Розсіл для овочів

Авторadmin

Розсіл для овочів

Зміст:

Ідеальний розсіл для огірків: відомо, скільки додати солі та цукру

Ми розповідали, як смачно закрити на зиму помідори. Але, про який би овоч не йшлося, смак домашніх закруток залежить від якості розсолу. Особливо це стосується огірків.

Саме тому дуже важливо зробити все правильно. Крім базових компонентів, у розсіл для огірків додають різноманітні інгредієнти: спеції, часник, листя дуба, вишні, смородини тощо. Однак найважливішою умовою смачних огірків є дотримання пропорції солі та цукру. Про це детально розповіли на Pixelinform.

Як визначити, скільки солі класти в розсіл

Цей компонент можна назвати найважливішим. Він має вплив не лише на смак овочів, від нього ще й залежить збереження продукту.

Як правило, на півтора літра рідини розсолу кладуть 80 г солі — для маленьких та середніх огірків. Якщо плоди великі, кількість солі слід трохи збільшити.

Кількість цукру у розсолі

Для покращення смакових якостей огірків кладуть цукор. Саме завдяки йому овочі мають ідеальний баланс смаку. На кілограм огірків у розсіл кладемо близько десяти грамів цукру.

Цього буде достатньо для приготування розсолу. Також ми розповідали, чому не варто перевертати всі банки після консервації.

Розсіл на 1 літр води для огірків, кращі рецепти

Усі люблять поїсти маринованих хрустких огірочків. Можна сказати, що це одне з традиційних страв української кухні.

Цікаво, що 90% успіху в такій консервації – це не огірки, а розсіл. Саме правильно приготований розсіл забезпечує смак овочів.

У сьогоднішній статті ми обговоримо те, як приготувати розсіл на 1 літр води для огірків. Тут ви знайдете різні рецепти і деякі секрети досвідчених господинь.

Які огірки підходять для засолювання в літрові банки

Перш за все, з усього врожаю необхідно відібрати огірки, максимально відповідні для засолювання.

Найбільш підходящі для цієї мети зеленці спеціальних сортів для консервації. Салатні різновиди не підійдуть.

Огірки для закрутки повинні бути невеликими (в ідеалі близько 10-12 см), з безліччю пухирців. У них повинна бути щільна структура і хрустка м’якоть.

Такі огірки легко перенесуть термічну обробку окропом.

Також підійдуть корнішони і універсальні сорти.

А ось салатні огірки м’які, з тонкою шкіркою. Від впливу киплячої води вони стають м’якими і будуть несмачними.

На замітку. Не беріть старі і великі огірки. Вони занадто м’які, і в них багато пустот. За смаком такі зеленці будуть значно поступатися маленьким огірочками.

Які прянощі і трави краще використовувати для маринаду

В «класичний» набір прянощів, трав і спецій, які додаються в воду для приготування розсолу входять самі звичайні і звичні нам продукти.

Це зубчики часнику, кропові парасольки, листя хрону, в деякі маринади використовують і корінь, чорний і запашний перець горошком, сухий лавровий лист, свіжі смородинові і вишневі листя, гірчиця в зернах і в порошку.

Також для додання пікантності смаку додають кетчуп, листя дуба, гвоздику.

В маринад також можуть додавати лимонну кислоту, оцет, оцтову есенцію, чи таблетку аспірину.

Пропорції цих продуктів визначаються в розрахунку на літр води, а потім кратно збільшуються при необхідності.

На замітку. Купуючи сухі спеції, переконайтеся в їх якості. Неякісні прянощі можуть зіпсувати всю заготовку.

Як правильно підготувати огірки до засолювання

Правильна підготовка огірків до засолюванні – це половина справи.

Перш за все, варто сказати, що приступати до засолюванні огірків необхідно відразу після збору овочів з грядки. Справа в тому, що під час зберігання у зеленців спостерігається втрата пружності м’якоті.

Далі все зеленці необхідно впорядкувати. Вибирають підходять один до одного екземпляри невеликого розміру. Забирають хворі і з будь-якими пошкодженнями.

Після сортування огірки промивають. Дуже важливо не просто сполоснути овочі, а ретельно змити з них весь бруд. Бажано промити огірки в воді кілька разів, а потім додатково обшпарити окропом.

ДОВІДКА. У цей же час чистять і промивають у воді інші інгредієнти для виготовлення розсолу.

Далі огірки очищають від шкірки і/або шаткують, якщо це потрібно за рецептом. Також на цьому етапі в разі потреби нарізають часточками часник, наривають потрібну кількість трав і листя.

Рецепти розсолу для маринаду огірків на 1 літр з описом

За роки маринування огірків придумані тисячі різних рецептів. Далі добірка з найсмачніших і одночасно простих способів приготувати розсіл на 1 літр огірків.

Кращий класичний рецепт розсолу для огірків

Почати вчитися готувати соління найкраще з класичного способу. Для нього потрібно:

  • Огірки (скільки увійде в банку);
  • 1 літр води;
  • 30 гр солі;
  • 20 гр цукру;
  • 60 мл 9% оцту;
  • 2 зубика часнику;
  • 1 лавровий лист;
  • перець горошком ( 3-4 штуки);
  • 2 листи смородини.

Процес консервації за цим рецептом дуже легкий. Головне дотримуватися алгоритм і не поспішати.

ВАЖЛИВО! Тут і далі всі овочі, спеції і банки повинні бути ретельно підготовлені: вимиті, нарізані, простерилізовані і т.д!

Воду потрібно використовувати чисту.

Крок 1. На дно банки укладаємо спеції і листя смородини.

Крок 2. Розкладаємо огірки.

Крок 3. Заливаємо їх окропом.

Крок 4. Через 15 хвилин зливаємо воду в каструлю. Радять робити 2 заливки.

Крок 5. Кип’ятимо воду протягом 5 хвилин разом з цукром і сіллю.

Крок 6. Вливаємо оцет, заважаємо і вимикаємо вогонь.

Крок 7. Заливаємо цією водою банку і закатуємо її.

Крок 8. Перевертаємо, вкутуємо і даємо охолонути.

Рецепт маринаду з лимонною кислотою

Лимонка зазвичай заміняють оцет. Деякі господині вважають, що саме лимонна кислота додасть розсолу неповторний смак.

Для приготування розсолу за цим рецептом потрібно (в розрахунку на одну банку в 1 літр):

  • Огірки ( скільки увійде в банку);
  • 1 літр води;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1 столова ложки солі;
  • ½ чайної ложки лимонки;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 парасольку кропу;
  • 1 лавровий листочок;
  • 3 кульки перцю «горошком»;
  • 1 суха гвоздика;
  • За 1-2 листочка вишні і смородини.

Сам процес приготування звичайний:

  1. На денце укладаємо гвоздику, часник, перець, лаврушку, кріп і листя смородини і вишні;
  2. Укласти в банки огірки максимально щільно;
  3. Залити киплячою водою і залишити на чверть години;
  4. Злити воду назад в каструлю, поставити кип’ятити;
  5. Досипати потрібну кількість солі і цукру;
  6. У банку насипати лимонку ;
  7. Залити рідину в банку;
  8. Загорнути;
  9. Перевернути і поставити догори дном.
  10. Укутати.

Як зробити розсіл для огірків з оцтом

  • Огірочки (скільки увійде в банку);
  • 1 л води;
  • 2 ложки солі;
  • 1 ложка цукру.
  • 60 мл оцту (9%);
  • Спеції за смаком.
  1. На дно покласти спеції;
  2. Щільно розкласти огірочки;
  3. Залити окропом, дати постояти 15 хвилин;
  4. Злити окріп;
  5. Повторити процедуру;
  6. У каструлі закип’ятити 1 л води з цукром і сіллю;
  7. Вилити оцет, перемішати, вимкнути вогонь;
  8. Отриманим маринадом залити огірки в банку;
  9. Загорнути банки, перевернути, укутати.

Розсіл з аспірином на 1 літрову банку

До цього рецепту необхідно:

  • Огірки (скільки увійде в банку);
  • 1 літр води;
  • Лимонка – 5 гр;
  • Цукор (20 гр);
  • Сіль (30 гр);
  • 1 таблетка аспірину;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • Спеції за смаком.

Приготування не відрізняється від процесу за іншими рецептами :

  1. У банку укладаємо спеції;
  2. Зверху розкладаємо огірки;
  3. Заливаємо окропом на 15 хвилин;
  4. Зливаємо воду;
  5. Кладемо таблетку аспірину;
  6. Робимо другу заливку;
  7. Зливаємо воду;
  8. Кип’ятимо її протягом 5 хвилин, додавши лимонку, сіль і цукор;
  9. Заливаємо банки і закатуємо їх;
  10. Перевертаємо і вкутуємо.

Солодкий маринад для розсолу, як для помідор

  • Огірки (скільки поміститься в банку);
  • 1 літр води;
  • Сіль – 30 гр;
  • Цукор – 120 гр;
  • Лимонка – 5 гр;
  • Спеції за смаком;
  • 2-3 зубчики часнику.
  1. Складаємо в банки спеції;
  2. Кладемо огірки;
  3. Кип’ятимо воду і заливаємо огірки двічі на 15 хвилин кожен раз;
  4. Кип’ятимо нову воду, додавши в неї цукор, сіль і лимонку. Кип’ятити потрібно до повного розчинення всіх інгредієнтів;
  5. Заливаємо огірки маринадом;
  6. Закатуємо банки;
  7. Перевертаємо;
  8. Укутуємо.

Маринад огірків по-болгарськи з оцтовою есенцією

  • Огірки (скільки поміститься в банку);
  • Вода – 1 літр;
  • 1 столова ложка солі;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1 чайна ложка оцтової есенції;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 1 « парасольку »кропу;
  • 1 невеликий пучок петрушки;
  • 1 лавровий лист;
  • 3-4« горошини »перцю;
  • 3-4 насінини коріандру;
  • ½ чайної ложки насіння гірчиці.
  1. На дно банки укласти спеції;
  2. Розкласти огірки;
  3. Залити киплячу воду на 25 хвилин;
  4. Злити воду в каструлю, досипати цукор і сіль;
  5. Після кипіння долити оцтову есенцію;
  6. Залити цю воду в банки;
  7. Загорнути, перевернути, укутати.

Як приготувати розсіл з кетчупом на 1 літрову банку

  • Огірочки (стільки, скільки увійде в 1 банку);
  • 1 літр води;
  • 4 столові ложки кетчупу;
  • 2 столові ложки оцту (9%);
  • 2 столові ложки цукру;
  • 3 чайні ложки солі;
  • Часник, хрін, смородина, кріп, перець горошком – все за смаком.
  1. Укладаємо спеції, а потім огірки в банки;
  2. Зверху можна покласти кропу і петрушки;
  3. Робимо 1 заливку окропом;
  4. Воду зливаємо в каструлю;
  5. досипати цукор і сіль, сюди ж додаємо кетчуп;
  6. Кип’ятимо протягом 1 хвилини;
  7. Доливаємо оцет, заважаємо, вимикаємо;
  8. Заливаємо, закатуємо, перевертаємо, вкриваємо.

Розсіл для огірків на літрову банку як в магазині

Цей рецепт дуже схожий на магазинний. Він трохи складніше, ніж попередні, але і володіє абсолютно іншим смаком.

Отже, вам знадобляться:

  • Огірки (скільки увійде в банку);
  • 1 л води;
  • 150 гр цукру;
  • 50 гр солі;
  • Оцтова есенція – 40 мл;
  • Чайна ложка гірчичного зерен (саме зерен, а не порошку! Це важливо!);
  • 2 лаврові листки;
  • 2 зубці часнику;
  • Перець горошком, насіння коріандру (за смаком).
  1. Огірки замочуємо в крижаній воді на 4 години;
  2. Кладемо на дно банки зубчики часнику, гірчичні зерна, листя лаврове листя;
  3. Укладаємо огірки;
  4. Заливаємо окропом і зливаємо воду через 15 хвилин;
  5. Робимо маринад, додавши у воду сіль і цукор;
  6. Кип’ятимо 4 хвилини, після чого додаємо оцтову есенцію і кип’ятимо ще хвилину.
  7. Заливаємо, закатуємо, перевертаємо .

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Укутувати в цьому рецепті не потрібно!

Як правильно стерилізувати літрові банки для огірків

Важливий момент, про який варто згадати, – це правильна стерилізація банок в 1 літр під засолювання огірків.

Справа в тому, що погано простерилізовані банки можуть стати причиною помутніння розсолу і роздутою кришки. А це свідчення того, що заготовку доведеться викидати.

Перед стерилізацією банки миють в чистій воді. З засобів перевага віддається соді. Дуже важливо ретельно вимити банку.

Класичний спосіб простерилізувати банку – це використовувати чайник з окропом.

Знімається кришка, на чайник надаватися звичайне металеве сито, решітка або спеціальний «комір», в який вставляється банку догори дном. Носик затикається, щоб пара не йшов. Чайник доводиться до кипіння, а пар стерилізує банку.

Але є й інші способи стерилізації банок:

  • У духовці. Банки стерилізуються в духовці при 150 градусах. Для ємності в 1 літр досить чверті години.
  • У мікрохвильовці. Налийте в банку ємністю 1 літр воду. Поставте таймера на кілька хвилин. Потужність печі повинна бути близько Потужність 700 Вт.
  • На водяній бані. Налийте воду в каструлю, на дно покладіть рушник і поставте банки, щоб вони повністю зникли під водою. Кип’ятіть протягом 15 хвилин.

Скільки солі потрібно класти в розсіл

Середня норма солі на розсіл на 1 літр – це 1 столова ложка. Але тут все залежить від ваших смакових уподобань. Комусь подобається більше солі, а комусь ні.

Варто спробувати різні варіанти, щоб вирішити, який підходить більше саме вам.

Чи потрібно додавати цукор в розсіл для огірків

Однозначно, так. Переважна більшість рецептів розсолу для огірків містять цукор.

Цукор робить огірки солодкуватими. Варіюючи пропорції солі і цукру, можна змінювати смак солінь.

Чим більше солі, тим кисліше і різкіше буде смак розсолу і огірків. Якщо віддавати перевагу цукру, то смак стане більш м’яким, ніжним і солодким.

Користь і шкода солі в маринаді

Безліч списів зламано навколо питання про солі в маринаді. Хтось каже, що вона вкрай необхідна і для консервації, і для смаку огірків.

Хтось, навпаки, вважає, що солі потрібно використовувати мінімум.

Взагалі надлишок солі надає згубний вплив на шлунково-кишкового тракту. Максимально корисним і безпечним розсолом буде той, в якому знижена кількість солі і кислоти, а цукру і спецій трохи більше середнього.

Проте, не можна не відзначити, що саме сіль і оцет надають солоних огірків той самий смак. Саме завдяки їм розсіл стає «сильним» і освіжаючим.

Найкраще, звичайно, знайти для себе золоту середину.

Як правильно зберігати закрутки з огірками

Отже, соління приготовлені. Тепер їх необхідно поставити на зберігання, щоб вони були придатними в їжу максимально довго. Що для цього потрібно?

Відразу після закрутки банки з огірками перевертаються і ховаються теплим рушником, пледом або навіть старої шубою. Так вони стоять до тих пір, поки розсіл не охолоне.

Після цього ємності переносять в місце постійного зберігання. Воно повинно бути прохолодним, темним, сухим і з доступом повітря. Тобто в ідеалі зберігати банки з огірками потрібно в погребі.

Якщо ви живете в квартирі, то використовуйте комору. Головне – не міняйте різко температуру змісту солінь.

Часті помилки

Кілька слів про найчастіших помилках, які зустрічаються при приготуванні розсолу на 1 літр огірків.

  • Огірки довго лежать без засолювання. Через це вони стають «підв’яленими». Заготівля від цього не зіпсується, але смакові якості будуть помітно нижче.
  • Погано промиті банки. Через неякісний миття банок розсіл може помутніти і зіпсуватися. Обов’язково промивайте ємності в гарячій воді з використанням соди.
  • Погано промиті овочі та прянощі. Те ж саме можна сказати про миття овочів і прянощів (часнику, листя смородини і вишні, хрону і т.д.). На поверхні овочів можуть залишитися патогенні мікроорганізми, які почнуть розмножуватися в розсолі. У підсумку банку «вибухне».
  • Неякісний матеріал для заготовок. Використовуйте для засолювання тільки відповідні сорти і екземпляри огірків. Огірочки повинні бути щільними і хрусткими. Найкраще використовувати для приготування ґрунтові огірки.
  • Помилки в рецептурі. Якщо у вас недостатньо досвіду, то в точності дотримуйтесь рецептом і алгоритму приготування. Це запорука того, що ваші заготовки не зіпсуються, а банки не вибухнуть.
  • Погана закрутка. Через неякісну закрутку ключем всередину банки потрапляє повітря, який запускає процеси гниття. В результаті розсіл каламутніє, і вся заготівля приходить в непридатність.
  • Роблять тільки одну заливку киплячою водою. Це не зовсім помилка, але все ж досвідчені господині радять двічі заливати огірки окропом і тільки потім закочувати банки.

Відповіді на часті питання

Які огірки використовувати для засолювання?

Найкраще брати «молоді» огірки. Не беріть салатні сорти з гладкою шкіркою. У зеленців має бути досить “пупиришок”. Також не беріть великі екземпляри. Маленькі огірочки краще маринуються, стають хрусткими і дуже смачними.

Все залежить від рецепта, але в середньому близько 1 столової ложки.

Залежить від рецепта.

Який рецепт засолювання найкращий?

Насправді, відповісти однозначно на це питання не можна. Хтось любить класичний рецепт з огірків, декількох часточок часнику і кропу. Комусь подобаються рецепти з гірчицею і т.д.

Краще самостійно приготувати розсіл з кількох рецептами і визначити найбільш підходящий власний смак.

Висновок

Правильно приготовлений розсіл – запорука смачних заготовок з огірків на зиму. Рецептів дуже багато. Виберіть той, який найбільше подобається вам. Можете закрити кілька банок за різною рецептурою і визначити, що вам більше до смаку.

Розсіл для капусти – 8 рецептів для приготування смачної, хрусткою капусти

Як приготувати смачний і якісний розсіл для капусти? Сьогодні дізнаємося всі секрети і кулінарні прийоми, що дозволяють не тільки забезпечити хрустку консервацію чудовими пряними складами, а й використовувати їх в кулінарних і оздоровчих цілях.

Класичний розсіл для капусти

Почнемо пізнавати з традиційних прийомів засолювання капусти, як це завжди робили бабусі – наші головні наставники і мудрі порадники.

Умови приготування якісного розсолу:

  • Сіль використовуємо кам’яну (кухонну) без присутності йоду, інакше капуста стане м’якою, вийде з неприємним присмаком. Підбираючи кількість білих кристалів, враховуємо, що їх висока концентрація – гальмо для освіти молочнокислих бактерій. Чи не зловживаємо кількістю такої спеції: 1-3 ст. л. на літр води.
  • Рідина з крана не годиться для розсолу з-за великого вмісту хлору. Використовуємо виключно колодязну або фільтровану воду.
  • Приготований склад перед заливкою неодмінно проціджуємо, щоб забезпечити корисні якості розсолу. Отриманий маринад не тільки можна, а й потрібно використовувати в їжу: додавати в супи, салати або просто пити.Вся справа в тому, що сіль вбирається м’якоттю овочів або фруктів, а виходить з них сік з’єднується з рідкої складової пряної суміші. Так створюється справжній життєдайний напій!

Спосіб приготування класичного розсолу:

  1. Для отримання пряного складу в традиційному стилі запам’ятовуємо елементарну “формулу” зі словом “один”: 1 літр питної рідини + 1 ст. л. кухонної солі + 1 ст. л. звичайного цукру.
  2. Всі компоненти розсолу розчиняємо в теплій воді, додаємо лист лавра і горошини перцю, інші спеції і приправи. Кілька хвилин кип’ятимо суміш, використовуємо відповідно до запропонованої рецептурою.

Кулінарні прийоми консервування овочів завжди переплітаються з конкретними методиками приготування розсолів для квашення або маринування продуктів. Представляємо найпопулярніші кулінарні прийоми отримання смачних і корисних страв.

Швидкий спосіб засолювання хрусткою капусти

За старих часів переробка та заготівля білокачанна овочів на зиму забезпечувала сім’ю смачною і корисною їжею. Нині засолювання капусти в розсолі не має настільки масштабних цілей, тому великою популярністю користується швидкий спосіб приготування улюбленої хрусткою закуски.

  • масло пісне – 200 мл;
  • солодка морква – 3 шт .;
  • соковита капуста – до 3 кг;
  • оцет столовий – 100 мл;
  • бутильована вода – 1 л;
  • лист лавра;
  • зелені перці – 2 шт .;
  • сіль (велика без йоду) – 60 г;
  • часникові зубки – 5 шт.
  1. Ретельно обполіскувати качан, просушуємо паперовими серветками. Поділяємо капусту на 4 чверті, видаляємо качан, шаткуємо овоч соломкою. Намагаємося отримати смужки однакової довжини і ширини, щоб процес засолювання відбувався рівномірно. Викладаємо шматочки в скляний або фарфоровий посуд.
  2. Крупно натираємо очищену моркву. Звільняємо часник від лушпиння, рубаємо слайсами. Промиті без насіння перці нарізаємо тонкими смужками. Додаємо підготовлені продукти до капустяному складу, акуратно і без зусиль все перемішуємо.
  3. Наповнюємо окрему каструлю питною водою, поміщаємо сіль, білий цукор, лист лавра, горошини перцю (штук 5), нагріваємо суміш до кипіння.
  4. Відварюємо склад кілька хвилин, зрушуємо ємність в сторону від вогню, поміщаємо столовий оцет і масло. Заливаємо капусту отриманим розсолом.

Остигнуло блюдо відправляємо в холодильник, і вже через годину з задоволенням пробуємо чудово хрусткі шматочки овочів.

На зиму в банках

Сезонні заготовки знову увійшли в “моду”, льохи наповнюються якісною продукцією домашнього приготування. Капуста в банках, як в старі добрі часи, знову зайняла своє почесне місце.

  • морква – 4 шт .;
  • листи лавра – 8 шт .;
  • сіль велика – 120 г;
  • білокачанна овоч (бажано солити пізні сорти капусти) – 4 кг;
  • перець горошком використовуємо по перевагах.
  1. Очищаємо солодку моркву, подрібнюємо на великих осередках терки, викладаємо в просторий посуд.
  2. Звільняємо качан від верхніх пошкоджених листя, рубаємо на чотири частини, видаляємо білу серцевину.
  3. Шаткуємо капусту соломкою, додаємо до морквяного складу, добре все перемішуємо, розкладаємо по попередньо стерилізованим скляним балонів. Між формуються шарами кидаємо листи лавра і горошини перцю, періодично злегка утрамбовують продукти.
  4. Нагріваємо літр очищеної води. Викладаємо в киплячу рідину листи лавра, кухарський сіль, цукор-пісок. Відварюємо суміш 10 хвилин, охолоджуємо до теплого стану, проціджуємо склад.
  5. Ставимо банки в глибокі тарілки, куди будуть стікати надлишки соку, що утворюється в процесі бродіння.Заливаємо капусту теплим розсолом, накриваємо чистою тканиною (марлею), залишаємо на 3 дні при кімнатній температурі.
  6. Періодично проколюємо капусту дерев’яною паличкою, дістаючи нею до дна ємностей, випускаючи скупчилися гази.Снімаем шумівкою з’являється піну.
  7. Через покладений термін, відправляємо продукт в льох, підвал, інше приміщення, призначене для зберігання зимових заготовок.

Хрустка капуста з банки – справжня палочка-виручалочка! І смачний борщ з неї зваримо, і пиріжки начинимо, і здоров’я поправимо.

Гарячий розсіл з оцтом

Одним з популярних способів приготування апетитною закуски стала швидка капуста, маринована гарячим розсолом з оцтом. Технологічний процес дійсно дуже простий і швидкий, доступний навіть недосвідченим господарочкам.

  • капуста – великий качан;
  • оцтова кислота 70% – 1 ст. л. на 3-літрову банку.

Звертаємо особливу увагу на ту обставину, що в складі представленого рецепта присутні виключно білокачанна овоч і оцтова кислота. Цукор, сіль, морква, інші компоненти тут не тільки не потрібні, але і не використовуються в принципі. Отримана засолювання може зберігатися навіть в умовах кімнатної температури!

  1. Обробляємо капусту звичним способом. Поділяємо качан на частини, шаткуємо соломкою, розміщуємо в 3-літровий стерилізований балон, злегка ущільнюють. Якщо використовуємо менші ємності, то змінюємо кількість кислоти: на 1-літровий балон берем1 ч. Л. оцту.
  2. Кип’ятимо бутильовану воду, додаємо есенцію, вливаємо складу в банки з розміщеним продуктом. Проколюємо капусту довгим ножем або дерев’яною паличкою до самого дна, випускаючи зайве повітря. Ємності повинні бути заповнені вщерть.
  3. Щільно закочує банки, перевертаємо, накриваємо невеликим ковдрою, тримаємо в такому стані до повного охолодження. Замість оцтової, можна додавати лимонну кислоту.

Оригінальна засолювання на зиму – універсальний продукт. При бажанні використовуємо її в борщах, супах, гарнірах, безлічі інших чудових страв.

Капустяний салат з овочами в розсолі

Незмінний успіх закуски криється не тільки в складі апетитною нарізки, а й в способі її пікантною просочення.

  • масло пісне – 80 мл;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт .;
  • яблука (обов’язково кислі) – 2 шт .;
  • звичайний цукор – 30 г;
  • перець солодкий – 1 шт .;
  • капуста білокачанна – 1 кг;
  • стиглі томати – 2 шт .;
  • сіль кухарська – 25 г;
  • оцет (3%) – 20 мл;
  • бутон гвоздики;
  • лист лавра, горошини перцю.
  1. Сортуємо все овочі, відбираємо виключно свіжі та якісні екземпляри. Звільняємо качан від верхніх зів’ялих листя і качани, рубаємо капусту соломкою, злегка перетираємо, не пошкоджуючи ніжні смужки.
  2. Лук очищаємо від лушпиння, ріжемо кубиками. Помідори поділяємо на 8 частин. Тонко шаткуємо солодку моркву, перці без насіння, а також яблука, видаливши з плодів серцевини.
  3. Для апетитного салату оформляємо овочі з особливою увагою. Чим тонше нарізаємо капусту, тим красивіше вона буде виглядати в готовій страві. Не забуваємо і про естетику їжі.
  4. Робимо заправку для салату. Для цього нагріваємо в сотейнику літр питної води, всипаємо цукор і сіль. Кип’ятимо склад 10 хвилин, в кінці процесу додаємо масло і оцет.
  5. З’єднуємо продукти в одному посуді, ретельно перемішуємо. Заздалегідь готуємо літрові банки, поміщаємо в кожну по листу лавра, кидаємо по кілька горошин перцю. Викладаємо в ємності капустяний склад, заливаємо балони отриманими розсолом.
  6. Стерилізуємо заготовки 15 хвилин, потім щільно закупорюють закручуються кришками, перевертаємо горловинами вниз, накриваємо рушником. Перевіряємо остиглі балони на предмет герметичності, відправляємо в приміщення для зберігання зимових заготовок.

Через тиждень можна спробувати отримане страва, щоб переконатися в незрівнянному смаку капустяного салату з овочами.

Готуємо по-гурійськи

Сонячна Грузія, ніжні звуки співучих мелодій і стіл, заставлений різноманітними стравами. Серед усього цього бенкету можна не помітити тарілки з капустою, яка залучає своїми яскравими фарбами.

Необхідні компоненти страви:

  • буряк (неодмінно солодка і сама червона) – 6 шт .;
  • сіль (НЕ йодованої), цукровий пісок – по 250 г;
  • петрушка, зіра, бутони гвоздики (3 шт.), листи лавра, перець духмяний;
  • стручки чилі – 6 шт .;
  • свіжа капуста – 10 кг;
  • корені хрону, головки часнику – по 150 г.
  1. Перш за все, приступаємо до отримання розсолу, так як він повинен повністю охолонути. Вливаємо в об’ємну емальований посуд 5 літрів колодязної / бутильованої води. Всипаємо сіль і цукор, кидаємо спеції і приправи, нагріваємо склад до кипіння, відставляємо від вогню.
  2. Знімаємо з капусти верхні листи, нарізаємо качан скибками, як якщо б це був солодкий кавун. Шаткуємо частини овоча соломкою або квадратами. Гурійський господині ділять вилки на сегменти або сектора.
  3. Стручки пекучого перцю рубаємо кільцями. Очищаємо хрін і буряк, нарізаємо дуже тонкими пластинами. Звільняємо зубки часнику від лушпиння, ділимо на слайси або використовуємо в цілому вигляді. Корінець хрону дрібно натираємо.

Якщо капуста по-гурійськи призначена для швидкого вживання, то через 4 дні гостру закуску можна подавати до столу. В іншому випадку відправляємо засолювання в підвал.

Добова капуста в розсолі

Невеликі міські приміщення не дозволяють зберігати багато овочевих консервацій, а ось капуста в розсолі швидкого приготування не вимагає великих площ.

  • морква солодка – 6 шт .;
  • білокачанна овоч – 2 кг;
  • сіль кам’яна – 60 г;
  • зубчики часнику – 5 шт .;
  • цукор-пісок – 150 г;
  • дайкон або редька – 1 шт .;
  • оцет (9%), масло пісне (можна і оливкове) – по 150 мл;
  • вода профільтрована – 1 л.
  1. Обробляємо капусту, шаткуємо соломкою, поміщаємо в широкий таз.
  2. Очищаємо коренеплоди, нарізаємо тонкими брусочками або крупно натираємо – вирішуємо за смаками. Відправляємо овочі до білокачанної компоненту страви. Все акуратно перемішуємо, викладаємо в стерилізовані банки, ущільнюємо склад. Підбираємо спеції і ароматні суміші в бажаному кількості – приправ багато не буває!
  3. Кілька слів про часник. Ми часто помічаємо, що в приготовленої консервації зубки “синіють”. Універсальна порада! Звільнивши часточки від лушпиння, отбракуем пошкоджені екземпляри, інші замочимо на 3 години в холодній воді. Використовуємо часник в цілому або подрібненому вигляді, приєднуємо до решти підготовленим продуктам.
  4. Для гостроти страви можна додати нарубані кружечки перців чилі.
  5. Нагріваємо в каструлі питну воду, всипаємо сіль і цукор, кип’ятимо суміш. В кінці додаємо оцет і масло. Заливаємо капустяну масу маринадом, проколюємо паличкою, щоб місце вийшов повітря зайняв запашний розсіл. Через добу, пригощаємо сім’ю і друзів розкішною закускою.

Оговтується заготовку на балкон.Після першого легкого морозу страви придбає особливо пікантні і дуже приємні нотки.

Смачний розсіл для цвітної капусти

Червонокачанної овоч здатний моментально перетворити найпростіший салат, зробити його справжньою окрасою святкового столу. Джерелом апетитних якостей їжі стане смачний розсіл для цвітної капусти.

  • сіль (тільки грубого помелу без йоду) – 300 г;
  • звичайний цукор – 300 г;
  • червоний качан;
  • есенція оцтова (70%) – 120 мл.
  1. Наповнюємо посуд 5 літрами очищеної води, розчиняємо в ній сіль і цукор, додаємо прянощі і спеції, нагріваючи рідину до кипіння. Вливаємо кислоту, перемішуємо, охолоджуємо склад, потім проціджуємо.
  2. Щоб позбутися від бруду і дрібних комашок, які теж люблять кольорову капусту, залишаємо качани на півгодини в трохи підсоленій водному середовищі.
  3. Дістаємо овочі, обполіскувати, просушують серветками. Тонко шаткуємо розділені на частини вилки. Злегка перетираємо нарізку, додавши невелику кількість солі, після чого викладаємо в чисту каструлю або скляні балони. Утрамбовуємо овочеву масу, заливаємо теплим пряним складом.Далі діємо звичайним способом.

Смачний розсіл для цвітної капусти збагачений великим вмістом вітамінів, що надійшли в рідину з корисного овоча.

Кулінарні традиції приготування розсолу для овочів можна сприймати як якусь догму. Кожен рецепт – це лише рекомендація його автора. Талановита імпровізація дозволить і нам створювати не менш смачні композиції улюблених страв.

Про автора

admin administrator