До якої ваги виростає форель

Авторadmin

До якої ваги виростає форель

Як приготувати форель: 11 смачних рецептів

Форель — це не тільки дуже смачна і поживна риба, але і прикраса для будь-якого святкового столу. Для її приготування не потрібно якихось особливих навичок і вмінь, треба лише зуміти підкреслити її ніжний, вишуканий смак. Нижче ми розглянемо, як приготувати форель в домашніх умовах.

  1. Кращі рецепти форелі
  2. Паштет з форелі
  3. Рисовий суп з фореллю і кизилом
  4. Хрусткий пиріг з фореллю
  5. Теплий салат з фореллю
  6. Шашлик з форелі
  7. Форель по Сен-Флорентински
  8. Філе форелі в вершково-часниковому соусі
  9. Олів’є з рибою
  10. Юшка з форелі
  11. Форель, смажена на грилі
  12. Форель, запечена в духовці цілком
  13. Як вибрати форель
  14. Розмір
  15. Зовнішній вигляд
  16. Заморожування
  17. Як правильно чистити і потрошити форель

Кращі рецепти форелі

Паштет з форелі

Інгредієнти

  • 4 форелі,
  • 3 пучка зеленого салату,
  • 570 мл води,
  • 250 мл желе,
  • 100 мл збитих вершків,
  • 1 лимон,
  • щіпка меленого чорного перцю, солі.

Приготування

Рибу відварити на водяній бані і очистити від кісток. Посолити і поперчити. Відварити листя салату, дрібно нарізати і перемішати зі збитими вершками, желе, сіллю і перцем. У форму влити половину суміші. Зверху викласти філе форелі і полити рештою суміші з салату. Поставити в холодильник на 3 ч. Прикрасити збитими вершками, листям салату і скибочками лимона.

Рисовий суп з фореллю і кизилом

Інгредієнти:

  • 2 ст. ложки рису на 2,5 склянки води,
  • 150 г риби,
  • 1 цибулина,
  • 1 корінь петрушки,
  • по 1 ст. ложці сушеного кизилу і ядер волоських горіхів,
  • зелень естрагону, сіль.

Приготування

Форель очистити, видалити нутрощі і зябра, ретельно промити. Рибу залити холодною водою, додати сіль, нарізані коренеплоди петрушки, цибулю і варити на слабкому вогні 15-20 хвилин. Після рибу вийняти, а бульйон покласти очищений від кісточок рис, сушений кизил, товчені ядра волоських горіхів і довести до кипіння. Подавати суп, посипавши зеленню естрагону. Варену рибу покласти на окрему тарілку.

Хрусткий пиріг з фореллю

Інгредієнти

  • Тісто філо — 8 аркушів
  • Філе форелі — 450 г
  • Печериці — 400 г
  • Сир рікотта або сир — 250 г
  • Сир вершковий м’який (маскарпоне) 100 г
  • Масло вершкове — 75 г
  • Спаржа зелена — 200 г
  • Цибуля ріпчаста — 1 маленька головка
  • Петрушка рубана — 2 ст. л.

Приготування

  1. Відварюйте спаржу в киплячій воді 3 хвилини. Промийте холодною водою і обсушити.
  2. На сковороді з 1 ст. л. вершкового масла обсмажуйте 3 хвилини подрібнену цибулю, додайте гриби і смажте ще 5-7 хвилин. Покладіть петрушку.
  3. Змішані в окремій мисці сири додайте до грибів і цибулі.
  4. Круглу форму для запікання діаметром 23 см змастіть вершковим маслом. Викладайте тісто у форму, змащуючи кожен аркуш розм’якшеним вершковим маслом і залишаючи за краями форми довгі кінці (ними буде накриватись пиріг). Поки один лист тіста змащується маслом, інші повинні лежати під вологим рушником

Листи філо швидко висихають на повітрі.

  1. Викладіть на тісто половину сирно-грибної маси, потім шматочки риби в один шар. Посоліть і поперчіть. На рибу викладіть спаржу, а зверху — решту сирно-грибну масу.
  2. Укрийте пиріг звисаючими кінцями тесту. Змастіть поверхню вершковим маслом.
  3. Випікайте пиріг 25 хвилин в духовці, розігрітій до 200 °C, потім нещільно прикрийте фольгою і печіть ще 15 хвилин.
  4. Готовий пиріг перекладіть на підігріте блюдо.

Читайте також: Торт «Пломбір» – 6 дуже смачних рецептів ніжного торта

Теплий салат з фореллю

Інгредієнти

  • 200 г стейка свіжої форелі,
  • 1 пучок рукколи,
  • 2 болгарських перцю різного кольору,
  • 40 г картопляних чіпсів (готових),
  • сіль, мелений чорний перець — за смаком,
  • оливкова (або рослинне) масло для смаження.

Заправка:

  • сіль, цукор — за смаком,
  • 2 зубчики часнику,
  • 75 мл оливкової олії,
  • 1 лимон для соку

Приготування

Збризнути соком лимона стейк. Посолити, поперчити. Обсмажити до готовності на сковороді в оливковій олії. Перекласти на тарілку, закрити фольгою і поставити в тепле місце.

Видалити з перців насіннєві гнізда, розрізати навпіл і нарізати соломкою товщиною близько 5 мм Бланшувати в киплячій воді 1 хв. Злити воду, висушити перець.

Для заправки дрібно порубати часник або пропустити через прес. Додати до подрібненого часнику лимонний сік. Влити оливкову олію, додати сіль, трохи цукру, перемішати. Для сервірування через кільце укласти листя рукколи, бланшований перець, полити невеликою кількістю соусу і притиснути. Зверху покласти кілька листя салату і кілька скибочок теплою риби, покладеної в чіпси.

Шашлик з форелі

Інгредієнти:

  • Філе форелі — 500 г
  • Помідори черрі — 8-10 шт.
  • Шпинат — 200 г
  • Цибуля червоний — 1 шт.
  • Соус соєвий — 70 мл
  • Лимонний (апельсиновий) сік — 70 мл
  • Мед рідкий — 50 мл
  • Імбир — 1 ч. л.
  • Часник — 1-2 зубчики

Приготування:

Філе ріжемо довгими вузькими смужками шириною з помідор черрі. Цитрусовий сік з’єднайте з соєвим соусом, медом і спеціями (імбир і часник). І в цьому маринаді витримайте рибу хвилин 15. Нанизати смужки риби на шампури, чергуючи їх з черрі. Починаєте нанизувати з риби, потім надягаєте помідор, потім знову закриваєте її фореллю і так, до кінця хвилі. Далі тільки вугілля, тут далеко не тікайте, ніжна форель готується миттєво, 5-7 хвилин з кожного боку і все.

Форель по Сен-Флорентински

Інгредієнти

  • 4 невеликі форелі
  • 200 г вершкового масла
  • Підлогу ст. л. солі
  • Підлогу ч. л. меленого чорного перцю
  • 1,4 л білого вина
  • 1 цибулина
  • Збірний пучок пряної зелені (базилік, петрушка, кріп, селера)
  • 2 бутона гвоздики
  • 1 ч. л. меленого мускатного горіха
  • Скоринки від 4 скибочок хліба

Приготування

Очистіть і випатрайте форель, видаліть хребет і промийте. Розділіть трави на дві частини, одну половину дрібно наріжте, другу — зв’язати в пучок. 150 г вершкового масла розімніть вилкою, додайте сіль, перець і нарізані трави, змішайте.

Масло із зеленню покладіть усередину кожної рибини. Викладіть рибу на сковороду; додайте сіль, перець, мускатний горіх, гвоздику, очищену цибулину, пучок трав і дрібно нарізані хлібні скоринки. Залийте вином так, щоб вона покрила рибу на 1,5 см. Тушкуйте на сильному вогні 10 хвилин, підпаліть і фламбируйте.

Додайте вершкове масло, добре розмішайте і тушкуйте ще 5 хвилин. Подавайте на стіл з приготованим соусом.

Філе форелі в вершково-часниковому соусі

Інгредієнти:

  • Форель (сьомга або лосось) — 500 р.
  • Лимон — 0,5 шт.
  • Масло рослинне — 1 ст. ложка
  • Сіль, перець — за смаком
  • Для соусу:
  • Вершки (10%) — 300 мл
  • Часник — 3 зубчики
  • Каррі — ч. ложка
  • Сіль, перець, зелень — за смаком

Приготування

Філе риби відокремити від шкіри, звільнити від кісток, порізати на середні шматочки, посолити, поперчити і полити соком половини лимона. Перемішати і залишити маринуватися на 20 хвилин.

Читайте також: Салат з ананасами і грибами — 10 чудових рецептів

Кнопками «МЕНЮ/ВИБІР» вибрати програму «ПІДЖАРКА», встановити час 10 хвилин і 3 рівень температури. Відкрито кришку і повернути ручку в положення «ЗАКРИТО» (смажити при відкритій кришці). Натиснути кнопку «СТАРТ».

Обсмажити на рослинній олії шматочки риби, акуратно помішуючи. Додати вершки, сіль, перець, каррі, перемішати і довести до кипіння. Як тільки закипить, додати подрібнений часник і зелень. Ще раз все перемішати.

Закрити кришку, натиснути кнопку «ПІДІГРІВ» і дати постояти так хвилин 10-15, щоб риба просочилася смаком і ароматом часнику і зелені.

Олів’є з рибою

Інгредієнти

  • Картопля — 2 шт.
  • Яйце куряче — 2 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Яблуко — ½ шт. (зелене)
  • Горошок зелений — 5 ст. л.
  • Огірок — 2 шт. (свіжий)
  • Корнішони — 56 шт. (мариновані)
  • Форель — 150 гр. (слабосолона)
  • Цибуля червоний — ½ шт.
  • Майонез — 150 гр.

Приготування:

Картоплю і моркву ретельно миємо, відварюємо в мундирі до готовності. Остуджуємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо дрібним кубиком. Відварені круто яйця очищаємо і так само нарізаємо. Моєму свіжий огірок і разом з маринованими корнішонами дрібно ріжемо. Подрібнюємо яблуко, форель і червоний лук. Викладаємо нарізані інгредієнти в салатник, додаємо останній штрих — зелений горошок. Заправляємо майонезом і подаємо!

Юшка з форелі

Інгредієнти

  • форель вагою до 1,5 кг
  • 2 головки ріпчастої цибулі
  • 1 корінь петрушки
  • 5 картоплин
  • 2 лаврових аркуша
  • зелень петрушки і кропу
  • чорний перець горошком
  • чорний мелений перець
  • сіль

Приготування

Рибу промийте і випатрайте, зябра викиньте. Наріжте великими шматками (голову і хвіст не викидайте), залийте 3 л холодної води і варіть з цілої очищеної цибулиною, коренем петрушки, горошинами перцю, частиною зелені і лавровими листками 1 годину.

Процідіть. М’якоть риби відокремте від кісток, відкладіть. Доведіть бульйон до кипіння, додайте очищений і нарізаний великими шматками картоплю і подрібнену цибулину. 48 Посоліть. Варіть 25 хвилин.

У тарілки з готовою рибною юшкою викладіть шматочки риби, приправте перцем, посипте залишилася зеленню.

Форель, смажена на грилі

Інгредієнти

  • 2 форелі, кожна близько 225 г (якщо морожена — розморозити);
  • 15 мл меду;
  • 15 мл гірчиці в зернах;
  • 1 лимон.

Приготування

Помийте форель і висушіть зсередини і зовні. Розігрівайте гриль протягом 5 хвилин. Покладіть мед, масло і гірчицю в невеликий посуд і добре збийте. Вичавіть сік з половини лимона, натерти шкірку на дрібній тертці і додайте в суміш. Змастіть форель зсередини і зовні приготовленої масляною сумішшю і викладіть, голова до хвоста, в дрібну жароміцний посуд.

Полийте форель масляною сумішшю. Половину лимона наріжте на шматочки і покладіть всередину форелі. Покладіть посуд з фореллю на нижню решітку. Готуйте 12 хвилин при 20% і включеному грилі, перевертаючи форель.

Форель, запечена в духовці цілком

Інгредієнти

  • Форель — 2 шт. по 500 г
  • Цибуля зелена — 2 шт.
  • Помідор великий — 1 шт.
  • Лимон — 1 шт.
  • Чебрець — 4 гілочки
  • Петрушка — пару гілочок
  • Олія оливкова — 2 ст. л.
  • Сіль — за смаком
  • Перець ч. м. — за смаком
  • Приправа для риби — на смак

Приготування

Рибу почистіть від луски, видаліть нутрощі і зябра, промийте під проточною водою, обсушити паперовим рушником.

Вистеліть деко фольгою глянсовою стороною вгору. Змастіть оливковою олією фольгу. Якщо боїтеся, що риба все одно причепиться до фользі, наріжте кільцями ріпчасту цибулю і викладіть його на фольгу, а на нього — рибу. Збризніть рибу оливковою олією, посоліть, поперчіть, посипте приправою для риби зовні і всередині. Дайте рибі кілька хвилин промаринуватися.

Читайте також: Смажені гриби з цибулею – 7 рецептів приготування

Помідор, цибулю і лимон помийте, обсушити, наріжте. Помідор і лимон — кільцями, зелений лук наріжте так, щоб його було зручно вкласти в черевце риби.

У черевце риби покладіть гілочку петрушки, пару гілочок чебрецю, зелений лук, скибочки помідора і лимона. Запікайте в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин.

Готову форель, запечену в духовці цілком, подавайте відразу ж після приготування.

Як вибрати форель

Розмір

Розмір тушки — перше, що може допомогти впізнати потрібну рибку. Форель забивають тоді, коли риба досягає ваги близько чотирьох кілограмів, а сьомзі ж дають можливість зрости до восьми кілограм. Зовнішній вид риби також важливий. У форелі форма тушки більш округла, можна навіть сказати — пузата, тоді як сьомга має загострену голову і більш витягнуту тушку.

Луска форелі помітно дрібніше, ніж сьомги. Уздовж боків у форелі є поздовжні смуги, які також є характерними тільки для цього виду риба. При купівлі вже обробленої риби, можна орієнтуватися на забарвлення м’яса. Більш насичена і яскрава забарвлення притаманна м’яса форель, сьомга виглядає блідіше.

Зовнішній вигляд

Купуючи в магазині свіжу форель, свою увагу потрібно приділити, насамперед, її зовнішнього вигляду, оцінити очі, зябра і шкіру. Якісна риба має еластичну і вологу шкіру, ніяких пошкоджень на ній бути не повинно. Природний колір і блиск повинен бути і у луски свіжої риби. Зябра такої риби яскраві, а очі опуклі і прозорі.

Пропоновану вам рибу варто понюхати — характерний приємний запах властивий тільки свіжої форелі. Відмовитися від покупки слід в тих випадках, якщо від риби виходить запах риб’ячого жиру або неприємний кислий запах, луска її липка і каламутна, зябра — потемнілі, а очі — сумні та запалі.

Заморожування

У такому випадку ніяких ознак розм’якшення риба мати не повинна, поверхня її повинна бути твердою. Якщо природний колір деякі ділянки шкіри такий форелі втратили або покрилися помітними білими плямами, краще відмовитися від покупки, оскільки до заморозки риба вже мала пошкодження або була заморожена неправильно.

Зім’яті, скручені і помітно покручені тушки замороженої риби купувати також не рекомендується, так як це, швидше за все, вказує на повторне заморожування, яка робить непридатною таку рибу в їжу.

Як правильно чистити і потрошити форель

Крім того, як готувати форель, потрібно знати і як її чистити. Для очищення від луски краще використовувати ніж невеликого розміру зі спеціальними щербинами. Допускається видалення лусочок як зростання, так і проти зростання. Для початку процесу патрання необхідно зробити надріз, йде від декількох сантиметрів від хвоста до плавникам на грудях. Можна використовувати ножиці або гострий ніж.

Акуратно видаліть нутрощі. Не кваплячись позбавляйтеся від плівок і згустків крові, так як вони можуть зіпсувати смак і перекреслити ваші старання. Щоб прибрати зяброві пластинки, зробіть додаткові надрізи (збоку і під щелепою). Голову можна не відрізати, досить зробити один глибокий надріз в нижній частині.

Основи вирощування форелі

Відео: Вирощування форелі і муксуна на рибної фермі під Ригою

1) Ручьевая форель.

Відео: The technology of growing trout is very simple

Мешкає в річках, пов`язаних з Азовським, Чорним, Білим, Каспійським і Балтійським морями. Відрізняється дієтичним м`ясом з високими смаковими якостями, має високу цінність.

В природі живе виключно в холодних водоймах – лісові і гірські струмки. Струмкова форель потребує дуже хорошому постачанні водойми киснем.

2) Райдужна форель.

Назва риба отримала завдяки своїй специфічній забарвленні. Споконвічне місце проживання – Північна Америка. Ця форель теж воліє холодні водойми, але може жити і в теплих ставках (за умови забезпечення потреб у кисні). Для вирощування райдужної форелі оптимальна температура дорівнює + 16-18 ° С.
Окремі різновиди райдужної форелі мають особливо високими здібностями до зростання, в 2-2.5 рази перевершують своїх побратимів.

У чому полягає технологія вирощування форелі?

Для початку слід підібрати водойму, в якому буде міститися риба. Для цього недостатньо просто організувати такий водойма, потрібно перевірити його гідрохімічні і біогеологіческіе параметри, що під силу тільки фахівцям.
Крім того, потрібно отримати дозвіл на використання водойми і навколишніх земель, і підтвердити, що рибне господарство не становить загрози для екології.

для вирощування форелі використовують садки, басейни, ставки.

Для утримання риби можна використовувати водопровідну воду – хлор є для форелі отрутою.

1) Розведення форелі в садках.

Садок – Плаваюча рамка з дрібнопористий (6 мм) сіткою, закріплена на березі або за допомогою якорів. Глибина садка варіює від 2 до 6 метрів, між дном садка і дном водойми 1-1.5 метра. Щільність заселення риби в садок – до 100 штук на 1 м . Розміщувати садки з фореллю можна не тільки в ставках, а й в річках, водосховищах, і навіть в морях.

При використанні морської води для вирощування форелі можна збільшити швидкість її зростання за рахунок прискорення обміну речовин (в першу чергу відбувається інтенсифікація білкового обміну). Але треба враховувати, що переклад форелі з прісної води в солону не повинен бути різким – це треба робити поступово, додаючи морську воду невеликими порціями, щоб у риби було час адаптуватися. З віком стійкість форелі до солоній воді збільшується.

Відео: вирощування форелі ч, 1 & Олена Білецька

2) Розведення форелі в ставках.

У віці 1 року молодняк форелі в кількості 500-1000 штук запускають в ставок. Але потрібно враховувати, що форель не розмножується в ставках. Для розмноження риби застосовують штучне запліднення. У ставках зазвичай тримають маточне стадо, окремі водойми виділяються під ремонтний молодняк 2-3 років. Годування організовується так, щоб не менше 50% становила натуральна природна їжа.

Повноцінне рибне господарство включає в себе інкубаторій, басейни для малюків, ставки для дорослої риби, склади для кормів, морозильники для рибопродуктів, і інші необхідні технічні споруди.

Форель великих розмірів, яку вирощують для баличних виробництва, містять здебільшого в садках і ставках, іноді у високих басейнах. Вирощування форелі в басейнах вимагає додаткових вкладень у відповідне обладнання.

Температура води для утримання форелі: + 16-18 ° С, температура для нересту становить + 4-11 ° С. Готовність до розмноження з`являється у риби у віці від 2 до 5 років, зазвичай до трьох років. Основна кількість риб-виробників представляють особини 3-7 років з масою не менше 400 г, активні і рухливі, з яскравим забарвленням. Від ваги і віку форелі залежать її репродуктивні якості. Якщо правильно розрахувати цикли розмноження, то нерест можна проводити круглий рік.

Для форелі виробництво ікри здійснюється штучно.
Форелі-виробників тримають в окремих садках з щільністю 25-30 штук на 1 м . Для штучного запліднення рибу виловлюють, застосовують наркотичний вплив, потім відбирають ікру у самок, сперму у самців і змішують в тазу, після чого додають воду, і через 3-5 хвилин ікра стає заплідненої. Норми якісної ікри такі: 3-5.3 мм в діаметрі (незапліднена), кількість – від 1300 до 4000 штук з особи.

Шановні відвідувачі, збережіть цю статтю в соціальних мережах. Ми публікуємо дуже корисні статті, які допоможуть Вам у вашій справі. Поділіться! Тисніть!

Як і чим можна годувати форель?

При вирощуванні форелі в домашніх умовах харчування відрізняється від природного. У природі форель – хижак, харчується дрібною рибою, а деякі види – комахами й іншою річковий живністю.

У рибному господарстві починати годування личинок форелі слід живим зоопланктоном з добавками протертого яєчного жовтка і селезінки. Малькам дають мішанки з перетертої тканини селезінки, м`ясо-кісткового та м`ясо-рибного борошна і риб`ячого жиру.
Доросла риба харчується кормом тваринного походження рибо- і м`ясопродукти, в тому числі живі корми. З цією метою застосовується як м`ясо, так і окремі органи сільськогосподарських тварин, а також кишки, лівер, м`ясні відходи, риба і відходи рибного виробництва, креветки, лялечки шовкопряда, сироватка, молоко, яйця птахів, молюски, комахи та інше. Клітковина і інші рослинні добавки фореллю не засвоюються, але використовуються для розпушення кормової маси.

Існують сухі комбікорми для форелі, з урахуванням вікових та продуктивних груп: для личинок, для дорослої риби, для маточного поголів`я і т.д. Комбікорми поділяють на потопаючі і плаваючі.

Варто враховувати, що смак м`яса у форелі, яка харчується рибою та м`ясом, відрізняється від смаку тієї, що вирощена на сухих кормах.

Забарвлення м`яса форелі теж залежить від харчування – червонуватий колір з`являється при додаванні спеціальної кормової добавки – катаксантіна.

Раціон форелі складається з урахуванням її потреби в повноцінних білках і умов утримання (інтенсивність роботи травної системи риби залежить від її віку і температури води, в якій вона міститься).

Яке обладнання для вирощування форелі може знадобитися?

набір обладнання буде залежати від способу утримання і вирощування, а також від технічних параметрів рибного господарства. Це можуть бути інкубаційні апарати і стійки, кормороздавачі та автокормушки, різні типи аераторів і компресорних станцій, кисневі конуси, барабанні фільтри, pH метри і хлор-метри, стерилізатори і очисники води, човни, тази і відра, а також всілякі види басейнів і лотків.

Про автора

admin administrator