Зміст:
- 1 Як заготовити зелень на зиму?
- 2 Заготівля зеленого цибулі на зиму: способи. Як правильно сушити, заморозити, солити і маринувати зелену цибулю на зиму?
- 2.1 Можна морозити зелену цибулю на зиму і як правильно?
- 2.2 Можна сушити зелену цибулю на зиму і як правильно
- 2.3 Відео: сушіння цибулі
- 2.4 Маринований цибулю на зиму, як замаринувати?
- 2.5 Як засолити зелену цибулю на зиму?
- 2.6 Зелену цибулю на зиму в олії
- 2.7 Паста з зеленого цибулі на зиму
- 2.8 Заготівля стрілок зеленого цибулі на зиму
Як заготовити зелень на зиму?
Як то кажуть «готуй сани влітку». Якщо хочете всю зиму насолоджуватися корисної зеленню, то правильно заготовити її необхідно вже зараз. Є кілька способів це зробити.
Одним з них є засушування зелені. Для сушіння зелень відбирайте молоду, свіжу. Краще збирати її з грядки в суху погоду. Перед приготуванням її слід ретельно промити. Потім варто зелень перебрати: відберіть пошкоджені або пожовкле листя, обріжте коріння. Хороший засушений продукт виходить, якщо сушити на свіжому повітрі. Для цього окремі види зелені зв’яжіть в невеликі пучки, які розвісьте в затінених, але добре обдуваються місцях. Засушену зелень розкришите. Після зелень укладіть для зберігання в скляні або жерстяні банки з щільною кришкою.
Як Ви розумієте, цей спосіб займає не один день. А так як ми живемо в століття високих технологій, то ті самі технології завжди приходять нам на допомогу. От і для сушіння зелені можна скористатися мікрохвильовою піччю.
Для початку зелень також промивається і відбирається. Після чого візьміть тарілку для мікрохвильової печі і викладіть на неї непотрібне бавовняну рушник, його потім доведеться викидати. Воно необхідне для вбирання зайвої вологи. На рушник розкладіть зелень. Увімкніть мікрохвильову піч хвилин на 5, потім переверніть зелень і повторіть процес. Так робіть для повного висихання. Після мікрохвильової печі зелень варто розкласти на ніч, сушиться при кімнатній температурі. Потім розкришити і упакувати.
Також зелень можна засолити. Висока концентрація солі не дає можливості розвиватися мікроорганізмам, тому бродіння не відбувається. У засоленої зелені виходить її природний первісний вигляд, і такий же аромат.
Зелень необхідно добре промити й нарізати. Потім змішати з сіллю в співвідношенні 8: 2. Після укласти її в скляні банки. При цьому варто її утрамбувати до появи соку. У такому вигляді залиште банки надвоє доби, а після того як у них зелень осяде, необхідно їх укласти так, щоб вони були заповнені вщерть. Зберігати їх необхідно в холодному місці.
Додаючи таку суміш у їжу, не забувайте, що в ній вже міститься сіль, і не варто солити блюдо.
Для ще одного способу заготівлі зелені Вам знадобиться ще й часник і гірчиця. Знову ж промийте зелень, поріжте її. Очистіть часник і подрібніть. Приготуйте скляну банку з щільно закривається кришкою. На дно банки викладіть часник, так щоб приховував дно. Потім до середини банки викладіть зелень, а зверху знову тонким шаром часник і покрийте її гірчицею, і до країв знову зелень. Така заготівля буде гострою, пам’ятайте про це, додаючи її в блюдо.
Також можна зелень замаринувати. Для цього візьміть різноманітну зелень, яка є: петрушка, селера, кріп, кінза. Ретельно промийте її і цілком покладіть у банки, і залийте маринадом без додавання спецій. Потім стерилізують протягом 25 хвилин при температурі 100? С.
Ще можна заготовити кріп в олії. Для цього необхідний кріп, вода 300 г, 8% оцет, 30 р. Солі та 50 г рослинної олії.
Кріп нарізається і укладається в банки. Оцет, воду і сіль необхідно прокип’ятити і охолодити. Потім залити кріп. Хай трохи постоїть, а потім залийте олією. Банки добре закрийте і зберігайте в холодному місці.
Ну і найпростіший спосіб це простою заморозка. Таку зелень можна зберігати навіть дві зими. Морозити можна в звичайному поліетилені. Причому можна заморожувати різні види зелені в одному поліетиленовому пакеті. Заморожувати можна як цільну, так і нарізану зелень.
Нарізану зелень можна розкласти у формочки для льоду і залити водою, після їх заморожування розкласти по пакетах.
Заготовлюючи зелень при необхідності її нарізати, потрібно користуватися ножем з нержавіючої сталі, так як від зіткнення з залізом вітамін С міститься в зелені руйнується.
Скориставшись будь-яким із запропонованих способів заготівлі зелені, Ви забезпечите собі зиму вітамінами. А це дуже важливо для організму. До того ж тільки уявіть, як можна урізноманітнити в зимовий час будь приготовану страву власноруч заготовленої зеленню.
Схожі записи
Заготівля зеленого цибулі на зиму: способи. Як правильно сушити, заморозити, солити і маринувати зелену цибулю на зиму?
Інформація про способи заготівлі зеленого цибулі на зиму.
- Можна морозити зелену цибулю на зиму і як правильно?
- Можна сушити зелену цибулю на зиму і як правильно
- Відео: сушіння цибулі
- Маринований цибулю на зиму, як замаринувати?
- Як засолити зелену цибулю на зиму?
- Зелену цибулю на зиму в олії
- Паста з зеленого цибулі на зиму
- Заготівля стрілок зеленого цибулі на зиму
- Відео: як зберегти зелень цибулі на зиму?
За вмістом вітамінів, фітонцидів і мінеральних речовин зелений лук займає лідируючі позиції серед коренеплідних рослин. Про користь зеленого цибулі чули багато. Адже не дарма кращим естетичним прикрасою блюд служать пір’я зеленої цибульки, які до того ж надають насиченості смаку
Зелена цибуля в нашому щоденному меню з’являється навесні і не залишає наші столи протягом усього літа. Але як бути в зимовий період?
Цибульні пір’я можна заготовити на зиму різними способами
Рекомендуємо просто заморозити зелень цибулі і збагачувати улюблені страви подихом літа, навіть коли за вікнами сніг і завірюха. Любителям зеленого цибулі присвячується дана стаття.
Можна морозити зелену цибулю на зиму і як правильно?
Якщо вам хочеться, щоб зелений лук був на вашому столі круглий рік, то у вас є два варіанти:
- влаштувати цибульну оранжерею в умовах міської квартири
- вибрати прийнятний для вас спосіб заготівлі зелені цибулі на зиму
Перший спосіб дозволить забезпечити всю сім’ю свіжою зеленню цибулі, а другий – свіжозамороженими порційними пакетиками з зеленню
У другому випадку зелень можна буде тільки додавати під час приготування страв (для супу, рагу, жаркого).
Вибрали другий спосіб? Приступаємо до заморожування.
Процес підготовки зелені цибулі до заморожування включає кілька етапів:
- промивання зелені цибулі і видалення пір’я, які втратили яскраву зелену забарвлення або з жовтими кінчиками (цибуля краще зрізати до того, як він випустить стріли)
- обрізання коренів
- укладання цибулі на паперові рушники, щоб стекла вода
- подрібнення цибулевих пір’я (якщо віддаєте перевагу завчасно порізаний заморожений продукт) і білих цибулевих корінців (їх можна заморозити в окремих контейнерах)
- при бажанні – бланшировка зелені (залити цибулю кип’яченою водою і проварити 2-3 хвилини, після чого воду потрібно злити, цибулю залишити на час, щоб охолов)
- компактна фасовка зелені з маленьким пакетах або пластикових контейнерах (щоб витратити розморожений пакет за одне приготування їжі)
- максимальна витиснення повітря з пакетів, підписати їх і приміщення в морозильну камеру
Скільки зберігається цибулю в замороженому вигляді? В залежності від того, яка температура використовувалася при заморожуванні, зелень може зберігатися від трьох місяців (якщо температура не перевищувала 8 градусів) і до шести (якщо заморожування проходило при більш низькій температурі).
Заморожування не відніме багато часу, а ви збережете необхідні для вашого організму вітаміни та мікроелементи.
Можна сушити зелену цибулю на зиму і як правильно
Сушіння цибулі – прекрасна можливість заготовити про запас вітамінну зелень, якщо влітку на дачі вдалося виростити великий урожай цибулі. Не викидати ж корисний продукт, яким можна буде використовувати в повному обсязі цілий рік!
Як же сушити зелень цибулі? Є кілька способів сушіння зелені:
- природна сушка просто на повітрі
- у духовці
- в аерогрилі
Висушений цибулю зберігає більше корисних мікроелементів, ніж заморожений продукт. До того ж під час приготування різних страв засушений цибулю краще розкриває свій смак, зберігаючи притаманну йому гостроту і пікантну «їдкість».
Суха суміш цибулі входить до складу сублімованих супів, приправ, є одним з інгредієнтів підлив.
Сушений лук зберігає всі корисні властивості свіжого
Переваги сушеного лука перед замороженим:
- В засушених цибулевих пір’ї немає мікробів. Додаючи пряну гостру приправу до супу або в підливу, ви забезпечуєте надійний захист домочадцям від хвороботворних бактерій в сезон застуд
- Цибулина зелень збільшує вироблення слини. А адже ця особливість важлива для кращого перетравлення їжі та обміну речовин
- У сушеному луці повністю зберігається вітамін С (не дарма древні мореплавці запасалися сушеним зеленою цибулею перед довгою дорогою, який рятував їх від цинги)
Перший спосіб сушіння вітамінної зелені цибулі – на повітрі
Якщо ви маєте часом, і на вашій дачі є місце в тіні та ще з протягом, спосіб сушіння на відкритому повітрі вам підійде ідеально. Вирішили сушити не на дачі, а в міській квартирі? Тоді розкладіть цибулю для сушіння на лоджії
- Промийте цибульні пір’я під проточною водою. Зріжте пожовклі кінчики, приберіть привядшую зелень і огрубілі частини пір’я
- Подрібніть підготовлені пір’я цибулі на шматочки по 2-5 см
- На велике сито або дерев’яну дошку постеліть шар марлі і укладіть рівномірно і тонким шаром зелень. Зверху накрийте білим папером
- Періодично струшуйте поверхню, на якій сушиться зелень, і перемішуйте її вміст. Сушитися зелень 5-7 днів
- Готова суха зелень ламка. Її легко розкришити в руках. Помістіть засушену зелень в банку на полицю звичайної шафи і зберігайте при кімнатній температурі
Другий спосіб сушіння цибулевих пір’я – в аерогрилі
На думку господинь, давно використовують аерогриль для приготування страв, сушити цибульні пір’я в ньому теж зручно.
- Підготовлені і порізані цибульні пір’я викладіть на верхню решітку пристрої
- Встановіть температуру 70° і вже через півгодини процес заготівлі зелені завершиться
Третій спосіб – сушка цибулевих пір’я в духовці
Тут все дуже просто! Розкладіть підготовлену зелень цибулі і встановіть необхідну температуру (вона повинна становити 40-50°). Сушіння в духовці займе 2-3 години
Відео: сушіння цибулі
Маринований цибулю на зиму, як замаринувати?
- Для маринування слід відібрати пір’я цибулі свіжі та соковиті. Жовті пір’я не підійдуть для маринування
- Обріжте кінчики
- Перед тим як маринувати гострий лук, його необхідно обдати окропом, позбавляючи від надмірної гіркоти. Можна також помістити в каструлю цибулю і довести його до кипіння
Рецепт маринованої цибулі – класичний:
Інгредієнти:
1 кг зелені цибулі
200 г кропу
сіль і оцет за смаком
перець
Спосіб приготування:
- Переберіть цибульну зелень промийте. Просушений на паперовому рушнику цибулю подрібніть. Приготуйте розсіл з 120 г солі і літра води. Залийте порізану цибулю розсолом і залиште на 2 дні. Злийте розсіл
- Приготуйте кріп: бланшируйте 200 г кропу в окропі протягом декількох хвилин. Змішайте цибулю з кропом і приготуйте маринад. Для цього візьміть 80 мл 6% оцту, два грами насіння кропу, 4-5 горошин перцю, цукор і сіль
- Ретельно помийте банки і помістіть в них зелень цибулі з кропом. Залийте цибулю гарячим маринадом і стерилізують 10 хвилин. Далі все як звичайно: загорніть кришками і під ковдру!
Можна приготувати і незвичайний маринований цибулю з черемшею, яка за смаком нагадує часник, але не така гостра.
Рецепт маринованої цибулі з черемшею
- Цибульні пір’я і черемшу потрібно дрібно порізати і залити заздалегідь приготовленим маринадом (кисло-солодким або приготованим за смаком)
- Проваривши трохи зелень, її потрібно розкласти по банках і помістити в холодильник на зберігання.
Замаринований цибуля – прекрасна добавка до м’ясних або тушкованим стравам з м’яса і овочів. Істотним недоліком маринованої цибулі є те, що його не можна зберігати довго (а тільки два тижні).
Як засолити зелену цибулю на зиму?
Засолений цибулю збагатить смак будь-якої страви, будь-то салат, тушковані овочі на гарнір або суп.
Інгредієнти для засолювання зеленого лука:
1 кг зелені цибулі
200 г солі
Спосіб приготування:
- Після підготовки (промивання зелені цибулі, видалення кінчиків і обсушування на паперовому рушнику), наріжте зелень і змішайте з сіллю
- Щільно укладіть в банки і утрамбуйте до виділення соку. Налийте олію і прикрийте кришками. Для зберігання засоленого лука підійде холодне місце
Зелену цибулю на зиму в олії
Цибульні пір’я в рослинному маслі збережуть свою соковитість, аромат. Взимку вам для заправки улюбленого салату або іншої страви потрібно буде тільки відкрити банку.
Інгредієнти для зеленого лука в рослинному маслі:
цибульні пір’я (тільки свіжозрізані)
сіль
олія рослинна
столовий оцет
Спосіб приготування:
- Підготуйте пів літрові банки: вимийте з содою, обдайте холодною водою. Стерилізуйте банки звичним для вас способом: в духовці протягом 10-15 хвилин або потримайте 3-5 хвилин на носику чайника з окропом. Прокип’ятіть кришки в окремій посудині
- Підготуйте цибульні пір’я: промийте і видаліть зайві пошкоджені або мляві стебла, відріжте кінчики, викладіть на сухе рушник
- Наріжте цибулю. У кожну банку засипте 13 чайної ложки солі. Другим після солі шаром цибульний завтовшки 1,5 – 2 см І знову засипте 13 ч. л. солі
- Періодично утрамбовывайте цибулю толкучка, поки не почне виділятися сік. Так заповнюйте банку по плечики
- Для заливки знадобитися 4 ст. л. рослинної олії, 1 столова ложка (9%) оцту. Всі інгредієнти вилийте в ємність і поставте на невеликий вогонь
- Потримайте на плиті поки вміст не почне закипати, і додайте оцет. Перемішайте і зніміть з плити. Заливайте масло в банки і відразу закочуйте кришками.
Паста з зеленого цибулі на зиму
Приготувати пасту з зеленого цибулі не складно. Головне, розташовувати часом і бажанням. Зима не за горами, і краще зустрічати її з різноманітною консервацією.
Інгредієнти для пасти з зеленого цибулі:
вода 300 мл
8% оцет – ст. л.
2 ст. л. солі,
50 г соняшникової олії
Спосіб приготування
- Промиту зелень цибулі (можна додати і іншу зелень для більш насиченого смаку) перемеліть блендером або м’ясорубкою до стану до пастоподібного стану. Перекладіть отриману масу в банки
- Налийте зверху соняшникову олію. Гарненько струсніть банку для рівномірного розподілу масла. Додайте ще масла (шар повинен бути приблизно в палець завтовшки)
- Закрийте банку кришкою і поставте пасту в холодильник. Термін зберігання такої пасти – кілька місяців
Як використовувати пасту? Додавайте ароматну зелену пасту в улюблені страви, соуси.
Заготівля стрілок зеленого цибулі на зиму
- Беремо свіжий не млявий лук зі середніми за розміром стрілками, промиваємо і видаляємо кінчики. Якщо на нижньому кінці груба шкірка, то її теж обрізаємо
- Зануривши в друшляк зелень, її бланшують в киплячій солоній воді (250 г солі на літр води) на максимальному вогні. По закінченні 3 хвилин стрілки цибулі дістаємо з води і охолоджуємо під струменем холодної води
- Після того, як вода стече, викладаємо цибулю по банкам невеликого обсягу, наприклад, літрових. Додаємо спеції за смаком: лавровий лист, суміш перців
- Заповнені банки по плічка опускаємо у велику каструлю з водою (температура води — 85 градусів). Пастеризуем 15-20 хвилин, закатуємо кришками і укладаємо догори дном під теплу ковдру
Про автора