Все що потрібно знати про вирощування полуниці

Авторadmin

Все що потрібно знати про вирощування полуниці

Полуниця

Полуниця – це дуже поживний фрукт, багатий вітаміном С і потужними антиоксидантами. Дослідження показують, що полуниця має багато користі для здоров’я.

На основі доказів Ця стаття заснована на наукових доказах, написаних експертами та перевірених фактами. Ми дивимось на обидві сторони суперечки і прагнемо бути об’єктивними, неупередженими та чесними.

Останнє оновлення 28 грудень 2022 р. та останній огляд експерта 20 жовтень 2021 р.

Полуниця (Fragaria ananassa) виникла в Європі у 18 столітті.

Це гібрид двох видів полуниці з Північної Америки та Чилі.

Полуниця яскраво -червона, соковита і солодка.

Вони є чудовим джерелом вітаміну С і марганцю, а також містять пристойну кількість фолатів (вітамін В9) і калію.

Полуниця дуже багата антиоксидантами та рослинними сполуками, що може бути корисним для здоров’я серця та контролю цукру в крові.

Зазвичай їх споживають у сирому та свіжому вигляді, ці ягоди також можна використовувати у різноманітних джемах, желе та десертах.

Ця стаття розповість вам все, що вам потрібно знати про полуницю.

Факти харчування полуниці

Полуниця складається переважно з води (91%) та вуглеводів (7,7%). Вони містять лише незначну кількість жиру (0,3%) та білка (0,7%).

Поживні речовини в 100 унціях сирої полуниці містяться в 100 грамах:

Вуглеводи

Свіжа полуниця містить багато води, тому їх загальний вміст вуглеводів дуже низький – менше 8 грамів вуглеводів на 3,5 унції (100 грам).

Чистий вміст засвоюваних вуглеводів становить менше 6 грамів у тому ж розмірі порції.

Більшість вуглеводів цих ягід походить з простих цукрів – таких як глюкоза, фруктоза та сахароза – але вони також містять пристойну кількість клітковини.

Полуниця має показник глікемічного індексу (ГІ) 40, що є відносно низьким.

Це означає, що полуниця не повинна призводити до великих стрибків рівня цукру в крові і вважається безпечною для людей з діабетом.

Волокно

Волокно складає близько 26% вмісту вуглеводів полуниці.

Одна порція полуниці 3,5 унції (100 грамів) забезпечує 2 грами клітковини-як розчинної, так і нерозчинної.

Харчові волокна важливі для того, щоб годувати дружні бактерії в кишечнику і покращувати стан травлення. Вони також корисні для втрата ваги і може допомогти запобігти багатьом хворобам.

Резюме: Вуглеводи полуниці складаються переважно з клітковини та простих цукрів. Вони мають відносно низький ГІ і не повинні викликати значних стрибків рівня цукру в крові.

Вітаміни та мінерали

Найбільше вітамінів і мінералів у суниці:

  • Вітамін С. Полуниця є чудовим джерелом вітаміну С, антиоксиданту, необхідного для імунітету та здоров’я шкіри.
  • Марганець. Часто міститься у великих кількостях у цільнозернових, бобових, фруктах та овочах, цей мікроелемент важливий для багатьох процесів у вашому організмі.
  • Фолат (вітамін В9). Один з вітамінів групи В, фолат важливий для нормального росту тканин і функціонування клітин – і є основним для вагітних жінок та людей похилого віку.
  • Калій. Цей мінерал бере участь у багатьох важливих функціях організму, таких як регулювання артеріального тиску.

У меншій мірі полуниця також містить залізо, мідь, магній, фосфор та вітаміни В6, К та Е.

Для вас пропонується: Шовковиця: корисні факти та користь для здоров’я

Резюме: Полуниця є хорошим джерелом вітаміну С, марганцю, фолієвої кислоти (вітамін В9) та калію. Вони містять невелику кількість інших вітамінів і мінералів.

Інші рослинні сполуки полуниці

Полуниця багата антиоксидантами та корисними рослинними сполуками, у тому числі:

  • Пеларгонідин. Основний антоціан суниці, ця сполука відповідає за яскраво -червоний колір.
  • Елагінова кислота. Еллагінова кислота, що міститься у великій кількості в полуниці, є поліфенольним антиоксидантом, який може мати багато переваг для здоров’я.
  • Елагітанніни. Що стосується елагової кислоти, еллагітаніни перетворюються в елагову кислоту в кишечнику.
  • Проціанідини. Це антиоксиданти, які зазвичай зустрічаються в м’якоті і насінні полуниці і можуть мати корисний вплив на здоров’я.

Антоціани

У полуниці виявлено понад 25 різних антоціанів. Найбільш поширений пеларгонідин.

Антоціани відповідають за яскраве забарвлення плодів і квітів.

Зазвичай вони концентруються в шкірці фруктів, але ягоди – наприклад, полуниця – також мають тенденцію містити антоціани в м’якоті.

Вміст антоціану, як правило, пропорційний інтенсивності забарвлення, що значно збільшується у міру дозрівання плодів.

Продукти, багаті антоціанами, пов’язані з численними перевагами для здоров’я, особливо щодо здоров’я серця.

Елагітанніни та елагова кислота

Полуниця послідовно входить до числа основних джерел фенольних антиоксидантів – з рівнем у 2–11 разів більшим за інші фрукти.

Елагітанніни та елагова кислота складають значну частину цих антиоксидантів у полуниці.

Вони приділяли значну увагу і були пов’язані з численними перевагами для здоров’я. Це включає боротьбу з бактеріями та зниження ризику раку.

Основним еллагітанніном у полуниці є сангвіін Н-6.

Резюме: Полуниця містить велику кількість корисних рослинних сполук та антиоксидантів, таких як пеларгонідин, елагова кислота, еллагітанініни та проціанідини.

Користь полуниці для здоров’я

Вживання полуниці пов’язане зі зниженням ризику багатьох хронічних захворювань.

Полуниця може поліпшити здоров’я серця, знизити рівень цукру в крові та запобігти раку.

Здоров’я серця

Хвороби серця є найпоширенішою причиною смерті у всьому світі.

Дослідження виявили зв’язок між ягодами – або ягідними антоціанами – і поліпшенням здоров’я серця.

Великі спостережні дослідження, проведені серед тисяч людей, пов’язують споживання ягід з меншим ризиком смерті від серця.

Згідно з дослідженням серед людей середнього віку з добре відомими факторами ризику серцевих захворювань, ягоди можуть покращити рівень холестерину ЛПВЩ (хорошого), артеріального тиску та функції тромбоцитів.

Полуниця також може:

  • поліпшити антиоксидантний статус крові
  • зниження окисного стресу
  • зменшити запалення
  • поліпшити роботу судин
  • поліпшити ліпідний профіль крові
  • зменшують шкідливе окислення поганого холестерину ЛПНЩ

Інтенсивно вивчали вплив сублімованих суничних добавок на цукровий діабет 2 типу або метаболічний синдром-переважно у людей з надмірною вагою або ожирінням.

Після 4–12 тижнів прийому добавок учасники відчули значне зниження кількох основних факторів ризику, включаючи LDL (поганий) холестерин, маркери запалення та окислені частинки LDL.

Регуляція рівня цукру в крові

Коли вуглеводи перетравлюються, ваше тіло розщеплює їх на прості цукри і виділяє їх у кров.

Потім ваше тіло починає виділяти інсулін, який повідомляє вашим клітинам забирати цукор з вашого кровотоку і використовувати його для палива або зберігання.

Дисбаланс у регуляції цукру в крові та дієтах з високим вмістом цукру пов’язані з підвищеним ризиком ожиріння, діабету 2 типу та серцевих захворювань.

Здається, що полуниця уповільнює засвоєння глюкози і зменшує стрибки глюкози та інсуліну після їжі, багатої вуглеводами, порівняно з їжею, багатою вуглеводами без полуниці.

Таким чином, полуниця може бути особливо корисною для профілактики метаболічного синдрому та діабету 2 типу.

Профілактика раку

Рак – це захворювання, що характеризується неконтрольованим зростанням аномальних клітин.

Формування та прогресування раку часто пов’язані з окислювальним стресом та хронічним запаленням.

Кілька досліджень показують, що ягоди можуть допомогти запобігти кільком типам раку завдяки їх здатності боротися з окислювальним стресом та запаленням.

Було показано, що полуниця пригнічує утворення пухлин у тварин з раком рота та в клітинах раку печінки людини.

Захисні ефекти полуниці можуть бути обумовлені елаговою кислотою та еллагітанінінами, які, як було показано, зупиняють ріст ракових клітин.

Потрібні додаткові дослідження на людях, щоб покращити розуміння впливу полуниці на рак, перш ніж можна буде зробити будь -які тверді висновки.

Резюме: Полуниця може зменшити ризик серцевих захворювань та раку, а також допомогти регулювати рівень цукру в крові.

Побічна дія полуниці

Полуниця зазвичай добре переноситься, але алергія зустрічається досить часто-особливо у маленьких дітей.

Полуниця містить білок, який може викликати симптоми у людей, чутливих до пилку берези або яблука — стан, відомий як харчова алергія на пилок.

Загальні симптоми включають свербіж або поколювання в роті, кропив’янку, головні болі та набряки губ, обличчя, язика або горла, а також проблеми з диханням у важких випадках.

Вважається, що білок, що викликає алергію, пов’язаний з антоціанами полуниці. Безбарвна, біла полуниця зазвичай добре переноситься людьми, які в іншому випадку мали б алергію.

Крім того, полуниця містить гойтрогени, які можуть перешкоджати роботі щитовидної залози у людей з проблемами щитовидної залози.

Резюме: Алергія на полуницю досить поширена, особливо серед дітей. Особи, чутливі до пилку берези або яблук, можуть відчувати симптоми після вживання полуниці.

Резюме

Полуниця має низький вміст калорій, смачно, і здорово.

Вони є хорошим джерелом багатьох вітамінів, мінералів та рослинних сполук – деякі з них мають потужну користь для здоров’я.

Користь для здоров’я включає зниження холестерину, кров’яний тиск, запалення та окислювальний стрес.

Крім того, ці ягоди можуть допомогти запобігти різким стрибкам рівня цукру в крові та інсуліну.

Полуниця – чудове доповнення до здорового харчування.

Більше статей, які можуть вам сподобатися

Люди, які читають “Полуниця: факти харчування та користь для здоров’я”, також люблять такі статті:

Догляд за полуницею весною: підвищуємо врожайність з ЯРОСом

Полуниця – це улюблена ягода багатьох садівників. Вона має чудовий смак та аромат, і водночас не потребує особливого догляду. Однак, щоб отримати хороший урожай, потрібно дотримуватись деяких правил. Отже, як доглядати за полуницею восени .

Полуниця: вирощування та догляд

Перш ніж розповісти як доглядати за полуницею весною , слід розуміти, що полуниця – це рослина, яка любить тепло та світло. Навесні вона починає прокидатися після зимової сплячки і потребує особливого догляду. Розповідаємо, все що потрібно знати про догляд за полуницею ранньою весною .

Як доглядати полуницю після зими

Весною, коли сніг розтане і земля починає прогріватися, потрібно прибрати укриття з полуниці. Також слід позбутися торішньої мульчі та прибрати грядку. Перед початком вегетації необхідно надати форму кущам. Видаліть все сухе та пошкоджене листя, а також зрізайте всі відмерлі або засохлі пагони. Залишіть тільки здорові та сильні пагони, вони стануть основою майбутнього врожаю.

Підживлення полуниці весною

Навесні полуниця потребує поживних речовин для швидкого зростання. Тому в період бурхливого росту рослин слід підживлювати їх комплексними добривами. Ми рекомендуємо використовувати добриво ЯРОС.Препарат містить усі необхідні макро- та мікроелементи – азот, фосфор, калій, магній, залізо, марганець та інші елементи, необхідні для здоров’я та росту полуниці. Препарат містить всі речовини, які сприяють розвитку коренів, збільшенню зеленої маси та формуванню ягід. Підживлення полуниці ранньою весною краще проводити за допомогою добрива ЯРОС, воно допоможе покращити смак та якість ягід, а також збільшити врожайність. Зверніть увагу, що ЯРОС є екологічно чистим добривом, тож вміст нітратів у ваших ягодах буде в нормі. Норма внесення ЯРОСу – 25-30 мл препарату на 10 літрів води. На один дорослий кущ потрібно використати близько 1 одного літра робочого розчину. Оскільки ґрунт ранньою весною зазвичай вологий, то додатково поливати полуницю не треба.

Вносити ЯРОС можна на різних етапах росту та розвитку ягоди, але підгодовувати по сухому субстрату не можна, попередньо потрібно полити полуницю або підживлювати після дощу.

Також варто згадати про те, як правильно доглядати за полуницею восени . Рекомендовано внести добриво ЯРОС, в жодному разі не потрібно додавати азотні добрива, адже вони стимулюють ріст, шо точно не потрібно напередодні зими.

Полив полуниці

Навесні поливати полуницю потрібно не так часто, як у літній період, але все ж таки необхідно. Поливайте рослини, коли земля починає висихати. При цьому не допускайте перезволоження ґрунту, щоб не створювати сприятливих умов розвитку грибкових захворювань. Про характерні симптоми та способи боротьби, якщо є хвороби та шкідники полуниці, розповімо нижче.

Тепер ви знаєте, як доглядати полуницю ранньою весною. Тепер ми розповімо, як розмножувати полуницю.

Щодо вирощування полуниці в теплиці відбувається приблизно за тим самим принципом. Виняток, розпочинати роботи потрібно на початку березня, а не після того, як розтає сніг.

Як правильно розмножувати полуницю

Що стосується того, як правильно розмножувати полуницю, і то існує кілька способів. Один з найпопулярніших — розмноження вусами чи живцями.А ось розводять полуницю з насіння зазвичай досвідчені садівники, які купили смачні ягоди влітку і не знають назву сорту. Розмноження насінням – найскладніше з усіх способів.

Ми розповімо, як правильно розмножувати полуницю вусами та живцями.

Як розмножувати полуницю вусами

Вирощування полуниця в домашніх умовах чи промислових масштабах передбачає розмноження за допомогою вус. Це відбувається за такою схемою:

  • виберіть здоровий і сильний кущ полуниці;
  • знайдіть у рослини вуса – це довгі тонкі стебла з маленькими листочками;
  • підготуйте ґрунт у місці, де буде новий кущ полуниці. Розпушити землю і додайте добрива;
  • оберіть кілька здорових і сильних вусів і помістіть їх у лунки, які зробили у підготовленій землі;
  • регулярно поливайте та прибирайте бур’яни;

Після кількох тижнів вуса почнуть приживатися, то ви отримаєте нові рослини.

Як розмножувати полуницю живцями

Для розмноження полуниці в такий спосіб, дійте за інструкцією.

  • Підготуйте живці полуниці. Живці повинні бути здоровими, без ознак хвороб та комах.
  • Підготуйте ґрунт. Виберіть сонячне місце, де рослини не затінюватимуться. Розпушуйте землю на глибину близько 30 см і додайте добриво ЯРОС.
  • Підготуйте отвори. Зробіть лунки глибиною близько 10 см і розташуйте їх на відстані 20-30 см один від одного.
  • Посадіть живці. Вставте живці в посадкові лунки і присипати землею, залишивши над землею верхівку живця.
  • Поливати рослини після посадки і тримайте вологий грунт протягом декількох тижнів. У воду краще додати добрива ЯРОС із розрахунку 25 мл на 10 літрів води.
  • Видалить квітконоси в перший рік зростання. Це допоможе зміцнити рослину та забезпечити гарний урожай наступного року.

Як бачите, все дуже просто. Далі поговоримо про хвороби полуниці та їх лікування.

Шкідники та хвороби полуниці

Ми розібралися, як правильно доглядати полуницю весною і розмножувати її.Але навіть у недбайливого дачника можуть розвиватися вірусні або бактеріальні хвороби полуниці. Хвороби полуниці та боротьба з ними — ще те випробування. Коротко розповідаємо про всі хвороби полуниці та шкідників, з якими найчастіше стикаються садівники.

Бактеріальні та вірусні хвороби полуниці та чим лікувати їх

Нижче ми коротко розповімо про найпоширеніші проблеми, з якими стикаються ті, хто вирощує полуницю.

  • Воскова міль. Це бактеріальна хвороба, яка вражає коріння, стебла та листя полуниці. Вона проявляється прогниванням коренів, зморщеним листям і темно-коричневими плямами на стеблах і листі. Щоб врятувати полуницю, потрібно знищити заражені рослини, а візуально здорові обробити спеціальними препаратами.
  • Рак стебла. Це також бактеріальна хвороба, яка вражає стебла та плоди полуниці. Симптоми включають пухлини на стеблах та плодах, які зрештою можуть знищити рослину. Щоб уникнути раку стебла, слід регулярно видаляти уражені рослини та обробляти здорові рослини відповідними засобами захисту рослин.
  • Біла пліснява. Це грибкова хвороба, яка проявляється білим нальотом на листі та плодах полуниці. Щоб уникнути білої плісняви, слід забезпечувати хорошу вентиляцію та зменшити кількість води на листі та плодах полуниці. Лікувати білу плісняву можна за допомогою фунгіцидів.
  • Сіра гнилизна. Це ще одна грибкова хвороба, яка проявляється сіруватим нальотом на плодах полуниці. Щоб уникнути сірої гнилі, слід збирати врожай до повної зрілості та обробляти рослини фунгіцидами для лікування.
  • Хлороз. Це не зовсім хвороба, але часта проблема, яка проявляється жовтизною листя і повільним зростанням рослин. Причиною хлорозу може бути нестача заліза, магнію та інших мікроелементів. Найчастіше виправити ситуацію допоможе внесення комплексного добрива, наприклад, ЯРОСа.

Хвороби ягід полуниці можуть знищити весь урожай. Але не варто списувати із рахунком шкідників. Вони не менш поширені та небезпечні.

Поширені шкідники полуниці та способи боротьби з ними

Ось кілька найбільш шкідників, які найчастіше атакують грядки полуниці.

  • Кліщі. Вони можуть атакувати листя та плоди полуниці, викликаючи жовтизну, плямистість та зменшення врожайності.
  • Нематоди. Ці мініатюрні черв’яки, які можуть атакувати коріння полуниці, викликаючи в’янення рослин та зниження врожайності.
  • Мурахи. Вони не завдають прямої шкоди рослинам, але можуть пошкоджувати плоди, коли намагаються дістатися солодкого соку полуниці.
  • Кореневі черв’яки: Ці комахи атакують коріння полуниці, через що рослини в’януть, а врожайність знижується.
  • Жук-вогнівка: Ці жуки атакують листя та квіти полуниці, що може призвести до зменшення врожайності та навіть загибелі рослини.

Для боротьби зі шкідниками полуниці слід використовувати пестициди. Також важливо стежити за станом рослин, щоб своєчасно виявляти і усувати проблеми.

Також ми рекомендуємо регулярно вносити добриво ЯРОС, у такому разі у ваших кущів полуниці буде міцний імунітет і вони будуть більш стійкими до хвороб та шкідників. Якщо на вашій ділянці хвороби полуниці, лікування ЯРОСом не дасть результату. Потрібно застосовувати спеціалізовані засоби захисту рослин, а ЯРОС допоможе кущам, що вижили, впоратися з наслідками хвороби.

Пересадка полуниці: що потрібно знати

Всі, хто вирощує на своїй ділянці цю ароматну ягоду, цікавиться, коли пересадка полуниці буде найбільш ефективною. Пересаджування полуниці вусами або розмноження цілком зрозумілі процедури, про це ми говорили вище. А ось пересадка дорослих кущів полуниці може викликати запитання.Ми намагатимемося розповісти, як пересаджувати ягоди, і коли це робити найкраще.

  • Полуницю можна пересаджувати в різну пору року, залежно від мети та умов, але найкращий час для пересадки – це весна та початок осені. Пересадка полуниці навесні на нове місце вважається найкращою, оскільки рослини активно починають рости, а в грунті ще достатньо вологи, що знижує ризик пересихання рослини. Восени ж після збирання врожаю полуниця може бути пересаджена для підготовки до зими.
  • Весняна пересадка полуниці зазвичай відбувається у березні-квітні, коли ґрунт починає прогріватися. Пересадка полуниці у березні дозволяє рослині швидко адаптуватися до нових умов та розпочати активне зростання.
  • Догляд за полуницею восени передбачає пересадку в серпні-вересні після закінчення збирання врожаю. Це може допомогти рослині підготуватися до зими та відновитися від стресу після врожаю. Також можливе пересадження полуниці в серпні. У цей час урожай вже зібраний, а рослина перебуває у стані спокою.

У будь-якому випадку, перед пересадкою полуниці важливо переконатися, що грунт підготовлений для нових рослин, забезпечений достатньою кількістю вологи та поживними речовинами, і що рослина не зазнає стресу під час пересадки.

Щоб кущі полуниці швидше адаптувалися, рекомендовано вносити добриво ЯРОС. Препарат забезпечить рослини всім необхідним та знизить рівень стресу за зміни умов. До того ж це добриво є універсальним препаратом і його можна застосовувати весь рік на всіх етапах розвитку полуниці і не тільки для неї.Замовте ЯРОС прямо зараз, і отримайте PDF інструкцію з рекомендаціями щодо використання добрива.

Про автора

admin administrator