Скільки калорій у 200 г відвареної картоплі

Авторadmin

Скільки калорій у 200 г відвареної картоплі

Скільки калорій в вареному картоплі?

Найменше калорій в оливковій олії, найбільше – в салі. Найкалорійніша – це картопля-фрі. Картопля – одна із самих калорійних овочів, так як в ньому великий вміст крохмалю.

Відварювання найпростіший спосіб приготування картоплі. Варити картоплю можна в шкірці або без, щоб зберегти колір солодкої картоплі (батат або ямс), варіть його в шкірці. Крохмалистий картопля варити потрібно на повільному вогні, інакше зовні він розвариться, а всередині залишиться недовареним.

Після варіння картоплі в неочищених бульбах кількість вітамінів практично не змінюється, а в очищених залишається тільки близько 50 відсотків (calorizator). Очищену картоплю, покладений в холодну воду, втрачає до половини вітамінів, а опущений в окріп – лише близько 20 відсотків.

Картопля – один з основних продуктів в нашому раціоні. З тих пір, як Петро I завіз в столицю «голландські бульби» картопля стала звичним і буденним стравою. Вживають його як в сирому вигляді, наприклад, для лікування захворювань, так і в смаженому, тушкованому, вареному.

Картопля вважається дуже поживним продуктом і багато хто ставить його в ранг висококалорійних. При готуванні цього блюда всі корисні речовини коренеплоду зберігаються в своєму первозданному вигляді. Печена картопелька в мундирі містить всього 1% жирів і велика кількість вуглеводів вуглеводів.

І ще одна важлива інформація – чим довше коренеплід зберігається, тим більше в ньому калорій. Так-так, саме молода картопля. Якщо його відварити, калорійність на 100 г не перевищить 66, а якщо додати зелені і вершкового масла – 83 калорії. У порівнянні з таким показником, звичайна картопля в мундирі зі своїми 75 калоріями здається вельми дієтичної. На столах багатьох людей чималою популярністю користуються страви з картоплі: смаженого, вареного, запеченого і ін., Правда, про калорійність яких мало хто замислюється.

Якщо говорити, про сирому вигляді картоплі, то його калорійність не перевищує 80 ккал на 100 г продукту, не дивлячись на те, що існує думка про його високої поживності, безумовно, завдає шкоди фігурі. Ця страва, що користується небувалою популярністю серед європейців і жителів Північної Америки, має калорійність, нітрохи не перевищує відвареної картоплі, – 85 ккал на 100 г продукту.

Печена картопля теж некалорійна, 135 ккал на 100 г – це дуже низький показник. Запікати її можна як на дачі, в багатті, так і в звичайній духовці. Така низька калорійність досягається, перш за все, за рахунок відсутності в цих рецептах масла – вершкового або рослинного.

Найбільш калорійна, найменш корисна, і, на жаль, найсмачніша – це картопля-фрі. Скибочки такої картоплі прожарюються у великій кількості масла або жиру до хрусткої золотистої скоринки. Адже калорійність вареної картоплі – найнижча, а якщо захочеться урізноманітнити її смак, можна зробити пюре, запіканку, картопляні биточки і т.д. Смажену, і тим більше, картоплю-фрі, доведеться виключити з раціону. Ці страви можуть дозволити собі тільки молоді і здорові люди, та й то, скоріше не як правило, а у вигляді приємного виключення.

Цей показник майже не залежить від того, печете ви картоплю на багатті або в духовці. У нього найнижча калорійність. Всього 75-80 калорій в відварному картоплі на 100 г. Ця страва є також найпростішим в приготуванні.

Найулюбленіше картопляне блюдо в народі – це смажена картопля. При варінні картоплі в мундирі, під його шкіркою, де і розташовуються найбільш цінні речовини (вітаміни, мікроелементи, вуглеводи), вони не потрапляють у воду для варіння, а залишаються всередині бульб.

Добре запікається картопля і в духовці. Її також можна пекти в шкурі, загорнуту в фольгу, з скибочкою сала. А щоб зменшити картоплі печеної калорійність, її потрібно очистити від шкірки. Стару картоплю в кінці зими втрачає майже всі свої цінні властивості. Зміст тільки вітаміну С зменшується в ньому на третину. Бульби стають в`ялими, проростають очками, що ще більше збільшує марність старого картоплі.

Зазвичай молоду картоплю їдять у відвареному вигляді, із зеленню і, дуже часто, з вершковим маслом. Картопляний білок порівняємо за складом і користь з тваринним білком, що містяться в яйцях і молоці. Картопля незамінний як для звичайного харчування, так і для лікувально-дієтичного. Для різноманітності можна приготувати корисне і смачне блюдо з невеликою калорійністю – пюре картопляне на молоці.

А якщо взяти нежирне м`ясо, то і калорій в тушкованої картоплі з м`ясом буде набагато менше. Відварну картоплю в більшості випадків подають в нарізаному вигляді, додаючи до неї рослинне або вершкове масло, а також трохи зелені. Скільки калорій в 100 г вареної картоплі ми розглянемо нижче, але спочатку поговоримо про харчову цінність продукту. Білки в складі продукту містять незамінні амінокислоти, а при вживанні картоплі відвареної в кількості 300 г в день ви забезпечите організм калієм, фосфором і вуглеводів в необхідній кількості.

Тепер докладніше розберемося, скільки калорій в картоплі відвареної з сіллю і маслом. Що міститься в картоплі крохмаль сприяє зниженню рівня холестерину. Шкідлива не калорійність картоплі відвареної з маслом, а соланін, що міститься в продукті. Це токсична речовина присутня в пророслих і позеленіли бульбах.

Незважаючи на низьку калорійність відвареної картоплі, він є досить смачним, поживним і корисним овочем. А все тому, що калорійність вареної картоплі порівнянна з харчовою цінністю половинки банана. Насправді калорійність картоплі молодої вареної або старої залежить від способу приготування. Окремо варто сказати про картоплю в мундирі, так як такий продукт хороший не тільки своєю низькою калорійністю, а й вітамінним комплексом.

Скільки калорій в картоплі?

Картопля – популярний продукт в Європі і Америці. У Старого світу він потрапив в кінці 16 століття. Спочатку європейці прийняли картопля за декоративну рослину і порахували його отруйним. Але з часом розсмакували. Картопля – смачний і корисний коренеплід, що містить набір необхідних організму речовин. Картопля не має конкурентів в плані різноманітності його використання в кулінарній практиці. Давайте дізнаємося, скільки калорій в картоплі, розглянувши найпопулярніші блюда.

  • Хімічний склад і харчова цінність
  • Калорійність картоплі в 100 грамах
  • Відео: Як виглядають 2000 калорій
    • У сирої картоплі
    • У тушкованою
    • Вареної без шкірки
    • У мундирах
    • Печеної в духовці
    • Смаженої на олії / салі
    • картопляному пюре
    • У картоплі фрі
    • У картопляних чіпсах

    Хімічний склад і харчова цінність

    У складі картоплі присутні більшість амінокислот, що зустрічаються в рослинах, серед них – і незамінні. З`їдаючи добову норму відвареної картоплі (0,3 кілограма), ви задовольните потребу організму в поживних вуглеводах, калії і фосфорі. У коренеплодах присутні вітаміни PР, А, Е, С, групи В. Відзначимо вміст клітковини і органічних кислот: яблучної, щавлевої і ін.

    100 грамів бульб молодої картоплі містять 20 міліграмів аскорбінової кислоти. Але при тривалому зберіганні продукту місткість вітаміну С поступово скорочується. Картопля, що пролежав до весни, містить третину від початкового вмісту аскорбінової кислоти.

    Дієтологи звертають увагу на цінність картоплі, як джерела солей калію і фосфору, натрію, заліза, міді, кальцію, хлору, магнію. Виділимо мікроелементи цинк, бром, селен, кремній, марганець, йод, кобальт. Цікаво, що мінерали розподіляються в бульбах нерівномірно: максимальне їх кількість в корі, трохи менше – в зовнішній частині серцевини, в основі – мало.

    Тепер поговоримо про зміст БЖУ. У 100 грам картоплі мало жирів (не більше 0,4 г). Білків – до 2 грамів. Найбільше в картоплі міститься вуглеводів – 18,1 грама на 100 г продукту. Вони представлені крохмалем. 65% обсягу сирих коренеплодів займає вода.

    Калорійність картоплі в 100 грамах

    У таблицях калорійності зазначено, що енергетична цінність 100 грамів картоплі становить 80 ккал. Але було б неправильно вважати, що цей показник не змінюється, в якому б вигляді ви її ні споживали. У відварному картоплі калорій менше, ніж в смаженому, а енергетична цінність того менше, ніж у чіпсів. Пропонуємо вам дізнатися, скільки калорій в популярних картопляних продуктах.

    Відео: Як виглядають 2000 калорій


    У сирої картоплі

    У картоплі міститься велика кількість крохмалю. З цієї причини через те, що під час приготування страв з цього коренеплоду ми додаємо масло, м`ясо курки або інші продукти, що містять багато калорій, вважається, що енергетична цінність продукту висока. Але в дійсності справи йдуть інакше.

    Відео: Скільки калорій потрібно людині на добу? Школа здоров`я 15/11/2014 GuberniaTV

    Калорійність сирої картоплі оцінюється в 80 ккал на 100 грамів. Велика картоплина розміром з тенісний м`яч важить 180 грам. Така 1 шт міститиме до 150 кілокалорій. А 1 картопля маленького розміру може важити і 50 г. Її калорійність – 40 ккал. Якщо приготувати картоплю без додавання масла, вийде корисне дієтичне блюдо. Але якщо порівнювати з овочами, в картоплі калорій більше. На поживність коренеплоду впливає вміст крохмалю в бульбі. Чим вище його місткість, тим більше калорій в картоплі.

    Калорійність молодої картоплі становить 60 кілокалорій на 100 грамів. Відмінності пояснюються меншим на 25% вмістом крохмалю. Молода картопля містить більшу кількість вітаміну C, ніж зрілий коренеплід. Однак процес теплової обробки руйнує 70% аскорбінової кислоти. Відзначимо, що сиру картоплю корисно вживати при запорах, нудоті, печії.

    У тушкованою

    Любов`ю людей користується і такий продукт, як тушкована картопля. Вміст калорій в ній оцінюється в 103 ккал. Але враховуючи, що на самоті картопля під кришкою мало хто гнітить, калорійність страви залежить від добавок. Потрібно хоча б соус, а краще – кілька додаткових інгредієнтів. Найменше збільшують енергетичну цінність страви 10% вершки і гриби (до 155 кілокалорій на 100 грамів).

    М`ясо підвищує калорійність тушкованої картоплі більш ніж в 2 рази. Відповідний для дієти варіант – гасити продукт без вершків, на воді, з додаванням краплі рослинного масла. Використовуйте ріпчасту цибулю, натерту моркву, печериці, прикрасьте блюдо петрушкою. Енергетична цінність готового блюда складе 72 кілокалорій.

    Вареної без шкірки

    Настав час дізнатися, скільки калорій в вареному картоплі. Відзначимо, що відварювання – простий метод приготування картоплі. У такому вигляді краще розкривається смакова палітра продукту. Великою популярністю користується молода відварна картопля, що подається з розтопленим вершковим маслом і посіченою зеленню. Старі коренеплоди відварюються в шкірці. Калорійність вареної картоплі становить 86 ккал, в молодої картоплі калорій менше – до 78 ккал.

    Варену картоплю є універсальним продуктом харчування. Але для отримання смачного і корисного страви необхідно дотримуватись деяких правил приготування. По-перше, картоплю слід варити на маленькому вогні, так коренеплід провариться рівномірно. По-друге, пам`ятайте, що молода картопля опускається в окріп, старий – в прохолодну воду. Перетравлювати продукт або варити повторно небажано.

    У мундирах

    Картоплю можна відварювати і не очищаючи від шкірки. Такий спосіб приготування називається «в мундирі». На думку дієтологів, користь цього продукту більше, ніж картоплі, звареного без шкірки. У зовнішньому шарі картоплі в мундирі міститься основна маса цінних для організму людини мікроелементів (калію, магнію та інших). Та й калорій в ній 74 ккал на 100 грамів. Блюдо готується швидко. Перед варінням картоплю вимити і опустити в казан або каструлю. Завдяки низькій калорійності картопля в мундирі рекомендується до споживання під час дієт.

    Печеної в духовці

    Прекрасними смаковими якостями володіє і запечений продукт. Калорійність печеної картоплі без шкірки оцінюється в 70 кілокалорій, з шкіркою – в 80 ккал. Другий варіант більш корисний. Шкірка картоплі містить калій, який зміцнює серцевий м`яз, судини і виводить з тіла сольові відкладення і зайву рідину. Відзначимо, що калорійність 100 г продукту, запеченого з фаршем, досягає 160 кілокалорій- з грибами – 125 ккал.

    Смаженої на олії / салі

    Смажена картопля з ароматної хрусткою скоринкою – кому не подобається ця страва? Найпростіший спосіб нагодувати голодних членів сім`ї – підсмажити тонкі скибочки картоплі на сковороді. Смакові пріоритети людей відрізняються: комусь до душі підсмажувати продукт на соняшниковій олії, хтось вважає за краще використовувати для цієї мети свиняче сало (шпик).

    Яка ж калорійність картоплі, приготованого таким чином? Картопля, смажена на великій кількості соняшникової олії, має енергетичну цінність в 204 кілокалорії на 100 грамів. Аналогічна кількість продукту, смаженого на салі, включає більше калорій: 212 ккал. Найвища ж калорійність картоплі, приготованого на смальці. Вона оцінюється в 225 кілокалорій. Думка дієтологів щодо смаженої картоплі єдине: до здорового харчування вона ніякого відношення не має.

    картопляному пюре

    Картопляне пюре – одне з перших страв, яке почали виготовляти в Європі, коли цей коренеплід був завезений з Америки. Його рецепт не змінився до наших днів. Традиційних інгредієнтів 3: молоко, плоди картоплі і вершкове масло. Калорійність 100 грам страви, приготованого з цих складових, досягає 106 кілокалорій.

    Менше калорій міститься в пюре на воді – 88,8 ккал. Ця страва вважається дієтичним. Якщо ви стежите за калорійністю денного раціону і намагаєтеся схуднути, не змішуйте пюре з маслом і не соліть. Однак енергетична цінність порції збільшиться, якщо споживати картоплю як гарнір для м`ясних страв з високим вмістом калорій.

    У картоплі фрі

    Картопля фрі споживається як основне блюдо. Готується він недовго: обсмажити порізану соломкою картоплю у фритюрі протягом 3-4 хвилин. Подається готовий продукт з кетчупом, що підкреслює смак картоплі. Ця страва користується великим попитом в фастфудах у всьому світі і є фірмовим в мережі Mc`Donalds. Скільки ж калорій міститься в картоплі фрі з Макдональдса?

    Відео: ЩО БУДЕ, ЯКЩО Є БАГАТО смаженою картоплею

    • Маленька порція – 240 ккал;
    • Середня порція – 340 ккал;
    • Велика порція – 440 ккал.

    Приготований же в домашніх умовах картопля фрі має калорійність в 400 ккал на 100 грам. Це – п`ята частина добової потреби організму дорослої людини в калоріях. Основний плюс картоплі фрі полягає в тому, що продукт швидко насичує, тамуючи почуття голоду в лічені хвилини. Однак корисних властивостей він майже не має.

    У картопляних чіпсах

    Корисні властивості в картопляних чіпсах відсутні. Цей продукт слід назавжди виключити з раціону харчування. Він являє собою суміш жиру і важких вуглеводів, плюс замінники смаку і барвники. Для виробництва чіпсів, які ви можете купити в супермаркеті, вже давно не використовуються тонко порізані скибочки картоплі. Замість них застосовуються кукурудзяна або пшеничне борошно, соєвий крохмаль. Всі компоненти змішуються, з суміші формуються чіпси, обсмажуємо потім в неякісному жирі.

    Якщо часто вживати промислові чіпси, ви нашкодите організму. Соєвий крохмаль перетворюється на глюкозу, це веде швидкого набору ваги і важким формам ожиріння. В іншому сенсі дивує і калорійність продукту. 100 грамів популярних чіпсів Lays або Люкс містять 510 кілокалорій! Але ж їх споживання часто не обмежується однією упаковкою.

    Захоплення чіпсами загрожує підвищенням рівня холестерину в крові (і серйозними проблемами з серцем і судинами), цукровий діабет, збільшенням ризику інфаркту. Жир, на якому вони смажаться, містить канцерогени, що викликають онкологічні захворювання. Акриламід, що утворюється при обробці крохмалю при високих температурах, збільшує шанс захворіти на рак. А всілякі консерванти продукту погіршують стан печінки.

    Чіпси не можуть стати корисними, але можна спробувати мінімізувати їх шкоду. Для цього потрібно готувати їх самостійно. Чистий картопля очищається, нарізається спеціальним ножем, збризкують маслом і рівномірно розкладається по поверхні деко. Продукт витримується в добре розігрітій духовці до повної готовності, після чого посипається сіллю і / або приправами. Калорійність таких чіпсів – 520 ккал на 100 грам. Однак нечасте споживання такого продукту не зашкодить здоров`ю, на відміну від промислової продукції.

    Скільки калорій міститься в 100 гр страви з картоплі

    Картопля використовується для приготування перших і других страв, входить до складу салатів і всіляких закусок, застосовується в якості начинки для випічки. Кухарі можуть знайти тисячі застосувань цього продукту, але ми розглянемо калорійність п`яти популярних страв, приготованих за традиційними рецептами:

    • Пиріг з картоплею – 208 ккал;
    • Смажений пиріжок з картоплею – 253 ккал;
    • Картопля тушкована з м`ясом – 132 ккал;
    • Смажена картопля з грибами – 121 ккал;
    • Вареники з картоплею (на 100 гр) – 148 ккал.

    Скільки калорій в відварному картоплі

    Коли жінки поправляються, вони часто грішать на картоплю. По-перше, це другий хліб (картоплю ми їмо якщо не кожен день, то куди частіше за інших овочів), по-друге, про нього ходить недобра слава. Кажуть, картопля калорійний і шкідливий. З цим складно і погоджуватися, і сперечатися. Тому давайте дізнаємося конкретно про картоплю в мундирі — одному з найбезпечніших страв.

    Картопля в мундирі — запікати або варити? що калорийнее?

    Почнемо з того, що картопля в мундирі можна готувати по-різному: можна варити, запікати, смажити і навіть готувати в пароварці. Від того, який спосіб ви вибрали, залежить калорійність готового блюда. Для прикладу візьмемо запечений картопля в мундирі (500 г). Додамо до нього 100 г рослинного масла і 100 г ріпчастої цибулі, столову ложку солі і дрібку чорного перцю. І порахуємо:

    продуктвагакалорійність
    Картопля500 г368,95 ккал
    Масло рослинне100 г898,16 ккал
    Цибуля ріпчаста100 г41,67 ккал
    сіль25 г0 ккал
    всього725 г1308,78

    Перець до уваги не беремо, бо вага страви практично не зміниться, а його калорійність, як і солі, дорівнює нулю.

    За стандартною схемою ділимо загальну калорійність на загальну вагу:

    1308,78 ккал / 725 г = 1,81 ккал / г

    І дізнаємося калорійність 100 г продукту, помноживши 1,81 ккал / г на 100 г:

    1,81 ккал / г * 100 г = 181 ккал.

    Виходить, що 100 г запеченого картоплі в мундирі містить 181 ккал. Щоб дізнатися точну калорійність, зважте готову страву і після цього зробіть ті ж розрахунки з новим вагою. Калорійність трохи підвищиться, але не значно.

    Вся справа в компонентах рецепта

    А тепер заберіть з цього списку цибулю і рослинне масло (калорійність якого найвища) і ви отримаєте енергетичну цінність відвареної картоплі в мундирі. Вага його не зміниться, а ось невелика частина калорій піде в бульйон.

    Прийнято вважати, що калорійність картоплі в мундирі коливається від 66 до 75 ккал на 100 г продукту. Це досить невеликий показник. І сточити врахувати, що саме шкірка зберігає в собі величезну часто корисних властивостей картоплі, вітамінів, мікроелементів. Наприклад, саме в запеченому вигляді найбільше міститься вітаміну С в картоплі. А калій, якого 570 мг, ховається завжди в шкірці.

    Важливо пам’ятати! Максимум корисних речовин знаходиться в молодій картоплі. Надалі навіть при правильному зберіганні частина корисних речовин йде. Тому чим старше картопля, тим менше в ній зберігається вітамінів і мінералів. Крім усього іншого, в молодій картоплі менше крохмалю. А крохмаль найбільше лякає і дієтологів, і тих, що худнуть, адже він моментально перетворюється в швидкі вуглеводи, а ті в свою чергу — в жир.

    Це означає, що навіть низькокалорійна картопля може відкластися на боках і животі. Тому перед приготуванням страви, постарайтеся максимально вимити крохмаль. І не додавати до картоплі жирних інгредієнтів, таких як вершкове масло, майонез, жирну сметану і т.д.

    Картопля в мундирі часто люблять запікати з шматочками сала або бекону. Калорійність цих продуктів дорівнює:

    • Бекон копчено-запечений — 310 ккал на 100 г продукту;
    • Сало свиняче — 781,79 ккал на 100 г продукту;
    • Сало копчене — 770 ккал на 100 г продукту.

    Чи не складно порахувати, як збільшиться загальна калорійність страви, якщо додати хоча б 100 г бекону або сала. Якщо загальна вага побільшає лише на 100 г, то калорійність майже на 800 ккал. А це аж в 8 разів більше. А якщо додати до картоплі не 100 г, а 200 або навіть 300 г бекону? Тоді ви отримаєте дуже ситне, калорійне і не зовсім корисне блюдо, оскільки тваринні жири — одні з найнебезпечніших.

Про автора

admin administrator