Як обробити цибулю порей

Авторadmin

Як обробити цибулю порей

Цікаві факти про цибулю-порей, про які ви можете не знати

Якщо приготування цибулі-порею не входить у ваші традиційні звички на кухні — придивіться до цієї рослини, можливо, вона допоможе створити нові цікаві страви.

Чим цибуля-порей відрізняється від зеленої цибулі

Ви можете випадково переплутати цибулю-порей і зелену цибулю, але це зовсім інша рослина з того ж роду.

По-перше, цибуля-порей значно більша за зелену цибулю. У неї ширше і щільніше листя, інший смак і використання. Зелена цибуля має видиму цибулину на денці, чого немає в цибулі-порею. Листя цибулі-порею волокнисте й товсте, тоді як у зеленої цибулі тонке, вузьке та пористе.

Корисність цибулі-порею

Цибуля-порей має дуже високий вміст вітамінів А і К і є хорошим джерелом вітаміну B-6, фолієвої кислоти, заліза, кальцію та марганцю.

Рослина також містить багато клітковини й антиоксидантних речовин і мало калорій, вона є легким сечогінним засобом.

Загалом цибулю рекомендують вживати для покращення роботи серцево-судинної системи і як засіб від запалення будь-якого характеру.

Який смак має цибуля-порей

Після приготування на плиті або в духовці, цибуля матиме ніжну консистенцію й солодкий присмак.

Що приготувати із цибулею-пореєм

Зі смаженої цибулі-порею виходить надзивчайно смачний гарнір для м’ясних страв, вона чудово відтіняє смак овочів у супі, а також може бути використана як «сорочка» для скумбрії при запіканні.

Треба додати, що з пореєм готують славетний цибулевий суп родом з французької кухні. Рекомендуємо чудовий рецепт цибулевого супу від шефа Гордона Рамзі.

У деяких індонезійських країнах існує повір’я, що перевезення цибулі-порею на човні неодмінно призведе до нещастя.

Курйозний факт

Цікаві факти про цибулю-порей

  • Цибуля-порей — це певною мірою листові їстівні овочі, які, як вважають, виникли в деяких частинах Середземноморського регіону. Їх культивували тисячі років.
  • Ботанічна класифікація цибулі-порею — дворічна трав’яниста рослина з роду Allium, родини цибулевих.
  • Цибуля-порей здебільшого зеленого кольору з великими пласким листям, яке починає рости з центру, одне навколо іншого. Листя утворює товсте стебло біля основи, яке забарвлене в білий колір. Щоб виростити високі й великі стебла, рослину зазвичай вирощують у борознах, підгортаючи в ході росту.
  • Цибуля-порей глибоко вкорінена у валлійській культурі. Існують легенди про валлійських солдатів, які носили овоч у своїх капелюхах, щоб відрізнити своїх від ворожих солдат саксів, 640 року нашої ери.
  • Цибуля-порей зазвичай має діаметр від 2,5 до 6 см і може досягати 1,5 м заввишки, хоча, під час продажу в магазині чи на ринку, верхівки зазвичай обрізають і викидають, зменшуючи розмір рослини приблизно до 60 сантиметрів або й менше.

Цибуля-порей: вирощування, посадка і догляд у відкритому грунті

  • В чому особливості цибулі-порею?
  • Як вибрати насіння?

Цибуля-порей також називається Перловим цибулею. Це дворічна рослина з величезною кількістю корисних речовин у складі. Однак виростити його не завжди буває просто. Деякі городники нарікають на те, що за ним важко доглядати, а іншим навіть невеликих паростків не вдається отримати! Як виростити цибулю порей на дачній ділянці буде докладно описано нижче в статті.

В чому особливості цибулі-порею?

Цибуля-порей не просто так завоював натовп шанувальників по всьому світу. Це не просто красивий або незвичайний овоч – він також і неймовірно корисний! Рослина відрізняється великою кількістю кальцію, заліза, фосфору, сірки, магнію, калію в складі. У ньому також є вітамін C, PP, B1, B2, A.

Цибуля-порей неймовірно корисний!

По своїй популярності іон поступається лише репчатому цибулі і часнику. Його можна смажити, тушкувати, варити, їсти в сирому вигляді, і зберігати усіма можливими методами. Ще в Стародавньому Римі його називали овочем богатирів. А сьогодні нерідко використовують не тільки в кулінарії, але також в косметології і народній медицині.

Як вибрати насіння?

Насіння цибулі-порею може бути важко знайти, так як не у всіх регіонах і країнах він вирощується у великих кількостях, так і насіння нерідко продають підроблені. На різних форумах можна знайти інформацію про те, що на упаковці намальований цибулю-порей, але виріс простий пір’яний. Зрозуміло, така неприємність лише засмучує господаря, який сподівався на інший результат, але і такий досвід не буде зайвим.

Щоб отримати дійсно цибулю-порей, а не будь-який інший вид корисного овоча, варто купувати хороші, сертифіковане насіння в садівничих магазинах або в розсадниках. В ідеалі насіння повинні бути місцевими, тобто отриманими при вирощуванні рослини в місцевих теплицях і розсадниках, так як заморський посівний матеріал може довго приживатися до нового клімату.

Потрібно робити розсаду?

Щоб виростити дійсно хороший цибулю-порей, варто потрудитися зробити розсаду заздалегідь, інакше врожай буде дозрівати дуже довго.

Щоб виростити дійсно хороший цибулю-порей, варто потрудитися зробити розсаду заздалегідь

Перед тим як висівати насіння варто замочити у воді або в розчині стимулятора росту хоча б на півгодини. Висівати цибулю-порей необхідно в кінці лютого в квіткові горщики діаметром не менше 15 див. В горщиках повинна бути родюча земля, а на дні ємностей зобов’язані бути дірочки для стоку води, так як надлишок вологи цього луку лише нашкодить.

Земля насипається на 2/3 у горщик, потім змочується, кладеться насіння, присипається на 2 см землею і горщик накривається плівкою. Так потрібно проробити з усіма насінням і горщиками. Висівати можна по одному або по кілька насіння в горщик, але варто відзначити, що чим більше насіння в горщику, тим важче буде провести пересадку паростків на постійне місце.

Кожні 2-3 дні землю потрібно змочувати водою. А коли з’являться сходи варто прибрати пакети і виставити розсаду на підвіконня. Якщо на вікні дуже холодно, можна підкласти пінопласт під горщики. На балкони і лоджії рекомендується виносити розсаду тільки тоді, коли там встановиться температура до +5 градусів за Цельсієм і більше.

Як садити цибулю-порей?

Садити культуру можна на будь-якому грунті, але найкраще цибулі-порею підходять суглинки. Кращими попередниками є огірки, бобові, картопля і капуста. Час посадки у теплицю припадає на початок квітня, а у відкритий грунт на середину або кінець квітня.

Садіння цибулі-порею з равлики у відкритий грунт

Для садіння цибулі-порею на постійне місце потрібно добре розпушити грунт на грядці, зробити зручні для пересадки ямки або канавки глибиною 15-16 див. На дно викладається перегній і зола, добре змішується з грунтом і поливається. Потім з горщика V-образно викопуються паростки і садять в землю. Відстань між окремими відгалуженнями повинно бути 8-10 см, а між рядами – 45-50 див.

Після посадки потрібно прикрити розсаду білим агроволокном або плівкою і залишити до того, як на вулиці встановиться хороша, тепла погода – +15 градусів і більше.

В якому догляді потребує культура?

Догляд за цибулею-пореєм не такий, як за ріпчастою або будь-яким іншим. Коли рослина вдариться в зростання, а це відбувається не зразу, потрібно поступово підсипати до стовбурів грунт. Чим довше рослина набирається зростання, тим вище повинна бути гірка. Тільки тоді можна отримати досить довгу белесую ніжку цибулі-порею. Якщо землю не підсипати, то цибулю-порей буде зеленим, а найсмачніша світла частина буде малою. Та й смак у такого овочу набагато гірше.

Поливати його потрібно помірно. На квадратний метр зазвичай йде до 20 літрів води, але поливи проводять не частіше ніж раз в 4-5 днів. Бур’яни потрібно прибирати весь час, щоб вони не псували урожай і не тягнули із землі корисні речовини. За весь сезон можна 3-4 рази підживити рослина мінеральними або органічними речовинами. Тільки вносити свіжий гній або пташиний послід не варто – вони зіпсують смак цибулі-порею.

Способи зберегти довгу белесую ніжку цибулі-порею

Можна провести мульчування міжрядь, хоча це і не обов’язково, але даний метод утримує вологу в землі. В якості мульчі можна використовувати суху траву, торф або бадилля окультурених рослин.

Збір і зберігання врожаю

Незважаючи на те, що цибуля-порей дворічна рослина, залишати його на 2 рік, як правило, не має сенсу. У перший рік огородник отримує смачний плід, на другий можна зібрати насіння. Однак фахівці вважають, що насіння можливо збирати виключно в південних регіонах, а в середніх і північних вони не з’являються.

Для повного дозрівання цибулі-порею потрібно в середньому 6-7 місяців, хоча вживають його вже після п’ятого. Збирають урожай у різний час, коли ніжка досягне потрібних городникові розмірів, аж до глибокої осені. Товарними вважаються плодоніжки з діаметром 1,5 см і більше, але їсти цибулю-порей можна і раніше.

Збір і зберігання врожаю цибулі-порею

Щоб дістати рослину його підкопують лопатою і витягують за зелений чубчик. Після збору урожай потрібно покласти на зберігання. Для цього підійде підвал з вологістю 80-90% і температурою від 0 до +1 градуса. Цибуля-порей очищають від пошкоджених листків, підрізають коріння, а потім складають вертикально в ящики і присипають землею так, щоб зелені пір’я було видно. Крім зберігання в свіжому вигляді, цибулю можна висушити в духовці або порізати і заморозити в морозильній камері.

Про автора

admin administrator