Схожість кормових буряків

Авторadmin

Схожість кормових буряків

Кормова буряк: сорти, фото, посадка і догляд

Всі нині існуючі види буряків походять від дикої буряків. Їдальня, цукрові, кормові та кормовий (Мангольд) види мають різне призначення, зовнішній вигляд і методику вирощування. Кормовий буряк, якій присвячена ця стаття, вирощується для домашньої худоби. Вона проста у вирощуванні, але має свої нюанси. Матеріал, викладений нижче, висвітлить всі особливості, спосіб вирощування і зберігання буряків кормової.

Що таке кормовий буряк?

Буряк кормовий це окремий вид буряків, що використовується як корм для худоби. Плоди середні або великі за розміром. Окрас червоний, але деякі сорти оранжевого або світлого кольору. Після повного дозрівання коренеплід може на 2/3 визирати з-під землі за рахунок чого врожай зручно збирати механічним або рунным методом.

На фото кормовий буряк

Бадилля густа. В одній розетці може зрости до 40 листочків! Листя яйцевидної форми, великі і глянсові, зеленого кольору. Цвіте кормовий буряк колотівками (суцвіттями). Квітконоси товсті, міцні. У кожному квітконосі може бути по 2-6 невеликих жовто-зелених квіточок.

Чим буряк кормовий відрізняється від цукрового?

Існує чотири види буряків, що використовуються в кулінарії, сільському господарстві або виробництві. І хоч видів не багато, не всі знають, у чому їх відмінності і для чого вони призначені. Найчастіше молодих фермерів цікавить питання, ніж кормовий буряк відрізняється від цукрового.

Кормова буряк фото рослина

  • Буряк кормова вирощується з XVIII століття. Її використовують для згодовування худобі. Вона незамінна в сільському господарстві і користується великим попитом у фермерів, тому як для тварин це цінна харчова добавка особливо в зимовий період. Досить жорстка м’якоть містить багато білка на відміну від цукрового. Забарвлення бульби червоний або оранжевий, форма може бути овальної або округлої. Вирощується просто і завжди дає високу врожайність.

Цікаво! Якщо говорити про схожі риси, то кормовий буряк, як і цукрова, відрізняється високою морозостійкістю.

  • Цукровий буряк вирощується для отримання цукру. Після обробки цього овоча залишається макуха, який йде для годівлі худоби. Проте в чистому вигляді її можна згодовувати тваринам! Вона має білий або бежевий забарвлення коренеплоду, видовжену форму. Бадилля завжди зелена з великою кількістю листя в кожній розетці, розміщених на довгих черешках. М’якоть солодка, насичена відміну від кормової.

Як видно, ці два види буряків принципово відрізняються як зовні, так і за смаком, призначенню. Їх важко сплутати, якщо хоч раз побачити своїми очима.

Сорти кормового буряка

Сорти буряка фото

Кормова буряк вирощується по всьому світу. Є багато різних сортів, але до кращих відносять лише деякі, що відрізняються високою врожайністю, розмірами коренеплодів і стійкістю до захворювань, хвороб.

  • «Рекорд Полі» дозріває за 115-124 дня. Коренеплоди добре розвиваються і можуть досягати 5 кг! Форма буряків циліндрична, над землею визирає мінімум на 2/3. Рекомендується для ручного прибирання. Шкірка від червоного до рожевого – ближче до бадиллі світліє. М’якоть блідо-рожева. Врожайність з гектара посадок 900-1200 центнерів. Переваги: стійкість до стрілкування, хвороб. Зберігається без особливих проблем.
  • «Лада» – високоврожайний сорт. З гектара збирають до 1720 центнерів якісного врожаю! Прибирання буряка відносно проста, але при ручному зборі доводиться докладати невелике зусилля, щоб дістати коренеплід. М’якоть світла, з високим вмістом соку. Лежкість зразкова.
  • «Эккендорфская жовта» – гібридна буряк. Дозріває за 110-135 днів. Коренеплоди довжиною до 20 см, великі, масою 880-1750 р. Забарвлення кореня жовтий, а м’якоть ближче до білого. Легко виривається при збиранні. Врожайність 1000 ц/га і більше. Урожай високої товарної якості, транспортабельний. Переваги: стійкість до холодів, низької вологості, цвітушності. Лежкість до 90%.

Посадка буряків кормової

Садять кормові буряки в заздалегідь удобрену землю. Вона повинна бути дрібнозернистою, пухкої, м’якою, інакше рослині буде важко розвиватися. Насіння перед тим, як використовувати для посіву, необхідно протримати в слабкому розчині марганцівки протягом 30 хвилин. Це їх знезаразить.

Буряк відмінно росте в поживному грунті

Цікаво! Використовувати стимулятори росту для обробки насіння не обов’язково. Буряк кормовий – це сильна, витривала рослина, яке і без стимуляторів добре проростає і розвивається.

Садять кормові буряки з другої половини березня до початку квітня. Якщо холоду затрималися і весна дуже холодна, то можна відкласти посадку до травня, але сильно затримувати її не варто, тому як період дозрівання культури не маленький. На момент посадки грунт повинен бути прогрітий до +7 градусів за Цельсієм на глибині 10 см

Сіють насіння в ряди розташовані з проміжком в 60 см. Глибина загортання 3 див. Між окремими насінням залишають за 1-2 см. Цього достатньо, якщо в подальшому будуть проводити проріджування, а якщо ні, то насіння кладуть з відстанню 25 см. Після посіву грядки засипають ґрунтом і ущільнюють руками. Перші паростки з’являються вже через 1-1,5 тижня.

Догляд за культурою

У середньому буряк кормовий дозріває за 110-150 днів. Це морозостійка рослина, яка може проростати навіть при -5 градусах за Цельсієм. Вирощувати цей вид буряків досить просто. Вона невибаглива і швидко росте.

Полив і підживлення буряків

  • Полив для буряків необхідний рясний. Особливо в перші тижні проростання насіння і в період розвитку коренеплодів. На квадратний метр грядки витрачається за раз до 30 літрів води. А от коли буряк зросте до нормальних розмірів (вересень) поливи припиняють.
  • Грядки час від часу прополюють, щоб земля не бралася щільною кіркою. Тільки при наявності пухкої землі до коренеплодів потрапляють необхідні поживні речовини. І, крім того, прополка є відмінною профілактикою від грибкових захворювань і шкідників.
  • Щоб коренеплід повноцінно розвивався, необхідно підгортати буряк. Виступаюча над землею частина плоду повинна бути хоча б частково закрита. Так що по мірі необхідності землю подгортают.

Важливо! Буряк будь-якого виду не переносить кислий грунт. На кислому землі вона дає мізерний урожай низької якості, і навіть бадилля у культури розвивається погано! Так що перед тим як садити буряки, варто перевірити рівень pH, і в разі потреби відрегулювати.

  • Повноцінно розвиватися при густій посадці кормовий буряк не зможе. Тому вже після появи 2 листочків необхідно почати її проріджувати. Перший раз між паростками залишають до 5 см вільного місця, вдруге (через місяць) – до 7 см місця, а в третій раз (у серпні) виривають через одну рослину. Вирвані невеликі бульби можна використовувати для годівлі тварин восени, а підсумковий врожай землі зможе досягти максимального розміру.
  • Отримати повноцінний урожай кормових буряків можна навіть у бідній землі, якщо вчасно проводити підживлення. Використовувати простіше і вигідніше мінеральні суміші (азофоска, нітрофоска), вони швидко розкладаються і засвоюються рослинами. Вносять їх кожні 3 тижні в міжряддя, після поливу або сильного дощу.
  • Від шкідників і хвороб проводяться обприскування, якщо проблема з’явилася, хоча багато фермери роблять профілактичні обробки. Для цього використовують спеціалізовані інсектициди («Атом», «Денадим Пауер», «Борей» і т. д.), фунгіциди («Доктор Кроп», «Альбіт», «»Беномілу» та ін) або народні кошти.

Як зберігати кормовий буряк?

Урожайність кормових буряків може доходити до 1100 центнерів з одного гектара. У вирощуванні вона проста. Зібрані коренеплоди зазвичай мають презентабельний вигляд, і можуть відразу використовуватися за призначенням або ж відправлятися на продаж.

Кормова буряк на грядці

Зрозуміти, коли можна збирати врожай можна за зовнішнім виглядом культури. Коренеплоди до моменту збору зазвичай досить великі. Бадилля починає бліднути або жовтіти, окремі листки засихають і опадають. Так що, перевіряючи стан бадилля можна визначити момент збирання буряків. У будь-якому випадку зібрати буряки необхідно до перших морозів. Зазвичай це роблять з кінця вересня по середину жовтня.

Збирають буряк кормовий за допомогою лопат, свеклоподъемников, комбайнів, картофелекопателей. Після збору урожай сортують. Всі погані, пошкоджені бульби необхідно відкласти окремо, щоб першими використовувати. Хорошу буряк фасують по мішках або сіток і укладають у сховища (підійде погріб, підвал). Нерідко кормові буряки зберігають в кагатах, якщо місця в погребі не знайшлося.

Кого годують комової буряком?

В основному буряком кормової годують худобу, а саме тих тварин, що дають молоко. Це важлива частина раціону корів, кіз, овець. Тварини її дуже люблять і їдять з великим задоволенням. З фізичної точки зору це корисна добавка, вона підвищує надої, компенсує нестачу вітамінів у зимовий період, нормалізує жировий обмін, покращує травлення.

Буряк дають коровам тільки після термічної обробки

Для деяких інших видів домашніх тварин вона також підходить. Коням і свиням вона необхідна взимку, дуже часто її включають у харчування кролів, домашньої птиці (кури, гуси, качки, індики). Тварини можуть вживати не тільки коренеплоди, але й бадилля. Перед згодовуванням овоч подрібнюють і додають у мішанки або дають окремо.

Опис та характеристика рослини буряк кормовий

Буряк кормовий (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris var. crassa) належить до роду одно-, дво- та багаторічних трав’янистих рослин родини Амара́нтові, щирицеві (Amaranthaceae). Дворічна рослина, у перший рік свого життя рослина формує коренеплід, в середньому вагою від 1,5 до 2,6 кг, та рясні кореневі розетки листя. У другий рік рослина дає високорослі квітконосні пагони, за допомогою яких відбувається розмноження цієї культури.

Коренеплід кормового буряка за своїм хімічним складом близький до інших видів буряків і містить клітковину, пектин, харчові волокна, вуглеводи, мінеральні солі та білок, які дозволяють зберігати здоров’я та хорошу продуктивність свійських тварин. Його відмінною особливістю є високий вміст харчових волокон, клітковини та рослинного білка, особливо важливих елементів у раціоні худоби.

Кормові буряки — досить високоврожайна культура: 800–1000 центнерів з гектара.

Кормові буряки виведено з дикоростучих форм, взятих з побережжя Середземного моря. До початку н.е. з’явилися культурні коренеплідні форми буряка звичайного (у 10-11вв. вони були відомі в Київській Русі), у 16-17вв. – столові і кормові форми, у 18 столітті з гібридних форм кормового буряка був відібраний цукровий буряк (у 1747 році німецький вчений-хімік Андреас Зиґмунд Маргграф у своїй лабораторії виділив з білого силезського кормового буряка кристалики цукру, аналогічні очеретяному, про що і доповів на засіданні Прусскої академії наук). З кінця 19 століття й у 20 столітті культура поширилося на всі континенти.

Буряк кормовий — незамінний продукт на фермерських господарствах та у дворах, де тримають худобу. Його використовують як соковитий корм для свиней, кролів, рогатої худоби. Буряк є відмінним засобом підвищення молочних надоїв у кіз, корів, при цьому не завдає жодної шкоди здоров’ю. Взимку коренеплоди буряка практично повністю заповнюють потреби тварин у вітамінах та мікроелементах, коли їх раціон складається в основному з сухих і консервованих кормів. Влітку в їжу йде і бадилля, і коренеплоди.

Буряк кормовий може їсти і людина, особливо, коли рослина молода. В їжу придатні як листя так і коріння. Листя можуть бути злегка оброблені парою для салатів. Коріння варять як картоплю для приготування пюре, існують навіть рецепти для приготування пива.

Буряк кормовий містить великий комплекс біологічно активних речовин, його рекомендують вживати при авітамінозах, недокрів’ї, підвищеному тиску, атеросклерозі, простудних захворюваннях, покращує обмін речовин, стимулює роботу кишечника.

Кормові буряки – це дворічна культура. В перший рік утворюється масивний коренеплід, а на другий рік – квітконосні пагони, плоди і насіння.

Кормовий буряк цвіте на другий рік вирощування.

Буряк кормовий розмножується насінням.

Насіння кормових буряків починає проростати при температурі +5°C, але сходи при цьому з’являються на 20-й день. При температурі +10°C сходи з’являються на 10-12-й день. Сходи кормових буряків переносять заморозки від 3 до 4°C.

Буряк кормовий вирощується в багатьох європейських країнах, в Америці (США, Канада, Бразилія та ін.), в Австралії, Новій Зеландії, Алжирі, Тунісі та ін.

Рослина волого- і світлолюбна, досить холодо- і засухостійка. Культуру вирощують на всіх континентах, в Україні – у всіх землеробських районах, окрім Криму. Оптимальна температура для росту коренеплодів +16..+22°С. Пристосована до підвищенної засоленості ґрунтів, але вони повинні бути нейтральними і удобреними.

Вегетаційний період у залежності від сорту 60-120 днів. Кожна насінина більшості сортів дає початок декільком проросткам, тому культура вимагає своєчасного проріджування. Існує і сорт одноростковою буряка (Однопаростковий).

Будова рослини

Листок буряка складається з черешка і пластинки. Листкова пластинка суцільна, у перших пар листків овальна, гладенька. У старіших листків черешок видовжений, пластинка серцеподібна, близька до трикутної, з гладенькою, брижуватою або гофрованою поверхнею і хвилястими краями. Колір їх від ясно- до темно-зеленого, форма розетки залежно від сорту може бути розлогою або піднятою. Біля основи листкових черешків на головці коренеплоду розміщуються репродуктивні бруньки, з яких на другий рік життя виростають квітконосні пагони.

Коренева система буряків стрижнева, проникає у грунт на глибину 1,5—2 м. Вона складається з головного кореня — коренеплоду і великої кількості бічних корінців, які виходять з двох протилежних боків кожного кореня. Коренеплід умовно поділяють на три частини: головку, шийку і власне корінь, або кореневе тіло. Ці частини мають неоднакове походження і господарську цінність. Головка (верхня частина) коренеплоду являє собою вкорочене стебло й утворюється з надсім’ядоль-ного коліна (епікотилю). На ній розміщуються бруньки і листки. Бічні корені не утворюються. Вона повністю розміщується над поверхнею грунту. На головку припадає 10—15% довжини кореня. Це найбільш здерев’ яніла частина коренеплоду, в якій міститься менша кількість цукру, ніж у інших частинах. У центрі головки міститься конус наростання, де утворюються молоді листки. Шийка розміщена між головкою і власне коренеплодом. На ній не ростуть ні листки, ні бічні корінці. Шийка — це коротка частина коренеплоду, у кормових вона досягає 5—10 см. Шийка утворюється завдяки розростанню підсім’ядольного коліна (гепікотилю) зародка. Більша частина її розміщується над поверхнею ґрунту. За вмістом поживних речовин шийка — повноцінна частина як для технічних, так і кормових цілей. Кореневе тіло (власне корінь) утворюється внаслідок розростання зародкового корінця. Це нижня, конічної форми частина коренеплоду, яка становить 65—70% довжини всього коренеплоду. Ця частина коренеплоду розвивається повністю в ґрунті і для неї характерна наявність бічних корінців. Бічні корінці у буряків розміщуються на двох протилежних боках кореня. Більш короткі ряди бічних корінців у кормових буряків з коротким кореневим тілом. Ряди бічних корінців знаходяться в одній площині з сім’ядольними листочками. У фазі двох пар справжніх листків вони досягають 8-10см. У дорослих рослин ці корені розростаються в боки на відстань 100-120см. Форма коренеплодів різноманітна: конічна, циліндрична, овальна та куляста.

Про автора

admin administrator