Чи можна заварювати журавлину

Авторadmin

Чи можна заварювати журавлину

Зміст:

Журавлина: користь, шкідливі властивості, смачні рецепти

Журавлина – це кисла ягода, яку зазвичай додають у соки, соуси та харчові добавки. Окрім цього, сушена журавлина є чудовою альтернативою родзинкам під час випікання чи оздоблення страв.

Деякі дієтологи зараховують журавлину у категорію суперфудів – це продукти переважно рослинного походження, які мають високу концентрацію корисних речовин.

Поживна цінність

За даними ресурсу Nutrition data, в 100 г сирої журавлини є:

  • калорій: 46;
  • вуглеводів: 12,2 г;
  • клітковини: 4,6 г;
  • цукру: 4 г;
  • жирів: 0,1 г;
  • білків: 0,4 г;
  • вітаміну С: 13,3 мг (22% денної норми);
  • вітаміну Е: 1,2 мг (6% денної норми);
  • вітаміну К: 5,1 мкг (6% денної норми);
  • вітаміну В6: 0,1 мг (3% денної норми);
  • калію: 85 мг (2% денної норми);
  • міді: 0,1 мг (3% денної норми);
  • марганцю: 0,4 мг (18% денної норми).

Журавлина також є джерелом антиоксидантів – поліфенолів, а саме:

  • кверцетину;
  • міріцетину;
  • пеонідину. Разом з ціанідином пеонідин відповідає за насичений червоний колір журавлини.
  • урзолової кислоти;
  • проантоціанідину А-типу.

Антиоксиданти містяться у шкірці ягоди, тому в журавлиновому соку їхній вміст значно менший.

Користь споживання

Серед корисних властивостей журавлини:

    Профілактика інфекції сечовивідних шляхів. Інфекцію сечовивідних шляхів найчастіше викликає бактерія – кишкова паличка, яка прикріплюється до внутрішньої поверхні сечового міхура та сечовивідних шляхів. Завдяки вмісту проаноціанідинів А-типу журавлина здатна запобігати розвитку хвороби. Антиоксиданти допомагають уникнути прилипанню бактерій до стінок сечовивідних шляхів, запобігаючи зараженню. Дослідження 2014 року довело, що приймання капсул екстракту журавлини двічі на день зменшує частоту розвитку ІСШ.

  • Покращення здоров’я серця. Антоціани, проантоціанідини та кверцетин мають позитивний вплив на здоров’я серця. Так систематичний огляд показав, що додавання журавлини до раціону може допомогти людині керувати кількома факторами ризику серцево-судинних захворювань, серед яких систолічний артеріальний тиск (рівень тиску крові на стінки артерій в момент максимального скорочення серця). Огляд також виявив, що добавки журавлини сприяли зменшенню індексу маси тіла (ІМТ) та покращенню рівня “хорошого” холестерину.
  • Поліпшення здоров’я ротової порожнини. За даними Center for Oral Biology and Eastman Department of Dentistry в University of Rochester Medical Center, проантоціанідини також можуть принести користь здоров’ю ротової порожнини. Вони запобігають зв’язуванню бактерій з поверхнею зубів.
  • Зменшення ризиків розвитку виразкових хвороб. Інфекція, спричинена бактерією Helicobacter pylori, вважається основною причиною запалення шлунка та виразок. Проантоціанідини А-типу в журавлині можуть запобігти прикріпленню бактерії до слизової оболонки шлунка, потенційно запобігаючи захворюванням шлунково-кишкового тракту.

Ризики споживання

Якщо ви приймаєте препарати для розрідження крові, зверніться за консультацією до лікаря, перш ніж додати журавлину у свій раціон.

Те саме стосується людей, які мають схильність до розвитку каменів у нирках. Адже концентровані екстракти журавлини містять високий рівень оксалату. Споживання його у великих кількостях призводить до збільшення ризику утворення каменів у нирках.

Як додати у раціон

Журавлина входить до складу багатьох харчових добавок та рослинних лікарських засобів. Проте вона також може стати частиною прийому їжі.

Так, наприклад, на сніданок чи перекус ви можете приготувати журавлинне смузі на основі йогурту та свіжих ягід. Рецепт можна знайти тут.

Також спробуйте приготувати домашній журавлинний джем, який смакуватиме як до сирної тарілки, так і до млинців чи панкейків.

Інгредієнти:

Техніка приготування:

  1. Засипте журавлину цукром.
  2. Поставте каструлю на вогонь. Перші п’ять хвилин варіть джем на середньому вогні. Як тільки цукор почне розчинятися, ложкою або ступкою подавіть журавлину. Вона виділить багато соку і за п’ять-сім хвилин цукор практично розтане.
  3. Протягом наступних 15 хвилин варіть джем на сильному вогні. У результаті він має загуснути.
  4. Готовий джем пропустіть через сито.
  5. В охолодженому вигляді джем набуває консистенції желе.

Читайте також:

  • Вітамінний заряд. Все про ожину: калорійність, рецепти, користь та ризики споживання
  • Солодкий медикамент. Інжир: чим корисний та шкідливий, калорійність та як його їсти
  • Для мозку, серця та душі. Все про виноград: калорійність, користь та ризики споживання

Головне фото: depositphotos.com

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.

Журавлина: корисні властивості і протипоказання

Часто народна медицина звертається до корисних властивостей журавлини. Її можна зустріти в будь-якому вигляді: свіжому, замороженому, в’яленому або сушеному. Ми детально розглянемо, в чому користь і шкода журавлини, а також дізнаємося рецепти створення лікарських засобів.

Що це за ягода

Журавлина (від латинського oxycoccos) в перекладі означає «кисла ягода». Інша назва – ягода-журавель, адже розкриваючись, квітки рослини нагадують шию цієї птиці. Журавлина росте у вигляді вічнозеленого кустарничка, на гнучких стеблах. Її ягоди – невеликі плоди червоного кольору, мають кулясту, яйцеподібну або эллипсоидальную форму. Зростає культура на болоті і дає плоди, діаметром 16 мм.

Довідка! Чагарничок – форма багаторічних невисоких дерев’янистих рослин, а не зменшувальне від слова «чагарник».

Всього лише один кущ може дати сотні корисних ягід. Їх можна збирати навіть у листопаді. Ягода багата антиоксидантами і іншими корисними речовинами. Саме за це цінується журавлина. Її корисні властивості обумовлені унікальним складом.

Склад і калорійність журавлини

Незважаючи на кислий смак, ягода-журавель користується великою популярністю. Це природні ліки, що позитивно позначається не тільки на стані організмі, але і може впливати на цілу систему або певний орган. Користь ягода приносить абсолютно всім.

Харчова цінність (100 г):

  • білки – 390 мг;
  • вода – 8700 мг;
  • жири – 130 мг: насичені жири – 11 мг, мононенасичені – 18 мг, поліненасичені – 55 мг;
  • вуглеводи – 12200 мг: цукру – 4040 мг, харчові волокна – 4600 мг.

Калорійність корисної ягоди – 46 кКал або 191 кДж на 100 г продукту. Журавлина багата на вітаміни та інші елементи. Вони наводяться в таблиці нижче:

Замітка! Журавлину можна вживати в будь-якому вигляді. Вона корисна як варення або сік, а особливо сира. Так як смак ягоди кислий, поліпшити його можна додаванням цукру.

Чим корисна журавлина

Як видно з таблиці – ягода-журавель корисна тим, що має величезне вміст вітаміну С. Це потужний антиоксидант, здатний лікувати простудні симптоми, покращує стан шкіри, загоює рани, знижує рівень холестерину. Його навіть рекомендують для зниження ризику захворювань серцево-судинної системи. Добова норма – від 60 до 100 мг на день. З’ївши всього 100 г журавлини, можна отримати 25% добової норми вітаміну С.

Ще в складі багато калію, який займається регулюванням водного, водно-сольового і кислотно-лужного балансу. Він бере участь у передачі нервових імпульсів, потрібен для синтезу білка і переробки глюкози в глікоген. Калій позитивно позначається на діяльності кишечника. Але, це не вся користь журавлини для здоров’я.

Перераховувати корисні властивості можна довго, але ми зупинимося на основних:

  • профілактика та лікування інфекцій сечостатевих шляхів;
  • зменшення запалення за рахунок великої кількості корисних антиоксидантів;
  • профілактика ракових захворювань;
  • зміцнення імунітету завдяки вмісту вітаміну С;
  • позитивний вплив на травний тракт;
  • зниження ризику серцевих захворювань;
  • лікування дизентерії;
  • очищення шкіри;
  • усунення фурункулів, вугрів і прищів;
  • профілактика стоматологічних проблем;
  • позитивне дію на нирки і сечовий міхур;
  • прискорення зниження маси тіла при дієтах;
  • вміст у складі антоцианінів, кверцетину, бензойної кислоти, эпикатехинов.

Тільки це наводить думку про те, що ягода-журавель – універсальний продукт з корисними властивостями. Якщо включити її в раціон, то можна знизити ризик захворювань різного типу і поліпшити стан організму.

Для жінок

Користь журавлини для організму жінок різнобічна. Мало того, що вона надає вищенаведені позитивні дії, так ще й здатна поліпшити стан шкіри, волосся і підкреслити красу. Річ у вмісті корисних вітамінів, які регулюють вироблення жіночих гормонів, а також допомагають краще засвоювати йод.

Якщо вживати ягоду-журавель, то можна зменшити менструальні болі, а також заспокоїти нервову систему. Схуднення – постійний процес, якого дотримуються жінки. Корисна ягода допомагає вирішити проблеми із зайвою вагою, видаляє токсини і холестерин, а також зайву рідину з організму. Сприяє зняттю набряків. Користь у її властивість уповільнювати процеси старіння. Шкіра залишається здоровою довше, зморшки розгладжуються, а волосся не випадають і мають природний блиск.

Важливо! Сік або ягоди в чистому вигляді використовують для профілактики раку молочної залози.

Для чоловіків

Вітаміни С, Е і група вітамінів В, покращують стан кровоносних судин, роблять їх більш еластичними. Це профілактика інсульту та інфаркту. А наявність у складі корисної ягоди-журавля органічних кислот, допомагає знизити запалення сечостатевої системи. Вживання ягід дозволить запобігти чоловічі захворювання, такі як аденома простати.

Журавлинний сік покращує якість насінної рідини, а також позитивно позначається на потенції. Сік очищає дихальні шляхи, відновлюючи водний баланс.

Чи можна дитині давати журавлину

Журавлина дітям не заборонена, а, навпаки, рекомендована зважаючи на її корисних властивостей. Ягоду дозволяється вводити в раціон після того, як дитина почала їсти овочі та каші. Вже на 8 місяці дитині можна давати журавлинний морс, якщо він харчується грудним молоком, і на 6 місяці при штучному вигодовуванні.

Двох разів на тиждень для дитини буде достатньо. Свіжі ягоди краще давати в трирічному віці. Можна зробити пюре, якщо прокип’ятити їх і перетерти через сито.

Норма у віці від одного до трьох років – 15 р. Продукт вводиться в раціон поступово, по 0,5 ч. л. морсу або пюре.

Журавлина при вагітності та грудному вигодовуванні

Перелік корисних властивостей, які ягода має на вагітних:

  • виводить токсини, нормалізує баланс води і солі в організмі, що покращує стан при токсикозі;
  • сік усуває набряки, спричинені затримкою рідини;
  • під час вагітності організм витрачає в два рази більше корисних речовин і вітамінів, тому жінці потрібно вживати їх більше;
  • ягоди служать профілактикою анемії;
  • зберігає здоров’я зубів;
  • вона сприяє нормалізації стану вен і налагоджує кровообіг, запобігаючи розвиток варикозу;
  • це безпечне і натуральний засіб від застуди, яке знижує жар і знімає запалення.

Рекомендується давати журавлину годуючій мамі, так як вона покращує імунітет, діє як заспокійливий засіб. До того ж ця корисна ягода виводить накопичені алергени, а сама є гіпоалергенною.

Лікувальні властивості журавлини та народні рецепти

Корисні властивості ягоди зробили її незамінною в народній медицині. Щоб боротися з поширеними захворюваннями, потрібно знати рецепти і способи прийому журавлини.

Для підняття імунітету

Щоб поліпшити захист організму, потрібно:

  • взяти склянку або жменя журавлини;
  • залити її окропом, 0,5 л буде достатньо;
  • настояти в термосі;
  • вживати у вигляді чаю після проціджування.

Щоб підсилити ефект, чай додається мед. Він і підсолодить напій. Ще один спосіб – журавлина, протерта з цукром. Її можна заздалегідь приготувати і покласти в холодильник. При необхідності насипати кілька ложок в склянку, залити гарячою водою і вживати як чай.

При застуді і грипі

При перших симптомах (температура, нежить) треба відразу ж прийняти корисну журавлину. Як варіант пити соки, настої з ягоди, або вживати в чистому вигляді. Хороша для профілактики настоянка на журавлині:

  • взяти склянку ягід;
  • роздрібнити їх;
  • перекласти в каструлю і залити 1 л окропу;
  • поставити на плиту і дочекатися кипіння.

Залишиться трохи настояти її та вживати 1 склянку 2-3 рази на добу під час симптомів захворювання.

При гіпертонії

Журавлина знижує або підвищує тиск? Вона знижує його, тому рекомендована при гіпертонії. Якщо тиск високий, то рекомендується вживати сік або морс із журавлини.

Рецепт для зниження тиску:

  • 1 кг корисних ягід журавлини подрібнити в блендері;
  • те ж зробити зі склянкою часнику;
  • змішати і залити медом (0,5 л).

Вийшло корисне ліки з журавлини приймати вранці, в обід і ввечері по 1 ложці.

При цукровому діабеті

Завдяки своїм корисним властивостям, журавлину рекомендують їсти при діабеті. Вона не викликає збільшення глюкози в крові при захворюванні 1 типу. При 2 типі журавлина не тільки не зашкодить, вона стане корисною. Вона регулює роботу підшлункової залози, яка відповідає за вироблення інсуліну. Він і підтримує оптимальний рівень цукру.

Можна вживати продукт регулярно, в кількості до 100 р. Також робиться лікувальний напій:

  • з 3 ложок корисних ягід зробити пюре;
  • залити все гарячою водою, але не окропом, приблизно 60 ℃.

Приймати ліки 4 рази на добу, по 2 ст. л.

При циститі

Так як журавлина знижує запалення сечостатевих шляхів, то просто незамінна при циститі. Вона надає сечогінний і антисептичний дію.

Речовини, що містяться я ягоді, не дають бактеріям утримуватися на стінці сечового міхура. Щоб позбутися від циститу і знизити болю, досить випивати в добу 2 склянки соку з журавлиному ягоди.

При хворобах суглобів

Наявність у складі журавлини кверцетину зробило її прекрасним засобом при болю в суглобах. Вона зменшує їх і справляється з хворобами. Ягоди виводять токсичні речовини, зміцнюють кровоносні судини, розчиняють накопичилися солі і прискорюють відновлення тканин.

  • 1 кг ягід журавлини промити;
  • подрібнити і додати 200 г часнику (подрібненого);
  • перемішати і поставити в холодильник на півдня;
  • в кінці додати мед, 0,5 л і перемішати.

Вживати два рази в день, по 30 г після прийому їжі.

При подагрі

Боротися з цією хворобою допоможуть лікувальні суміші і морс із журавлини. Щоб зробити морс, потрібно:

  • промити 150 г журавлини;
  • протерти через дрібне сито, щоб отримати пюре;
  • процідити суміш;
  • макуха залити 2-3 склянками води і поставити на вогонь;
  • поступово в процесі помішування додавати цукор за смаком.

Вживати можна на протязі всього дня. Лікувальна суміш проти подагри робиться з часнику, меду і ягід журавлини, як у попередньому рецепті.

При захворюваннях печінки

Якщо пропустити через м’ясорубку лимон, журавлину і часник, а потім перемішати з медом, вийде відмінний засіб для чищення печінки. Дві чайні ложки з’їдаються вранці і ввечері протягом місяця.

Маски з журавлини для обличчя

Неоціненна і користь журавлини для обличчя. Вона активно використовується в косметології. Існують рецепти для використання в домашніх умовах.

  • розтерти 2 ст. л. журавлини в пюре;
  • змішати з 1 ст. л. меду і 1 ст. л. оливкової олії;
  • нанести на чисту шкіру і витримати 15 хв;
  • зняти суміш масажними рухами і вмитися теплою водою.

Вона розгладжує невеликі зморшки, робить шкіру пружною і надає свіжості. А щоб видалити блиск і жир з шкіри, готується така маска:

  • подрібнена вівсянка змішується з соком журавлини;
  • в склад додається 65 г цукру та оливкової олії;
  • перемішати і протирати обличчя.

Для очищення шкіри потрібно нанести м’якоть дзьоби на обличчя. Ягоди краще пропарити і вимити. Змочити шматок тканини в теплій воді і накрити обличчя. Важливо, щоб сік не потрапив в очі, інакше буде роздратування. Маска тримається протягом 5 хвилин. Змивається теплою водою.

Маска від прищів:

  • журавлинний сік змішується з медом;
  • додається порошок з кірки апельсина;
  • все перемішується;
  • корисний склад наноситься на обличчя і тримається 20 хв.

Щоб підсилити ефект впливу на шкіру, журавлину рекомендується включити в раціон.

Що можна приготувати з журавлини

Крім напоїв, які ми розглянемо далі, з журавлини можна приготувати різні страви. Вони корисні, так як забезпечать організм необхідними вітамінами і мікроелементами. Ось лише кілька прикладів страв з журавлини:

  • журавлина з вівсяною кашею – джерело корисних антиоксидантів;
  • пироги з журавлиною, кекси, торти та інша випічка;
  • журавлинний соус – ідеально підійде до м’яса;
  • журавлинний салат – джерело вітамінів, до того ж він низькокалорійний і корисний для схуднення;
  • журавлина в цукрі – простий і швидкий десерт.

Цих страв може бути ще більше, так як ягода вносить свою родзинку в кожен з них.

Морс з журавлини

Найпопулярніший напій з ягід. Його рецепт ми розглянули вище, а в чому користь і шкода журавлинного морсу? Це тонізуючий напій, багатий вітамінами і мінералами. Його активно рекомендують приймати урологи, гастроентерологи і гінекологи.

Морс володіє сильним сечогінним ефектом, знімає запальні процеси, покращує дію антибіотиків, покращує сон, не виводить калій з організму, збуджує апетит. Тут перелік лише основних корисних властивостей.

Варення з журавлини

Щоб зробити варення, доведеться зварити журавлину. Чи втратить вона свої властивості? Так, але далеко не все. Під час варіння кількість потрібних елементів зменшується.

Тому краще вживати її свіжою, у вигляді соку або морсу.

Кисіль з журавлини

Якщо правильно його приготувати, то всі корисні властивості ягоди збережуться. А так як кисіль – це в’язка желеподібна субстанція, то вона дуже корисна для шлунка. Кисіль обволікає стінки і покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Користь замороженої і сушеної журавлини

У замороженому стані журавлина не втрачає своїх властивостей, тому це найкращий спосіб зберігати її. Є один нюанс. Розморожувати її рекомендується при кімнатній температурі, тоді корисні властивості не будуть губитися. Журавлина заморожена:

  • сприяє поліпшенню пам’яті;
  • має протипухлинну дію;
  • налагоджує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, якщо кислотність знижена;
  • знижує жар, бореться з застудою.

У сушеному вигляді ягода практично не відрізняється від свіжої і теж дуже корисна. Вона здатна активувати розумову діяльність, зміцнити імунітет, має антибактеріальний і антисептичний властивість. Відмінний антиоксидант. Ягода робить судини еластичною, здатна поліпшити кровообіг і виводить холестерин. У сушеному вигляді застосовується при розладі сну, граючи роль снодійного.

Потрібно відзначити, що є ще в’ялена журавлина. Вона відрізняється від сушеної процесом приготування. Користь в’яленої журавлини така ж, як у свіжої ягоди.

Корисні властивості листя журавлини

З листочків робиться відвар для зовнішнього використання. Це примочки, які допомагають вивести з організму солі. Відвар придатний для полоскання горла і промивання носа.

Великою популярністю користується чай з листків журавлиному ягоди. Він смачний, має сильний аромат і надає позитивну дію. Напій рятує від головного болю і печії. Щоб зробити чай, потрібно залити ложку листів окропом.

Збір і зберігання журавлини

Збирати потрібно тільки свіжі ягоди. Вони володіють всіма корисними властивостями і будуть довго зберігатися. Колір ягід – темно-червоний, насичений. На дотик вона пружна, плоди круглі, без пошкоджень. Купити висушену журавлину можна в будь-якому магазині.

У холодильнику вона зберігається не більше 20 днів. В замороженому вигляді скільки завгодно. Слід розподілити журавлину на рівному листку і помістити в морозилку. Після розморожування ягоди будуть м’якими, їх потрібно з’їсти відразу.

Зауваження! Зберігати ягоди при кімнатній температурі не рекомендується, вони швидко зіпсуються і втратять всі корисні властивості.

Шкода журавлини та протипоказання

Так як ягода кисла, то може викликати проблеми з шлунком і печінкою. Її не можна вживати при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, гастриті і деяких хворобах печінки. Також не варто зловживати продуктом, так як це викличе збій у роботі органів.

Не можна приймати ягоду-журавель з Варфарином (Кумадін). Вона посилює його дію на організм, викликаючи збільшене кровотеча. До того ж, якщо вживати ягоди у великій кількості, то в нирках можуть утворюватися камені.

Висновок

Ось такі користь і шкода журавлини для організму людини. Не дарма вона так цінується, лікарі і дієтологи рекомендують включити ягоду в раціон.

Про автора

admin administrator