Коли потрібно їсти гіркий шоколад

Авторadmin

Коли потрібно їсти гіркий шоколад

Якщо шоколад, то гіркий: п’ять причин, чому потрібно його їсти

Гіркий шоколад – джерело антиоксидантів і мінералів, яке варто включити до свого раціону навіть людям із хронічними захворюваннями.

Розповідаємо, чому потрібно обирати саме гіркий шоколад.

  1. Знижує кров’яний тиск. Вчені з Гарвардського університету проаналізували 24 дослідження властивостей шоколаду і дійшли висновку, що гіркий шоколад (із вмістом какао 50–70%) знижує кров’яний тиск. Особливо він корисний для тих, хто вже страждає від гіпертонії.
  2. Захищає від серцево-судинних захворювань. Регулярне вживання какао допомагає боротися із захворюваннями серцево-судинної системи. Це підтверджує проведене 2006 року дослідження, під час якого 470 учасників вживали різну кількість какао на день. Вчені з’ясували, що воно дійсно знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
  3. Може допомогти в боротьбі з діабетом. Шоколад покращує роботу ендотелію (клітин, що утворюють внутрішній шар кровоносних судин) та підвищує чутливість до інсуліну. Ендотелій дуже важливий для здоров’я артерій, а за чутливістю до інсуліну зазвичай визначають ризик розвитку діабету. Звичайно, щоб захиститися від діабету, потрібно їсти гіркий шоколад із низьким вмістом цукру.
  4. Впливає на склад холестерину. Шоколад перешкоджає окисленню ЛПНГ-холестерину – однієї з причин виникнення атеросклерозу. Коли цей холестерин окислюється, ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) вступають у реакцію в організмі. Вони шкодять артеріям та внутрішнім органам і навіть можуть викликати рак.
  5. Стимулює роботу мозку. Вживання шоколаду покращує здатність обробляти інформацію, наочно-образне та абстрактне мислення, оперативну пам’ять. Британські психологи виявили, що флавоноїди, які містяться в шоколаді, допомагають рахувати в умі.

Читайте також:

Гіркий шоколад: користь, скільки можна з’їдати без шкоди для фігури

5 переваг для здоров’я, які ви відчуваєте, коли їсте чорний шоколад

Гіркий шоколад: користь, скільки можна з’їдати без шкоди для фігури

Якщо ви мріяли їсти шоколад щодня, тепер у вас є одне виправдання – або навіть п’ять. Наукові дослідження засвідчили, що темний шоколад (молочний і білий шоколад не беремо до уваги) багатий на антиоксиданти й насичений поживними речовинами, що робить ці гіркі ласощі улюбленим суперфудом із безліччю переваг. Ось 5 корисних властивостей темного шоколаду або какао, які підтверджені наукою.

1. Дуже поживний

Якщо ви купуєте якісний темний шоколад із високим вмістом какао, то він дуже поживний. Він містить пристойну кількість розчинної клітковини і багатий на мінерали.

У 100-г плитці темного шоколаду з 70-85% какао міститься:

  • 11 г клітковини
  • 66% від рекомендованої добової норми споживання заліза
  • 57% від рекомендованої добової норми споживання магнію
  • 196% від рекомендованої добової норми споживання міді
  • 85% від рекомендованої добової норми споживання марганцю
  • Крім того, в ньому багато калію, фосфору, цинку і селену.

Звісно, 100 г – це доволі велика кількість, яку не варто вживати щодня. Крім того, ці поживні речовини містять 600 калорій і помірну кількість цукру. З цієї причини темний шоколад краще вживати в міру.

2. Потужне джерело антиоксидантів

Темний шоколад багатий на органічні сполуки, які біологічно активні та діють як антиоксиданти. До них належать поліфеноли, флаваноли, катехіни та інші. Згідно з дослідженнями, поліфеноли, що містяться в темному шоколаді, у поєднанні з іншими продуктами, такими як мигдаль і какао, можуть сприяти зниженню рівня холестерину ЛПНЩ (“поганого”).

3. Може знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Вживання какао або шоколаду, багатого на флаванол, може знизити кров’яний тиск і поліпшити здоров’я серцево-судинної системи.

Огляд досліджень показав, що вживання шоколаду 3 рази на тиждень знижує ризик серцево-судинних захворювань на 9 %. Більш часте вживання шоколаду не принесло додаткової користі. Згідно з іншим оглядом, вживання 45 г шоколаду на тиждень знижує ризик серцево-судинних захворювань на 11 %. Споживання понад 100 грамів на тиждень не приносить користі для здоров’я.

4. Він корисний для шкіри

Наприклад, марганець, який міститься в темному шоколаді, сприяє виробленню колагену – білка, який допомагає шкірі виглядати молодою і здоровою. Дослідження також засвідчили, що високий вміст антиоксидантів у темному шоколаді може захистити шкіру від потужних ультрафіолетових (УФ) променів, випромінюваних сонцем. Однак пам’ятайте, що шоколад не може замінити засоби захисту від сонця.

5. Темний шоколад корисний для мозку

Темний шоколад посилює приплив крові до мозку та серця і може сприяти поліпшенню настрою та когнітивних функцій. Він може підвищити рівень серотоніну й ендорфінів, хімічних речовин, що поліпшують настрій, у мозку. Він також допомагає знизити ризик інсульту.

Короткі підсумки

  • Існує безліч доказів того, що какао може мати потужний вплив на здоров’я, особливо захищаючи від серцево-судинних захворювань.
  • Звичайно, це не означає, що вам слід налягати на шоколад і вживати його щодня. У ньому все одно багато калорій, і його легко переїсти.
  • Досить з’їсти кілька квадратиків після вечері і постаратися насолодитися ними. Якщо ви хочете отримати користь від какао без калорій у шоколаді, приготуйте гаряче какао без вершків і цукру.
  • Також зверніть увагу на те, що багато видів шоколаду, представлених на ринку, не є поживними.
  • Вибирайте якісний продукт: темний шоколад із вмістом какао 70 % і вище.

Про автора

admin administrator