Томат смакота біф

Авторadmin

Томат смакота біф

Зміст:

Томат «Біг Біф» (Big Beef F1): характеристика і врожайність сорту, особливості вирощування та догляду

–>Серед великої різноманітності сортів, які вирощуються на вітчизняних городах, особливу популярність завоював голландський представник пасльонових — помідор «Біг Біф», який відрізняється чудовими смаковими якостями, міцним імунітетом і значними розмірами. Як правильно вирощувати томат, і як за ним доглядати після посадки, давайте розберемося.

  • Опис сорту томатів
  • Переваги і недоліки сорту
  • Особливості посадки і вирощування
    • Оптимальні умови
    • Підготовка до посіву
    • Технологія посіву
    • Висадка розсади на постійне місце
    • Добриво і полив
    • Формування куща і пасинкування
    • Розпушування грунту і прополка

    Опис сорту томатів

    Томати «Біг Біф» являють собою індетермінантний (з нелимитированным зростанням), ранньостиглий, стійкий до хвороб гібрид, батьківщиною якого є держава з теплим і вологим літом Голландія. Цей сорт відрізняється наступними характеристиками:

    • кущ сильний, потужний, може досягати у висоту до 2 м. З-за своєї висоти потребує обов’язкової підв’язці і опорі;
    • гібрид ранньостиглий, період дозрівання плодів від початку висадки становить 98-100 днів;
    • рослина вимагає формування в 1 стебло і видалення бічних пагонів (маленьких пасинків до 3-4 см);
    • листя томату великого розміру, світло-зеленого забарвлення, з невеликою галявиною. Пагони — сильні і міцні, здатні втримати великі, масивні плоди;
    • суцвіття просте, формується на 8-9 листку;
    • на одній кисті може дозрівати 4-5 плодів;
    • урожайність сорту досить висока, з 1 м2, за умов правильної агротехніки, можна зібрати близько 9 кг помідор;
    • плоди великі, важкі, плоско-округлої форми, мають традиційним насиченим яскраво-червоним кольором, здатні досягати ваги до 200-300 р. Деякі екземпляри виростають до 2 кг;
    • смак плодів приємний, солодкий з невеликою кислинкою;
    • м’якоть щільна, соковита, м’ясиста;
    • шкірка томатів блискуча, тонка, але стійка до розтріскування;
    • підходить для вживання у свіжому вигляді, а також для приготування кетчупів, соусів, томатної пасти і салатних заготовок на зиму.

    Переваги і недоліки сорту

    • Томати «Big Beef F1» можуть похвалитися великою кількістю переваг:
    • ранні терміни дозрівання;
    • висока стійкість практично до всіх захворювань, вражаючим помідори, зокрема, фітофтори, нематоду, фузаріозу, тютюнової мозаїки;
    • стійкість до умов навколишнього середовища, в тому числі низьким температурним показникам;
    • відмінні смакові якості плодів, їх транспортабельність;
    • при правильному зберіганні плоди не втрачають своєї соковитості і корисних речовин протягом 3 тижнів.
    • Серед недоліків помідор виділяють:
    • деяку складність у вирощуванні, оскільки некомфортні умови негативно позначаються на врожайності рослини;
    • великі розміри плодів, які не підходять для засолювання і консервування в цельноплодном вигляді;
    • рослина вимагає частих підживлень;
    • неможливість отримати насіння з власноруч вирощених помідор, з-за того, що гібридний сорт.

    Особливості посадки і вирощування

    Фахівці рекомендують вирощувати даний сорт томатів у теплицях, оскільки ідеальними умовами дозрівання рослини є: середні показники температури + 18 °С і досить висока вологість.

    Важливо! На відкритих грунтах томати вирощують тільки в південних регіонах, де переважає теплий і вологий клімат. Сорт адаптований під певні умови, тому негативно переносить різкі зміни температур.

    Оптимальні умови

    Оптимальні умови в теплиці сприятливо позначаються на рості рослини, формуванні і розвитку плодів, їх стійкості до хвороб. Основним фактором, що згубно впливає на врожайність, вважаються різкі температурні перепади.

    Тому, займаючись вирощуванням «Біг Біф» слід дотримуватися такі умови:

    1. Температура. Температурні показники повинні коливатися в межах + 18. +20 °С, при цьому нічна температура не повинна знижуватися нижче + 15 °С. Не допускається наявність протягів або впливу на рослини прямих сонячних променів.
    2. Освітлення. Томати слід вирощувати при великій кількості світла, не менше 12 годин освітлення, інакше їх розвиток призупиниться, що негативно позначиться на показниках врожайності. При відсутності належного освітлення рекомендується подбати про встановлення додаткових люмінесцентних ламп.
    3. Вологість. Рекомендується вирощувати помідори в умовах підвищеної вологості, близько 70%, але при цьому, не допускати утворення вогкості.

    Підготовка до посіву

    Висадку томатів необхідно здійснювати на початку весни. Перед цим, рекомендується насіння замочити у воді, а далі розмістити в ємності, де буде вирощуватися розсада — одноразові пластикові стаканчики, торф’яні таблетки, спеціальні контейнери. Слід зазначити, що насіння, придбані в спеціалізованих магазинах, не потребують дезобработке, тому можуть висаджуватися в готовому вигляді.

    Після посіву насіннєвого матеріалу, ємності вкривають плівкою до появи перших паростків. Як тільки з’являться перші листочки, розсаду необхідно пікірувати. Фахівці також рекомендують перед посівом знезаразити грунт, обробивши її міцним розчином перманганату калію або прогрів грунт в мікрохвильовій печі протягом 1-2 хвилин при потужності 850 Вт.

    Знаєте ви? Назва «помідор» з італійської мови перекладається, як «золоте яблуко». Але справжнє ім’я «томатль» було у ацтеків. Саме його почали використовувати французи «tomate».

    Технологія посіву

    Технологія посіву насіння на розсаду традиційна:

    • ємності для висадки необхідно засипати ґрунтом і зробити в ґрунті невеликі поглиблення до 1 см;
    • в кожну лунку розташувати насіння, трохи втиснувши їх в землю;
    • відстань між борідками має становити близько 3-4 см, а між лунками — 1-2 см;
    • висаджені насіння потрібно присипати грунтом, а поверхня збризнути водою з пульверизатора;
    • ємності з майбутньою розсадою слід укрити плівкою і поставити в теплому, сухому місці.

    Висадка розсади на постійне місце

    Висадка розсади на постійне місце здійснюється через 55 днів після перших сходів, на початку травня, коли відсутній ризик виникнення заморозків.

    Її проводять за такою технологією:

    1. Підготовка грунту. Грунт перед посадкою розсади необхідно удобрити, використовуючи торф, деревну золу і суперфосфати. Також необхідно добре розпушити землю і зволожити.
    2. Схема посадки. Оскільки томати досить великі, то для їх повноцінного росту і розвитку необхідні великі площі. Оптимальною схемою посадки вважається: на 1 м2 — 2-3 куща.
    3. Зволоження. Після висадки розсади грунт рекомендується зволожити відстояною водою кімнатної температури.

    Знаєте ви? Найбільший томат був вирощений в США штаті Вашингтон. Вага плоду становив 2,9 кг

    Догляд за томатами

    Своєчасний і грамотний догляд за томатами є основою хорошого й багатого врожаю. Правила догляду за рослиною традиційні, вони полягають у якісному поливі, підгодівлі і обробці куща дезінфікуючими засобами від можливих паразитів і шкідників.

    Добриво і полив

    Томати даного сорту потребують більш інтенсивної підгодівлі, ніж інші. Без регулярного внесення мінеральних підживлень розраховувати на високий урожай плодів не варто. Також потрібно відзначити, що калійні добрива повинні вдвічі переважати над азотними, оскільки останні активізують ріст зелені, але при цьому, негативно позначаються на зростанні плодів.

    Поливати помідори слід регулярно, у міру підсихання грунту. Обов’язковим є полив в період цвітіння рослин, формування плодів, після розпушування і прополки. Фахівці рекомендують в умовах теплиці організувати краплинний полив, за допомогою якого можна контролювати ступінь зволоженості грунту. Поливають кущі безпосередньо в лунки, з розрахунку не менш 700-900 мл рідини на кущ.

    Формування куща і пасинкування

    Сорт «Біг Біф» вимагає формування куща, бажано в 1 стебло. Для отримання високого врожаю, необхідно залишати 4-5 зав’язей, а решта видаляти. Рекомендується кожні 7-10 днів проводити пасинкування — видалення бічних відростків. Періодично, кожні 10 днів, необхідно обрізати нижні листи, які «відбирають» поживні компоненти у плодів, тим самим уповільнюють їх зростання. Якщо не здійснювати процедуру пасинкування, тоді плоди томатів будуть дрібними або деформованої форми.

    Важливо! Якщо є необхідність в отриманні великих, великих плодів, вагою понад 300 м, тоді на рослині потрібно залишити всього 3 зав’язі.

    Розпушування грунту і прополка

    Обов’язковою процедурою при вирощуванні томатів є розпушування ґрунту, яке дозволяє:

    • наситити ґрунт киснем і поживними речовинами;
    • сформувати комфортні умови для гарного прогрівання ґрунту;
    • активізувати обмінні процеси, тим самим прискорити ріст рослини.

    Перше рихлення рекомендується здійснювати безпосередньо після висадки розсади. Проводиться воно глибоко, до 10-12 див. В подальшому, розпушування роблять систематично, за необхідності, заглиблюючись у землю на 4-5 см. Разом з розпушуванням грунту проводять прополювання від бур’янів. Наявність великої кількості бур’янів негативно позначається на рості і розвитку куща, що призводить до погіршення його врожайності.

    Знаєте ви? Помідори червоного кольору містять більше поживних речовин і вітамінів, ніж томати жовтого забарвлення.

    Хвороби і шкідники помідорів

    Однією з найбільш значущих переваг голландського сорту томатів вважається їхня висока стійкість до хвороб: фітофторозу, фузаріозу, кладоспоріозу, нематоду, тютюнової мозаїки, сірої плямистості і т. п. Однак, при недотриманні правил агротехніки, навіть такі стійкі помідори можуть вражатися бактеріями і різними недугами. Щоб цього не сталося, рекомендується проводити ряд профілактичних заходів:

    • регулярне розпушування і перекопування грунту;
    • профілактична обробка куща від паразитів;
    • своєчасне звільнення ґрунту від бур’янів;
    • присипка грунту деревною золою для попередження розвитку хвороб;
    • обробка кущів розчином мідного купоросу за 21 день до збору врожаю.

    Негативно на стан рослини можуть позначитися:

    • надмірний полив;
    • різкі температурні скачки;
    • тривалий вплив прямих сонячних променів;
    • надмірна сухість повітря.

    Терміни збирання та зберігання врожаю

    Збирають урожай томатів, починаючи з кінця липня і закінчуючи першими тижнями вересня. Збір плодів з метою їх подальшого зберігання здійснюється разом з плодоніжками і трохи недозрілими. Для споживання томатів у свіжому вигляді в їжу їх зривають повністю стиглими. Зберігають помідори в теплому, сухому приміщенні, подалі від вологи і вогкості. Зберігаються плоди без втрати своїх поживних речовин і прекрасного зовнішнього вигляду, близько 3 тижнів.

    Сорт «Big Beef F1» стане гідним варіантом для тих, хто високо цінує такі показники, як урожайність, висока стійкість до хвороб, ранньостиглість і відмінні смакові якості плодів. Незважаючи на те, що гібрид прийшов до нас із закордону, при дотриманні базових правил агротехніки, навіть початківець садівник зможе домогтися високої врожайності смачного і корисного томату.

    Біф томати що це характеристика та опис сорту

    Старанні селекціонери вивели різні сорти томатів, у кожному з яких підкреслено якісь сильні сторони. Одні швидко дозрівають, інші мають щільну м’якоть та міцну шкірку для консервації та маринування, треті – оригінальний темний колір. Деякі особливо великоплідні сорти, які дають рясний урожай та відрізняються великими розмірами куща. Через свій розмір, соковитість, солодощі і тонку шкірку вони не підходять для консервації і розглядалися як виключно столові різновиди. З модою на все західне їх прозвали томатами біф.

    Найкращі сорти біф-томатів

    Томати завжди відрізнялися неймовірною різноманітністю сортів. Умовно їх можна поділити на кілька груп. До однієї з них традиційно відносять декоративні томати або, як їх ще називають, томати-чері. Плоди таких сортів відрізняються мініатюрними розмірами і використовуються переважно як декоративний елемент для страв або канапе. Наступний різновид – всім добре відомі звичайні томати (круглі). Плоди таких сортів бувають не тільки круглої, але ще й грушоподібної, сливоподібної форми. Розмір плодів зазвичай вбирається у 150 р. Сорти, які стосуються даної різновиду томатів, універсальні у застосуванні: їх використовують як і свіжому вигляді, і у термічно обробленому.

    Біф-томат у розрізі

    І, нарешті, остання, але не менш гідна група томатів – біф-томати. Плоди цих сортів відрізняються воістину великими розмірами (вага одного починається від 150 г). Крім великого розміру, плоди відрізняються також м’ясистою м’якоттю виняткової поживної цінності.

    Зовнішньою відмінністю плодів біф-томату вважається наявність на горизонтальному розрізі декількох сегментів замість двох (як у звичайних сортів). Тому дуже легко нарізати під час приготування страв. Також можна використовувати їх не лише у свіжому вигляді.

    Що стосується вирощування біф-томатів, то цей процес не дуже відрізняється від процесу вирощування інших томатних різновидів. Проте певні особливості тут присутні:

    1. Важливо дотримуватись чіткої схеми посадки біф-сортів на городній ділянці: не більше 2 рослин на 1 кв. м.
    2. Рослини потребують регулярних і щедрих підживлень.
    3. Формування рослини здійснюється виключно в одне стебло, а суцвіття обов’язково прищипуються. При цьому на рослині не можна залишати більше 5 зав’язей (якщо сорт великоплідний – не більше 3). За дотримання цієї умови плоди виростають максимально великі, а рослина буде розвиватися швидко, правильно.
    4. Зав’язь періодично слід проріджувати (1 рази на тиждень буде достатньо), а також здійснювати пасинкування.

    Розглянемо одні з найпопулярніших на території України сортів біф-томатів:

    • Український розмір F1. Один із найчастіше вирощуваних пізньостиглих сортів, припав до душі вітчизняним городникам. Рослина виростає дуже сильним. У період дозрівання врожаю тішить великою кількістю неймовірного розміру плодів: вага одного становить близько 0,5 кг (при доведенні кількості зав’язей до можливого мінімуму – близько 1,5-2 кг).
    • Жовта куля. Високорослий середньоранній універсальний сорт, який чудово почувається як у тепличних умовах, так і на відкритих грядках. Дуже врожайний, плоди відрізняються яскраво-жовтим кольором, форма округла. Вага томатів не дуже велика: в середньому маса одного плода становить близько 150 г.
    • Бітюг F1. Винятковий середньоранній сорт, який вважається практично «невразливим»: він не боїться суворого клімату, різких змін погодних умов, неймовірно врожайний, може довго зберігатися та спокійно переносить транспортування (навіть тривале). Плоди відрізняються чудовим смаком, мають округлу злегка плескату форму, у вазі можуть досягати 0,5 кг.
    • Браво F1. Один із найкращих вітчизняних індетермінантних сортів, призначених для вирощування виключно у закритому ґрунті. За дотримання агротехніки вирощування порадує чудового смаку великими томатами. Плоди досить масивні – можуть досягати у вазі 300 г, з рівною поверхнею та м’ясистою м’якоттю. Кущі виростають дуже потужними, розлогими, тому небажано здійснювати посадку розсади дуже часто: на 1 кв. м досить 2 кущі.
    • Фунтик F1. Чудовий середньоранній томатний сорт індетермінантного типу. Вирощувати рекомендовано виключно у закритому ґрунті. При регулярному внесенні щедрого підживлення обов’язково порадує багатим урожаєм великих плодів (у вазі досягають 300 г). Смак томатів дуже ніжний, солодкий.

    Порада. Біф-томати не тільки виключно поживні, але також цінні вмістом великої кількості лікопіну, що запобігає розвитку ракових захворювань.

    На цьому ми завершуємо розгляд особливостей біф-томатів, а також ознайомлення з найкращими «представниками» цього різновиду томату. Успіхів!

    Біф-групу вирощують традиційним розсадним способом з наступною пересадкою міцних рослин на грядки – в теплицю або відкриті ділянки.

    Зберігаються недовго – до тижня-10 днів.

    Опис різновиду Пінк

    Біфштексний томат Пінк був виведений агро. Є ще один популярний різновид Пінк Бренді. Обидва сорти відносяться до гібридів першого покоління.

    Різновиди мають такі загальні характеристики:

      • Кущ компактний, листя росте густо.
      • Термін дозрівання середньоранній. Плоди зріють нерівномірно.
      • Висока врожайність – 25 кг з одного квадратного метра грядки.
      • Висока стійкість до зниження температури та посух.
      • Висока стійкість до вірусу бронзовості, фузаріозу, верцильозу.

      За відгуками садівників можна судити, що рослина добре приживається у середній смузі. Показники врожайності не страждають. У догляді Пінк невибагливий.

      Характеристика плодів Біф Пінк

      Плоди томату Біф Пінк мають рожевий колір. Вони щільні, багатокамерні, мають округлу форму та ребристу поверхню. Середня вага одного томатика Пінк становить близько 300 грамів.

      На смак плоди помірно солодкі. Найкраще їх вживати у свіжому вигляді. Але томати Пінк мають універсальне призначення, тому набули широкого поширення в кулінарії.

      Транспортабельність сорту висока. Помідори досить щільні, тому легко зберігають форму. Завдяки високій врожайності та стійкості до захворювання, дуже вигідно вирощувати Пінк для продажу.

      Смуглянка

      Вважаєте, що раніше томати були смачнішими? Тоді, вам варто скуштувати помідори сорту Смуглянка. Адже це справжні ласощі!

      Залежно від умов вирощування великі плоди вагою 200-300 г можуть бути і чорно-рожевими, і майже шоколадними. Темне забарвлення їм надає антоціан – найпотужніший природний антиоксидант, що продовжує молодість та підвищує імунітет. А якщо нормувати кількості зав’язей у китиці, то можна виростити помідори вагою 600-800 г! Солодкі, м’ясисті, з ніжною соковитою м’якоттю та тонкою шкіркою – вони стануть прикрасою будь-якого столу!

      Кущі детермінантні, у відкритому ґрунті виростають до 80 см, у теплиці – до 1,5 м. Так що без підв’язки та формування у 2 стебла не обійтися! Варто відзначити, що у відкритому грунті, при підживленні калійними добривами плоди будуть відчутно солодшими, хоч і трохи дрібнішими.

      Сорт Смуглянка має високу врожайність, так під плівковими укриттями з 1 кв.м грядки можна отримати до 7-7,5 кг помідорів. Однак варто пам’ятати, що для багатьох великоплідних томатів важливим є рівномірний полив, інакше вони можуть розтріскуватися. Тому якщо у вас немає можливості поливати рослини регулярно, варто замульчувати ґрунт навколо кущів. Це допоможе зберегти плоди цілими, згладивши перепади температури та вологості ґрунту.

      Великоплідні помідори

      Через м’ясисту м’якоту великі томати прозвали біф-помідорами. До них належать плоди, маса яких перевищує 150 гр. Найбільший офіційно зареєстрований плід, вирощений в Україні, мав масу 1,5 кг. Томати, що входять до групи великоплідних, можуть вирощуватися у відкритому і закритому грунті. Вони відрізняються термінами дозрівання, врожайністю, стійкістю до хвороб та смаковими якостями.

      Гідності й недоліки

      Головний плюс плодів, за який вони особливо цінуються – соковита, м’ясиста м’якоть. До цієї групи томатів входять сорти, що мають різне забарвлення. Вона може бути червоною, зеленою, жовтою, білою та коричневою. Плоди можуть мати форму: круглу, овальну, ребристу, грушоподібну, перцеподібну та ін.

      У плодів солодкий смак, тонка шкірка. Усередині плода невелика кількість насіннєвих камер. Томати вирізняються високою врожайністю, мають привабливий товарний вигляд. Городники вирощують великі помідори для особистого споживання та для комерційних цілей.

      Головний недолік біф-помідорів – вимогливість до догляду та підвищена чутливість до нестачі мінерального харчування. Кущі рослини захищають від протягів та сильного вітру. Більшість сортів мають пізні терміни дозрівання. Великі плоди не підходять для консервації. При маринуванні половинок томатів вони швидко розвалюються в розсолі.

      Особливості вирощування

      При виборі способу посадки біф-помідорів необхідно пам’ятати про те, що вони визрівають при посадці у відкритий ґрунт тільки в регіонах із теплим кліматом та тривалим літом. Кущі рослини потребують спеціального формування та підв’язки. Рослини вимогливі до освітлення та температури повітря.

      Філатов Іван Юрійович, приватний фермер понад 30 років

      Грунт на грядках з томатами повинен мати кислотність не вище за рН 6,5. Ґрунт необхідно змішувати з річковим піском, торфом, деревною золою та компостом. Вона повинна мати хорошу повітронепроникність.

      Тигреня

      Цей сорт – приголомшливе поєднання краси та смаку! Потужний індетермінантний кущ коктейльного томату Тигреня вже в червні почне привертати увагу екзотичним забарвленням плодів, що дозрівають. Кисті складної форми з дрібними, вагою 30-35 г плодами, потребують підв’язки, адже в кожній з них може бути від 8 до 20 помідорів!

      Ошатні смугасті томати з насиченим смаком, міцна пружна шкірка яких допускає деякі вільності з поливом. Більш того, плоди не розтріскуються при транспортуванні і можуть довго зберігатися. Рослини невибагливі до догляду, однак для отримання максимального результату їх підв’язують, формують в один-два стебла і регулярно підгодовують. При належному догляді у теплиці можна отримати до 9,5 кг плодів з кожного кв.

      Тигреня особливо порадує городників, які приїжджають на дачу лише у вихідні, адже помідори цього сорту можуть довго залишатися на кущі, не обсипаючись. Томати цікавого фарбування відмінно підійдуть для прикраси салатів і незамінні для консервування і заморожування.

      Відгуки фермерів про томати

      Відгуки про томат Біг Біф та його побратимів в основному позитивні. Помідори вирощують для особистих цілей, для продажу у свіжому та приготовленому вигляді.

      Досвідчені фермери охоче діляться порадами щодо вирощування сортів:

      1. Сорти найкраще ростуть на легких ґрунтах.
      2. Поливати рослини в спеку краще всього вранці або за кілька годин до заходу сонця.
      3. Рядливість поливу розсади перед висадкою в ґрунт потрібно збільшувати.
      4. При вирощуванні в теплиці після кожного поливу її потрібно провітрювати, щоб не допускати надлишкового парникового ефекту.

      Деяким фермерам вдавалося виростити плоди Біг масою до 1,5 кг. Щоб досягти таких результатів, потрібно залишати лише 2-3 зав’язі. Також важливо збільшити інтенсивність підживлення.

      Біфштексні сорти томатів вирощувати цікаво. Є азарт отримати плоди більшого розміру. Вони мають низку переваг і переваг над іншими сортами. Томат Біг Біф F1 заслуговує на увагу фермерів.

      Пузатики

      Рожеві з перламутровим відливом м’ясисті плоди томату Пузатики не залишать байдужим жодного городника. Плоди великі, вагою 150-200 г, а при нормуванні кількості зав’язі в кисті можуть потягнути і на всі 300! Завдяки ніжній м’якоті та тонкій шкірці вони стануть шикарною основою для салатів та різноманітних легких закусок. А який сік виходить із цих солодких, без властивої багатьом сортам кислинки, помідорів!

      Почавши плодоносити в липні, пузатики здивують вас величезною кількістю плодів, адже під плівковими укриттями з кожної рослини знімають по 3,0-3,5 кг. Томатів так багато, що навіть ці міцні детермінантні кущі без підв’язки не встоять!

      До речі, цей сорт має ще одну незаперечну гідність: плоди, зібрані в стані молочної стиглості, добре дозрівають у приміщенні, зберігаючи свої смакові якості.

      Агротехніка

      Підготовка ґрунту

      Посадкові роботи розпочинаються в середині лютого або на початку березня. Спочатку виконуються підготовчі роботи ґрунту. Підготувати ґрунт необхідно ще восени, удобрювати землю можна перегноєм або сумішшю, виготовленою з торфу, дернової землі та тирси. Пропорція, що рекомендується, – 7:1:1.

      Підготовка насіння

      Насіння перед висадженням викладають у тепло, потім вони замочуються в стимуляторі зростання.

      Насіння висаджується в одноразові стаканчики або ящики. У ємність спочатку насипається підготовлений ґрунт, потім на глибину не більше 2 сантиметрів розміщується насіння. Зверху шаром завтовшки 1 см засипається торф. Можна використовувати спеціальні торф’яні пігулки. Якщо виконати все за цією технологією, не потрібно проводити пікірування.

      Догляд за розсадою

      Щоб вийшла хороша розсада, потрібно забезпечити необхідний температурний режим: вдень температура має становити від 20 до 26 градусів, уночі – від 15 до 18 градусів.

      Також важливо проводити загартування розсади. Необхідно виносити ємності на вулицю або балкон на кілька годин, потім період перебування поступово потрібно збільшувати. За добу до висаджування розсаду необхідно залишити на вулиці на добу.

      Пересадка

      Пересаджувати готові кущики розсади необхідно у відкритий ґрунт або в теплицю, коли вони матимуть до 8 листя та висоту не менше 30 сантиметрів. Саме в такому стані рослини повністю розвивається коренева система. Помічено, що у теплицях плодоношення цього сорту набагато вища.

      Томати пересідає в лунки разом із грудкою ґрунту. Корінь куща засипається землею та трохи ущільнюється. Лунка рясно поливається теплою водою і закріплюється до опори.

      Лунки для посадки помідор

      Догляд

      Поливати розсаду необхідно щотри доби. Якщо висадка зроблена на городі, полив залежить від погодних умов.

      Під плівкою кущі потребують провітрювання та надходження кисню, варто поставити вентилятори або після поливу відкривати плівку.

      Ґрунт необхідно підпушувати і розпушувати, видаляти бур’яни, якщо такі є. Для підтримки вологості ґрунт біля кореневої системи можна покрити скошеною травою, проводиться мульчування. Ідеальним ґрунтом вважається ґрунт із кислотністю від 6 до 7 відсотків.

      Щотижня здійснюється обрізка кистей та пасинкування. Огородник чекає, коли зацвіте третій пензель, і зрізає другий і перший. Інші квітки, що не розпустилися, видаляються після цвітіння третього пензля. Нижнє листя проріджується раз на сім днів, по 1 листочку, це дозволить захистити пасинки від хвороб. Якщо кущ зазнав паразитів, травмоване листя видаляється відразу.

      Підживлення

      Цей процес виконується разом із поливом, підживлення слід проводити щотижня. Якщо ґрунт поганий, то кожні п’ять днів. Насамперед, підливають розчини з азотними та фосфорними добавками. Пропорція може бути різною, залежно від циклу розвитку куща та суцвіть.

      Коли рослина повністю укорінюється, добриво проводиться двічі на тиждень, при цьому дозування фосфору має бути більшим за азот. Фосфор необхідний, особливо під час масової зав’язки.

      Якщо плоди виросли і почали наливатися, під корінь наливається кальцієва селітра, це дозволить уникнути зіпсованості плода (часто гниє верхівка). Дана маніпуляція проводиться раз на 14 днів, причому інші речовини підсипати не рекомендується.

      З метою профілактики листя оббризкується хлорокис міді, яка захищає рослинні культури від багатьох захворювань. Засіб не токсичний та безпечний.

      Опис та характеристика сорту

      Томат Біф – індетермінантний гібрид із високорослими та потужними кущами. Пагони виростають у висоту до 1,8 -2 м. Вимагають особливого догляду та формування, бажано в 1 стебло.

      Серед біф-груп є такі популярні помідори:

      • Томат Біф Селер – популярний сильнорослий гібрид. Плоди червоно-рожеві, великі, солодкі.
      • Томат Біф рожевий. Має м’ясисті великі помідори з невеликим вмістом насіння та слаборебристою поверхнею. Насиченого малинового кольору із дрібними насіннєвими камерами.
      • Біф томати «Седек» мають відмінний смак і аромат, дають великі врожаї великих помідорів. Маса може досягати 250-350г.

      Вперше томат з’явився в Америці у фермера Йохана Мюнстра.

      До України здоровяки потрапляють від голландської селекції, і навіть випускаються вітчизняними насінницько-селекційними підприємствами – «Седек», «Гавриш», «Український город».

      Історія створення

      Помідори, що мають дуже великі та м’ясисті плоди, було виведено у США. У країні, де розвинене приготування м’яса та овочів на грилі, гостро стояла необхідність створення помідорів із малосоковитими, м’ясистими плодами. Творцем цих рослин вважається Йохан Мюнстр, фермер – овочівник. За своє дітище Мюнстр отримав нагороду від уряду. На сьогоднішній день у світі відомо десятки сортів та гібридів біф-томатів, які вирощують у теплицях та відкритому ґрунті.

      Цікаво! У перекладі з англійської слово “біф” можна перекласти як яловичина, біфштекс.

      Назва повністю характеризує структуру плода цього типу томату. М’якуш плода «біфа» червоний, м’ясистий, з безліччю насіннєвих камер. При цьому насіння дрібне та соку всередині плода дуже мало. На розрізі біф-томат структурою нагадує шматок мармурової яловичини.

      М’ясистий томат у розрізі

      .u48ae4fd6e790081f4e6a580450a0f6f5.u48ae4fd6e790081f4e6a580450a0f6f5:active,.u48ae4fd6e790081f4e6a580450a0f6f5:hover.u48ae4fd6e790081f4e6a580450a0f6f5.u48ae4fd6e790081f4e6a580450a0f6f5 .ctaText.u48ae4fd6e790081f4e6a580450a0f6f5 .postTitle.u48ae4fd6e790081f4e6a580450a0f6f5:hover .postTitle

      Ромова баба

      Любите томати, але не можете їх їсти через алергію? Хочеться вразити друзів та близьких оригінальними помідорами? Тоді ваш вибір – Ромова баба. Цей гіпоалергенний салатний сорт привертає увагу цікавим кольором плодів, які навіть на піку зрілості залишаються жовтувато-зеленими із смарагдовою м’якоттю на розрізі.

      Солодкий і смачний, наче екзотичний фрукт, з несподіваним ароматом, він нікого не залишає байдужим, і томат Ромова баба швидко переходить у категорію «улюбленців». Щоправда, його врожайність може здатися невеликою. Однак придивіться, може, це ваші домашні вже розкуштували ці чудові помідори і періодично навідуються в теплицю, щоб потихеньку поласувати стиглими плодами!

      Кущі індетермінантні, потребують підв’язки та формування. Від сходів до першого збирання плодів проходить 110-115 днів. Перші томати великі, при нормуванні кількості зав’язей у кисті можуть важити до 500 г, наступні – 200-300 г. Незважаючи на тонку шкірку, вони майже не розтріскуються. З томатів сорту Ромова баба виходять чудові салати, кетчупи та соки… якщо, звичайно, ці найсмачніші помідори не будуть з’їдені прямо на грядці.

      Відмінні особливості

      Назва «біф» перекладається з англійської як «м’ясо, яловичина». Ймовірно, це натяк на обсяг томатів, кожен плід яких виглядає м’ясистим і має більшу вагу, порівняно з іншими сортами.

      Втім, крім розмірів, існує низка інших відмінних рис «м’ясних» сортів:

      1. Майже всі великоплідні сорти – це інтердетермінанти. Їх зростання майже не обмежене, і в умовах високої вологості та великої кількості поживних речовин у ґрунті вони формують дуже високий та розлогий кущ. Саме тому вони вимагають пасинкування та прищипування, щоб вся сила не пішла у зелену масу.
      2. Вага плодів – від 150 грам. Це мінімальна маса, що дозволяє зарахувати сорт до різновиду «біф». Насправді багато культур формують томати в 500, 600 і навіть 1,5 кг! Щоправда, для цього потрібен збіг відразу кількох сприятливих обставин та дотримання всіх агротехнічних прийомів.
      3. Через великі розміри плодів і великого куща більшість видів відносяться до середньо- і пізньостиглих, тому що потрібно чимало часу для повного дозрівання всіх частин, а на транспорт поживних речовин теж витрачається час.
      4. При поперечному зрізі видно, що насіннєвих камер більше ніж дві. При цьому самого насіння небагато, а м’якоть між насіннєвими камерами потужна і займає багато місця.
      5. Внутрішня частина помідорів зерниста, м’якуш містить більше цукрів і сухих речовин у відсотковому співвідношенні.
      6. Зовнішньо помідори біф переважно сплощені, круглі або серцеподібні, витягнутих і грушоподібних не зустрічається, верхня частина біля черешка завжди масивна.
      7. Шкірка найчастіше тонка, що робить томати погано пристосованими для перевезення та консервації. Їхня сфера застосування – безпосереднє вживання в їжу.
      8. Колір плодів – червоний, рожевий, рідко – з жовтизною або трохи темний.
      9. Плоди найчастіше ребристі, ребра можуть бути виражені слабо або середньо, повністю гладка та кругла форма зустрічається рідко.

      А які томати у своєму саду вирощуєте? СтандартніБіф

      Переваги і недоліки

      • великоплідність;
      • врожайність;
      • хворобостійкість;
      • нескладна агротехніка;
      • витривалість до посухи та спеки;
      • стійкість до стрибків температури.

      Позитивні сторони гібриду:

      • стійкість до погоди та клімату;
      • висока продуктивність;
      • має міцну імунну систему, тому не піддається вірусам та грибковим захворюванням;
      • відмінні смакові дані;
      • спокійно переносить засуху та високу температуру;
      • зберігає товарний вигляд під час переїзду на близькі відстані;
      • стійкість до розтріскування плода.

      Негативних моментів кілька:

      • Сорт боїться низьких температур та морозів;
      • Необхідні навички догляду.

      Отже, не варто думати, що Біф томати – це складний сорт, і він не під силу новачкам. Багато городників переконалися, що помідори Біф – це смачні гіганти, які при постійному належному догляді дають великий та якісний урожай.

      Хвороби та шкідники

      Сорт Біф має хороший імунітет від грибка, але це не означає, що він не схильний до інших захворювань пасльонових культур. Якщо на ділянці є «нездорові» рослини, то обов’язково потрібно провести профілактичну обробку кущів.

      Гібрид стійкий до таких хвороб, як тютюнова мозаїка, фітофтороз, кладоспоріоз та вертицилоз.

      Біф Пінк F1

      Щільні, м’ясисті, із «цукровою» на розломі м’якоттю томати з легкої руки американського фермера Йоганна Генріха Мустера, який уперше створив подібний сорт, стали називати beefsteak (біфштекс), або beef (яловичина) – саме так адаптували цю назву англійці.

      Рожеві плоди найкраще підходять для салатів, сендвічів та інших страв, де потрібні дуже великі, “м’ясні” помідори, майже без соку та насіння. З них виходять дивовижні густі соки та соуси. Вони чудово підходять для запікання в духовці та смаження разом із шашликом, їх навіть консервують часточками.

      Перший урожай індетермінантного томату Біф Пінк F1 збирати починають у липні. Його плоди важать 250-400 г, їх відрізняє невеликий, злегка витягнутий носик на верхівці. Але головний «козир» цих томатів – найніжніша м’якоть, покрита тонкою шкіркою, яка, до речі, чудово витримує транспортування. Такі помідори завжди нарозхват!

      Однак для того, щоб отримати хороший урожай, рослини необхідно формувати в одне стебло (обов’язково видаляти всі пасинки) і регулярно підгодовувати. Інакше в умовах короткого літа вони не встигнуть проявити себе у всій красі. Незайвим буде і нормування кількості квіток у кистях (зазвичай залишають від 3 до 5 зав’язей), що дозволить отримувати великі та вирівняні за розміром плоди.

      Нормування перших двох кистей томату Біф Пінк F1 слід проводити під час цвітіння третього кисті.

      Різновиди біфштексних томатів

      До томатів Біф відносяться всі сорти, плоди яких важать понад 150 г. На сьогоднішній день різноманітність сортів дуже велика. Різновиди відрізняються термінами дозрівання та кольору помідорів. Загальною характеристикою біфштексних томатів є висока врожайність та невибагливість.

      Найбільшою популярністю користуються такі сорти:

      • томат Біг Біф F1;
      • Біф Пінк F1;
      • Пінк Бренді F1;
      • Розбіф F1;
      • Портер;
      • Президент;
      • Мона F1;
      • Негро;
      • Майстер;
      • Біфселер золотий, червоний.

      F1 у назві сорту означає, що він є гібридом першого покоління. Біфштексні гібриди виводилися селекціонерами Голландії, США, України та України.

      Біф кінг F1

      Чудо-помідорище! Саме так відгукуються про індетермінантний гібрид Біф кінг F1 ті, хто його вирощував. Ранньостиглий і великоплідний, він відрізняється фантастичною врожайністю! У теплиці з кожного квадратного метра він дає по 15-20 кг плодів за сезон.

      Активне плодоношення цього томату починається через 96-100 днів після появи сходів. На кущі утворюється кілька кистей по 6-8 плодів у кожному. Щільні помідори насичено-червоного кольору, гармонійні за формою та розміром, порадують навіть найвибагливіших томатівників.

      Якщо залишати в кистях по 3-5 плодів, кожен з них важитиме 200-300 г. Без нормування загальна вага врожаю зросте, але самі помідори стануть дрібнішими. Солодкі, соковиті, ароматні, вони незамінні для літніх салатів, соусів, томатних супів та соків.

      Дружна віддача врожаю, відмінна лежкість і транспортабельність роблять гібрид Біф кінг F1 одним з найпопулярніших сортів не тільки у любителів-городників, але й у фермерів, які займаються реалізацією вирощеного врожаю.

      Правильний вибір сорту томату допоможе вам не лише виростити чудовий урожай, який порадує рідних та близьких, але й надасть можливість відчути себе художником.

      Бажаємо вам вдалого врожаю та міцного здоров’я!

      З повним асортиментом сортів та гібридів Агро можна ознайомитись на сайті компанії.

      Запитуйте в магазинах вашого міста!

      Що кажуть городники

      Відгуки про сорти цієї групи є, але небагато, адже біфи почали набирати популярності у городників зовсім недавно. Географія використання біфштексних помідорів з кожним роком розширюється.

      Тетяна, м. Миколаїв:

      «Майстер – це мій улюблений біф. Таке смачне диво, вирощую у відкритому ґрунті без проблем. За сезон проводжу всього два кореневі підживлення. У плодів смак чудовий, солодкий, м’якоть ніжна, соковита. Форма химерна у помідорів, але мені це навіть подобається. Для мене головне — смак, а він у сорту «Майстер відмінний».

      Світлана, м. Білгород:

      Хочу поділитися враженнями про вирощування Біг Біф F1. Насіння купило від фірми Пошук. Із 10 штук, що було у пачці, зійшли всі. Насіння висівало без обробки. Опис сорту говорить, що вони оброблені фунгіцидом. Там же написано, що їм потрібний калій. Я в лунки поклала шкірку від бананів. Вирощувала як усі високорослі томати. У китиці формувалося від 5 до 8 плодів. Про смак можу сказати, що він дуже залежить від ґрунту — його якість багато важить. На піщаному ґрунті помідори менш солодкі, ніж на чорноземному».

      Посадка та догляд у теплиці

      Насіння рекомендоване до висаджування:

      • ранньостиглі наприкінці лютого;
      • середньостиглі в середині березня.

      Купують перевірений насіннєвий матеріал від надійних виробників. Насіння не замочують і відразу висівають у родючу легку суміш. Для приготування застосовують:

      • дернову листяну землю;
      • компост;
      • деревну золу;
      • пісок.

      Після перемішування знезаражують 1% марганцівкою, прожарюванням у духовці. Хороший варіант використовувати спеціальну магазинну землю.

      Глибина загортання насіння – 2 см, ширина між борозенками – 2 см. Ящик накривають плівкою і тримають до сходів.

      • зрошують із пульверизатора;
      • гартують тиждень при температурі 15 градусів;
      • пікірують при 2-х справжніх листочках;
      • підгодовують мінеральними розчинами.

      До пересадки на грядки розсада готова через 50-60 днів після сходу. Розміщують із розрахунку 2-4 рослини на 1 м2. Лунки завглибшки 40 см наповнюють компостом, деревною золою, на 1 м2 вносять 30 г суперфосфату.

      Полив рослин

      Помідори потребують регулярного поливу під корінь, поливають 2-3 рази на тиждень. Воду використовують теплу, землю не перезволожують. Щоб уникнути кірки після поливу, грунт розпушують або засипають мульчею.

      Внесення добрив

      Для багатого врожаю не забувають годувати помідори. Основні підживлення:

      • після пікірування через 10 днів;
      • після пересадки на грядки;
      • при цвітінні;
      • під час формування зав’язей;
      • при наливі плодів.

      Використовують суперфосфат, селітру, калійну сіль, сечовину, органіку.

      Поради щодо вирощування

      Якому сорту томатів волієте вирощувати Ви?

      • Фахівці рекомендують формувати кущі індетермінантних сортів на 1-2 стебла. Це дозволить отримати від рослини максимально можливий урожай та не перевантажити кущ плодами. Пасинкують кущі не рідше 1 разу на тиждень. Упродовж цього терміну пагони рослини виростають на 3-5 див.
      • Підживлення томатів обов’язково необхідно проводити в період цвітіння та формування плодів. Важливе значення для томатів мають мікроклімат та поливи. Нестача вологи уповільнює ріст плодів, погіршує їх смакові якості та призводить до їх обсипання.

      Висновки

      Можна говорити, що посадка біф-томатів стане вигідним вкладенням, незважаючи на характеристики та короткий період лежкості плодів. Помідори біф мають оригінальний товарний вигляд та чудові смакові якості.

      Огороднику-аматору також варто спробувати посадити у своїй теплиці томати біф, щоб насолоджуватися відмінним майстером смаком «біфштексних» помідорів на своєму столі. Для домашнього ж вирощування ідеально підходять кімнатні помідори, про сорти та методи вирощування та опис яких читайте докладніше.

Про автора

admin administrator