Пожовкла капуста що робити

Авторadmin

Пожовкла капуста що робити

Зміст:

Брокколі пожовтіла: чи можна чи їсти пожовклу брокколі або якщо вона зацвіла? Як правильно зберігати капусту брокколі, щоб вона не пожовтіла: поради

Якщо броколі пожовтів, то її можна вживати в їжу, але ваш організм не отримає вітамінів. Як зберігати такий овоч, читайте в цій статті.

Капуста брокколі — це цінний овоч, який багатий вітамінами і корисними мікроелементами. Його люблять дорослі і навіть діти. Але це сезонний овоч, який дозріває влітку, ближче до осені.

Природно, всім його шанувальникам хочеться зберегти таку капусту на зиму, щоб готувати корисні і смачні страви. Однак це не виходить, так як брокколі при зберіганні навіть у холодильнику жовтіє протягом декількох днів. Чому так відбувається? Можна їсти пожовклу броколі? Відповіді на ці та інші питання шукайте у статті нижче.

Чому капуста брокколі пожовтіла при зберіганні в холодильнику: причини

Щоб період вживання був більш тривалим, необхідно сіяти або купувати вже готову капусту брокколі різних сортів. Краще віддавати перевагу капусті, у якої при зростанні з’являються не тільки основне, але й бічні головки. Наприклад, сорт «Лінда» дає до 7 бічних качанів вагою по 60 грам, а сорт «Монте-релло» — одну велику головку вагою 600 грам.

При зборі врожаю або вже купівлі такої капусти в супермаркеті або у колгоспників на ринкових рядах, дотримуйтеся таких порад, які допоможуть зберегти рослину свіжим довше:

  • Вибирайте щільні суцвіття в діаметрі від 13 до 18 см.
  • Віддавайте перевагу темно-зеленим головок. Жовті плями вказують на те, що перезрілий плід. Потім на ньому з’являться квітки, як на фото вище. Така капуста не підходить для їжі.
  • Качан повинен бути зрізаний на 10 см нижче від основи головки.

Основна причина, чому рослина стало пожовтілим при зберіганні в холодильній шафі — це те, що її довго продавали в магазині. Після того, як вона зібрана, протягом півгодини вона повинна бути покладена на зберігання. Крім цього, якщо рослина довго лежить в теплі, то вона не тільки починає жовтіти, але і втрачає харчову цінність і свіжість.

Пожовтіти такий качан може і з нераскрывшимися бутонами. Взагалі, такий дефект може з’явитися у двох ситуаціях:

  1. Квітки розкрилися і стали жовтими.
  2. Зелені суцвіття під час зберігання не розпустилися і подзавяли, купуючи такий несвіжий колір.

В обох ситуаціях, результат буде один — втрата смаку і поживних властивостей, втрата вітамінів і корисних мікроелементів. Ось 2 причини, чому капуста жовтіє:

  1. Температура занадто висока для зберігання, і починається цвітіння капусти — з’являються жовті квітки.
  2. При низькій вологості, бутон висихає.

Важливо дотримуватися правила температурного та вологісного режиму, і тоді ваші припаси будуть зберігатися довго. Як потрібно правильно зберігати таку капусту, читайте нижче.

Як правильно зберігати капусту брокколі, щоб вона не пожовтіла — поради: треба його мити?

Ми звикли, що перед зберіганням всі зелені рослини з городу повинні бути помиті. Тому господині часто задаються питанням, чи треба мити капусту брокколі перед зберіганням? Відповідь:

  • Мити потрібно, але не перед зберіганням, а вже безпосередньо перед приготуванням їжі на вогні.

Тому, якщо ви зрізали капусту у себе на городі або купили її в магазині, то покладіть качан в холодильник. Перед приготуванням виконайте наступні дії — поради:

  • Налийте в миску води (2-3 л), налийте 3 чайні ложки оцту.
  • Покладіть бутон капусти на 15 хв. Це допомагає прибрати сміття і комашок.
  • Виймайте качан, сполосніть чистою рідиною і промокніть серветкою.

Тепер можна використовувати продукт для варіння і тушкування. Важливо за всіма правилами зберегти капусту брокколі, щоб вона не пожовтіла. Адже найцінніше в ній — це вітаміни і мікроелементи, а вони є тільки в найсвіжішому темно-зеленому овоче.

Як правильно зберігати капусту брокколі, щоб вона не пожовтіла: в холодильнику

Але що робити, якщо ви не збираєтеся зараз готувати броколі? Як правильно зберігати капусту брокколі, щоб вона не пожовкла? Ось декілька порад:

Збереження протягом 2-3-х днів у холодильній шафі:

  • Кожен качан збризніть очищеною питною водою.
  • Загорніть в вафельний рушник або іншу х/б серветку.
  • Покладіть в холодильну шафу, в скриньку або на полицю для зберігання рослин, і насолоджуйтеся смаковими якостями капусти протягом 2-4-х днів.
  • Також можна обернути качани вологою ганчір’яної або паперовою серветкою і покласти їх у поліетилен. Зав’язувати пакет не варто.

Збереження протягом 7-10 днів:

  • Налийте в невелику, але стійку ємність води, і поставте в неї качан з капустою.
  • Зверху накрийте поліетиленом.
  • Воду міняйте щодня.
  • В поліетиленовій «кришці» зробіть отвори для циркуляції повітря.
  • Так капуста може зберегтися до 8-10 днів. Чим швидше ви її після збору поставите в холодильну шафу, тим довше вона буде зберігати свіжість.

Важливо: Не кладіть брокколі в щільний або герметично закритий пакет. Щоб капуста довго зберігала свіжість, потрібна мікро-циркуляцію кисню.

Як правильно зберігати капусту брокколі, щоб вона не пожовтіла: в підвалі, погребі

Багато господинь думають, що в підвалі капусту брокколі можна зберігати довго, але це не так. У погребі створені всі умови для зберігання овочів, адже там температура повітря весь час тримається близько 0°С і вологість 90-95%. Але така капуста навіть в цих умовах буде зберігати свою свіжість не більше двох тижнів. Ось як правильно зберігати качани в підвалі, щоб вони не пожовкли:

  • Кожну головку загорніть в будь-паперовий аркуш або газету.
  • Покладіть качани в дерев’яний або пластмасовий ящик на відстані один від одного.
  • Паперову обгортку потрібно міняти один раз в 1-2 дні, якщо вона стає вологою.
  • Мити овоч перед таким зберіганням не потрібно.

Тепер ви знаєте, як зберегти овоч більш довше, щоб він протягом однієї або двох тижнів радував своїм смаком.

Як правильно зберігати капусту брокколі, щоб вона не пожовтіла: як заморозити качани на зиму?

Якщо вам потрібно зберегти брокколі на зиму, то її можна заморозити. При правильному заморожування, брокколі зберігає всі корисні речовини і залишиться такою ж ароматною і апетитною, як якщо б ви її готували тільки з грядки. Отже, правильно зберігаємо капусту брокколі, щоб вона не пожовтіла.

Заморожуємо качани на зиму — підготовка, зберігання без бланшування:

  • Відберіть міцні і здорові качани, відірвіть листя, зріжте качан.
  • Розберіть качанчик на суцвіття.
  • Налийте води в миску і додайте сіль. На 1 літр рідини 40 грам солі.
  • Покладіть суцвіття в цю підсолену воду на 20 хвилин. Дістаньте і промийте.
  • Відкиньте на друшляк, щоб стекла вода.
  • Тепер расфасовывайте суцвіття по пакетах і укладайте в морозильну камеру для заощадження.

Збережіть качани з бланшировкой:

  • Підготуйте і промийте їх під краном, і як було описано вище.
  • Візьміть 2 великих каструлі. В одну налийте води з крана проточного і поставте на газ, в іншу також налийте води, додайте лід.
  • Коли вода в одній з каструль закипить, кидайте суцвіття на 1 хв.
  • Потім витягніть і опустіть в каструлю з лід. водою на 1 хв.
  • Витягніть суцвіття і викладіть на серветку, щоб стекла вода.
  • Розкладіть підготовлений продукт по пакетиках і приберіть в морозильну шафу для зимового зберігання.

У такому вигляді можна зберігати капусту протягом 8-10 місяців.

Варто зазначити: Качани такого рослини не менш поживні, ніж суцвіття. Тому їх можна готувати або зберігати також як і бутони.

Брокколі трохи пожовтів в холодильнику — що робити: чи можна її використовувати?

Якщо ви зберігали брокколі в холодильнику, і вона трохи пожовтів, то у вас може виникнути питання: що робити і чи можна її використовувати? Як говорилося вище, у пожовклих качанів вже мало вітамінів і мікроелементів. Використовувати їх можна, але користі від приготованої страви буде мало.

Можна їсти пожовклу капусту брокколі або якщо вона зацвіла: можна готувати, вживати в їжу, якщо суцвіття брокколі пожовкли дорослому, дитині?

Отже, капуста у вас лежала кілька днів в холодильнику. Можна їсти пожовклу брокколі або якщо вона зацвіла? Можна готувати, вживати в їжу дорослому і дитині?

Як говорилося вище, якщо суцвіття брокколі пожовкли, їх можна вживати в їжу, але користі від такої страви не буде, так як вітамінів в цьому рослині вже не залишилося. Тому, якщо дорослому хочеться приготувати таку капусту, то це можна зробити. Для використання качанів в їжу для дитини, краще утриматися. Адже незміцнілий організм малюка може відреагувати на такий приготований овоч нетравленням або дати іншу реакцію. Дітям краще готувати їжу з свіжих продуктів, багатих корисними речовинами. Удачі!

Що робити, якщо квашена капуста прокисла: перевірені способи

Як виправити смак квашеної капусти, щоб її не викидати, – дізнайтеся у матеріалі УНІАН.

Раніше УНІАН писав, навіщо пити розсіл квашеної капусти, а сьогодні ми розповімо, як виправити смак квашеної капусти, якщо вона прокисла.

Для початку давайте визначимо, чи псується квашена капуста, чому це відбувається і скільки часу у нас є, щоб її встигнути використати.

Зазвичай, за умови дотримання усіх вимог домашня квашена капуста буде придатною від 4 до 6 місяців. Головна умова – зберігати її в холодильнику. А ось куплена у магазині квашена капуста може мати інший термін придатності, він повинен бути вказаний на упаковці.

Чи псується квашена капуста – що важливо знати

Головний ворог квашеної капусти – тепле повітря. Через наявність у складі капусти живих бактерій і пробіотиків при підвищеній температурі вона може або дуже швидко висохнути, або швидко скиснути.

Визначити, що капуста почала псуватися, можна по сильному запаху, який ні з чим не сплутати. Вона буде пахнути дріжджовим речовиною, і це основна ознака її псування. До того ж, ви напевно знаєте, який повинен бути смак у квашеної капусти.

Чи псується квашена капуста, легко визначити / фото ua.depositphotos.com

Також варто відзначити, що капуста може зіпсуватися ще на стадіях процесу бродіння, якщо їй дати піднятися над сольовим розчином.

Квашена капуста кисла – що робити

Самий перевірений спосіб, як нейтралізувати кислоту капусти або як виправити смак квашеної капусти – це гарненько її промити. Таким чином кислий смак можна зробити менш різким.

Чим кисліше капуста, тим інтенсивніше її варто промивати. Найкраще для цього використовувати друшляк. Тепер ви знаєте, як реанімувати кислу капусту.

Про автора

admin administrator