Що таке батат і де його взяти

Авторadmin

Що таке батат і де його взяти

Зміст:

Що таке батат і як його їсти

Батат вирощують у країнах з помірним кліматом як однорічну рослину. Хоч ця рослина за складом подібна до картоплі, але багатша на вуглеводи, зокрема цукри.

Батат смаком нагадує солодку картоплю і та схожа формою на нашу звичайну східноєвропейську бульбу. Що таке батат? Батат – це багаторічна трав’яниста рослина; батат вирощують у Південній Америці, є одним з найпоширеніших харчових і кормових культур.

Батат вирощують у країнах з помірним кліматом як однорічну рослину. Хоч ця рослина за складом подібна до картоплі, але багатша на вуглеводи, зокрема цукри.

Батат дуже поширений, а рецепти з ним будуть коронними навіть на святкові вечері.

Батат: рецепти

Смажений батат з авокадо

Наріжте батат скибочками посоліть, поперчіть, полийте оливковою олією та поставте запікатися в духовку на 35 хвилин. Поки страва готується, приготуйте соус з авокадо. Перетворіть овоч у пюре, додайте морську сіль та декілька крапель лимонного соку. Подавайте до гарячого батату.

Запечену солодку картоплю і консервований нут перетворіть у пюре за допомогою блендера, додайте пасту тахіні, лимонний сік і перець чилі. Подавайте до хлібців з кукурудзяного борошна або крекерів.

Тости з бататом

Наріжте батат колами та запечіть у травах, часнику та оливковій олії. Коли солодка картопля буде готова, використовуйте її як заміну хлібним тостам. Чудовим акомпанементом стануть гуакамоле, козячий сир та кабачкова ікра.

Батат – калорійність: на 100 г – 85 кал, натрій – 55 мг, калій – 337 мг, вуглеводи – 20 г, білки – 1,6 г.

Батат – що це таке, користь, шкода і смачні рецепти приготування

Дізнатися про батат – що це таке – буде цікаво кожному, хто раніше не стикався з цією дивовижною рослиною родом з Америки. Вразять не тільки характеристики продукту, а й страви, приготовані з його участю шляхом виконання елементарних кулінарних технологій.

  • Батат – що це за овоч?
  • Батат – користь і шкода
  • Як готувати батат?
  • Пюре з батата
  • Гратен з батата
  • Батат фрі – рецепт
  • Оладки з батата – рецепт
  • Батат, смажений на сковороді
  • Пиріг з бататом
  • Чіпси з батата в духовці
  • Суп-пюре з батата
  • Батат у мультиварці – рецепт
  • Як приготувати батат у мікрохвильовці?
  • Як готувати батат на грилі?

Батат – що це за овоч?

Не знаючи, як виглядає батат, важко розпізнати овоч серед величезної різноманітності незнайомих продуктів. Базова інформація припаде в пору для першого ознайомлення з рослиною та її характеристиками.

  1. Батат – коренеплідна рослина, візуально схожа з картоплею, але має більш довготривалу форму і солодкуватий пікантний смак. Ідеальними природними умовами для зростання овочу є вологі тропіки або помірний переважно спекотний клімат з регулярним поливом.
  2. Існує величезна кількість сортів батата, що відрізняються формою клубнів їх кольором на зрізі, щільністю м ‘якоті і смаковими властивостями, які в кожному випадку по-своєму хороші.
  3. Найчастіше батат використовують для приготування страв за допомогою термічної обробки, але разом з тим успішно застосовується і в сироїденні, додається в салати або овочеві пюре.

Батат – користь і шкода

Батат, корисні властивості якого вражають масштабами, при регулярному вживанні принесе організму чималу користь.

  1. Солодкувата м ‘якоть клубнів сприяє очищенню від холестерину, зміцненню судин, поліпшенню кровотоку і нормалізації тиску. Згодом при регулярному вживанні овочу поліпшується стан серцево-судинної системи, стабілізується порушений ритм.
  2. Батат сприятливий для травлення, не призводить до відчуття тяжкості в шлунку, а навпаки сприяє усуненню безлічі нездужань, пов ‘язаних із захворюваннями ЖКТ, прискорює процеси перетравлення їжі.
  3. Вживання коренеплодів батата попереджає розвиток артриту, емфіземи легенів, інших захворювань через активну протизапальну дію в поєднанні з наявністю незамінних цінних елементів.
  4. Батат корисний при боротьбі з зайвою вагою, при діабеті, депресивних станах, усуває шкідливу дію вільних радикалів, токсинів, очищає організм і покращує загальне самопочуття.

Як готувати батат?

Страви з батата вражають різноманіттям і універсальністю і можуть без проблем забезпечити ситний і поживний раціон для подачі на перше, друге або десерт.

  1. Клубні батата можна елементарно відварювати, запікати в духовці, мікрохвильовці або мультиварці, просто смажити як картоплю або готувати на грилі.
  2. Овочеву м ‘якоть застосовують для отримання всіляких гарячих і холодних закусок, використовують як начинку у випічку, готують з неї оладки, чіпси.
  3. На перше з батата можна зварити поживний, смачний та оригінальний суп.
  4. Солодкі сорти батата застосовують для створення десертів, варіння варення, приготування напоїв.
  5. Розібравшись, батат – що це таке, саме час приступити до практики і випробувати пару-трійку перевірених рецептів.

Пюре з батата

Батат, рецепти приготування якого мало чим відрізняються від звичної кулінарії можна просто відварити як звичайну картоплю і зробити з неї пюре. Приправити страву можна традиційно вершковим маслом або піти більш оригінальним шляхом і для вишуканості смаку здобути овочеву масу моцареллою.

  • батат – 0,5 кг;
  • моцарелла – 50 г;
  • сіль – за смаком.
  1. Коренеплоди очищають, нарізають ломтиками і заливають до покриття водою.
  2. Підсалюють страву, відварюють до м ‘якості овочевих шматочків.
  3. Відвар зливають і зберігають.
  4. Додають моцарелу, розминають ломтики товкушкою або пюрують блендером, додавши по потребі відвар до бажаної густоти.

Гратен з батата

Завжди смачним виходить запечений батат у духовці з сиром, який повинен бути натуральним і якісним. Приготування страви у вигляді гратена з вершками і маслом зробить смак овочевої нарізки максимально делікатним і ніжним, а перець у складі додасть легку гостроту і ледь вловиму пікантність.

  • батат – 1,5 кг;
  • твердий сир – 100 г;
  • жирні вершки – 2 склянки;
  • масло вершкове – 50 г;
  • мелений чорний перець – 4 ч. ложки;
  • кайєнський перець – 4 ч. ложки;
  • сіль – 1 год. Ложка або до смаку.
  1. Очищений батат шинкують тонкими слайсами.
  2. Укладають нарізку шарами у форму, чергуючи з тертим сиром.
  3. Змішують вершки з сіллю, двома видами перцю, заливають сумішшю овоч з сиром.
  4. Запікають батат у духовці під фольгою 20 хвилин і ще стільки ж без фольги.

Батат фрі – рецепт

Батат фрі на відміну від традиційної картоплі, яка смажиться у фритюрі, готується в духовці на противні, що у сто крат підвищує його цінність. Як приправну суміш можна взяти будь-яке асорті з прянощів і приправ на свій смак, замінити в запропонованому міксі цибулю сушеним часником або додати улюблені трави.

  • батат – 1 кг;
  • оливкова олія – 50 мл;
  • сушена цибуля та перець – по 1,5 год. ложки;
  • сіль – за смаком.
  1. Батат очищають, нарізають продовжуватими невеликими брусочками, приправляють маслом.
  2. Викладають нарізку на противір, застелений пергаментом.
  3. Запікають картоплю батат фрі при 200 градусах 15 хвилин.
  4. Перевертають брусочки, посипають сумішшю з солі, перцю і цибулі, запікають ще 15 хвилин.

Оладки з батата – рецепт

Незвичайними до смаку, але апетитними і корисними виходять оладки з батата. При подачі виробів їх можна доповнити медом або варенням, сметаною або конфітюром, згущенням або просто цукровою пудрою. При замісі тесту, можливо, буде потрібно трохи більше або менше борошна залежно від сорту і соковитості перетертих коренеплодів.

  • батат – 600 г;
  • борошно – 150 г;
  • вершки – 350 мл;
  • яйця – 3 шт.;
  • розпушувач – 10 г;
  • олія рослинна – 40 мл;
  • цукор, сіль – за смаком.
  1. До вершків додають яйця, сіль, цукор, розпушувач і борошно.
  2. Розмішують суміш до розчинення грудок.
  3. Додають в тісто перетертий на терці попередньо очищений батат, перемішують, дають постояти 10 хвилин.
  4. Накладають порціями за допомогою ложки тісто на прогріту промаслену сковороду і підрумянивають з двох сторін.

Батат, смажений на сковороді

Почувши про батат, і дізнавшись, що це таке, випробувати його на смак, можна посмаживши нарізані клубні на сковороді. Підрум ‘янені ломтики можна просто посолити за смаком або приправити за бажанням сушеним часником, цибулею, ароматними сухими травами на вибір: прованським або італійським міксом, просто базиліком або орегано.

  • батат – 0,5 кг;
  • оливкова олія – 5 ст. ложок;
  • сушена цибуля або часник – за смаком;
  • сіль, перець, солодка паприка – за смаком.
  1. Коренеплоди очищають, нарізають некрупними брусочками.
  2. Викладають овочеву нарізку в розігріте на сковороді масло і смажать з двох боків до рум ‘янця.
  3. Посипають смажений батат сіллю, перцем, паприкою, цибулею або часником, перемішують і подають до столу.

Пиріг з бататом

Якщо запечений батат із сиром у духовці подається як друга закусочна несолодка страва, то пиріг із коренеплодів вживається на десерт і має характерний солодкий смак на радість солодкоїжкам. М ‘якоть відварюється попередньо, перетворюється на пюре і застосовується для створення надзвичайно смачної начинки.

  • пюре з батата – 2 склянки;
  • борошно – 4,5 склянки;
  • вода крижана – четверта склянка;
  • вершки – 250 мл;
  • яйця – 4 шт.;
  • апельсин – 1 шт.;
  • масло вершкове – 400 г;
  • цукор коричневий – 1 склянка;
  • молота кориця і запашний перець – за ч. ложки;
  • мускатний горіх – ч. ложки;
  • сіль.
  1. Змішують борошно, вершкове масло, сіль і розтирають до крихти.
  2. Змішують пюре батата з яйцями, вершками, цукром, соком апельсина і прянощами, виливають у форму на тісто.
  3. Відправляють виріб ще на 25 хвилин у духовку.

Чіпси з батата в духовці

Батат, рецепти якого часто схожі з приготуванням картоплі, може стати відмінною сировиною для приготування натуральних чіпсів. Важливою умовою для отримання бажаного підсумку – тонка нарізка почищених клубнів, яку можна здійснити за допомогою слайсера або спеціальної терки-мандоліни.

  • батат – 0,5 кг;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • сіль, перець, кориця – за смаком.
  1. Очищений батат нарізають тонкими слайсами.
  2. Змішують оливкову олію з сіллю, перцем і корицею, додають до овочевої нарізки, акуратно перемішують.
  3. Розкладають ломтики на противні, застеленому пергаментом, одним шаром.
  4. Відправляють аркуш у прогріту до 200 градусів духовку і запікають чіпси з батата по 15-20 хвилин з кожного боку.

Суп-пюре з батата

Про користь і необхідність присутності в раціоні гарячих перших страв всі давно знають, а застосування для приготування супу батата зроблять трапезу максимально цінною для організму. Наявність блендера значно спростить процес створення гарячого. Якщо подібного гаджета немає, відварені овочі необхідно буде перетерти через сито.

  • батат – 0,5 кг;
  • картопля – 4 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • бульйон курячий – 1 л;
  • кріп – 1 пучок;
  • сіль, перець, сметана – за смаком.
  1. Батат, картоплю і моркву очищають, нарізають рівними ломтиками.
  2. Заливають овочі підсоленим бульйоном і варять до м ‘якості, приблизно 20-30 хвилин.
  3. Пюрують овочеву масу блендером.
  4. Розливають суп з батата по тарілках, приправляють сметаною, кропом і подають до столу.

Батат у мультиварці – рецепт

Батат у мультиварці можна посмажити, запекти або приготувати з клубнів смачне поживне рагу, доповнивши овоч м ‘ясом. Ідеально підійде для створення страви яловичина, але допускається використовувати курятину, інше м ‘ясо. Бульйон при необхідності замінюють просто водою і використовують спеції на свій смак.

  • батат – 700 г;
  • яловичина – 700 г;
  • морква і цибуля – по 2 шт.;
  • стебли селера і помідори – по 3 шт.;
  • бульйон – 200 мл;
  • базилік – 2 ст. ложки;
  • часник – 5 зубків;
  • олія рослинна – 50 мл;
  • сіль, перець, лавр, петрушка – за смаком.
  1. У розігрітому маслі в режимі “Випічка” оскаржують нарізане м ‘ясо.
  2. Додають кубики батата, моркви, цибулі та селера, нарізані помідори без шкірки, часник.
  3. Закладають всі спеції, приправи і сіль, вливають бульйон, переводять пристрій на програму “Гасіння”.
  4. Через 80 хвилин страва буде готова, можна подавати її, доповнивши петрушкою.

Як приготувати батат у мікрохвильовці?

Швидко, просто, без надлишків жиру готується батат у мікрохвильовці. За готовністю овочеву нарізку можна подати з салатним міксом, доповнивши улюбленою заправкою або використовувати в якості корисного гарніру до м ‘яса, риби. птаха. Для реалізації ідеї знадобиться спеціальний термостійкий посуд для приготування в СВЧ печі з кришкою.

  • батат – 500 г;
  • помідори – 2 шт.;
  • рослинна олія – 20 мл;
  • сіль, перець, прованські трави – за смаком.
  1. Шинкують дольками томати і середнього розміру брусками очищений попередньо батат.
  2. На дно ємності укладають нарізані помідори, а зверху брусочки батата.
  3. Підсалюють овочі, рукавичать, приправляють травами і збризкують рослинною олією.
  4. Готують страву під кришкою на високій потужності 5-6 хвилин.

Як готувати батат на грилі?

Особливо смачним виходить приготований батат на грилі. Овочеві ломтики підрумянируються і просочуються ароматом серпанку, що робить їх ще більш апетитними. Окремо до рум ‘яних запашних овочів можна подати улюблений соус або розтоплене і змішане з подрібненим часником і зеленню вершкове масло.

  • батат – 500 г;
  • олія рослинна – 20 мл;
  • сіль, перець, спеції – до смаку.
  1. Очищені клуби батата нарізають ломтиками не товщі 5 мм.
  2. Змащують овочеву нарізку рослинною олією, викладають на ґрати гриля, підруменюють з двох сторін.
  3. По готовності перекладають рум ‘яний батат на тарілку, підсалюють, перчат і приправляють улюбленими травами. За бажанням окремо подають соус.

Батат: що це таке, фото, опис, чим корисний для організму людини, як є

Батат – це коренеплоди, які ростуть в основному в країнах з теплим субтропічним кліматом. За зовнішнім виглядом нагадують картоплю, але мають солодкий смак, більші розміри і різноманітне забарвлення м’якоті від кремової до фіолетової. Вживають в їжу як в сирому, так і в приготованому вигляді.

Батат являє собою один з екзотичних овочів, що відносяться до сімейства в’юнкові. Це бульбоплідна рослина, яку називають також солодкою картоплею за характерний смак і зовнішню схожість. Хоча насправді він не має прямої спорідненості з цією культурою. Більш того-всі сорти картоплі відносяться до іншого сімейства (пасльонові).

Біологічно батат являє собою трав’янисту ліану. Його стебла-тини повзучі, довгі, виростають до 5 м, вкорінюються в вузлах. У висоту чагарник досягає всього 18 см.бічні корені мають сильні потовщення – саме там з’являються бульби солодкої картоплі.

На фото рослини батат видно, що його листя яскраво-зелені, мають серцеподібну або пальчасто-лопатеву форму. Черешки у них довгі. Квітки ростуть в листових пазухах. Віночки у батата досить великі, за формою нагадують воронку. Забарвлення рожеве, блідо-бузкове або біле. Характерно, що у багатьох сортів квіти не з’являються. Потребують запилювачів-бджіл. По закінченню цвітіння формується плід-коробочка з чотирма насінням бурого або чорного забарвлення.

Квітучі кущі здатні прикрасити клумбу

Як виглядає батат

Бульби батата являють собою потовщення бічних коренів. За зовнішнім виглядом нагадують картоплю. Забарвлення м’якоті різноманітна:

  • жовта;
  • помаранчева;
  • рожева;
  • біла;
  • кремова;
  • червона;
  • фіолетова.

М’якоть щільна, однотонна. Використовують в їжу. У деяких великих країнах (китай, індонезія, індія) овоч вирощують в промислових масштабах. У довжину бульби досягають 30 см, по масі можуть бути 300-500 г і навіть більше (1-3 кг). Як правило, він значно більший звичних сортів картоплі.

важливо! через смак створюється плутанина, чим саме є батат-овочем або фруктом.

З одного боку, він досить солодкий, але з іншого – не настільки соковитий. Солодкуватий картопля є коренеплодом і має порівняно велику калорійність. Тому правильно відносити його до групи овочів.

Історія і країна походження батату

Перший одомашнений батат з’явився на території нинішньої центральної америки, причому сталося це більш ніж 5000 років тому, тобто щонайменше, за 3000 років до н.е.

Відомо також, що солодку картоплю вирощували в полінезії задовго до появи європейських дослідників. Причому розмноження здійснювали вегетативним способом (за допомогою живців лози), а не насіннєвим. Батат був широко поширений на островах кука близько 1400 р. Н. Е.

Найімовірніше, рослина була занесена полінезійцями, які здійснювали подорожі в регіони південної америки. Далі солодка картопля поширилася на сусідні території до острова пасхи, гаваїв і нової зеландії. Є також гіпотеза про те, що овоч був присутній в полінезії ще задовго до появи перших людей в цьому регіоні.

Солодка картопля довгий час використовували в їжу ацтеки. Про лікувальні властивості батата вони ще не знали, але вживали овоч в сирому, смаженому і відварному вигляді.

Калорійність і хімічний склад батата

Калорійність солодкої картоплі становить 86 ккал на 100 г м’якоті. Вміст поживних речовин на ту ж масу:

  • білки – 1,57 г;
  • жири – 0,05 г;
  • вуглеводи-20,12 г (в тому числі крохмаль 12,6 г, прості цукру 4,2 г).

Калорійність батата в межах 86 ккал на 100 г

Харчова цінність батата і його корисність пов’язані з вмістом крохмалю (до 30% масової частки) і цукрів (6%). Саме ці показники визначають калорійність, а також характерний солодкий присмак. У складі овоча присутні і інші цінні речовини:

  • у бататі є досить багато вітамінів – а, в1, в2, в3, в6, в9, с, к;
  • присутні мінеральні речовини (фосфор, кальцій, цинк, калій, залізо, натрій, магній, селен);
  • є і харчові волокна-1,3 г на 100 г, що відповідає майже 7% від добової норми.

Корисні властивості батата

Користь батата для організму пов’язана з його хімічним складом. Солодкий картопля містить досить багато цінних речовин, тому надає комплексний вплив на організм:

  • тонізуючий ефект;
  • поліпшення роботи серцево-судинної системи, травлення;
  • швидке відновлення сил, насичення;
  • зміцнення стінок кровоносних судин;
  • профілактика ракових захворювань;
  • підвищення імунітету;
  • зниження холестерину;
  • виведення токсинів, шлаків;
  • стимулювання обмінних і регенераційних процесів.

Особливу користь батат дає для жінок. У його бульбах містяться рослинні гормони естроген і прогестерон. Вони покращують роботу репродуктивної та нервової системи. Тому солодку картоплю необхідно з’їдати тим, кому важливо нормалізувати гормональний баланс, наприклад, в період постменопаузи. Також овоч можна використовувати як додатковий засіб лікування гінекологічних захворювань.

Користь батата для чоловіків пов’язана зі зниженням холестерину, зміцненням серцевого м’яза, а також виведенням шкідливих компонентів. Можна сказати, що батат корисний для здоров’я людини практично в будь-якому віці. Його можна поступово включати і в раціон дітей з 7-8 місяців. Завдяки високому вмісту крохмалю і цукрів солодка картопля швидко насичує і заповнює енергетичні витрати.

Овоч корисний для жінок і чоловіків, дорослих і дітей

Важливо! вуглеводи (в тому числі крохмаль) і білкові речовини в бататі засвоюються набагато краще, ніж в звичайному картоплі. Тому овоч часто рекомендують для дієтичного харчування.

Чи можна при схудненні

В солодкій картоплі багато клітковини, вітамінів і мікроелементів. Тому його можна вживати для схуднення. Найкраще запікати в духовці, тушкувати або відварювати. Також батат їдять в сирому вигляді. В цьому випадку його подрібнюють на тертці, додають в салат або інші закуски.

Чи можна при панкреатиті

Вживати овоч при панкреатиті допустимо тільки на стадії ремісії – тоді він буде корисний. Але можливі і певні ускладнення, порушення травлення. Тому попередньо слід проконсультуватися з лікарем.

Чи можна вагітним і годуючим

Незважаючи на всю користь овоча, вживати його при вагітності і під час годування не можна. Це може привести до порушень у розвитку плода, а іноді і до смерті дитини. Що стосується грудного вигодовування, то в цей час овоч не вживають, тому що у дитини можуть з’явитися ознаки алергічної реакції. Вводити в раціон слід поступово з 7-8 місяців.

Шкода і протипоказання батата

Солодка картопля дійсно можна визнати корисним овочем, оскільки він багатий вітамінами, мінералами, харчовими волокнами, він добре насичує. Але в його складі містяться органічні кислоти. Тому не варто вживати коренеплід при гастриті і виразці, особливо в стадії загострення. В іншому випадку можуть виникнути болі в епігастральній ділянці і печія. Також надмірне вживання овоча провокує нудоту, блювоту і діарею.

У деяких випадках можуть виникнути висипання, почервоніння, свербіж, набряклість та інші алергічні реакції. Також солодка картопля небезпечний ризиком появи каменів в жовчному міхурі і нирках. Якщо вживати його в надмірних кількостях, можуть виникнути ознаки гіпервітамінозу по вітаміну а:

  • нервова збудливість;
  • гарячковий стан;
  • випадання волосся;
  • болі в голові;
  • ломота в суглобах;
  • нудота;
  • блювотні явища;
  • висип на шкірі, лущення;
  • розтріскування губ.

Батат може спровокувати алергічні реакції

Є ризики порушення розвитку плода і навіть викиднів. У немовляти можуть також розвинутися алергічні реакції. Тому є кілька протипоказань до вживання солодкої картоплі:

  • всі триместри вагітності;
  • період годування;
  • діти до 7 місяців;
  • тромбози;
  • стан після інфаркту, інсульту;
  • прийом протизаплідних засобів;
  • виразка, гастрит;
  • панкреатит (під час загострення);
  • випадки індивідуальної непереносимості.

Як вживати батат в їжу

Солодку картоплю можна готувати різними способами, як і звичайні бульби:

  • підсмажування невеликих скибочок, шматочків на маслі;
  • запікання в духовці (у фользі абоБез неї);
  • гасіння в невеликому обсязі води;
  • відварювання.

З солодкої картоплі готують перші і другі страви, використовують як гарнір і салат. Також він підійде для приготування картопляних оладок – аналогів дерунів. Батат можна приготувати у фритюрі, зробити чіпси і навіть обсмажити на грилі.

Чи можна їсти батат сирим

Цей овоч, на відміну від картоплі, цілком можна їсти сирим. У такому вигляді він містить максимум корисних і поживних речовин. Можна вжити з сіллю, рослинним маслом, а також в салатах.

Чи можна їсти батат з шкіркою

Овоч можна вживати в їжу навіть з шкіркою, але тільки попередньо ретельно промивши і піддавши тепловій обробці. Найчастіше бульби запікають саме з шкіркою, щоб м’якоть не розвалилася на частини.

Чи можна їсти пророслий батат

Пророслі бульби вживати теж можна, але тільки не самі паростки. Оскільки шкірка при цьому грубіє, її зазвичай не використовують в їжу. Саму м’якоть можна застосовувати в різних стравах. Але найсмачніше свіжі, добре збережені картоплини без проростків.

На що схожий батат за смаком

За смаком варений батат нагадує солодкуватий картопля, причому складається враження, що він підморожений. У сирому вигляді він схожий, скоріше, на моркву, а в смаженому – на шматочки гарбуза.

У смаку батата помітна солодка нота, але вона помірна

Тому такий овоч можна використовувати як гарнір, а також для приготування салатів і перших страв.

Батат-це цікавий овоч з багатим складом. Він досить поживний, не містить багато калорій, тому його можна використовувати навіть для дієтичного харчування. Однак має і протипоказання, тому при наявності хронічних захворювань рекомендують попередньо проконсультуватися з лікарем.

Про автора

admin administrator