Як висушити листя базиліка в домашніх умовах

Авторadmin

Як висушити листя базиліка в домашніх умовах

Зміст:

Як сушити базилік в домашніх умовах правильно

Сушений базилік є чудовою приправою і використовується при приготуванні різних страв. У ряді країн його додають не тільки до м`яса, супів і підливаючи, але і в сир, і навіть йогурт. Але для того, щоб трави при сушінні зберегли свій аромат, їх необхідно правильно обробляти.

Коли і як правильно збирати базилік

Перед тим як сушити базилік в домашніх умовах, необхідно правильно вибрати час для його збору. Багато, досвідчені садівники, встигають за літо виростити і зібрати два врожаї пряних трав. або створюють город на балконі. Але для сушіння годиться не вся зелень.

Для заготівлі на зиму базилік найкраще збирати перед самим його цвітінням

Для заготівлі на зиму базилік найкраще збирати перед самим його цвітінням, коли ще тільки з`явилися бутони. Багато хто відзначає, що зібрані після або під час цвітіння листя, мають вже не такий насичений і яскравий смак і аромат.

Однак існує і зворотне думку, що листя базиліка придатні для сушіння в період цвітіння рослини. Тут, напевно, справа смаку кожного, і якщо ви вперше сушіть цю зелень, спробуйте для початку використовувати обидва варіанти, щоб вибрати для себе оптимальний, якого можна буде дотримуватися надалі.

Збір зелені також все роблять по-різному – хтось зриває тільки листочки, а інші намагаються зірвати всю гілочку. Другий випадок, коли зрізається вся рослина, і залишається тільки пеньок, хороший тим, що решта швидко відростає знову. Таким чином, і без підсіву насіння можна сушити базилік протягом практично цілого літа. Що стосується сорту, то найбільш підходящим є фіолетовий базилік. Саме він зберігає при сушінні практично весь аромат.

Способи сушки базиліка

Зберегти пряну зелень можна кількома способами, наприклад заморозити базилік. Але засушуванні рослини не менш ефективно. Існує кілька варіантів засушіванія базиліка на зиму в домашніх умовах. Найбільш популярними є сушка при природних умовах і сушка зелені в електросушарці. Але є й інші варіанти, кожен з яких розглянемо більш докладно.

Для того щоб висушити базилік на зиму в природних умовах і максимально зберегти його аромат необхідно рослина зрізають цілими гілочками, які пов`язують за підстави пучками по 5-6 штук і підвішують для просушування в темному, провітрюваному приміщенні, в якому немає комах. Через кілька тижнів листочки природним шляхом позбавлятися вологи і стануть сухими. Після цього їх легко перетворити в порошкоподібний стан і прибрати на зберігання у чистій, сухій банку з щільно закривається кришкою.

Існує кілька варіантів засушіванія базиліка на зиму в домашніх умовах

Сушити базилік на зиму в електросушарці досить просто. З зібраних гілочок необхідно обрізати листочки і добре промити їх у проточній воді. За допомогою паперового рушника прибрати з зелені зайву вологу. Листочки розкласти на піддонах електосушілкі, вибравши оптимальний температурний діапазон (приблизно 40 0 С). Готовність можна визначити візуально. Готова приправа повинна легко кришитися.

Даний метод заготівлі прянощі на зиму схожий з попереднім. Але досвідчені домогосподарки радять, поміщати в духовку не цілі листочки, попередньо подрібнені. Деко, на якому тонким шаром розкладена зелень поміщаємо в попередньо розігріту духовку. Оптимальна температура для даного процесу, що протікає в домашніх умовах, 40 0 С. Дверцята духовки краще залишити трохи прочиненими, що сприяє кращій вентиляції. Сушку необхідно проводити протягом двох годин, після чого газ вимкнути, дверцята закрити і залишити базилік в «доходити» ще на кілька годин (мінімум на 7). Після чого сушену зелень можна прибирати на зберігання.

Сушити базилік на зиму можливо навіть в мікрохвильовці. Промиті і просушені листочки базиліку розкладаємо в один шар на тарілку. Тарілку поміщаємо в мікрохвильовку і вмикаємо на повну потужність на кілька хвилин. Але краще не залишати цей процес без нагляду, так як можна «підсмажити», а не засушити зелень. В цілому ж процес дуже швидкий і дієвий. При цьому аромат зелені не втрачається, залишається яскравим і насиченим.

При будь-якому варіанті сушіння в домашніх умовах з правильним підходом аромат зелені не втрачається.

Залишається насиченим. Не можна сказати, що один із запропонованих способів краще, а інший гірше. Потрібно вибрати оптимальний і зручніший.

Як сушити базилік в домашніх умовах, застосування, користь і коли збирати

Базилік відрізняється пряним смаком. Рослина містить багато корисних мікроелементів, що надають протизапальний, антибактеріальний вплив. Базилік у сушеному вигляді використовують як приправу при приготуванні різних страв.

  • Опис і види
  • Максимальна висота культури становить 30-60 сантиметрів. Пряний аромат рослині надає ефірне масло. Базилік квітне в період з червня по вересень.
  • Склад і корисні властивості
  • Переваги і протипоказання
  • Як засушити в домашніх умовах?
  • Коли збирати?
  • Як сушити в духовці?
  • Електросушарка
  • Якщо перевищити вказану температуру, то масла, що містить базилік, випаровуються.
  • Природно
  • Зберігання
  • Застосування
  • Для жінок
  • При ПМС
  • При циститі
  • Для схуднення
  • Для чоловіків
  • У народній медицині
  • При сухому кашлі
  • При ослабленні зубної емалі і десен
  • При каменях у нирках
  • Для зміцнення зору
  • При стресі
  • Від тяжкості в шлунку і проблем з ЖКТ
  • Для імунітету
  • При ревматизмі
  • У кулінарії
  • Магічні властивості

Опис і види

Базилік – це пряна рослина, яку використовують як харчову добавку. Спочатку виростав на території Середньої Азії, але пізніше поширився в країни Європи, Росію і обидві Америки.

Максимальна висота культури становить 30-60 сантиметрів. Пряний аромат рослині надає ефірне масло. Базилік квітне в період з червня по вересень.

Виділяють понад 70 різновидів базиліку. За кольором листя культура підрозділюється на:

  1. Зелену. Цей тип поділяється на італійський, південноамериканський (евенольний), широколистий.
  2. Фіолетову. Цей тип розділяється на звичайний, єреванський, червоний (Дарк Опал), Туласі, Осмін.

Залежно від аромату, який дає культура при додаванні в страви, рослину класифікують на такі види:

  • гвоздичний і Гвоздичний Аромат;
  • гвоздично-перцевий (Василиск, Маркіз);
  • перцевий (камфорний, Рубін Каїра);
  • лимонний і Лимонний Аромат;
  • карамельний (Червоний Рубін);
  • маринадний;
  • анісовий;
  • м’ятно-перцевий;
  • ментоловий;
  • ванільний.

Також існує градація за розмірами. За цією ознакою виділяють низько-, середньо- і високорослі сорти.

Склад і корисні властивості

Культура вважається багатою на корисні мікроелементи. Базилік містить:

  1. Вуглеводи. Забезпечують організм енергією.
  2. Вітаміни С, В2, А, К, РР. Підтримують працездатність багатьох органів і систем.
  3. Ефірні олії. Відновлюють водний баланс і запобігають ранньому старінню дерми.
  4. Рутин. Стимулює синтез еритроцитів, зміцнює судинні стінки.
  5. Таніни. Пригнічують осередки запалення і нормалізують згортання крові.
  6. Цинк, залізо та інші мікроелементи.
  7. Флавоніди. Попереджають появу добро- і злоякісних новоутворень, нормалізують метаболізм.

Базилік корисний, як сухий, так і зелений. Рослина зміцнює природні захисні механізми, знижує ризик розвитку артриту, простудних та інших патологій.

Переваги і протипоказання

Основна перевага базиліка, порівняно з іншими прянощами, полягає в тому, що ця рослина надає комплексний вплив на організм, усуваючи і попереджаючи різні захворювання. Смак культури не змінюється при сушці. Регулярне включення спеції в раціон сприяє зниженню рівня холестерину в організмі.

Базилік (зелень і насіння) не можна споживати, якщо:

  • виявлено ішемічну хворобу серця;
  • людина раніше перенесла інсульт або інфаркт;
  • діагностовано епілепсію;
  • порушено згортання крові, присутні тромбоз або тромбофлебіт;
  • низький артеріальний тиск.

Спецію не рекомендують додавати в страви, призначені для дітей молодше 7 років. Також не слід часто споживати базилік дорослим. У листях рослини в невеликій кількості міститься ртуть, яка з часом накопичується в тканинах і провокує серйозні порушення в роботі організму.

Як засушити в домашніх умовах?

За допомогою сушіння можна надовго зберегти базилік і використовувати як спецію при приготуванні страв. Процедура не викликає особливих складнощів і легко проводиться в домашніх умовах.

Коли збирати?

Період складання впливає на смакові якості рослини. При цьому кожна людина вибирає, коли зрізати культуру, з урахуванням власних уподобань. Деякі люди збирають листя незадовго до цвітіння. У цей період, як вважають садівники, зберігається більше аромату. Інші збирають листя під час цвітіння.

Як сушити в духовці?

При сушці в духовці рекомендується відокремити листя і стебла. Рослина викладається на противагу, укритому папером. Гілки необхідно попередньо розрізати так, щоб довжина становила 4-5 сантиметрів. Духовка розігрівається до температури 45 градусів. Для забезпечення вентиляції потрібно залишити дверцята трохи прочиненими.

Листя сушиться в духовці протягом 2,5 години, гілки – 3-4 години. Після завершення процедури базилік рекомендується залишити на 8-10 годин, закривши дверцята.

Електросушарка

Перед закладкою в електросушарку рослина подрібнюється так, щоб довжина стеблів становила 4-5 сантиметрів. Далі прилад розігрівається до 40-45 градусів (або вибирається режим «Трави»).

Якщо перевищити вказану температуру, то масла, що містить базилік, випаровуються.

Природно

Існує кілька варіантів сушіння базиліка природним чином:

  1. Рослина вивішується на мотузці або гумці.
  2. Листя розкладається на сито або сітці.
  3. Базилік викладається на піддон, покритий папером.

Культуру необхідно розкладати в сухому приміщенні з хорошою вентиляцією.

Зберігання

Сухий базилік зберігається в скляних банках або мішках. Рекомендується розділяти за ємностями листя і стебла. Банки повинні перебувати в темних, сухих і добре провітрюваних приміщеннях.

Застосування

Застосування базиліка не обмежується кулінарією. Рослину часто використовують при приготуванні різних народних коштів для лікування патологій.

Для жінок

Зелений і фіолетовий базилік містить мікроелементи, необхідні для підтримки жіночого здоров’я.

При ПМС

Деякі компоненти рослини пригнічують больовий синдром, характерний для ПМС. Споживання приправи тонізує організм. Крім того, базилік містить залізо, необхідне при рясних крововтратах.

При циститі

Для приготування ліків потрібно взяти столову ложку листя (рекомендується фіолетових) і, змішавши зі склянкою окропу, проварити на повільному вогні 10 хвилин. Отриманий склад фільтрується і приймається тричі на день по 50 мілілітрів.

Для схуднення

У боротьбі із зайвою вагою допомагають насіння рослини. Останні прискорюють метаболізм. Щоб приготувати лікарський склад, потрібна чайна ложка насіння і склянка теплої води. Ємність, в якій змішуються інгредієнти, накривається на 5 хвилин. Після розбухання насіння готове до вживання.

Для зниження ваги також використовують ванни, до яких додають листя базиліка.

Для чоловіків

Основна користь базиліка для чоловіків полягає в здатності компонентів рослини боротися з першими ознаками еректильної дисфункції. Кислоти стимулюють кровообіг в області малого тазу, тим самим підвищуючи статевий потяг і ерекцію.

У сушеному вигляді рослина допомагає позбутися зайвої ваги, зміцнити нервову систему. За допомогою спеції підвищується тонус організму.

У народній медицині

Існує багато рецептів застосування базиліка для лікування захворювань. Рослина допомагає впоратися з проявами застуди, нирковими та іншими патологіями.

При сухому кашлі

Для лікування сухого кашлю потрібно 100 мілілітрів чистої води і 7 листків. Інгредієнти змішуються, додаються 4 головки часнику і варяться протягом 10 хвилин. Після остигання відвар потрібно випити протягом дня.

При ослабленні зубної емалі і десен

При порушенні структури емалі і перших ознаках захворювань десен рекомендується розтерти в порошок кілька листя базиліка і використовувати отриманий склад для чищення зубів.

При каменях у нирках

Деякі компоненти базиліка стимулюють відтік жовчі. Щоб впоратися з камінням у нирках, рекомендується протягом декількох місяців перед кожним прийомом їжі є суміш соку рослини і меду (поєднуються в рівних пропорціях).

Для зміцнення зору

Регулярне споживання листя рослини нормалізує роботу органів зору. Щоб зняти втому очей, необхідно змішати 2 столові ложки рослини (сухого або зеленого) з 1,5 літра окропу. Після наполягання склад у вигляді компресу прикладається до очей двічі на добу. Курс лікування триває не більше 12 днів.

При стресі

Споживаючи в день 12 листків рослини, можна зміцнити нервову систему. Попутно з організму підуть шкідливі токсини.

Від тяжкості в шлунку і проблем з ЖКТ

При дисфункції органів шлунково-кишкового тракту показано застосування відвару з 1,5 чайної ложки листя приправи і 250 мілілітрів окропу. Засіб повинен настоятися протягом 15 хвилин. Після остигання суміш слід випивати за 2 прийоми. Лікування проводиться протягом 8 днів, після чого необхідно зробити двотижневу перерву.

Для імунітету

Для зміцнення імунітету необхідно розтерти 15 грам рослини і змішати з 200 мілілітрами окропу. Засіб наполягається протягом 20 хвилин. Після фільтрації ліки потрібно приймати 3 рази на день по 50 мілілітрів.

При ревматизмі

Купувати прояви ревматизму допомагає настій з 40 грам подрібненого листя, змішаного з двома літрами окропу. Потім отриманий склад додається у ванну, приймати яку слід протягом 15 хвилин.

У кулінарії

Базилік широко застосовується в кулінарії. Рослину використовують при приготуванні салатів, соусів, м’ясних та інших страв. Список рецептів, що включають цю приправу, постійно поповнюється.

Магічні властивості

Вважається, що базилік здатний:

  • відновити відносини між подружжям;
  • поліпшить сексуальне життя;
  • вберегти людей від небезпек, у тому числі і в дорозі;
  • захистити будинок від зловмисників;
  • залучати удачу, любов і грошове благополуччя.

Базилік має безліч властивостей. Рослину застосовують як приправу при приготуванні різних страв, при створенні лікарських засобів. Деякі використовують культуру при здійсненні магічних обрядів.

Про автора

admin administrator