Як зробити вино з далекосхідного винограду

Авторadmin

Як зробити вино з далекосхідного винограду

Вино з винограду: 10 рецептів у домашніх умовах

Практично кожен власник присадибної ділянки в якийсь момент замислюється про приготування домашнього спиртного. У хід ідуть не тільки ягоди і фрукти, а й овочі, горіхи, інші плоди, наявні в саду-городі.

У цій статті Взболтай розповість, як зробити домашнє вино з винограду різних сортів, а також відповість на найбільш хвилюючі запитання алкомейкерів-початківців.

Підготовка ягід

Збирати виноградний урожай рекомендується в сухий теплий день.

Період заготівлі залежить від сорту: триває він від ранньої осені до початку морозів. Не слід приступати до збору одразу після дощу: вода вимиває природні дріжджі зі шкірки і може призвести до загнивання плодів. З цієї ж причини не потрібно полоскати виноград перед використанням.

Запилені ягоди краще протерти чистою ганчірочкою. Перед початком роботи сировину потрібно перебрати, видаливши зіпсовані плоди, листя і гілки.

Рецепт сухого вина з винограду

Ця технологія універсальна: вона підходить для темних і світлих сортів. У результаті виходить натуральний, корисний напій із мінімальним рівнем солодкості. Єдина вимога – достатня цукристість плодів (15-22%). Вони не мають бути надто терпкими і кислими, інакше сусло буде погано бродити, а готовий продукт виявиться слабким.

Рецепт ідеальний для ранніх солодких сортів: вийде чудове вино з винограду Юпітер або Солярис. Згодяться і пізні плоди із середньою цукристістю. Гідною прикрасою столу стане таке вино з винограду Віоріка.

Інгредієнти

Метод приготування

  1. Ягоди розім’яти руками, не зачіпаючи кісточки.
  2. Виноградний сік разом із м’якоттю помістити в бродильну ємність.
  3. Потримати масу 3-5 діб у теплому приміщенні, періодично помішуючи.
  4. Злити рідку частину в скляний бутель.
  5. Віджати сік із твердої маси через тонку тканину або марлю, додати до першої рідини.
  6. Встановити гідрозатвор, переконавшись, що в посудині достатньо місця для утворення піни.
  7. Залишити бутель у приміщенні з кімнатною температурою до закінчення бродіння.
  8. Через 1-2 місяці перелити напій у невеликі пляшки, не зачіпаючи осад.
  9. Щільно закупорити посудини, витримати в підвалі близько 2-3 місяців.

Рецепт столового вина з винограду Ізабелла

З поширеного і невибагливого сорту можна зробити напої різної міцності та солодкості.

Тут наведено простий рецепт, що підходить і для інших видів ягід. Аналогічним чином готують вино з винограду Молдова. У результаті виходить приємний, ароматний продукт із 10-12%-м вмістом алкоголю.

Добре підійде цей спосіб для винограду Лідія, з якого часто виробляють вино в домашніх умовах. За бажанням можна збільшити кількість цукру, змінивши тим самим і градус. У такому разі вийде десертне вино з винограду. На літр соку потрібно від 0,1 до 0,5 л води.

Інгредієнти

  1. Виноград – 15 кг
  2. Цукор – 2-4 кг
  3. Вода – пропорційно

Метод приготування

  1. Плоди засипати у велику ємність, придушити дерев’яним товкачиком або руками.
  2. Накрити посудину марлевою тканиною, залишити в темряві на 3 доби, двічі на день мішати ягоди дерев’яною ложкою.
  3. Добре віджати виноградну масу через марлю.
  4. Вичавлений сік розбавити водою за смаком.
  5. Перелити виноградну рідину в скляну ємність, залишивши вільною приблизно 1/3 бутля.
  6. Засипати в посудину цукор, надіти на горлечко рукавичку з проколотим пальцем або гідрозатвор.
  7. Залишити сусло в теплі й темряві на 1-1,5 місяця (до закінчення бродіння).
  8. Перелити молоде вино в чисту ємність, не зачіпаючи осад.
  9. За бажанням підсолодити напій і потримати ще 1 тиждень під гідрозатвором.
  10. Профільтрувати вино, закупорити кришкою, перенести в прохолодне темне місце на 2-3 місяці.
  11. Розподілити по невеликих посудинах, зберігати в холоді.

Рецепт рожевого вина

Із ніжних плодів світло-малинового забарвлення можна зробити спиртне будь-яким із наведених способів: підійде як червона, так і біла технологія. Легкий рожевий напій найпростіше отримати зі свіжовичавленого соку.

Таким же шляхом можна виготовити вино з магазинного винограду. Його в будь-якому разі доведеться мити, а отже без включення дріжджів не обійтися.

Інгредієнти

  1. Сік винограду – 3 л
  2. Цукор – 0,8 кг
  3. Дріжджі сухі – 2 ч. л.
  4. Вода питна – 4 ст.

Метод приготування

  1. Залити воду в каструлю, закип’ятити, зняти з вогню.
  2. Засипати цукор, мішати до повного розчинення кристалів.
  3. У підігрітій до теплого стану воді розмочити дріжджі.
  4. У цукровий сироп ввести виноградний сік.
  5. В отриману суміш додати розчинені дріжджі.
  6. Перелити фруктове сусло в бродильну ємність, поставити затвор.
  7. Після закінчення бродіння, відокремити вино від осаду, розлити його в пляшки.

Рецепт білого вина

Винороби-початківці вважають, що світлі напої отримують виключно зі слабозабарвлених сортів винограду. Але ця думка помилкова. На запитання “з якого винограду роблять біле вино?” слід відповідати: з будь-якого. Пояснюється цей дивовижний факт тим, що сік у більшості темних і світлих плодів практично безбарвний.

Червоне і фіолетове забарвлення напоям надає шкірка, тому в білому алкоголі її не використовують.

За допомогою цього рецепта можна приготувати чудове сухе вино з винограду Шардоне. Варто випробувати його і на менш вибагливих сортах, наприклад мускатних. Вийде чудове вино з винограду Цитронний.

Інгредієнти

Метод приготування

  1. Розчавити плоди, не пошкоджуючи кісточки.
  2. Помістити сусло в бродильну посудину, дати настоятися протягом 24 годин при t= 20-25 °C.
  3. Відокремити сік, віджавши масу через марлю, макуху викинути.
  4. Перелити виноградну рідину в ємність із вузькою горловиною, залишивши місце для газу, що виділяється під час бродіння.
  5. Закріпити гідрозатвор, залишити сусло в приміщенні зі стабільною кімнатною температурою.
  6. Почекати від 25 до 50 діб, відстежуючи інтенсивність бродіння.
  7. Після закінчення виділення бульбашок акуратно злити напій з осаду, розподілити по чистих ємностях малого об’єму.
  8. Дати вину дозріти, витримавши його не менше 1 місяця в холоді.

Рецепт вина із замороженого винограду

Найароматніші домашні напої виходять із зібраної вчасно сировини. Але не варто викидати “забуті” на лозі плоди: з них можна зробити так зване “крижане вино”.

Традиційно його готують із ягід, прихоплених першими заморозками, причому пресують м’якоть разом із гілочками. Вино з підмороженого винограду буде солодшим і густішим, тому не доведеться додавати багато цукру. Але й вихід продукту вийде меншим, ніж зазвичай.

Найкраще вдається крижане вино з винограду Рислінг, підійдуть і інші солодкі сорти, наприклад Лідія. Якщо використовуються плоди з морозилки, для активації бродіння обов’язкові дріжджі, для свіжих ягід вони можуть і не знадобитися.

Інгредієнти

  1. Виноград заморожений – 10 кг
  2. Дріжджі винні – 1 упаковка
  3. Цукор – 1 кг

Метод приготування

  1. Мерзлі ягоди передавити разом із гребенями в прохолодному місці.
  2. Віджати сік, перелити його в посудину для бродіння, макуху викинути.
  3. Розчинити у виноградній рідині дріжджі, накрити ємність багатошаровою марлевою тканиною.
  4. Залишити сусло в темному приміщенні з кімнатною температурою на 2-3 дні.
  5. Після появи піни і шипіння додати в масу цукор, ретельно перемішати.
  6. Встановити гідрозатвор, залишити посудину в теплому затемненому місці до закінчення бродіння.
  7. Через 1-2 місяці після освітлення сусла і випадання осаду обережно зцідити молоде вино через трубочку.
  8. Розлити напій у невеликі пляшки, перенести в льох/підвал на 3 місяці.
  9. Повторно профільтрувати вино, розподілити в скляні посудини, тримати в холоді.

Медове вино з винограду червоних сортів

Цей рецепт гарний для підсолоджування кислого врожаю й ароматизації слабопахнучого. За такою ж схемою можна робити відмінне вино з двох сортів винограду, змішуючи в рівних пропорціях різні соки. Кількість води вказано без урахування “доливання” після кип’ятіння.

Інгредієнти

  1. Виноградний сік – 6 л
  2. Мед – 2 л
  3. Вода – 5 л
  4. Дріжджі – за інструкцією
  5. Фруктоза – за смаком

Метод приготування

  1. Воду змішати з медом, поставити на вогонь.
  2. Кип’ятити суміш до припинення виділення піни (близько 2 годин).
  3. Додати в отриманий відвар окріп до відновлення початкового об’єму.
  4. Перелити медове сусло в ємність для бродіння, ввести в нього сік і підготовлені за інструкцією дріжджі.
  5. За можливості збагатити масу киснем за допомогою аератора.
  6. Встановити затвор, помістити ємність у приміщення з кімнатними умовами до закінчення бродіння (близько 3-4 тижнів).
  7. Зняти вино з осаду, перелити в чисті ємності, закупорити.
  8. Дати напою добродити в прохолоді 3 тижні.
  9. Повторно злити вино з осаду, за бажанням підсолодити фруктозою, розлити в пляшки.

Вино з в’яленого винограду

Напої із заізюмлених плодів вирізняються підвищеною солодкістю та міцністю. Але сировини для такого спиртного потрібно набагато більше, ніж для звичайного вина. У регіонах зі спекотним кліматом плоди можна підв’ялити прямо на сонці, не знімаючи з лози.

В Італії схожим чином роблять вино з винограду Гарганега. У більш прохолодних місцевостях ягоди збирають, після чого сушать на підстилках або дошках.

Інгредієнти

  1. Виноград в’ялений – 1,2 кг
  2. Вода джерельна – 7,2 л
  3. Цукор – 2 кг
  4. Родзинки – 0,2 кг

Метод приготування

  1. Подрібнити родзинки в блендері.
  2. В отриману масу додати 1 склянку трохи підігрітої води і 2 ст. л.л. цукру.
  3. Залишити родзинову закваску в теплі на 2-4 дні до початку активного бродіння.
  4. В’ялені плоди перем’яти з цукром, що залишився, до однорідної маси.
  5. У виноградну суміш влити теплу воду і закваску, перемішати.
  6. Помістити сусло в бродильну тару, поставити гідрозатвор.
  7. Відправити ємність у темряву і тепло на 1 місяць.
  8. Після закінчення бродіння обережно злити молоде вино з осаду, процідити.
  9. Розлити напій у невеликі ємності, залишити в прохолоді для дозрівання на 2-3 місяці.

Напівсолодке вино з винограду

Для цього рецепта варто відбирати сорти з високою цукристістю – від 23%. Якщо використовувати плоди середньої солодкості, наприклад, виноград Валек, доведеться приправляти вино медом (50-100 г на 1 літр).

Для кислих сортів можна скористатися альтернативним методом: у приготований раніше сухий напій додати пастеризований сік із високоцукристих плодів у співвідношенні 2:1.

Інгредієнти

  1. Виноград – будь-яка кількість
  2. Мед/цукор – за смаком

Метод приготування

  1. Віджати сік із ягід, дати йому відстоятися в прохолоді протягом 12 годин.
  2. Злити виноградну рідину, не зачіпаючи осад, у підготовлену ємність.
  3. Залишити посудину в місці з постійною t=15-16 °C.
  4. Через тиждень почати знімати проби з бродячого вина.
  5. Після досягнення потрібних параметрів солодкості та міцності сусло перелити у великий бутель, щільно закупорити ватою і тканиною, замотати мотузкою.
  6. Пастеризувати посудину при t=75-80 °C протягом 30-50 хвилин для припинення бродіння.
  7. Дати напою охолонути в кімнатних умовах.
  8. Через 10-12 годин перенести посудини в льох, залишити на 2 місяці.
  9. Після освітлення вино злити з осаду, розподілити в півлітрові ємності, закупорити.
  10. Повторно пастеризувати напій при t=70-72 °C не менше чверті години.
  11. Після охолодження зберігати в прохолодному місці.

Вино з чорного винограду

Темні сорти полюбилися домашнім кулінарам за низьку кислотність і високу цукристість. Однак подружитися з ними набагато складніше, ніж із червоними.

Вино з винограду Піно Нуар – одне з найкращих серед “чорних” побратимів, але сорт цей примхливий у вирощуванні та переробці. З нього можна отримати як шикарний пряно-фруктовий напій, так і вельми посередній столовий алкоголь. Цей сорт дрібного винограду здавна використовують для бургундського вина, але російським варіантам до нього далеко.

Аналогічним чином поводяться і багато інших заморських гостей:

  1. Вино з винограду Шираз Виходить яскравим, майже фіолетовим. У Франції та Австралії сорт може похвалитися не менш насиченим смаком і ароматом. У більшості російських регіонів просто не встигає визрівати, тому не культивується.
  2. Вино з винограду Темпранільо В Іспанії з цього сорту роблять чудові марочні напої. У нас його тільки починають вирощувати, поки без особливих успіхів через вибагливість до умов утримання.
  3. Вино з винограду Карменер Здебільшого представлено чилійською продукцією. Саме там плоди добре достигають. У країнах з прохолодним кліматом лозу не вирощують через пізнє дозрівання, схильність до захворювань і малу врожайність.
  4. Вино з винограду Неббіоло Роблять виключно в околицях П’ємонту. В інших регіонах сорт не вирощують через вкрай високу вибагливість.
  5. Вино з винограду Санджовезе Роблять переважно в Італії. Ця лоза менш вибаглива до умов і догляду, але плоди її дуже складні в роботі.

Для домашнього виноробства краще використовувати добре освоєні темні сорти. Одним із найкращих вітчизняних зразків є вино з темрюцького винограду: у регіоні вирощують Каберне Совіньйон, різні види Піно та інші чорні сорти.

Чудово зарекомендувало себе вино з винограду Мерло. Роблять його за класичною “червоною технологією”, використовуючи будь-який із запропонованих рецептів.

Аналогічним чином можна виготовити вино з винограду Сапераві. Воно буде густим і насиченим. Вийде з темних плодів і кріплений продукт. Зробити його можна за наведеною нижче схемою.

Інгредієнти

  1. Виноград – 5 кг
  2. Цукор – 0,5-0,6 кг
  3. Спирт/горілка – пропорційно

Метод приготування

  1. Виноград розім’яти, помістити в бродильну ємність.
  2. Дати ягідній масі настоятися 3-4 доби.
  3. Засипати в сусло цукор, поставити затвор, залишити суміш бродити (2-3 тижні).
  4. Процідити молоде вино, внести спирт/горілку (до 20% від об’єму рідини).
  5. Дати напою дозріти (1-3 дні), профільтрувати, залишити в холоді на 2 тижні, розлити в пляшки.

Вино з дикого винограду

Для приготування домашнього спиртного частіше використовують плоди садових культур. Дикорослий виноград рідше йде в хід через малу цукристість і високу терпкість.

Однак деякі неокультурені сорти, наприклад, далекосхідні, цілком годяться для приготування напоїв. Використовуючи цей рецепт, можна зробити непогане саморобне вино з амурського винограду.

Інгредієнти

  1. Грона винограду – 3 кг
  2. Вода – 4,5 л
  3. Цукор – 2,5 кг

Метод приготування

  1. Виноградні китиці викласти в каструлю, потовкти, мінімально травмуючи гілки та кісточки.
  2. Перемістити масу в бродильну посудину, засипати 1 кг цукру, влити всю воду, перемішати.
  3. Накрити ємність марлевою тканиною, дати побродити близько 1 тижня в кімнатних умовах, щодня помішуючи.
  4. Процідити суміш, віджати, викинути макуху.
  5. В отриманий сік внести ще 1 кг цукру, перемішати.
  6. Злити рідину в скляну посудину, поставити затвор, залишити на 2 тижні в теплі.
  7. Внести в сусло цукор, що залишився, попередньо розчинивши його в невеликій кількості вина, дати масі добродити під затвором.
  8. Зняти вино з осаду, виконати фільтрацію, розлити в чисті посудини, закупорити, перенести в льох.
  9. Дегустувати через 1-3 місяці, зберігати в темряві та холоді.

Користь і шкода домашнього вина з винограду

Як і будь-який спиртний напій, саморобний алкоголь слід пити помірно. У разі використання якісної сировини і дотримання норми вживання (1-2 келихи на добу) домашнє вино принесе тільки користь:

  1. Знизить ризик серцево-судинних захворювань
  2. Нормалізує тиск і сон
  3. Покращить роботу травної та дихальної системи
  4. Підвищить імунітет, зніме втому
  5. Допоможе в боротьбі з аутоімунними процесами

Відповіді на поширені запитання

  1. Чому гірчить домашнє вино з винограду Часті причини: підвищений вміст танінів (містяться в шкірці та кісточках), використання зіпсованої сировини, перетримка в дубових бочках або на осаді. Щоб позбутися гіркоти, слід додати в напій яєчний білок (100 г на 1 л), перемішати, дати масі відстоятися 2-3 тижні, після чого обережно злити вино. Допоміжні методи: очищення глиною (3 г на 1 л) і бентонітом, пастеризація, спиртування.
  2. Скільки вина виходить із тонни винограду Усе залежить від сорту. Розбіг досить великий: у середньому з 1 тонни виходить від 500 до 870 літрів готового продукту.
  3. Собівартість вина з винограду – як порахувати Варто виходити з обраного рецепта і сировини. Якщо використовується власний виноград, слід підсумувати вартість цукру, дріжджів, інших інгредієнтів, додати до них витрати на фільтрацію та очищення. Отриману цифру потрібно розділити на кількість літрів готового продукту. У разі застосування покупної сировини, слід додати у формулу і її вартість.
  4. Які апарати існують для давки винограду на вино Невеликі обсяги сировини можна подрібнити руками, у найгіршому разі – ногами. Більш просунутим варіантом є використання м’ясорубки або блендера, але тут високий ризик передавити насіння. Для великих обсягів краще придбати прес: примітивний важільний або сучасний гвинтовий. Його можна сконструювати і самостійно. Для переробки більш ніж 500 літрів винограду необхідна давилка з двигуном. Електродробарки коштують дорожче, але включають і функцію відділення гребенів. Преси роблять із різних матеріалів: дерева, сталі, пластику.
  5. Як кріпити домашнє вино з винограду Для підвищення градуса в готовий напій або молоде вино додають горілку/спирт. На 10 літрів потрібно 0,5-1 л міцного алкоголю. На етапі бродіння додати обертів можна за допомогою цукру: його вносять у кількості 0,4-0,8 кг/л. Альтернативні методи: кріплення сірчистою кислотою, пастеризацією, виморожуванням.
  6. Чому не починає бродити вино з винограду Причини можуть бути різними. Найпоширеніша: на плодах недостатньо диких дріжджів. У цьому разі рекомендується додати штучні штами грибків (винні дріжджі), родзинову закваску або жменю сухофруктів.
  7. Чи вийде вино з торішнього винограду Краще робити спиртне зі свіжих плодів, але можуть бути винятки. Якщо виноград добре зберігався, не вкрився цвіллю і не підгнив, його цілком можна використовувати. У цьому разі необхідно включити в рецепт дріжджі, особливо якщо йдеться про заморожену сировину.
  8. Вино з винограду закисло: що робити Домашній алкоголь закисає через недотримання герметичності під час бродіння і потрапляння в сусло кисню. Напій можна врятувати, якщо процес тільки почався. З вина слід зняти плівку, що утворилася, перелити його в стерильну ємність і пастеризувати (прогріти) за температури t=60-70 °C протягом півгодини, після чого відправити в холодне місце або додати трохи спирту. У запущених випадках залишається вилити продукт або перегнати на спирт.
  9. З якого винограду не можна робити вино З неякісної сировини: запліснявілої, підгнилої, незрілої. Що стосується сортів, то для виноробства не годиться більша частина столових плодів, призначених для вживання в сирому вигляді. А ось їсти ягоди деяких технічних лоз можна, наприклад, Аліготе або Мускату.

Домашнє вино з винограду: покроковий рецепт

Зараз складно вибрати якісні продукти та смаколики, тому все більше людей переходить до homemade-ласощів. Сьогодні обговорюємо рецепт вина з винограду та говоримо про те, як приготувати домашнє вино.

Які сорти винограду підходять для вина

Домашнє виноробство – справа примхлива, особливо – на стадії вибору сировини. Не всякий сорт винограду підійде для того, щоб виготовити з нього вино.

Чому сорт важливий?

Не кожен сорт винограду підійде для того, щоби зробити з нього смачне вино. А ще саме від сорту залежить солодким або кислим буде зроблене з нього вино, якою різноманітністю смаку воно матиме.

Щоб краще зрозуміти, який саме сорт тобі потрібен, відвідай дегустацію вин. Ще можна дізнатися, з якого винограду виготовлене твоє улюблене вино.

Які сорти винограду придатні для домашнього вина?

З найпоширеніших сортів відмінно підходять такі сорти як:

  • Платовський,
  • Росинка,
  • Кристал,
  • Фестивальний,
  • Дружба,
  • Ізабелла,
  • Лідія.

Якщо ж ти хочеш більш вишуканого смаку та урізноманітнити свою домашню «спиртну» колекцію, зверни увагу на більш старі та цікаві, виключно «винні» сорти. Серед них:

  • Шардоне,
  • Б’янка,
  • Регент,
  • Піно Нуар,
  • Сапераві.

Домашнє вино з винограду: покроковий рецепт

Якщо ти вибрала сорт, давай почнемо готувати! Отже, для початку потрібно підготувати все необхідне, щоб потім не бігати в паніці містом у пошуках потрібної тари та пристосувань. Всі ємності та пристрої потрібно добре вимити і висушити. Бочки, пляшки та відра ти можеш обкурити сірою або просто промити кип’яченою водою і витерти сухою ганчіркою.

Не використовуй тару з-під молока! Навіть ретельне її очищення – це Фількина грамота, і можливість зіпсувати вино зайвими мікроорганізмами зростає.

Що знадобиться:

10 кг. ягід винограду;

50-200 грн. цукру на літр соку (це залежить від його кислості);

до 500мл. води на літр соку (дуже рідкісний випадок).

Уточнення щодо води: додавати її в сік вкрай небажано, бо це псує смак вина. Робити це варто, якщо сік настільки кислий, що зводить вилиці. У решті випадків обійдися цукром.

Рецепт домашнього вина з винограду

Коли все готово, запасися терпінням та часом, адже приготування вина – досить трудомісткий процес.

Крок 1. Збери та перероби виноград

Виноград потрібно збирати в суху та сонячну погоду, а перед цим щонайменше 2 дні не повинно бути дощу.

Які ягоди не годяться для вина:
  • недозрілі (надто кислі);
  • перезрілі (у яких вже почалося бродіння, яке може зіпсувати все сусло);
  • падалиці;
  • підгнили і плісняві.

Переробити зібраний виноград потрібно протягом двох діб, пізніше! Перебери врожай, видали гілочки та листочки, всяке сміття, обережно придуши, не пошкоджуючи кісточки. Найкраще – руками. Якщо ягід кошмарно багато – використовуй дерев’яний маточка.

Тиснути виноград потрібно в неметалевому посуді, у крайньому випадку – у нержавійці. Якщо ти, звичайно, не хочеш зіпсувати смак окисленням. Сік взагалі не повинен стикатися з металом.

«Пригнічений» виноград разом із соком (мезгу) відправ у емальований посуд із широкою шийкою. Для таких цілей згодиться відро або каструля. Можна використовувати дерев’яне барило. Накрий ємність чистою тканиною, залиш на 3-4 дні в теплому та темному місці.

Через 8-20 годин, коли сік почне тинятися, потрібно буде перемішувати мезгу дерев’яною палицею, щоб сусло не прокисло. Роби це 1-2 рази на день.

Крок 2. Отримай чистий сік

Через 3-4 дні, якщо все так, як потрібно, мезга стане світлішим, від неї виходитиме кислуватий запах, а також ти чутимеш шипіння. Це означає, що бродіння успішно почалося і потрібно віджати сік.

Для цього відділи верхній шар, що складається зі шкірки, відіжми пресом або руками. Сік, злитий і віджатий, профітруй через марлю. Для цього потрібно 2-3 рази переливати його з однієї ємності до іншої, поки всі дрібні частинки не будуть видалені.

До речі, це сприяє насичення киснем.

Чистим соком наповни ємності для бродіння. Максимум – на 70%.

Встанови затвор, який обмежить контакт вина з киснем і водночас дозволить вуглекислому газу виходити. Для цих цілей пригодиться як проста медична рукавичка з проколотим пальцем, так і класичний затвор із кришки, трубки та банки з водою.

Крок 3. Початковий етап бродіння

Забезпечити ємності необхідну температуру. Вона має бути не нижче 15 градусів і не вище 28.

Вносити цукор потрібно частинами, щоби не переборщити. Для того, щоб внести цукор, потрібно злити 1-2 літри сусла в окрему ємність, розбавити цукор (виходячи з кислості), а потім вилити сироп назад.

Таку процедуру повторюють кілька разів на перших (до 25) днів бродіння. Перед тим, як додавати цукор, потрібно пробувати сусло на смак і додавати лише тоді, коли воно стає кислим. Коли цукристість буде знижуватися повільно, це означає, що цукру достатньо.

Під час бродіння можна переливати вино на іншу ємність. Якщо через 50 днів воно не зупинило бродіння, звичайно.

Крок 4. Відділи осад

Коли протягом 1-2 днів рукавичка здулася, а сусло висвітлилося до того, що на дні видно осад, настав час переливати вино в іншу ємність, відокремлюючи осад. Для цього за 1-2 дні до процедури потрібно поставити ємність на підвищення над підлогою на півметра, а коли осад знову опиниться на дні, приступай до зливу вина через м’яку прозору трубочку довжиною не менше 1 метра.

Не можна підносити трубку до осаду ближче ніж на 3 сантиметри, інакше все зіпсуєш.

Вино може бути прозорим, але це не страшно.

Крок 5. Сформуй смак

Коли активне бродіння закінчиться, можна перейматися насолодою вина. Додай за смаком, але не більше 250 грамів на літр за тим же алгоритмом, який описували вгорі. Можна зробити кріплене вино, додавши спирт або горілку на 2-15% від обсягу. Смак буде жорсткішим, а в запаху з’являться спиртові нотки.

Крок 6. Дай провину дозріти

Від 40 до 380 днів вино дозріває та формує свій смак, а довше його витримувати просто немає сенсу.

На цьому етапі сулія з вином, заповнену максимально доверху, постав під гідрозатвор або щільно закрий кришкою, а потім – залиш у темному погребі або підвалі. Не можна, щоб температура різко змінювалася або була надто високою. Оптимально – 5-16 градусів.

При появі осаду (від 2 до 5 см) переливай вино в іншу ємність як описували вище, внаслідок чого твій напій ставатиме все світлішим і світлішим.

Крок 7. Розлий, бережи, пригощай

Тепер можеш розлити вино по пляшках та міцно закрий пробками. За температури до 12 градусів вино можна зберігати до 5 років.

А ти маєш свої хитрощі приготування домашнього вина? Розкажи нам у коментарях!

Про автора

admin administrator