Кущ смородини чорної

Авторadmin

Кущ смородини чорної

Чорна смородина – вирощування та догляд за саджанцями, які існують хвороби і шкідники

ю Така культура, як чорна смородина, є однією з найпоширеніших. Але, незважаючи на свою популярність, і, здавалося б, невибагливість, комфортно себе почуває рослина не на кожній ділянці. Тому, при розведенні чорної смородини, слід знати особливості, за якими слід проводити вирощування і догляд за цією культурою.

  • Вступне слово
  • Як посадити і вирощувати культуру
  • Як доглядати за кущами
    • Обрізка чагарників

    Вступне слово

    Велика кількість садівників віддають перевагу саме чорній смородині, адже її вирощування забезпечує смачними і корисними ягодами. І, крім того, що їх можна вживати у свіжому вигляді, плоди також можуть бути головним інгредієнтом желе, варення, компотів і навіть спиртних напоїв.

    Це чагарникова рослина, що відноситься до родини Агрусових, здатне приносити врожай на протязі 15 років. Кущ чорної смородини складається, як правило, з гілок різного віку, які розташовуються на різних рівнях, завдяки чому і плодоносить рослина такий тривалий період. Проте вирощування має певну специфіку, яка передбачає догляд, створює найбільш комфортні умови.

    Як посадити і вирощувати культуру

    Перш за все, слід подбати про посадковому матеріалі, адже його якість значною мірою впливає на розвиток рослини і здатності плодоносити. Тому, придбані в розплідниках саджанці, вважаються відмінним варіантом. І цілком імовірно, що вже на наступний рік після посадки, смородина порадує плодами.

    Для початку, варто зазначити, що смородина чорна – це культура, яка потребує вологи і може рости в півтіні. Тому вибирати місце на ділянці, де земля достатньо зволожена, і немає вітру і протягів. Посадку кущів смородини можна проводити як навесні, так і восени. Наприклад, в середній смузі Росії практикується осіннє садіння, так як при ній краще і швидше вкорінюються саджанці. Навесні ж посадка чагарників проводиться в тих регіонах, де спостерігаються дуже низька температура взимку. В такому випадку, посадку варто проводити до того, як смородина почне розпускати нирки.

    Заготовивши саджанці і вибравши місце, можна переходити до підготовки ямок під посадку.

    Їх варто робити на відстані, що вважається оптимальним для такого виду культури, 1,5-2 метри між саджанцями і близько 2 метрів у міжряддях. Посадка смородини поблизу один одному або майже біля парканів не дасть бажаної врожайності, так і відхід в такому місці буде для власників скрутним.

    Ямка під посадку повинна мати глибину приблизно 45 см, а в діаметрі вона повинна складати близько 55-60 див. В готову ямку на дно варто укласти підживлення у вигляді суміші з:

    • 1 відро перегною, змішаного з землею;
    • 100 гр. суперфосфату;
    • 40-50 гр. хлористого калію.

    Щоб уникнути отримання опіків кореневої системи смородини, покладений шар підживлення слід додатково посипати землею. Шару в 7-10 см буде цілком достатньо.

    Деякі садівники використовують інший варіант підживлення, що укладається на дно ямки:

    • 1 склянка деревної золи;
    • 1 частина землі;
    • 1 частина перегною.

    При посадці саджанців, їх краще укладати в ямку під нахилом, із заглибленням у 5-6 см для закладення кореневої шийки. При осінньому варіанті розмноження смородини живцями можна використовувати схему, представлену на фото.

    Після того, як висаджені саджанці, їх потрібно полити і бажано замульчувати поверхню грунту (якщо вона глинистий) шаром піску або дрібного перегною. Щоб вирощування смородини давало хороші результати, на даному етапі саджанцям уже необхідний догляд, який полягає в обрізанні. Тобто, на висаджених в грунт чагарниках обрізають практично всі бруньки, залишивши на кожному пагоні всього по 4-5 бруньок.

    Ознайомитися з тим, як можна зробити посадку смородини, можна, переглянувши відео.

    Як доглядати за кущами

    Як можна зрозуміти з перерахованого вище, вирощування смородини чорної включає правильну посадку і догляд за саджанцями і дорослими чагарниками. Як раніше згадувалося, цей вид смородини – вологолюбний. Тому, в першу чергу, варто подбати про належне поливі для чагарників.

    Якщо літній сезон видався посушливим, то культуру варто рясно поливати протягом сезону. Як часто і наскільки рясно – залежить від регіону, в якому відбувається вирощування культури. Особливо потребують рослини поливів на стадіях активного росту пагонів і при появі зав’язі на них. Також полив є важливим аспектом, коли ягоди смородини починають наливатися, і після того, як пройшов збір плодів.

    Розпушування ґрунту – теж один з важливих моментів догляду за чорною смородиною. В цьому плані час для розпушування необхідно виділити в кінці квітня початку травня). Далі такий догляд проводять один раз у 3-4 тижні. Восени верхній шар грунту варто перекопати, не дуже глибоко і не розбиваючи великі грудки. Таким чином, ви забезпечите затримки снігу взимку і навесні – утримання в ґрунті вологи.

    Обрізка чагарників

    Обрізування кущів варто проводити після посадки ще наступні роки. На другий рік життя саджанців на ділянці обрізають слабкі, маленькі і недостиглі пагони. У третій рік – зайві пагони другого порядку, щоб залишилися лише 5 найсильніших гілок.

    У наступні роки обрізка проводиться з метою санітарної обробки і омолодження кущів. Як це відбувається, ілюструє схема вище, де показано як обрізають саджанець при посадці.

    Шкідники і хвороби

    Приділяти увагу чагарниках потрібно і в плані профілактики і виявлення хвороб, а також видалення шкідників. До шкідників, зустрічаються досить часто на кущах смородини, можна віднести смородиновий почковой кліщ. Так як цей шкідник живе і харчується всередині нирки, виявити їх досить складно. Як правило, визначити наявність кліща можна за збільшеними розмірами нирки задовго до того, як вона повинна розкритися. Такі нирки видаляють і обприскують кущі настоями тютюну, часнику або розчином з 10% карбофосу, колоїдної сірки.

    Наявність у пагонах таких шкідників як смородинная стеклянница виявляється по запізнілого періоду цвітіння, в той час як здорові гілки квітнуть раніше, такі гілки варто видаляти відразу навесні.

    Боротьбу з таким шкідником можна проводити і обприскуваннями чагарників настоями з деревної золи або полину.

    Що стосується захворювань, то найбільш поширення хвороби такі:

    Дана стаття, присвячена правилам, за якими можливе вирощування і догляд за смородиною, є корисною знахідкою. І, якщо слідувати рекомендаціям, то чорна смородина на Вашій ділянці буде відмінно розвиватися і приносити хороші врожаї.

    Прості правила вирощування чорної смородини

    Чорна смородина впевнено конкурує з цитрусовими по вмісту вітаміну C. Недаремно її так часто називають незамінною ягодою! Та не лише врожайність зробила чорну смородину обов’язковою культурою, без якої важко уявити український садок. Це витривала й довговічна, родюча за простих правил догляду рослина. З усіх ягідних культур чорну смородину найпростіше «зрозуміти». Здоровий, дорослий, від 3 років кущ чорної смородини може приносити від 7 до 10 кг неймовірно корисних ягід. Щоб отримати такий врожай, потрібно просто не ігнорувати базові вимоги чорної смородини до місця та догляду.

    Смородина чорна — посадка і догляд

    Ідеальне місце і ґрунт для чорної смородини

    Для цієї ягідної красуні підходять лише рівні ділянки з захистом від вітру. Це світлолюбний чагарник, якому краще на відкритих ділянках, хоча й здатний витримувати напівтінь. Через нелюбов до перегріву (для чорної смородини ідеальною вважається температура від +18 до _22°C) для південних областей краще обрати саме затінені ділянки, а в решті областей — уникати найспекотніших південних орієнтацій.

    Чорна смородина не любить сирості: сезонну затримку вологи, низини, високий рівень залягання ґрунтових вод потрібно виключити.

    Свіжа, волога, родюча і повітропроникна — чим якісніша земля, тим краще для чорної смородини. Цей ягідник не любить сухого, бідного, сильно кислого та лужного ґрунту і обожнює нейтральні чи слабокислі чорноземи та суглинки. Супіщаники підійдуть за умови внесення якісного гумусу.

    Для чорної смородини місце готувати потрібно наперед, краще — як мінімум, за 2 місяці до висаджування. Не забуваємо:

    • провести глибоку обробку ґрунту (від 30 см);
    • внести 4-6 кг органічних добрив (компост, перегній), якщо ви використовуєте міндобрива — ще й по 40-60 г фосфорних та калійних добрив на кожен м².

    Чудово росте смородина чорна після будь-яких рослин, крім родичів та пасльонових. Найкращі попередники — бобові овочі або сидерати та злаки.

    Чорна смородина любить гарно освітлені, але не спекотні ділянки

    Смородина чорна — правильна посадка

    Зайнятися висаджуванням чорної смородини можна як навесні, так і восени. Останній варіант — оптимальний, адже весняні примхи погоди часто не дозволяють висадити смородину до того, як прокидаються бруньки. Та й догляду таким кущам потрібно більше. Оптимальні для України терміни — перша декада жовтня, допустимі — з середини вересня до початку листопада.

    Саджанці з закритими коренями — найкращий варіант, але якщо є можливість зекономити і при цьому немає сумнівів у свіжості рослин, підійдуть і рослини з відкритими коренями. Потрібно обирати дворічні кущики з 2-5 пагонами, бруньками, що ростуть від самої їх основи, розвиненою і сильною кореневою системою. До посадки оголені корені потрібно обробити глиняною бовтанкою чи замочити, саджанці в контейнерах — щедро полити за пів доби до посадки.

    У чорної смородини кожен кущ повинен вільно «дихати» й рівномірно освітлюватися. Тому при розміщенні в рядках між кущами залишають від 1 до 1,5 м (в залежності від висоти сорту), а міжряддя роблять у 1,5-2 рази ширшими.

    Чорна смородина любить рости рядками, прокладеними з півночі на південь, та, на жаль, не на всіх ділянках є така можливість. Врахуйте, що, не дивлячись на самозапилення більшості сучасних сортів, буде доречно на кожні 3-4 рослини одного сорту придбати 1-2 кущі інших сортів для ряснішого плодоношення.

    Правильно посадити чорну смородину дуже просто:

    • Викопайте посадкові лунки глибиною та діаметром в 40-50 см.
    • У кожну лунку внесіть додаткову порцію органіки (5-8 кг) і склянку попелу, якщо використовуєте міндобрива — 100-150 г суперфосфату і 20 г хлористого калію.
    • Прикрийте добрива товстим шаром землі.
    • Саджанці встановіть поглиблено, на 5-6 см нижче попереднього рівня росту для середніх ґрунтів, на 2-3 см для важких і на 6-10 см — для легких. Ущільнивши землю, відразу зробіть поливну канавку і вилийте під кущі по відру води.

    Мульчувати для чорної смородини бажано і пристовбурні кола, і міжряддя. Якщо закрити всю площу компостом, торфом чи перегноєм немає можливості, хоча б розпушіть землю.

    Завершують висаджування саджанців смородини чорної завжди обрізкою. Пагони потрібно вкоротити, залишивши на кожному 2-3 бруньки (зазвичай це висота в 5-7 см).

    Гарний саджанець чорної смородини

    Основні правила догляду

    Смородина чорна — одна з найпростіших ягідних культур, але є суттєве уточнення: про неї не можна забувати. Без обрізки, поливу, підживлень кущі швидко захаращуються і втрачають врожайність. Але й у цьому випадку про незворотність не йдеться: чорну смородину легко оновити й «перезапустити».

    Полив

    Чорна смородина надзвичайно вологолюбна, під час вегетації оптимальна вологість ґрунту для неї — аж 75%. Перезволожувати ґрунт і цим сприяти хворобам не варто, але про базові поливи все ж доведеться подбати.

    Ідеальний варіант — крапельний чи інший автополив. Без нього кущі поливайте в посуху, під корінь, глибоко просочуючи ґрунт (хоча б по 2 відра води на кущ). В період від відцвітання до початку дозрівання ягід чорну смородину підлийте 2-4 рази. А після завершення плодоношення не забудьте про один вологозарядний полив для нормальної підготовки до зими.

    Підживлення чорної смородини

    Навіть щедра порція добрив, внесена при посадці, забезпечить кущі ресурсами лише на 1-2 роки. Річ у тому, що смородина чорна дуже виснажує ґрунт.

    З третього року для неї вносять:

    • при органічному підході: щоосені по відру компосту, перегною чи іншої зрілої органіки, навесні — зелені добрива, на початку літа — настій попелу;
    • при використанні мінеральних добрив: навесні азотні добрива (30 г), на початку літа чи восени — калійні та фосфорні добрива (по 30 і 45 г відповідно).

    Обрізка

    Навесні, до наливання бруньок, проводять стандартну чистку від пошкоджених, хворих, слабких, сухих, полеглих гілок та пагонів, що захаращують крону.

    Основна осіння обрізка проводиться з першого року після висаджування для формування і підтримки правильної, потужної основи куща. Все, що потрібно — залишати з однорічного приросту по 3-5 найсильніших, направлених зовні пагонів, видаляючи всі тонкі, перехрещені, направлені всередину куща гілочки.

    До четвертого року в результаті такого формування утворюється сильний кущ з 12-19 стовбурів. З 5 або 6 року до звичних процедур додайте омолодження — видаляйте від чверті до третини найстарших пагонів. Вкорочення гілок на третину зазвичай робить зручнішим збір врожаю, та це робити не обов’язково. Найвдаліший час для формування — після завершення листопаду, але до стабільних заморозків. Якщо восени обрізку пропустили, її можна встигнути провести навесні, поки не почали наливатися бруньки.

    Влітку кущі не завадить оцінити на рівномірність навантаження. За потреби, сміливо видаляйте зайві пагони для збільшення розміру і якості ягід.

    Старі чи запущені кущі чорної смородини, що погано родять, можна омолоджувати кардинальною зрізкою. «Скосивши» чорну смородину до коротких пеньків, стимулюють ріст потужних пагонів, що вже через одне літо здивують рясністю врожаю.

    «Остаточно» старіє чорна смородина в 10-12 років. Але при омолодженні більш скромний, та все ж смачний врожай кущ буде приносити набагато довше.

    Осіннє обрізування чорної смородини — надважлива процедура

    Робота з ґрунтом

    Грунт під та між кущами має залишатися повітропроникним. Та й конкуренції з бур’янами чорна смородина не любить. Розпушувати в прикущовій зоні землю можна лише на 5-6 см вглиб, тому значно раціональніше просто підтримувати шар мульчі. Для чорної смородини підійде не лише торф, перегній чи компост, а й тирса, солома і навіть чорне агроволокно.

    Для смородини потрібно завжди слідкувати за міжряддями. Якщо ви волієте милуватись на чорну землю, то доведеться розпушувати її 5-6 разів на глибину близько 10 см і регулярно виполювати бур’яни. У такого клопоту є дуже проста альтернатива — задерніння, посів сидератів, мульчування. Восени міжряддя перекопуйте. А от кущі не варто обкопувати частіше, ніж 1 раз на 2-3 роки.

    Садові сорти смородини чорної зберегли унікальну морозостійкість своїх диких предків і укриття в нашому кліматі не потребують.

    Смородина чорна — хвороби і шкідники

    Нові сорти чорної смородини стають все стійкішими. Та все ж і сьогодні цей ягідник вражається більш ніж семи десятками шкідників та хвороб.

    Зі шкідників на чорній смородині найчастіше зустрічаються:

    • попелиці (листкова галова та пагонова), з якими можна боротися простим ошпарюванням кущів чорної смородини напровесні, до набухання бруньок або обробками настоями часнику, перцю, тютюну, біо- та хімінсектицидів;
    • гусінь агрусової вогнівки, яку можна вручну струшувати з куща для знищення;
    • гусінь смородинової скляниці, з якою можна боротися лише вирізанням пагонів і профілактичною обробкою біо- чи хімінсектицидами;
    • галиці (пагонова, смородинова листова, смородинова квіткова), для зупинки яких потрібно ретельно обробляти землю, вирізати пошкоджені гілки, проводити обприскування настоями перцю, часнику чи системних інсектицидів;
    • щитівки (комовидна та вербова), що вимагають вчасного видалення пошкоджених гілочок і обробки інсектицидами;
    • смородиновий бруньковий кліщ, поширення якого можна зупинити, вищипуючи пошкоджені бруньки або обприскуючи кущі розчином колоїдної сірки до і після цвітіння;
    • павутинні кліщі, з якими боротися можна і видаленням пошкоджених пагонів, і інсектицидами.

    Найкраща профілактика поширення шкідників чорної смородини — своєчасний догляд. Розпушуйте ґрунт, в тому числі у міжряддях, мульчуйте, вчасно підливайте кущі, не забувайте про підживлення, обрізку уражених пагонів. І обов’язково знищуйте рослинні рештки, збирайте все листя й сміття з-під кущів.

    З хвороб чорній смородині найбільшу шкоду спричиняють:

    • борошниста роса,
    • антракноз;
    • іржа;
    • септоріоз.

    Ретельний збір листя і сміття під кущем, перекопування і розпушування землі, регулярний догляд якнайкраще запобігають хворобам. А для боротьби з ними можна застосовувати і народні засоби (кальцинована сода, настій хвоща, часнику, попелу), і біопрепарати, і фунгіциди. Хімічні засоби варто використовувати з обережністю: обробка фунгіцидами допустима напровесні і до цвітіння, як мінімум, за місяць до збору перших ягід, або вже восени, після збору врожаю.

    ЗЕЛЕНА САДИБА.

    Вирощування чорної смородини: розмноження, садіння і догляд

    Чорна смородина є тим рослиною, ягоди якого любить кожна людина. З цієї причини чорна смородина вирощується практично на кожному дачній ділянці.

      • Підготовка ґрунту та посадка
      • Полив
      • Догляд і добриво
      • Обрізка і формування кущів
      • Використання смородини
      • Хвороби і шкідники
      • Заходи проти шкідників і захворювань

      Чорна смородина – поширена ягідна культура, яка вирощується не тільки в аматорському садівництві, але навіть в промислових масштабах. Ще більшою популярністю смородина почала користуватися з того моменту, як були встановлені цілющі властивості її ягід, листя, бруньок і пагонів. Не дарма чорну смородину називають “коморою вітамінів”.

      Крім лікувальних властивостей, чорна смородина володіє дуже приємним ароматом і смаком. Ягоди смородини використовуються для приготування джему, варення, соку, компотів, вживають їх у свіжому або замороженому і переробленому вигляді.

      Рослина має високі показники господарської цінності. Це скороплодная культура, яка здатна показувати високі врожаї. Плодоношення чорної смородини починається вже на другий рік після посадки. Спочатку, ягід може бути до 700-800 г з одного куща, але вже через 4-5 років, урожай підвищується до 4-8 кг з куща.

      Реалізація смородини і молодих саджанців рослини може принести непоганий прибуток, тим більше, якщо освоїти технологію вирощування, що, насправді, досить просто зробити не тільки досвідченому садівнику, але і новачкові.

      Підготовка ґрунту та посадка

      Для посадки чорної смородини потрібно визначити правильне місце. Воно повинно знаходитися на добре освітленій майданчику, але бути захищене від вітрів. Якщо протягом літа смородина вигорає або навіть підсихає на сонце, бажано притінити рослина. Зробити це можна за допомогою невеликих саморобних навісів, або просто посадити між кущами смородини високорослі однорічні рослини – соняшники, кукурудзу, та інше.

      Перед посадкою смородини в грунт, потрібно його підготувати. На ділянку вносяться комплексні добрива в пропорціях 7-10 кг перегною, 50-80 г суперфосфату і 1 л деревної золи на кожен квадратний метр ягідника. Після того, як добрива внесені в ґрунт, її слід скопати на глибину не більше 25 див.

      Під час посадки смородини слід дотримуватися правильну густоту рослин, щоб, згодом вони не заважали один одному розвиватися. Густота посадки, в першу чергу, залежить від самого сорту, а також особливостей формування кущів. Невеликі, пряморослые і малораскидные сорти висаджують на відстані близько 1-1,3 м у ряду і не більше півтора метрів між рядами. Посадкова лунка повинна бути близько 50 см в діаметрі і 30-40 см в глибину. Перед посадкою в лунки вносять до 5 кг перегною, 150 г суперфосфату і 1 л деревної золи. Висаджувати саджанці потрібно під кутом, на 4-6 см глибше, ніж вони росли в маточнику. Даний вид посадки сприяє утворенню додаткових коренів і пагонів.

      У саджанців, поміщених у лунку, розправляють коріння і засипають шаром землі, трохи ущільнюючи його. Після відбувається рясний полив, не менше відра води на кожну лунку посадки. Для того щоб зберегти вологу, грунт навколо смородинового куща мульчують тирсою, торфом, перегноєм, або просто засипають сухою землею, щоб уникнути утворення кірки. Далі саджанці обрізаються. Їм слід залишати тільки 3-4 сильні нирки. Висаджувати смородину можна навесні і восени, хоча фахівці стверджують, що найбільш сприятлива саме осіння посадка. Докладніше про посадці кущів восени – у статті “Осіння посадка чагарників і дерев у саду”.

      Полив

      Чорна смородина вважається дуже вологолюбні рослиною, тому поливати її стоїть досить часто. При нестачі вологи плоди дрібнішають, обсипаються, пагони ростуть дуже погано. Професійні дачники радять поливати смородину вранці або ввечері, коли грунт має нормальну температуру.

      Рослини потребують поливу і після збирання врожаю, про це не варто забувати. Засуха в даний момент може призвести до підмерзання кущів взимку. Дуже важливий полив у головні фази розвитку куща – інтенсивний ріст зав’язі ягід, наливання ягід, відразу після збирання врожаю. Рекомендуємо також добре пролити смородину і перед зимівлею, це загартує рослину і зміцнить його.

      Догляд і добриво

      В залежності від сорту, смородина може бути примхливим рослиною, тому вимагає ретельного відходу з року в рік. Якщо ви розраховуєте на стабільний урожай та нормальну життєдіяльність смородини, то про це доведеться подбати саме вам.

      Досягти хорошого врожаю можна витримуючи правильні умови утримання рослини. Для цього необхідна постійна обробка грунту, своєчасний полив і внесення комплексних добрив, а також правильна обрізка і формування куща.

      Величезне значення мають підживлення смородини у період вегетації. За родючий сезон необхідно проводити не менше трьох підживлень. Добриво чорної смородини відбувається за допомогою азотних добрив (ранньою весною) – селітра аміачна (30 г на кущ) або сечовина (20 г на кущ), органічних добрив (після цвітіння, в момент початку зав’язі) – пташиний послід (1:12), або коров’як (1:6), з розрахунку 1-1,5 відра на кожен смородиновий кущ. Можливо добриво смородини і після збору врожаю. Необхідно це для того, щоб зміцнити рослину і дати йому можливість закласти нові плодові бруньки.

      Обрізка і формування кущів

      Обрізка чорної смородини і формування її кущів є одними з найбільш трудомістких і складних прийомів догляду за рослиною. Думка про залежність врожаю від кількості пагонів – невірне. Хороший і якісний урожай смородини формується саме на сильних пагонах минулого року.

      Найбільш продуктивними вважаються скелетні гілки куща, віком 2-3 роки. Перша обрізка смородини відбувається відразу після посадки. Обрізаються всі пагони, залишаються лише кілька найбільш сильних і розвинених. Наступні кілька років з куща видаляють слабкі і зайві пагони, пагони-однолітки, а також надломанные і підсохлі гілки.

      Формування куща завершується тільки на 3-4-й рік зростання смородини в саду. У разі, якщо кущ погано утворює пагони прикореневого порядку, варто вирізати кілька скелетних гілок для того, щоб стимулювати зростання нових пагонів. Правильно сформований кущ смородини має близько 9-12 гілок різного віку із сильними приростами.

      П’ятирічні слабкі і погано плодоносні гілки вирізують за кожною обрізанням, тобто, кожний рік. Краще всього, якщо обрізка смородини і формування куща відбуваються у весняний час, коли бруньки ще не розпустилися. Бажаним періодом вважається березень-початок квітня. Правильно проведена щорічна обрізка може сприяти гарному росту сильних, прикореневих пагонів і якісної освіти розгалужень. Також обрізка добре позначається на підвищенні загальної врожайності, підтримки правильної освітленості куща, провітрюваність. Все це дає свій результат – урожай підвищується, і кожна ягода даного врожаю стає крупніше.

      Використання смородини

      Плоди чорної смородини високо цінуються в харчовій промисловості. Вони широко використовуються у свіжому вигляді, сушеному, замороженому, інше. З плодів чорної смородини готують джеми, варення, желе, компоти, сиропи, мармелади, пастили, використовують у вигляді цукеркових начинок і так далі.

      Бруньки рослини використовуються в харчовій і лікеро-горілчаній промисловості. а також для приготування різних есенцій.

      Листя застосовуються, як сурогат чаю, а також для консервацій і солінь.

      Чорна смородина досить просто знаходить себе і в ландшафтному дизайні. з її допомогою можна красиво і дуже якісно прикрасити сад. Інші ж види смородини можуть використовуватися навіть у вигляді живоплотів.

      Хвороби і шкідники

      Чорна смородина, як і всі садові рослини, має своїх ворогів – це хвороби та шкідники. Основою боротьби з ними є постійне дотримання правил агротехніки. Як розумієте, добре доглянутому саду, умов для розвитку і поширення шкідників і хвороб рослин просто немає. Але не завжди сад вдається вберегти від напастей. Причиною може стати і запущений сусідський сад, з якого шкідники і захворювання перекидаються на ваші рослини.

      Отже, мабуть, слід розглянути ряд захворювань, які вражають чорну смородину, це: антракоз смородини, американська борошниста роса, бокальчатая іржа, біла плямистість, махровість. Кожне з цих захворювань згубно впливає на чагарник із чудовими ягодами і при цьому значно погіршує його зовнішній вигляд і врожайність. Але це ще не все, існують також і шкідники, які готові напасти на смородину в будь-який момент: златка, листова галиця, смородинный бруньковий кліщ, павутинний кліщ, пильщик, огнівка, стекляница, пяденица і побеговая попелиця. Кожен з вище перерахованих шкідників завдає смородині практично непоправної маячня. Деякі з них так сильно впливають на життєдіяльність рослин, що ті і зовсім доводиться видаляти з ділянки.

      Заходи проти шкідників і захворювань

      Спочатку слід завжди пам’ятати той факт, що полити або обприскати рослину хімією ви завжди встигнете, але не варто цього робити відразу ж в той момент, коли побачили ознаки захворювання або шкідників. По можливості необхідно знищувати напасті вручну – збирати личинки, зривати пошкоджені листя і пагони, і знищувати все методом спалювання.

      Наступною стадією може бути використання відварів інсектицидних рослин, шкідливий вплив яких набагато менше, ніж вплив радикальних отрутохімікатів. Тільки помітивши необхідність застосування крайніх заходів, коли лояльні способи боротьби зазнають невдачі, ви можете використовувати хімію для знищення хвороб і шкідників смородини. Головне, в даній ситуації, не забувати про заходи безпеки.

Про автора

admin administrator