Варення із полуниці на зиму без варіння

Авторadmin

Варення із полуниці на зиму без варіння

Як приготувати смачне варення з полуниці без варіння – класичні рецепти на зиму

Як приготувати без варіння смачне і корисне варення з полуниці? Насправді – просто. Вибирайте відповідний вам рецепт з фото і робіть десерт з протертими або цільними плодами, густий або в рідкому сиропі, з ароматними добавками або натуральним смаком.

Полуниця у власному соку – класичний рецепт

Найпростіший варіант, як зробити варення без варіння, це скористатися властивістю цукру. Завдяки йому суміш надовго збереже корисні властивості і не пропаде. Для цієї рецептури ягідки повинні бути недавно зірваними, стиглими, без ознак псування.

Смачне полуничне варення на зиму без варіння готується всього з двох інгредієнтів:

Як приготувати варення з полуниці без довгого варіння:

  1. Свіжі плоди пересортувати, промити, прибрати листочки. Важливо, щоб ягідки не встигли просочитися водою.
  2. Кожну полуничку порізати уздовж на 4-5 частин.
  3. У скляну миску викладати тонким шаром ягідні часточки і добре посипати цукром. Останній шар – цукровий.
  4. Прикрити кришкою, залишити пускати сік на ніч.
  5. Прогріти масу при слабкому нагріванні до 60 градусів. Завдяки цьому цукрові кристалики повністю розчиняться.
  6. Зняти заготовку з вогню.
  7. Простерилізувати невеликі баночки.
  8. Розлити смачне і швидке варення з полуниці по ємностей, дати охолонути.
  9. Закрити кришками, прибрати на зберігання в холодильник.

Ягоди потрібно уважно перебирати і промивати.

В цьому рецепті не застосовується тривалий вплив високою температурою. В результаті крім корисних речовин можуть зберегтися і хвороботворні мікроорганізми.

Полуничний десерт без варіння

Ще один варіант, як закривати полуничне варення на зиму без тривалої теплової обробки.

Завдяки щадить рецептурою, десерт зберігає максимум корисних нутрієнтів.

Ягідки залишаються цілими, якщо правильно їх вибрати: повинні бути невеликого розміру, цілі, пружні.

Для приготування варення з полуниці знадобляться:

  • полуниця (очищена) – 1 кг;
  • цукор-пісок – 800 г;
  • вода – 150 мл.

Як приготувати смачне варення:

  1. Ягідки перебрати, почистити, промити. Повинні залишитися тільки цілі, пружні, хорошої якості. Пересипати в металевий таз.
  2. У сотейнику змішати воду і цукор.
  3. Поставити на сильний вогонь, дочекатися його закипання. Потім зменшити нагрів, проварити сироп ще 5-6 хв., Знімаючи пінку.
  4. Ягоди залити киплячим сиропом. Не заважати! Можна лише трохи занурювати полунички в сироп ложкою.
  5. Залишити на столі до повного охолодження.
  6. Сироп повинен увібрати сік, колір і аромат, а ягідки – стати світліше і трохи щільніше.
  7. Розчин злити назад в сотейник, знову закип’ятити і варити при середньому нагріванні 5 хв., знімаючи пінку.
  8. Знову залити ягоди розчином і залишити на кілька годин.
  9. Повторити ще 1-2 рази. Всього вийде 3-4 заливки ягід гарячим сиропом. Залежить від розміру полунички, дрібної досить 3 обробок.
  10. Скляні ємності добре помити і простерилізувати.
  11. Полуницю щільно розкласти в банках.
  12. Сироп варити 10 хв. після закипання. Можна довше, якщо здасться, що отриманий розчин занадто рідкий.
  13. Залити ягідну масу киплячою рідиною.
  14. Загорнути, перевернути догори дном, вкрити ковдрою, дочекатися остигання.

З полуниці з желе

Густе, ароматне, корисне блюдо не вимагає тривалого варіння. Кількість продуктів можна змінювати, дивлячись, скільки варення хочеться отримати в готовому вигляді.

Головне, дотримати пропорцію основних компонентів і послідовність дій.

Рецепт полуничного варення з желе включає наступні інгредієнти:

  • подрібнена полуниця – 1,5 кг;
  • цукровий пісок – 700 г;
  • желатин – 30 г;
  • вода – 1,5 ст.

Як приготувати полуничне варення з желе покроково:

  1. Підготувати плоди – перебрати, помити, почистити. Подрібнити товкачем так, щоб залишилися невеликі шматочки.
  2. Всипати підсолоджувач, перемішати до однорідності, відставити убік на 10-15 хв., При цьому періодично помішувати.
  3. У невеликому сотейнику з’єднати воду і желатин, поставити на плиту, закип’ятити, постійно помішуючи. Проварити так хвилинку і зняти з вогню.
  4. Ягідне пюре і желатиновий розчин заважати 3 хв. до повного розчинення кристалів цукру.
  5. Розлити масу по стерилізованим баночках, залишаючи пару сантиметрів до верху.
  6. Загорнути кришками, залишити на добу при кімнатній температурі.
  7. Є можна відразу. Зберігати в холодильнику не більше 20 днів, а в морозилці – до 1 року.

Варення «П’ятихвилинка» на зиму з цілих ягід в густому сиропі, без настоювання

Серед домогосподарок особливу любов і визнання заслужив рецепт 5-хвилинка на зиму – варення з полуниці з цілими ягодами.

Для п’ятихвилинки з полуниці потрібні такі інгредієнти:

  • полуниця – 1 кг;
  • цукровий пісок – 1 кг;
  • лимон з тонкою шкіркою – 1 шт.

Як швидко зробити полуничне варення з цілими ягодами:

  1. Плоди перебрати, залити холодною водою і ненадовго залишити, щоб пісок, сміття опустилися на дно.
  2. Промити проточною водою, видалити плодоніжки і листочки.
  3. Пересипати в каструлю, покрити здебільшого цукру.
  4. Якщо є можливість, залишити постояти півгодини, якщо немає, відразу помістити на плиту .
  5. Додати лимонний сік і натерту на дрібній тертці цедру.
  6. Всипати цукор-пісок, включити слабкий нагрів.
  7. Під час варіння знімати піну, періодично колихати ємність, щоб перемішувати масу. Заважати ложкою або лопаткою небажано, тому що це придушить ягідки.
  8. Прокип’ятити 5-7 хвилин, зняти з плити, остудити.
  9. Якщо сироп вийшов рідкуватий, ще раз також проварити, але тільки після повного охолодження.
  10. Після останньої п’ятихвилинної варіння, гарячу масу розлити по стерилізованим баночках.
  11. Закатати, остудити, прибрати в льох або холодильник.

При бажанні в варення-п’ятихвилинку з полуниці з цілими ягодами можна додати різні спеції і прянощі.

Але краще дотримуватися класичного рецепта, посиливши смак і аромат, приготувавши цей десерт з суницею. Можна використовувати тільки її або разом з полуницею.

Полуничне протерте варення на зиму без варіння ягід

Ласощі по цій рецептурі можна подавати до чаю, додавати в випічку або просто є як солодке блюдо. Маса виходить ароматна, соковита, з багатим вітамінно-мінеральним складом.

Рецепт приготування варення з протертою полуниці включає продукти:

Смачна полуниця на зиму готується так:

  1. Ретельно перебрати полуничку. Видалити всі хвостики і листочки.
  2. Гарненько промити у великій ситі під холодною проточною водою. Робити це потрібно швидко, щоб ягідна маса не набрала води.
  3. Залишити на час, щоб рідина скла. Потім пересипати полуницю на бавовняну рушник, щоб трохи підсушити.
  4. Подрібнити масу блендером.
  5. Всипати цукровий пісок, перемішати.
  6. Залишити на 4-5 ч, щоб цукор повністю розчинився. При цьому кожні півгодини суміш перемішувати.
  7. Будь-яким зручним способом простерилізувати баночки.
  8. Розкласти масу по стерилізованим ємностей. Щільно закрутити кришки.
  9. Зберігати максимум року в погребі чи холодильнику.

Як зробити десерт із зелених ягід?

Це простий рецепт варення з недостиглої полуниці. Зазвичай з неї варять компоти, але якщо хочеться саме джему або повидла, можна ягоду заморозити. Зелена полуниця з цукром менш ароматна і смачна, ніж стигла. Зате її можна використовувати для пирогів, рулетів, булочок пиріжків.

Для приготування густого полуничного варення знадобляться недостиглі ягоди і цукровий пісок в співвідношенні 1: 1.

Як готувати варення:

  1. Ягоди промити, почистити, підсушити.
  2. Подрібнити блендером.
  3. Засипати цукровий пісок, перемішати.
  4. Розкласти по пластиковій тарі або зіп-пакетах для заморозки.
  5. Помістити в морозильну камеру.

Щоб приготувати смачну густе варення з полуниці з цілими ягодами або протертою масою, необов’язково його кілька годин варити. Вибирайте відповідний рецепт і робіть корисний десерт до холодів. Склад такого варення відрізняється високим вмістом вітамінів і мінералів. Більшість життєво важливих нутрієнтів зберігаються без тривалої теплової обробки.

Варення з полуниці без варіння

Звичайно варення з полуниці саме варять, попередньо змішавши ягоди з цукром. Це дуже смачно, але велика частина вітамінів руйнується. Є більш щадний спосіб заготівлі полуниць на зиму – без варіння. Ягоди в цьому випадку ретельно вимиваємо, дефектні екземпляри без жалю викидаємо, так як вони можу зіпсувати смак всієї заготовки. Зберігаємо готову полуницю в холодильнику.

Полуниця в морозилці в цукровому сиропі на зиму

Приготування десерту з цукром буде більш вдалим, оскільки після розморожування продукт зберігає свою свіжість і смакові якості, а ягоди придбають яскравий і насичений колір. Якщо заморожувати полуницю без цукру, ягоди стануть кислими і не перетворяться в чарівне ласощі.

Полуниця в сиропі без стерилізації на зиму

Полуниця по цьому рецепту виходить настільки ніжною і соковитою, що просто тане в роті! Ягода, заготовлена на зиму таким способом, абсолютно не схожа на варення: плоди залишаються цілими, зберігаючи свій неповторний смак і аромат.

Варення з полуниці без варіння через мясорубку

За смаковими якостями і текстурі варення з полуниці, подрібненої на м’ясорубку, відрізняється від сирого полуничного варення, приготованого з допомогою блендера. Воно виходить більш густим і з невеликими шматочками ягід. Варення добре зберігається в холодному місці протягом 6 місяців. Співвідношення полуниці і цукру потрібно взяти в пропорції 1:1,4. Для сирого варення бажано вибирати щільні і неушкоджені гниллю ягоди. В якості консерванту і підсилювача смаку до такого варення потрібно додати сік лимона.

Полуниця через мясорубку з цукром на зиму

Одним з варіантів заготовки на зиму полуниці з цукром як сирого варення буде подрібнення цієї ягоди на м’ясорубці. Воно виходить чимось середнім між протертою ягодою і подрібненої блендером. Текстура приготованого варення виходить більш густий. Для тривалого зберігання співвідношення полуниці і цукру береться 1:2.

Полуниця протерта з цукром без варіння на зиму

Полуниця, перетерта з цукром, як спосіб заготівлі на зиму цієї смачної і корисної ягоди, має ряд переваг у порівнянні з приготуванням полуничного варення. Він не вимагає багато часу, не змінює істотно аромат і смак ягоди і зберігається до 6 місяців просто в холодильнику. В середньому беруть рівне співвідношення кількості полуниці і цукру, але його можна змінити по своєму смаку. До цієї заготівлі додають трохи лимонної кислоти як хорошого консерванту.

Джем з полуниці без варіння на зиму

З різних рецептів приготування варення з полуниці самим простим і швидким є полуничний джем без варіння. Основа його – пропорція полуниці і цукру 1:1,5, а цукор одночасно є консервантом і згущувачем. Таке варення добре просочує коржі домашньої випічки, підходить для морсу або просто до чаю.

Полуниця з цукром без варіння в холодильнику на зиму

Цей спосіб заготівлі полуниць на зиму загальновизнано є самим простим і зручним, так як ягода довго зберігає смак і аромат свіжої полуниці, але тільки потрібен великий холодильник. Перетирають полуницю або картопляної товкачиком, або блендером, але в цьому випадку вона буде рідкою. Полуниця з цукром без варіння добре зберігається в холодильнику до 6 місяців.

Лісова полуниця, перетерта з цукром

Лісову суницю, або суницю, у великих кількостях не заготовляють, тільки як делікатес і ліки, адже багато її не збереш. Кращим способом зберігання цієї ягоди без втрати смаку та корисних властивостей є заморозка суниці, перетертої з цукром. Цукру багато не треба, лише для насолоди, інакше варення буде кислим.

Варення з полуниці без варіння

Хотіли б ви приготувати варення з полуниці, в якому зберігається смак свіжої полуниці, всі вітаміни і користь? Тоді використовуйте для приготування варення наш рецепт! Ягоди полуниці не піддаються термічній обробці, ви варите тільки сироп, з яким потім змішуєте ягоди.

Про автора

admin administrator