Як засушити листя базиліка

Авторadmin

Як засушити листя базиліка

Базилік: вирощування на підвіконні та на городі

Автор і редактор: Олена Н. https://floristics.info/ua/index.php?option=com_contact&view=contact&id=21 Правки: 02 серпня 2023 Опубліковано: 12 лютого 2019 Перша редакція: 12 червня 2016 🕒 14 хвилин 👀 55266 разів 💬 20 коментарів

  • Посадка й догляд за базиліком
  • Рослина базилік – опис
  • Посадка базиліка на розсаду
    • Коли сіяти базилік на розсаду
    • Вирощування базиліка з насіння
    • Як виростити базилік у домашніх умовах
    • Полив базиліка
    • Підживлення базиліка
    • Посадка базиліка в ґрунт
    • Вирощування базиліка в ґрунті
    • Полив базиліка
    • Підживлення базиліка
    • Що садити після базиліка
    • Хвороби базиліка
    • Шкідники базиліка
    • Корисні властивості базиліка
    • Базилік – протипокази
    • Коментарі

    Рослина базилік духмяний (лат. Ocimum basillicum), або камфорний, або городній, або звичайний, або васильки справжні, є трав’янистим однорічником виду Базилік підродини Котовникові родини Глухокропивові. У дикій природі трава базилік росте в Китаї, Ірані, Індії, в Африці, на півдні Азії, в американських тропіках, в Середній Азії та на Кавказі. Припускають, що походить базилік з Африки, а в Європу його завезли солдати армії Олександра Македонського.

    Наші предки використовували базилік передусім як цілющу рослину. Сьогодні цю траву вирощують по всьому світу як харчові прянощі.

    Посадка й догляд за базиліком

    • Цвітіння: у кінці липня або на початку серпня.
    • Посадка: посів насіння на розсаду – у кінці березня або в першій половині квітня, пересадка сіянців у відкритий ґрунт – у другій половині травня. Посів насіння в ґрунт – не раніше початку червня.
    • Освітлення: яскраве сонячне світло.
    • Ґрунт: легкий, родючий, багатий на гумус, дренований, повітропроникний.
    • Полив: у міру висихання верхнього шару ґрунту.
    • Підживлення: один раз на місяць. Перше – через 2 тижні після висадки сіянців у ґрунт розчином 2 столових ложок Нітрофоски в 12 л води, витрачаючи на кожен м² 3-4 л розчину.
    • Розмноження: насінням.
    • Шкідники: попелиця, польові блішки, павутинний кліщ.
    • Хвороби: чорна ніжка, сіра гниль, фузаріоз.

    Рослина базилік – опис

    Коренева система у базиліка поверхнева, розгалужена, стебло чотиригранне, пряме, гіллясте, облистяне, досягає у висоту 50-70 см. Рідкозубчасте довгасто-яйцеподібне листя базиліка розташоване на коротких черешках. І стебла, і листя вкриті ворсинками. Пазушні блідо-рожеві або білі, а іноді і фіолетові квітки зібрані в неправильні кільця. Плід рослини складається з горішків, що відділяються один від одного після дозрівання. Прорісність насіння базиліка зберігає близько п’яти років.

    Фіолетові сорти базиліка мають різкіший аромат, вони популярні в Азії і на Кавказі, в Європі ж воліють базилік зелений – він належить до найбільш затребуваних прянощів середземноморської кухні. Найсильніші пахощі базилік виділяє перед початком цвітіння.

    У цій статті ми розповімо, як вирощувати базилік із насіння, коли сіяти базилік на розсаду, як виростити базилік у домашніх умовах, як посадити базилік у відкритий ґрунт, яка може бути користь від базиліка, а також у чому може полягати шкода базиліка – загалом, усе, що може знадобитися тим, хто вирішив вирощувати базилік удома або на городі.

    Посадка базиліка на розсаду

    Коли сіяти базилік на розсаду

    Базилік можна вирощувати як розсадним, так і безрозсадним способом, але надійніше спочатку виростити з насіння розсаду, а потім пересадити сіянці у відкритий ґрунт. У статті «Посадка овочів на розсаду в квітні» ми докладно описали, як здійснюється цей процес. Для тих, хто ще не встиг прочитати згадану статтю, ми розповімо про це просто зараз. Отже, коли сіяти базилік на розсаду? Найкраще в першій половині квітня.

    Посадка базиліка на розсаду здійснюється в підготовлену ґрунтову суміш із чотирьох частин перепрілого компосту, двох частин перегною й однієї частини промитого річкового піску, яку потрібно просіяти й упродовж години пропарити на водяній лазні. Городникам, які воліють суміш для розсади, що продається в магазинах, доведеться для знезараження пролити субстрат розчином Фітоспорину або міцним розчином марганцівки.

    Ви можете вирощувати насіння базиліка в ящику, але тоді слід через якийсь час пікірувати сіянці, також можна сіяти базилік у касети завглибшки 5-7 см. Посів базиліка здійснюють у добре зволожений ґрунт на глибину приблизно 1 см. Відстань між рядами в ящику має бути близько 5 см. Після посіву посудину накривають склом або поліетиленовою плівкою і ставлять у тепле світле місце при температурі 20-25 ºC. Приблизно за тиждень, щонайпізніше два з’являться перші сходи базиліка.

    Вирощування базиліка з насіння

    Після проростання насіння прозоре покриття з ящика можна буде зняти, а температуру слід знизити до 15-20 ºC. Догляд за сіянцями базиліка не вимагає жодних надмірних зусиль: поливайте рослини в міру необхідності, не допускаючи пересихання ґрунту, однак і перезволожувати не можна, інакше розсаду може уразити чорна ніжка – грибкове захворювання, здатне знищити всі посіви. Якщо ви помітите симптоми цієї недуги, обробіть сіянці розчином чайної ложки мідного купоросу в 2 л води або пролийте субстрат міцним розчином марганцівки.

    Зростаючі в загальному контейнері сіянці пікірують у стадії розвитку першої пари справжніх листків у більшу посудину з таким самим субстратом, у який на 5 л суміші додають ложку комплексного мінерального добрива і кілька ложок деревної золи. Глибина посадки сіянців у нову посудину має залишатися незмінною.

    Коли розсада базиліка приживеться і піде в ріст, її прищипують над 6-8 листком для стимуляції росту бічних пагонів. За два тижні до висадки сіянців у ґрунт їх починають загартовувати, виносячи на балкон або у двір спочатку на годину, наступного дня на два і так далі, поки розсада не зможе перебувати на свіжому повітрі цілу добу. Посадка базиліка у відкритий ґрунт здійснюється, коли минуть поворотні заморозки – у другій половині травня.

    Вирощування базиліка на підвіконні

    Як виростити базилік у домашніх умовах

    Вирощування базиліка з насіння в домашніх умовах починається в кінці лютого чи на початку березня точно так само, як і вирощування насіння на розсаду, тільки сіяти потрібно по кілька насінин у торфоперегнійний горщик або торф’яну таблетку. Перед тим, як садити базилік, насіння на кілька годин заливають темно-рожевим розчином марганцівки. Посіви накривають прозорим повітронепроникним матеріалом і утримують в умовах, описаних у попередньому розділі. Майте на увазі, що базилік має перебувати на сонці не менше 3-4 годин на добу.

    Коли у сіянців розвинеться перша пара листя, їх разом із таблеткою або горщиком пересаджують у велику посудину – літровий горщик, на дно якого поміщають дренажний шар заввишки 2-3 см із керамзиту, битої цегли або шматочків пінопласту. Субстрат для домашнього базиліка має бути родючим, але легким і водопроникним – наприклад, ґрунтосуміш з однієї частини перегною і двох частин кокосового волокна. Перші запашні листки ви зможете обривати для салатів вже за півтора місяці.

    Полив базиліка

    Базилік вологолюбний, тому ґрунт у горщику весь час має бути злегка вологим. Поливати базилік доведеться практично щодня, та ви й самі це зрозумієте, коли одного разу через вашу забудькуватість його листки повиснуть, як вітрила в безвітряну погоду. Однак стежте за тим, щоб не сталося перезволоження ґрунту, яке може спричинити гниття коренів. Після поливання один раз на 2-3 дні обережно розпушіть ґрунт у горщику.

    Підживлення базиліка

    Якщо ви посадили базилік у не дуже родючу землю, вам доведеться виправляти це регулярними підживленнями. Добре реагує рослина на універсальні добрива на основі гуматів або компосту, які вносять у ґрунт у концентрації, зазначеній виробниками, не частіше одного разу на місяць.

    Вирощування базиліка у відкритому ґрунті

    Посадка базиліка в ґрунт

    Посадка базиліка у відкритий ґрунт здійснюється тільки в другій половині травня, коли минуть поворотні заморозки.

    Базилік любить відкриті сонячні ділянки, захищені від сильних холодних вітрів. Деякі садівники з успіхом вирощують базилік у пристовбурних колах молоденьких плодових дерев, які майже не дають тіні, що не заважає базиліку поглинати сонячні промені, а його сильний пряний запах відлякує від саджанців шкідливих комах. Ось такий вдалий симбіоз.

    Ґрунт для базиліка має бути легким і багатим на гумус, а головне – водопроникним. Ділянку за місяць до посадки перекопують із перегноєм, торфом або компостом із розрахунку 2 кг органіки на м² площі. Для посадки виберіть вечір або похмурий день, викопайте ямки на відстані 15-20 см одна від одної і посадіть у них сіянці базиліка. Інтервал між рядами повинен бути не менше 30 см. Добре полийте висаджену розсаду теплою відстояною водою.

    Вирощування базиліка в ґрунті

    Вирощування базиліка – низка звичних для кожного городника заходів: поливання, прополювання, розпушування ділянки, підживлення, захист від комах і хвороб. Щойно посаджені, ще слабкі сіянці базиліка перші два тижні вкривають на ніч плівкою на випадок, якщо вночі похолодає. Доки базилік не піде в ріст, із ділянки регулярно видаляють бур’ян. Розпушувати ґрунт доведеться досить часто – 7-8 разів за сезон перед поливанням. Як тільки почнуть з’являтися квітконоси, акуратно виламуйте їх, щоб стимулювати розгалуження базиліка.

    Полив базиліка

    Часті поливання базиліка позитивно впливають на появу нових листків, тому зволожують ділянку в міру підсихання ґрунту. Однак не перестарайтеся зі зволоженням, оскільки і недостатній, і надлишковий поливи базиліку шкідливі. Вода для поливу має бути теплою (близько 25 ºC) і відстояною бодай упродовж доби. Для відстоювання і підігріву води можна використовувати місткий посуд (бочку, стару ванну), встановивши її на городі на осонні.

    Підживлення базиліка

    Підживлення базиліка для стимулювання приросту зеленої маси здійснюють один раз на місяць. Уперше добрива у вигляді розчину 2 ложок нітрофоски в 12 л води вносять через два тижні після висадки сіянців у відкритий ґрунт. Витрата розчину – 3-4 л на м².

    Що садити після базиліка

    Небажано вирощувати базилік на одному місці багато років, потрібно чергувати на ділянці різні культури. Чергування культур – один із головних принципів успіху в рільництві. Повертати культуру на місце, де вона росла 2-3 роки, можна тільки через 4-5 років. Після базиліка на ділянці потрібно вирощувати стійкі до хвороб базиліка культури, наприклад: бобові, моркву, огірки, кабачки, патисони, гарбузи, ранню картоплю і помідори. Для самого ж базиліка гарними попередниками є сидерати, томати, цибуля, цвітна і рання білокачанна капуста, буряк, полуниця і зеленні культури.

    Шкідники і хвороби базиліка

    Хвороби базиліка

    Базилік – рослина надзвичайно стійка до хвороботворних мікроорганізмів, але іноді трапляються проблеми зі здоров’ям і у нього. Найчастіше базилік вражають:

    Чорна ніжка – грибкове захворювання розсади базиліка, розвивається в умовах підвищеної кислотності, поганої аерації ґрунту і занадто частого і рясного поливу. Грибок вражає кореневу шийку сходів, у результаті судини, що живлять рослину, закупорюються, стебло і його основа стають м’якими, чорніють, стоншуються, рослина жовтіє і гине;

    Фузаріоз – це грибкове захворювання теж вражає судини рослини, виділяючи токсини в його поживні соки. У молодих рослин стебло стає бурим і тонким, у дорослих засихає верхівка, вони поступово в’януть і вмирають. Сприяють розвитку хвороби занадто висока температура на тлі підвищеної вологості повітря;

    Сіра гниль частіше шкодить рослинам у парниках і теплицях, але базилік у відкритому ґрунті теж може захворіти. Проявляється захворювання спочатку на нижніх, відмираючих листках, потім охоплює всю рослину: на уражених ділянках утворюються сухі світло-бурі плями, які поступово стають водянистими і вкриваються сірим пушком.

    Лікування від сірої гнилі та фузаріозу: обробіть базилік на початковій стадії захворювання настоєм лушпиння цибулі, залийте один об’єм лушпиння чотирма об’ємами води і настоюйте добу, після чого процідіть настій і обприскайте ним базилік. Чорну ніжку лікують, проливаючи ґрунт у розсадних посудинах розчином перманганату калію. Хворі рослини видаліть разом із земляною грудкою, а ямку, що залишилася після цього, пролийте міцним розчином марганцівки. Але якщо хвороба увійшла в силу, навряд чи ви зумієте обійтися без фунгіцидів – Фундазолу, Фітоспорину, Топаза, Тоївіта Джет та інших.

    Аби не довелося вдаватися до отрутохімікатів, дотримуйтесь агротехніки культури: не вирощуйте базилік на одному місці більше трьох років, не сійте його занадто густо, один раз на тиждень опудрюйте поверхню ґрунту деревною золою, дотримуйтесь водного балансу ґрунту на ділянці, розпушуйте її і своєчасно видаляйте з грядки бур’ян.

    Шкідники базиліка

    Зі шкідливих комах небезпеку для базиліка становлять попелиця і польова блішка.

    Попелиця (тля) – один із найбільших шкідників, висмоктує сік із листя і стебел базиліка, в результаті чого листя згортається, стебла перестають розвиватися, рослина всихає. Цукристі виділення попелиці є сприятливим середовищем для сажистого грибка, який вкриває рослину темним нальотом. Окрім того, тля переносить вірусні захворювання, від яких немає лікування. Позбавлятися від попелиці потрібно відразу, як тільки ви виявили її присутність. Для боротьби з попелицею використовують відвари полину, пижма, гіркого перцю, кульбаби, деревію, цибулі, часнику, бадилля томата або картоплі, гірчиці. Обробляти базилік у ґрунті потрібно два або три рази з інтервалом 7-10 діб. Гарним засобом від попелиці є розчин 100 г натертого дьогтьового мила в 10 л води або зольний розчин, приготований за таким рецептом: 300 г золи заливають окропом і варять упродовж півгодини, після чого відстоюють, проціджують і доливають водою до обсягу 10 л. В особливо важких випадках, коли натуральні компоненти не допомагають, обробіть базилік розчином Карбофоса відповідно до інструкції – цей інсектицид не має смаку і запаху. Добре справляються зі шкідником Акарін, Банкол, Актеллік.

    Лугова, або польова блішка також, як і тля, харчуючись клітинним соком базиліка, деформує його листя, воно вкривається білими плямами, потім буріє і відмирає. Шкоди рослині завдають як дорослі особини, так і личинки блішки. Зимують ці шкідники в опалому листі і в верхньому шарі ґрунту. Способи боротьби з польовою блішкою ті самі, що і з попелицею.

    Види і сорти базиліка

    У культурі найчастіше вирощують такі різновиди базиліка: камфорний (або запашний), мексиканський (або коричний), фіолетовий (звичайний або реган) і лимонний (тайський). Численні сорти базиліка розрізняються:

    • за відтінками запаху. Вони бувають холодними, терпкими, теплими або солодкими. Основними запахами базиліка є: коричний, анісовий, перцевий, лимонний, ванільний, карамельний, гвоздичний і ментоловий. Сорти з карамельним, лимонним, ванільним і коричним відтінком аромату використовують для приготування десертних страв і напоїв. Ті, що мають ганусовий запах, потрібні для приготування рибних страв, а гвоздичні та перцеві аромати – для м’ясних;
    • за кольором: базилік фіолетовий і базилік зелений. Фіолетові сорти базиліка мають різкіший запах, вони частіше використовуються в кавказькій кухні і в середньоазійських стравах. Зелені сорти популярніші в Європі, зокрема в Середземномор’ї;
    • за розміром і формою куща сорти базиліка бувають прямостоячими, розлогими, напіврозлогими, компактними, хоча існують і проміжні форми. За висотою відомі низькорослі сорти заввишки від 18 до 30 см, сорти середньої висоти – від 30 до 60 см і високорослі сорти – від 60 до 85 см. У домашніх умовах зручніше вирощувати низькорослі сорти;
    • за термінами дозрівання – сорти ранні, середнього терміну дозрівання та пізні.

    До найкращих сортів базиліка належать:

    • Мавританський – продуктивний ароматний середньостиглий сорт фіолетового кольору з прямостоячим розлогим кущем заввишки до 65 см;
    • Застільний – прямостоячий кущ заввишки до 60 см із великим світло-зеленим листям яйцеподібної форми і ніжної текстури. Це один із найбільш запашних середньопізніх сортів, що відзначається гарною продуктивністю;
    • Фантазер – один із найбільш продуктивних сортів насиченого зеленого кольору з масивним розлогим кущем, зеленим стеблом і ланцетово-овальним листям;
    • Балконстар – низькорослий сорт із дрібним запашним листям чудових смакових якостей, придатним для салатів. Прекрасно росте в горщиках на підвіконні;
    • Генуезький – у рослин цього врожайного сорту листя велике, глянсове, темно-зелене, запашне і приємне на смак. Вживають листя генуезького базиліка у свіжому і сушеному вигляді, іноді його замість м’яти кладуть у прохолодні напої;
    • Гурман гвоздичний – урожайний сорт із масивним прямостоячим кущем середньої висоти з зеленим еліптичним листям середнього розміру. Цей базилік чудово доповнює смак рибних, м’ясних, картопляних страв, а також страв із рису та сиру;
    • Василіск – компактний сорт для вирощування в домашніх умовах і в відкритому ґрунті з гвоздично-перцевим ароматом. Кущ прямостоячий, заввишки до 20 см, густо облистяні дрібним зеленим листям пагони до половини припідняті;
    • Єреванський – один із найпоширеніших продуктивних сортів із гвоздично-перцевим ароматом. Кущ середньої висоти, листя фіолетове, яйцеподібної форми, середнього розміру;
    • Троль – середньостиглий урожайний дрібнолистий і компактний сорт для вирощування в домашніх умовах, стійкий до різких перепадів температури. Листя у рослин цього сорту темно-фіолетове. Кущик виглядає дуже привабливо;
    • Меджік Мауїнтін – сорт ізраїльської селекції, що вирізняється витривалістю до високих і низьких температур та відсутності вологи. Його акуратний круглий кущик із зеленим з пурпуровим відтінком листям чудово виглядає в саду і як декоративна рослина;
    • Ред Рубін – сорт американської селекції махагоново-пурпурового забарвлення, у якого їстівним є не тільки листя, позбавлене гіркуватості зелених сортів, а й бутони, – їх в Америці заведено додавати в омлети.

    Чудово зарекомендували себе також такі сорти базиліка: Шарм, Маркіз, Арарат, Оксамит, Вайолет, Грецький, Робін Гуд, Дракон, Альфонс, Зелений запашний, Оріон, Перцевий аромат, Спокусник, Бакинський, Чародій, Лимончик, Карлик, Кучерявий, Філософ, Широколистий та інші.

    Властивості базиліка – шкода і користь

    Корисні властивості базиліка

    Аромат базиліка зумовлений наявністю в його наземної частини складної ефірної олії, що має бактерицидну дію. Базилік містить вітаміни C, B2, PP, провітамін A, каротин, цукор, фітонциди, рутин. Базилік захищає організм від інфекцій, стимулюючи імунну систему. Він стримує навіть розвиток ВІЛ і ракових клітин. Базилік має жарознижувальну, бактерицидну, антиоксидантну, загальнозміцнюючу та тонізуючу дію.

    Вживання базиліка в їжу показане при вірусних, бактеріальних і грибкових інфекціях, респіраторних і легеневих захворюваннях. Він сприяє позбавленню від зайвого слизу в носових проходах, надлишку газів у прямій кишці, поліпшує пам’ять, зміцнює нервову тканину.

    Базилік легко справляється із запальними явищами порожнини рота – карієсом, виразками, зубним каменем, нальотом і неприємним запахом із рота. Маючи в’язку дію, він зміцнює ясна, запобігаючи передчасному випаданню зубів.

    Базилік допомагає організму справлятися з метеоризмом і шлунково-кишковими захворюваннями. Ензими, що містяться в ньому, прискорюють розпад і спалювання жирів в організмі, а естрагол та евенгол стимулюють розумову діяльність.

    Ефірна олія базиліка успішно загоює рани, знімає спазми різного походження, використовується для інгаляції верхніх дихальних шляхів. Сік листя базиліка застосовують у боротьбі з грибковими ураженнями шкірного покриву, водні витяжки з рослини дають гарні результати при лікуванні гастритів і харчових отруєнь.

    Із сушеного базиліка заварюють чай або роблять компреси, що знімають головний біль і прояви екземи. Спиртовим настоєм базиліка лікують коліт, пієліт, кашлюк, невроз, бронхіальну астму, знижений артеріальний тиск, запалення нирок і сечового міхура, метеоризм і звичайну застуду.

    Базилік – протипокази

    Оскільки базилік має тонізуючий ефект, він протипоказаний тим, хто страждає хворобами судинно-серцевої системи – гіпертензією і гіпертонією, а особливо тим, хто переніс інфаркт міокарда. Небезпечний базилік також хворим тромбозом вен нижніх кінцівок, тромбофлебітом, вегето-судинною дистонією та цукровим діабетом. Гіпотоніки ж можуть вживати базилік без остраху.

    Не рекомендований базилік у великих кількостях при вагітності, особливо це стосується фіолетових сортів рослини, але матерям-годувальницям він показаний як гарний лактогінний засіб, і якщо немовля не збентежить дивний смак і аромат вашого молока, можете в період грудного вигодовування від базиліка не відмовлятися.

    Базилік містить незначну кількість ртуті, тому у великих кількостях його краще не вживати навіть абсолютно здоровим людям.

    Як сушити базилік на зиму

    Смачна та ароматна трава вдало «прописалася» на нашому столі. Вона здатна прикрасити будь-яку страву, зробити її більш пікантною та ароматною. Базилік рекомендується подавати до шашликів та відбивних, додавати в салати, рагу, зимові заготівлі, компоти і навіть варити варення.

    Найзапашніший і найсмачніший базилік – у літній сезон. У холодну пору він зустрічається тільки в маркетах. У нашій статті ми розповімо як сушити базилік у домашніх умовах в електросушарці, на свіжому повітрі і навіть на підвіконні у квартирі, головне – щоб на зелень не потрапляли прямі сонячні промені. Зберігати сушений базилік бажано в сухій тарі з кришкою, що герметично закривається, в прохолодному місці.

    Приготування

    Беремо для сушіння свіжу, якісну, ароматну зелень. Ретельно промиваємо кожен листочок під проточною водою від піску і бруду. Розкладаємо на лляній серветці і залишаємо на кілька хвилин, щоб видалити з неї зайву вологу.

    Рівномірно викладаємо підготовлені листочки на форму електросушарки. Встановлюємо температуру 50-60 градусів. Якщо сушимо базилік на підвіконні, кладемо листочки на марлю (складену в кілька шарів) або рушник.

    Чекаємо, коли листочки зменшаться в розмірі і з них піде волога.

    Готовий продукт зберігаємо цілим або подрібнюємо в крихти. Використовуємо сухе листя базиліка на свій розсуд. Ось тепер ви знаєте, як правильно сушити базилік на зиму.

    Як сушити базилік в духовці

    Вимиті листя рівномірно розкладаємо на сухому деку. Відправляємо в духовку на 30 хвилин при температурі 40 С.

    Сухий продукт охолоджуємо, подрібнюємо в дрібну крихту і закриваємо в чистій банці.

    Порада для приготування: ми сушимо базилік при температурі 40° C, але його можна знизити до 35 ° C. головне – не перевищувати, інакше листя потемніють, втратять корисні властивості і будуть непридатними для використання.

    Як сушити базилік в мікрохвильовці

    За допомогою мікрохвильової печі базилік сушитися дуже швидко. Для початку відокремлені від гілочок листя викладаємо одним шаром на тарілку і ставимо в кухонний апарат. Процес займає до 2-3 хвилин, залежить від працездатності побутового приладу, сушимо на середній потужності.

    Дістаємо за допомогою прихваток гарячий посуд, пересипаємо базилік в іншу ємність, за бажанням подрібнюємо або в цілому вигляді відправляємо в невелику баночку.

    як сушити базилік на повітрі

    Готові до подальшої обробки листя кладемо на великий чистий піднос і залишаємо в місці, де вони будуть добре провітрюватися. Сушимо не менш 2 днів, потім складаємо в скляну ємність, щільно закриваємо кришкою і ховаємо в комору.

    Порада щодо приготування: є також «народний» варіант приготування листочків базиліка з гілочками. Для цього беремо молоді пагони з невеликою кількістю листочків, обмотуємо міцною ниткою і вішаємо ближче до вікна. Чекаємо 14 днів, ріжемо, наповнюємо їм спеціальні ємності і ховаємо в холодному, недоступному сонячного світла, місці.

    Куди додають сушений базилік

    Цю ароматну траву часто використовують в супах, овочевих гарнірах, м’ясних і рибних стравах.

    Ще сухе листя кладуть в різні соуси (домашній майонез, томатний, гострий), підливи, заправки для овочевих салатів. Також ними можна красиво прикрасити яєчню, омлет, холодні закуски і салати з морепродуктів. Ще можна трохи покласти такої приправи в домашню ковбасу або печінковий паштет.

    Порада з приготування: якщо у вас залишилося трохи свіжого базиліка, тоді подрібніть його, змішайте з вершковим маслом і намазуйте на хліб. Виходить дуже смачна паста з незвичайним запахом.

Про автора

admin administrator