Як правильно заварити сушений Іван чай

Авторadmin

Як правильно заварити сушений Іван чай

Як заварити іван-чай: покрокова інструкція

Кіпрей, він же іван-чай, – широко поширена в нашій країні рослина, з давніх пір відома позитивним впливом на здоров ‘я людей. Народна медицина рекомендує використовувати рослину при широкому спектрі порушень здоров ‘я, від нервових розладів до проблем з потенцією у чоловіків. Втім, як і у випадку з будь-якими ліками, те, що несе користь для здоров ‘я, при неправильному використанні може бути джерелом шкоди. Щоб не зіткнутися з неприємними наслідками використання продукту, потрібно знати точно, як заварювати іван-чай правильно.

  • Іван-чай: секрети
  • Заварюємо: найпростіший спосіб
  • Іван-чай проти порушень сну
  • Іван-чай проти розладу ЖКТ
  • Іван-чай проти панкреатиту
  • Іван-чай для чоловіків
  • Як заварювати свіжий іван-чай
  • Іван-чай: з чим комбінувати?
  • Іван-чай проти авітамінозу
  • Іван-чай з імбирем
  • Готові чаї на кіпріше
  • Особливості заварки чаю

Іван-чай: секрети

Рослину рекомендовано при порушеннях у роботі ЖКТ, депресіях і проблемах зі сном. Воно допомагає очистити організм від токсинів, шлаків, отрут, зробити краще кров. Вирішують, як заварювати листя іван-чаю, орієнтуючись на ту проблему, усунути яку необхідно напоєм з рослини. Крім простого чаю, можна приготувати відвар, настій. Правильність приготування безпосередньо визначає ефективність засобу.

Іван-чай привабливий відсутністю кофеїну, кислот, а ось корисних компонентів у ньому дуже багато. Тому чай з рослини майже позбавлений протипоказань, рекомендований у будь-якому віці. Можна пити напій в якості профілактичного заходу, для зміцнення імунітету і поліпшення самопочуття.

Заварюємо: найпростіший спосіб

Як заварювати іван-чай в домашніх умовах для зміцнення імунітету, оновлення організму і поліпшення загального самопочуття? Рецепт простий, потрібні лише листя рослини і окріп у пропорціях 1:5. Наполягати суміш потрібно третину години, готовий напій добре поєднується з медом.

Пити заварений іван-чай можна в денний час, ввечері, лягаючи спати. Знаючи, як заварювати іван-чай правильно, застосовуючи знання на практиці, можна залишити в минулому безсоння, стрес і м ‘язову напругу. Якість сну стає кращою, відступають кошари. Імунітет посилюється, проходять мігрені. Седативний ефект напою відомий з давніх пір, і приготовані на основі іван-чаю настої рекомендовані при різних порушеннях в роботі нервової системи.

Іван-чай проти порушень сну

Скільки заварювати іван-чай, щоб вийшов ефективний проти безсоння настій? Достатньо третини години – 20 хвилин. Втім, є кілька варіантів приготування рослини при проблемах зі сном. Найпростіший – настій, зроблений на сушених кольорах. На склянку окропу беруть 2 ст. л. рослини. Готовий напій п ‘ють вдень, увечері, на ніч.

Як заварити іван-чай у термосі? Немає нічого простішого: 2 ст. л. сушеної трави насипають у термос і наливають дві склянки вскип ‘яченої фільтрованої води. Наполягати напій рекомендовано близько 9 годин. Готовий відвар п ‘ють 4 рази на добу рівними порціями. Одна порція – не більше половини склянки. Знаючи з цього рецепта, як заварити іван-чай, можна регулярно готувати собі засіб, що не просто усуває порушення сну, а й бореться з перенапруженням, підвищеною збудливістю. Відомо, що регулярне використання кіпрея підвищує розумову працездатність.

Іван-чай проти розладу ЖКТ

Як заварити іван-чай, щоб усунути проблеми зі шлунком, кишечником? Приготування напою не являє собою складності, а ефективність обумовлена корисними компонентами, що містяться в кіпріше. Регулярне використання чаю дозволяє забути про здуття, покращує процеси перетравлення. Компоненти кіпрейного напою обволікають слизову, і будь-які пошкодження тканини загоюються швидше, ефективніше. Лікарі рекомендують пити чай з кіпрея при виразках, гастриті, розладах стільця, проблемах з газами.

Рецепт простий. Компоненти:

Листя краще брати сухі. Багато хто цікавиться, чи заварюють свіжий іван-чай, якщо потрібен напій, що стабілізує роботу ЖКТ. Вважається, що краще брати сухе листя, а от свіжі не рекомендуються.

Листя заливають водою і ставлять суміш на вогонь, поступово доводячи до кипіння. Як тільки відвар закипів, ємність знімають, накривають кришкою і закутують в ковдру на 30 хвилин, після чого акуратно сцежують отриманий відвар. Готовий напій п ‘ють до їжі тричі на добу по третині склянки.

Іван-чай проти панкреатиту

Як заварити іван-чай, щоб позбутися симптомів панкреатиту? Рецепт нескладний і не вимагає багато часу на приготування. На 3 ст. л. кіпрея потрібно півтори склянки води. Бажано брати суху рослину. Воду кип ‘ятять і вливають в ємність до трави, дають настоятися не менше 10 хвилин. Потім рідину сцежують.

Іван-чай п ‘ють перед їжею і після. Разова порція – чверть склянки. Рекомендовано вживати настій в їжу теплим.

Іван-чай для чоловіків

Для поліпшення потенції іван-чай можна заварювати свіжим або сушеним, головне – чітко слідувати правилам приготування напою. Кіпрей ефективний при простаті, аденомі. Найпростіший варіант передбачає наявність заздалегідь висушеної трави рослини. На столову ложку припадає 200 мл вскип ‘яченої води. Рослину заливають, ретельно закривають ємність кришкою і закутують в ковдру, витримують 2 години, після чого настій сцежують. Напій рекомендовано використовувати в їжу теплим тричі на день. Правильно приготовлений настій покращує подачу крові в передміхурову залозу, усуває осередки запалення. Вважається ефективним профілактичним заходом, оскільки має сечогінний ефект, не дає розвинутися інфекції, пов ‘язаній із застоєм рідини.

Для посилення ефекту використання іван-чаю можна робити настої з горішником (бере сухе листя). Кіпрей і горішник змішують у пропорціях 1:3. На 2 ст. л. трави припадає склянка окропу. Заварюють напій, немов це звичайний чай. Пити рекомендовано несолодким, теплим, без меду.

Як заварювати свіжий іван-чай

Приготування свіжої рослини досить просте, а напій, який при цьому виходить, можна пити, немов це звичний чай. Між іншим, в колишні часи привізна заварка цінувалася буквально на вагу золота, а свого чаю ще не вирощували. Тоді іван-чай використовувався в якості основного напою.

Листя рослини ретельно подрібнюють, на 1 ч. л. бере склянку кип ‘яченої води. Суміші дають настоятися чверть години. Якщо напій не перетримали, він не буде гірчити, зате порадують чітко відчутні фруктові та медові нотки смаку та аромату. Можна комбінувати траву, інші рослини. Знаючи, як заварювати свіже листя іван-чаю, можна приготувати відразу великий обсяг напою – ефірні масла, корисні для людини, зберігаються в рідині до трьох діб.

Іван-чай: з чим комбінувати?

Іван-чай відмінно поєднується з різними травами і кольорами, часто грає роль основного компонента збору, але може бути і додатковим. Правильно підібраний комплекс трав, заснований на іван-чаї, дозволяє усунути безсоння, і лідером за користь можна назвати комбінацію чабрецю і кіпрея. Трави змішують у рівних пропорціях, заварюють у термосі. На одну ємність – 2 ст. л. суміші сухих подрібнених рослин. Час наполягання – 10 годин. У їжу використовують тричі на день невеликими дозами – по 100 мл. Крім заспокоєння, такий напій очищає організм, виводить отрути, знімає негативні ефекти, посилює імунний захист.

Щоб усунути безпричинний головний біль, можна заварювати м ‘ятно-кіпрейний чай, в нього ж додають душицю. Компоненти змішують в рівній кількості, на столову ложку беруть півлітра окропу. Перед вживанням в їжу настій фільтрують. Рекомендована доза – 200 мл, п ‘ють відвар до прийому їжі.

Іван-чай проти авітамінозу

Чим сильніше виснаження, тим важливіше допомагати своєму організму. Особливо важливо це, коли мова йде про брак вітамінів. У холодну пору року, особливо в північних регіонах нашої країни (та що там говорити, в центральних теж), безліч людей страждають від авітамінозу, навіть не знаючи, в чому причина розсіяності, поганого самопочуття, відсутності настрою. Щоб усунути проблему, можна регулярно балувати себе свіжим напоєм з кіпрея і шипшини. Він корисний для здоров ‘я, багатий вітамінами, дарує гарне самопочуття і покращує настрій. А крім того, це ще й смачно (якщо, звичайно, заварити правильно).

На одну частину висушених бутонів, пелюсток шипшини беруть у 10 разів більше сушеного кіпрея. На дві столові ложки суміші необхідна склянка окропу. Напій наполягають третину години, після чого проціжують. Для покращення смаку та посилення позитивного ефекту можна додавати мед. Пити рекомендовано двічі на добу по 100 мл. Напій корисний після важких довгих хвороб, позитивно впливає на імунну систему, робить організм більш стійким, покращує тонус.

Іван-чай з імбирем

Подібний напій – справжня панацея в період, коли всі масово хворіють на застуду і грип. Для приготування беруть сушений кіпрей і корінь імбиря. Імбир можна використовувати не тільки в сушеному вигляді, але і в свіжому (попередньо натертому на дрібній терці або подрібненому в блендері). На чайну ложку тертого імбиру беруть 2 ст. л. кіпрею і склянку окропу, наполягають третину години, після чого відвар можна пити. Щоб зробити смак приємнішим, а настій – кориснішим, до нього додають мед, лимон.

При наявності сушеного кореня імбиря кіпрей заварюють звичайним чином, додаючи в заварку тріску сухого порошку. Незалежно від форми імбиря отриманий відвар корисний для здоров ‘я, посилює імунний захист організму, активізує роботу кровоносної системи, метаболізм.

Готові чаї на кіпріше

Якщо немає часу або можливості заготовувати іван-чай своїми силами, його можна придбати в аптеці. Поряд з травою кіпрея продаються вже готові суміші для приготування напоїв, відварів. Різноманітність досить велика, кожен склад ефективний при певному спектрі порушень здоров ‘я. Подібні чаї готуються вдома, вони прості і ефективні, тому користуються популярністю.

Один з найвідоміших варіантів – іван-чай і обліпиха. Корисні компоненти, що містяться в рослинах, активують дію один одного. Готовий напій багатий на вітаміни, антиоксиданти, мінерали. Вважається, що він оздоровлює організм в цілому, омолоджує, зміцнює кровоносну систему, підвищує згортаність. Напій з кіпрею і обліпихи хороший проти інфекцій, застуди, грипу. Його рекомендують пити під час вагітності, оскільки відвар постачає в організм фолієву кислоту.

Особливості заварки чаю

Іван-чай можна заварювати так, як ви звикли, як вам зручніше. Можна використовувати термос або заварювальний чайник, можна навіть заварити його в чашці. Рекомендовано брати фільтровану, джерельну воду або підняту з колодязя. Це не принципово, але смак напою буде кращим. Наполягати чаю потрібно близько 15-20 хвилин. Для заварювання рідину кип ‘ятять, тільки після цього наливають у чай. По можливості дають воді трохи охолонути – до 90 градусів.

Заварка в термосі багатьом полюбилася, оскільки напій довго зберігається теплим, наполягається краще, трава повністю розкривається, корисні компоненти переходять із заварки у воду. При цьому заварювати чай в термосі менше 30 хвилин не варто, ефект буде занадто слабким. У термос воду заливають через 10 хвилин після закипання. На літровий термос достатньо трьох трісок листя кіпрею. Насолоджуватися готовим напоєм можна протягом трьох днів.

Як заготовити (ферментувати і сушити) іван-чай правильно в домашніх умовах

Про способи як збирати, переробляти і сушити іван-чай (кипрей) написано дуже багато як в спеціальних книгах, так і в просторі Інтернету. Тут я не буду говорити про збір сировини для приготування чудесного і ароматного кіпрейского чаю (це ще одне з багатьох назв іван-чаю), а поділюся своїм способом, за допомогою якого я переробляю зібрані зелене листя рослини і як сушу їх про запас.

Складові: Іван чай
Час для закладки: літо

Відразу зауважу, що я не прихильник сушки цього продукту в духовці. Така сушка надає листю темний колір, в результаті чого заварка виходить темна, як у звичайного чаю.

Але мені більше до смаку іван-чай, висушений в природних умовах. Напій з таких висушеного листя виходить більш ніжний, більше схожий на зелений чай.

Збирати листя рослини я завжди намагаюся в екологічно чистому місці, на ягідних галявинах, в червні-серпні.

Намагаюся збирати найніжніші і молоді листочки і квіточки окремо. Приїхавши додому, я розкладаю квітки в один шар і просто сушу при кімнатній температурі в місцях не освітлених сонцем, а листя розміщую грубим шаром на підвіконнях в тих кімнатах, де немає доступу прямого сонця, і даю їм можливість подвяліть 3-4 години, час від часу перемішуючи. За цей час листя не пересохли, але вже обм`якнули, не такі міцні і пружні.

Потім я пропускаю їх через м`ясорубку. Роблю це для того, щоб листя могли проферментіроваться, давши сік.

Саме цей процес згодом надає іван-чаю неповторний насичений аромат. Пропущену масу викладаю в емальовану чашу і накривши рушником, залишаю ще на 10-12 годин в теплому місці. Досить температури +25 градусів – це, приблизно, кімнатна температура влітку. У цих умовах відбувається окислення і трав`яний запах стає захопливою квітковий.

Ферментація в домашніх умовах на цьому закінчена і настає останній етап – сушка. Сушу я іван-чай на деку, близько двох діб.

Ставлю на балконі і роблю невеликий протяг. Корисна і ароматна заварка підсохла – прибираю в скляну банку і березі на полиці в шафі комори.

Заварюю як звичайний чай, але виходить він у мене приємного кольору зеленого чаю. При бажанні, напій можна заварювати 2-3 рази з однієї заварки. При цьому, іван-чай не втрачає своїх корисних властивостей.

Пропонуємо до перегляду серію відео від користувача «ekomesto». У першому піде мова про те де, коли і як збирати іван-чай.

У другому, дізнаємося як правильно заготовити і як відбувається ферментація іван-чаю.

Ну і останні відео – як сушити іван-чай.

Заготовлюйте кипрей, це корисна рослина, правильно, з любов`ю заварюйте чудовий напій і пийте кіпрейскій чай на здоров`я.

Посмотрите похожие рецепти
  • Збір м`яти перцевої на зиму. Заготівля, час збору м`яти – як правильно сушити і зберігати м`яту. Переглянути рецепт
  • Сушений іван-чай – фото рецепт приготування ферментованих листів і квітів Переглянути рецепт
  • Як заготовлювати і сушити жасмин в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Як збирати і сушити червона конюшина в домашніх умовах – заготівля конюшини на зиму Переглянути рецепт
  • Як правильно сушити шипшину за допомогою духовки в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Заготівля хвоща польового: правила збору і сушіння – як сушити хвощ польовий в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Як правильно сушити шипшину в домашніх умовах: сушка плодів, листя і квітів Переглянути рецепт
  • Як сушити лаванду в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Розмарин сушений: способи заготовки пряної зелені – як сушити розмарин в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Ехінацея пурпурова: як збирати і сушити лікарську сировину – сушимо ехінацею в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Коли і як правильно збирати і сушити липу для чаю: заготівля липового цвіту на зиму Переглянути рецепт
  • Сушена черемха: всі способи сушіння в домашніх умовах – як сушити черемху на зиму Переглянути рецепт
  • Сушена кропива: способи заготовки на зиму – як сушити кропиву в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Гербарій з листя – як правильно сушити листя для гербарію Переглянути рецепт
  • Сушена кінза (коріандр) на зиму: як і коли сушити зелень і насіння кінзи в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Трава звіробій: як правильно збирати і сушити звіробій в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Як правильно сушити базилік – сушений на зиму базилік в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Полин гіркий: як сушити траву в домашніх умовах – збирання та заготівля полину на зиму Переглянути рецепт
  • Чистотіл – сушка в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Збір і сушка лікарської ромашки: покроковий рецепт з фото Переглянути рецепт

Про автора

admin administrator