Коли треба зрізати капусту

Авторadmin

Коли треба зрізати капусту

Як зрозуміти, що капуста дозріла: вірні ознаки і терміни збирання

Розповідаємо, коли збирати урожай капусти восени і як визначити її зрілість.

Далеко не всі дачники знають, коли збирати урожай капусти – якщо помилитися, то і якість овочів буде не такою, як хотілося б. Особливо це стосується популярних білокачанної і червонокачанної капусти, яку вирощують багато городників. УНІАН розповість, як і коли правильно зрізати качани.

Коли дозріває пізня капуста – точні терміни

В першу чергу важливо розуміти, що час збору залежить від сорту – ранньостиглу і середньостиглу прибирають в червні і серпні відповідно. У вересні потрібно звертати увагу на середньопізні та пізні сорти. Перші дозрівають, через 110-135 днів після появи сходів. Як правило, це вересень – початок жовтня. Другі (пізні) потрібно збирати після всіх інших, але до того, як температура повітря опуститься нижче -5 градусів – приблизно в жовтні-листопаді.

Розповідаємо, як зрозуміти, що капуста дозріла:

  • качани гладкі і блискучі, а на дотик щільні;
  • якщо стиснути капусту, почуєте характерний хрускіт;
  • верхні листки синюватого відтінку;
  • нижні листки сохнуть і жовтіють.

Всі ці ознаки говорять про те, що можна сміливо починати збирання капусти, але і це важливо робити за правилами.

Як зрізати капусту – покрокова інструкція

Враховуйте, що важливий не тільки термін, коли треба прибирати капусту білокачанну, а й нюанси, як правильно це робити. По-перше, підберіть для таких дій період сухої і ясної погоди, при зрізку залишаючи 3 см качана і кілька листків. По-друге, після збору врожаю просушіть качани в теплому і сухому приміщенні. І, нарешті, розсортуйте овочі – якщо плануєте зберігати капусту довго, то для таких цілей залишайте тільки цілі екземпляри без ознак гнилі і пошкоджень, інші можна використовувати в кулінарії.

Коли прибирати червонокачанну капусту та інші сорти

Насправді, такий сорт капусти не відрізняється від білокачанної тільки кольором листя – в іншому рекомендації по збору врожаю такі ж. І терміни, і правила збігаються, тому орієнтуйтеся на рекомендації вище.

Урожай капусти треба зібрати до приморозків: як збільшити термін її зберігання

У середині осені у дачників не так багато справ, як влітку, залишається лише завершити важливі роботи в саду та на городі, а також зібрати врожай пізніх сортів капусти перед настанням перших морозів. theLime вирішив докладніше розповісти, коли її збирати і як зберігати в харчовій плівці.

Зрізати капусту потрібно до перших заморозків, оскільки вони скорочують термін її зберігання. Тим більше не потрібно допускати примерзання та розмерзання декілька разів – це шкодить капусті та терміну її тривалого зберігання.

Зрізану капусту потрібно на декілька днів залишити у теплиці, щоб висохли місця зрізів. Далі овочі потрібно почистити від верхнього листя.

Перед тим, як відправляти капусту на зберігання, потрібно також вимочити її в солоній воді. Така обробка знищує шкідників, які могли причаїтися біля основи качана: це може бути гусениці чи слимаки. Вони або відразу потрапляють у солону воду, або, залишаючись під листом біля основи качана, муміфікуються і перестають шкодити капусті.

Беремо глибокий посуд, в який вливаємо 10 л води та розчиняємо там 100 г кухонної солі, відправляємо туди капусту. Після цього капусту залишаємо “відпочивати” на добу.

Капусту можно зберігати декількома способами, але краще за все вона зберігається у харчовій плівці.

Щоб зберегти капусту якомога довше неушкодженою, потрібно загорнути її в харчову плівку – робимо 3-4 обороти плівкою, витісняючи все повітря, яке може залишатися там.

У чому перевага такого способу зберігання? Якщо капуста починає псуватися, вона псується сама і не передає свою інфекцію сусідам, але при цьому вона не всихає.

  • Раніше ми розповіли, як захистити врожай овочів від гниття у сирому погребі.
  • Читайте також на theLime, як зберігати волоські горіхи, щоб вони не відсиріли і не засохли.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Коли збирати врожай капусти: точні ознаки дозрівання

Капуста належить до овочів, які можна зберігати не один місяць. Але, як і у випадку з картоплею, тривалість її зберігання безпосередньо залежить від того, чи її вчасно прибрали з грядки.

Якщо прибрати врожай зарано, качани виявляться недозрілими й погано зберігатимуться. Перезрілі голівки теж не пролежать на зберіганні довго. Тому дачникам важливо вміти правильно визначити, що настав час прибирати капусту.

Коли прибирати білокачанну капусту

Час збирання капусти можна визначити, порахувавши час, що минув від появи перших сходів. На пакуванні насіння зазвичай вказують, скільки днів дозріває капуста того чи іншого сорту.

Але це не дуже зручно, тому що пакування насіння може не зберегтися, та й час появи сходів можна не знати чи забути. Внести свої корективи може погода. У разі потрібно орієнтуватися на зовнішні ознаки.

  • Качан перестає зростати та в більшості випадків відповідає характеристикам сорту.
  • Голівка на дотик щільна, міцна, пружна.
  • Зовнішні листки замість зелених стають синюватими, а внутрішні, особливо на маківці, набувають відтінку слонової кістки.
  • Нижнє листя починає жовтіти й підсихає.

Якщо всі вищеперелічені пункти помітні, потрібно терміново прибирати капусту з грядок, щоб вона не перестигла.

Пізні сорти капусти потрібно встигнути прибрати до того моменту, коли температура повітря опуститься до 7-9°С.

Раніше “Телеграф” розповідав про те, коли і як треба копати картоплю.

Про автора

admin administrator