Як їсти оселедця

Авторadmin

Як їсти оселедця

Козацька риба: чим корисний і шкідливий оселедець, і як смачно його приготувати

Користь оселедця – одна з багатьох причин частіше їсти цю смачну рибу.

Козацька риба оселедець – це королева всіх риб в Україні. Українці дуже люблять і поважають цю рибу, без солоного оселедця і салату “шуба” не обходиться жодне свято. УНІАН розповість, чим корисний оселедець, кому він може нашкодити, і як його можна смачно приготувати.

Користь оселедця для здоров’я

Оселедець – досить жирна риба, але також багата білком, насиченими кислотами, вітамінами групи B, а також залізом, фтором, калієм і фосфором. Оселедець багатий вітаміном D, який корисний для кісток і нирок.

Жирні кислоти в складі оселедця незамінні в профілактиці хвороб мозку, серця і судин. Вони активізують розумовий процес і покращують роботу мозку, тому оселедець корисно їсти перед навчанням. Омега-3 жири дуже корисні для вагітних жінок.

Оселедець багатий корисним риб’ячим жиром, який знижує рівень холестерину в крові. Також оселедцевий жир знижує ризик виникнення діабету другого типу. Антиоксиданти в складі оселедця корисні для імунітету.

Шкода оселедця

Варена або запечена риба навряд чи принесе шкоду, а ось солоним оселедцем зловживати не варто. Сіль може викликати набряки і затримувати рідину, через що підвищується тиск, підвищується навантаження на серце. Солоний оселедець не рекомендується їсти людям з гіпертонією і хворобами нирок.

Оселедець не можна їсти годуючим жінкам, оскільки вона є сильним алергеном і може нашкодити дитині. Крім того, солона риба може впливати на смак грудного молока.

Як смачно приготувати оселедець

Запекти

Запечений в духовці оселедець дуже ніжний на смак і менш калорійний. Перед запіканням рибу потрошать і солять, а також змащують зверху і зсередини спеціями. Рибу викладають зверху на нарізані овочі або часточки лимона. Запікають у фользі 40 хвилин при 180º.

Посмажити

Свіжу оселедець рекомендуємо посмажити – це дуже ніжний делікатес. Смажиться оселедець дуже швидко. Якщо хочете приготувати його з овочами, то додавайте в сковороду рибу наприкінці, коли овочі майже готові. Перед смаженням шматочки оселедця можна вмочити в яєчному клярі.

Здрібнити

З оселедця можна приготувати смачний форшмак – закуску з подрібненої риби, яку мажуть на хліб. Оселедцевий форшмак – дуже популярна страва в Одесі, ситна і з легкою кислинкою. Для приготування закуски вам знадобляться:

  • філе солоного оселедця – 100 г;
  • кисле яблуко – 50 г;
  • молоко – 40 г;
  • цибуля – 20 г;
  • білий хліб – 20 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • зелена цибуля – 3 пера.

Яйця відваріть круто і відокремте білок. Жовток вам не потрібен. З хліба виберіть м’якоть і замочіть в молоці. З оселедцевого філе виберіть всі кісточки. Всі інгредієнти пропустіть через м’ясорубку 2-3 рази, поки форшмак не стане однорідним. Посоліть і поперчіть за смаком.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як замаринувати оселедець вдома: 4 смачні ідеї

Чотири ідеї маринованого оселедця від дослідниці галицької кухні й авторки гастрономічного блоґу «Пані Стефа» Маріанни Душар.

Зазвичай я намагаюся купувати бочковий оселедець з головами, ікрою чи молоками. Таку рибку можна замаринувати на свій смак і є безліч смачних способів. Коли вибираєте бочкові оселедці, звертайте увагу на пружність рибин, чи немає дивних плям і також на запах — не має бути неприємної нотки.

Маріанна Душар

SHUBA радо й охоче ділиться рецептами маринованого оселедця від Маріанни — маємо цілих чотири варіанти для вас.

Оселедець в оцтовій заправі

Три-чотири оселедці вительбушити, відрізати голови, зняти шкіру і відділити філе від хребта, вийняти кістки. Зварити маринад із води, оцту, солі, цукру, кількох горошин пахучого і гострого перців і лаврого листочка. Цибулю порізати кільцями і перекласти нею оселедець в банці. Охолодженим маринадом залити оселедці, залишити в холодильнику хоча б на добу. Такий оселедець виходить пряний, квасненький і дуже смачний.

Оселедець в олії з журавлиною

Цибульку порізати кільцями, посолити, поцукрувати, скропити оцтом і пом’яти пальцями. Філе оселедця порізати порційними шматочками, перемішати з цибулькою, додати журавлини і заправити олією. Дуже смачний спосіб, якщо ви любите неквасну рибку в олії.

Оселедець з журавлиною / © Depositphotos

Оселедець на яблуковій подушці

Квасні яблука почистити і потерти на грубій терці. Цибульку порізати в дрібну костку, посолити, скропити цитриновим соком, змішати з яблуками. Вимішати з 1-2 ложками доброї густої сметани. Викласти на таріль. Замаринований вищезазначеним способом оселедець порізати порційними шматочками і викласти поверх салатки. Прикрасити кропом.

Оселедець у цитриново-розмариновій заправі

Цей спосіб добрий тоді, якщо в оселедцях знайшлися молоки або ікра. Розтерти в блендері молоки або ікру, сік з 1-2 цитрин і трошки цедри, кілька голочок розмарину, чайну ложечку цукру, трішки солі (залежно від соленості самої риби). Заправа має бути в міру квасненька і має відчуватися солодкість і розмарин. Приготувати філе оселедця як зазвичай і залити заправою на добу.

Рецепт форшмаку з оселедця – смачна закуска –

Фаршмак – легка закуска з оселедця, яку в єврейській кухні подають холодною, а у швецькій й німецькій – гарячою.

Найсмачніше форшмак смакує на хрустких грінках з чорного хліба, також його подають до гарячої картоплі. Гайда готувати разом зі Смачно 24!

Інгредієнти

  • Білий хліб 70 г
  • Лимонний сік 1 ч. л.
  • Цибуля ріпчаста 100 г
  • Оселедець 400 г
  • Вершкове масло 20 г
  • Яблука 100 г
  • Яйце 4-5 шт.

Рецепт приготування

Ретельно миємо яйця та відварюємо до готовності в підсоленій воді, чистимо від шкарлупи та охолоджуємо.

З білого хліба зріжте тверду шкірочку, а м’якуш замочіть у кип’яченій воді.

Яблуко натріть на дрібній тертці, цибульку наріжте дрібним кубиком.

Філе оселедця наріжте дрібними шматочками. Хліб відіжміть від води та з’єднайте зі всіма нарізаними інгредієнтами та яйцями – пропустіть їх через м’ясорубку.

У мисці вимішайте готову масу з вершковим маслом, лимонним соком, додайте спецій на ваш смак. Подавайте холодну закуску з оселедця на грінках або до гарячої картоплі. Смачного!

Про автора

admin administrator