Чому не можна їсти качині та гусячі яйця

Авторadmin

Чому не можна їсти качині та гусячі яйця

Чи є місце гусячим яйцям в раціоні людини?

Серед дієтологів і лікарів існує неоднозначна думка, яка свідчить, що яйця гусей категорично непридатні, щоб вживати їх в їжу. Хоча деякі думають зовсім інакше. Так в чому ж користь і шкоду такого продукту? Чому деякі твердять, що гусячі яйця можна їсти і вважають їх еліксиром молодості, а інші дотримуються вчиненого протилежної думки? У статті ми розберемо, кому не можна включати їх в раціон, а для кого вони будуть вельми корисні.

  • 1 Яке воно – яйце гуски?
  • 2 Чи можна людині є цей продукт?
  • 2.1 У чому користь?
  • 2.2 У чому шкода?
  • 3 Як правильно вживати?
  • 4 Фотогалерея
  • 5 Відео «Натуральні гусячі і качині яйця»

Яке воно – яйце гуски?

Гусячі яйця, аналогічно качиним, мають досить великими розмірами і міцною шкаралупою, яку покриває білий вапняний наліт. У середньому їхня вага становить 200 г. Вони характеризуються яскраво вираженими смаковими якостями, якщо порівнювати з курячими, які в 4 рази менше за розміром. Однак, вони не такі ароматні і жирні, в порівнянні з качиними.

Гусячі і качині плоди неймовірно поживні і в них знаходиться великий вміст білка і жиру, а калорійність продукту дорівнює 185 ккал. У їжу вживати їх можна, але помірно, тоді вони будуть корисні. В іншому випадку вони можуть завдати шкоди організму.

Також яєчка багаті на вітаміни і мікроелементи. Щоб мати більш чітке уявлення, як виглядають гусячі яйця в порівнянні з курячими, можна подивитися фото нижче.

Чи можна людині є цей продукт?

Гусячі яйця – продукт дуже цінний і поживний, тому на питання, можна або не можна людині їх є, відповідь буде однозначною – звичайно ж можна. Багато років тому людство почало вживати в їжу гусячі яйця в запечена або відвареному вигляді. Але, як відомо, гуски несуться не з такою періодичністю, як курки, отже, такі продукти дорожчі і важкодоступні.

До того ж, через особливого запаху їх використовувати потрібно вкрай обережно. Чому? Це може свідчити про непридатність продукту до вживання. А для того щоб запобігти шкоді, гусячі, як і качині, плоди необхідно варити 15 хвилин, не менше.

Також важливим є і той факт, що при додаванні такого яєчка в тісто або для приготування омлету його потрібно ретельно вимити. Сирий продукт вживати в їжу безумовно не можна, адже є ризик захворіти на сальмонельоз.

У чому користь?

Користь гусячих яєць для організму людини очевидна. Систематичне їх застосування в їжу є відмінною профілактикою захворювань сечостатевої системи. Наявність вітамінів і амінокислот допомагає гарній роботі головного мозку і підтримує в нормі статеві гормони.

Гусячі яйця корисні для кровоносної системи і допомагають очистити печінку від токсинів. До того ж, їх рекомендується їсти для поліпшення пам`яті. Варто відзначити, що жовток виступає сильним антиоксидантом, тому яєчка дуже корисні тим, у кого проблеми із зором. Їх можна не тільки їсти, а й застосовувати в цілях косметології без шкоди у вигляді маски для обличчя.

У чому шкода?

Багато хто вважає, що гусячі яйця можуть завдати шкоди організму, але ця думка в корені невірно. По-перше, у людини може бути звичайна непереносимість продукту. По-друге, щоб звести до мінімуму шкоду і ризик зараження сальмонелою, краще їсти яйця від свідомо здорової птиці.

Потрібно дотримуватися гігієнічних і санітарних норм, перед застосуванням і вживанням продукт мити і піддавати термічній обробці. А також стежити за тим, щоб у яєць не було різкого запаху. Тоді можна буде повністю оцінити, наскільки вони корисні. Не потрібно давати їсти гусячі яйця маленьким дітям, тому як вони, так само як курячі та качині продукти, здатні спровокувати алергію.

Як правильно вживати?

Щоб при вживанні яєць не завдати організму шкоди, рекомендується враховувати певні нюанси. Таким чином можна буде не турбуватися про своє здоров`я і насолоджуватися незвичайним смаком продукту.

Але, разом з тим, необхідно пам`ятати наступне:

  1. Свіже недавно знесене яєчко потрібно грунтовно помити. Це пов`язано з тим, що пори в їх шкаралупі більше, ніж в курячих або перепелиних, тому багато патогенні мікроби можуть запросто проникнути всередину, після чого такий продукт буде небезпечно їсти.
  2. Гусячі яйця володіють особливим запахом, який не кожному любителю яєць сподобається. Але якщо в раціоні птиці було багато трави, то і смак буде набагато приємніше.
  3. Завжди, перед тим як їсти яєчка, їх необхідно варити не менше 15 хвилин. Сирими їх не їдять взагалі, що обумовлено великим ризиком зараження небезпечними мікроорганізмами.
  4. У дітей такий продукт може викликати непередбачену реакцію.

Людям, що страждають підвищеним холестерином в крові, бажано обмежити прийом цього продукту, в інших випадках щоденне вживання 1 такого яєчка не зробить поганого впливу на організм. Придбати гусячі або качині плоди можна на фермерському господарстві або в спеціалізованій точці продажу.

Фотогалерея

Фото 1. Два яйця в кошику з соломою Фото 2. Гусячі яйця в сіні з пухом Фото 3. Сервірований сніданок

Відео «Натуральні гусячі і качині яйця»

На відео заводчиця гусей і качок ділиться своїм досвідом в розведенні цих птахів, а також розповідає, як приготувати домашній майонез на основі їх яєць.

Качині яйця: користь та шкода. Що приготувати з качиних яєць

Зараз багато хто вживає курячі та перепелині яйця в їжу. Однак мало хто знає, що їсти можна також качині яйця. Користь та шкода такого продукту – дуже спірне питання. Чим вони відрізняються від курячих? Чому більшість людей досі сумніваються в тому, чи можна їсти яйця, і намагаються не купувати їх?

Такий продукт однозначно можна їсти, але щоб уникнути негативних наслідків, перед тим як його готувати, краще ознайомитися з характеристикою, умовами зберігання, а також правилами приготування.

Курячі та качині яйця: у чому відмінності

Незважаючи на те, що ці два продукти дуже схожі зовні, все ж є кілька відмінностей:

  1. Качине яйце еластичніше, порівняно з курячим, а багатьом людям ця еластичність не подобається.
  2. Також воно містить набагато більше жирів, ніж куряче, тому поживніше.
  3. Куряче яйце набагато менше: у середньому качині яйця важать приблизно 90 г.
  4. Колір курячих яєць переважно жовтий і білий, тоді як качині можуть бути і білими, і блакитними і навіть зеленими.
  5. Через свій специфічний запах і смак качині яйця сподобаються не кожному.

Шкода качиного продукту

Користь яєць качки обумовлюється їх складом. Але такий поживний продукт у деяких ситуаціях не можна використовувати. А все через те, що:

  1. Схильні до зараження сальмонельозом. Саме тому сирі яйця неїстівні. Перед відварюванням слід добре вимити, а потім правильно приготувати.
  2. Деякі відмовляються їх їсти через наявність специфічного аромату.
  3. Для людей з надмірною масою тіла не підходять, тому що в них є велика кількість жирів.
  4. Не можна застосовувати їх на ніч, тому що перетравлення відбувається дуже довгий час. Може виникнути тяжкість у шлунково-кишковому тракті.
  5. Людям, схильним до алергічних реакцій та індивідуальної непереносимості, їх теж не рекомендується їсти.
  6. Для кишечника та шлунка дитини вони дуже тяжкі. Тому дітям до 6-річного віку вони заборонені.
  7. Не варто вживати їх при вагітності та грудному вигодовуванні, тому що можна заразитися сальмонелою або спровокувати алергію у малюка.

Калорійність качиних яєць

Качині яйця дуже калорійні: 185 ккал міститься в 100 гр., У той час як куряче яйце містить приблизно 150 ккал. Також вони поживніші, тому що в них міститься багато протеїнів і жирів. До складу продукту входять вітамін D, фолієва кислота та інші корисні мінерали та амінокислоти. На питання про те, чи можна їсти качині яйця, фахівці відповідають позитивно та наводять перелік їхніх корисних властивостей.

Незважаючи на те, що багато поживних речовин міститься в яйцях, їх не рекомендується вживати дітям молодше шести років. Через те, що вони більш схильні до різних заражень, фахівці радять не вживати їх вагітним жінкам. Загалом протипоказань не так багато, і всі вони належать до гігієни харчування.

Харчова цінність, склад та калорійність качиних яєць

Яйця є чудовим джерелом високоякісного білка. Вони містять усі незамінні амінокислоти, необхідні організму для вироблення білків. Яєчний жовток багатий жирами та холестерином, а також багатьма вітамінами та мінералами ().

Качине яйце трохи поживніше, ніж куряче яйце – частково через його розмір. Середнє качине яйце важить близько 70 грамів, тоді як велике куряче яйце ближче до 50 грамів (, ).

Таким чином, з одного качиного яйця ви отримуєте більше поживних речовин, ніж з одного курячого.

Однак, якщо ви порівняєте їх за вагою, качині яйця однаково вийдуть уперед. У цій таблиці показано порівняння харчової цінності 100 грам качиних і курячих яєць – близько півтори качиних яєць та двох курячих яєць (, , ).

Качине яйцеКурине яйце
Калорії185 ккал148 ккал
Білок13 грам12 грам
Жир14 грам10 грам
Вуглеводи1 грам1 грам
Холестерин295% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)141% від РСНП
Вітамін B1290% від РСНП23% від РСНП
Селен52% від РСНП45% від РСНП
Рибофлавін24% від РСНП28% від РСНП
Залізо21% від РСНП10% від РСНП
Вітамін D17% від РСНП9% від РСНП
Холін263 мг251 мг

Качині яйця містять широкий спектр вітамінів та мінералів. Зокрема, 100 г качиних яєць містять практично добову норму споживання вітаміну B12, який необхідний для утворення еритроцитів, синтезу ДНК та здорової нервової функції (, , ).

Резюме:

Качині яйця трохи більше курячих. Вони також є відмінним джерелом білків, жирів та широкого спектру вітамінів та мінералів.

Качині яйця: користь та шкода

Качині яйця, як і будь-який інший продукт, мають свої переваги та недоліки. Так, наприклад, користь продукту полягає в наступному:

  1. Качині яйця є потужним джерелом енергії, тому незамінні при наборі маси. Вони показані людям, котрі захоплюються спортом, багато тренуються. Їх також слід включати в раціон людей, які страждають на дистрофію і хочуть набрати вагу.
  2. Цей продукт містить багато поживних речовин. Фолієва кислота, яка міститься в них, позитивно впливає на жіночий організм.
  3. Кальцій, що міститься в яйцях, корисний для кісток та зубів.
  4. Яєчний білок допомагає покращити обмін речовин.
  5. Вогкі яйця вживають не тільки в їжу, їх застосовують і в косметології. Вони роблять волосся більш здоровим і блискучим і допомагають очистити проблемну шкіру.

Дієтологи рекомендують вживати приблизно двічі на тиждень качині яйця. Користь і шкода яєць залежить від особливостей організму кожної людини.

Качині яйця не шкідливі самі собою. Через те, що вони містять багато жирів, їх вживання варто обмежити людям, які бажають скинути вагу. Також вони найбільше схильні до заражень, тому їх не можна їсти в сирому вигляді, а також перед приготуванням потрібно обов’язково вимити. Головне (при приготуванні страви вперше) – дізнатися, скільки варити качині яйця, і дотримуватися цієї вимоги. Також доведено, що вони погано перетравлюються, тому їх не варто вживати увечері.

Підведемо підсумок

  • Качині яйця – смачне задоволення, яке варто спробувати, якщо ви знайдете їх у продажу. Ви можете використовувати їх так само, як курячі яйця і насолоджуватися їх багатшим смаком і жирнішою текстурою.
  • Вони більше за розміром і трохи поживніші, ніж курячі яйця. Вони також містять антиоксиданти та важливі сполуки, які можуть сприяти здоров’ю ваших очей та мозку, а також захистити вас від вікових захворювань чи інфекцій.
  • Якщо у вас є алергія на яйця або рекомендується обмежити їх вживання з інших причин, перед включенням до раціону проконсультуйтеся з вашим лікарем.

Про автора: Олександр Федоров

Кандидат біологічних наук, біолог, експерт із харчування. Закінчив Ставропольський державний університет за спеціальністю “Біологія” на біолого-хімічному факультеті.

Що приготувати з качиних яєць

Головна особливість продукту – яйця можна їсти лише вареними, тому всіма улюблену яєчню-глазунью або омлет із них не зробиш. У кулінарії цей продукт застосовують для приготування салатів, випічки, соусів. Їх можна додавати в будь-яку страву, де потрібні варені курячі яйця. Отже, можна приготувати такі страви з качиних яєць:

  • всім відома окрошка;
  • різні салати;
  • різні сендвічі та бутерброди;
  • фаршировані гриби;
  • супи з вареними яйцями тощо.

Багато людей не знають, скільки варити качині яйця, тому варять їх стільки ж, скільки й курячі, що є помилкою. Тривалість їхнього приготування становить у середньому 12 хвилин.

Качині яйця дуже в’язкі та маслянисті, тому їх часто використовують для приготування тіста. Також їх можна пофарбувати на свято Великодня.

Як правильно приготувати яйця

Корисний продукт унікальний тим, що обробляти його можна лише одним способом – варінням. Причому варити качині яйця потрібно набагато довше, ніж курячі – не менше 15 хвилин, щоб жовток добре загустів. Довге варіння гарантує безпеку готового продукту: після якісної термічної обробки в ньому точно не залишиться сальмонели, яка може завдати серйозної шкоди.

Смажити корисний продукт не рекомендується: при такому способі обробки він набуває занадто в’язкої консистенції і стає гумовим. Втрачаються як користь, так і приємний смак.

І з варених яєць можна приготувати чимало страв:

  • салати та сендвічі;
  • окрошку;
  • фаршировані овочі та м’ясо;
  • супи та гарніри;
  • соуси.

Можна вживати качині яйця для приготування випічки – тісто виходить особливо м’яким та смачним.

Увага! Категорично заборонено вживати в їжу сирий продукт, який не пройшов жодної термічної обробки. Він може бути заражений сальмонелою, а це одна з найнебезпечніших кишкових інфекцій.

Застосування у косметології

Качині яйця застосовуються не тільки в кулінарії. Цей продукт часто використовують і в косметології для покращення волосся та шкіри. Качині яйця застосовують щоб:

  • звузити пори на обличчі;
  • прибрати жирний блиск на обличчі;
  • відновити пошкоджене волосся;
  • волосся набуло здорового блиску;
  • зміцнити волосяні фолікули та зменшити випадання волосся.

Так, наприклад, щоб зменшити випадання волосся, знадобляться яєчний жовток, мед та трохи лимонної кислоти. Ці інгредієнти слід збити до міцної піни і нанести хвилин на 15-20 на шкіру голови, потім змити. Регулярне нанесення такої маски зробить волосся густішим, воно перестане випадати.

Щоб усунути жирний блиск на обличчі, потрібно змішати білок і косметичну глину в однакових пропорціях. Готову суміш необхідно нанести на обличчя кілька хвилин. Після того, як вона висохне, її потрібно змити теплою водою. Для помітного результату таку процедуру потрібно повторювати приблизно раз на тиждень.

Корисні властивості качиних яєць

Цінні властивості та користь качиних яєць для людини проявляються в тому, що вони:

  • зміцнюють зуби та кістки завдяки великій кількості фосфору;
  • регулюють гормональне тло;
  • мають підвищену поживність — від них буде велика користь при нестачі ваги;
  • стимулюють роботу захисної системи організму та покращують обмін речовин;
  • покращують якість крові та благотворно впливають на нервову систему;
  • добре впливають на стан волосся та шкіри у чоловіків та жінок.

Крім того, качині яйця для чоловіків цінні тим, що підвищують здатність до зачаття.

Термін зберігання яєць

Щоб дізнатися, чи свіже яйце, його потрібно покласти в ємність, наповнену водою. Якщо воно потонуло, значить, свіже, якщо спливло – краще його не вживати. Зберігати свіжий продукт потрібно за таких умов:

  • не можна їх зберігати поруч із м’ясними продуктами;
  • у холодильнику качині яйця потрібно зберігати менше семи днів;
  • оскільки найчастіше качині яйця дуже брудні, їх потрібно ретельно вимити, найкраще з милом;
  • варене яйце повинне зберігатися в холодильнику не більше трьох днів.

Іноді визначити ступінь свіжості качиних яєць важко, тому термін їх зберігання дуже маленький.

Де їх можна придбати

Качині яйця є дуже рідкісним продуктом, тому у звичайному магазині придбати їх не вдасться. Їх можна знайти або на фермах, які займаються розведенням яйценосних качок, або спеціалізованих магазинах. У поодиноких випадках качині яйця продаються на колгоспних ринках. Розведенням яйценосних качок в Україні займаються у Скандинавії й у Центральної смузі, а постачанням продукту світовий ринок займається Китай.

Підсумовуючи, потрібно ще раз сказати про те, що можна без побоювань купувати качині яйця, користь і шкода яких залежать, як уже було сказано, від особливостей організму кожної окремої людини. Головне при вживанні яєць добре їх промити і варити 12-13 хвилин.

Про автора

admin administrator