Коли заготовляти шипшину

Авторadmin

Коли заготовляти шипшину

Коли збирають шипшину і як її правильно сушити?

Шипшину – лікарська рослина, яка давно почали застосовувати для лікування різноманітних хвороб. У його складі зосередилося багато корисних речовин, з їх кількістю не зрівняється жодна лікарська ягода. Крім цього, унікальними властивостями наділені і інші частини рослини. Тому людей цікавить, коли збирають шипшина.

Коли починати збирати шипшину

Заготовлювати шипшина рекомендується в сонячні і сухі дні. Збирати плоди, листя та інші частини варто з кущів, які ростуть далеко від доріг, де проїжджає багато автомобілів, підприємств, ферм, складів хімікатів, сміттєвих місць. Рослина наділене корисними властивостями. Для лікувальних цілей використовуються такі частини шипшини:

Починати збирати плоди слід з середини серпня і до того часу, поки не з’являться перші заморозки. Рекомендується заготовляти тверді ягоди, які ще не дозріли. Такі плоди не вимагають надто обережного поводження. Зривати шипшина можна з квітконіжками і без них. Варто стежити, щоб серед ягід не було плодів, які підгнили, пошкодилися, почорніли.

Листя шипшини можна збирати все літо. Її зривають руками або використовують ножиці. На листах не повинно бути черешків. Крім цього, варто уникати листя, яку пошкодили шкідники, захворювання, вона повинна бути без жовтизни і потемніння.

Коли шипшина прикрашають суцвіття, люди починають заготовляти пелюстки і квітки рослини. Це відбувається в червні. Суцвіття зривають вручну або відрізають ножем. Складати підготовлений матеріал необхідно в ємність акуратно, щоб пелюстки не м’ялися. Після цього квітки потрібно просушити.

Корисними вважаються також коріння рослини. Їх збирають у весняний період. Ідеально для цього підійде березень або квітень. Також цю процедуру проводять у жовтні або листопаді, коли закінчиться плодоношення. Для лікування недуг застосовують стрижневі корені або тоненькі корінці. Від куща відокремлюють один пагін, викопують його і відсікають коріння, які знаходяться збоку від центрального стовбура. Сировину необхідно добре помити і посушити.

Як відбувається сушка шипшини

Після збору шипшини його необхідно просушити. Для цього видаляються квітконіжки від ягід. Всі плоди поміщають в духовку або піч, яку розігрівають до 90 градусів. Під час сушіння треба стежити за шипшиною, періодично перемішувати, щоб плоди не пригоріли. Дверцята в духовці або печі варто трохи відкрити, щоб виходила зайва волога. Вологість повітря під час сушіння не повинна перевищувати 14%. Всі плоди повинні бути сухими, мати помаранчевий або червоний відтінок.

Перед використанням листя, пелюсток або кореневища необхідно також здійснити сушку. Коріння стоїть перед цією процедурою подрібнити на маленькі частини. Сировина розкладається невеликим шаром у затінку, місце повинне добре провітрюватися.

Для цього використовують балкони, горища, веранди. В процесі висушування необхідно періодично перемішувати сировину, щоб воно не слежалось. Якщо листя і пелюстки добре висушені, в руках вони з легкістю кришаться, а кореневище переламується, видаючи характерний тріск. Під час сушіння вологість повітря не повинна перевищувати 13%. В іншому випадку сировина не зможе досить добре высушиваться.

Як зберігати шипшина

Після сушіння плодів необхідно здійснити підготовку для зберігання. Ягоди перетирають в руках, щоб відпали чашолистки. Після цього вони висипаються в ящик з дерева, коробку з картону або полотняний мішок. У такому стані вони повинні побути протягом декількох днів, так відбудеться вирівнювання вологи. Далі можна приступати до заготівлі на постійне зберігання.

Ягоди поміщають в банки зі скла. Їх не потрібно закривати кришкою, краще прикрити марлею, щоб циркулювало повітря. Це вбереже сировину від цвілі. У такий спосіб відбувається зберігання кореневища, листя і квіток. Тара з сировиною поміщається в сухе темне місце. Поряд не повинні знаходитися продукти, які видають різкі запахи. Шипшина у такий спосіб може зберігатися протягом 3 років.

Як використовувати підготовлену сировину

Підготовлені ягоди використовуються в якості корисного напою. Для початку плоди миють, а далі подрібнюють на м’ясорубці, можна також нарізати їх ножем. Фахівці стверджують, якщо ягоди використовувати в цілому вигляді, вони віддадуть менше вітамінів.

Подрібнений шипшина заливають окропом, варять і залишають на півгодини для настоювання. Щоб поліпшити смак напою і його лікувальні властивості, в нього додають цукор, мед та інші трави. Відмінно поєднується шипшина з м’ятою, мелісою. Проціджений настій п’ють, щоб частини ягід не дратували кишечник і шлунок.

Також з шипшини готують такі напої і страви:

  • Кисіль
  • Чай з додаванням горобини і материнки
  • Листяний чай
  • Компот
  • Пунш
  • Морс
  • Варення
  • Желе і т. д.

Всі ці напої і страви володіють корисними властивостями, насичують організм вітамінами і корисними речовинами. Їх рекомендується вживати при застуді, так як вони прибирають бактерії, зміцнюють імунну систему. Отже, шипшина – унікальна рослина, яку природа наділила масою корисних властивостей. Але для початку варто правильно зібрати і підготувати сировину.

Відео про те, як слід лікуватися з допомогою шипшини:

Як правильно сушити плоди шипшини у електросушарці, електричної та газовій духовці, на свіжому повітрі на зиму в домашніх умовах? Коли збирають шипшина для сушіння, в якому місяці? Скільки можна зберігати сушений шипшина?

У статті розповідається про час збору і способах сушіння шипшини.

  • Коли можна збирати шипшину для сушіння, в якому місяці?
  • ВІДЕО: Коли потрібно збирати шипшину?
  • Чи потрібно мити шипшина перед сушінням?
  • При якій температурі і скільки сушити ягоди шипшини в електричній і газовій духовці?
  • Як і скільки сушити ягоди, плоди шипшини у електросушарці?
  • Як правильно сушити ягоди, плоди шипшини на свіжому повітрі?
  • Можна сушити шипшина на сонці?
  • Скільки можна зберігати сушений шипшина?
  • ВІДЕО: Як сушити шипшина. Як висушити шипшина?

Шипшину – рослина, що виростає в Помірному кліматичному поясі повсюдно. Відноситься до сімейства Рожевих, воно цвіте красивими квітами. Пізніше з цих квітів з’являються ягоди, що володіють масою корисних для людей властивостей. Їх збирають, щоб у свіжому або засушеному вигляді використовувати в кулінарії і медицині. Про те, коли збирати шипшину, як його правильно заготовляти, щоб довше зберігався, і піде мова в статті.

Коли можна збирати шипшину для сушіння, в якому місяці?

У ботаніці налічують до 400 видів шипшини. Кожен з них має свої особливості, до яких відноситься і час дозрівання плодів. Тому точно сказати, коли збирати плоди рослини на заготівлю, не можна.

  • вид рослини
  • кліматичні умови регіону його зростання
  • погодні умови з весни по осінь конкретного року
  • стан ягід (вони повинні бути червоними або оранжевими, але все ще міцними, пружними, не зворушеним гниллю або хворобами)

Зазвичай, зрілими, максимально концентрує в собі корисні речовини ягоди шипшини стають з кінця літа до середини осені, конкретніше, з серпня по жовтень. Цьому заняттю слід присвятити теплий, сухий, безвітряний день.
Потрібно встигнути заготовити шипшина до настання перших морозів – підмерзлі ягоди втрачають левову частку своєї користі.

ВАЖЛИВО: Якщо ви вірите в прикмети, зберіть шипшина на засушку 1 жовтня, в день Орисі Шиповницкой.

До речі, важливо вибрати не тільки правильний час збору плодів шипшини, але і правильне місце. Воно обов’язково повинно бути екологічно чистим. В ягодах, зібраних поблизу промислових підприємств, близько залізних і автомобільних доріг, у великих містах, на забруднених ділянках, шкідливих речовин може бути більше, ніж корисних.

ВАЖЛИВО: У лікарських цілях також заготовляють листя, квіти, коріння шипшини. Сировину збирають у різні пори року.

Про користь різних частин рослини шипшина ви можете прочитати в статті «Плоди шипшини, квіти, коріння і листя: корисні і лікувальні властивості, протипоказання для чоловіків і жінок. Шипшина згущує або розріджує кров, сечогінний чи ні, послаблює або кріпить?».

ВІДЕО: Коли потрібно збирати шипшину?

Чи потрібно мити шипшина перед сушінням?

Якщо ви збираєте шипшина на своїй ділянці, впевнені в його екологічній чистоті, мити плоди перед сушінням вам не потрібно. Досить перебрати їх, видалити сміття і засохлі листочки, при цьому ніжку і чашолистки не чіпати.
Якщо ж ви сумніваєтеся, перед сушінням сполосніть ягоди в прохолодній проточній воді.

При якій температурі і скільки сушити ягоди шипшини в електричній і газовій духовці?

Найбільш простий і доступний спосіб сушіння шипшини – в духовці газової або електричної.

  1. Ягоди, які ви вибрали для сушіння, викладіть на деко в один шар, не надто щільно.
  2. Помістіть деко з шипшиною в духову шафу.
  3. Температура в духовці повинна бути мінімальною, від 40 до 60 градусів Цельсія.
  4. Щоб під час сушіння до ягід шипшини був доступ повітря, дверцята духовки щільно не закривайте.
  5. Сушіть шипшина таким способом 10-12 годин.
  6. Не забувайте перемішувати ягоди кожні 2 години.

Як і скільки сушити ягоди, плоди шипшини у електросушарці?

Якщо ви – дачник або огородник, електрична сушарка для ягід і фруктів вам просто необхідна! Її дуже зручно використовувати для заготівлі плодів шипшини.

  1. Розкладіть шипшина в піддони сушарки одним шаром.
  2. Встановіть температуру на 65 градусів Цельсія.
  3. Сушіть шипшина 12-14 годин.
  4. Не лінуйтеся кожні дві години міняти піддони місцями, щоб ягоди просушилися рівномірно.

Як правильно сушити ягоди, плоди шипшини на свіжому повітрі?

Природний спосіб висушування шипшини, коли плоди рослини висихають природним чином на свіжому повітрі, не самий легкий і правильний. По-перше, за часом він може затягнутися на цілий місяць. По-друге, під час сушіння частина плодів може зіпсуватися, а ті, що залишаться, втратять частину корисних властивостей. Але якщо ви все-таки вирішили вибрати саме це спосіб, поступите таким чином:

  • розкладіть шипшина одним шаром в лотки або піддони
  • накрийте лотки або піддони папером або тонкої натуральною тканиною
  • залиште шипшина сохнути в безветренном місці, схованим від прямих сонячних променів
  • періодично перемішуйте ягоди
  • сушіть їх 2-4 тижні

Можна сушити шипшина на сонці?

На відкритому сонці шипшина не сушать. Подібний спосіб призводить до руйнування аскорбінової кислоти.

Скільки можна зберігати сушений шипшина?

Сушений шипшина зберігають у скляному посуді. За умови правильної технології сушіння вони придатні до вживання протягом 3 років.

Сушений шипшина: ягоди висохли, але зберегли колір.

Про автора

admin administrator