Що і як можна заморозити на зиму

Авторadmin

Що і як можна заморозити на зиму

Що заморозити на зиму: список продуктів та корисні поради

Вже зараз вирушай на продуктовий ярмарок за фруктами та овочами

Вже зараз варто підготуватися до зими та подбати про харчові запаси. Ми вже розповідали про те, що консервувати на зиму і тепер підготували для тебе список продуктів, які можна заморозити. Напевно ти й сама знаєш, що тобі потрібно і що любиш ти і твої близькі. Але цей матеріал допоможе впорядкувати думки та дізнатися кілька корисних лайфхаків.

Заморожувати можна практично всі овочі та фрукти, просто після розморожування деякі продукти можуть виглядати трохи краще за інші. У будь-якому випадку ти можеш використовувати їх для приготування різних смачних страв: пасти, рагу, запіканки, супів.

Ідеальними для заморозки вважаються горох, кукурудза, цвітна капуста та броколі, гриби, морква, стручкова квасоля, кабачки, баклажани, перець, зелень.

Що заморозити з продуктів на зиму © unsplash.com/Bozhin Karaivanov

А от овочі та фрукти з великим вмістом вологи краще не заморожувати — це огірки, редька, капуста, листя салату.

Заморожувати також можна фрукти та ягоди, ідеальний варіант: яблука, груша, малина, смородина, абрикоси, полуниця, аґрус, суниця.

Як заморозити овочі на зиму

Сухе заморожування проходить у два етапи: спочатку овочі заморожують в один шар на деко, а потім розфасовують контейнерами для тривалого зберігання. Найкраще використовувати саме контейнери, а не звичайні поліетиленові пакети.

Шокова заморозка передбачає швидке заморожування чистих цілих овочів. Ти цілком можеш зробити це вдома, якщо холодильник має відповідну функцію.

Як заморозити зелень на зиму

До заморожування зелені потрібно віднестися делікатно і трохи повозитися. Тобі потрібно подрібнити петрушку, кінзу, шпинат, базилік, зелену цибулю. Отриману суміш можна розкласти у формочки для льоду та зверху залити невеликою кількістю рослинної олії, але й вода теж підійде. Через час заморожені кубики можна перекласти у великий контейнер і використовувати взимку для приготування улюблених страв.

Кукурудзу можна попередньо відварити та заморозити цілими качанами, а можна заморозити окремо зерна.

Як заморозити фрукти та ягоди на зиму.

  • Ягоди. Заморожуємо ягоди цілими, можна навіть із кісточками, якщо плануєш варити взимку компот. Якщо ягоди потрібні для пирогів та інших десертів, то краще видалити кісточки.

Що заморозити з продуктів на зиму © unsplash.com/Angel Sinigersky

  • Фрукти. У яблук, абрикосів, персиків видаляємо кісточки, ріжемо на дві або кілька частин.

Заморожувати потрібно стиглі та непошкоджені плоди. Зберігати їх потрібно у чистому герметичному контейнері, можна окремо, а можна зробити мікс.

Зверни увагу, що фрукти потрібно заморожувати за температурою від -18 градусів.

Бажано на контейнерах зробити маркування, вказати дату та час заморожування. Вважається, що заморожені фрукти, та й овочі теж, при привальному заморожуванні можуть зберігатися до 8-9 місяців.

Неочевидні продукти, які можна заморозити

Крім звичних фруктів та овочів, можна також заморожувати:

  • авокадо;
  • часник;
  • цедру цитрусових;
  • молоко;
  • томатну пасту;
  • яблучне пюре;
  • горіхи;
  • бульйон;
  • сир твердих сортів.

Підписуйся на наш Facebook і будь в курсі всіх найцікавіших та актуальних новин!

Продукти, які корисно буде заморозити на зиму

Сьогодні, я хотіла б присвятити нашу бесіду заморожуванню продуктів. Звичайно, багато хто з вас вже знають секрети домашньої заморозки і успішно застосовують їх. Але, ми поговоримо з новачками в цій справі і навчимо вас цілий рік насолоджуватися вітамінами з морозильної камери.

Безперечно, краще свіжих овочів і фруктів немає нічого. І вітаміни в них, і мікроелементи, і мікронутрієнти. Але ось закінчується сезон, і ми або варимо варення, готуємо салати та інші заготовки на зиму, або йдемо за вітамінами в супермаркет … Варення й соління з банок це, звичайно ж, добре, але корисних речовин та вітамінів в них залишається дуже мало.

Свіжі, цілорічні, овочі-фрукти, які ми бачимо на прилавках магазинів, не завжди викликають довіру – ми ж не знаємо де і як їх вирощують. Є один простий та зручний вихід – домашнє заморожування!

Замороження продуктів – прекрасний варіант збереження вітамінів в овочах та фруктах, а оскільки їх не потрібно смажити, варити або запікати, возитися з банками й кришками, економиться велика кількість часу. Взимку ви зможете ласувати свіжими фруктами і ягодами, готувати з них смачні страви і згадувати про літо.

Основні правила заморозки овочів та фруктів

  • Для заморозки, підходять абсолютно будь-які овочі, ягоди і фрукти – тобто абсолютно все, що забажає ваша душа;
  • Заморожуємо тільки свіжі й зрілі, щільні, не деформовані продукти. Спочатку їх перебираємо, ретельно миємо, видаляємо листя й кісточки, а потім розкладаємо на тканину, що добре вбирає вологу і даємо обсохнути;
  • Заморожені продукти слід щільно складати в контейнери з кришками або в поліетиленові пакети . Чим щільніше будуть покладені продукти, тим менше з них випарується вологи при зберіганні. Контейнери та пакети потрібно герметично упакувати;
  • Овочі та фрукти можна заморожувати цілком або шматочками, в першу чергу, як зручно будемо вам. Я рекомендую, і сама часто практикую це, заморожувати продукти маленькими партіями, буквально на одне приготування. Так, замість величезного пакету овочів або ягід краще зробити кілька маленьких, на один раз. Повторно заморожувати вашу заморозку не варто, це буде просто псування продукту.
  • Дуже ефективна глибока заморозка продуктів. Суть якої полягає в тому, що овочі, фрукти або ягоди заморожуються дуже швидко до температури -18 ° С, тому продукти не втрачають корисні речовини йвітаміни, зберігають свій приємний смак і аромат, в цьому випадку продукти можна зберігати до року.

Кращий спосіб заморозки ягід та фруктів

Ягоди зазвичай заморожують на дошці або тарілці розсипом, а потім вже пересипають в контейнер, інакше в процесі заморозки вони перетворяться в кашу. Деякі ягоди, наприклад малина, полуниця, ожина і суниця, дуже ніжні й тендітні, вони миттєво вбирають вологу і після вилучення з морозильника стають занадто водянистими. У цьому випадку досвідчені господині використовують інший спосіб заморозки ягід – вони подрібнюють їх в блендері з цукром, а потім перекладають в порційні контейнери і ставлять в морозильну камеру. На 1 кг ягід досить взяти склянку цукру. Заморожене ягідне пюре чудово підходить для приготування йогурту й випічки, його додають в каші, сир і морозиво.

Абрикоси, персики, вишні, сливи. Обов’язково звільняють від кісточок, заморожують в плоских ємностях разом з соком, що виділився. Отримані брикети складають в пакети. Або ж, іншим способом: м’які фрукти невеликого розміру заморожують цілком або половинками, видаливши кісточку, насіння і занадто тверду шкірку, а великі щільні плоди нарізають шматочками. Найкраще брати злегка недостиглі фрукти, оскільки занадто стиглі й соковиті плоди можуть полопатися в процесі заморозки.

Щоб подати заморожені ягоди або фрукти в натуральному вигляді на стіл (наприклад, у вигляді десерту) ні в якому разі не розморожуйте їх екстреними способами (не треба гріти) – від цього вони втратять свій смак і вигляд. Розморожувати їх треба протягом години при кімнатній температурі, попередньо вийнявши їх з морозилки.

Замороження овочів та овочевих сумішей на зиму

В першу чергу, при заморожуванні овочів, слід їх підготувати – бланшувати. По-перше, це свого роду дезінфекція овочів, а по-друге бланшуючи овочі ви можете бути впевненими, що вони не втратять велику кількість корисних речовин, зникне неприємний запах і ця процедура дозволить зберегти колір продукту.

Отже, кілька рецептів заморозки овочів:

Помідори – не слід боятися їх морозити! Помідори ніяк не постраждають в процесі розморожування, хіба що тільки їх зовнішній вигляд, однак смак і соковитість нікуди не пропадуть.

Дрібні помідори можна заморозити цілком, якщо ж вони великі – ріжемо їх тонкими скибочками , щільно укладаємо в форму для заморожування і відправляємо в морозильну камеру.

Болгарський перець – якщо ви хочете заморозити перець для фарширування, досить просто відрізати верхні «кришечки», вилучити насіння і вклавши один перчик в інший скласти в морозильну камеру. Перець можна заморозити і кубиками, якщо ви любите додавати його в овочеві рагу, супи або для приготування пасти.

Баклажани – перед заморожуванням баклажани бланшуємо 10-15 хвилин, зціджуємо воду і складаємо в форму для заморозки.

Стручкова квасоля – її промивають, чистять, ріжуть на сегменти 2-3 см і заморожують.

Зелений горошок і кукурудза – заморожують розсипом, попередньо обмивши й просушивши.

Цвітна капуста – ріжуть на суцвіття, миють і бланшують з додаванням лимонної кислоти протягом 3-х хвилин. Далі остуджують, фасують по вакуумним пакетам і заморожують.

Брокколі – дуже ніжний овоч тому, бланшувати його не варто. Брокколі просто ділять на суцвіття, промивають, обсушують на рушнику і заморожують.

Кабачки і патисони – ріжуть на шматочки, видаляють насіння, відварюють протягом 10-15 хвилин. Далі остуджують, розкладають по вакуумним пакетам і заморожують.

Гриби– гриби для заморозки підходять тільки міцні, не червиві. Заморожуємо їх в день, коли зібрали урожай. Свіжі гриби перебираємо, видаляємо зіпсовані або червиві частини, промиваємо кілька разів. Гриби можна морозити в свіжому, відвареному або у смаженому вигляді. Якщо ви вирішили заморозити гриби в сирому вигляді тоді, після промивання, обсушуємо їх на рушнику, якщо великі грибочки то ріжемо їх, якщо дрібні – кладемо в заморозку цілими. Відварені грибочки відкидаємо на друшляк, охолоджуємо і викладаємо в контейнер. Також чинимо зі смаженими грибами.

Овочеві суміші

Наші овочі вже готові, але ж можна заморозити їх і сумішами. Рагу, гавайська суміш, рататуй, мексиканська суміш – все це можливо зробити в домашніх умовах.

Овочі з шампіньйонами для смаження – рис, зелений горошок, кукурудза, перець, цибуля, моркву, печериці.

Мексиканська суміш – морква, стручкова квасоля, перець, кукурудза, баклажани, червона квасоля, зелений горошок, цибуля, селера.

Овочі по-селянськи – картопля, кукурудза, брокколі, перець, морква, цибуля, стручкова квасоля.

Гавайська суміш – зелений горошок, кукурудза, перець, рис.

Овочеве рагу – кольорова капуста, морква, зелена цибуля (з головкою), кріп, зелений горошок.

Грибний суп – печериці або білі гриби, морква, картопля, цибуля.

Паелья- баклажани, перець, рис, горошок, кукурудза, морква, кабачки, цибуля.

Ну і звичайно ж зелень. Кріп, петрушку, кінзу, щавель, орегано і т.д. перед заморожуванням ретельно промити, обсушити і дрібно нарізати. Готову, подрібнену, зелень складають в пакети намагаючись при цьому позбутися повітря і щільно зав’язати.

Ось і все … Удачі в експериментах і смачного!

Про автора

admin administrator