Раціон овець і ягнят: повне керівництво по годівлі тварин
Вівці одні з небагатьох сільськогосподарських тварин, які відрізняються невибагливістю до умов утримання і годівлі. У домашніх умовах і не можуть радувати власника своєю продуктивністю (м`ясо, молоко, шерсть), утримуючись на одному підніжному кормі. Однак, що ще їдять дорослі вівці і ягнята крім трави і сіна, розберемося більш детально в цій статті.
- 1 Норми годівлі дорослих овець
- 1.1 техніка годування
- 2 Меню для дорослих овечок
- 2.1 літнє меню
- 2.2 зимове меню
- 2.3 Раціон барана-виробника
- 3 Годування молодняка і ягнят
- 3.1 Штучне вигодовування ягнят
- 4 Фотогалерея
- 5 Відео «Годування ягнят молоком матері»
Норми годівлі дорослих овець
Вівці в природі харчуються грубими рослинними кормами, тому і на фермах за умови достатньої кількості пасовищних територій можуть міститися виключно на підніжних кормах. Однак не завжди є можливість цілий день пасти тварин і для отримання продукції забезпечити їх необхідною кількістю корму. Тому дуже важливо знати норми годування овець і те, що входить в раціон тварин.
Годувати овець в домашніх умовах потрібно 3-4 рази, якщо тварини знаходяться в умовах ферми (без вільного випасу). Однак, щоб організувати годування з урахуванням потреб тварин і при цьому з найменшими витратами, потрібно враховувати поживність кормів. У фермерстві Радянського Союзу поживність кормів було прийнято вимірювати кормової одиницею, яка дорівнювала 1 кг вівса (середньої якості). Ці норми збереглися і по сьогодні, як найвдаліша і зручна одиниця.
Щоб зрозуміти, що означають норми кормових одиниць, розглянемо приклад. Якщо лугове сіно оцінюється, як 0,4 кормової одиниці, то застосовуємо наступну формулу: 1: 0,4 = 2,5. Тобто, для заміни 1 кг вівса потрібно 2,5 кг сіна. Більш детальну схему поживності основних кормів, дивіться в таблиці нижче.
Однак мало знати тільки поживність кормів, так як важливо враховувати, скільки потрібно корму тваринам різних за віком, статтю та станом здоров`я. Норми, складені зоологами і тваринниками, дозволяють забезпечити овець кормами і для підтримки організму, і для гарної продуктивності: шерсть, м`ясо, молоко. Молоді тварини вимагають більше поживних речовин, ніж дорослі. Однак і серед дорослих норми різні, які залежать від віку, продуктивності, стану здоров`я, умов утримання.
Зразкові норми годування в різному віці, дивіться в таблиці.
техніка годування
Якщо овець багато (більше 5 голів), то годують їх зазвичай в загоні або сараї із загальною годівниці. Практикою доведено, що на свіжому повітрі тварини краще їдять, ніж в умовах приміщення. Вся добова норма розділяється на 3-4 рази з такою послідовністю: спочатку в годівниці дають концентрати, потім соковиті і грубі корми. Якщо основою раціону є груба рослинність, то спочатку дають грубий корм, потім соковитий, потім концентрати і знову грубий.
Сіно, як і скошену траву давати потрібно в спеціальні годівниці-ясла. Зерно і мішанки – в закриті годівниці. Коренеплоди та овочі необхідно різати невеликими шматочками. Різання краще змішувати з січкою або концентратами.
У день одна доросла вівця в холодну пору року випиває близько 3-4 л води, в жарку – більше – до 8 л. При поїданні соковитої трави норма зменшується в два рази.
Меню для дорослих овечок
Основа годування овець – це пасовища, так як їх травна система пристосована до перетравлювання об`ємистих кормів. При цьому вівці погано переносять тривалий стійлове утримання, зате мізерні і бідні пасовища використовують краще за інших с / г тварин. Взимку основою раціону є сіно, близько третини обсягу якого можна замінювати соломою або половою.
Однак не кожне поле підійде для випасу овець. Так, наприклад, для ягнят з матками потрібно вибирати луки з соковитою рослинністю, в той час як для молодняку краще підійде білкова зелень – люцерна, конюшина. Для дорослих овець в період нагулу потрібні сухі бурьяністие і злакові пасовища. А ось болотисті, низинні та лісові пасовища не придатні. Однак крім випасу, вівці потребують і в іншому кормі, особливо, якщо вони є високопродуктивні тварини.
Усі корми для овець можна розділити на групи:
- зелені – свіжа трава;
- сіно;
- силос – використовується при стійловому утриманні;
- сінаж – зі злакових і бобових трав;
- трав`яна мука;
- макуха;
- зерно – овес, горох, ячмінь (дерть);
- соковиті – гарбуз, кабачки, буряк, морква.
Крім зазначених соковитих, грубих і концентрованих кормів також тваринам потрібні вітаміни і мінерали. Частина їх замінюють макухи і висівки, а також якісне сіно. У доповненні можна давати крейда і кісткову муку (30 грам на 1 особину, 10 грам – для ягнят). Крім цього важлива сіль. Її можна давати в дрібному вигляді в корм і мішанки (близько 10 грам, 5-8 грам для ягнят) або класти в окрему годівницю лізунец.
літнє меню
Від зимового стійлового періоду годування до літнього пасовищного овець і баранів потрібно переводити поступово, щоб не викликати розлади травлення. Тому в перші дні випасу тварин потрібно догодовувати сіном і соломою. Тільки через кілька днів можна повністю перейти на траву. Пасти овець на пасовищах, де багато бобових трав (люцерна, конюшина), не можна після дощу і до сходу роси. Влітку однієї дорослої матці потрібно близько 7-8 кг зеленого корму, молодняку – від 4 до 5-6 кг.
зимове меню
Взимку більшу частину часу тварини утримуються в приміщенні на так званому стійловому періоді. Тому дуже важливо заготовити вівцям якісні корми. З огляду на, що велика частина маток саме взимку виношують потомство, потрібно достатня кількість концентратів.
На одну дорослу особину на зиму потрібно заготовити:
- сіно – 150-180 кг;
- солома – 100 кг;
- соковиті корми – 200 кг;
- концентрати – до 100 кг.
Більш докладно про зимове утримання овець дивіться на відео (ZagorodLifeTV).
Раціон барана-виробника
Баран-виробник протягом всього року повинен мати хороший живильний раціон. При цьому на підвищені дози самця переводять за 2 місяці до передбачуваної злучки. Влітку барана догодовують крім пасовиську трави ще і концентратами.
Племінному барана потрібно:
- сіно – до 2 кг;
- концентрати – 0,6 кг;
- соковиті корми – до 3 кг.
У сам случний період все об`ємні корми зменшуються і раціон барана може виглядати так:
- сіно – до 1,5 кг;
- макухи і висівки – до 200 грам;
- концентрати – по 1 кг суміші зерна вівса, гороху та ячменю;
- морква – 500 г.
На додаток до рослинного корму фахівці радять додавати в день 2 курячих яйця і близько 200 грам сиру. Взимку в неслучной період баранів в годівниці дають близько 2 кг сіна (1 кг можна солому), до 4 кг картоплі і близько 500 г концентратів.
Годування молодняка і ягнят
Годування ягнят і молодняку можна розділити на три періоди:
- 12 тиждень життя – молоко матері або замінники молока;
- 3-4 тиждень – поступове приручення до підживлення;
- 5 тиждень – привчання до основного раціону;
- 2 місяці – переклад молодняку на спеціальний раціон з урахуванням продуктивності і цілі використання (на шерсть, для м`яса, на плем`я і т.д.).
У перший період життя – підсисний – ягнята харчуються виключно молоком матері з розрахунку на 1 кг ваги 5 кг молока. Вже з 10-го дня життя можна привчати до сіна, до гілок, підвішуючи віники, до овочів – морква і буряк в годівниці. Приблизно з 20-го дня вже потихеньку добре вводити концентрати з розрахунку до 75 грам для місячного ягняти. Доза концентратів до 4 місяців збільшується до 350 грам.
В якості підгодівлі підростаючим ягнятам в домашніх умовах утримання потрібно давати відвари вівсянки і макуха. Цінним джерелом вітамінів для молодняка також є трав`яна мука бобових культур, хвойне борошно (на 1 кг по 500 грам), пророщені зерна вівса і ячменю, риб`ячий жир (10-15 грам). З початком пасовищного періоду ягнята виганяються на випас разом з матками. Крім свіжої трави в раціон ягнят включають концентрати з розрахунку: 1 місяць – до 50 грам, 2 місяці – до 150 грамів на добу.
Поїти ягнят і молодняк потрібно частіше, ніж дорослих овець і баранів – не менше 4 разів на добу невеликими порціями.
Штучне вигодовування ягнят
Якщо так сталося, що новонароджені ягнята в домашніх умовах залишилися сирітками і не можуть харчуватися молоком матері, їх можна перевести на штучне вигодовування. Для цього використовують звичайне коров`яче молоко, доповнене яйцями і жирами. Для приготування суміші молоко корови підігрівають до 30 градусів, потім додають два курячих яйця, риб`ячий або козячий жир. У перші 5 днів малюків-сиріток поять з соски не менше 5 разів на добу, потім поступово привчаючи до миски і скорочуючи кратність напування. Щоб сиріток вигодувати здоровими, в добове годування ягнят включають концентрати: 15-30 днів – 20-50 грам, 1-2 місяці – 100-150 грам.
пасти
3) — о́чі (чим), о́ком, очима (кого). Зариться, заглядываться, смотрѣть, не сводя глазъ, на что. В останнє рідними лугами й берегами дід очі приязні пасе й не напасе. К. Дз. 155. Полю просо за током, а він мене пасе оком. Грин. III. 649. Сидить нерухома та пасе нас очима. МВ. (КС. 1902. X. 145).
3) — задню. Быть позади всѣхъ. Сем’я моя не буде пасти між людьми задню. Г. Барв. 348. Тим часом я такий же маю розум, я ні в чому не буду пасти задню. К. Іов. 25.
II. Пасти, -ду́, -де́ш
1) Пасть, упасть. Троянці всі замурмотали, Дидоні низько в ноги пали. Котл. Ен. На серці туга така пала, що йому дух так і захватує. Кв. Відразу пав без душі.
2) Опуститься на землю. Полинь ти, соколе ясний. Сядь-пади у мого батька й матері перед ворітьми. АД. І. 95. Прилетіла пава, в головочках пала. Мет. 104.
3) Припасть, покрыться. Приливали доріженьку, — таки пилом пам. Мет. 22.
Значення в інших словниках
- пасти — пасти: па́сти очи́ма: слѣдить глазами, не сводить глазъ [ІФ,1890] — пасти очима (343): стежити, слідкувати, [MО,VI] Словник з творів Івана Франка
- пасти — па́сти 1 дієслово недоконаного виду виганяти худобу на пашу па́сти 2 дієслово доконаного виду упасти Орфографічний словник української мови
- пасти — Випасати, попасати, (трохи) підпасати, (постійно за плату) чабанувати. Словник синонімів Караванського
- пасти — [пастие] -су, -сеш, -сеимо, -сеите; нак. -си, -с’іт’ (худобу) Орфоепічний словник української мови
- пасти — I -су, -сеш, недок. 1》 перех., рідко неперех. Виганяти худобу, птицю на пашу, пасовисько, доглядаючи за нею. 2》 неперех., діал. Пастися. II паду, падеш. Док. до падати 1-5), 7-9), 11). Великий тлумачний словник сучасної мови
- пасти — ПА́СТИ¹, су́, се́ш, недок. 1. кого, що, рідко без дод. Виганяти худобу, птицю на пашу, пасовисько, доглядаючи за нею. Мені тринадцятий минало. Я пас ягнята за селом (Т. Словник української мови у 20 томах
- пасти — па́сти стежити, спостерігати (ср, ст)||пасти очима ◊ па́сти очи́ма → пасти Лексикон львівський: поважно і на жарт
- пасти — Біда тим вівцям, де вовк пастушить. Біда громаді, коли проводирі обкрадають її. Вівці ж мої вівці, великий бутею, а хто вас буде випасати, як я ся оженю. Журба пастуха, що коли ожениться, то не зможе пильнувати овець, а жінки. Лихий пастух вовка годує. Приповідки або українсько-народня філософія
- пасти — (кого?), -су, -сені, недок. Вистежувати когось, шпигувати. Звідки ти знаєш? Ти що, пасеш мене? Словник сучасного українського сленгу
- пасти — (-су, -сеш) недок., кого. 1. крим., мол. Стежити, спостерігати за кимсь. Хто насмілився пасти його, Меркурія? (А. Кокотюха, Повернення сентиментального гангстера). БСРЖ, 422; СЖЗ, 78; ЯБМ, 2, 143. 2. мол.; жарт.-ірон. Контролювати чиюсь поведінку. БСРЖ, 422; ПСУМС, 51. Словник жарґонної лексики української мови
- пасти — ні сі́ло ні (ані́) впа́ло (па́ло), перев. у знач. вставн. словосп. 1. Без будь-якої причини; безпідставно; невідомо чому. — Чи не здається їм дуже дивним те, що я, ні сіло ні впало, берусь учити діти (дітей) дурно (Б. Фразеологічний словник української мови
- пасти — I. ПА́СТИ (худобу, птицю); ПОПАСА́ТИ розм., ПОПА́СУВАТИ рідше (перев. у дорозі або час від часу); НАПАСА́ТИ, УПАСА́ТИ (ВПАСА́ТИ) розм., НАПА́СУВАТИ рідше (досита); ПІДПАСА́ТИ розм. (трохи або час від часу). — Док. Словник синонімів української мови
- пасти — Па́сти, паду́, паде́ш, паде́ = упа́сти па́сти, пасу́, пасе́ш, пасе́ Правописний словник Голоскевича (1929 р.)
- пасти — ПА́СТИ¹, су́, се́ш, недок. 1. перех., рідко неперех. Виганяти худобу, птицю на пашу, пасовисько, доглядаючи за нею. Мені тринадцятий минало. Я пас ягнята за селом (Шевч. Словник української мови в 11 томах
Про автора