Чи можна їсти оселедця при дієті номер 5

Авторadmin

Чи можна їсти оселедця при дієті номер 5

Дієта номер 5: як правильно харчуватися при панкреатиті

Дієта номер 5 призначена для людей з хворобами печінки та жовчного міхура, а також для тих, хто має панкреатит — запалення підшлункової залози. Ця дієта має на меті зменшити навантаження на підшлункову залозу та полегшити її функціонування. Основні принципи дієти полягають в обмеженні жирів та механічної дії на травний тракт.

Дієту номер 5 ще називають «стіл номер 5». Вона вважається лікувальною та дозволяє знизити навантаження на систему травлення, зберігаючи повноцінне харчування.

Дієта номер 5 базується на раціональному підході до харчування, який передбачає вживання здорових та легко засвоюваних продуктів, обмеження жирів та механічної дії на травний тракт.

Таке харчування може допомогти зменшити ризик розвитку запалення підшлункової залози та інших захворювань, пов’язаних з порушенням функцій печінки та жовчного міхура. Крім того, дієта номер 5 може допомогти контролювати рівень холестерину в організмі та знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Перш ніж розповідати про дієту номер 5 ми повинні зазначити, що поділ на пронумеровані дієти або дієтичні столи вважається у дієтології застарілим. Наша експертка-дієтологиня розповіла, що не так з дієтами номер 5, 9, 10 та іншими. Для поінформованості читачів ми розповідаємо про усталені принципи харчування за системою дієти номер 5, однак якщо вам лікар рекомендував дієту номер 5, радимо звернутися по альтернативну думку до ще одного профільного фахівця.

Дієта номер 5: основні принципи

Часті та невеликі приймання їжі (дробне харчування). Рекомендується їсти невеликі порції їжі, але часто — 5-6 разів на день. Це допоможе зберігати рівень цукру в крові на стабільному рівні та покращити травлення.

Вживання легкозасвоюваних продуктів. Рекомендується вживати легкозасвоювані продукти, такі як молочні продукти з низьким вмістом жиру, овочі, фрукти та злаки.

Обмеження жирів. Стіл номер 5 передбачає обмеження жирів, зокрема жирних м’ясних продуктів, масла та смажених продуктів. Рекомендується вживати білки рослинного походження, такі як бобові, горіхи та соя, а також нежирні м’ясні продукти, такі як курка, індик та риба.

Обмеження продуктів, що містять холестерин. До таких продуктів належать жирна м’ясна продукція, яєчні жовтки, сир та майонез.

Обмеження солі. Рекомендується обмежувати вживання солі до 5-6 грамів на день. Замість солі можна використовувати трави та спеції для покращення смаку їжі.

Обмеження цукру. Рекомендується обмежувати вживання цукру та продуктів з високим вмістом цукру, таких як солодощі, торти та печиво. Можна вживати фрукти, що містять натуральні цукри, але у помірних кількостях. Варто знати: чим замінити цукор у випічці.

Печені яблука, мабуть, найвідоміша страва на дієті номер 5 / © Freepik

Дієта номер 5: що можна їсти

На дієті номер 5 радять легко засвоювані продукти, такі як нежирні види м’яса (курятина, індичка, телятина), риба, яйця, нежирні молочні продукти, крупи, овочі та фрукти. Також слід обмежити вживання жирних продуктів, маринадів, прянощів та алкоголю.

  1. Нежирне м’ясо: курка, індик, телятина, кролик. Можна приготувати дієтичні тюфтельки з індички в духовці.
  2. Риба: нежирні сорти, такі як тріска, мерлуза, пангасіус, хек, минтай. Спробуйте котлети з пангасіуса.
  3. Молочні продукти: нежирний сир, йогурт, кефір, молоко з низьким вмістом жиру.
  4. Овочі: броколі, цвітна капуста, морква, гарбуз, буряк, перець, кабачки, цукіні, огірки. Можна приготувати крем-суп із печеної моркви.
  5. Фрукти та ягоди: яблука, банани, абрикоси, сливи, виноград, груші, персики та інші не кислі фрукти та ягоди.
  6. Злаки: рис, пшениця, гречка, ячмінь, кукурудза.
  7. Яйця: білки яєць можна вживати, але жовтки краще обмежити.
  8. Хліб: можна вживати хліб з борошна вищого і першого сорту.
  9. Макарони: макаронні вироби з борошна твердих сортів.
  10. Крупи: манна, вівсяна, рисова, перлова.
  11. Трави та спеції: петрушка, кріп, базилік, коріандр, куркума, чорний перець, кмин. Читайте, як правильно готувати зі свіжою та сушеною зеленню.
  12. Рафіновані олії.

Фрикадельки легко перетравлюються та засвоюються / © Freepik

Дієта номер 5: що не можна їсти при панкреатиті

При панкреатиті слід уникати їжі, що збагачена жирними кислотами та холестерином, а також їжі, яка механічно подразнює шлунково-кишковий тракт (грубі овочі та фрукти, багато злакових круп).

  1. Жирне м’ясо: свинина, яловичина, баранина, м’ясо з кістками.
  2. Жирна риба: лосось, сардина, сьомга, оселедець.
  3. М’ясні бульйони: бульйон з м’ясом, рибою чи грибами.
  4. Майонез та інші жирні соуси.
  5. Жирні молочні продукти: сметана, вершки, сир з високим вмістом жиру.
  6. Жирні олії: тваринного походження, вершкове масло, кокосова олія, пальмова олія.
  7. Ковбаси та сосиски: жирні сорти, такі як салямі, ковбаса варена, ковбаса копчена.
  8. Солодощі та печиво з високим вмістом жиру: шоколад, пиріжки, тістечка, пиріжки з м’ясом, сиром чи яйцями.
  9. Квасоля, горох та інші страви зі значним вмістом білків.
  10. Овочі: білокачанна капуста, редька, баклажани, редис, ріпа, болгарський перець, часник, цибуля, щавель, шпинат, гриби.
  11. Кава, алкоголь, газовані напої та цитрусові соки.

Варто уникати гострих, жирних, солоних та пікантних страв, оскільки вони можуть сприяти розвитку запальних процесів у підшлунковій залозі. Рекомендується дотримуватись правильного режиму харчування та не переїдати, щоб не перевантажувати підшлункову залозу. Важливо розбити раціон на декілька приймань їжі на день, вживати невеликі порції та повільно жувати їжу.

Дієта номер 5: як правильно готувати їжу

Важливо дотримуватись рекомендацій щодо приготування їжі:

  • готувати на парі, наприклад, тріску з овочами на парі в мультиварці;
  • варити;
  • тушкувати або пекти (спробуйте тушковану курятину з картоплею);
  • уникати смаження.

Компоти із сухофруктів — оптимальний вибір окрім звичайної води / © Freepik

Дієта стіл номер 5: що можна пити

При дієті стіл номер 5 рекомендується пити багато води, а також інші безалкогольні напої, такі як:

  1. Настої з лікарських рослин, наприклад, м’яти, календули, ромашки.
  2. Чай з лимоном, чай з м’ятою, зелений чай.
  3. Натуральні фруктові соки, розведені водою у співвідношенні 1:1.
  4. Компоти зі свіжих або сухофруктів без додання цукру. Наприклад, узвар з медом.
  5. Киселі, розведені водою до консистенції води.

Варто уникати алкоголю, кави, газованих напоїв та цитрусових соків, оскільки вони можуть подразнювати стінки шлунка та підшлункової залози.

Також не радять пити напої з високим вмістом цукру, оскільки вони можуть збільшити навантаження на підшлункову залозу.

Рекомендується пити невеликими порціями, але часто, для забезпечення оптимального рівня гідратації організму.

Дієта номер 5 при панкреатиті: які страви можна приготувати

  1. Супи перетерті овочеві (суп-пюре). Радимо: суп-пюре із цвітної капусти й кабачка.
  2. Овочі на парі (морква, броколі, цвітна капуста, гарбуз тощо).
  3. Печена або варена риба або м’ясо нежирних сортів (курка кролик, телятина). Наприклад, індичка, запечена з картоплею в духовці.
  4. Рис або гречка на воді, пшоняна каша.
  5. Печена картопля, запечені овочі.
  6. Запечені яблука або груші.
  7. Морозиво на основі молока з низьким вмістом жиру.
  8. Желе зі свіжих фруктів.

Важливо готувати страви без використання жиру та прянощів, які можуть погіршувати стан підшлункової залози. Радять готувати на парі, в духовці або варити у воді. Крім того, важливо дотримуватися режиму харчування, їсти невеликими порціями та не переїдати.

Дієта номер 5: розписане приблизне меню на 1 день

Сніданок: омлет з молоком, або пшоняна каша на воді з медом. Чай з м’ятою або зелений чай. Наприклад, пшоняна каша з гарбузом і сухофруктами.

Перекус або другий сніданок: яблуко або груша, нарізані на шматочки та запечені. Компот чи кисіль. Читайте, як приготувати корисні запечені яблука.

Обід: Суп овочевий з курячими фрикадельками або запечене куряче філе з овочами, приготованими на парі. Фруктовий сік з водою або компот.

Перекус: млинець з нежирним кисломолочним сиром, компот зі сухофруктів.

Вечеря: риба, приготована на парі, запечені овочі, наприклад, кабачки та рис. Чай з лимоном. Спробуйте варіант дієтичної вечері: риба з овочами в пароварці.

Перед сном можна випити нежирний кефір або йогурт.

Кому не можна їсти оселедець. Перевірте, чи нема вас у переліку

Оселедець є ідеальним варіантом для тих, хто хоче збільшити споживання морепродуктів без зайвих зусиль і не за всі гроші світу.

Окрім високого вмісту білка, ця риба має у своєму складі багато інших ключових поживних речовин. Йдеться про омега-3 жирні кислоти, вітамін D, селен, залізо, пише pixelinform.

Користь та шкода оселедця

В оселедці у великій кількості містяться поліненасичені жирні кислоти омега-3. Вони мають протизапальний ефект, підвищують рівень хорошого холестерину, покращують плинність крові, зміцнюють серцево-судинну систему. Може слугувати профілактиці анемії.

Здоровій людині помірне вживання оселедця шкоди не завдасть.

Протипоказаний цей продукт людям із гіпертонією, хворобами нирок та схильністю до набряків. Оселедець містить багато солі, яка затримує рідину, підвищує тиск і викликає набряки.

Кожний українець хоч раз в житті купував оселедці. Але поряд зі звичайним оселедцем могли купити оселедець Hollandse nieuwe або Hollandse maatjes, відомий в Україні як оселедець Матіас. Але мало хто замислювався, чим вони відрізняються.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A

Зараз ви читаєте новину «Кому не можна їсти оселедець. Перевірте, чи нема вас у переліку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант

Дизайн та програмування: YonaStudio

Всі права на матеріали, які містить цей сайт, охороняються у відповідності із законодавством України, в тому числі, про авторське право і суміжні права. Використання матерiалiв Gazeta.ua для друкованих видань дозволяється лише з письмової згоди редакції сайту. Для iнтернет-видань обов’язковим є гiперпосилання на Gazeta.ua, відкрите для пошукових систем. Посилання та гіперпосилання повинні міститися виключно в першому чи в другому абзаці тексту.

Передрук, копiювання або вiдтворення iнформацiї, що мiстить посилання на агентства “Iнтерфакс-Україна”, PHL та Reuters у будь-якiй формi суворо забороняється. Матеріали з позначкою Спецпроєкт, PROMO, Позиція, Подія, Партнерство друкуються на правах реклами. Редакція Gazeta.ua може не розділяти позицію авторів розділу “Погляди” та не несе відповідальність за матеріали авторів та читачів розділу “Блоги”.

Про автора

admin administrator