Чим годувати виноградний равлик у домашніх умовах узимку

Авторadmin

Чим годувати виноградний равлик у домашніх умовах узимку

Виноградний слимак: докладний опис тварини, правила утримання

Виноградний слимак – наземний черевоногих молюск із сімейства геліцід. Природне місце існування даного виду – регіони з теплим і помірним кліматом. Батьківщиною молюска вважаються центральна і південно-східна частини Європи. Сьогодні виноградні равлики населяють всі райони материка за винятком північних широт.

  • 1 Опис
    • 1.1 Зовнішня будова
    • 1.2 Внутрішня будова
    • 1.3 Життєвий цикл
    • 2.1 Проблеми зі здоров`ям
    • 4.1 Житло
    • 4.2 Зовнішні умови
    • 4.3 Раціон
    • 4.4 Правила годування
    • 4.5 Прибирання
    • 5.1 Екстенсивний метод
    • 5.2 Інтенсивний метод
    • 5.3 Напівінтенсивний метод

    Через здатність в короткі терміни знищувати велику кількість свіжої рослинності представники виду вважаються сільськогосподарськими шкідниками. З цієї причини їх ввезення в ряд країн Північної і Південної Америки заборонений.

    1 Опис

    Тіло равлики є зовні видиму частину – тулуб – і раковину, яка вміщує в себе внутрішні органи, прикриті складками мантії.

    1.1 Зовнішня будова

    Діаметр раковини дорослої особини варіюється в межах 3,5-5,5 см. Представники цього виду є найбільшими равликами в Європі. Раковина має округлу роздуту форму. Міцні ребристі стінки закручені вправо по спіралі-нижній виток найширший і плавний.

    У забарвленні переважають жовто-коричневі відтінки, на двох-трьох великих витках зустрічаються темні і світлі смуги. Забарвлення покриву мінлива: вона залежить від навколишнього середовища і споживаної їжі.

    Довжина ноги дорослої равлики становить 3-5 см, при максимальному витягуванні – до 9 см. Тіло еластичне, м`яке. Густа мережа зморшок по всій поверхні тулуба затримує в організмі вологу і перешкоджає її швидкому випаровуванню.

    На голові тварини над ротовим отвором розташовуються дві пари щупалець. Нижні, більш короткі, виконують нюхові функції. На верхній парі щупалець розташовані органи зору. Очі молюска нечутливі до квітів, вони розрізняють лише яскравість освітлення і можуть бачити навколишні предмети на відстані до 1 см.

    1.2 Внутрішня будова

    Внутрішні органи молюска захищені раковиною.

    Згідно з науковим описом, виноградний равлик відноситься до легеневих організмам, т. Е. Дихає за допомогою легкого. Дихальний отвір розташовується у гирла раковини в складках мантії.

    1.3 Життєвий цикл

    Тривалість життя в природному середовищі складає 7-10 років, в домашніх умовах при належному догляді вихованець може прожити 20-30 років.

    2 Характер і особливості поведінки

    Виноградні равлики, як і Ахатина, ведуть нічний спосіб життя, а вдень сплять, зариваючись в субстрат або ховаючись в товщі рослинності.

    У холодну пору року молюск впадає в анабіоз – сплячку, що триває від 3 до 6 місяців в залежності від регіону і умов, в яких живе організм. Анабіоз може бути наслідком стресу, викликаного порушенням умов утримання.

    Поведінка і самопочуття виноградного равлика багато в чому залежить від вологості середовища. Всуху теплу погоду молюск стає млявим, ховається в природні укриття (в товщі моху, під камінням і листям). Устя раковини при цьому закупорюється тонкою плівкою, яка виконує функцію захисту від зневоднення. В умовах вологого клімату тварина проявляє активність.

    Температура людського тіла занадто висока для равлики, і, перебуваючи на долоні господаря, вихованець буде відчувати дискомфорт. Молюскам приємно перебувати в затишному вологому притулок, тому виймати їх зайвий раз з тераріуму або брати на руки, щоб пограти або розважитися, не варто.

    2.1 Проблеми зі здоров`ям

    Велику загрозу для життя равлики несе розкол раковини внаслідок падіння або неакуратне поводження господарів. Дрібні тріщини можуть заростати самі, більш серйозні пошкодження усуваються за допомогою гіпсу або архітектурної глини. Зустрічаються випадки випадання молюска з раковини.

    Виноградні равлики схильні до зараження патогенними організмами, кліщами, нематодами. Уникнути цього допоможе чистота в тераріумі.

    Головне достоїнство виноградної равлики полягає в тому, що тварина підходить алергікам. Спокійний миролюбний молюск – незвичайний і дуже цікавий вихованець.

    3 Придбання

    Найпростіший спосіб завести виноградного равлика – вийти на вулицю після літнього дощу або погуляти по тінистому саду. Спочатку необхідно поспостерігати за особиною – вона повинна бути активною і мати здорове природне забарвлення. Тварин з пошкодженими раковинами або видимими дефектами зовнішності краще не брати.

    Другий варіант – купити молюска в зоомагазині або у приватних заводчиків.

    4

    У народі побутує хибна думка, що равлики – невибагливі вихованці. Насправді їм, як і будь-якого іншого тварині, необхідний якісний догляд в домашніх умовах.

    Коли молюск відчуває дискомфорт, він ніяк не може повідомити господареві про своє самопочуття. Хибне спокій з боку равлики сприймається недосвідченими господарями як знак схвалення. Тривале перебування в невідповідних умовах загрожує розвитком хронічного стресу, хворобливістю і смертю вихованця.

    4.1 Житло

    Облаштування тераріуму для виноградних равликів

    Як тераріуму для виноградної равлики використовується будь-яка скляна або пластикова ємність: просторий харчової контейнер або акваріум середніх розмірів.

    Основні вимоги до пристрою тераріуму:

    предмет вимоги
    РозміриЄмність повинна мати велику площу дна і стінки заввишки 25-30 см. Життєвий простір, необхідне однієї дорослої особини, становить 5-7 літрів
    субстратОсновна вимога до підстилки – м`якість і рихлість. Добре підходять мох, грунтова суміш і кокосовий субстрат. Все це краще купувати в зоомагазинах, тому що в екоматеріалах, принесених з вулиці, можуть жити сторонні мікроорганізми, паразити
    декораціїДля відтворення природної екосистеми в ємність поміщають гілочки, деревну кору і молоді зелені пагони. Не рекомендується використовувати тверді предмети (камені і скляний посуд), т. К. При падінні з кришки равлик може вдаритися, пошкодити раковину і померти
    вентиляціяДля дихання молюска потрібно зовсім небагато кисню. Циркуляція повітря не дає субстрату заборонити, запобігає розмноженню водоростей і патогенних мікроорганізмів. На протилежних стінах ємності розташовується по одному горизонтальному ряду з 7-8 отворів. Перший ряд роблять посередині, а другий – на 5 см ближче до субстрату
    кришкаКришка, щільно прилегла до ємності, не дозволяє тварині виповзти і загинути, а також перешкоджає випаровуванню вологи, зберігаючи мікроклімат тераріуму

    Поруч з тераріумом (або прямо в ньому) необхідно помістити термометр і гігрометр для контролю стану середовища.

    4.2 Зовнішні умови

    Прийнятний для виноградної равлики температурний діапазон – 22-24⁰С. Рівень вологості – 80-90%.

    Тераріум повинен знаходитися в місці без доступу прямих сонячних променів, подалі від протягів, на стійкій поверхні.

    4.3 Раціон

    Виноградний слимак – виключно травоїдна тварина. У домашніх умовах вона харчується:

    • огірками;
    • яблуками;
    • кабачками;
    • полуницею і кавуном;
    • солодким перцем;
    • капустою;
    • морквиною;
    • відвареною картоплею;
    • сирими печерицями;
    • листям плодово-ягідних дерев, салату, кульбаби, лопуха, подорожника і винограду.

    Щоб раковина відрізнялася міцністю, здоров`ям і красою, здійснюється підживлення продуктами з високим вмістом кальцію:

    • Сепія. Панцир каракатиці, який купується в зоомагазинах.
    • Мел. Для годування равликів придатний лише природна крейда. Канцелярський і дитячі крейда містять барвник і клей, а мінеральні камені для птахів / гризунів – гіпс і домішки. Всі ці речовини завдають шкоди чутливій шлунку вихованця.
    • Яєчний порошок. Для приготування яєчної підгодівлі використовується шкаралупа сирих курячих або перепелиних яєць, попередньо вимитий (зсередини і зовні) холодною водою і ретельно просушена. Готовий продукт подрібнюється в кавомолці до стану порошку. Приготована суміш подається під час годування по 2 столові ложки.

    Ніжний організм равликів страждає від контакту з кислими соками, спеціями, жирною їжею. Поетому з раціону вихованця необхідно виключити:

    • всі види цитрусових, цибуля, щавель, редис і редьку;
    • яйця, сир, сир, м`ясо;
    • смажену, солону, гостру, кислу і приправлену спеціями їжу.

    Равлики проявляють особливий інтерес до розмочений хліб, і багато джерел радять періодично балувати вихованця таким ласощами. Досвідчені заводчики не рекомендують годувати молюска подібною їжею, т. К. Борошняні вироби важко засвоюються і погано впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.

    4.4 Правила годування

    Для зручності споживання тверду їжу рекомендується нарізати дрібними шматочками і класти на капронову кришку. Листя, зелені пагони і ягоди можна залишати цілими і розкладати прямо на субстраті.

    Щоб вихованець був здоровий і добре себе почував, годування необхідно здійснювати раз на добу невеликими порціями. Обсяг порції порівняємо з віком равлики – чим дорослішими і крупніше організм, тим більше їжі йому потрібно. Кращий час для годування – вечір, коли молюск прокидається і зростає його активність.

    Молодих особин потрібно годувати двічі на добу, т. К. Їм необхідно більше енергії для росту і повноцінного розвитку. У перші тижні життя їжу кладуть із запасом: новонароджені равлики відрізняються особливим апетитом, а все з`їдене йде в приріст маси.

    4.5 Прибирання

    Очищати тераріум від слідів життєдіяльності равлики необхідно щодня. Слиз витирається з гладких поверхонь за допомогою вологої ганчірки. Екскременти видаляються в міру появи – зі стінок і кришки їх зручно знімати туалетним папером. Нез`їденим равликами їжа теж повинна вилучатися – залишки обіду підгнивають і стають небезпечними для вихованця.

    Генеральне прибирання проводиться раз в 4-7 днів. Улітку на час пересідає в чисту ємність. Всі об`єкти і декорації виймаються з тераріуму і споліскуються гарячою проточною водою. Для більш якісного видалення слизу бажано використовувати ганчірку або губку. Субстрат необхідно промити (якщо він багаторазовий) або замінити на новий.

    Прибирання здійснюється виключно водою без додавання миючих засобів. Сліди порошків та гелів не змиваються повністю – вони залишаються на стінках житла і маленькими порціями потрапляють в організм равлики, отруюючи її.

    5 Розмноження

    Равлики – гермафродити, тобто. Е. Двостатеві істоти. Принести потомство може будь-яка особина. Акт спарювання триває до 2 годин. Один молюск за рік здатний привести на світ близько 60 дитинчат.

    Сьогодні розведення виноградних равликів – прибутковий бізнес. Процес здійснюється трьома методами.

    5.1 Екстенсивний метод

    Даний тип найбільш наближений до природних умов розмноження равликів. Метод підходить для дрібних господарств, в яких виключена поява природних ворогів равликів: їжаків, ящірок, землерийок, мишей.

    Такий підхід відрізняється дешевизною і простотою, однак результату доведеться довго чекати.

    5.2 Інтенсивний метод

    Метод заснований на утриманні великої кількості особин в спеціально обладнаних теплицях, де равликів посилено підгодовують. Якісний догляд, постійний контроль вологості і температури, багатий раціон – ці фактори провокують прискорений розвиток і розмноження молюсків в промислових масштабах.

    Такий тип розведення вимагає фінансування для устаткування теплиць і закупівлі біоматеріалу. Результат гарантований в короткі терміни.

    5.3 Напівінтенсивний метод

    Характеристика цього методу – розведення равликів на відкритій місцевості в спеціальних загонах. Тварини харчуються пашею і очищеннями від фруктів / овочів, так що витрати на прожиток невеликі. Але і приріст (якісний і кількісний) буде нижче, ніж при інтенсивному методі розведення.

    Як готувати равликів у домашніх умовах – особливості та кращі рецепти

    Людству равлики знайомі з давніх часів. Задовго до винаходу посуду їх запікали в спеціальних ямках. Пізніше равликів стали використовувати як живі консерви, застосовуючи їх властивість щільно закривати гирло мушлі за відсутності їжі і недостатньої вологості. При створенні сприятливих умов молюски прокидалися, після чого їх можна було готувати далі.

    • Користь м ‘яса равликів для організму
    • Підготовка равликів до приготування страв
    • Інші способи очищення равликів
    • Як готувати виноградних равликів у домашніх умовах?
    • Салат з виноградних равликів
    • Як готувати равликів по-бургундськи?
    • Равлики, запечені з сиром
    • Смажені виноградні равлики
    • Равлики з гірчичним соусом
    • Закуска до святкового столу з равликів
    • Загальні рекомендації

    У стародавній Греції і Римі равлики вважалися їжею бідняків і простих людей, а зовсім не делікатесом, як сьогодні. У Європі наземних черевоногих молюсків вирощували в чернечих садах. Равлики готувалися і подавалися до столу переважно в період посту і Масляної. Втім, в Англії молюски так і не стали затребуваними і як і раніше вважаються лише садовими шкідниками. Світовим лідером зі споживання равликів, як і три сотні років тому, залишається Франція.

    У нашій статті докладно розповімо, в чому користь черевоногих молюсків для організму людини, як їх очистити і як готувати равликів. Рецепти вишуканих і делікатесних страв з покроковим описом приготування представлені нижче.

    Користь м ‘яса равликів для організму

    Приготовані особливим чином молюски володіють відмінними смаковими якостями і вважаються справжнім делікатесом. У їх м ‘ясі міститься велика кількість легкоусвоюваних білків, вітамінів і мікроелементів, які приносять організму виняткову користь.

    Цінність равликів полягає в наступному:

    • практично повне засвоєння їх м ‘яса і відсутність негативних наслідків;
    • високий вміст білків (на третину більше, ніж у курячому яйці) – вміст білків у равликовому філе сягає 17%;
    • повний набір незамінних амінокислот у складі;
    • жири на 65% складаються з ненасичених жирних кислот (для порівняння в яловичині їх міститься всього 5%);
    • зниження холестерину в організмі при регулярному вживанні равликів в їжу;
    • високий вміст солей кальцію, які засвоюються в повному обсязі.

    Незважаючи на те що далеко не всі люди знають, як готувати равликів вдома, і навіть намагаються уникати цих молюсків у замороженому вигляді, цей продукт має високу дієтичну цінність. Їх рекомендується включати в раціон вагітних жінок і матерів, дітям і дорослим для зміцнення кісткової тканини. М ‘ясо і відвар равликів відносять до афродизіаків. Вважається, що ці продукти позитивно впливають на чоловічі репродуктивні функції.

    Підготовка равликів до приготування страв

    Далеко не всі різновиди наземних молюсків можна вживати в їжу. До їстівних равликів відноситься кілька видів. Серед них найпоширенішим (практично на всій території Європи) вважається Helix pomatia, або равлик виноградний. Саме з неї готується більшість відомих страв. Справжнім делікатесом вважається гігантська африканська ахатина. Цей равлик, розмір якого перевищує людську долоню, цінується за велику кількість дієтичного м ‘яса, але і коштує досить дорого.

    Варто зазначити, що перед тим як готувати живих равликів, їх необхідно підготувати або очистити. Чому неочищені молюски можуть бути небезпечними? Справа в тому, що в кишечнику равликів містяться екскременти, а також непереварені залишки рослин. Вони можуть бути безпечними для молюсків, але при цьому шкідливі для людини. Крім того, м ‘ясо неочищених равликів може мати неприємний смак.

    Для очищення молюсків їх необхідно на тиждень помістити в закриту ємність з отворами, щоб равлики могли дихати. Через зазначений час їх травний тракт очиститься. Потім протягом трьох днів равликів годують тім ‘яном, розмарином або сумішшю борошна з білим вином. Така їжа надає їх м ‘ясу особливий смак. Після цього равликів ще на тиждень залишають без їжі для очищення травного тракту, а після закінчення часу приступають до процесу приготування.

    Інші способи очищення равликів

    Щоб прискорити час від збору молюсків до їх приготування, вдаються до інших методів їх підготовки.

    У першому випадку, перед тим як готувати равликів, їх тиждень витримують в ємності з отворами, не забуваючи годувати пряними травами і збризкуючи водою, щоб вони залишалися активними. Через зазначений час їх опускають у воду, для того щоб відсіяти неживих молюсків, а потім відразу ж перекладають в ємність з сіллю на 4 години. За цей час виділиться весь слиз, а равликів залишиться лише тільки промити під проточною водою.

    Другий спосіб є ще більш прискореним. Однак слід зазначити, що це негативно відбивається на смаку м ‘яса. Равликів доситу годують лише в перший день. На наступну добу порцію їжі зменшують в 2 рази, а потім і зовсім перестають годувати. По закінченні трьох днів їх поміщають в ємність з сіллю, а після виділення цього добре вимивають під проточною водою.

    Як готувати виноградних равликів у домашніх умовах?

    Перш ніж варити молюсків і витягувати з раковин цінне м ‘ясо, необхідно уточнити, що якщо вони були очищені першим способом, то час їх перебування в окропі буде становити 1 хвилину. Равлики, підготовлені прискореним методом, варяться до 5 хвилин. Зазначені рекомендації дозволять уникнути можливого отруєння неочищеними молюсками.

    Що стосується того, як готувати виноградних равликів, то тут все дуже просто. У каструлю з холодною водою потрібно додати трохи оцту і перекласти очищених молюсків. Після цього їх потрібно довести до кипіння на повільному вогні і варити залежно від способу підготовки. Багато хто воліє класти равликів у підкислений оцтом окріп, вважаючи цей спосіб більш гуманним.

    Зварені молюски витягуються у води і залишаються при кімнатній температурі до повного остигання. Витягувати м ‘ясо з раковин можна за допомогою вилки або булавки (залежно від їх розміру). Після цього можна приступати безпосередньо до процесу приготування основної страви.

    Салат з виноградних равликів

    Зварених молюсків деякі люди вживають прямо в такому вигляді, навіть не підозрюючи про те, що з них можна готувати вишукані страви. Але почнемо з простого.

    Насамперед необхідно вивчити, як правильно готувати равликів, і зробити це за вказаним вище способом. Далі м ‘ясо молюсків витягується з раковин і дрібно нарізається. До нього ж додається зварене вкруту і подрібнене аналогічним способом яйце і свіжий огірок. Підготовлені інгредієнти змішуються, після чого салат заправляється майонезом. До смаку додається сіль, перець і будь-яка зелень.

    Як готувати равликів по-бургундськи?

    Для приготування цієї страви очищені і зварені молюски промиваються під проточною водою. Потім за допомогою ложки, булавки або іншого пристосування м ‘ясо витягується з раковин.

    Далі процес приготування равликів по-бургундськи представимо покроково:

    1. Біле вино (250 мл) з “єднується в каструлі з такою ж кількістю води. Сюди ж додається оцет (3%), сіль (в ч. ложки), шматочки моркви і ріпчастої цибулі, а також по гілочці тім ‘яна і селера.
    2. В отриманий маринад додається м ‘ясо равликів і вариться протягом 50 хвилин. Потім додається лавровий лист, через 5 хвилин каструля знімається з вогню.
    3. Поки вариться равликове м ‘ясо, слід підготувати раковини. Для цього їх кип ‘ятять кілька хвилин у содовому розчині, після чого ретельно промивають під проточною водою.
    4. Для начинки раковин використовується не тільки м ‘ясо, зварене у вині з додавання оцту і спецій, а й часникове масло. Готується воно шляхом поспішання м ‘якого вершкового масла (175 г) з подрібненою в блендері невеликою цибулиною, долькою часнику і петрушкою. До смаку додається сіль (у ч. ложки) і перець.
    5. Підготовлені мушлі починаються спочатку невеликою кількістю часникової олії, потім м ‘ясом і знову маслом. Далі їх викладають на противагу начинкою нагору і прогрівають у духовці протягом 6 хвилин.

    Равлики, запечені з сиром

    Смачну страву, багату на легкоусвоюваний білок, можна приготувати за наступним рецептом. Як готувати равликів, запечених із сиром?

    Цю процедуру ми також опишемо покроково:

    1. Підготувати молюсків за допомогою одного з описаних вище способів.
    2. Зварити равликів, остудити, витягти м ‘ясо з раковин.
    3. У каструлю налити сухе біле вино, додати таку ж кількість води, сіль до смаку. Варити м ‘ясо равликів протягом півгодини.
    4. На рослинній олії обсмажити дрібно нарізану цибулю і натертий на терці корінь петрушки. Довести до м ‘якого стану, після чого викласти рівномірним шаром на противагу.
    5. Зверху розподілити м ‘ясо равликів, полити його майонезом і посипати бринзою. Відправити страву в духовку на кілька хвилин до утворення рум ‘яної корочки.

    Смажені виноградні равлики

    На самому початку приготування страви м ‘ясо молюсків, витягнуте з раковин, варять у воді з додаванням білого вина, солі та перцю протягом години. Після цього бульйон зливають, а равликів остужають. Перед тим як готувати заморожені равлики, їх перекладають на ніч з морозильної камери на нижню полицю холодильника, після чого варять у воді з вином.

    На рослинній олії оскаржують дрібно нарізану цибулю до м ‘якого стану. Зверху викладають равлики в паніці. Для цього їх попередньо опускають в миску зі збитим виделкою яйцем, борошном і панувальними сухарями. Обсмажені в пануванні равлики з цибулею подають до столу.

    Равлики з гірчичним соусом

    Згідно з цим рецептом, м ‘ясо молюсків, витягнуте з раковин, додатково відварюється в підсоленій воді протягом 5 хвилин. За бажанням додаються будь-які пряні спеції, включаючи запашний перець і лавровий лист. Перш ніж готувати равликів, їх обов ‘язково очищають від вмісту кишечника. Зварені молюски остужають, викладають на сервірувальну страву і поливають гірчичним соусом.

    Щоб приготувати соус, необхідно ретельно перемішати оливкову олію (100 мл), гірчицю (1 ст. ложку) і столовий оцет (30 мл). До смаку додати сіль і дрібно нарубану зелень петрушки.

    Закуска до святкового столу з равликів

    Хочете здивувати гостей незвичайною стравою? Приготуйте до святкового столу закуску з молюсків. Якщо ви не знаєте, як готувати морських равликів, то слід зазначити, що чинити з ними слід точно так само, як і з виноградними: спочатку відгодувати, а потім очистити кишечник від вмісту.

    Для приготування закуски зваріть молюсків у вині і спеціях, щоб їх м ‘ясо придбало цікавий смак. Добре остудіть равликів і викладіть їх на крекери. Зверху додайте по половинці чорної маслини та по шматочку гострої паприки або солодкого перцю (за своїм смаком). Збризніть закуску соком лимона і подавайте до столу. Готувати такий бутерброд дуже просто, але він обов ‘язково сподобається гостям своїм дивним смаком.

    Загальні рекомендації

    Наступні поради допоможуть вам приготувати смачних равликів, не докладаючи особливих зусиль:

    1. Збирайте наземних молюсків з розміром мушлі не менше 3 см.
    2. Не варто економити час, необхідний для очищення кишечника равликів. Від цього безпосередньо залежатиме смак їхнього м ‘яса і готової страви загалом.
    3. Чим довше варяться равлики, тим більш жорстким виходить їх м ‘ясо. Ретельно очищених молюсків достатньо обдати окропом, а після остигання їх можна використовувати при приготуванні страв (як готувати равликів, було описано вище).
    4. М ‘ясо можна витягувати і з гарячих мушель. Однак якщо дати звареним равликам охолонути самостійно, їх смак буде більш ніжним і цікавим.

    Чим харчується виноградний равлик в домашніх

    Виноградний слимак – відноситься до виду сухопутних равликів, і є однією з найбільших. Ареал її проживання в Природі – Центральна і Південно-Східна Європа, звідти вона була завезена в Південну Америку. Цей наземний черевоногих молюск, відноситься до загону стебельчатоглазих, він має асиметричне тулуб, чітко помітну голову і плоску широку ногу.

    На голові у виноградного равлика є 2 пари щупалець і 1 пара очей. Раковина молюска вигнута у вигляді спіралі, і утворює 4-5 оборотів. Дихають равлики легкими, тому, не можуть жити у воді. Як правило, забарвлення молюска однотонний, жовтувато-оранжевого кольору. Висота раковини досягає 45 міліметрів, а ширина становить 46-47 міліметрів, а от вага – від 22-х до 45-ти грамів (все залежить від того, як і чим ви будете годувати свою виноградного равлика).

    Улітку виноградна – молюск класу Брюхоногие загону Легеневі, який в порівнянні з іншими представниками такого типу є найбільшим на території Європи. Довжина його в середньому становить 4,5 см, а тривалість життя може досягати 20 років. Ареалом проживання равликів є не тільки виноградники, що зрозуміло з самого її назви, але також ліси, де поблизу знаходяться струмки, озера, річки та інші водойми.

    На сьогоднішній день черевоногих молюсків розводять, розмножують у вольєрах в промислових масштабах на фермах для бізнесу та подальшого продажу або утримують будинки як улюбленців. У нашій статті ми розповімо вам, як доглядати за виноградними равликами в домашніх умовах, ніж їх годувати, яке облаштувати житло та інших секретах розведення будинку, як зловити молюсків, в чому полягає їх користь на організм людини, якій вони можуть завдати шкоди, для чого застосовують їх в косметології, а також які страви можна приготувати своїми руками.

    Як виглядає молюск і де мешкає

    Як виглядає молюск і де мешкає Відповідь подамо в описі. Схема зовнішньої та внутрішньої будови равлика – панцир, мантія і тулуб. Тіло має симетрію, еластичністю і рухливістю. Також є тверда раковина, яка в діаметрі коливається від 3 до 5 см. Таких розмірів досить, щоб равлик, скрутившись спіраллю, повністю помістилася в раковину і зимувала в такому вигляді, впавши в сплячку.

    Молюски і їх ікра в кулінарії вже давно використовуються кухарями в багатьох країнах. Виноградний слимак – справжній екзотичний їстівний делікатес французької кухні. Для подачі на стіл в ресторанах використовують різні соуси: часниковий, вершковий, білий винний та інші. Подають великих прямо в раковинах (не розкриваючи) разом з цибулею, зеленню. Маленькі равлики використовуються в якості другорядного інгредієнта для приготування супів, багатьох других страв, наприклад, рагу або картоплі.

    Скільки страв приготувати Рецептів, як уже зазначалося, багато. Виноградних равликів можна смажити в олії на сковороді або в мультиварці, запікати в духовці, варити на плиті. Молюсків маринують для особливого шашлику, а також фарширують і заготовляють в консервованому вигляді.

    З маринованих, варених, смажених, запечених равликів виходять смачні салати, закуски до пива та інших напоїв, до яких позитивно ставляться всі гурмани.

    Тіло виноградної равлики складається з тулуба і раковини. Перше в свою чергу включає в себе ногу і голову. Мантія оточує внутрішні органи, а частина її також видно зовні. Раковина має спиралевидную форму в 4,5-5 оборотів, розташованих в різних площинах. Спіраль закручується в праву сторону.

    Раковина забарвлена ​​в коричневий колір з домішкою жовтого або білого відтінків. Оскільки зовнішній вигляд равлики є способом пристосування і маскування, то яскравість і насиченість забарвлення раковини залежить від фону навколишнього середовища.

    Забарвлення може змінюватися також залежно від раціону равлики. Раковина має ребристу поверхню, що дозволяє накопичувати велику кількість вологи. Ребра сприяють зменшенню ваги раковини і роблять її міцніше. Діаметр раковини дорослої особини варіюється від 3 до 5,5 см.
    Виноградний слимак

    Середня довжина ноги равлики становить 3,5-5 см, але може досягати і 8-9 см, якщо тварина сильно витягнеться. Тіло молюска відрізняється великою еластичністю, окрас його може бути сірим, але в більшості випадків – він бежевий з коричневим відтінком. У одних особин забарвлення однотонний, у інших присутній малюнок – яскравий або майже непомітний. Тіло вкрите зморшками, за рахунок чого збільшується площа поверхні ноги і зберігається більше вологи.

    М’ясо виноградних равликів багате на вітаміни і іншими корисними речовинами, включаючи білки, жири, вуглеводи, залізо, магній, кальцій. У деяких країнах Європи (Франція, Італія) молюсків вживають в їжу. В інших європейських державах (Німеччина, Швейцарія) виноградного равлика відносять до рідкісних видів і захищають законом.

    Завозять цих черевоногих з Греції та інших країн, де розвинена геліцекультура (область сільгоспвиробництва, мета якої – професійне розведення виноградних равликів). У багатьох країнах, у тому числі в України молюсків розводять для продажу в ресторани і реалізації в магазинах.

    Рецепт приготування улиточной ікри був придуманий кулінаром Домініком П’єро. Спосіб полягає в солінні яєць виноградної равлики. За смаком незвичайне блюдо нагадує гриби.

    Медичні мети

    У фармакології великою популярністю користується геліцілін – екстракт, приготовлений з виноградної равлики. Він володіє цінними властивостями бронхо-релаксанта. Молюски використовуються також для виділення лектинів, які представляють собою білки і гліпротеіни. Лектини здатні склеювати патогенні бактерії, позбавляючи їх активності.

    Оскільки м’ясо равликів насичене кальцієм і незамінними жирними кислотами, продукт корисний при підвищеному вмісті холестерину в крові, а також при такому захворюванні, як рахіт. Завдяки наявності в м’ясі равликів великої кількості мінеральних солей і заліза, продукт рекомендується вживати під час вагітності та лактації.

    Слиз молюска також має ряд корисних властивостей. В її складі присутні:

    • колаген;
    • еластин;
    • алантоїн;
    • гліколева кислота.

    Виноградний слимак в траві
    Косметичний крем, приготований з цієї слизу, сприяє розгладженню зморшок, робить шкіру гладкою і шовковистою. Така косметика допомагає позбутися від прищів і інших шкірних дефектів.

    Корисні властивості слизу равликів дозволили використовувати її в лікуванні захворювань дихальної системи, зокрема:

    Слиз ефективна при лікуванні бородавок, опіків, вікової пігментації.

    Як містити виноградних равликів удома

    Як містити виноградних равликів удома Чи впливає багато факторів. Є свої особливості по догляду, про які ми коротко розповімо. Щоб придбати такого вихованця, його спершу потрібно купити або знайти, зловити. Перший спосіб досить простий: продаються виноградні равлики в багатьох зоомагазинах, оскільки ці молюски зустрічаються по території всієї Європи і не є чимось унікальним.

    Ловля равликів буде дуже простий, якщо на «полювання» ви вийдете навесні після теплого дощу. У України в густих заростях трави в саду ви без зусиль знайдете мінімум одного молюска.

    Якщо ви вирішуєте містити, виростити живих виноградних равликів в домашніх тварин, то обов’язково повинні облаштувати їм прийнятне житло. Для цієї мети цілком підійде звичайний контейнер із пластику або скла, який в обов’язковому порядку буде закриватися, щоб равлики не виповзали назовні вільно розгулювати по квартирі або будинку. Висота стінок контейнера може бути невеликою, але дно в обов’язковому порядку має бути широким, щоб молюскам зручно було пересуватися.

    Умовахарактеристика
    1вентиляціяВ обов’язковому порядку в контейнері, який буде служити равлику новим будинком, повинна бути вентиляція. Незважаючи на те, що дихають молюски не так часто – всього лише один раз в хвилину, якщо вологість середня, вони все одно потребують свіжому повітрі. Виконайте невеликі отвори в стінках судини або використовуйте спеціальну сітчасту кришку. Завдяки цьому повітря буде вільно вентилювати в контейнері.
    2водоймаВиноградні равлики люблять вологу і навіть більше – вони її потребують. Сухість вганяє їх в сплячку, тобто анабіоз, розбудити після чого їх практично неможливо – равлик застигає в одному положенні і спить. Тому створення водойми невеликих розмірів зробить перебування в «акваріумі» максимально комфортним. Не потрібно ставити глибоку миску, оскільки равлик не зможе самостійно з неї вибратися або і зовсім потоне. Буде цілком достатньо звичайної пластикової кришки, в якій наберете охолоджену воду.
    3дноОскільки в дикій природі виноградні равлики мешкають здебільшого в землі, то і для того, щоб утримувати їх в «неволі» в домашніх умовах, потрібно зробити правильний дно в контейнері. Однак, будь-який грунт для цих цілей не підійде. Візьміть землю з саду і одну таблетку активованого вугілля. Розтлумачте вугілля і змішайте з грунтом в пропорціях 1: 7, де 7 – це земля. Також ви можете на дно помістити живий мох або придбати в зоомагазині кокосову стружку, яка вважається хорошою підстилкою для равликів. Обов’язково зволожуйте дно в «будиночку» водою з пульверизатора не рідше одного або двох разів на добу.
    4режимРежим утримання виноградних равликів в домашніх умовах повинен збігатися з природним, який спостерігається в природі, щоб не порушувати час для анабіозу. Тобто, якщо на вулиці сухо або волого – в контейнері повинно бути так само. Правильний режим – запорука здоров’я і тривалого життя молюсків. Тільки пристрій з вірним «розпорядком» буде сприятливо впливати на вихованців.
    5світлоУ плані світла у виноградних равликів немає особливих вимог. Звичайного денного світла їм вистачає. Єдиною умовою вважається такий факт: прямі сонячні промені не повинні потрапляти на контейнер. Це підніме температуру повітря в контейнері і підвищить сухість.
    6температураТемпература, при якій життєдіяльність равликів буде проходити нормально, коливається від 15 до 25 градусів. Такі показники також будуть сподвігает молюсків до розмноження і відкладання яєць. Якщо знизити температуру до 11 градусів, то активність равликів впаде, а зростання повністю зупиниться. Якщо ж, навпаки, підняти температуру вище 26 градусів, равлики ховаються в мушлю і впадають в стан анабіозу. Найкращою оцінкою є 19-22 градуси.
    7прибиранняЗабиратися в контейнері потрібно часто. А якщо врахувати, що проявляють активність равлики вночі, то найкращий час для збирання – це ранок. Чистіть стінки тераріуму від слизу, позбавляйтеся від залишилася їжі, прибирайте зіпсувалися «декорації».
    8прикрасаПрикрасити будиночок для молюска можна безліччю способів, в тому числі і виробами, зробленими своїми руками, але при цьому облаштовувати контейнеру повинна здійснюватися так, щоб умови були максимально безпечними для равликів: без предметів, про які молюски можуть поранити свою раковину або слизові тіло – гострі або тверді краще виключити з декорування. Покладіть в «будиночок» кору або гілочки дерев, листя садових рослин, траву та інші безпечні і корисні для молюсків речі.

    Що стосується корму, то в цьому плані виноградні равлики не настільки вибагливі: давайте їм свіжі фрукти, овочі, зелень, сорняковие траву або купуйте спеціальний комбікорм. Всі продукти перед тим, як відправляються в контейнер, спершу нарізаються шматочками середнього розміру і в невеликій кількості насипати в контейнер.

    допускхарчування
    1Можна, можливоГодуєте равликів кабачками, білокачанної капустою, гарбузом, яблуками, картоплею, бананами, морквою, виноградними, суничними, кропив’яним листочками, а також листям лопуха, кульбаби, салату.
    2Не можнаСуворо забороняється годувати равликів вареними яйцями, смаженою їжею з додаванням гострих спецій і пряності, цибулею, борошняними виробами, редискою, редькою, сиром, сиром, цитрусовими.

    Від неналежного корми відбувається збій в органах травлення і кровоносної системи і равлики вмирають. Дотримуйтеся перерахованої систематики та умов, щоб ваші домашні вихованці були активними, безболісно, ​​життя їх відрізнялася тривалістю і здоров’ям.

    Отже, ви все-таки зважилися завести цього вихованця в своєму будинку. У сусідстві з ним є свої плюси, і з цим не посперечаєшся – безшумний, ненадоїдливий, спокійний, ваша равлик не буде завдавати вам клопоту, псувати ваше майно, і ви не будете переживати про те, чи встигнете ви її вигуляти після роботи. Але, в такому сусідстві є і свої складності.

    Зокрема, вам варто подбати про придбання спеціального тераріуму або акваріума для своєї равлики. Він може бути як пластиковим, так і скляним, мати велику площу днища і добре вентилюватися. Вниз, на дно тераріуму, рекомендується покласти вологу суміш із землі та гранульованого активованого вугілля, в співвідношенні 6,5 літра до 1 літру. Але, стежте за тим, щоб така суміш була трохи вологою, але не мокрою, так як в мокрій і в’язкого бруду равлик може потонути.

    Такий тераріум вам доведеться постійно чистити, особливо звертаючи увагу на скла та інші предмети декору, які будуть покриті слизом виноградного равлика. Для того, щоб ваш вихованець себе комфортно почував у своєму житлі, вам необхідно буде забезпечити йому належний температурний режим – днем ​​температура повинна бути 20-22 градуси вище нуля за Цельсієм, а вночі – опускатися до 19 градусів.

    Якщо ви забудете про регуляції температури, і вона впаде всередині тераріуму нижче 7 градусів, ваша виноградна равлик зануриться в сплячку, з якої її буде складно вивести. В якості освітлення тераріуму краще використовувати флуоресцентні лампи, за допомогою яких ви створите для вихованця світловий день довжиною в 12 годин, тим самим, підлаштовуючи режим дня равлики під себе. Вологість усередині тераріуму повинна бути в межах 85-95%.

    Користь і шкода

    Медичні мети

    Користь і шкода виноградний равлик надає на організм людини, і це вже не секрет, а доведений факт.

    Якщо говорити про корисні властивості, то вони обумовлені складом равликів. У м’ясі цих молюсків містяться вітаміни груп А, В, К і РР, які поліпшують зір, які зміцнюють імунітет, а також призводять до норми роботу нервової системи людини, тому прийом в їжу цих черевоногих потрібно виробляти.

    Що стосується мікро- і макроелементів, які входять до складу виноградних равликів, це калій, магній, мідь, фосфор. Трохи менше в цих молюсках заліза, кальцію, селену і цинку.

    Містяться і амінокислоти, в тому числі холін, який позитивно впливає на роботу мозку.

    Калорійність молюсків як самостійну страву невисока: в 100 грамах продукту міститься всього лише 90 кілокалорій. З цієї причини виноградний равлик вважається не тільки екзотичним делікатесом з незабутнім смаком, але і дієтичним продуктом, а тому не варто боятися набрати пару зайвих кілограмів, а сміливо вживати в їжу.

    Доктора також рекомендують їсти людям з порушеннями нормального функціонування шлунково-кишкового тракту, з проблемами із зором, а також для стабілізації роботи опорно-рухового апарату. Крім цього, ще з давніх-давен відомо, що равлики мають лікувальні властивості, які проявляються в тому, що здатні справлятися із захворюваннями дихальних шляхів, а саме – борються з бронхітом, коклюшем і силікоз.

    У м’ясі молюсків міститься також багато біологічно активних речовин, наприклад, алонтоіна, колагену, еластину, які є природними антибіотиками, стійко протистоять вірусам, бактеріям та іншим інфекційним захворюванням, а тому приймати їх в їжу дійсно рекомендується.

    Виноградні равлики багаті білком. Його в рази більше, ніж в курячих яйцях. А якщо враховувати поради лікарів, м’ясо равликів більш дієтичне, ніж курячі грудки, тому можна їсти його вагітним жінкам і годуючим матерям.

    У слизу молюсків знаходяться і речовини, завдяки яким рани, опіки швидко гояться, якщо їх вчасно обробити виділяється равликами рідиною.

    Крім користі, виноградний равлик може заподіяти організму людини і шкода, якщо їсти в необмеженій кількості. Протипоказано вживати цих молюсків в їжу людям з алергією на білок, з подагрою, а також тим, у кого спостерігаються захворювання суглобів. Через білків в суглобах накопичується молочна кислота, через що больові відчуття посилюються.

    Застосування равликів в косметології

    Застосування равликів в косметології задоволене широке. У слизу молюсків міститься велика кількість натуральних антиоксидантів. Саме тому цей екстракт має велике значення, будучи основою для виготовлення безлічі косметичних препаратів, дія яких спрямована на омолодження шкіри обличчя.

    У деяких салонах краси включені процедури, що включають в себе масах особи за допомогою равликів. Крім того, що це дуже приємно, молюск залишає на обличчі свою слиз, яка загоює дрібні пошкодження на шкірі після процедур, наприклад, після пілінгу. Майстри в слонах спершу очищають шкіру спеціальними засобами, а після кладуть на обличчя велику равлика.

    Оптимальним рішення проблеми і дешевшим за вартістю є процес приготування омолаживающей маски своїми руками в домашніх умовах. Це можна здійснити, якщо ви вдома розводите равликів або тримайте їх в якості вихованця. В цьому випадку вранці ви легко можете зібрати слиз в тераріумі і приготувати необхідний засіб.

    0,5 чайної ложки слизу залийте 2 чайними ложками води кімнатної температури, ретельно розмішайте, щоб секрет повністю розчинився в рідини, додайте 1 чайну ложку косметичної глини (зеленої або блакитний), розмішайте склад ще раз. Вмивайтеся спеціальними засобом, що очищає і тільки після цього наносите маску з слизу на шкіру обличчя. Тримайте протягом 20 хвилин, а потім змивайте водою.

    Приготування в домашніх умовах

    Існує два основних способи вирощування равликів в домашніх умовах:

    • в просторому кімнатному акваріумі або в пластиковому контейнері на балконі;
    • на фермі (може бути як на відкритому повітрі, так і в закритому приміщенні – в сараї, теплиці, гаражі).

    Перший варіант підходить для міських умов і для тих людей, які хочуть спробувати свої сили в розведенні невеликої кількості молюсків.

    На перших етапах фахівці рекомендують вирощувати равликів в природних природних умовах.

    Для розведення необхідно:

    • підготовлена ​​площа в 20 кв.м;
    • спеціальні тераріуми;
    • удобрена грунт;
    • корм, гілки, листя.

    Хлібця НЕ подасте …
    Для початку слід закупити не менше 300-400 особин. Придбати равликів можна у зарубіжних постачальників з хорошою репутацією. В середньому на корм для 300 равликів знадобиться приблизно 20 кг комбікорму на місяць.

    До речі, листя капусти також знаходяться в списку переваг, ніж можна годувати виноградних равликів в домашніх умовах. На ділянці равлики можуть їсти бур’яни, опале листя, щавель, кульбаби. Не забувайте пригощати молюсків сухим молоком і крейдою.

    Розведення равликів – процес не складний, але все ж вимагає певного контролю. Основна умова – підтримка температурного режиму в 23 оС. Збирання від продуктів життєдіяльності необхідно здійснювати кожні три дні. Також дуже важливо стежити за вологістю ґрунту.

    Виноградні равлики є гермафродитом, однак для їх розведення все одно потрібна наявність двох статевозрілих особин. Готовність до спаровування можна визначити по поведінці тваринного: равлик повільно пересувається, часто зупиняється і злегка піднімає передню частину тіла.

    При зустрічі з іншою такою ж равликом між ними починається «любовна гра», яка триває протягом двох годин. Потім після невеликої паузи відбувається сам процес злягання. Після обміну сперматофора молюски розповзаються в різні боки.

    Після спарювання равлик може зберігати капсулу з чоловічими статевими клітинами протягом року. Для кладки яєць тварина викопує ямку або використовує стебла рослин. У кладці може знаходитися близько 40 яєць. Молоді равлики залишають гніздо через 8-10 днів після народження.

    Трапеза виноградного равлика

    Розведення виноградних равликів в домашніх умовах – чудовий вид бізнесу, який не потребує великих матеріальних вкладень.

    Якщо починаючого підприємця цікавить діяльність з розведення молюсків в домашніх умовах, йому слід вивчити всі тонкощі, пов’язані з утриманням та реалізацією дорослих особин.

    Перед відкриттям власного бізнесу слід стати на облік і зареєструватися як індивідуальний підприємець (ІП) в ФНС або її регіональному представництві для того, щоб бізнесмен міг спокійно займатися розвитком власної комерційної діяльності, не стерпівши утисків з боку Росспоживнагляду, СЕС та інших контролюючих органів.

    Купувати поголів’я равликів стоїть біля продавців ферм, розташованих за кордоном: в Польщі, Чехії, Тунісі, Німеччини. Молоду особину купувати не рекомендується, оскільки виноградні молюски ростуть дуже повільно, відповідно, ваш бізнес не буде приносити бажаного доходу.

    Вартість дорослої особини досягає 3-4 доларів, а деякі фермери продають цілий кілограм равликів за ціною 11 доларів. У України моллюскових фермерські господарства знаходяться на Кримському півострові, в республіці Адигеї і Краснодарському краї.

    Невисокі ціни на равликів встановлюються вітчизняними виробниками.

    Рентабельність бізнесу зумовлена ​​великою кількістю особин в моллюскаріі, що досягає чисельності в 300 молюсків. Початківцям підприємцям потрібно освоїти територію для розведення особин дорівнює 20 кв. метрам.

    Влітку равлики знаходяться у дворі, будучи обгородженими від нападу на них гризунів, птахів та інших плазунів тварин. Взимку молюски знаходяться в теплому приміщенні.

    ІП потрібно придбати обладнання для утримання і розведення виноградних равликів.

    1. Тераріуми ємністю в 250 літрів в кількості 4-5 штук. Загальна вартість складе близько 700 доларів.
    2. Пластикові контейнери для розмноження і відкладення яєць з параметрами 12 × 8 × 6 см – 50 штук вартістю в 600 доларів;
    3. Вольєр для відсадження і проживання молодих особин (молодняка) обсягом в 350 літрів, що купується за ціною 250 доларів;
    4. Спеціальні контейнери для продажу готової продукції – 5 штук за ціною, що досягає 100 доларів.

    При виборі обладнання необхідно звернути увагу на виробників тераріумів Ferplast, Triol, auael.

    Облаштування тераріуму проводитися відповідально з урахуванням всіх нюансів. Равлики, як правило, не вимогливі у догляді, але для забезпечення повноцінного життя тварин необхідно придбати пластиковий або скляний контейнер з широким дном. Підготовка моллюскарія проводитися в кілька етапів.

    1. Дно засипається складом із землі, змішаної з гранульованим активованим вугіллям в пропорції 6: 1. Підійде квіткова земля, що пройшла спеціальну обробку.
    2. Живі рослини, шматочки моху і гілочки ставляться на земляне покриття з метою відтворення умов проживання, максимально близьких до природних.
    3. У грунті виривається невеликий водойму для того, щоб виноградні равлики змогли скупатися.
    4. Шматочок крейди стане поживою для молюсків, зміцнює міцність раковини.
    5. Загальний тераріум накривається кришкою з перфорацією, щоб уникнути виходу назовні молодих особин.

    Ваша справа буде успішним при проживанні молюсків в здоровому стані, яке забезпечується створенням належних умов утримання тварин.

    Вологість повітря всередині контейнера, в ідеалі, повинна становити 80-90%, а температура – 20-23 градуси Цельсія вище нуля. Якщо температура повітря знизиться до позначки в 6 градусів тепла, молюски впадуть у сплячку.

    Вологий мікроклімат створюється за допомогою обприскування внутрішніх стінок водою з пульверизатора 2 рази в день.

    Контейнер з равликами можна тримати на місцевості, обпалював прямими променями сонця, оскільки жаркий клімат згубний для молюсків. Слід виставляти бокс так, щоб на нього падали ранкові та вечірні щадні сонячні промені. Раз в 2-3 дня проводиться вологе очищення внутрішніх стінок «будиночка» від слизу за допомогою м’якої ганчірки і звичайної води без додавання будь-яких миючих засобів.

    Виноградні равлики підтримують свої сили за допомогою злаків, крейди і свіжих рослин. Тваринам подається овес, пшениця, кукурудза, насіння конопель та льону, гречка, соя і листя подорожника. Всі види злакових культур перемелюють в блендері перед подачею в якості їжі.

    Листя подорожника нарізаються тонкими скибками. Якщо господарі улиточной ферми не хочуть витрачати час на помел рослин, їм варто придбати готовий комплексний вид корму – комбікорм.

    Вартість 20 кг комбікорму, придатного для годування 300 голів равликів протягом місяця, досягає 6 доларів. Молюскам пропонують 2-3 прийоми їжі в день і стежать за тим, щоб на земляному дні контейнера не залишалося шматочків їжі.

    Процес гниття органічних залишків призводить до виникнення хвороб і смертей молодняка. Залишки їжі прибираються раз в 3 дня під час чищення скла боксу.

    Равлики дають потомство на другому році життя. Процес запліднення і розмноження відбувається 2 рази на рік. Розведення равликів як бізнес в домашніх умовах обумовлений 2-мя причинами:

    • всі особини – гермафродити, кожна тварина виробляє потомство;
    • один молюск виробляє до 60 «малюків».

    Незважаючи на наявність копулятивних органів чоловічого і жіночого типів, запліднення равлики відбувається за участю другого тварини. Запліднених молюсків відкидають в спеціальні бокси, дно яких покрито грунтовій сумішшю, з метою відкладання тими яєць. Потім дорослі особини пересідають назад в загальний контейнер. Малюки народжуються з шкаралупи на 4-му тижні від відкладення яєць.

    Новонароджене потомство харчується власної шкаралупою, з’їдаючи її до залишку, а починаючи з 6-го дня життя – їжею, призначеної для дорослих равликів. На 6-му тижні життя підросли молюски вважаються молодняком і пересідають в загальний тераріум. Придатними до вживання в їжу равлики стають у віці півтора року.

    Тварини розмножуються круглий рік при наявності сприятливих умов. Під час шлюбного періоду молюсків стане можливим збір ікри, яка вважається цінним продуктом. Утворену пару равликів рекомендується відсадити в окремий бокс для того, щоб по закінченню періоду шлюбних ігор господарі з легкістю змогли зібрати ікру.

    Збут готової продукції у вигляді живого равликового м’яса відбувається при взаємодії з 3-ма основними партнерами:

    • елітними ресторанами, що подає відвідувачам екзотичні страви;
    • консервними заводами, що виробляють консерви з м’яса равликів;
    • фармацевтичними компаніями, що виготовляють різноманітні засоби на основі слизу черевоногих молюсків, які, в свою чергу, користуються великим попитом.

    Стало можливим налагодити збут равликового м’яса закордонним, європейським партнерам. Процедура досить трудомістка – вимагає вкладення великої кількості сил з пошуку надійних партнерів і проходження тяганини з документацією, але в разі збігу цих факторів стабільний дохід вашому бізнесу гарантовано.

    Закупівля равликових боксів разом з річним обсягом корму зажадають 4-4,5 тисячі доларів. У наступні місяці витрата скоротиться до 100 доларів.

    Щорічно 1 особина виробляє близько 1 кг потомства, а, значить, ви зможете реалізувати 300 кг м’яса за ціною 6 доларів за 1 кг при здійсненні оптового продажу. Порція ікри об’ємом в 100 грамів оцінюється на рівні 130-250 доларів. За рік стане можливим збір 1 кг ікри.

    Рентабельність бізнесу оцінюється залученням близько 4-х тис. Доларів капіталу в рік, що в перерахунку на місяць становить 300-400 дол. Чистий дохід сягає 200-250 дол / місяць.

    Організація бізнесу з утримання та розведення молюсків – справа неважка. «Підводним каменем» вважається налагодження збуту продукції постійним покупцям. Простота догляду за тваринами і висока вартість готових продуктів окупають труднощі по знаходженню постійних покупців!

    Цікаві факти про виноградних равликів

    Цікавими фактами про виноградних равликів дійсно варто з вами поділитися. Особливості цієї істоти такі:

    • Цикл життя черевоногих молюсків – 7-9 років, але є унікальні випадки більш тривалого життя виноградних равликів в домашніх умовах. При правильному догляді виноградні равлики досягали віку в 17-21 роки.
    • Молюски рухаються зі швидкістю 3-4 мм в секунду. Також зафіксовані випадки, коли равлики рухаються швидше – 7 мм в секунду.
    • Завдяки своєму еластичному слизистого бичка равлики однаково легко пересуваються як по горизонтальних, так і вертикальних поверхнях.
    • Кров равликів кольору не має – вона прозора.
    • Одна з комун Швеції вибрала виноградного равлика в якості символу, зобразивши її на своєму гербі.
    • У деяких країнах, наприклад у Франції, черевоногих молюсків вважають природною «віагрою», а також лікують їх слизом імпотенцію.
    • Равлики ще з давніх часів розлучаються в промислових масштабах для вживання в їжу. З першого століття нашої ери цим молюском харчуються люди.
    • У м’ясі равликів міститься багато вітамінів, корисних мікро- і макроелементів, а також кількість білків, жирів і вуглеводів збалансовано.
    • Тіло равлики має і лікувальні властивості: з нього виходить така речовина як геліцідін який розширює бронхи.

    Отже, виноградний равлик – унікальний продукт, який володіє неперевершеним цікавим смаком, приємним ароматом, а також неймовірно корисний для організму людини. Зовсім не обов’язково вирушати на пошуки французьких страв з молюсків в дорогі ресторани. Приготувати апетитне страву можна і в домашніх умовах, адже відомо багато покрокових рецептів з фото. Крім цього, равлики використовуються в косметології, оскільки сприятливо впливають на шкірні покриви своєї слизом.

    Також пропонуємо вашій увазі відео з цікавим рецептом приготування будинку равликів.

Про автора

admin administrator