Скільки часу варити червону квасолю

Авторadmin

Скільки часу варити червону квасолю

Як правильно варити квасолю

Квасоля – це один з тих ситних, поживних і корисних продуктів, який здатний повністю замінити в раціоні м’ясні страви.

Боби, багаті білком і клітковиною, вибирають активні люди, так і ті, хто бореться з надмірною вагою.

Сьогодні дізнаємося, як правильно варити квасолю.

Як правильно варити квасолю: способи варіння

Час варіння квасолі безпосередньо залежить від її виду. Щоб приготувати білу і червону квасолю традиційним способом, знадобиться не менше одного-двох годин. Стручкову свіжу квасолю варять близько 5 хвилин, заморожену – не більше 10 хвилин.

Приготування стручкової квасолі

1. Для початку потрібно квасолю очистити від гілочок і добре промити.

2. Наливаємо в каструлю воду і солимо за смаком.

3. Поміщаємо квасоля в ємність і варимо 5 хвилин.

4. Перевіряємо готовність продукту на смак. Дуже важливо квасоля не переварити, щоб вона не втратила своїх смакових якостей.

5. Готову квасолю відкидаємо на друшляк.

Приготування сухої квасолі

Кулінари рекомендують квасолю перед приготуванням замочити на тривалий час у воді. Це не тільки прискорить процес варіння, але і позитивно позначиться на самому продукті.

Варимо квасолю на плиті

1. Перебираємо квасоля, видаляємо пошкоджену. Її поверхня повинна бути ідеально гладкою, рівною, колір – рівномірним. Хороші боби завжди тверді на дотик.

2. Поміщаємо квасоля в будь-яку ємність і заливаємо водою. На один стакан квасолі беремо в 2 рази більше води. Залишаємо її максимум на 10 годин. За цей час продукт стає м’яким і очищається від шкідливих речовин. При замочуванні воду потрібно міняти кожні 3 години.

3. Воду перед готуванням зливаємо. Боби поміщаємо в каструлю і знову заливаємо холодною водою. Тепер на склянку бобів беремо в три рази більше води.

4. Ставимо каструлю на плиту, не накриваючи кришкою.

5. Квасоля не потрібно помішувати. А ось воду періодично підливати варто.

6. Також на початку варіння можна влити в квасоля кілька столових ложок соняшникової олії. Тоді вона стане неймовірно ніжною на смак.

7. Через годину-півтора пробуємо продукт на смак. Якщо боби недостатньо м’які, то продовжуємо варити до повної готовності. Солити квасоля потрібно за 10 хвилин до закінчення варіння. На 1 склянку продукту беремо 1 чайну ложку кухонної солі.

Готуємо квасолю в мікрохвильовій печі

1. Вимочуємо квасоля, як і в попередньому рецепті. На одну чашку бобів беремо 2 чашки сирої води.

2. Зливаємо воду і поміщаємо боби в скляну ємність.

3. Заливаємо холодною водою і вмикаємо піч на максимальну потужність. Для білої квасолі достатньо 10 хвилин, для червоного – 10 хвилин.

4. Дістаємо боби з мікрохвильовки, перемішуємо і відкидаємо на друшляк. Солимо і перчимо продукт за смаком.

Квасоля в мультиварці

1. Попередньо замочену квасолю викладаємо в миску і заливаємо водою.

2. Для білої квасолі таймер виставляємо на одну годину, для червоного – на 1,5 години.

3. Після закінчення часу пробуємо боби на смак. Вони повинні бути м’якими.

Якщо відварювати боби без замочування, час їх приготування збільшиться як мінімум на одну годину. За один раз в мультиварці з п’ятилітрової чашею можна відварити до 0,5 кг сухої квасолі.

Як і скільки варити квасолю

Розповідаємо, як варити квасолю правильно, та ділимося секретами швидкого приготування страви. Бобові культури – ситна, корисна їжа, повна вітамінів та мінералів. Вони допомагають боротися із зайвою вагою, знижують рівень холестерину та запобігають розвитку онкологічних захворювань та серцево-судинної системи. Одна з найяскравіших представниць цього сімейства – квасоля.

Квасолю вживають як самостійну страву, додають у салати, супи, рагу або використовують для інших кулінарних рецептів. Багато хто, до головного недоліку бобових відносять, тривалий час приготування. Дійсно, для варіння квасолі потрібно до 2-х годин, а також попереднє замочування. Ми розповімо, як приготувати квасолю, скільки варити квасолю та як отримати максимум користі від цієї рослинної їжі.

  • Перший етап: готуємо бобові до варіння
  • Другий етап: замочуємо бобові перед варінням
  • Скільки замочувати квасолю
  • Як варити квасолю без замочування
  • Скільки варити квасолю до готовності
  • Як варити молоду квасолю
  • Лайфхаки для швидкого приготування квасолі

Перший етап: готуємо бобові до варіння

Перед тим як варити квасолю, потрібно провести невеликі підготовчі роботи. З огляду на те, що в їжу квасолю вживають нечасто, напевно, вона довгий час стоїть у кухонних шафах. Щоб страва вийшла смачною, а квасоля не розварилася, необхідно дізнатися термін придатності. Якщо боби лежать більше року, вони не придатні для вживання. За цей час квасоля висихає і навіть 2-4 годинне варіння не допоможе продукту стати смачним і м’яким.

Перш ніж зварити квасолю, бобові необхідно перебрати і позбутися пошкоджених і зморщених ядер. Цілісний і свіжий продукт потрібно промити під струменем холодної води. Зручніше це робити, використовуючи друшляк.

Другий етап: замочуємо бобові перед варінням

Приготування квасолі не обходиться без замочування. Всі знають, що основна причина замочування – прискорення процесу варіння. Скільки варити квасолю, якщо це не робити? Квасолю можна не замочувати, але процес приготування розтягнеться на довгі години.

Існує ще кілька причин, з яких потрібно обов’язково замочувати квасолю:

  1. Наявність анти нутрієнтів, які впливають на засвоєння поживних речовин. При замочуванні ці сполуки йдуть із квасолі.
  2. У бобах міститься фітинова кислота, яка заважає організму засвоювати магній, залізо, цинк та кальцій. Попереднє замочування допомагає усунути ці компоненти та сприяє нормальному травленню та засвоєнню поживних речовин.
  3. У воді розчиняються олігосахариди. Саме вони відповідають за надмірне газоутворення у кишечнику.

Скільки замочувати квасолю

Існує два способи замочування бобових, перед тим як варити квасолю:

  1. Перший спосіб славиться своєю повільністю. Для цього необхідно залити квасолю холодною водою та поставити на 24 години в холодильник. Прихильники цього методу стверджують, що подібна процедура дозволяє надалі уникнути надмірного газоутворення у шлунку.
  2. Швидкий спосіб, для якого знадобиться гаряча вода. Беремо одну склянку сухої квасолі і висипаємо в каструлю, попередньо додавши 5 склянок води. Доводимо до кипіння і проварюємо боби протягом 2-3 хвилин, далі знімаємо каструлю з плити і даємо продукту годину, щоб постояти перед подальшим варінням.

Порада! Не забувайте, що під час приготування боби значно збільшуються в розмірах, щоб квасолі не було тісно, ​​краще взяти каструлю побільше.

Як варити квасолю без замочування

Як варити квасолю, якщо не хочете її замочувати? Квасолю без замочування варити не рекомендується. У цьому випадку процес варіння може тривати до 4-х годин. Тому краще скористатися одним із представлених методів замочування бобів. Скільки варити квасолю залежить від її кольору: біла квасоля вариться швидше, ніж червона. При цьому якщо білу квасолю ще можна не замочувати, то червоні сорти потрібно занурювати у воду на 12-24 години обов’язково. Якщо час все ж таки підтискає, ми розповімо, як зварити квасолю без попереднього замочування.

  1. Викладаємо квасолю у велику каструлю і заливаємо достатньою кількістю води, рідина повинна повністю покривати бобові.
  2. Після закипання додаємо у воду одну столову ложку олії. Цей лайфхак використовують для зменшення піни.
  3. Після закипання зменшуємо газ і варимо квасолю на повільному вогні.
  4. Через кожні півгодини перевіряємо кількість води. У процесі приготування може знадобитися більше рідини.
  5. На швидкість приготування впливає як сорт квасолі, так і якість води. В середньому час варіння займає 1-3 години.

Важливо! Під час приготування не потрібно закривати каструлю кришкою та постійно перемішувати квасолю – від цього вона розвариться та втратить форму.

Скільки варити квасолю до готовності

Готовність квасолі можна визначити на смак. Цілком зварені боби будуть м’якими, але не розвареними. Скільки варити квасолю, якщо після зняття проби відчувається хрускіт? Потрібно проварити продукт ще протягом 15 хвилин.

Як варити молоду квасолю

Як варити квасолю, якщо вона молода та свіжа? Для варіння такого продукту необхідно дотримуватись стандартних методів, які застосовуються для варіння червоних або білих бобів.

  1. Перебираємо квасолю, викладаємо в каструлю та заливаємо водою. Вода має повністю покривати квасолю.
  2. На невеликому вогні доводимо воду до кипіння, виливаємо її та наливаємо нову холодну рідину і знову доводимо до кипіння на невеликому вогні.
  3. Після закипання знижуємо температуру та варимо квасолю до готовності протягом 0,5-2 годин. Періодично перевіряємо кількість води, за необхідності доливаємо теплу воду.
  4. Каструлю не накриваємо кришкою під час приготування.
  5. Перевіряємо готовність продукту, якщо квасоля не готова, продовжуємо процес варіння протягом 15 хвилин.

Лайфхаки для швидкого приготування квасолі

Якщо ви хочете дізнатися. як варити квасолю швидше, то вам допоможуть ці лайфхаки.

  1. Після закипання, злийте гарячу воду і налийте в каструлю холодної води, так квасоля вийде ніжною.
  2. Не слід постійно мішати продукт під час варіння.
  3. Сіль не впливає на смакові якості квасолі, тому, якщо ви хочете додати спеції та приправи, ви можете це зробити під час закипання або після приготування.
  4. Не накривайте каструлю кришкою, боби готуються у відкритому посуді.
  5. Перевіряйте кількість води, якщо рідини стає менше, необхідно додати ще води, але не холодної, а гарячої.
  6. Ви можете не замочувати білі сорти квасолі, але червоні сорти потрібно замочувати обов’язково.
  7. Ідеальний час для замочування 6-10 годин. Не тримайте бобові у воді надто довго, особливо у теплу пору року. При високих температурах квасоля може забродити.
  8. Готова квасоля зберігається у холодильнику не більше 4-х днів.
  9. Використовуйте для зберігання неглибокі контейнери.

Про автора

admin administrator