Зміст:
Танутиме в роті: як замаринувати м’ясо для запікання
Навіть якщо ви придбаєте якісне та дороге м’ясо, це зовсім не означає, що після приготування воно залишатиметься м’яким і соковитим. Для цього його потрібно правильно маринувати. Як замаринувати м’ясо для запікання в духовці? ТСН.ua розповідає про три способи.
Спосіб перший: молоко з цукром
Щоб приготувати такий маринад, вам знадобляться:
- 2 склянки молока 3,2% жирності;
- пара зубчиків часнику;
- 4 столові ложки цукру;
- сіль та перець за смаком.
М’ясо наріжте шматочками, натріть сіллю та часником, потім залийте кип’яченим молоком з цукром. Напій попередньо потрібно охолодити.
Маринувати продукт — не менше 3 годин.
Спосіб другий: винний оцет та цибулина
Як замаринувати м’ясо для запікання, щоб було м’яким? У вашому холодильнику повинні бути такі продукти:
- 50 мл винного оцту;
- 1 цибулина;
- кілька зубчиків часнику;
- сіль та перець за смаком.
Найкраще такий маринад підходить для яловичини, але її потрібно тримати в ньому цілу ніч. Якщо у вас немає часу, виділіть хоча б три години.
Спосіб третій: харчова сода
Для цього рецепту маринада вам потрібно буде приготувати лише харчову соду і лимонний сік. А весь процес займає усього 15 хвилин. Тому такий варіант ідеальний, якщо ви не знаєте, як замаринувати м’ясо максимально швидко.
Соду розмішайте у воді, а потім залийте розчином м’ясо. Через кілька хвилин дістаньте, потримайте у лимонному соці та дайте висохнути. Тепер можете переходити до приготування.
Маринади для м’яса – 3 лайфхаки та секрети
А це означає, що настав час дізнатися, які хімічні процеси відбуваються всередині головного атрибуту bbq — м’ясі!
У новому огляді читайте, що роблять різні маринади з м’ясом і як перетворити агресивного ворога м’яса —кислоту — в помічника.
Як зробити м’ясо м’яким та соковитим?
Важливою частиною процесу приготування є маринад. Саме від нього залежить, як м’ясо розкриє свої смакові риси.
Тому необхідно з особливою увагою підійти до його вибору і знати лише пару моментів, як працюють елементи, що містять маринад, як правильно з ними працювати, щоб маринад нам не “підклав свиню”.
🍋лимонний сік, 🍷вино, 🍅помідори
У приготуванні їжі важливу роль відіграє процес денатурації білків м’яса (зміна структури білка), що робить м’ясо більш засвоюваним і процес приготування прискорюється.⠀
❗️Кислі маринади проникають у м’ясо дуже повільно, тому в першу чергу згортаються білки, які знаходяться на поверхні, що спричиняє витіснення м’ясного соку.
☝🏻Отже, агресивна кислота може зробити ваше м’ясо сухішим і менш соковитим 🙁
✅ Вирішення цієї проблеми – введення маринаду всередину за допомогою кухарського або звичайного шприца
🍍Ананас,🥝ківі, папайя або інжир
Деякі сирі овочі містять ферменти протеази, які розм’якшують м’ясо, а цей процес дуже схожий на «старіння м’яса».
🥩 Волокна м’язів і сполучної тканини (колагену) розм’якшуються, що робить м’ясо сірішим жорстким. ❗️Ці ферменти працюють досить повільно, але при температурі 60-70С активуються дуже швидко. Тому мають найбільший вплив на м’ясо на початку приготування ❗️⠀
🔘 Подібного роду маринади проникають у м’ясо ще довше, ніж кислоти, тому зовні вам може здатися 👀 що м’ясо вже дуже м’яке, а всередині при цьому воно залишається жорстким.
✅ Уникнути подібної візуальної помилки можна за допомогою знову-таки введення цих ферментів углиб м’яса 🚑
🥛Кефір, 🍼 молоко, 🍶йогурт
Ці продукти не містять агресивного кислого середовища, а отже не так сильно роблять жорсткішою зовнішню частину м’яса 🥩
Кальцій у молочних продуктах активує ферменти в м’ясі, які й розщеплюють білки.
✔️Цей процес дуже схожий на процес «старіння» м’яса.
(Про нього ми розповідаємо на курсі, тема нереально класна!)
❗️Замаринувавши м’ясо в йогурті або кефірі і залишивши його там на 3-4 години – будьте впевнені в тому, що м’ясо дійсно буде м’яким, а сік нікуди не піде, адже ми вже знаємо чому він залишає м’ясо!
Про автора