
  • 370 мг магнію;
  • 0,5 мг заліза;
  • 7,5 мг фосфору;
  • 1,5 мг міді;
  • йод, марганець, молібден і цинк.

Зелені частини рослини багаті ефірними маслами і фітонцидами. У складі присутні фенольні кислоти, флавоноїди і безліч інших корисних біоактивних сполук.

Смачний ароматний чай своїми руками. Збираємо зранку листя смородини і малини

З листя смородини та малини виходить чудовий трав’яний чай, який є ефективним засобом від багатьох недуг, а також для загального імунітету організму.

Час збору дуже важливий, як і спосіб. Якщо правильно все зробити, то сам кущ не постраждає, а всі корисні властивості сухої сировини будуть збережені.

Приступайте до збору на початку або в середині червня, коли листя ще молоде, чисте та свіже. Вибирайте день без дощу. Якщо зранку на листках була роса, дочекайтеся її висихання.

Важливий також відповідний інвентар для збирання листя. Потрібні будуть хороші ножиці або гострий секатор. Руками відривати їх не потрібно – так рослина буде пошкоджена, на гілках залишаться ранки, в які може потім потрапити інфекція. У травників зазвичай є цілі ритуали, вони відносяться до трав і всього живого дуже дбайливо. Тільки так можна отримати користь від природи, що дає сили і здоров’я.

Листя з кущів не відриваються руками, хоча можна в крайньому випадку знімати їх, переміщаючи руку зверху вниз. Але краще користуватися ножицями або секатором. Завжди потрібно відокремлювати товсті черешки від листя – вони не містять корисних речовин, а тільки заважають висиханню сировини. Важливо стежити, щоб листя були здоровим, без пошкоджень.

Якщо кущ вражений шкідниками, він не підходить для збору. Для збору краще добре розвинене листя з нижньої або середньої частини пагона.

І ще, справжні травники завжди намагалися збирати сировину при наростанні Місяця. Тепер навіть науково доведено, що в цей час в листі найвища концентрація корисних речовин. Візьміть на замітку цю мудрість наших предків.

Якщо у вас є електричний дегідратор, це відмінний спосіб висушити листя. Розкладіть їх в один шар на деках, встановіть мінімальний вогонь і зазначте час приблизно на 8 годин.

Є сучасні моделі з установкою таймера і наступним вимкненням. Ви можете просто скласти листя і забути про них до наступного дня. У цьому вся принадність харчових дегідраторів – їх можна буквально включити і забути!

Якщо у вас немає такого пристрою, ви можете легко сушити трави в духовці. Викладіть зібране листя одним шаром на деко, включіть її на мінімально можливий вогонь і залиште дверцята відчиненими. Перевіряйте і перевертайте трави кожні 15-20 хвилин. Дістаньте з духовки, коли вони стануть трохи хрусткими. Дайте листю охолонути при кімнатній температурі.

Ви також можете використовувати для сушки стару добру дров’яну піч. Просто помістіть трави на сітку поверх печі або повісьте її на стелю над піччю. Сухий жар швидко висушить ваші листи.

Якщо є горище в будинку, можете скласти їх там, залишивши двері і вікно відкритими для припливу повітря. Особливо швидко висихають листя на горищі під бляшаним дахом.

Як тільки ваші листи повністю висохнуть, пора їх подрібнити. Краще робити це безпосередньо перед приготуванням чаю, на кожну порцію. Свіжомелені листя більш ефективні, ніж листя, які були подрібнені заздалегідь і залишені на кілька місяців. Є кілька методів нарізки листя. Кожен може вибрати для себе найзручніший.

Найбільш швидкий і легкий метод – перемолоти сухе листя в кухонному комбайні. Ви також можете подрібнити їх ступкою з товкачиком або кавомолки. Якщо жоден з цих варіантів вам недоступний, спробуйте дрібно нарізати сушене листя ножем.

Зберігайте подрібнену сировину для чаю далеко від прямих сонячних променів в герметичному контейнері, наприклад, в скляній банці з кришкою.

Про автора

admin administrator