Як правильно варити заморожені опеньки

Авторadmin

Як правильно варити заморожені опеньки

Як і скільки варити опеньки (заморожені або свіжі)?

Багато новачків і досвідчених грибників люблять збирати гриби опеньки восени і готувати з них супи, варити, смажити, маринувати або робити заготовки на зиму, тому в цьому огляді розглянемо, скільки часу і як правильно варити гриби опеньки (свіжі та заморожені), а також, як підготувати свіжі гриби до варіння після збору в лісі або покупки.

Скільки часу варити опеньки?

Час варіння опеньків залежить від того, свіжі або заморожені гриби (заздалегідь почищені і проварені заготовки), а також для яких цілей будуть варитися гриби:

  • Скільки варити свіжі опеньки? Свіжі гриби в середньому варяться 30-35 хвилин (доводяться до кипіння, кип’ятити до утворення піни 5 хвилин, після чого змінюють воду і варять 25-30 хвилин на середньому вогні після закипання води в каструлі). Перед смаженням опеньки варять на 5-10 хвилин менше зазначеного часу (у загальному 20-25 хвилин).
  • Скільки варити заморожені опеньки? Заморожені опеньки в середньому потрібно варити 10-15 хвилин після закипання води в каструлі.

Дізнавшись, скільки хвилин треба варити опеньки, розглянемо особливості їх приготування і почнемо з правильної підготовки грибів до варіння.

Як почистити свіжі опеньки і підготувати до варіння?

  1. Свіжі гриби перебираємо від великого сміття, акуратно ножем зрізаємо забруднення на ніжках і зіпсовані місця на грибах, знімаємо плівку під шапкою і за допомогою м’якої щітки зчищаємо з грибів все дрібне сміття.
  2. Повністю очищені гриби ретельно промиваємо в холодній воді, використовуючи друшляк. Чекаємо, поки повністю стече вода з промитих грибів.
  3. Великі опеньки нарізаємо на дрібні шматочки для зручності готування.

Тільки повністю очищені від сміття і промиті гриби можна використовувати далі для подальшого приготування.

Як варити свіжі опеньки в каструлі?

  • Інгредієнти: гриби опеньки, вода, сіль.
  • Загальний час приготування: 35 хвилин, час підготовки: 5 хвилин, час приготування: 30 хвилин.
  • Калорійність: 22 калорії (на 100 грам продукту).
  • Кухня: Слов’янська. Тип страви: гарнір. Кількість порцій: 2.

Незалежно від мети варіння опеньків (для салатів, грибного супу, для смаження або подальшого заморожування), процес варіння грибів однаковий (відрізняється трохи час варіння). Розглянемо покроково, як зварити свіжі опеньки в каструлі:

  1. Почищені і промиті свіжі гриби закладаємо в каструлю відповідного розміру і заливаємо водою (повинна повністю покривати гриби), після чого доводимо воду на середньому вогні до кипіння.
  2. Після закипання води, зменшуємо вогонь (вода повинна продовжувати кипіти) і постійно знімаючи утворюється пінку на поверхні води, варимо опеньки 5-7 хвилин, після чого зливаємо воду з грибами через друшляк, перекладаємо гриби в нову каструлю і заливаємо нової чистою водою і доводимо її до кипіння.
  3. Після закипання нової води в каструлі, додаємо сіль (в середньому 0,5 столової ложки на 1 літр води), зменшуємо вогонь так, щоб вода не сильно кипіла і варимо гриби 25-30 хвилин (якщо потрібні відварені опеньки для салатів, супу або подальшого заморожування), або 20-25 хвилин, якщо грибу будуть далі обсмажуватися. У процесі варіння не забуваємо знімати пінку на поверхні води, якщо вона утворюється.
  4. Зварені опеньки перекладаємо в друшляк і чекаємо поки з них вода стече.

На замітку: зварені гриби можна використовувати для подальшого приготування різних страв, або ж дочекавшись, поки стече вода і гриби охолонуть, розділити на порції і викласти в контейнери для продуктів і відправити в морозилку (заморозити на зиму).

Як зварити заморожені опеньки?

Варити заморожені опеньки простіше, ніж свіжі, так як перед заморожуванням вони вже проходили попередню обробку:

  1. Заморожені гриби перекладаємо в каструлю (попередньо розморожувати їх не потрібно) і заливаємо холодною водою (вода повинна повністю покривати гриби).
  2. На середньому вогні доводимо воду в каструлі до кипіння, після чого зменшуємо вогонь (вода не повинна сильно кипіти) і варимо опеньки 10-15 хвилин, додавши у воду сіль (близько 1 столової ложки солі на 1 кг грибів).
  3. У процесі варіння обов’язково потрібно знімати пінку на поверхні води.
  4. Зварені гриби перекладаємо в друшляк і чекаємо, поки з опеньків стече вода, після чого використовуємо їх для приготування запланованих страв.

На замітку: якщо заморожені опеньки планували смажити, то їх можна не відварювати, а відразу приступити до смаження на сковороді.

У висновку до цього огляду можна відзначити, що на відміну від багатьох інших видів грибів, опеньки чистити і готувати не складно, головне дотримуватися правильну послідовність приготування і враховувати час їх теплової обробки. Свої відгуки та корисні поради, як краще і скільки часу варити опеньки для різних цілей в домашніх умовах, залишаємо у коментарях до цього огляду і ділимося ним в соціальних мережах, якщо він був Вам корисний.

скільки варити опеньки?

Опеньки за часом потрібно варити максимум 30 хвилин . Після закипання варити опеньки до утворення піни (5 хвилин). Потім змінити воду для опеньків і варити в новій воді від 20 до 25 хвилин .Опеньки в мультиварці варити на режимі “Варка на пару” 25 хвилин .Перед смаженням опеньки варити 20 хвилин. Заморожені опеньки варити 10 хвилин після закипання, не розморожуючи.

як варити опеньки

знадобляться — опеньки, вода, сіль, спеції

Як чистити опеньки
1. Акуратно ножем зрізати пошкоджені, гнилі місця і підстава ніжки. Викинути м’яті і зіпсовані опеньки.
2. Сухою м’якою (можна зубної) щіточкою Очистити ніжку від решти сміття і прибрати плівку під капелюшком.
3. На грибах або під плівкою капелюшки може перебувати сміття, який легко видаляється при промиванні грибів водою або за допомогою ножичка.
4. Опеньки ретельно промити в холодній воді, при необхідності — нарубати соломкою.

як варити опеньки
1. Опеньки готувати не більше, ніж через дві доби після збору.
2. Для варіння опеньків підготувати емальований посуд, без сколів.
3. Налити в каструлю воду, підсолити (1 столова ложка на 2 літри води) і поставити на вогонь.
4. Після закипання викласти в воду промиті опеньки.

5. Варити опеньки 30 хвилин після закипання, знімаючи піну; якщо опеньки потім передбачається смажити, то 10 хвилин. Якщо є сумніви в якості грибів, поміняйте воду через 5 хвилин варіння.
6. Готові опеньки повинні осісти на дно каструлі.
7. Опеньки викласти в друшляк, дати стекти відвару в каструлю: його потім можна використовувати в супах або підливках.
8. Остудити опеньки і використовувати при приготуванні страв.
Як варити заморожені опеньки

заморожені магазинні і заморожені власноруч будинку опеньки можна перед смаженням не варити.
1. Заморожені гриби не розморожувати перед варінням.
2. Викласти гриби в каструлю і залити невеликою кількістю води (так, щоб вона трохи покривала гриби).
3. Підсолити воду (на кожен кілограм грибів 1 столова ложка солі).
4. Поставити каструлю на вогонь і варити 20 хвилин після закипання, знімаючи піну.
5. Зцідити грибний відвар, гриби використовувати для смаження, відвар — для бульйону або грибного соусу.

як солити опеньки?

продукти засолювання опеньків
Опеньки — 1 кілограм
Часник — 1 цибулина
Ріпчасту цибулю — 1 голова
Кріп — 1 пучок
Сіль — 2 столові ложки
Чорний мелений перець — 10 штук
Лавровий лист — 2 листочка

простий рецепт соління опеньків гарячим способом
Почистіть і ретельно вимийте опеньки. Якщо ви готуєте великі опеньки, відокремте капелюшки від ніжок і тонко поріжте ніжки, капелюшки — навпіл. Маленькі опеньки варто залишити, як є. Зваріть опеньки в підсоленій воді, злийте воду. Очистіть і розріжте навпіл часник, наріжте цибулю півкільцями, кріп порубати. Додайте очищений часник, цибулю, кріп, лаврушку і спеції до варених опеньків. На 1,5 кг. опеньків вистачить 2,5-3 столові ложки солі — перемішайте. Все слід викласти в ємність під гніт і залишити на 4-5 днів. Потім перекласти в банки і зберігати заготовку в холодильнику.

складний рецепт соління опеньків гарячим способом
Відварені опеньки викласти в заздалегідь приготований розсіл і варити 10 хвилин, потім пастеризувати в банках протягом 10 хвилин.

складний рецепт соління опеньків холодним способом
Викласти на дно ємності спеції, гриби і зверху посипати сіллю. Зверху поставити гніт і тримати
півтора місяці. При появі цвілі знімати її, гніт періодично промивати. Потім солені опята
розкласти по банках і прибрати на зберігання в сухе прохолодне місце.

Фкуснофакты

— якщо гриби передбачається після чистки сушити, то промивати водою необов’язково. Досить якісної сухого чищення.

— опеньок отримав свою назву через те, що ростуть ці гриби переважно на пнях. Найпоширеніші види їстівних опеньків це: опеньок літній і опеньок осінній. Опеньок річний виростає зазвичай на старих пнях і повалених деревах, а ось осінній опеньок може оселитися і на живих деревах, поступово руйнуючи їх. Саме тому його називають «гриб-паразит».

— збирати опеньки краще в кошик, в мішку вони швидко отмокают і втрачають свою форму.

— помилкові опеньки відрізнити від їстівних може тільки досвідчений грибник, а рости вони можуть на одному пні зі справжніми. Саме тому, опеньки, вирощені промисловим способом, є найбільш безпечними для вживання.

—промисловим способом вирощують не тільки « осінні»опеньки, а й « зимові» (енокітаке). Ці гриби вирощують в закритих приміщеннях на мішках з тирсою з дерев листяних порід. Можна зустріти в магазинах Китайські енокітаке, схожі на пророслу пшеницю. За якістю вони не поступаються опенькам з капелюшками.

— ніжки опеньків містять велику кількість клітковини, яка необхідна для правильного травлення. Ці гриби містять фламулін, який протидіє появі такого онкологічного захворювання, як саркома.

— принесені додому опеньки необхідно відразу переробляти, так як вони швидко темніють. Чисті і висушені опеньки можна зберігати в морозильній камері протягом одного року.

— опеньки солятся протягом 20 днів.

— найбільш підходять для засолювання опеньків дрібні молоді гриби.

— готові солоні гриби подають, перемішавши з рослинним маслом і різаним півкільцями цибулею, в якості закуски.

— якщо під час засолювання опеньки світлішають, нічого не треба робити, це нормально.

— для того, щоб перестрахуватися від отруєння, можна проварити гриби в одній воді 10 хвилин, потім змінити воду і доварювати гриби в ній.

коли сезон опеньків?
Сезон опеньків починається зазвичай в середині серпня, самий сезон в сенятбре, закінчується — до середини жовтня або в кінці жовтня, якщо жовтень видався теплим і дощовим. У 2020 році сезон опеньків ранній у зв’язку з вологим кліматом — перші опеньки з’явилися вже в кінці травня. В інший час (виключаючи засніжений зимовий період) опеньки ростуть, але в незначній кількості.

— опеньки перед варінням обов’язково потрібно чистити , зчищаючи землю, темні і пошкоджені місця.

калорійність варених опеньків — 17 ккал на 100 грам.

— опеньки містять вітаміни C (імунітет), E (здоров’я клітинних мембран), нікотинова кислота (норма окислювально-відновних процесів), групи В (здоров’я тканин, вироблення енергії).

що приготувати з вареними опеньками

1. Як варити суп з опеньками

продукти для супу з опеньків
Півкіло опеньків, 1 голова ріпчастої цибулі, 1 морквина , 4 середніх картоплини, сметана і сіль за смаком.
вартість в сезон: 75 грн. (в середньому в Києві на вересень 2020 р).

Рецепт супу з опеньків
Зварити опеньки у великій кількості підсоленої води, нашаткувати цибулю, натерти моркву на крупній тертці. Цибулю і моркву обсмажити, почистити і порізати кубиками картоплю. Все викласти в бульйон з вареними опеньками, додати сіль і спеції за смаком. Варити до готовності картоплі ( 15 — 20 хвилин).

2. Салат з вареними опеньками

продукти для салату
Свіжі опеньки — 250 грам
Картопля — 250 грам
Помідори — 2 великих або 3 середніх
Рослинна (соняшникова або оливкова) олія — 3 столові ложки
Куряче яйце — 1 штука
Петрушка і кріп — по 10 грам
Перець і сіль — за смаком

приготування салату з вареними опеньками
1. Опеньки почистити, помити, порізати і зварити.
2. Картоплю зварити в мундирі, яйце зварити.
3. Очистити картоплю і яйце, нарізати скибочками.
4. Помідори порізати невеликими напівдольками.
5. Змішати продукти в салатниці, посолити і поперчити, заправити олією.
6. Порубати зелень, посипати нею салат.
Подавати із задоволенням!

Про автора

admin administrator