Зміст:
Яке варення найкорисніше: смачна допомога організму взимку
УНІАН розібрався, чим корисне варення і як воно допомагає імунітету взимку.
Восени українці старанно закривали різне варення на зиму. З початком грудня пора відкривати банки зі смачним зіллям і заряджатися природними вітамінами. Але пам’ятайте, що переїдати варення не варто, інакше може піднятися рівень цукру в крові. УНІАН розібрався, чим корисні різні види варення.
- Смородинове варення
- Варення з горобини
- Сливове варення
- Малинове варення
- Варення з ялинових шишок
- Варення з троянди
- Яблучне варення
Смородинове варення
Варення зі смородини вважається одним з найкорисніших. Всім відомі цілющі властивості цієї кислої ягоди. Чорна смородина містить величезну кількість вітаміну C, а також багата головними ворогами грипу фітоніцидами. Більш корисне не варене, а сире варення – в ньому зберігається більше вітамінів.
Варення з горобини
Горобинове варення – прекрасний помічник у боротьбі зі стресом і безсонням. Воно дуже корисне для нервової системи. Також варення з ягід горобини знижує артеріальний тиск, заспокоює нервову систему і покращує працездатність.
Сливове варення
Величезна доза вітаміну P – головна користь варення зі слив. Сливове варення зміцнює стінки судин і знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Малинове варення
У боротьбі з простудними захворюваннями, болями в горлі і високою температурою незамінне малинове варення. При ларингітах, фарингітах та інших хворобах горла корисно їсти варене варення, а при симптомах ГРВІ та кашлі краще додати в чай сире варення.
Варення з ялинових шишок
Варення з ялинових шишок не дуже популярне, але це справжня вітамінна бомба. Воно славиться протибактеріальними властивостями, а також дуже корисне для серця і судин.
Варення з троянди
Незвичайне і дуже смачне варення з троянд дуже корисне для шлунка: покращує травлення, знижує ризик розвитку виразки, нормалізує метаболізм. Ефірні олії в його складі борються з бактеріями і заспокоюють нервову систему. Таке варення збереже більше вітамінів, якщо пелюстки троянд не варити, а просто закрити з цукром.
Варення з вишні
Лікарями доведено, що варення з вишні вкрай корисне для кісток і суглобів, зміцнює судини і знижує тиск. Також вишня багата вітамінами і кислотами, які незамінні при простудних захворюваннях.
Яблучне варення
Яблучне повидло або варення багате пектином – речовиною, яка неймовірно корисна для серця, а також виводить з організму холестерин і важкі метали. Широко відомо, що яблука багаті залізом і калієм, що також корисно для серця.
Вас також можуть зацікавити новини:
Як зробити варення з троянд на зиму: красиво, швидко, незвично
Варення з троянд корисне для серця і судин, нескладне в приготуванні і дуже смачне.
У дбайливого господаря нічого не пропадає даремно. Навіть неїстівні на перший погляд пелюстки троянд можна перетворити в чарівні ласощі. На початку літа з появою перших квіток можна робити смачне варення. Робити варення можна з будь-яких квіток червоного і рожевого кольору, але найсмачніші ласощі виходять з чайних троянд.
Увага : не можна робити варення з покупних троянд – їх обприскують отрутохімікатами. Використовуйте тільки домашні квіти.
Варення з троянди корисне для серця і судин, допомагає при застуді і зменшує зубний біль, якщо намазати його на ясна. Ці ласощі нормалізують травлення і знижують ймовірність розвитку виразки шлунка.
Варення з пелюсток троянд
- Пелюстки рожевих або червоних троянд – 100 г
- Лимонна кислота – щіпка.
- Цукор – 500 г.
На пелюстках бажано обрізати білу частину, якою пелюстки кріпляться до квітки. Ретельно промити пелюстки, обдати окропом, потім замочити в холодній воді на 15 хвилин. Просушити пелюстки. Змішати пелюстки з лимонною кислотою і третю цукру, залишити на 6 годин.
Через 6 годин решту цукру залити водою і довести до кипіння. Варити сироп 3-4 хвилини, знімаючи піну. У сироп висипати пелюстки з цукром. Варити варення приблизно 15 хвилин, поки пелюстки не стануть м’якими. Готове варення розлити по стерильним банкам і закатати кришками.
Варення з троянд без варіння
- Пелюстки троянд – 100 г.
- Цукор – 2 склянки
- Лимон – 1 шт.
У цьому рецепті пелюстки троянд не проходять термічну обробку і зберігають більше корисних речовин.
Пелюстки ретельно промити і обсушити. Скропити соком одного лимона. Посипати цукром і залишити на 6 годин, періодично помішуючи. Через 6 годин суміш пелюсток з цукром пробити блендером до однорідності. Викласти в стерильну банку і закатати кришкою.
Про автора