Як проростити маш у банку

Авторadmin

Як проростити маш у банку

Як пророщувати маш в домашніх умовах

Щоб завжди мати красиву фігуру і запобігти виникненню багатьох хвороб, потрібно правильно харчуватися. Одним з найбільш корисних продуктів є пророщені насіння золотистої квасолі маш, але їх дуже важко знайти в магазині. У цій статті розглянемо, як проростити це насіння в домашніх умовах і як можна вживати маш в їжу.

Корисні властивості пророщеного маша

Проростки квасолі маш мають безліч корисних для людського організму властивостей. Вони дуже багаті харчовими ферментами і є хорошим профілактичним засобом від багатьох недуг.

Чи знаєте ви? Щоб забезпечити організм добовою нормою вітаміну В9, досить щодня з`їдати 2-3 столові ложки пророщених насіння маша.

  • Список корисних властивостей продукту представлений нижче:
  • високий вміст вітамінів (А, В, С, РР), рослинного білка і корисних мінералів (магній, кальцій, фосфор, залізо, калій)-
  • підвищена концентрація антиоксидантів (особливо на 5-й день після появи маленьких паростків)-
  • профілактика атеросклерозу-
  • нормалізація кров`яного тиску, зниження ризику прояви серцевої недостатності-
  • зниження рівня цукру в крові-
  • профілактика онкологічних захворювань-
  • допомога в лікуванні гастриту і підвищеної кислотності шлунка-
  • низька калорійність продукту, що дозволяє використовувати його в дієтах для схуднення-
  • омолоджуючу дію на шкіру і відновлення слизових оболонок-
  • поліпшення роботи головного мозку завдяки високому вмісту глюкози і медленноусвояемих вуглеводів-
  • прискорення темпів нарощування м`язів.

Умови та термін пророщування

Якщо правильно виконати процедуру пророщування і дотримуватися всі описані нижче умови, то маленькі корінці і зелені стебла з`являються на зернах квасолі вже через 1-2 дня.

  • насіння потрібно тримати в теплій кімнаті при температурі +20 . + 23 ° С-
  • протягів бути не повинно – це може привести до загнивання насіння-
  • квасолини постійно повинні бути злегка вологими – це стимулює зростання корінців і зеленої частини паростка-
  • щоб насіння під час пророщування не покрилися цвіллю, не можна занадто рясно зрошувати їх водою. Досить буде періодичних обприскувань для захисту від пересихання.

Як проростити квасоля маш в домашніх умовах

Квасоля маш, пророщена в домашніх умовах, відрізняється від покупної хорошим смаком і свіжістю. Ідеальний варіант – відразу ж використовувати її в їжу.

важливо! При необхідності проростки маша можна зберігати в холодильнику, але не більше 5 днів.

Для пророщування насіння не буде потрібно особливих пристосувань або навичок. Розглянемо детальніше список необхідних речей і покрокову інструкцію пророщування квасолі маш.

Що необхідно для пророщування

Щоб отримати смачні і корисні для здоров`я проростки квасолі, потрібно вибрати якісне і свіже сировину. При покупці бобів потрібно звертати увагу на їх зовнішній вигляд і терміни зберігання. Квасолини повинні бути щільними і твердими, а їх поверхня – гладкою, без деформацій і пошкоджень.

  • свіжі боби золотистої квасолі-
  • холодна вода-
  • глибока миска-
  • сито або друшляк-
  • дерев`яна дощечка-
  • паперові серветки-
  • чисте бавовняний рушник.

Покрокова інструкція

Щоб самостійно проростити квасоля маш, не потрібно мати досвід в цій справі. Вся процедура досить проста, але насінню потрібно кілька днів для того, щоб випустити зелені паростки.

  1. Промиті насіння покласти в глибоку миску. Вони повинні займати не більше половини обсягу ємності.
  2. Залити квасолю чистою холодною водою так, щоб насіння повністю занурилися в неї. Над зернами також має бути не менше 4-6 см води, так як після намокання вони збільшуються в розмірах.
  3. Залишити миску з замоченими насінням при кімнатній температурі на 24 години.
  4. Після закінчення цього часу, воду з миски потрібно злити. Насіння маша викласти на сито, щоб з них стекла зайва вода.
  5. На дерев`яну дощечку покласти товстий шар паперових рушників або серветок.

Чи знаєте ви? Завдяки високому вмісту рослинного білка, квасоля маш може замінити м`ясо, тому часто входить в раціон вегетаріанців.

Відео: Як проростити маш в горщику і тетрапаку


Як вживати пророщених маш?

Щоб збагатити свій щоденний раціон вітамінами і мікроелементами, можна з`їдати пару ложок сирого пророщеного маша. За смаком він нагадує зелений горох і має приємну хрустку структуру.

З пророщених зерен золотистої квасолі можна також зробити безліч різноманітних страв. Паростки можна використовувати для приготування салатів, коктейлів, гарнірів і навіть випічки. Розглянемо кілька рецептів з використанням проростків маша.

Овочевий салат з креветками і пророщеної квасолею маш

Для соусу:

Как прорастить маш: мой опыт и что из этого вышло

Я определенно не любитель фасоли, что бы ни говорили о ее пользе и питательности. Последний кулинарный эксперимент с ней прошел около года назад. С тех пор остатки маша, азиатской бобовой культуры, грустно лежали в ящике, пока я не решила дать им еще один шанс — в виде проростков.

Интерес к этой затее был не столько гастрономический, сколько ботанический — ну какого еще вкуса можно ожидать от проростков мелкой фасоли? Наверняка не особо выдающегося. Зато понаблюдать, как проклевываются семена, я всегда готова.

Проращивание маша

  1. Замачиваем маш в воде на 6–8 часов.
  2. Сливаем воду и перекладываем его в банку.
  3. Наливаем в банку свежую воду и наклоняем ее, чтобы лишняя стекла, но сами фасолины не пересыхали. Для эксперимента я отвела место на краю кухонной мойки, банку ставила на бок, а под ее горлышко подкладывала нож — получалось, что в емкости оставалась совсем небольшая порция воды.
  4. Раз в 6–8 часов или чаще ополаскиваем маш свежей водой и снова ставим банку в то же положение.

На второй день у некоторых фасолин появились небольшие ростки.

На третий день самые шустрые семена начали сбрасывать зеленую оболочку. Самые длинные корешки (семена начинают расти с корешков) достигли 0,5–0,7 см.

Ну а на четвертый получились какие-то волшебные бобы — судите сами.

Поскольку это фасоль, пробовать ее раньше времени я боялась, поэтому ждала первых листиков, чтобы наверняка не отравиться. Еще три дня спустя, когда длина ростков достигла 4–5 см, я отобрала самые крупные и, зажмурившись, попробовала.

Вкус проростков маша

Удивительно, но гадости не случилось! Очень похоже на молодые стручки гороха, разве что сильнее чувствуется крахмал. Посреди зимы это был невообразимо приятный сюрприз.

Проростки золотистой фасоли обычно используют в салатах с курицей, креветками, авокадо, яблоками и орехами, а также подают как гарнир к мясным блюдам.

Чем полезны проростки маша

В наибольшей концентрации продукт содержит витамины PP и C, а также минералы: кальций, натрий, магний, фосфор, калий и железо. На пятые сутки после прорастания наблюдается максимальная концентрация антиоксидантов.

Богатый состав способствует снижению риска появления атеросклероза, сердечной недостаточности и инсульта, борется с повышенным кровяным давлением, холестерином и сахаром, за счет действия антиоксидантов предупреждает онкологические заболевания. Проростки маша положительно влияют на работу пищеварительной системы и особенно полезны при гастрите с пониженной кислотностью, улучшают состояние кожи и слизистых оболочек. А еще они ускоряют рост мышечной массы и содержат мало калорий — идеальный компонент в рационе бодибилдера.

Как прорастить маш

Здоровая пища на вашем столе круглый год? Нет ничего проще! На вкус пророщенный маш напоминает молодую фасоль или горох, только вкус более нежный. Я использую их как в сыром или маринованном виде для салатов, так и в жаренном для супов или рагу. Получить ростки мунг можно путём проращивания бобов маш, а сделать это в домашних условиях проще простого! Придерживаясь технологии проращивания, уже через 2-3 дня можно наслаждаться этим суперполезным продуктом.

Состав / ингредиенты

чайная ложка5 мл
десертная ложка10 мл
столовая ложка20 мл
стакан200 мл

ГИ: 0 / 0 / 100

Способ приготовления

Время приготовления: 1 д 3 ч 20 мин P1DT3H20M

Азиатская кухня радует и удивляет своей экзотичностью и многогранностью. Этот незамысловатый продукт популярен в китайской, японской, корейской и других азиатских кухнях. А область его использования ограничивается только фантазией повара.

Для того чтобы получить ростки маша в домашних условиях, кроме основных ингредиентов – воды и бобов маша – вам потребуются плоская тарелка, марля и тёплое место.

Сначала вам нужно будет подготовить ваши бобы к проращиванию: для этого хорошенько их промойте и замочите в воде комнатной температуры на несколько часов. Как только бобы набухнут и потрескается их зелёная кожица, маш готов к процессу проращивания.

Плоскую тарелку застелите марлей, смоченной водой, на которую разложите бобы в один слой. Накройте бобы вторым куском марли и сверху ещё раз сбрызните водой.

Вот и всё! Основной этап работ по проращиванию выполнен. Теперь вам только нужно будет следить, чтобы марля всегда оставалась влажной.

Уже через 24 часа ваши бобы начнут активно прорастать, а достигнув 3-5 см, уже будут готовы к использованию в пищу.

Перед приготовлением блюд из ростков мунга промойте их в холодной воде и дайте стечь лишней влаге. При необходимости можно хранить их в холодильнике в плотно закрытом контейнере, но не больше 3 дней. Так что не проращивайте за раз большое количество бобов – вам достаточно будет всего горсточки, чтобы получить съедобную зелёную полянку 🙂

Готовить с ростками можно огромное количество блюд и все они будут очень полезными! Я всегда использую этот ингредиент в разгрузочные дни, а часто и при повседневном приготовлении пищи.

Про автора

admin administrator