Гриб парасольку чи можна їсти

Авторadmin

Гриб парасольку чи можна їсти

Зміст:

Опис, різновиди та властивості грибів парасольок

Ці гриби багато грибники не розглядають всерйоз. Початківці збирачі бояться сплутати їх з мухоморами і отруїтися. Грибники зі стажем визнають тільки «справжні» гриби типу білих і рижиків, і навіть не дивляться в бік менш відомих. Насправді, парасольки – смачні делікатесні гриби. А як їх правильно знайти і приготувати дізнаєтеся з цієї статті.

  • Де можна зустріти гриб парасольку
  • Як виглядають гриби парасольки?
  • їстівні парасольки
    • Парасолька білий польовий (луговий)
    • Червоніє кошлатий гриб парасольку
    • Строкатий парасольку (великий)
    • парасолька дівочий
    • Гребінчастий парасольку (лепіота)
    • Каштанова або червоно-коричнева лепіота (парасолька)
    • Розмноження через суперечки
    • Розмноження через грибницю

    Де можна зустріти гриб парасольку

    Парасольки – вельми незвичайний вид грибів. Величезні грибні капелюшки, розкидані по лузі або переліска, нагадують космічні літаючі тарілки. І це – їх головна відмітна особливість. Цінителі цих грибів стверджують, що вони мають дуже вишуканий смак. Кому-то він нагадує курку, а кому-то камбалу. Їх запах порівнюють з тонким горіховим ароматом. І такими якостями вони сильно відрізняються від своїх лісових побратимів (білих, підберезовиків та інших).

    Поширені ці гриби практично по всьому світу, де є родючий грунт, перегній, вологе середовище. Ростуть в частіше змішаних і майже завжди в листяних лісових зонах. Але їх можна зустріти і в полях, на луках, на пасовищах, в скверах і міських парках.

    Деякі види ростуть навіть при відсутності світла в підвалах (як печериці). На сьогоднішній день відомо одинадцять видів грибів парасольок. Вони зустрічаються по всій території Росії, в Європі, Америці, а також в деяких азіатських країнах (Іран, Туреччина). У Росії росте сім видів парасольок.

    Як виглядають гриби парасольки?

    Справжні їстівні парасольки важко переплутати з іншими грибами через їх великих розмірів. Діаметр капелюшка може варіюватися від десяти до тридцяти сантиметрів. Гриб у молодому віці має форму яйця, потім капелюшок набуває вигляду дзвіночка. У міру зростання капелюх розкривається, стає плоскою. На дотик вона суха, зрідка може бути слизової. Шкірочка капелюшка покрита тонкими великими лусочками. Колір – білий, бурий, може бути трохи жовтуватий або червонуватий. Пластинки і суперечки білі чисті.

    Ніжка гриба висотою від десяти сантиметрів до тридцяти (у великих грибів). Товщина ніжки 2-3 сантиметри. Вгорі є широке рухливе колечко, яка не зникає в міру зростання. Ніжка також покрита лусочками.

    їстівні парасольки

    Існує кілька найбільш часто зустрічаються видів їстівних парасольок.

    Парасолька білий польовий (луговий)

    Зустрічається цей гриб з весни до кінця осені. Росте на луках, в лісах, степовій зоні. У Росії його можна побачити в лісах Сибіру, ​​Примор`я, Європейської частини і на Північному Кавказі. Звичайний розмір цього гриба (за розміром капелюшки) не більше десяти сантиметрів. Найбільші білі парасольки можна зустріти на гумусних грунтах (найчастіше в степу.) Там їх максимальний розмір становить 15-20 сантиметрів.

    Як і всі види грибів парасольок, у білих капелюшок спочатку куляста, але в міру зростання випрямляється. На капелюшку в центрі є конусоподібний горбик. Ніжка гриба тонка, невисока, біла або бежева. Плодоношення триває з початку літа (червень) до кінця жовтня.

    Червоніє кошлатий гриб парасольку

    Дуже цінується любителями парасольок. Гриб має приємний запах і смак. Поширений в лісах, на багатих перегноєм грунті. Можна зустріти в теплицях і оранжереях, з привізною з лісів грунтом. В таких умовах зростає, як печериця. Плодоношення з середини літа (липень) до кінця жовтня.

    Гриб досить великий і м`ясистий. Капелюшок від десяти до 20 сантиметрів по колу. Колір сірувато-бурий або сіро-охристий. Поверхня тріскається, з великими лусочками коричневого кольору. Товста пухка м`якоть, на повітрі при розломі набуває червонуватого відтінку.

    Висота гриба – 10-30 сантиметрів.

    Строкатий парасольку (великий)

    Великий вид парасольок. Росте всюди – в лісах, полях, садах, городах, луках. Може рости поодинці, може групами-кільцями.

    Капелюшок гриба дуже велика – до тридцяти сантиметрів у діаметрі. Спершу у вигляді великого яйця, потім розкривається до великого дзвона. Визріваючи гриб, стає схожий на розкритий парасольку. Колір сіруватий, в центрі капелюшки горбок. М`якоть молодого гриба біла пухка. У старіших грибів стає щільною і жорсткою, хрящуватою. Ніжка довга до тридцяти сантиметрів у висоту.

    Плодоношення триває з серпня по жовтень.

    парасолька дівочий

    Рідкісний екземпляр, занесений до Червоної книги. Зустрічається в Росії тільки в південних районах Далекого Сходу. Росте в основному в хвойних і хвойно-змішаних лісах. Може рости поодинці і групами. Часто штучно розводиться в заповідниках.

    Гриб не великий. Капелюшок 5-10 сантиметрів в діаметрі, з коричневими лусочками. Висота ніжки не більше п`ятнадцяти сантиметрів, товщиною 2-5 см. Запах гриба приємний.

    Крім лісового збору, парасольки можна вирощувати у себе в саду. Досить використовувати куплений міцелій або перенести частину ґрунту із суперечками парасоль з лісу на свою ділянку. Щоб гриби проросли їх потрібно засипати листям, стружкою і рясно поливати.

    отруйні парасольки

    У природі існують не тільки їстівні парасольки, але і їх отруйні види. Від одних можливий летальний результат, інші викликають отруєння.

    Гребінчастий парасольку (лепіота)

    З червня і до кінця жовтня росте на луках, пасовищах, перелісках. Має неприємний запах гниючої редьки. Неїстівний. Викликає інтоксикацію в організмі – блювоту, пронос, підвищену температуру, головний біль.

    За зовнішнім виглядом схожий на своїх їстівних побратимів, але дрібніший. Капелюшок не більш 3-5 см діаметром. Колір білуватий, сірий, беж. На капелюшку є безліч коричневих лусочок.

    Має білу тонку м`якоть. Ніжка приблизно п`ять сантиметрів заввишки і один сантиметр завширшки. Кільце на ніжці біле або червоне, при дозріванні зникає.

    Каштанова або червоно-коричнева лепіота (парасолька)

    Отруйний гриб, що викликає після вживання в їжу летальний результат. Росте в змішаних лісах помірної кліматичної зони. Зустрічається в Східній і Західній Сибіру, ​​а також в країнах Європи. Плодоношення з середини літа (кінець червня – липень) до осені (перших заморозків).

    Гриб середніх розмірів. Капелюшок діаметром до 5 см. Як тільки починає проростати – виглядає, як дзвіночок, але потім поступово відкривається до парасольки. На капелюшку є безліч бурих лусочок, які за кольором темніше, ніж капелюшок. м`якоть червона.

    Ніжка висотою не більше десяти сантиметрів, коричневого або рожевого відтінку, тендітна. Має колечко білого кольору, яке зникає в міру зростання гриба.

    Щоб не сплутати їстівний гриб з його отруйним двійником зберіть якомога більше інформації, подивіться багато картинок.

    А в даному відео досвідчений грибник розповідає, як і де збирати гриби парасольки, і як відрізнити їх від мухоморів:

    Обробка гриба

    Так як гриби досить тендітні, їх необхідно дуже акуратно складати в кошик, щоб привезти додому в цілому, а не розкришене вигляді.

    • зрізати ніжки (краще це зробити ще в лісі);
    • вимити капелюшки в проточній воді, вичищаючи лісової сміття;
    • вирізати чорні місця, зрізати темну верхівку, де містяться суперечки;
    • розрізати на кілька частин.

    Розведення гриба-парасольки

    Незважаючи на те, що парасольки належать до сімейства печериць, окультурення їх так і не відбулося. Рідкісні спроби окремих любителів виростити цей гриб на своїх ділянках не зробили його вирощування бізнесом (на відміну від його найближчих родичів печериць).

    Але спробувати виростити парасольку на своїй ділянці можна. Великого врожаю, звичайно, ви навряд чи отримаєте, але делікатесними стравами порадувати себе (якщо пощастить) зможете.

    Вирощування грибів проводиться шляхом розмноження двома способами:

    • через грибницю. Це підземна частина кореневищ, в яку з`єднані гриби (їх колонія).
    • через суперечки. Це такі маленькі частинки, в капелюшку гриба. У парасольок вони добре помітні.

    Розмноження через суперечки

    При розмноженні через суперечки парасольки, необхідно виконати таку маніпуляцію.

    У лісі знайти старий перезрілий гриб парасольку, в в`ялому пониклому стані. Принести його капелюшок на ділянку і підвісити над тим місцем, де заплановано вирощувати гриби (наприклад, встромивши на гілку або протягнувши через мотузку). Гриб буде сохнути, суперечки висипатися на землю, так станеться посів.

    Грядка для посадки повинна бути добре підготовлена. Так як парасолька любить кальциновану грунт, то її необхідно удобрити кальцієм. Крім того, можна додати концентровані добавки, які використовуються для вирощування печериць. Адже ці гриби з одного сімейства.

    Розмноження через грибницю

    Знайти грибницю або суперечки можна тільки самостійно, акуратно викопавши її в лісі. Принести додому і висадити підготовлену грядку. Грядку підготувати, як і в попередньому випадку.

    Варто пам`ятати, що на новому місці і при іншій мікрофлорі гриби приживаються з великими труднощами. Склад лісового грунту, природний ландшафт неможливо повторити на садовій ділянці.

    Є ще один спосіб отримання великих врожаїв парасольок. Суть полягає в тому, щоб розширити площу плодоношення грибів в тому місці, де їх збирали. Беруться зрізані у старих грибів капелюшки і таким же чином, як і в саду, вішаються над місцем їх збору. Таким чином, збільшується площа засівання, і врожай грибів зростає.

    До того ж варто взяти за правило – як тільки поруч з молодими грибами знаходите старий перезрілі гриб, подумайте про те, що з його допомогою можна збільшити урожай грибів. Для цього капелюшок старого гриба необхідно просто наколоти на гілку дерева, що росте поруч (для визрівання і розсіювання спор). Таким чином, можна значно збільшити врожайність грибів парасольок на лісовій ділянці, не докладаючи при цьому ніяких зусиль.

    Якщо ви навчитеся точно визначати парасольки їстівні від їх неїстівних та отруйних побратимів, то ваше грибне козуб поповниться цінними корисними грибами. А правильне їх вирощування дозволить часто ласувати цим смачним делікатесом.

    Гриб-парасолька: чим вирізняється з-поміж інших

    Серед усього розмаїття гриб парасольку користується великим попитом у грибників. Є у цього виду як їстівні, так і отруйні різновиди. Щоб навчитися їх розпізнавати, необхідно ознайомитися з описом і місцем зростання.

    • коротка характеристика
    • різновиди
      • Білий (польовий, луговий)
      • Тонкий (витончений)
      • Конрада
      • соскоподібного
      • строкатий
      • Червоніє (курник)
      • дівочий
      • гребенчатая
      • Каштанова
      • Шорстка (острочешуйчатая)
      • Свінцовошлаковий хлорофіллум
      • Темно-бурий хлорофіллум
      • мухомор пантерний
      • Мухомор смердючий (біла поганка)
      • Рецепт 1. Парасольки в клярі
      • Рецепт 2. Соус з парасольок
      • Рецепт 3. Відбивні з грибів
      • Рецепт 4. Мариновані гриби

      Гриб-парасолька: чим вирізняється з-поміж інших

      коротка характеристика

      Їстівні гриби вважаються делікатесом, тому що мають смачною і ніжною м`якоттю, а також чудовим ароматом.

      Назва вони отримали в результаті поєднання двох грецьких слів – макрос, що в перекладі означає «великий», і лепіота – «парасольку». Плодове тіло з витягнутою ніжкою і куполоподібної головкою виглядає немов розкриту парасольку.

      В опис входять кілька відмінних якостей:

      • будова стандартне, розмір середній або великий, окружність 35-40 см
      • в молодому віці капелюшок яйцеподібна або полушаровидная, у дорослих екземплярів – розширена, опукло-сплощеного, немов купол-
      • поверхню біла з яскраво-вираженим горбком в центрі, у міру зростання вона розтріскується, утворюючи численні лусочки світло-коричневого тону-
      • ніжка прямостоячий, іноді злегка вигнута, циліндрична, легко відділяється від капелюшка, внизу бульбоподібний-
      • в розрізі плодове тіло м`ясисте, щільне, при надломі темніє-
      • пластинки світлі, густо розташовані, з віком коричневеют-
      • по-середині ніжка окільцьована білою облямівкою з гофрованими краями, у дорослих екземплярів ця частина багатошарова.

      Для грибів-парасольок характерна наявність особливого освіти – колларіума (кольцевидного потовщення), яке формується за рахунок сростанія країв вільних пластинок гіменофора навколо ніжки.

      Ірина Селютина (Біолог):

      • Гриби-парасольки є сапрофіти і поселяються на грунті як в лісі, так і за його межами. Хоча вони і не микоризообразователи, проте на одному і тому ж місці зустрічаються з року в рік. Хоча всі вони їстівні, проте деякі представники роду дуже високо цінуються на ринках Європи, Азії та Африки, особливо гриб-парасолька строкатий.
      • Макролепіоти – космополіти і поширені практично по всій земній кулі. Найкраще вивчені види північній помірній зони.
      • Відомо, що міцелій більшості грибів розвивається без доступу світла, а ось потреба шапинкових грибів для формування повноцінних плодових тіл дуже різна. При повній відсутності світла або його надлишку, плодоношення може не настати зовсім або ж відбудеться формування потворних плодових тіл, які не здатні до утворення спор.

      Ростуть в різних кліматичних умовах і поширені практично повсюдно – на території Америки, Азії, Африки, Австралії, Мексики. У нашій країні вважають за краще рости в регіонах з помірним кліматом. Збір проводять в літньо-осінній період.

      різновиди

      У природі можна зустріти різні види парасольок: серед них існують і їстівні, і отруйні гриби. Вони відрізняються за забарвленням, формою і розміром.

      Білий (польовий, луговий)

      Їстівний і дуже смачний білий гриб мешкає в степовій зоні, на полях, де випасають худобу, узліссях, галявинах змішаних і хвойних лісів. Зростає польовий вид поодиноко або групами, плодоносить довго – з червня по жовтень.

      До відмінних характеристик відносять:

      • щільна яйцеподібна капелюшок в чомусь нагадує головку у молоденьких грибочків з віком перетворюється в плоскообразную, обхватом – 6-12 см, в залежності від стадії росту-
      • зверху парасольку виглядає не дуже акуратно – на білій поверхні видно численні лусочки, центр темний, горбкуватий-
      • краю волокнисті, нагадують пластівці-
      • м`якоть парасольки лугового в розрізі біляста, не змінює забарвлення-
      • ніжка розміром 6-12х1-2 см, ближче до основи потовщена, всередині біляста, гладка м`якоть-
      • область колечка на ніжці чітко ділить її на дві частини по фарбуванню: верхня – біла, а от нижня – світло-жовта, при натисканні темніє-
      • володіє насиченим ароматом і терпким смаком.

      Білий парасолька популярний на території Азії, Африки та Європи. У китайській кухні вважається делікатесом.

      Тонкий (витончений)

      Їстівні грибочки воліють рости на трав`янистих галявинах, полях, луках, відкритої для сонця лісовій місцевості. Збирають довго – починаючи з кінця літа і до середини осені. Ростуть як поодиноко, так і групами.

      Розмір капелюшки може досягати 15 см

      Така назва обумовлена ​​гарною формою. Ніжки високі – досягають 10-15 см, окружність 1-2 см. У молодих екземплярів капелюшок нагадує дзвін, пізніше стає зонтообразной уплощенной. По центру є коричневий горбок. Розмір залежить від віку і варіюється від 5 до 15 см.

      У молодих екземплярів ніжки світлі, потовщені біля основи, у дорослих – лускаті, темніші. У розрізі плодове тіло біле, ароматне, з ніжною м`якоттю.

      Лісові грибочки, що належать до виду Парасолька тонкий, можна зустріти повсюдно – на півдні і півночі Америки, по всій Європі, Азії та в Приморському краї.

      Конрада

      Цей різновид зустрічається на трав`янистої землі в парковій і лісовій зоні. Збір проводять з початку червня і до кінця жовтня.

      У молодих екземплярів капелюшок буває по типу дзвони, яйцеподібна або округла. Парасолька Конрада містить в середині яскраво-виражену опуклість у вигляді соска. Залишки тонкої коричневою шкірки, що покривають капелюшок в дуже юному віці – коли вона ще схожа на яйце, у міру зростання гриба розтріскується і залишається у вигляді зірчастого утворення в центральній її частині. Поза межами цієї «зірочки» поверхня завжди буде світлою.

      М`якоть білувата, ніжна, не змінює колір при контакті з повітрям. Запах і смак – грибні.

      Габарити ніжки – 8-15х0,5-1,5 см. Поверхня її гладка, світло-коричнева, форма булавоподібна, до низу потовщена, у дорослих грибів покривається численними бурими лусочками. Колечко рухливе, зверху біле, знизу – шоколадного тону. Пластини білі або кремові, густо розташовані один до одного.

      Ці гриби ростуть в лісах будь-якого типу на території Європи і Азії, однак зустрічаються рідко.

      соскоподібного

      Їстівний гриб, вважає за краще рости на трав`янистої землі серед дубів, сосен і буків. Період плодоношення припадає на серпень-жовтень.

      Молоді екземпляри дзвіночки, дорослі і старі – розширюються і приймають форму парасольки. По середині є загострений коричневий горбок. Зверху капелюшок гриба біляста, в центрі темна, покрита лусочками з невеликим пластівчастим нальотом. Розмір в межах 7-12 см.

      Ніжка довга, світло-коричнева, до низу трохи розширена (бульбоподібне потовщення) – досягає висоти 8-16 см, в діаметрі близько 0,3-0,7 см. Кільце широке, торочкуватих, рухливе. Розташоване досить високо. З боку гіменофора воно білувате, з нижньої – світло-коричневе.

      Пластинки густо посаджені, білі або бежеві. М`якоть ніжна, біляста або кремова з яскраво-вираженим грибним ароматом і легким горіховим присмаком.

      Парасолька соскоподібного зустрічається на Європейському континенті, в Мексиці, Австралії, Франції, Бразилії та Африці.

      строкатий

      Їстівна різновид, яка вважає за краще рости на піщаній землі, має кілька назв – великий або високий. Знайти можна на пасовищах, відкритих садових ділянках, лісових галявинах, вирубках і городах.

      Відрізнити строкатий від інших видів можна за деякими рисами:

      • ніжка дуже довга – досягає 35-40 см висоти, її діаметр – 2-4 см, у молоденьких тел – каштанова, у старих стає бурою і містить багато кілець у вигляді лусочок, що нагадують зміїну шкіру-
      • знизу під капелюшком знаходиться тоненьке вільний (рухоме) колечко-
      • молодий екземпляр в формі кулі, дорослий конусоподібний, лускатий, по центру опуклий і темний, діаметр від 20 до 35 см-
      • на початку пластинки білі, густі, пізніше темніють.

      М`якоть смачна і ароматна з легким горіховим запахом. Гриби ростуть в Америці і Європі. У Росії збирають їх в регіонах з суворими кліматичними умовами.

      Червоніє (курник)

      Цю їстівну різновид можна зустріти на грунті, збагаченої органікою (компостом, перегноєм), в степовій зоні, саду, парках, на лісових галявинах. Плодоношення починається в середині літа і закінчується в листопаді.

      Осінні гриби отримали таку назву через здатність змінювати колір м`якоті під час зрізання – вона стає червоною. Білі пластини при травмуванні набувають червоно-помаранчевий відтінок. Друге, досить оригінальна назва, гриб отримав швидше за все за особливостями зовнішнього вигляду капелюшки, що нагадує скуйовджену курочку.

      Червоніє парасольку зростає в північних регіонах

      Червоніє або кошлатий грибочок ви можете відрізнити за кількома ознаками:

      • м`ясиста капелюшок у молодих екземплярів колокольчатая, у дорослих плоска або куляста, окружність 10-20 см, по центру з горбком-
      • краю капелюшки підвернути, покриті численними тріщинами-
      • зверху поверхню шкірки капелюшки сіра або бежева, луската-
      • ніжка довга – близько 25 см, у деяких досягає 10-15 см, товщина 2-3 см, забезпечена рухомим білим кільцем-
      • аромат насичений, але смак слабкий.

      Збирають цей вид на території регіонів північної зони з помірними кліматичними умовами.

      дівочий

      Цей вид схожий на червоніючі плодові тіла, на початку мають овальну капелюшок у формі попи, пізніше колокольчатую або зонтикоподібне.

      Дівочий парасольку рідкісний, він зустрічається на відкритих галявинах і лісах різного типу, занесений до Червоної Книги і знаходиться під охороною.

      Зростає на території Сахаліну, в Приморському краї, Євразії та на європейській частині Росії.

      Біляста поверхню з численними коричневими лусочками. Містить опукле потемніння по центру. Діаметр капелюшка найчастіше дорівнює – 4-7, і лише іноді 10 см. Ніжка красива, рівна, циліндрична, ближче до верху звужена, у молоденьких плодових тіл біла, у старих рудувато-каштанова. Висота – 8-16 см, товщина 1-1,5 см.

      Пластинки густі, білі, при натисканні темніють. На ніжці міститься торочкуватих облямівка. Має яскраво-вираженим запахом редьки, грибний аромат відсутній.

      Правила збору

      Зібравшись на тихе полювання, необхідно взяти з собою гострий ніж, кошик-плетінку і палицю для пошуку плодових тіл.

      Збираємо гриби-зонтики так: зрізаємо біля самої основи ніжку, щоб частина залишилася в землі. На наступний рік вона дасть новий урожай.

      Зібраний урожай обтрушувати від лісового сміття, укладаємо акуратно в кошик капелюшками вниз.

      Для приготування смачних грибних страв віддайте перевагу молодим екземплярам, ​​у яких м`якоть ніжна і з насиченим ароматом.

      Як відрізнити від небезпечних і неїстівних

      Серед загальної різноманітності зустрічаються схожі отруйні двійники роду лепіота, що відносяться до того ж сімейства агарикових (Шампіньоновие), що і представники роду Макролепіота (Гриб-парасолька).

      Ірина Селютина (Біолог):

      Рід лепіота близький до роду Макролепіота, але відрізняється від нього наступними особливостями:

      1. Дещо менші розміри плодових тіл (діаметр капелюшка близько 2-10 см, дуже рідко 13 см).
      2. Наявністю нерухомого кільця на ніжці.
      3. Наявністю на поверхні капелюшка лусочок характерною слюдообразной або волокнистої консистенції.
      4. Відсутність росткової пори на суперечках (виявлено при мікроскопічному дослідженні).
      5. Як і макролепіоти, представники лепіота – космополіти, але їх окремі види мають дещо обмежене поширення в певній температурній зоні (Центральна та Південна Америка). Помірні ж зони бідні видами роду: він вважає за краще спекотні, тропічні і субтропічні зони.

      Лепіота є сапрофіти на грунті та рослинних рештках. Вони зустрічаються на грунті в лісі, на луках, на живих і відмерлих деревах, обробленій деревині, соломі, відмерлих стеблах папороті і відмерлих пальмових гілках.

      Ознайомившись з їх описом, ви зможете легко відрізняти їх від їстівних парасольок.

      гребенчатая

      Чешуйніци, або лепіота гребенчатая, відноситься до неїстівних, іноді навіть небезпечних видів. На пострадянському просторі вона відноситься до числа широко розповсюджених неїстівних підозрілих видів, який в західноєвропейських профільних визначниках відзначають як отруйний.

      • верхня частина маленькая- від 2 до 5 см-
      • молоді екземпляри мають форму дзвони, дорослі – опукло-розпростерті, з загостреним вершком-
      • окрас цегляний з лусочками охряного або апельсинового кольору-
      • ніжка тонка: довжина до 8 см, товщина 0,5 см, прямостоячий, внизу розширена, порожниста, буває двох тонів – жовтувата або бежева з білястим або рожевим вузьким кільцем (у молодих), покрита борошнистим нальотом. У дорослих грибів кільце відсутній-
      • м`якоть складається з волокон, виділяє гострий неприємний редечний запах, на смак неприємна, червоніє при дотику.

      Лускатий вид живе в північній зоні з помірним кліматом. Плодові тіла зустрічаються з червня по жовтень.

      Каштанова

      У гриба є отруйні двійники

      Друга назва – парасольку каштановий. У цього помилкового двійника малий розмір капелюшки – 2-4 см, поверхню червонувато-коричнева або каштанова.

      Капелюшки молодих грибів яйцевидної форми, а у дорослих – плоскі. Чим старше гриб, тим більше темно-коричневих тріщин на її верхівці. У розрізі плодове тіло біле, ламке, видає приємний запах.

      Ніжка-циліндр, містить опушение біля основи. Усередині червоно-бура, має вузьке білясте колечко на поверхні. Пластинки тоненькі, спочатку білі, з віком темніють. Кільце біле, вузьке. Його наявність говорить про юному віці гриба. У дорослих плодових тіл воно відсутнє.

      Отруйні каштанові двійники зустрічаються на території Європи, Західного і Східного Сибіру в регіонах з помірним кліматом.

      Шорстка (острочешуйчатая)

      Шорсткі парасольки вважаються неїстівними. Розмір капелюшки 7-15 см, колір – оливковий або рудий. У ранньому віці грибочки мають овальну форму капелюшки, в зрілому – розпростерту, густо вкриту лусочками кольору іржі.

      Пластинки густі, вільні, білі. При натисканні і в міру дорослішання плодового тіла стають бурими.

      Ніжка довга – 7-12 см, товщина – 1-2 см, циліндрична з роздутим підставою. Забарвлення світло-жовтий з ледь помітними білими смужками. Для цього виду характерна наявність великого кільця на ніжці, що зберігається протягом усього життя плодового тіла. З нижнього боку на кільці розташовані коричневі бородавочки.

      М`якоть гіркувата, гостра, виливає неприємний запах.

      Неїстівні гриби-зонтики зустрічаються в Африці, Європі та Північній Америці. Плодоношення триває з серпня по жовтень. Зустрічається в змішаних лісах.

      Свінцовошлаковий хлорофіллум

      Це дуже отруйний гриб з кулястої, пізніше плоскою білосніжною капелюшком, покритої рожевими або каштановими лусочками, що залишилися від покривала. Діаметр капелюшка з віком збільшується – від 8 до 30 см.

      Ніжка прямостоячий, з гладкою поверхнею, розміром 10-25х1-3 см, біла, в місцях натискання стає коричневою, у верхній частині розташовується велика, часто рухливе кільце.

      Усередині плодове тіло біле, при надломі червоніє, без будь-якого смаку і запаху.

      Під капелюшком густо розташовані білі пластинки, пізніше знаходять оливковий або зеленувато-сірого відтінку. Після травмування вони коричневеют.

      При попаданні в їжу може викликати серйозне отруєння і навіть з летальним результатом. У деяких довідниках його називають «лепіота Моргана». Зростає на грунті в відкритих місцях, рідше в лісі, поодиноко або групами.

      До відома. Хлорофіллум свінцовошлаковий в місцях його зростання часто плутають з їстівним грибом-парасолькою строкатим. Як додатковий діагностична ознака, що дозволяє фахівцям розрізнити ці види, можна використовувати специфічну реакцію, при якій суперечки отруйних грибів не фарбуються насиченим розчином барвника конго червоний в NH4OH в суміші з 5% -м розчином КОН на відміну від спор гриба-парасольки строкатого, які набувають жовте забарвлення.

      Ці двійники ростуть переважно в країнах Євразії, на території США, Африки і Австралії.

      Темно-бурий хлорофіллум

      • Плодове тіло велике, вся поверхня покрита лускою, обхват 10-15 см-
      • Ніжка-циліндр спочатку білястого відтінку, пізніше стає коричнево-сірого, потовщена і практично не видно-
      • В області основи формується наріст-бульба діаметром 6-7 см-
      • М`якоть білосніжна, при надломі спочатку оранжевеет, потім кілька червоніє.

      Цей вид «парасольки» вважається галлюциногенним: гриб містить сильні токсичні речовини. Поширений в Чехії, Угорщині, США та Словаччини.

      До речі. Невеликий рід Хлорофіллум дуже близький до роду лепіота і відрізняється від нього зеленуватою забарвленням суперечку пластинчастого гіменофора.

      мухомор пантерний

      Отруєння мухомором може викликати смерть

      Отруйна різновид, при отруєнні їм може наступити летальний результат.

      Відрізнити його можна за такими ознаками:

      • капелюшок різних відтінків коричневого кольору (бура, чорно-бура, жовто-бура та ін.), глянцева, покрита білими лусочками – залишками покривала, напівсферична, діаметром 4-12 см-
      • ніжка довга – до 12 см, тоненька – 1-1,5 см, у нижній частині розширена, окільцьована-
      • пластинки білі з елементами коричневого відтінку-
      • в розрізі плодове тіло білясте, при надломі не змінює колір, смердюче з солодкуватим смаком-
      • піхву (вольва) – приросле.

      Ареал проживання – регіони і країни з помірним і суворим кліматом. У тканинах його був виявлений алкалоїд гиосциамин, близький до атропіну за своєю будовою.

      Мухомор смердючий (біла поганка)

      Це один з найбільш токсичних отруйних грибів, при отруєнні яким в більшості випадків людина вмирає.

      Капелюшок цього великого отруйного гриба біла, з легковат жовтизною до вершини. У більшості випадків без лусочок. Молоденькі грибочки мають конічну, дорослі – злегка опуклу форму.

      Розмір білої циліндричної ніжки – 10-15х1-2 см, в нижній частині вона бульбоподібний, у молодих екземплярів має плівкове кільце під самою капелюшком.

      У розрізі гриби білі, вони дуже смердючі з запахом, який чимось нагадує хлорку. Особливо це помітно у трохи полежали грибів.

      Вид вважається таким же смертельно отруйним, як і бліда поганка.

      Поширення – гірські райони Центральної і Південної Європи, Далекий Схід і Північ Франції.

      Корисні властивості

      Найбільшу користь для організму представляють молоденькі плодові тіла – вони мають ніжною, ароматною і смачною м`якоттю.

      Цілющі властивості лісового продукту обумовлені багатющим хімічним складом:

      • меланін-
      • аргінін-
      • тирозин-
      • магній, кальцій, залізо, калій, натрій і фосфор-
      • вітаміни групи В, С, К, Е-
      • бета-глюкан.

      З таким змістом парасольки охоче застосовують в нетрадиційній медицині для приготування настоянок і витяжок від різних недуг. Народні цілителі відзначають корисні властивості грибів при розладах нервової системи, онкозахворюваннях, ревматизмі і порушеннях в роботі серця і судин.

      врахуйте. Перш ніж займатися лікуванням і тим більше вдаватися до нетрадиційної медицини, ви повинні бути впевнені в стані свого здоров`я. Тому заздалегідь проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем про можливість додаткової, нетрадиційної терапії.

      Низькокалорійний продукт відмінно підходить для дієтичного харчування людям, що страждають ожирінням і з діагнозом – цукровий діабет.

      Шкода і протипоказання

      Гриби не можна їсти людям з проблемами шлунково-кишкового тракту

      У деяких випадках ці грибочки можуть спровокувати побічні явища і погіршення стану, тому мають протипоказання:

      • дитячий вік до 7 років-
      • різні захворювання шлунково-кишкового тракту – гастрит, виразка, панкреатит-
      • вагітність і період лактації-
      • індивідуальна непереносимість.

      Збирати гриби-зонтики рекомендується в екологічно чистій місцевості, подалі від промислових зон, автомагістралей і забруднених місць. Оскільки плодові тіла, які накопичили в своїх тканинах токсини, можуть завдати непоправної шкоди вашому здоров`ю.

      Як приготувати

      Спочатку їх піддають термообробці. Плодові тіла звільняють від лісового сміття, потім промивають двічі в чистій воді. Перекладають в каструльку, заливають водою, підсолюють і варять на середньому вогні 15-20 хвилин.

      Готувати можна різними способами – варити, смажити, маринувати, сушити і солити. Також їх заморожують в пластиковому герметичному контейнері або поліетиленовому мішку.

      У такому вигляді вони зберігаються всю зиму. Після цього їх використовують для приготування супів, других страв, соусів, салатів, начинки для пирогів.

      Якщо ви надумали сушити грибочки, необхідно спочатку їх промити, потім надіти на нитку, підвісити в сухому і теплому приміщенні, де немає сонячних променів. Час сушіння залежить від розміру плодових тіл.

      Найкраще брати для готування капелюшки, тому що м`якоть ніжки більш жорстка.

      Рецепт 1. Парасольки в клярі

      Для приготування потрібно кілька компонентів:

      • яйця – 2 шт.-
      • гриби (капелюшки) – 10-12 шт.-
      • борошно – 2 ст. л.-
      • рослинна олія-
      • сіль, перець – за смаком.

      Спочатку потрібно приготувати кляр – змішати яйця з борошном, додати 150 мл води. Повинна вийти однорідна густа суміш без грудочок. Для цього ви можете задіяти віночок або вилку. Посолити, поперчити густу масу і ще раз перемішати.

      Промити плодові тіла, відокремити ніжки від капелюшків, вмочити в кляр, обсмажити на олії до золотистої скоринки. Тривалість смаження з кожного боку – 5 хвилин.

      Порада. Якщо капелюшки великі – розрізати їх на кілька частин.

      Рецепт 2. Соус з парасольок

      Для приготування пікантного і дуже смачного соусу потрібно:

      • солодкий перець – 1 шт.-
      • кетчуп – 50 мл.-
      • вершки (15%) – 130 мл.-
      • борошно – 2 ч. л.-
      • шпик – 50 г-
      • мариновані огірки – 2 шт.-
      • молоді грибочки – 0,5 кг-
      • сіль, перець за смаком.

      З грибів можна приготувати багато страв

      Промити парасольки, відкинути на друшляк і після того, як стече вода, нарізати соломкою, згасити у власному соку з додаванням солі, перцю та інших спецій (за бажанням). Через пару хвилин гасіння додати подрібнений шпик. Трохи пізніше до цієї маси додати нарізаний соломкою болгарський перчик.

      Коли рідина випарується, вливають вершки, кетчуп і розведену невеликою кількістю води борошно. Увага! При змішуванні борошна і води, переконайтеся, що у вас не утворилися грудки.

      Загасити ще 10 хвилин під кришкою на повільному вогні, періодично помішуючи. Після закінчення приготування покласти нарізані шматочками мариновані огірочки, перемішати. Накрити кришкою, дати постояти 15-20 хвилин.

      Ароматний соус відмінно підійде до других страв з картоплі, рису або гречки.

      Рецепт 3. Відбивні з грибів

      • борошно пшеничне – 6 ст. л.-
      • грибочки – 10 шт.-
      • масло рослинне – 5 ст. л.-
      • сіль, перець – за смаком.

      Для приготування відбивних використовують тільки капелюшки. Їх відокремлюють від ніжок, промивають, просушують, натирають сумішшю з солі і перцю. Заготовки обвалюють в борошні, обсмажують з обох сторін по 3-4 хвилини на рослинному маслі.

      Блюдо добре поєднується з відварною або запеченою картоплею.

      Рецепт 4. Мариновані гриби

      Існує певна технологія маринування цих грибів, дотримуючись якої, ви отримаєте дуже смачну заготовку для вживання в міжсезоння.

      1. Плодові тіла очищають від сміття і плівки, промивають під проточною водою, нарізають на сегменти, необхідних розмірів.
      2. Поміщають в нержавіючу або емальовану каструлю (без сколів), заливають водою, підсолюють (приблизно 35-40 г на 1 літр води). Варять на середньому вогні, періодично знімаючи пінку. Як тільки гриби почнуть опускатися на дно, проварити ще пару хвилин, зняти з вогню. Відкинути на друшляк, щоб пішла зайва рідина.
      3. Наступний етап – приготування маринаду. У каструльку наливають 0,5 л води, додають 1 ч. Л. солі, 3 г лимонної кислоти.
      4. В іншій ємності ви можете простерилізувати баночки для майбутньої заготовки або прожарити їх в духовій шафі. Дезінфікують разом з кришками.
      5. У закипілий маринад за бажанням можна додати будь-які спеції, перець. Вимкніть, влийте 5 ст. ложок 6% столового оцту, перемішайте.
      6. У чисті ємності укласти відварені грибочки. Залити гарячим розсолом до самого верху, так, щоб гриби були повністю покриті.
      7. Поставити у містку каструлю з водою, простерилізувати 40 хвилин на повільному вогні. Закатати, остудити і винести на зберігання в прохолодне місце (льох або підвал).

      Їсти заготовку дозволяється тільки через місяць після закочування. За цей час вона встигне наситити всі аромати.

      Цікаві факти

      У зонтичних грибів є кілька цікавих фактів, про які знають не всі:

      1. Плодові тіла мають потужну бактерицидну дію. Тому багато хто використовує сушені і перетерті на порошок ніжки для очищення житлового приміщення від різних вірусів і бактерій.
      2. Жителі Італії називають вид Гриб-парасолька строкатий «барабанними паличками».
      3. Водний екстракт пантерного мухомора має інсектеціднимі властивостями.
      4. Алкалоїд гиосциамін, виявлений в тканинах пантерного мухомора, в різних кількостях присутній в тканинах різних видів рослин з сімейства Пасльонові.

      Як смачно та швидко приготувати гриби парасольки (+25 фото)?

      У статті ми ознайомимося з грибами під назвою парасольки. Ви дізнаєтесь як маринувати, смажити, морозити та готувати різні страви з цими грибами.

      Гриби-парасольки багато обходять стороною, приймаючи їх за отруйні чи неїстівні екземпляри. Але є і справжні цінителі таких мешканців лісу, відзначаючи їхній неймовірний горіховий аромат і дуже ніжний смак. Цей гриб не тільки простий у приготуванні, але й виглядає дуже гарно під час подачі на стіл. Більше того, його справді можна назвати делікатесом. Щоб правильно приготувати гриби-парасольки, потрібно озброїтися якоюсь пізнавальною інформацією про них, про це й йтиметься у цій статті.

      Як правильно чистити гриби-парасольки перед приготуванням?

      • Ніжка у парасольок дуже легко від’єднується від капелюшка і в їжу вона не вживається. Справа в тому, що ніжка порожня, тому більшою мірою там просто нема чого їсти. Але ще вона має волокнисту структуру, що робить ніжку жорсткою для приготування. Тому, сміливо її видаляйте, викручуючи біля основи біля шапки.

      ВАЖЛИВО: Не викидайте ніжку парасольки. Вона може використовуватися як грибна приправа. У неї буде неймовірно насичений аромат і смак, тим більше така приправа матиме натуральне походження і навіть користь для організму. Для цього ніжки гриба висушуються та перетираються в порошок. Можна сушену ніжку або заздалегідь порізані кільця просто кидати у суп. Після варіння бульйону вона утилізується.

      • Перед чищенням капелюшка обов’язково огляньте наявність черв’яків. Якщо вони є, такі продукти викидаються або вирізаються пошкоджені частини. У процесі приготування вони стають гіркими, тому можуть зіпсувати всю партію грибів.

      Для їжі використовується тільки капелюшок

      • Основне завдання в чищенні капелюшків полягає в тому, щоб прибрати грубі лусочки. Для цього досить сухою губкою протерти гриб від бруду та грубих «кудлатих» частин. Вони досить швидко і сильно вбирають вологу, тому багато хто використовує сухий метод чищення.
      • Але помити під струменем чистої води теж не завадить. Робіть це швидко та ніжно, щоб не пошкодити ніжні волокна гриба. Руками трохи протріть поверхню капелюшка.

      Оцінка смакових якостей, лікувальні властивості, користь та можлива шкода

      Багато грибників по праву вважають парасольку строкатою одним із найсмачніших дарів лісу. Молоді екземпляри особливо гарні в обсмаженому вигляді на решітці або на багатті. Цей плід навіть вживають у сирому вигляді у салатах чи бутербродах. Ніжки жорсткіші, ніж капелюшки, їх частіше використовують сушеними, особливо смачна з них приправа, що має яскравий грибний аромат. Найстаріші екземпляри можна квасити.

      Увага! Парасольки строкаті не можна давати їсти дітям до 7 років, вагітним і жінкам, що годують. Обережно вживати за наявності алергії, захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок.

      Строкатий парасолька сприятливо впливає на багато функцій організму, він здатний:

      • покращити роботу серцево-судинної системи;
      • надати антицелюлітну дію завдяки високому вмісту калію та міді;
      • підвищити стійкість організму до інфекційних захворювань;
      • допомогти протистояти раковим пухлинам;
      • стимулювати роботу імунної системи;
      • підтримати розумову активність;
      • боротися зі стресами та втомою;
      • нормалізувати обмін речовин;
      • звільнитися від холестерину;
      • нормалізувати роботу щитовидної залози;
      • подолати зайву вагу.

      Чи потрібно відварювати гриби-парасольки перед смаженням, солінням, маринуванням?

      Питання трохи спірне, точніше має дві правильні відповіді. Не забувайте, що гриби здатні і роблять це швидко – вбирають усі навколишні середовища. У тому числі й різний бруд, токсини і навіть отрути. Причому вони вбирають не лише з підземних вод та ґрунту, а й з повітря. Тому головне правило – збирати гриби лише в екологічно чистих районах. У місцях, де не проходить автошлях, немає жодних забруднених об’єктів.

      • Якщо ви купили гриби в супермаркеті, то попередньо варіння вони не потребує. Адже вирощуються у чистих спеціальних місцях. Але знайти парасольки на прилавках магазинів дуже проблематично.
      • А от куплені на ринку у незнайомих людей гриби вимагають обов’язкового попереднього варіння.
      • Якщо ж ви збирали гриби самостійно та впевнені у чистоті району, то варити парасольки не обов’язково, але бажано. Справа в тому, що «лісові жителі» можуть отримати хоч і незначну, але небажану дозу шкідливої ​​речовини.

      ВАЖЛИВО: Варіння грибів перед приготуванням необхідне для того, щоб вивести та нейтралізувати з гриба всі негативні токсини. Парасольки відносяться до тих видів грибів, які не потребують попереднього варіння. Оскільки вони не вбирають усю цю гидоту або поглинають лише її дуже малу частку. Більше того, їх можна навіть вживати у сирому вигляді. Але не забувайте, що гриб поглинає ще й продукти своєї ж життєдіяльності.

      Варити парасольки потрібно для нейтралізації токсинів

      • Також запам’ятайте деякі правила, які також штовхають на варіння грибів-парасольок (і не тільки) перед готуванням: Посушливе та спекотне літо зробить навіть молодий та смачний гриб гірким. Попереднє варіння прибере цю гіркоту.
      • Великі розміри гриба вказують на його великий вік. Найніжнішими вважаються молоді парасольки, старі гриби трохи втрачають цю властивість. Попереднє варіння трохи зробить їх м’якшим.
      • Трохи обмовилися про це правило – куплені гриби з рук у незнайомих людей потребують обов’язкового варіння. Адже на слово вірити не можна, у яких місцях та умовах гриби росли.
      • Невелика рекомендація щодо варіння грибів – разом з ними кидайте цілу головку цибулі. Якщо якийсь гриб виявився “нечистим”, то цибулина посиніє.
      • Але не варіть гриби парасольки занадто довго – вони надмірно розм’якшуться і стануть несмачними або зовсім розваляться. Для їхнього готування потрібно всього 5-15 хв., Залежно від віку. Чим гриб молодший, тим менше його потрібно проварювати.
      • Каструлю для варіння вибирайте з емальованої або нержавіючої сталі, у жодному разі не беріть алюмінієві ємності. Гриби укладаються в каструлю та заливаються холодною підсоленою водою.
      • Обов’язково знімайте шум у процесі варіння!
      • І невелика порада, як визначити готовність гриба – він упускатиметься на дно. Це стане сигналом того, що їх час виймати. Акуратно злийте воду і пересипте парасольки в друшляк, дайте трохи стекти зайвої рідини.

      Їстівні парасольки

      Існує кілька найбільш часто зустрічаються видів їстівних парасольок.

      Парасолька біла польова (лугова)

      Зустрічається цей гриб із весни до кінця осені. Росте на луках, у лісах, степовій зоні. У України її можна побачити в лісах Скандинавії, ​​Примор’я, Європейської частини та на Північному Кавказі. Звичайний розмір цього гриба (за розміром капелюшка) не більше десяти сантиметрів. Найбільші білі парасольки можна зустріти на гумусних ґрунтах (найчастіше в степу.) Там їх максимальний розмір становить 15-20 сантиметрів.

      Як і всі види грибів парасольок, у білих капелюшок спочатку кулястий, але зі зростанням випрямляється. На капелюшку в центрі є конусоподібний горбок. Ніжка гриба тонка, невисока, біла чи бежева. Плодоношення триває з початку літа (червень) до кінця жовтня.

      Червоний кудлатий гриб парасолька

      Дуже цінується любителями парасольок. Гриб має приємний запах та смак. Поширений у лісах, на багатих на перегноєм грунті. Можна зустріти в теплицях та оранжереях, з привізним із лісів ґрунтом. У таких умовах росте, як печериця. Плодоношення із середини літа (липень) до кінця жовтня.

      Гриб досить великий та м’ясистий. Капелюшок від десяти до 20 сантиметрів по колу. Колір сірувато-бурий або сіро-охристий. Поверхня тріскається, з великими лусочками коричневого кольору. Товста пухка м’якоть, на повітрі при розломі набуває червоного відтінку.

      Висота гриба – 10-30 сантиметрів.

      Строкатий парасолька (велика)

      Крупний вид парасольки. Росте скрізь – у лісах, полях, садах, городах, луках. Може рости поодинці, може групами-кільцями.

      Капелюшок гриба дуже великий – до тридцяти сантиметрів у діаметрі. Спочатку у вигляді великого яйця, потім розкривається до великого дзвону. Дозріваючи гриб, стає схожим на розкриту парасольку. Колір сірий, у центрі капелюшка горбок. М’якуш молодого гриба білий пухкий. У старіших грибів стає щільною і твердою, хрящуватою. Ніжка довга до тридцяти сантиметрів заввишки.

      Плодоношення триває з серпня до жовтня.

      Парасолька дівоча

      Рідкісний екземпляр, занесений до Червоної книги. Зустрічається в Україні лише у південних районах Далекого Сходу. Росте в основному в хвойних та хвойно-змішаних лісах. Може рости поодинці та групами. Часто штучно розлучається у заповідниках.

      Гриб невеликий. Капелюшок 5-10 сантиметрів у діаметрі, з коричневими лусочками. Висота ніжки не більше п’ятнадцяти сантиметрів, завтовшки 2-5 см. Запах гриба приємний.

      Крім лісового збору парасольки можна вирощувати у себе в саду. Достатньо використовувати куплений міцелій або перенести частину ґрунту зі спорами парасольок із лісу на свою ділянку. Щоб гриби проросли, їх потрібно засипати листям, стружкою і рясно поливати.

      Гриби-парасольки – як посмажити із цибулею?

      Немає нічого простішого, ніж приготувати гриби-парасольки із цибулею. Ще раз повторимося, що вони не потребують обов’язкового попереднього варіння. Тому якщо ви впевнені в «чистоті» гриба, то можна смажити парасольки можна в сирому вигляді.

      • Попередньо очистивши від «лушпиння» і промивши в проточній воді, гриби нарізають пластами або трикутниками. Кинути на розігріту сковороду, змащену олією.
      • Цибулю наріжте півкільцями або соломкою і додайте до грибів, коли випарується вся рідина від грибів.
      • Обсмажити до рум’яного кольору. За бажання, можна додавати моркву або сметану, що зробить гриби ще ніжніше на смак.

      Цікавий факт: Парасольки дуже цікаві гриби. Вони можуть бути схожі трохи на рибу, а можуть на свинину або куряче філе. Весь секрет криється в маслі, на якому смажите гриб. Якщо ви використовуєте рослинну олію, тоді вийде смак риби, на вершковому маслі можна створити ніжну курку, а на свинці – свинячу відбивну.

      Час та місце плодоношення

      Парасолька строката є сапротрофом, воліє піщані грунти, світлі місцевості, галявини та узлісся. Можна часто зустріти на вирубках та просіках, а також у парках, на траві, на городі та на полі.

      Найбільшого поширення набув північ від помірного пояса. Найчастіше зустрічається в Європі, Туреччині, Ірані в Киргизії та Монголії. Поширений у Скандинавії та Далекому Сході. Можна зустріти у Японії, Північній та Південній Америці, Австралії. Навіть на таких островах як Куба, Мадагаскар і Шрі-Ланка збирають цей гриб.

      Час плодоношення відбувається з червня по листопад, часто зустрічається поодиноко, іноді малими групами, які утворюють «відьомі кола».

      Відео

      Як приготувати в клярі гриби-парасольки?

      Капелюшки, що розкрилися, ідеально прикрасять стіл, якщо їх цілком приготувати в клярі. Вони виходять, немов м’ясні відбивні або красиві млинці. Є кілька варіацій смаження грибів-парасольок у клярі. Це один із найулюбленіших способів більшості прихильників «тихого полювання».

      • Гриби – 5-10 шт.
      • яйця – 2-3 шт.
      • борошно – 10 г
      • панірувальні сухарі – 100 г, за бажанням
      • часник – 2-3 зубчики, за бажанням
      • сіль та перець – на свій смак
      • Гриби очищаєте від бруду, пилу та луски. Сполосніть під проточною водою. Дуже красиво виглядатимуть великі пласти грибних млинців. Тому розрізати його не обов’язково. Але можна розрізати на трикутні або інші шматочки.
      • З приправ достатньо використовувати лише сіль та перець. Самі парасольки мають дуже насичений смак та аромат, тому додаткових спецій не потребують. Посолити і поперчити невеликою кількістю грибні шматочки.
      • Яйця збийте виделкою, додавши до них трохи солі, меленого чорного перцю і видавіть подрібнений часник (але це не обов’язкова умова). Тепер всипте муку|борошно|, ретельно перемішавши вміст. Розрахунок кляру відбувається за наступною схемою: для 3 грибів середнього розміру візьміть 1 яйце та 3-4 ст. л. борошна. Орієнтуйтесь на свою кількість.

      ВАЖЛИВО: Використовуючи приправи, запам’ятайте – парасольки вбирають ті смакові нотки, які ви додасте до них. Тому, додаючи спеції та приправи, ви перебиваєте їх справжній смак. Також, замість борошна можна використовувати панірувальні сухарі.

      • Попередньо проварювати гриби зовсім не обов’язково, особливо, якщо смажитимете гриб в цілому вигляді. Щоб максимально зберегти його форму, можна обійтися без попереднього варіння. Але, повторимося, що це стосується лише екологічно чистих грибів.
      • Ідеальним варіантом вважається смаження парасольок на оливковій олії, але можна замінити його і рослинним, і вершковим маслом і навіть свинячим жиром. Сковороду добре прогрійте.
      • Кожен шматочок потрібно занурити в кляр за допомогою вилки чи лопатки та помістити на сковороду. Якщо хочете отримати красиву золотисту та хрумку скоринку, тоді обваляйте після кляру ще гриби в панірувальних сухарях.
      • Смажити потрібно з двох боків до золотистого кольору на помірному вогні. У середньому на смаження однієї сторони потрібно 5-7 хв., Залежно від віку та розміру гриба.
      • Після чого накрийте кришкою, зменшіть вогонь і томіть гриби на сковороді ще хвилин 7-10.

      Інструкція приготування

      Стерти мокрою губкою темні пластини з верхів капелюшок.

      Занурити капелюшки, що розрізають на сектори, в окріп на пару хвилин.

      Відцідити їх через друшляк. Далі починається процес приготування саме відбивних.

      Яйця розвести водою.

      Розбовтати кляр віночком. Посолити.

      Посолити так само і парасольку, кожен сектор якої потім вмочити в кляр.

      Викласти шматочки в розігріту олію.

      Коли низ зарум’яниться, підрум’янити і другий бік.

      Готові грибні відбивні викласти на тарілку. Їх соковитий солодкувато-м’ясний смак та рум’яна скоринка кляру так і просяться під ніж із вилкою! З нейтральним гарніром у вигляді картопляного пюре ці родичі печериць просто дивовижні!

      Як морозити, зберігати, заготовити гриби-парасольки на зиму?

      Зберігаються парасольки у холодильнику у свіжому стані можна не більше 2 днів. І лише за умови, що вони отримуватимуть постійний доступ повітря, а тара для зберігання буде або відкритою, або паперовою. Тому з них потрібно готувати смачні страви якнайшвидше. Але ж хочеться порадувати своїх близьких осіннім «видобуванням» та взимку. Трохи згодом ми повернемося до теми, як їх зберігати в банках і готувати до зими способом консервації.

      Зберегти гриби можна, заморозивши їх:

      • Гриби потрібно ретельно перебрати, щоб не було червивих чи пошкоджених місць. Їх потрібно залити холодною водою і залишити на 15-20 хвилин, щоб вийшов весь бруд.
      • Потім їх потрібно відкинути на друшляк і залишити небагато, щоб стекла вода. Тим часом приготуйте розсіл.
      • Поставте гриби на вогонь і проваріть 10-15 хвилин. Як тільки гриби стануть опускатися на дно, відразу ж знімайте їх з вогню і відправляйте знову на друшляк. Залишіть стікати рідину на півгодини. Можна їх ще викласти на кухонний рушник для додаткового просушування.
      • Після чого розкладіть шапочки на тацю або дошку, попередньо можна застелити її пергаментним папером. І відправляйте до морозильної камери на кілька годин.
      • Потім їх слід перекласти в пластикові контейнери з кришкою, що щільно закривається, або ж у герметичний пакет. Зберігаються заморожені гриби не більше 6 місяців.

      Морозимо гриби
      Сухий метод зберігання грибів парасольок або сушіння

      • Ще простіше спосіб, тільки часу займає трохи більше не так своїми операціями, як самим висушуванням продуктів.
      • У жодному разі не мийте гриби! Перед сушінням вони насичуються зайвою та непотрібною вологою. А це вкрай небажано.
      • Гриби очищають сухим методом за допомогою кухонної губки. Особливу увагу приділяйте лусочкам капелюшка.
      • Нарізаєте на пластини, трикутники або залишаєте невеликі капелюшки. До речі, ніжки можна також засушувати, перетерши їх на приправу.
      • Тепер є два методи, які відрізняються і швидкістю приготування: Гриби рівномірно викладаються на лист або дошку, закритою кулінарним папером. Їх сушать на сонці в добре провітрюваній місцевості. Процес сушіння охоплює 7-10 днів, залежно від погодних умов;
      • Або ж одягають шматочки парасольок на нитку або дріт і також віщають у приміщенні, що добре провітрюється. У такому разі гриби будуть готові через 2 тижні.

      ВАЖЛИВО: Обов’язково накривайте парасольки марлею, щоб захистити їх від пилу та мух.

      • Готові грибочки повинні залишатися світлими, висушеними, але такими, що гнуться. Тобто вони не повинні ламатися і тріскатися в руках.
      • Зберігати висушені гриби потрібно в сухій банці з кришкою, що щільно закриває, або паперових пакетах. Вдалині від вологих і занадто теплих місць.

      Сушені гриби зберігаємо у банку

      Заморожені гриби

      Оскільки гриб-, його часто заморожують. Для цього капелюшки відварюють, відкидають на друшляк, щоб уся вода скла. Потім їх розкладають на тацю і ставлять у морозильну камеру. Через час гриби перекладають у харчовий контейнер, щільно закривають і ставлять на заморожування. Застосовувати продукт рекомендується протягом одного року.

      Таким чином, рецептів приготування смачних та ніжних грибів-парасольок існує багато. Деякі бояться їх вживати, плутаючи ці гриби з поганками та мухоморами. Але ті, хто спробував їх хоч раз, неодмінно готуватимуть парасольки й у майбутньому. Цей гриб на свій вигляд нагадує парасольку, він виростає до великих розмірів. Іноді можна зустріти екземпляр до сорока сантиметрів заввишки. У лісах ці гриби тонкі, строкаті, з червонуватим чи рожевим відтінком, тому сплутати їх із мухоморами важко. Цей продукт добре підходить для приготування супів та інших страв, салатів та бутербродів. Гурмани готують його на барбекю чи решітці духовки. Подають його із зеленню, часником та перцем.

      Парасолька строката – це гриб сімейства печериць. Його можна посмажити в клярі, додати салат або запекти в духовці з м’ясом.

      Парасольки строкаті збирають у листяних лісах, на узліссях та галявинах.

      • Кількість порцій: 3
      • Час підготовки: 10 хвилин
      • Час приготування: 15 хвилин

      Гриби-парасольки – як солити на зиму?

      Солення грибів-парасольок – це трудомісткий і копіткий процес. Така закуска може стати справжньою стравою для столу, яку виручить у будь-якій ситуації. Також не можна не відзначити, що гриби можна вживати навіть у період посту.

      Сухий або холодний спосіб засолювання грибів парасольок

      • Гриби парасольки – до 1 кг
      • сіль – 50-70 г
      • Досвідчені грибники у цьому методі відзначають найвищу натуральність та стерильність продукту завдяки наявності солі. Тому гриби мити перед сухим засолюванням зовсім не обов’язково. Точніше навіть не рекомендується. Адже тоді гриб убере багато зайвої вологи, яка потім довго стікатиме.
      • Очистіть луску гриба і приберіть сухою мочалкою пил та інші забруднення на шапці. Ніжку викручує. Нарізати пластинами не потрібно.
      • Цілі капелюшки викладаєте у скляний або емальований посуд, пересипаючи кожну шапочку сіллю.
      • Врахуйте, що парасольки добре і швидко вбирають сіль! Тому їх краще недосолити , ніж отримати пересол на столі.
      • Наприкінці накрити тару чистою тканиною або марлею і встановити зверху гніт. У деяких досвідчених господинь для цих цілей має «улюблений» камінь чи цеглу. Але його легко може замінити зв’язка пластикових пляшок з водою або п’ятилітрова повна баклажка.
      • Залишіть гриби на 3-4 дні. За цей період вони пустять сік. Якщо вони зберігатимуться в прохолодному місці або в холодильнику, їх потрібно перекласти в стерилізовані банки і щільно закрити кришкою.
      • Якщо розсолу вийшло мало, тоді додайте нової приготовленої рідини. Дотримуйтеся наступної пропорції – на 1 л води потрібно 20 г сипучої речовини, тобто солі. Після закриття банки ще кілька днів витримують у теплому приміщенні.

      ВАЖЛИВО: Якщо ви збираєтеся зберігати солоні гриби в квартирі, тоді банки потрібно простерилізувати. Для цього готується новий розсіл, гриби поміщаються в каструлю з водою (не забудьте покласти на дно посуду шматочок тканини) та стерилізуються протягом 30-45 хв. Залежно від обсягу банки. Але зручніше використовувати півлітрову ємність.

      Засолювання парасольок відбувається гарячим та холодним способом

      Гарячий спосіб соління грибів-парасольок

      • Парасольки – 2 кг
      • сіль – 65 г
      • кріп – кілька парасольок
      • часник – кілька часточок
      • перець горошком та запашний – по 5-6 шт.
      • лавровий лист – 2-3 шт.
      • рослинна олія прожарена
      • Гриби очистити та порізати на довільні шматочки. Після цього залити підсоленою водою і варити до моменту опускання на дно. Відкинути на друшляк. Але розсіл не виливати
      • Коли гриби охолонуть, викласти в стерилізовані банки. Не забудьте періодично додавати різні спеції та приправи
      • Залити гриби підігрітим розсолом, у якому варилися парасольки. Простерилізувати кожну банку протягом півгодини
      • Додати до них по 2 ст.л. олії. Закрити кришками, охолодити та перенести у відведене для зберігання місце

      Гриби-парасольки – як маринувати на зиму?

      Мариновані парасольки не тільки зберігають грибочки до зими, а й стають неймовірно смачною стравою. Цей метод ще сподобався багатьом грибникам через те, що гриб зберігає максимум корисних елементів і не втрачає свої якості ще протягом року.

      • Переберіть усі гриби і кілька разів переконайтесь, що перед вами саме парасольки. Усуньте червиві та гнилі гриби.
      • Видаліть ніжки та очистіть шапочки від луски. Великі гриби слід розрізати на шматочки. Потім покладіть їх у друшляк і опустіть у цебро з холодною водою на 5-10 хвилин. Процедуру повторіть кілька разів. Дайте їм стекти.
      • Приготуйте тим часом розсіл – на 1 л холодної води потрібно 1 ст. солі та щіпка лимонної кислоти (на кінчику ножа).
      • Викладіть гриби в емальовану каструлю або посуд із нержавіючої сталі та залийте приготованим розчином.
      • Поставте на вогонь і, знімаючи весь шум, варіть гриби доти, доки не пускатимуться на дно. Після чого знову відкиньте їх на друшляк.

      Мариновані парасольки взимку будуть дуже доречними.

      • Тепер настав час приготувати маринад: 2 склянки води
      • 1 год. солі
      • 3 г лимонної кислоти
      • 2-3 суцвіття гвоздики
      • по 3-4 шт. чорного та запашного перцю
      • а також 2-3 листки лаврового листа
      • Все це змішайте в іншій каструльці і прокип’ятіть. Наприкінці додайте ложку оцту і зніміть з вогню
      • Гриби потрібно розкласти по стерилізованих банках та залити гарячим маринадом
      • Візьміть високу каструлю, щоб банка поміщалася повністю. Нагрійте воду і потім ставте банки для стерилізації. Інакше банк може тріснути через контакт холодної та гарячої води.
      • Коли вода закипить, засікайте час і простерилізуйте парасольки не менше 40 хв. на повільному вогні
      • Закатайте також стерилізованими кришками, переверніть та укутайте теплою ковдрою. Залишіть у такому положенні на 2-3 дні. Після чого їх можна ставити в місце для зберігання зимових заготовок.
      • Але врахуйте, що в їжу мариновані парасольки можна вживати не раніше ніж через місяць. Саме тоді вони досягнуть того насиченого смаку та необхідного аромату

      Як із грибів-парасольок готується суп: рецепт?

      Супи можна готувати на власний розсуд, додаючи або прибираючи деякі інгредієнти. Але який би рецепт ви не вибрали, насичений аромат і божественний смак не залишать нікого байдужими. Ми ж пропонуємо до вашої уваги класичний рецепт грибного супу з парасольками.

      • Гриби – 300-500 г
      • картопля – 3-4 бульби
      • цибуля та морква – по 2-3 шт.
      • сіль та спеції – за смаком
      • олія для смаження – за фактом
      • вода – 2 л

      Суп із парасольками

      • Гриби потрібно очистити, промити та порізати на невеликі пластини. Відварити не більше 15 хв.
      • Після чого додати порізану картоплю і варити до готовності
      • Тим часом цибулю нашаткувати, моркву натерти на тертці і обсмажити до золотистого кольору на рослинній або оливковій олії.
      • Додати до бульйону. Також не забудьте додати лавровий лист, сіль, перець та улюблені спеції. Варити ще 3-4 хв, після чого зняти з вогню. Можна також посипати рубаною петрушкою та кропом

      Поради та рекомендації

      Щоб страви та заготовки із парасольок були по-справжньому дивовижними, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

      1. Найсмачнішими вважаються щойно зібрані грибочки. Тому готувати їх чи переробляти слід відразу після збирання чи купівлі.
      2. У цінителів грибних страв найбільш делікатесними вважаються парасольки, що ще не розкрилися. Вони особливо смачні у смаженому вигляді.
      3. Ці гриби не можна замочувати у воді. Увібравши в себе вологу, вони стануть малопридатними для смаження.

      Парасольки – смачні, поширені гриби. При правильному приготуванні з них виходять дуже ситні та апетитні страви. Гурмани навіть смажать на грилі поряд з овочами та м’ясом. Також їх можна використовувати для зимової консервації, сушіння та заморожування.

      Як із грибів-парасольок готується соус: рецепт

      Грибний соус на основі парасольок стане чудовим доповненням до будь-якої страви. Він прикрасить не лише будній обід з макаронами, а й святкову вечерю з картопляним пюре. Та що там такий соус хоч на хліб маж, все одно пальчики оближеш.

      • Гриби-парасольки – 0,5 кг
      • мариновані огірки – 1-2 шт.
      • перець болгарський – 1 шт.
      • шпик – 50 г
      • вершки – 4-5 ст.л.
      • томатна паста – 2 ст.
      • сіль та спеції – за смаком
      • борошно-2 ч.л.
      • Гриби потрібно вимити і дрібно нашаткувати. Це може бути соломка чи кубики. Потім обсмажити парасольки до випаровування рідини, додавши до них шпик, сіль з перцем та улюблені спеції.
      • У процесі приготування грибів у своєму соку нарізаєте кубиками перець, попередньо видаливши серцевину, і відправляєте в сковороду
      • Коли рідина практично повністю випарується, додайте|добавляйте| муку|борошно|. Трохи обсмажте вміст і влийте вершки, пасту (можна урізноманітнити смак кетчупом) та трохи води
      • Гасити на повільному вогні не більше 10 хв, постійно помішуючи. Наприкінці готування додаєте дрібно нарізані огірки. Перемішайте, накрийте кришкою та дайте трохи постояти

      Харчова та енергетична цінність:

      Готової страви
      ккал 899.8 ккалбілки 43 гжири 16.8 гвуглеводи 145.3 г
      Порції
      ккал 225 ккалбілки 10.8 гжири 4.2 гвуглеводи 36.3 г
      100 г страви
      ккал 130.4 ккалбілки 6.2 гжири 2.4 гвуглеводи 21.1 г

Про автора

admin administrator