Які продукти можуть викликати кропив’янку

Авторadmin

Які продукти можуть викликати кропив’янку

Найбільш поширеними продуктами, що викликають кропив'янку, є горіхи, шоколад, риба, помідори, яйця, свіжі ягоди та молоко. Свіжі продукти викликають кропив'янку частіше, ніж приготовані. Деякі харчові добавки та консерванти також можуть бути винні.

Кропив'янка може виникнути як реакція організму на укуси комах. Викликати її може вдихання часток алергенів, таких як пил, шерсть свійських тварин, пилок рослин, аерозолі хімічних речовин, сигаретний дим тощо. В деяких випадках таким чином організм може відреагувати на переливання крові.

За кропив'янки потрібно уникати вживання продуктів з високим рівнем гістаміну (сиру, шпинату, баклажанів, полуниці та вишні, консервованої та замороженої риби) для зменшення симптомів.

Її прояви можливі як реакція на їжу, на фоні вірусної інфекції і глистяної інвазії. Вона може бути викликана впливом хімічних речовин або інших факторів (тиск, холод і т. д.). В результаті на шкірі виникають сверблячі підняті блідо-рожеві пухирі.

Основну роль в патогенезі кропив'янки грають тучні клітини шкіри, які після впливу несприятливого фактора починають виділяти гістамін, гепарин, ферменти, медіатори запалення (простагландини та лейкотрієни), що викликають утворення набряку.

За відсутності якісного лікування кропив'янка проявляється хвилеподібно: чергування рецидивів та ремісій триває кілька років.





Кропив’янка може протікати гостро або хронічно. Тривалість хронічної форми в середньому становить 3-5 років (може розтягуватися до 20 років). Гостра кропив’янка – це алергічна реакція негайного типу, що протікає до 6 тижнів. Причиною виникнення гострої форми кропив’янки у дітей та …

Про автора

admin administrator