Той хто доїть корів

Авторadmin

Той хто доїть корів

Доїння корови: як це робити правильно?

Щоб корова приносила великі надої, її господарям треба досконало володіти технікою доїння. Правильне доїння дозволяє збільшити віддачу молока, покращує його якість і запобігає мастит.

  • Ручна доїння
    • підготовка
    • масаж
    • Техніка і правила доїння
    • Доїння двома пальцями
    • Доїння кулаком (повної долонею)
    • Як підібрати правильний аппатат?
    • Як привчити корівку до апарату?
    • Процес доїння апаратом
    • Помилки при ручному доїнні
    • Помилки при машинному доїнні

    Ручна доїння

    Якщо ви не обзавелися доїльним апаратом, скористайтеся старим перевіреним способом – дійте корову руками. Процес цей нескладний, але вимагає часу і старанності, а головне – дотримання техніки.

    підготовка

    Доїти буде легше, якщо відразу встановити довірчий контакт з твариною. Корови прекрасно розрізняють людей, вони знають свого дояра, дізнаються його по голосу, виглядом і запахом. Правила, які допоможуть успішно видоїти молоко:

    1. Не лякайте корівку, не заходьте ззаду, йдіть так, щоб вона вас бачила – інакше може злякатися.
    2. Обов`язково погладьте її, скажіть кілька лагідних слів, назвіть на ім`я.
    3. Прив`яжіть корову. Якщо потрібно – спитайте задню пару ніг. зафіксуйте хвіст.

    Щоб в молоко не потрапили бактерії з вимені і рук дояра, дотримуйтесь правил гігієни:

    • приберіть в стійлі гній;
    • провітріть приміщення;
    • приготуйте чисте відро і кухоль;
    • надіньте чистий спецодяг, на голову – кепку або косинку;
    • помийте руки;
    • за допомогою господарського мила помийте вим`я – це розм`якшить його.

    Мити вим`я треба водою 40 ° C – це збігається з температурою тіла корови. Якщо використовувати для миття гарячу воду, молоко може згорнутися.

    Візьміть чисте і сухе рушник і витріть помиті вим`я. Руки також повинні бути сухими. Сядьте на невисоку табуретку, а відро поставте під вим`я. Для надійності можна затиснути посудину ногами.

    масаж

    Щоб стимулювати віддачу молока, рекомендується масування вимені легкими рухами погладжують. Тривалість масажу – приблизно хвилина. Чи не полінившись, і не пошкодувавши часу, ви зможете здоїти все молоко до краплі. Коли вим`я масажують, у корови починається вироблення гормону, що розслабляє соски. Якщо не робити масаж перед доїнням, надої знижуватимуться.

    Масування вимені скорочує час доїння і збільшує надої на 15%.

    Сдоів молоко, знову роблять масаж, який:

    • запобігає мастит – це хвороба, що представляє головну проблему в молочному тваринництві;
    • посилює функцію яєчників, що сприяє успішному запліднення;
    • родили телицям масаж починають робити за кілька місяців перед готелем, за місяць до отелення масування припиняють.

    Техніка і правила доїння

    Розрізняють два варіанти ручної доїння:

    Щоб запобігти зайвому тертя, можна змастити руки вазеліном – доїти буде простіше.

    Вибір техніки – справа дояра, важливо дотримуватися такі правила:

    • не можна в процесі доїння викривляти соски;
    • молоко не повинно потрапляти на пальці;
    • перша порція сдаивают не в відро, а в спеціально підготовлену кухоль – це дозволить скоротити кількість бактерій в сдоенном молоці;
    • виціджувати треба до самого кінця – щоб ні краплі не залишилося, інакше маститу не минути;
    • соски стискають з частотою – 70-100 рухів за хвилину;
    • видоїти потрібно кожен сосок.

    Щоб підвищити надої і уникнути маститу, доїти потрібно в один і той же час.

    Доять кожен сосок, так як вим`я розділене на частки, між якими перегородка. Молоко не перетікає з однієї частки в іншу. Запам`ятайте порядок доїння – спочатку доять передні, а потім задні частки вимені.

    Доїння двома пальцями

    Така техніка підходить виключно для молодих корівок, що мають короткі соски. Спосіб менш зручний, ніж доїння повним кулаком, але, буває, доводиться використовувати і його. Техніка щипковому доїння:

    • Затиснувши сосок пальцями – вказівним і великим, виконують поступальні рухи зверху вниз.
    • Маніпуляції повинні відрізнятися м`якістю і плавністю – тварина не повинно відчувати болю.

    Щипкова техніка може провокувати витягування і травматизацію сосків – через це корова може бути дратівливою і навіть агресивною.

    Доїння кулаком (повної долонею)

    Доїння кулаком (повної рукою) використовується частіше, вона зручніше для дояра і не так травматична, як щипкова. Техніка виконання:

    • Беруть двома руками за соску – кожен повинен цілком уміщатися в кулаці. Підстави сосків повинні опинитися між пальцями – вказівним і великим.
    • Відтягуючи соски донизу, стискають їх підстави. Спочатку тільки двома верхніми, а потім усіма відразу.
    • Цівки молока підштовхують до виходів хвилеподібним рухом. Суворо забороняється гнути або смикати соски. Струмінь повинна бити в дно відра строго вертикально.
    • Кожна цівка повинна бути дожимання до кінця – не можна допускати, щоб молоко давало зворотний хід.
    • Розтирають вим`я – руки рухаються зверху вниз, а потім від краю до центру. Залишки молока видоюють.
    • Витирають вим`я сухою чистою серветкою, щедро змащують вазеліном – щоб шкіра пом`якшилася і заспокоїлася. Відв`язують – якщо була прив`язана. Знімають з ніг пута.

    Неважливо, які соски видоювати першими. Можна брати соски по діагоналі. Буває, деяким незручно діяти відразу двома руками. Тоді можна видоїти соски по одному – в будь-який черговості.

    Після доїння можна пригостити корівку смачненьким – щоб підкріпити її довіру до Дояру і до самого процесу.

    Дівчина-доярка розповість і наочно покаже, як правильно підготуватися до доїння, і як видоїти корову дочиста не заподіявши їй шкоди:

    апаратне доїння

    Використовувати доїльні апарати рентабельно при наявності хоча б декількох корів.

    1. Прискорюється процес – це безцінне якість, якщо корів багато.
    2. Знижуються витрати праці – падає собівартість молока.
    3. Дотримуються норми гігієни. При використанні доїльних апаратів, присоски повинні бути чистими, а ємність, в яку збирається молоко, щільно закрита – щоб сміття і шерстинки не були в неї.
    4. Підвищується якість продукції, так як під час доїння вим`я масажується. Сдаіваніе проводиться до останньої краплі.
    5. Витрата електрики невеликий – апарати економічні.

    Як підібрати правильний аппатат?

    Апарати для доїння розрізняють за технічними характеристиками, конструкції і особливостям застосування. Всі апарати ділять по функціональності на:

    • промислові. Мають потужний двигун. Можуть видоювати одночасно кілька корів. Відрізняються великими габаритами і оснащені автоматичним управлінням.
    • Побутові. Розраховані на 1-2 тварин. Їх перевага – можливість точної настройки під конкретну корівку.

    Забір молока будь-якими апаратами ведеться за однією схемою. Спочатку треба перевірити і підготувати апарат:

    1. При включенні двигуна, запускається насос, який створює розрядження у вакуумній магістралі.
    2. Вичікують 5 хвилин – поки підніметься тиск.
    3. Слухають шуми – якщо присутні сторонні звуки, пристрій відключають і усувають несправності.

    Як привчити корівку до апарату?

    Перш ніж приступати до апаратної доїння, треба порадитися з ветеринаром – чи немає протипоказань. Корів, раніше видоюють руками, привчають поступово. Різких змін бути не повинно – тварини будуть лякатися, надої впадуть. Перше, до чого треба привчити корову – шум. Гудіння – головний мінус машинної дійки. Як привчати:

    • Коли будете доїти корівку руками, включите апарат – нехай пожужжіт.
    • Первістки повинні привчатися за пару місяців перед отеленням. Для цього включають пристрій, і погладжують вим`я і соски.

    Звикання потрібно закріплювати під час ручної доїння – вранці, в середині дня і ввечері. Процес ведеться в приміщенні, де передбачається проводити доїння.

    Тварин, переляканих шумом апарату, треба заспокоїти, запропонувати смачну їжу – солоний хліб. Шум на час прибирають. Коли корова заспокоїться і поїсть, апарат включають знову, і знову дають корівку хліб. Що треба знати:

    1. Машинна доїння протипоказана, якщо вим`я або соски пошкоджені.
    2. Не можна застосовувати по черзі ручне і машинне доїння – знизяться надої.

    Процес доїння апаратом

    Для доїння використовують попередньо вимитий апарат. Порядок доїння:

    1. Промивають вим`я корови, витирають його насухо, і масажують.
    2. Коли корова заспокоїться, і почнеться виділення молока, включають доїльне пристрій.
    3. Коли тиск досягне необхідних значень – вони вказані в інструкції, одягають стакани. Треба намагатися, щоб всередину склянок не попадав повітря.
    4. Доїння триває 5 хвилин. Коли молока почне всмоктуватися, знижують тиск. Частота пульсування не повинна перевищувати 60 тактів за хвилину (вакуум в колекторі становить 37-41 кПа).
    5. Коли струменя знизять інтенсивність, колектор злегка відтягують вниз, а потім повертають на місце – це дозволить видоїти залишкове молоко.
    6. Коли вим`я пом`якшується, стає в`ялим, пристрій вимикають. Якщо трохи почекати склянки відпадуть самі.
    7. Перевіряють стан сосків, переливають молоко і миють доїльний апарат.

    Пізнавальне відео, наочно показує, як проводиться машинна доїння. Спеціаліст розповідає про тонкощі методики:

    Як часто доять корову?

    Скільки разів на день доїти корівку, вирішує її господар. У розрахунок приймається вік і здоров`я тварини. Мінімальна частота доек – 2 рази на день. Що потрібно знати, привчаючи корову до доїння:

    • Первісток, перші два тижні, видоюють 4 рази на день.
    • Потім скорочують кількість доїнь до 3 в день.

    Не можна порушувати інтервали між доїння. Якщо режим дворазовий, інтервал – не більше 12 годин, якщо триразовий – не більше 9 годин.

    Високоудійних корів потрібно доїти тричі на день, це дозволить:

    • зберігати обсяги молока на високому рівні;
    • уникати застою молока.

    Які бувають помилки?

    На перший погляд нічого складного в доїнні немає, головне, щоб корова не сердилась і не лякалася. Але є дрібниці, які можуть нашкодити молоковіддачі.

    Помилки при ручному доїнні

    Більшість помилок пов`язано з режимом і технікою доїння:

    1. Порушення звичного режиму доїння – може привести до маститу, сепсису, смерті.
    2. Неповне спустошення вимені. Залишення молока в сосках – знижується його якість.
    3. Захід до корови з лівого боку. Підходити потрібно справа.

    Помилки при машинному доїнні

    Якщо корова не підготовлена ​​до доїння, пристрій швидко витягне цистернальних молоко, а далі робота йде вхолосту. Так відбувається до тих пір, поки рух апарату не викличе рефлекс повторно.

    «Холостого доїння» викликає біль, гальмується віддача молока. Затримуючись у вимені, воно знижує надої і шкодить станом вимені – це призводить до запалень і маститу. Під час доїння не можна гальмувати молокоотдачу умовно-рефлекторним шляхом, забороняється:

    • грубе поводження;
    • болюче подразнення сосків;
    • зміна місця і часу доїння.

    При будь-якому вигляді доїння – ручний або машинної, важливо дотримуватися гігієнічні вимоги, виконувати всі підготовчі заходи і в точності слідувати техніці доїння. При масштабному виробництві молока, доїльний апарат – незамінна річ. Якщо в підсобному господарстві одна-дві корівки, можна обійтися і ручним доїнням.

    Як правильно доїти корову: фото і відео огляд

    Якщо ви збираєтеся завести тварину для отримання молока, звичайно ж, ви повинні знати, як доїти корову. Як показує практика домашнього і фермерського виробництва цього продукту, понад 40% всіх затрат праці припадає саме на процес доїння. Сьогодні розрізняють два способи: старий бабусин метод ручного і машинного. Про них поговоримо більш докладно.

    • 1 Як доїти руками?
      • 1.1 Підготовка та вимені корови
      • 1.2 Процес доїння

      Як доїти руками?

      Перш за все, є певний ряд правил не тільки самого доїння, але підготовки до нього. І далеко не останню роль у цьому відіграє дотримання санітарно-гігієнічних норм. Молоко, як відомо, це продукт швидко псується, тому завдання кожної доярки забезпечити її свіжість і збереження. До того ж у ньому можуть розвиватися хвороботворні мікроби, які можуть повністю зіпсувати цей корисний смачний продукт. Отже, як правильно доїти корову ми розповімо далі.

      Підготовка та вимені корови

      Отже, перед тим як доїти корову, необхідно обов’язково почистити стійло. Якщо є свіжий гній, його слід прибрати, постелити свіжу солому або тирсу. Також, якщо дозволяє погода, сарай, де утримується тварина потрібно провітрити. Якщо доїння ви проводите влітку, перед самим процесом важливо прикрити двері або прив’язати хвіст, щоб корова менше обмахивалась від комах. Потім деяких корівок прив’язують, особливо молодих. Але, як правило, тварини швидко звикають до режиму і процесу доїння, тому не вимагають додаткового контролю.

      Для безпеки і кращого контакту з твариною, перед доїнням важливо підійти до корови, погладити її, назвати ім’я, дати ласощі. Тварини дуже добре запам’ятовують голос господаря або доярки, розпізнають людини за запахом. Бувають випадки, що молоко корова віддає тільки одному певному людині – господині. Таких тварин називають однолюбками.

      Перед тим, як почати доїння корови, слід ретельно вимити руки з милом, одягти чистий халат або фартух. Гігієнічні процедури також потрібно провести і з вим’ям. Його обов’язково слід помити теплою водою і витерти чистим рушником. Не поспішайте братися за соски, якщо ви не зробили спеціальний масаж вимені. Це збільшує приплив молока і формує рефлекс молоковіддачі. Масаж включає в себе розтирання і поплескування всіх часток вимені.

      Процес доїння

      Щоб подоїти корову руками, слід сісти праворуч на невелику лавку і взяти ємність для збирання молока. Краще всього якщо це буде емальоване відро або спеціальний дійницю. Після кожного використання необхідно ретельно мити з содою і сушити на сонці. Також необхідно з собою мати кришку або шар марлі, щоб відразу після доїння накрити молоко. Теж саме необхідно мати і під час доїння на пасовище.

      Сьогодні існує два методи захоплення сосків: двома пальцями і кулаком. Однак зазначимо, що перший метод є неправильним і часто призводить до проблем вимені. Доїти корову потрібно тільки, захоплюючи сосок всіма пальцями, тобто, кулачком. Якщо руки у вас холодні або надто суха шкіра, розітріть їх і змастіть маслом.

      • Доять одночасно двома руками, захоплюючи спочатку два передніх соска, потім – два задніх. Поставте відро на підлогу і візьміть соски всіма пальцями так, як показано на фото.

      Правильний захоплення соска кулаком

      • стисніть сосок всіма пальцями, залишивши кисть нерухомої і трохи потягніть вниз. Якщо цівка молока потрапила в дійницю, розтисніть пальці і знову повторіть процес стискання. Важливо це робити легко, без різких рухів.
      • Перші дві цівки молока потрібно зцідити в окрему чашку, вони можуть бути брудними і допоможуть виявити захворювання вимені.
      • Выдаивайте молоко повністю спочатку з двох передніх сосків, потім з двох задніх. Міняти по черзі, як тільки будуть зменшуватися цівки.
      • Також через час робіть масаж вимені, це дозволить долити до сосків нову порцію молока. Перед завершенням масаж посилить вироблення продукту підвищеної жирності.
      • Після кожної дійки витирайте вим’я сухою м’якою ганчіркою, а соски змазувати вазеліном або вершковим маслом. Ретельно оглядайте вим’я на наявність тріщин та інших дефектів.
      • Доїти корову потрібно три рази в день, бажано до 6, 12 і 19 годин.

      Доїння за допомогою машини

      Звичайно, на молочній фермі не обійтися без спеціального доїльного апарату. Сучасні установки, що забезпечують не тільки правильний і комфортне доїння корів, але і зберігають свіжість молока за рахунок уникнення зіткнення продукту з повітрям, руками й іншим. Але користуватися дарами передових розробок можуть вже не тільки спеціалізовані, а й приватні домашні господарства. Досить провести в сарай електрика, спорудити доїльну установку і підключити апарат.

      Технологія машинного доїння корів дуже проста. Людині досить вибрати необхідну програму, виставити режим, підключити до вимені спеціальні присоски і почекати. Сучасні установки обладнані додатково також механізмом проціджування та оцінки молока.

      Однак дуже важливо поступово привчити свою корівку до нового пристрою. Якщо ви її доїли постійно руками і тут раптом підключіть апарат, тварина може випробувати стрес. У перші дні поруч з коровою ставте доїльне відро і просто включайте вакуумний насос. Нехай корівка звикне до шуму та дії механізму. Потім вже пробуйте надягати на соски доїльні стакани. У перший час така доїння корів вимагає додаткового ручного додаивания, щоб уникнути застою молока у вимені.

      Не відволікайтеся біля апарата і не допускайте холостого доїння, коли молока вже немає. Це призводить до маститу. Більш докладно як проходить машинне доїння корів на фермах, дивіться на відео.

      Відео «Технологія машинного доїння»

      У цьому відео ви будете присутнім віртуально на майстер-класі по двом сучасним технікам машинного доїння корів. Фахівець докладно розповість, а майстер покаже, що, як і в якій послідовності має проводитися.

      У цьому відео ви зможете більш детально дізнатися про всієї автоматики, яка застосовується в сучасному процесі доїння корів.

      Правильна організація доїння корів

      У статті наведено результати досліджень кратності доїння на добу корів-первісток і наступних лактацій в умовах «мотиваційного доїння», де тварини видоюються не за розпорядком дня, а за своїм власним бажанням, що настає тільки тоді, коли всі їхні функції пов’язані з доїнням досягають максимального рівня. Встановлено закономірності її зміни залежно від періоду лактації та середньодобової продуктивності тварин і на основі отриманих результатів підготовлено рекомендації щодо раціоналізації кількості доїнь на молочних фермах із традиційною організацією машинного доїння.

      Про технології детальніше

      Техніка та правильна організація машинного доїння напряму впливає на молочну продуктивність корів, головними аспектами раціональності яких є кратність доїнь на добу та тривалість інтервалів між ними. Вирішували такі питання багато вчених, але єдиної думки серед дослідників і практиків донині немає.

      Традиційно на молочних фермах України застосовується примусове дво- чи триразове видоювання корів за розпорядком дня, але з появою в молочному скотарстві роботизованих систем доїння потреба у цьому відпала. Саме вони забезпечують добровільне видоювання корів не за розпорядком дня, а за бажанням самої тварини, що з’являється тільки тоді, коли всі її фізіологічні функції, пов’язані з доїнням, досягають максимального рівня.

      Проте досліджень з оцінюванням кратності доїння в різні фізіологічні періоди лактації в Україні практично не проводили, бо були відсутні молочні ферми з роботизованими системами доїння. В останні роки побудовано та введено в експлуатацію кілька роботизованих ферм, і для якісної організації процесу виробництва молока на них виникла гостра потреба вивчення кратності доїння корів різного фізіологічного стану і продуктивності.

      З переходом виробництва молока на інноваційні технології, що вимагають чіткого виконання всіх технологічних процесів і операцій, технологія все більше починає домінувати над організацією й диктувати їй свої поправки. Виникає потреба у формуванні організованої технології як сукупності знань про способи й дії для отримання кінцевого продукту. В молочному скотарстві до таких організованих технологій належить доїння.

      Основною метою складної й трудомісткої технології машинного доїння, що займає до 70% усіх виробничих витрат, є те, щоб швидко, повною мірою, без завдання шкоди здоров’ю тварин і з найменшими затратами праці отримати молоко, що накопичилося у вимені, забезпечивши комфортні умови для його подальшої секреції. Для цього традиційно на молочних фермах України та світу використовується дво- чи триразове доїння корів за розпорядком дня. Також слід прагнути, щоб проміжки між доїннями були більш-менш рівними, бо молоко утворюється протягом доби постійно і рівномірно. Так, за використання дворазового доїння тварин видоюють о 6:00 годин ранку та 18:00 годин вечора, а за триразового о 5:00, 12:00 і 19:00. Дослідженнями встановлено, що порушення тривалості цих проміжків призводить до гальмування секреції молока та зниження добових надоїв, особливо у високопродуктивних корів із надоєм понад 30 л на добу.

      Питання щодо впливу дво- й трикратного доїння на продуктивність корів вивчали багато вчених як в Україні, так і за кордоном. Більшість авторів у свої роботах стверджують, що за трикратного доїння, порівнюючи з двократним, добові надої підвищуються на 5–10%, а в окремих випадках — до 25%, але підвищуються і затрати праці до 20–35% на отримання 1 ц молока. Також за трикратного доїння спостерігається зниження вмісту жиру та білка у молоці на 0,1-0,3%, проте кількість загального жиру підвищується на 11–15%, а білка — на 14–16%. Таких показників можливо досягти тільки за умов беззаперечного та вчасного виконання всіх технологічних операцій і правильно організованого менеджменту на фермі.

      Однак за використання традиційних технологій виробництва молока людина є заручником своєї діяльності. Тому з розвитком науково-технічного прогресу вчені різних країн почали шукати способи в подоланні проблем керування молочною фермою й оптимізації робочого часу, що згодом вилилось у концепцію «інтелектуальна ферма», яка спрямована на створення фундаменту точного та ефективного молочного скотарства. Так, в останні десятиліття в ряді європейських країн було розроблено та впроваджено у виробництво роботизовані системи доїння, що згодом набули значного поширення у світі, бо з їх використанням не лише знижуються трудозатрати, а й фермер стає вільним, позбуваючись необхідності цілодобово перебувати на фермі. Окрім того, роботизовані системи забезпечують комфортне видоювання корови відповідно до її фізіологічних потреб і максимального накопичення молока у вимені.

      Мотиваційне доїння

      В основу нової технології закладено так зване «мотиваційне доїння» або «добровільне доїння», коли корови самі приходять до установки в строки, зумовлені її фізіологічною потребою, що настає не раніше ніж через 5 год після останнього виходу тварини з роботизованого боксу.

      Основна перевага доїльних роботів, як порівняти з традиційними системами, це можливість цілодобової роботи протягом 24 год, із яких 21 год відводиться на процес добровільного доїння, а 3 год потрібно для трьох циклів миття й очищення лазерного сенсора.

      Проведений закордонними вченими аналіз добового розподілення кратності доїння залежно від часу доби показує, що тварини збільшують частоту відвідування доїльного робота з 6 до 7 год ранку, яка пов’язана з появою обслуговчого персоналу на фермі, що стимулює тварин до доїння. Максимальна частота відвідування коровами доїльного боксу припадає на 9–11 год ранку й 20–21 год вечора, тобто через 1–2 год після роздавання їм повнораціонної кормосумішки, що також стимулює тварин до доїння.

      Найменша частота відвідування коровами доїльного робота спостерігається в 5–6 год ранку та в години, коли тварини відпочивають і жують жуйку, а зниження частоти відвідування в 7–8 год ранку, що пов’язано з технологічним простоєм доїльного обладнання (вивантаження надоєного молока із танка-охолоджувача й промивання системи).

      Для підвищення частоти відвідування тваринами роботизованої системи доїння, відповідно до практичного досвіду, ми та спеціалісти різних фірм сформували п’ять основних вимог:

      • треба організувати рух корів у приміщенні так, щоб він стимулював їх до регулярного відвідування доїльного боксу;
      • повільних корів, що відвідують доїльний робот менше як 2 рази на добу з інтервалом між доїннями понад 14 год, потрібно підганяти до боксу, що сприяє їх до привикання відвідувати доїльний бокс на основі індукції потягу;
      • доїльний робот має надійно працювати 24 год/добу без перебоїв, які викликають стрес у тварин і збільшення інтервалів між доїннями з наступними негативними наслідками;
      • тварини повинні мати постійний вільний доступ до води й корму;
      • треба контролювати стан здоров’я ратиць у корів і виконувати своєчасний догляд за ними, бо тільки тварини зі здоровими ратицями охоче відвідують доїльний бокс.

      Дослідження

      Мета дослідження — встановлення кратності доїнь на добу корів-первісток і наступних лактацій в умовах «мотиваційного доїння», знаходження закономірності її зміни залежно від періоду лактації та середньодобової продуктивності тварин, розробка на основі отриманих результатів рекомендації щодо раціоналізації кількості доїнь на молочних фермах із традиційною організацією машинного доїння.

      Дослідження проводили на базі господарств ТДВ «Терезине» в селі Вільна Тарасівка Білоцерківського району Київської області на коровах голштинської й української чорно-рябої молочної порід за методом груп-аналогів. Утримання тварин — безприв’язно-боксове, годівля — повнораціонною кормосумішкою, доїння — «мотиваційне» за допомогою восьми роботів VMS фірми DeLaval.

      Основні результати досліджень

      Аналіз дійного стада ферми показав, що воно складається з корів 1–6 лактації (рис. 1), які знаходяться на різних стадіях лактаційної діяльності та відрізняються одна від одної за продуктивністю, де найбільша частка — це тварини першої лактації (142 гол.), а найменша — шостої (11 гол.). Частки корів третьої, четвертої і п’ятої лактацій становлять відповідно: 100, 445 і 28 гол.

      Рис. 1. Відсоткове співвідношення корів у стаді залежно від номера лактації

      На сьогодні беззаперечним являється той факт, що середньодобова продуктивність корів змінюється в різні періоди лактаційної діяльності і є найвищою в першу третину лактації, а найменшою — в останню. Саме на ці періоди припадає найбільша і найменша кількість доїнь, що становить у середньому 2,39 і 1,88 раза на добу відповідно (табл. 1). Зокрема, згідно з отриманими даними, видно, що найбільшу потребу в доїнні мають корови-первістки (2,24 раза), яка знижується в другу лактацію (2,12 раза) і підвищується у третю (2,18 раза) й четверту (2,21 раза). Таке зниження кратності доїння за підвищення продуктивності у другу лактацію пояснюється тим, що в стадо разом із коровами після першої лактації було введено до 30% нових корів другої лактації, які до цього перебували на фермі з традиційною організацією доїння в спеціалізованому доїльному залі типу «Паралель». Це призвело до появи технологічного стресу в нових тварин і їх подовженому звиканню і привчанню до роботизованої системи з пошуком свого місця в ієрархічній структурі стада.

      Таблиця 1. Кратність доїння корів-первісток і наступних лактацій залежно від періоду лактації, M±m

      За детальнішого розгляду потреби корів у кількості доїнь було з’ясовано, що вона досягає піку на третій місяць лактації й становить 2,40–2,56 раза на добу (рис. 2). Починаючи з четвертого місяця ця потреба в корів усіх лактацій поступово знижується з незначним її підвищенням на шостий місяць, після чого вона різко спадає до кінця лактаційної діяльності й становить 1,45–1,67 раза на добу.

      Рис. 2. Кратність доїння корів-первісток і наступних лактацій залежно від місяця лактаційної діяльності

      Отже, спираючись на отримані результати, можна дійти висновку, що вкотре доводить те, що як середньо-, так і високопродуктивні корови з надоєм 8000 кг/лактацію і вище мають у середньому триразову потребу в доїнні за першу половину лактаційної діяльності, а за другу — дворазову.

      Таким чином, на молочних фермах із традиційною організацією доїння рекомендується у перші сто днів лактації видоювати корів тричі на добу, а потім — із дев’яностого дня — їх переводити на дворазове доїння. Це дасть змогу віднайти компроміс між затратами праці й молочною продуктивністю та забезпечить більш поступове зниження надоїв у другій половині лактації.

      Зниження потреби в кількості доїння в різні періоди лактаційної діяльності ймовірно (Р>0,99) пов’язано зі зниженням добової продуктивності корів. Зокрема, доведено, що чим вищий добовий надій корови, то тим частіше вона заходить на доїння (табл. 2). Так, тварини з добовим надоєм від 10 до 20 кг заходять на доїння у середньому 2,25 раза, а з добовим надоєм 40 і вище — 3,34 раза.

      Таблиця 2. Кратність доїння корів-первісток і наступних лактацій залежно від продуктивності, M ± m

      Аналогічна, але зворотна тенденція спостерігалась у корів за середніми інтервалами між доїннями (табл. 3), тобто зі збільшенням добової продуктивності скорочувалася тривалість проміжків між доїнням. Так, за добового надою корів 10–20 кг/добу середній інтервал між доїнням становив 10,88 год, а за 40 кг і вище — 7,3 год. Зокрема, найбільша тривалість проміжків — у нічний час, інакше кажучи, між вечірніми та ранковими доїннями.

      Таблиця 3. Середні інтервали між доїннями корів-первісток і наступних лактацій залежно від продуктивності, год, M±m

      Таким чином, на основі викладених вище фактів, можна дійти висновку, що за умов «мотиваційного доїння» протягом лактаційної діяльності корови самі контролюють кількість доїнь на добу, що напряму залежить від їхньої добової продуктивності (Р>0,99) і становить 3 рази на добу в період роздоювання й 2 рази — у другій половині лактації.

      Висновки

      Отже, проведеними дослідженнями встановлено, що добова потреба кратності доїння у корів-первісток і наступних лактацій змінюється протягом лактації і є найбільшою в перший її період 2,39 раза на добу, а найменшою в останній — 1,88 раза на добу. До того ж найбільшу потребу за лактаційний період мали корови-первістки (2,24 раза), що знижувалася у другу (2,12 раза) і підвищувалася у третю (2,18 раза) і четверту (2,21 раза) лактації. Зокрема, виявлено, що зниження потреби в кількості доїння у різні періоди лактаційної діяльності ймовірно (Р > 0,99) пов’язано зі зниженням добової продуктивності корів. Найчастіше відвідували доїльний бокс тварини з добовим надоєм 40 кг і вище (3,34 раза), а найрідше — з добовим надоєм 10–20 кг (2,25 раза).

      Оскільки, як середньо -, так і високопродуктивні корови з надоєм 8000 кг/лактацію і вище мають у середньому триразову потребу в доїнні за першу половину лактаційної діяльності, а за другу — дворазову, то рекомендується на молочних фермах із традиційною організацією доїння у перші сто днів лактації видоювати корів тричі на добу, а потім із дев’яностого дня їх переводити на дворазове доїння. Це дасть змогу віднайти компроміс між затратами праці й молочною продуктивністю та забезпечить більш поступове зниження надоїв у другій половині лактації.

      В. А. ЛЕГКОДУХ, аспірант
      М. М. ЛУЦЕНКО, д-р с.-г. наук, професор
      Білоцерківський національний аграрний університет

Про автора

admin administrator