Скільки часу потрібно сушити безе

Авторadmin

Скільки часу потрібно сушити безе

Як приготувати найсмачніше безе вдома: покроковий рецепт десерту

Щоб приготувати безе в домашніх умовах, важливо пам’ятати кілька правил.

Безе – відоме французьке тістечко з запечених збитих яєчних білків і цукру. Навряд чи існує той, хто хоч раз в житті не спробував цей відомий десерт і не захотів ще.

Але для того, щоб приготувати безе в домашніх умовах, важливо пам’ятати кілька правил.

Безе в домашніх умовах: що важливо знати

Особливі хитрощі господинь, з допомогою яких безе вийде ідеальним вдома:

  • яйця повинні бути не самими свіжими, а приблизно тижневої давності;
  • відокремлювати білки від жовтків слід максимально акуратно і відразу ж після того, як дістанете яйця з холодильника;
  • перед збиванням білки повинні постояти при кімнатній температурі півгодини;
  • краще використовувати не цукор, а цукрову пудру і додавати її потрібно вже після того, як зіб’єте білки в піну, а не до цього.

Безе: покроковий рецепт приготування

Цей десерт підійде як для святкового столу, так і для буденних експериментів на кухні.

Інгредієнти

Для різноманітності додають ванілін, корицю, подрібнені горіхи, какао, кокосову стружку, харчові екстракти або ароматизатори, харчові барвники.

Рецепт приготування

1. Відокремте білки від жовтків. Збивайте білки міксером спочатку на слабкій швидкості приблизно 30 секунд. Коли білки тільки почнуть пінитися, збільшіть швидкість до середньої і збивайте до утворення густої білої піни.

Читайте також Як приготувати смачний плов: покроковий рецепт 2. Потім поступово додайте цукрову пудру. Вимкніть міксер і перемішайте основу для безе ложкою.

3. Після цього збивайте ще кілька хвилин на високій швидкості. Повинна вийти густа піна однорідної консистенції.

4. Готову основу викладіть в кулінарний мішок. Можна обійтися і звичайною ложкою.

5. Розігрійте духовку до 100 °C. Застеліть деко пергаментним папером і сформуйте на ньому безе.

Час приготування залежить від розмірів безе: чим вони менші, тим швидше будуть готові. Для дуже великих безе потрібно близько 2 годин.

Не відкривайте духовку під час приготування.

Після приготування вимкніть духовку, злегка прочиніть двері і залиште безе всередині до повного охолодження.

Ніжне безе — рецепт від Comfy та поради щодо приготування

Тістечко безе також називають меренгою, що з французької перекладається як «поцілунок», і ця назва цьому десерту повністю відповідає, адже на смак він ніжний і дуже солодкий. Як ви вже зрозуміли, сьогодні я поділюся з вами своїм рецептом безе в духовці — це перевірена рецептура, яка завжди виходить вдало. А ще у цій статті ви знайдете корисні поради щодо приготування безе, з якими будь-які білкові тістечка вийдуть ще смачнішими та апетитнішими! 🥰

Кожен зможе побалувати себе та своїх близьких найсмачнішим десертом. Для цього потрібно лише знати декілька хитрощів та дотримуватися технології приготування.

Маленькі хитрощі приготування безе

Хочете знати, що потрібно для вдалого приготування безе? Мої поради допоможуть підготуватися до приготування меренги:

  • Десерт готують з одних лише білків. Їх потрібно відокремлювати від жовтків дуже обережно — жовток, що випадково потрапив у білок, ускладнює збивання крему.
  • Білки слід збивати у чистому сухому посуді. Потрапляння навіть крапельки води чи жиру безнадійно зіпсує десерт і зведе нанівець усі ваші старання. Ця ж вимога поширюється на кухонне приладдя, яким ви збиватимете білкову масу. Найкраще перед приготуванням меренги обдати посуд окропом.
  • Досвідчені кулінари рекомендують збивати білки холодними, бо так вони швидше набувають потрібної консистенції. Однак якщо збивати білки, температура яких на рівні 22-25 градусів, маса вийде пишнішою, швидше підніметься та рівномірно пропечеться. З теплих білків виходить гарна рельєфна меренга.
  • Щоби білки краще збивалися, у них слід додати крапельку лимонного соку або дрібку солі, але якщо ви збиваєте міксером або блендером, їх можна не додавати. Лимонний сік та сіль прискорять процес при збиванні віночком вручну.
  • Деякі білки не збиваються. Якщо вам попалися саме такі яйця, то ємність із білками слід поставити в миску з холодною водою — так білки краще збиватимуться.
  • На початку збивання швидкість має бути мінімальною. Коли з’явилися перші бульбашки, її потрібно поступово збільшувати, доки не досягнете максимуму.
  • Білкову масу слід збивати вінчиком до так званих гострих піків, тобто коли суміш тягнеться за ним і своїм виглядом нагадує пташиний дзьоб. Якщо крем утворює округлі пагорби, то у вас стадія м’яких піків, які більше підходять для бісквітів або тістечок.
  • Що ж до свіжості яєць, то тут думки кулінарів розходяться. Одні кондитери кажуть, що потрібно брати найсвіжіші яйця, тоді як інші стверджують, що краще брати яйця тижневої давнини, оскільки вони стають сухими та краще збиваються.
  • А ще в білкову масу можна додати харчовий барвник, і тоді у вас вийдуть кольорові тістечка.

Ваги кухонні Tefal BC5121

Ваги кухонні Rotex RSK11-P

Ваги кухонні Esperanza Scales EKS002W White

Солодка складова

Для приготування безе в духовці краще брати не цукровий пісок, а цукрову пудру, адже чим дрібніші частинки цукру, краще збивається білкова маса. А ось цукровий пісок до кінця не розчиниться, тож ви отримаєте меренгу з хрусткими частинками цукру.

Цукор потрібно всипати поступово — по одній чайній ложці, дотримуючись рівних часових проміжків. Їх неприпустимо скорочувати чи збільшувати.

Готові меренги слід зберігати в сухому місці. Потрапляння вологи, як говорилося вище, зіпсує їх ніжний смак. Також не можна зберігати меренги у холодильнику.

Приготування таких тістечок вимагатиме від вас певної вправності і займе деякий час. Але повірте, результат перевершить усі ваші очікування!

Класичний французький рецепт безе у духовці

Якщо ви ще жодного разу не пробували приготувати безе самостійно, рекомендуємо почати свої кулінарні експерименти з цього рецепту. Класичне безе готується усього з двох інгредієнтів — білків і цукрової пудри, але тут дуже важливо дотримуватися правильної техніки збивання і температурного режиму під час випікання.

Інгредієнти:

Спочатку акуратно відокремлюємо жовтки від білків. Для цього ви можете скористатися спеціальним пристроєм або, якщо вмієте, переливати яйце з однієї половинки шкаралупи до іншої.

Переливаємо білки у велику зручну миску і починаємо збивати, поступово підвищуючи швидкість збивання. Це можна робити вінчиком, міксером або блендером — що вам зручніше та більш звично. Збиваємо до тих пір, поки маса не набуде щільної білої консистенції.

Далі викладаємо меренги на деко, застелене кондитерським папером, і відправляємо запікатись на 1-2 години за температури близько 100 градусів.

Італійський та швейцарський способи приготування меренги

Італійські кондитери замість цукрової пудри додають у меренги густий та гарячий цукровий сироп. Такий сироп потрібно варити до температури 121°C, а потім його вливають у білкову масу тонким струмком, не припиняючи збивання, і в результаті виходить ніжний м’який крем. Його можна їсти сам по собі, як окремий десерт, можна використовувати для перемазування тортів і наповнення тістечок-трубочок, а можна запекти, щоби вийшли чудові повітряні тістечка-безе.

До речі, якщо додати в такий крем розм’якшене вершкове масло, то вийде ще смачніше. Але калорійніше, так, що поробиш. 😉

А ще у Швейцарії такий повітряний крем готують на водяній бані, завдяки чому обсяг збитої маси виходить значно більшим, аніж за звичайного способу збивання. Для цього білки та цукрова пудра в тих самих пропорціях, що й для класичного безе, збиваються в ємності, зануреній у каструлю з гарячою водою. Вода повинна бути нагріта приблизно до 50-75°C, і таку температуру вона має зберігати весь час, поки крем збивається. Спробуйте якось цей спосіб приготування безе — вийде добре.

Скільки потрібно цукру для безе

Перед тим, як пекти безе, потрібно розрахувати пропорції яєць та цукру. На один білок потрібно 50-60 г цукру. Відповідно, якщо у вас три яйця, беріть 150-180 г цукрової пудри, на п’ять білків — 250 г тощо.

COMFY рекомендує: Щоби навіть найпримхливіші у приготуванні страви завжди виходили вдало, відміряйте всі інгредієнти, вказані в рецепті, максимально точно. Для цього найкраще використовувати кухонні ваги — з ними у вас все зійдеться до грама, а смак готової страви буде саме таким, яким має бути.

Окрім білків і цукру в масу для приготування десерту додають лимонний сік або щіпку солі — це покращує збивання. Я писала про це вище. Лимонний сік має ще одну властивість — він освітлює білки. Таким чином, мініатюрні тістечка вийдуть білими, і це зробить їх тільки смачнішими.

За якої температури випікати безе

Температура духовки для випікання безе має бути низькою, адже, по суті, наш десерт не запікається, а підсушується. Тому попередньо розігрійте духовку до 80-120°C, але в жодному разі не перевищуйте поріг 120°C!

Форму для запікання застеліть кондитерським папером. Якщо такого не виявилося, можна скористатися фольгою або, як варіант, деко ще можна змастити вершковим маслом — це потрібно, щоби меренги не прилипли до дна дека. Білкову масу можна викладати на лист ложкою, кондитерським шприцем або за допомогою кондитерського мішечка. Водночас потрібно стежити, щоби грудочки білкової маси не стикалися одна з одною.

Після того, як розклали порції десерту, відразу відправляйте їх запікатися. Французи часто називають свій фірмовий десерт «забутим печивом», адже на його випікання потрібно 1-2 години, проте точний час випікання безе в духовці залежить від розміру порцій.

Корисна порада: Якщо хочете приготувати м’які меренги, запікайте їх при температурі 150°C, доки вони не набудуть світло-жовтого відтінку.

А ще у нас є трохи шкідлива, але цілком собі дієва порада для тих, хто не має багато часу — лайфхак, як спекти безе в швидко. Спочатку декілька хвилин потримайте їх за температури 200°C, а потім зменште жар до 100°C, і десерт буде готовий вже за півгодини. Після цього його потрібно буде залишити в духовці до повного її охолодження. Такі меренги можна подавати із шоколадом, кремом, джемом, фруктами та ягодами. Це дуже смачно!

Бажаємо вам яскравого кулінарного натхнення та смачного! Заглядайте до нас за новими рецептами та смачними ідеями! 😋

Скільки випікати безе? Рецепт безе в домашніх умовах у духовці

Інша назва цього популярного французького десерту звучить як меренга. Зовні його часто порівнюють з хмаром – тістечко виходить легким і білосніжним. Воно приємно хрустить на зубах залишаючи незабутнє післясмак. В основі десерту лежать всього два інгредієнти: цукор і збиті яєчні білки. Щоб тістечко вийшло розсипчастим, потрібно дуже довго випікати безе. Скільки саме його потрібно тримати в духовці і при якій температурі, розповімо в нашій статті.

  • Нюанси приготування знаменитого десерту
  • Скільки випікати безе?
  • Три варіанти приготування безе
  • Простий рецепт безе для електричної духовки
  • Швейцарське безе
  • Як правильно спекти безе в газовій духовці?
  • Як правильно зберігати безе?

Нюанси приготування знаменитого десерту

У перекладі з французької мови слово «безе» перекладається як «поцілунок». І невипадково цьому десерту дали таке порівняння. Ніжна, яка тане в роті, м’яка всередині і хрустка зовні меренга має витончений смак. Через те, що для десерту потрібно всього два основних інгредієнти, здається, що готувати його простіше простого. Насправді це далеко не так. Якщо не знати, скільки випікати безе та інших нюансів, меренга не вийде. Тонкощі приготування ідеального французького десерту полягають у наступному:

  1. Для отримання пишної маси білки перед підбиванням охолоджують разом з мискою і вінчиками. Навіть цукор рекомендується на час помістити в холодильник. Чим нижче температура інгредієнтів, тим краще вийде десерт.
  2. Посуд і вінчики від міксера повинні бути ідеально чистими, без краплі жиру. Під час збивання маса збільшується в обсязі в 4-5 разів, тому ємність повинна бути досить глибокою.
  3. Не рекомендується збивати білки в металевому посуді. В іншому випадку білкова маса потемніє.
  4. Визначити чи добре збиті білки досить просто. Потрібно підняти вінчик і подивитися, чи не опадає маса. Ще можна перевернути ємність дном вгору. Якщо маса не стікає по стінках і міцно тримається в посуді, значить, білки збиті добре.
  5. Відсаджувати безе слід за допомогою кондитерського мішка або столової ложки і тільки на застелений пергаментом противень. Для кожної нової порції тістечок рекомендується використовувати чистий папір.

Скільки випікати безе?

Час приготування меренги залежить від розміру тістечок і особливостей духовки. У кожної дослідної господині є свій перевірений секрет, що визначає скільки і при якій температурі випікати безе. Але можна дати загальні рекомендації щодо приготування десерту:

  1. Противлячись безі слід ставити вже розігріту до 100 ° С духовку.
  2. Перші 30 хвилин дверцята не слід відчиняти, щоб білкові тістечка не опали.
  3. Якщо безе почали темніти, купуючи кавовий відтінок, температуру можна знизити до 80 ° С.
  4. Випікати без при низькій температурі як мінімум 2 години. Після цього готові тістечка можна залишити в духовці до повного остигання.
  5. Готові тістечка виходять легенями, з міцною корочкою зовні, і без зусиль знімаються з пергаментного паперу.

Три варіанти приготування безе

Меренга може служити верхньою частиною іншого десерту або ж подаватися самостійно як витончене тістечко. Існує три способи приготування безе: французький, італійський і швейцарський. Між ними є суттєві відмінності.

Французький спосіб приготування безе вважається найпростішим. Він ідеально підходить для кондитерів-початківців. З ним можна приготувати смачне безе простих форм, без тонких візерунків. Відсаджувати отриману в результаті збивання масу за допомогою кондитерського мішка і насадок немає ніякого сенсу. Досить буде звичайної столової ложки – з високою часткою ймовірності безе все одно розповзуться по противню, якщо не відразу, то в духовці. Що стосується того, скільки випікати безе, приготовлене французьким способом, то зазвичай на це потрібно 1,5 години.

Італійський спосіб відрізняється від французького тим, що в білки додається не цукор, а круто зварений гарячий сироп. Збивати масу потрібно довго, поки цукровий сироп не охолоне. У результаті виходить стійкий білковий крем, яким можна прикрашати десерти, починати еклери, змащувати коржі тортів. Італійське безе не пливе навіть при змішуванні з вершковим маслом. Ось тільки запікають такий крем вкрай рідко.

Швейцарське безе готується на водяній лазні. Отримана маса виходить міцною, тістечка добре тримає форму, не повзе по противнику. Готові тістечка виходять хрусткими і злегка розсипчастими.

Простий рецепт безе для електричної духовки

Освоїти цей спосіб приготування під силу кожній господині. Для цього досить чітко слідувати покроковій інструкції про те, як спекти безе в електричній духовці:

  1. Білки 3 яєць відокремити від жовтків і перелити їх у глибокий скляний, керамічний або пластиковий посуд.
  2. Підготувати актора цукру. Його на час потрібно відставити вбік, а не висипати відразу до білків.
  3. Починаючи з мінімальної швидкості і поступово збільшуючи її, збити білки міксером.
  4. Як тільки маса стане білою і набуде деяку щільність, буквально по десертній ложці ввести цукор.
  5. Збити білкову піну до повного розчинення кристалів.
  6. Коли маса перестане опадати з ложки, її потрібно перекласти в кондитерський мішок.
  7. Відсадити тістечка на застелений пергаментом противень.
  8. Випікати безе в розігрітій духовці при температурі 100 ° С протягом 1-2 годин залежно від розміру виробів і бажаної текстури тістечок всередині.

Швейцарське безе

За допомогою цього способу також можна спекти тістечко безе, як і в попередньому варіанті. Але на відміну від французької меренги швейцарська готується на водяній лазні. Послідовність дій при цьому буде такою:

  1. У досить широкій каструлі на плиті довести до кипіння воду.
  2. Зверху встановити інший посуд, попередньо додавши в нього білки (2 шт.) і висипавши цукор (2 ст.). Важлива умова: дно другої ємності має нагріватися тільки від водяної пари, а не стикатися з водою.
  3. Почати процес збивання білків, працюючи міксером на маленьких обертах. Як тільки цукор розчиниться, швидкість слід збільшити до максимальної. Ще через 2 хвилини крем стане щільним, білим, густим.
  4. Готову масу можна викласти на противагу у вигляді тістечок або відразу ж використовувати для прикрашання десертів.

Як правильно спекти безе в газовій духовці?

Представлені вище рецепти приготування меренги ідеально підходять для електричної духовки. А ось у газовій нерідко виникають складнощі при випіканні білкових тістечок. Безе чорніє, горить зверху, але залишається сирим всередині. Ось як досвідчені господині рекомендують випікати меренгу в домашніх умовах у духовці:

  1. Рецепт безе підійде будь-який, як французький, так і швейцарський. Із зазначених у ньому інгредієнтів збити пишну і міцну піну.
  2. Підготувати противень, за допомогою кондитерського мішка або столовою ложкою відсадити на нього тістечка.
  3. Розігріти духовку до мінімальної температури, передбаченої газовою духовкою (зазвичай 150-160 ° С).
  4. Відправити противник з безе в духовку. Через пару хвилин відчинити дверцята майже навстіж і, не зачиняючи її, продовжити приготування меренги протягом 1,5 годин.
  5. Після закінчення часу духовку вимкнути, дверцята закрити і залишити противень з виробами до їх повного остигання, тобто ще мінімум на 3 години.

Як правильно зберігати безе?

Щоб меренга залишалася хрусткою, тістечка повинна зберігатися в сухому місці. В іншому випадку вони наповняться вологою, що негативно позначиться на смакових якостях десерту.

Зберігати безе можна або в скляній банці з кришкою, або в щільно запечатаному поліетиленовому пакеті. Важливо добре остудити їх перед тим, як помістити в тару. Термін зберігання в таких умовах не повинен перевищувати 7 днів.

Про автора

admin administrator